Lemony Snicket

Alle drie de Baudelaires hebben een eigen specialiteit. Violet is de uitvinder van het stel. Van alledaagse voorwerpen maakt ze handige hulpmiddelen en wapens. Als de kinderen bijvoorbeeld geconfronteerd worden met een bijtend zuur, bedenkt ze een plan voor stelten. Je moet dan eerst de voorwerpen verzamelen. Als je vlakbij een geschikt voorwerp staat, begint het te gloeien zodat je het op kunt pakken. Heb je alle benodigde voorwerpen gevonden, dan moet je de uitvinding nog in elkaar zetten, maar dat is niet zo moeilijk als het klinkt. Violet geeft namelijk precies aan op welke manier de voorwerpen gekoppeld moeten worden. Violet is ook degene die de afstandwapens bedient en de puzzels oplost.

<\/center>

Klaus is in de boeken vooral een boekenwurm, in het spel is hij meer actie-gericht. Hij is degene die zware voorwerpen verschuift, ratten en andere vijanden verslaat met de Brilliant Bopper, en verre sprongen maakt met zijn Levitating Loafers.

<\/center>

Sunny (Roosje) is nog maar een baby en kan niet echt praten. Wat ze wel kan is bijten en dat doet ze dan ook vaak en hard. Ze is ook heel klein, waardoor ze in doorgangen past waar de andere kinderen niet kunnen komen, zoals bijvoorbeeld ventilatieroosters of holle boomstronken. Wanneer Sunny in het gat verdwijnt, begint er een soort 2D sidescrolling mini-game. Sunny glijdt naar beneden over een lange baan en moet obstakels ontwijken door te springen of door ze door te bijten. Ook kan ze bovenop kleine vijanden als hagedissen landen om ze uit te schakelen.

<\/center>

Met een druk op een knop kan je wisselen tussen Violet en Klaus. Sunny is alleen op bepaalde plekken te besturen, buiten die levels wordt ze door Violet gedragen. De situaties in het spel zijn goed herkenbaar voor iedereen die de boeken gelezen heeft. Door voor de stemmen in het spel de stemmen van de acteurs uit de film te gebruiken (onder andere Jim Carrey en Meryl Streep) wordt de herkenbaarheid nog verhoogd. De boeken worden echter alleen als leidraad gebruikt, zodat de oplossingen van de \\\"puzzels\\\" niet verklapt worden in de boeken (of andersom). De puzzels bestaan meestal uit het verzamelen van de juiste voorwerpen om een uitvinding in elkaar te zetten. De mini-games die je moet spelen om sommige voorwerpen te pakken te krijgen lopen uiteen van het spelen van een melodie door snel de juiste toetsen in te drukken tot het terugzetten van boeken op de juiste plaats (binnen een bepaalde tijd). De mini-games zijn leuk om te spelen en redelijk afwisselend.

<\/center>

De verschillende stukken van het spel worden aan elkaar verbonden met cutscenes in de vorm van een prentenboek. Terwijl de verteller het verhaal voorleest, wordt een illustratie getekend en (zwart-wit) ingekleurd. Dat is tamelijk saai om naar te kijken en gaat op den duur erg irriteren omdat het het spel onderbreekt.