Crackdown

Crackdown is naast een game die erg tof speelt ook een game die er fantastisch uitziet. De basis van de game draait op dezelfde engine als Saint’s Row, maar er is nu gekozen voor een cell-shaded laagje over de graphics heen. Hierdoor krijgt de game een soort cartoony uiterlijk. Op de screenshots kan dit even gek overkomen en de eerste keer dat je de game opstart ben je misschien ook wat verbaasd omdat je het niet verwacht, maar als je goed kijkt naar hoe de game eruit ziet kun je niet anders concluderen dan dat het een erg mooie, stijlvolle game is.

<\/center>

Iets wat ook heel erg goed aangepakt is, is het uiterlijk van de verschillende wijken in de stad. Elk deel behoort tot het gebied van één van de drie bendes en ademt zijn eigen sfeer uit. Het gebied van de Volk (de Oost-Europese gang) is erg industrieel ingedeeld en heeft een haven terwijl het Shai-Gen gebied Aziatisch overkomt, inclusief kingpin in een Japanse tempel. Het derde gebied behoort tot de bende Los Muertos en je raadt het al, dit is de Mexicaanse gang. In dit gebied vind je een bergachtig terrein met veel zandweggetjes.

De gebieden verschillen trouwens niet alleen grafisch van elkaar, ook de muziek uit de autoradio\\\'s is anders per regio. In het Mexicaanse deel hoor je meer Cypress Hill-achtige rap terwijl je in het Volk-gebied techno/electro muziek zult horen. Je kunt uiteraard zelf ook van muziek wisselen als je zelf in een auto rijdt. Goed uitgewerkt dus in principe, ware het niet dat de tracks over het algemeen ronduit crap zijn. Gelukkig is niet al het geluid slecht, de soundeffects zijn simpelweg fantastisch. Als je aan het rijden bent door bijvoorbeeld een tunnel word je omgeven door het geluid van de ronkende motor en de explosies laten je bijna van de bank trillen. Iets wat ook het vermelden waard is, is de voice over die je niet alleen door het spel helpt met hints en tips, maar ook regelmatig grappen maakt. Een van de opmerkingen die hij maakt is bijvoorbeeld als je net gestorven bent doordat je in de fik stond: Mmm, agent flambé. Simpele, maar doeltreffende humor.

<\/center>

Qua opties is Crackdown helaas matig uitgewerkt; je kan bijvoorbeeld nergens je statistieken terugvinden. Er wordt wel bijgehouden hoeveel vijanden je doodt en hoe (er staan immers achievements voor), maar je kan ze zelf niet terugzoeken. Dit is erg jammer, want er is niets leuker dan nutteloze statistieken teruglezen om te zien hoever je een lijk hebt weggegooid en hoeveel onschuldige burgerslachtoffers je gemaakt hebt. In een game als Saint\\\'s Row was dit wel aanwezig en in Crackdown is het een beetje een gemis. Iets wat trouwens wél leuk is gedaan zijn de achievements. Normaal gesproken zijn ze niet echt de moeite waard, maar in Crackdown zitten er een aantal flink leuke bij. Je krijgt bijvoorbeeld een achievement voor het bereiken van de top van de centrale toren, en eentje voor het weer naar beneden springen vanaf die toren. Ook het in de lucht houden van een lichaam door middel van explosieven levert een achievement op. Ze zijn zeker de moeite waard om in ieder geval een keer te proberen en voor de achievementhoeren is het wat afwisselender dan simpelweg heel veel tijd in een game te moeten stoppen.