Street Racing Syndicate

Het zal niemand ontgaan zijn dat de hiphop-cultuur erg in is dezer dagen. Je hoeft MTV of TMF maar aan te zetten of daar is 50 Cent weer met een snel gescoord plaatje, of een andere met goud behangen persoon die denkt dat hij heel wat is doordat er een Rolls-Royce in zijn clip voorkomt. De game publishers spelen hier handig op in door racegames uit te geven waarin je auto\'s kunt tunen en ze van \'bling-bling\'-velgen kunt laten voorzien, waarna je kan racen om \'respect\' te verdienen en rondborstige dames te imponeren. Je kunt wel zeggen dat Electronic Arts hier de trend mee heeft gezet met hun Need for Speed: Underground serie, die erg goed verkocht. Daardoor zijn verschillende uitgevers dit gaan nadoen, zo ook Namco met Street Racing Syndicate. Of deze game Need for Speed: Underground van zijn troon zal stoten, we komen er zo achter.

Zodra je het spel opstart, heb je de keuze uit de Street Mode, Arcade Mode en een (online) multiplayer mode. De street Mode is een soort career mode. Hierbij rijd je, net als in Underground, rond in een grote stad en kun je zelf bepalen of je naar de garage gaat of een race opzoekt. Hier komen we zo nog op terug. In de Arcade Mode zal je in een van de drie steden (Los Angeles, Philadelphia en Miami) direct moeten racen. Behaal je de eerste plaats na een x aantal races, dan unlock je bepaalde auto\'s. Ook op de (online) multiplayer mode zullen we later terugkomen.

In de street mode kun je, zoals gezegd, in een grote stad rijden en zelf bepalen wat je gaat doen. Je kunt bijvoorbeeld proberen vrouwen te imponeren door voor hun bepaalde opdrachten te gaan doen, die variëren van \'binnen een bepaalde tijd van naar een bepaalde plek en terug te gaan\' of \'minimaal een x aantal punten met speciale moves (als sliden, two wheels ed.) te behalen\'. Heb je deze gehaald, dan unlock je video\'s van deze dames (die door echte actrices worden gespeeld) waarbij ze sexy dansen op muziek. Leuk, maar ook niet meer dan dat aangezien we dit ook allemaal op internet kunnen zien. Heb je zin in een echte race dan kan je bijvoorbeeld een beetje door de straten gaan cruisen totdat je (net als in Underground) een \'gepimpte\' wagen tegenkomt die je vervolgens kunt uitdagen voor een straatrace door middel van het knipperen met je lichten. Als je wat meer voor het grote geld (en respect) wilt gaan, kun je onder andere naar zogenaamde \'crew meets\', \'City Locations\' of \'Respect Challenges\' gaan. Deze bestaan meestal uit meerdere races en meerdere moeilijkheidsgraden waaruit er kan worden gekozen.

Naast het racen zelf is het in de street mode ook mogelijk om auto\'s te kopen. In Street Racing Syndicate zitten ongeveer 50 auto\'s van officiële merken, zoals Nissan, Volkswagen en Mazda. Zo zijn er bijvoorbeeld de Mazda RX-7, de Mitsubishi Evo VIII, maar ook de Nissan 350Z en de Lexus IS 300. Alle auto\'s zijn in de garage te upgraden met onderdelen van vele bestaande merken. Jammer is echter dat het upgraden van je auto vrij onoverzichtelijk is. Je begint met de keuze tussen performance upgrades of cosmetic, waarbij de eerste natuurlijk over de prestaties van je auto gaat en de tweede over het uiterlijk (spoilers, velgen en dergelijke). Het probleem zit hem in de zeer vele keuzes die je hebt bij de performance upgrades. Je hebt engine tuning, tiers, suspension, exhaust, nitro systems etc. etc. In elk van deze categorieën zijn er dan weer een aantal merken waarin bij elk merk meerdere soorten onderdelen zitten, waarbij de ene duurder is dan de andere. Het is goed dat er veel keuze is, maar het systeem is zeer onoverzichtelijk en het is onduidelijk wat je al hebt en wat je nog moet kopen.