Pro Evolution Soccer 5: The Official Guide

Het mag wel algemeen bekend zijn dat, als je een guide voor een spel zoekt, Piggyback Interactive wel hét bedrijf is om als eerste bij te kijken. De mensen van Piggyback verzorgen vaak de officiële guides voor de populairste games op de markt. Deze boeken zijn dan vaak ook niet de minste, 200 pagina\'s vol met informatie en full color afbeeldingen zijn geen uitzondering. Ook Konami had dit door en heeft Piggyback benaderd om een guide voor Pro Evolution Soccer 5 te maken. Zal het Piggyback weer gelukt zijn om een prima guide neer te zetten?

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de FIFA-serie is Pro Evolution Soccer echt lastig (zeker in het begin), zie bijvoorbeeld de review van FOK!games over PES5. Een guide met uitleg en Tips & Tricks kan dus geen overbodige luxe zijn. Om te begen ziet de official guide er zeer goed uit. Het papier is van goede kwaliteit en de layout is erg mooi. Voor elk hoofdstuk is een bepaalde kleur gebruikt zodat je direct kan zien waar je bent, het hele design van de pagina\'s is dan ook om die kleur heen gemaakt.

De hoofdstukindeling is ook prima. Nadat er wat over het spel is gebabbeld, worden er in de \'coaching manual\' de verschillende moves en tactieken uitgelegd. In het hoofdstuk \'Master League\' krijg je tips over alle opties van de belangrijkste singleplayer mode in PES5. Als je dit hebt gehad kom je bij de Team & Player Guide, hierin wordt (voor de belangrijkste teams) verteld wat de beste tactieken zijn om te winnen en tips als je hen als tegenstander krijgt. Een handig punt van de Teams & Player guide is, dat er in een tabel zeer overzichtelijk is weergegeven wat de pluspunten en zwakheden van alle spelers zijn, zodat je weet waar ze wel en niet te plaatsen. Ook wordt er een hoofdstuk besteed aan alle kleine elementen van het spel zoals bijvoorbeeld de PES shop (wat kan je voor hoeveel kopen) en welke stadions er beschikbaar zijn.

In plaats van eindeloze lappen tekst zijn op elke pagina wel screenshots van bepaalde acties te vinden of illustraties voor bepaalde handelingen of tactieken. De schrijfstijl is naast informatief (want daar gaat het natuurlijk ook om) ook luchtig en leest erg prettig.

Maar ja, dat het er leuk uitziet hoeft nog niet te betekenen dat je er wat aan hebt. Ook de informatie in deze guide is meer dan volledig. Vrijwel elke optie in het spel (en dat zijn er veel!) wordt stuk voor stuk uitgelegd, maar ook voor de wat meer ervaren gamer staat er genoeg bruikbaars in. Zo worden de verschillende moves uitgelegd - hoe je ze moet uitvoeren en wanneer. Deze zijn ook nog eens opgedeeld in moves voor beginners en voor gevorderden zodat deze laatstgenoemden het eerste deel kunnen overslaan. Ook de teamguide is erg handig. Er wordt beschreven wat mogelijk een goede opstelling zou zijn, zwakheden en sterktes van elke individuele speler en waar je op moet letten als je ze tegenover je krijgt.