Hardwood Backgammon

De tijd dat iedereen op zaterdag avond met het hele gezin bordspellen ging spelen is, bij de meeste mensen, toch wel voorbij. Hoewel er toch nog steeds \'normale\' spellen zijn die door een groot publiek gespeeld worden. Hiermee doel ik op spellen als kaarten, schaken en backgammon, waarvan ik de laatst genoemde zelf ook nog wel eens speel. Het nadeel is alleen dat er niet altijd evenveel tegenstanders in de nabije omgeving te vinden zijn. Daarom dacht developer Silver Creek Entertainment slim te zijn en onder andere backgammon naar Xbox Live te halen om zo altijd een tegenstander voor je te hebben.

Tenminste, dat zou de bedoeling zijn. Jammer genoeg zijn er zo weinig mensen online in dit spel dat op een enkele keer na de matchmaking én quickmatch geen één game kunnen vinden. Van een spel dat het vooral van de multiplayer moet hebben is dit dan ook een groot minpunt. De AI in de singleplayer is gelukkig niet echt slecht maar dit soort spellen is het gewoon het leukste tegen echte mensen te spelen.

De besturing is ook wel aardig gedaan. Nadat je gegooid hebt ga je met het linker pookje stap voor stap elke rij stenen langs die mogelijk zijn. Als je die rij selecteert zie je gelijk waar de steen naartoe verplaatst zal kunnen worden. Het nadeel hiervan is dat je bijna niet meer kijkt naar wat je gegooid hebt doordat je gelijk kan zien welke zetten je kan doen. Het werkt wel op zich, maar een deel van het inzicht wat je moet hebben als je het in het echt speelt verdwijnt zo wel.

Het is waarschijnlijk al bekend dat graphics en arcade games niet echt goed samen gaan. Dit geldt ook voor Hardwood Backgammon. Zo zijn er naast een paar kleuren borden, waarvan natuurlijk bekend is hoe het eruit ziet, eigenlijk alleen wat vreemde achtergronden beschikbaar. Wat echt storend is, is dat het hele spel door een zoetsappig muziekje op de achtergrond speelt. Dit valt gelijk op zodra je het spel opstart en blijft ook tijdens het spelen doorgaan. Als je erop let wordt het na een tijdje erg vervelend.

Al met al is Hardwood Backgammon niet een spel dat ik zou aanraden. Doordat er duidelijk weinig tot geen animo is voor de online modus blijft er alleen de singleplayer modus over. Natuurlijk is er ook een offline multiplayer maar dan is het veel leuker om het op een bord te spelen. Als je weer eens wilt backgammonen zou ik dus voorstellen dat je een bord uit de kast pakt en je pa uitdaagt (of iemand anders natuurlijk), daar heb je namelijk veel meer plezier van.