Act of War: Direct Action

In Act of war is er in de wereld een energiecrisis aan de gang. Alsof dit nog niet erg genoeg is, komt er ook nog een criminele organisatie met terroristische plannen om de hoek kijken. Dit is natuurlijk een veel besproken onderwerp in de media (je kunt je televisie niet aanzetten of je wordt doodgegooid met het woord \'terrorisme\') en hier is Atari zeer goed op ingesprongen.

Je speelt in dit spel de rol van een elitegroep van het Amerikaanse leger, de \'Task Force Tallon\'. Deze groep wordt geleid door majoor Jason Richter en is in het bezit van de beste wapens en de meest geavanceerde technologieën. Je zult allereerst beginnen met een kleine beginmissie in de woestijn, maar vervolgens ook in het centrum van Londen, één van de steden waarin het spel zich afspeelt. In deze \"Urban Warfare\" kun je vrijwel elk gebouw bezetten en opblazen, iets wat samen gaat met fantastische ontploffingen. Maar hier kom ik later op terug.

Tussen de missies zullen steeds filmpjes te zien zijn. Deze filmpjes gaan bijvoorbeeld over het nieuws, maar ook over de kamer van de Amerikaanse generaals, en ook zijn er live beelden bij de Task Force Tallon. Een erg leuk detail is dat al deze filmpjes door echte acteurs zijn gespeeld en dit draagt toch goed bij aan de sfeer van de game. Zo is er bijvoorbeeld in Londen een grote demonstratie aan de gang, wat te zien is als je aan het spelen bent. In een filmpje tussendoor zie je dan op de achtergrond ook echt honderden demonstranten staan: dit geeft de game toch iets extra\'s.

Voor het verhaal heeft Atari overigens niet de eerste de beste in dienst genomen, nee de keus was gevallen op Dale Brown. Deze schrijver schijnt meer dan eens vergeleken te worden met namen als Tom Clancy en heeft volgens sommigen deze game tot een echte \'techno-thriller\' gemaakt. Persoonlijk vind ik dit een beetje overdreven. Het verhaal is niet slecht, maar om het nou een fantastisch meesterwerk te noemen is ook weer overdone.