Nintendo DS Browser

Een handheld console die geschikt is om draadloos online te gamen moet ook wel geschikt zijn om draadloos te internetten? Dat dachten de mensen bij Nintendo in ieder geval wel toen ze in samenwerking met Opera de Nintendo DS Browser gingen ontwikkelen.

Met de Nintendo DS Browser is het mogelijk om overal (waar draadloos internet is) te internetten en dus bijvoorbeeld deze review te lezen. In deze review zal ik vooral het gebruiksgemak en de wijze waarop de browser werkt uitleggen. Alle technische poespas is niet interessant voor de gewone gebruiker en mocht je er wel in geïnteresseerd zijn dan kun je beter de handleiding gaan lezen. Dat is mooi voer voor de techneuten namelijk.

Zodra je het hoesje van de DS browser opent zie je niet alleen een DS cartridge, maar ook een GBA cartridge. Hierop staat de tekst ‘memory expansion’ en het lijkt er dus op dat je, net als bij de N64, extra geheugen nodig hebt voor in ieder geval deze applicatie. Ik steek beide cartridges in mijn DS lite en zet het machtige apparaat aan. Allereerst moet je wat zaken instellen als een wachtwoord en je tijdzone en dan kun je aan de slag. Je maakt heel makkelijk verbinding met je draadloze internet en het maakt niet uit of dat nou een draadloos netwerk, een openbaar wifi-punt, of een Nintendo stick is (helaas gaf mijn Nintendo stick weer een hoop problemen, maar dat is opgelost).

In het begin is het gebruik van de browser wat lastig, dit komt mede omdat het scherm klein is en je maar een klein gedeelte van een website te zien krijgt. Als je echter eenmaal doorhebt hoe het nou precies in elkaar steekt werkt het allemaal best okay. Het blijft overigens bij ‘best okay’ want het komt niet in de buurt van het gemak van gewoon internetten op een PC of Laptop. Het is een flink stuk trager (een minuut voor een flinke webpagina is eerder regel dan uitzondering) en de helft van de opties van het wereldwijde web werken gewoon niet. Pop-ups, filmpjes, muziek, flash, je zult het allemaal niet zien op je DS. De DS Browser is hierom dus vooral geschikt om even het laatste nieuws te checken op FOK! of om je hotmail te lezen (hou er wel rekening mee dat er geen cookies opgeslagen worden en je dus elke keer opnieuw moet inloggen). Als je dit weet en je erop instelt dat je wat geduld moet hebben voordat een pagina geladen is kun je er best mee werken.

Er zijn twee manieren om te browsen, de eerste is met de algemene indeling. Hierbij lopen de websites gewoon door op het bovenste en onderste scherm. Als je bijvoorbeeld kijkt naar FOK! dan zie je grofweg drie kolommen: de trackers links, de headlines in het midden en rechts een balk met overige zaken. Als je op de DS de standaard instelling behoudt worden al deze kolommen onder elkaar geplaatst. Bij de tweede manier kun je een overview krijgen van de website en zie je deze in zijn geheel op het onderste scherm, de breedte wordt aangepast aan het DS scherm. Op het bovenste scherm zie je een gedeelte van de site uitvergroot, dit gedeelte kun je zelf aangeven op het onderste scherm met een beweegbaar vlak. Deze manier werkt veel fijner dan de eerste manier in mijn ogen, je hebt meer vrijheid en websites zijn een stuk overzichtelijker op deze manier.

We hebben nu een aantal zaken doorgenomen, wat werkt wel en wat werkt niet, op welke manieren kun je de sites bekijken en hoe snel werkt het. Het enige dat me nu nog rest is de wijze waarop je tekst kunt invoeren. Dit kan op twee manieren, via een toetsenbord op het touchscreen waarbij je met de stylus de letters aanklikt, of via handschriftherkenning. De eerste manier spreekt voor zich en daarom hou ik het bij een korte uitleg van de handschriftherkenning. Als je kiest voor de handschriftherkenning zie je een tweetal vakjes waarin je een letter of cijfer kan schrijven (zie ook een van de screenshots op deze pagina). Qua herkenning is het perfect; elke letter die ik schreef (op verschillende manieren) kwam goed door, dit is een stuk beter dus dan bij Brain Training waar een aantal mensen klaagden over slechte handschriftherkenning.