Crackdown

Roy
Crackdown is de nieuwste game in het immens populaire free roaming genre dat groot geworden is met GTA. Echter, Crackdown is niet zomaar een game binnen dit genre, het is de volgende stap in het genre. In de game kun je alles wat je in eerdere games al kon (lopen, auto rijden, klimmen, schieten, springen, statistieken verbeteren, etc) maar nu is het allemaal verzameld in één game.

In Crackdown is het de bedoeling dat jij, een genetisch gemanipuleerde superagent, de stad bevrijdt van alle criminaliteit. Dit doe je door het uitschakelen van de leiders van de drie criminele groepen. Elke groep heeft een zestal leiders die een eigen locatie in de stad hebben, een landhuis of een fabriek bijvoorbeeld. Natuurlijk worden deze locaties goed bewaakt door allemaal tuig en simpelweg door de voordeur naar binnen rennen heeft vaak niet veel nut. De basis van de game is dus net zo karig als dat hij klinkt, kort en repetitief. Daarbij komt ook nog eens dat je elke bendeleider op eenzelfde wijze moet aanpakken: baan je eerst een weg langs zijn bewakers en schiet dan de kingpin neer. Het enige dat een beetje variatie biedt zijn de verschillende locaties, de grote open arena is een stuk moeilijker dan de villa aan de kust bijvoorbeeld omdat je in de arena bijna niet kan schuilen.

Gelukkig omvat Crackdown veel meer dan het simpelweg uitschakelen van criminele topstukken. Het belangrijkste in de game is immers de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. In tegenstelling tot andere free roaming games heb je hier échte vrijheid (enkel Spider-Man 2 en Superman Returns zijn enigszins vergelijkbaar). Het is in Crackdown bijvoorbeeld mogelijk om van punt A naar punt B te gaan in een auto. Daarnaast is het mogelijk om het hele stuk te gaan lopen. Het leukste is echter om over de gebouwen van A naar B te klimmen en te springen. In het begin ben je echter nog niet helemaal fit genoeg om over alles heen te springen, dus zul je moeten zorgen dat je statistieken verbeteren. Voor de spring- en renvaardigheden zul je speciale agility-orbs moeten verzamelen of de agility-races moeten afleggen. Beide zijn door de hele stad verspreid, meestal op balkons of daken. Elke keer als je 100 punten ervaringspunten hebt verzameld ga je een level omhoog, net zolang tot je 4 sterren hebt. Natuurlijk geldt dat hoe hoger je level is, hoe hoger je kan springen.

Andere gebieden waarin je jezelf kunt trainen zijn explosieven, kracht, rijvaardigheid en schietkunst. Explosieven, kracht en schietkunst kun je verbeteren door de vijanden te doden met respectievelijk granaten/rocketlaunchers, hand to hand combat en geweren. Je rijvaardigheid kun je trainen door auto te rijden en onderweg of criminelen omver te rijden of door stunts te doen. Deze stunts variëren van barrel rolls tot verre sprongen door speciale stunt markers. Daarnaast kun je ook nog eens de speciale races afleggen. Het is alleen erg jammer dat dit autorijden in het begin echt heel vervelend werkt; auto\'s sturen heel stroef en je gaat niet zo hard. Pas als je level 3 bent wordt het interessant, de speciale politieauto\'s veranderen in een toffer model en de besturing wordt vele malen beter.

Op het moment dat al je vaardigheden hogere levels hebben bereikt zijn de bendeleiders makkelijker om te leggen. Het spel wordt daar ook een flink stuk leuker van omdat je simpelweg meer kan.

Multiplayer

Crackdown is niet alleen in je eentje te spelen, je kan de game ook in co-op spelen. Het doel van de game blijft hetzelfde alleen speel je nu met iemand anders. Net als andere co-op games voegt het samenwerken en samen spelen een hoop plezier met zich mee. Een aanrader om een keer te doen.