FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 26 december 2004

Culemborgse in eigen woning beschoten

Icoon misdaad nieuwsEen 66-jarige vrouw uit het Gelderse Culemborg is zaterdagavond in haar woning beschoten. De vrouw was in de keuken aan de achterzijde van het pand, toen zij buiten twee mannen met donkere kleding en bivakmutsen zag staan. Eén van de mannen schoot vervolgens op de vrouw. De kogel bleef steken in de dubbele thermopaneruit.

Na het schot renden beide mannen weg. Het is niet duidelijk in welke richting de daders zijn gevlucht. De woning van de vrouw ligt op korte afstand van het NS-station. De politie van Culemborg zoekt naar voorbijgangers die iets gezien hebben dat met het incident te maken kan hebben.

Winnaar kerstverhaal 2004

Vanmiddag is in het NCRV programma Schepper & Co de winnaar van het Kerstverhaal 2004 bekend gemaakt. Aan de competitie die werd georganiseerd door de NCRV, FOK! en Sp!ts deden bijna 300 verhalenschrijvers mee. Uit de vijf genomineerden was door de jury, bestaande uit Anne van der Meiden, Nilgün Yerli en Jan Marijnissen, het verhaal 'De moeite waard' gekozen, geschreven door Nico Voskamp.

De eerste prijs bestond uit een schrijverscursus bij de Schrijversvakschool, een boekenpakket van AWBruna en een abonnement op het literair blad 'kOrt'. Maar zoals Nico zelf al aangaf, de eer was meer dan genoeg.

Het verhaal is na te lezen op de website van het Kerstverhaal. Ook is het morgen te lezen in de Sp!ts.

Namens FOK! van harte gefeliciteerd!

Oekraïne: Joesjtsjenko lijkt ruim te winnen

Icoon politiek buitenland nieuwsDe Oekraïense oppositiekandidaat Viktor Joesjtsjenko lijkt de presidentsverkiezingen in zijn land ruim te hebben gewonnen. Volgens de eerste exit-polls leidt Joesjtsjenko met 56,5 procent tegen 41,3 procent voor premier Viktor Janoekovitsj. De verkiezingen waren nodig nadat eerdere verkiezingen op 21 november ongeldig werden verklaard wegens fraude door het regeringskamp. Destijds kwam Janoekovitsj als winnaar uit de bus.

Volgens de Centrale Kiescommissie zijn er weinig meldingen van onregelmatigheden. Bij de verkiezingen waren 12.000 buitenlandse waarnemers, ruim twee maal zo veel als de vorige keer. Desondanks is het nu het kamp van Janoekovitsj dat klaagt over onregelmatigheden. De campagneleider van de premier kondigde aan protest te zullen aantekenen. Hij zei voldoende bewijzen voor fraude te hebben om de verkiezingen ongeldig te laten verklaren.

Ondertussen is het Onafhankelijkheidsplein in hoofdstad Kiev al ingenomen door 50.000 aanhangers van Joesjtsjenko, die de waarschijnlijke overwinning van hun politieke leider bejubelen. Het plein was in de afgelopen periode wekenlang het toneel van betogingen tegen de regering en de 'gestolen' verkiezingen. Dit leidde uiteindelijk tot de val van de regering van premier Janoekovitsj en een nietigverklaring van de uitslag van 21 november.

De eerste voorlopige uitslag wordt maandagmorgen verwacht.

[upd] Duizenden doden na zeebeving Indische Oceaan

ozzietukker had ons via de nieuws-submit te melden:

Een zware aardbeving onder de zeespiegel in de Golf van Bengalen (in de Indische Oceaan) heeft in landen rondom die zee voor veel doden gezorgd. Als gevolg van hoge vloedgolven vielen alleen al in Sri Lanka meer dan 300 doden. De beving had volgens een Amerikaanse meting een kracht van 8,9 op de schaal van Richter, de op vier na sterkste beving ooit gemeten. De schok was tot in Singapore en Maleisië te voelen. Het epicentrum lag enkele honderden kilometers voor de kust van Sumatra, ter hoogte van Atjeh. Daar zijn zeker 60 doden gevallen door de golven. Ook veel huizen stortten in door de beving.

Op stranden in Zuid-India zijn tot nu toe honderd lijken gevonden. Ruim 400 vissers worden vermist. Op Thaise stranden vielen zeker 14 doden en op de Indische Andaman Eilanden ruim honderd.

Het getroffen gebied
Het getroffen gebied


Update 13.15 uur
De aardbeving en de vloedgolven die daarop volgden hebben duizenden levens geëist. In Sri Lanka is de noodsituatie afgekondigd. Volgens regeringsfunctionarissen zijn daar zeker 1500 doden gevallen. Ook de zuidelijke provincies van India werden zwaar getroffen. Volgens de laatste berichten vonden daar zeker 1000 mensen de dood.

Een aantal populaire badplaatsen in Thailand werd ook getroffen, waaronder de populaire toeristische eilanden Phuket en Koh Phi Phi. In Thailand kwamen tenminste 120 mensen om, en zijn er al meer dan 1000 gewonden gerapporteerd. In Indonesië vielen minstens 483 dodelijke slachtoffers, en ook in Maleisië vielen er doden.

Over de Maladiven, een laaggelegen eilandengroep vlak bij het epicentrum, heerst nog onduidelijkheid. Tenminste tweederde van de hoofdstad kwam onder water te staan, maar er zijn nog geen gegevens over slachtoffers bekend.

Onder de slachtoffers bevinden zich ook veel toeristen. Het is volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken nog moeilijk om inzicht te krijgen in het aantal getroffen Nederlandse toeristen. Wel is bekend dat zeker drie Nederlandse toeristen in Sri Lanka vermist worden.

Update 21:30
Het dodental van de zeebeving en de daaruit voortvloeiende vloedgolven is inmiddels gestegen tot meer dan 12.000. Op Atjeh (Noord-West-Sumatra) vielen zeker 4.400 doden; Op Sri Lanka vonden zeker 4.300 mensen de dood, in Zuid-India 2.600 en in Thailand 300.

Gevreesd wordt dat het dodental nog veel hoger kan uitvallen omdat over de kleine eilanden in de Indische Oceaan nog weinig bekend is en de hoogste vloedgolven Oost-Afrika nog moeten bereiken.

Zeebeving en vloedgolven
De aardbeving op de zeebodem van vanmorgen, die een een kracht had van 8,9 op de schaal van Richter, is de op vier na zwaarste in meer dan honderd jaar en de zwaarste sinds 1964, toen Alaska werd getroffen door een aardbeving van 9,2.

Zeebevingen onder de oceaan veroorzaken vooral gevaarlijke golven als de zee bij het epicentrum diep is, zoals vandaag in de Indische Oceaan. Golven verplaatsen zich dan met snelheden tot 1.000 km/u onder water, waarna ze aangekomen bij de kust hoogtes kunnen bereiken tot 30 meter. De golven van vandaag hebben de meeste slachtoffers geëist uit de geschiedenis van rampen met dergelijke vloedgolven.

Bioscopen in twee jaar tijd 44% duurder

Naar de bioscoop gaan is in twee jaar tijd flink duurder geworden. Een kaartje voor de woensdagmiddag kost nu 8,14 euro. In 2002 was dat nog 5,67 euro. Dat is een prijsstijging van maar liefst 44 procent.

Opmerkelijk is dat de bioscopen amper nog verschil maken tussen week- en weekendtarief, en dag- en avondtarief. Twee jaar terug kon je nog geld besparen als je niet op zaterdagavond naar de film ging. Een kaartje op zaterdagavond kost tegenwoordig gemiddeld 8,29 euro. Bovendien rekenen veel bioscopen in de kerstvakantie andere, duurdere tarieven. Ook het geven van kortingen wordt nog amper toegepast. Alleen studenten en ouderen krijgen dat nog, maar wel op een doordeweekse dag.

Pathé ArenA is het duurst. Daar betaal je voor een kaartje 9,00 euro, zowel door de week als in het weekend. Bij Cinestar in Enschede betaal je door de week 7,00 euro, maar in het weekend 8,20 euro. Voor lange films, zoals 'Alexander' wordt in veel bioscopen weer een toeslag gerekend.

Opvallend is dat de divserse bioscopen binnen hetzelfde concern verschillende prijzen hanteren. Zo is Pathé City op sommige momenten goedkoper dan de ArenA en ook bij Minerva ben je bij de ene bioscoop goedkoper uit dan bij de ander.

Filmposter The Incredibles
Naar de Incredibles met de hele familie is een dure grap geworden.

Wildplassen kost man 800 euro

In Weert heeft een 23-jarige man wel een heel duur plasje gedaan. De Weertenaar werd afgelopen nacht opgepakt toen hij op de Magdalenastraat tegen de muur van een snackbar stond te plassen.

De man kreeg een bekeuring wegens wildplassen, toen vervolgens bleek dat hij ook nog verschillende andere boetes open had staan. Op het lijstje stond nog 672 euro wegens belediging, 60 euro wegens het ophouden in een portiek en 42 euro vanwege een onbekend delict. De man, een bekende veelpleger, is dan ook ingesloten voor verder onderzoek.

Gedetineerden ontsnappen na vloedgolven

De zware zeebeving bij Sumatra heeft niet alleen duizenden mensen het leven gekost, ook zijn honderden gevangenen ontsnapt uit een gevangenis in Indonesië.

De vloedgolven die na de zeebeving ontstonden, sloegen de gevangenismuren van een gevangenis in de provincie Atjeh kapot. Hierdoor ontsnapten meer dan tweehonderd gedetineerden. De politiechef van de stad Pidie meldt dat een aantal gevangenen zich inmiddels alweer heeft overgegeven.

Of onder de ontsnapte gevangenen leden van de Beweging Vrij Atjeh (GAM) zijn, is nog onduidelijk. De GAM vecht voor een onafhankelijk Atjeh.

de G.O.A.

Nadat ik vanmorgen naar de badkamer was geweest en helemaal fris en schoon weer terug mijn kamer instapte schrok ik toch wel een beetje. Niet alleen van de walm maar vooral van het ontbreken van een wandelpad, en dat was nog nooit gebeurd. Mijn kamer is nooit erg netjes, maar meestal is er van de deur naar mijn bed wel een paadje waar ik kan lopen, en dat was er nu dus niet. Terwijl ik me afvroeg hoe ik in vredesnaam de deur had bereikt met mijn slaperige hoofd stapte ik in drie stappen op mijn tenen terug naar mijn bed waar ik het bedlampje aan deed. Vanuit mijn veilige bedfort met het lichtje aan zag de ravage er nog erger uit dan met het kleine beetje ganglicht. Toen nam ik een belangrijke beslissing. Op die dag begon ik aan de Grote Opruim Actie.
Overenthousiast maakte ik een plan. Ik zou beginnen met de kleren, waarschijnlijk het grootste karwei. Ik maakte twee stapels en gooide de broeken, shirtjes, truien en ondefinieerbare lappen stof erop. Vies en schoon. Na een minuut of twintig zag mijn kamer er helemaal uit alsof er een orkaan doorheen was geraasd. De stapels, die inmiddels bijna waren uitgegroeid tot bergen, overlapten elkaar alsof het één berg was, of meer een zee. En dan niet een lief klein zeetje maar meer zoiets als de Grote Stille Atlantische Middellandse Indische Oceaan die van de ene kant van mijn kamer naar de andere kant golfde. De paar stoelen die erin stonden staken er als zielige ijsschotsjes bovenuit. Hijgend durfde ik even op adem te komen en ik keek om me heen. Het was niet zó dramatisch dat het een nog grotere rotzooi was, wat eigenlijk praktisch onmogelijk was. Eigenlijk was de rotzooi gewoon veranderd. De klerenoceaan overspoelde de rest. Wat de rest was, moest ik nog achterkomen. Opnieuw begon ik met de klerenopruimactie, nu met een beter idee. Ik sleepte de gigantische wasmand van de gang naar mijn kamer, en in plaats van twee stapels te maken, gooide ik de vieze onderdelen in de mand, en de nog-redelijk-schone op mijn bed. Dit ging een stuk beter, en na nog eens twintig minuten was de Grote Stille Atlantische Middellandse Indische Oceaan (G.S.A.M.I.O.) opgedweild. Helaas zag mijn bed er nu uit als de G.S.A.M.I.-vloedgolf. En eentje die op het punt stond om om te vallen en het overbevolkte strand (als in: de vloer van mijn kamer) te overspoelen. Met veel moeite kon ik de bevolking van mijn tapijt beschermen tegen het naderende gevaar, en dit moest ik zelfs bijna met mijn leven bekopen! Door mijn hele lijf in de strijd te gooien kon ik het natuurgeweld belemmeren zijn vernietigende missie uit te voeren. Wauw, dat klonk mooi! Het komt er eigenlijk op neer dat ik de stapel een beetje uitsmeerde. Toen vouwde ik alle broeken, shirtjes, truien en ondefinieerbare lappen stof op en legde ze op de hoopjes kleren in mijn kast.
Tevreden keek ik het strijdveld rond, vol overtuiging dat het meeste werk gedaan was. Tot mijn grote verbazing kwam ik erachter dat mijn theorie over de vloedgolf er niet eens zo heel erg naast zat. Er leefde echt een populatie in mijn tapijt! Een hele volkstam! Misschien zelfs meerdere stammen, aangezien er wat verschillende typen waren. Daarover later meer. Eerst ging ik voor mijn nieuwe vriendjes wat meer leefruimte creëren. Dit deed ik eigenlijk gewoon door de rest van de prulletjes op te ruimen. Eerst alle boeken, die in drie categorieën te verdelen waren. De schoolboeken, in de ene kast, de boeken van mijn moeder, die horen in mijn moeders kast, en de laatste categorie is zoiets als rest, die kunnen in een andere kast. Toen dat gedaan was, leek de schade in een keer een stuk minder. Alleen nog wat pennen, potloden, verfpotjes, make-upzooi en nog wat ondefinieerbaar spul. En dan was er nog de bevolking van mijn tapijt.
In mijn tapijt leefde een leuk volkje. De B.V.M.T. (bevolking van mijn tapijt) de Beeveeëmtee, met de klemtoon op tee. De Beeveeëmteeërs hadden nog verschillende subculturen. Je had de bk- Beeveeëmtee, de kk- Beeveeëmtee en de ok- Beeveeëmtee. De broodkruimelBVMT, de koekkruimelBVMT en de ondefinieerbarekruimelBVMT. De ok- Beeveeëmtee was, volgens mij nogal gediscrimineerd. De meeste waren nogal blank vergeleken met de rest. Het waren onder andere chipskruimel, mueslistukjes en ondefinieerbare kruimels dus. Helaas kon ik geen onderscheid maken. Alle Beeveeëmteeërs moesten eraan! Gewapend met een supersonische stofzuiger vermoorde ik meer rassen in dezelfde tijd dat Stalin 'zuig' had kunnen zeggen. (Wat hem overigens best een tijdje gekost zou moeten hebben, aangezien de 'ui' voor de meeste buitenlanders best een moeilijke klank is).
Dus. Ik had oceanen getemd en volksstammen bestreden. Mijn kamer was weer toonbaar. De vraag was, hoe lang het zo zou blijven!

Vanthourenhout weg bij Quick Step

Sven Vanthourenhout, de Belgische veldrijder, gaat per direct weg bij de Quick Step-formatie. Dit doet hij vanwege een geschil met ploegleider Lefevere.

Lefevere was van plan om direct na Milaan - San Remo op trainingskamp te gaan met de ploeg. Dat schoot Vanthourenhout in het verkeerde keelgat. "Dat was de druppel die de emmer over deed lopen. Ik zou dan de crosses in Lebbeke, Overijse, Kalmthout en Essen mislopen.", aldus de 23-jarige Belg.

Vanthourenhout, die momenteel gedeeld derde staat in de Superprestige, rijdt vanaf januari voor een andere ploeg. Welke ploeg dat is, brengt hij maandag naar buiten.

Grote kans op asteroideinslag in 2029

Er is een kans van 1 op 45 dat dat er een grote asteroïde op aarde inslaat. De asteroide, genaamd 2004 MN4 komt met 12,59 km/s op de aarde af, en zou een krater groter dan die nu bestaat in Arizona maken. Dat heeft het NEO van de NASA zaterdag berekend.

Eerdere berekeningen kwamen uit op een risico van 1 op 233, maar omdat de asteroide nu dichter bij de aarde is heeft men een nauwkeuriger berekening kunnen maken. De asteroide heeft een diameter van 390 meter en een inslagenergie van 1600 Megaton. Als de asteroide de aarde raakt, vindt dit plaats op vrijdag 13 april 2029.

Tien Nederlanders vermist na zeebeving Indische Oceaan

Icoon Binnenlands nieuws In Thailand en Sri Lanka worden tien Nederlandse toeristen vermist. Ze zijn waarschijnlijk het slachtoffer geworden van de vloedgolven die op de krachtige zeebeving van zondag volgden. De zeebeving had een kracht van 8,9 op de schaal van Richter, en is daarmee de op vier na krachtigste aardbeving die ooit is gemeten. In landen als Sri Lanka, India, Thailand, Indonesië, Maleisië en op de Maldiven vielen in totaal minstens 6300 dodelijke slachtoffers, waaronder veel toeristen.

Het dodental door de aardbeving en de vloedgolven blijft verder oplopen. Officiële bronnen spreken tot nu toe van zeker 2200 doden in Sri Lanka, 2000 in India en 1800 in Indonesië. Ook in Thailand vielen zeker 257 doden. Naar verwachting zal het dodental nog verder oplopen. Ook zijn er nog geen cijfers vanaf de Maldiven bekend.

Drie van de vermiste Nederlanders maakten deel uit van een reisgezelschap in Sri Lanka. De andere deelnemers aan de groepsreis hebben ook geen idee waar ze zijn gebleven. De andere zeven vermisten waren op vakantie in Thailand.

Eerder op de dag kwamen er al ongeveer vijftig meldingen van getroffen Nederlanders bij de ANWB binnen. De Nederlanders zaten in Sri Lanka, op het Indonesische eiland Sumatra of het Thaise vakantie-eiland Phuket. "Mensen staan op daken van hotels, zijn alle bagage kwijt en hebben geen onderkomen meer", aldus een woordvoerster.

De ANWB, die vanuit Nederland als coördinerende hulpcentrale fungeert, heeft een speciaal telefoonnummer geopend voor ongeruste familieleden in Nederland. Dit nummer is: 070-3145151.

Het getroffen gebied
Het getroffen gebied

Veel gewonden door ongelukken A28

Was het gisteren een middag vol ongelukken op de A4, vandaag lijkt de A28 aan de beurt te zijn. Ter hoogte van Hoogeveen deden zich op drie plaatsen ongelukken voor, waardoor zeventien mensen gewond raakten.

Ook op het verkeersplein van Joure ging het goed mis. Twintig auto's raakten betrokken bij een kettingbotsing, wardoor grote chaos is ontstaan. Zeker twee mensen raakten lichtgewond. Een politiewoordvoerder meldde dat het verkeer verrast werd door plotselinge gladheid en opkomende dichte mist. Takelwagens en de brandweer zijn inmiddels bezig het plein vrij te maken.

Man ontsnapt uit gevangenis Krimpen a/d IJssel

Uit een gevangenis in Krimpen aan den IJssel is vanmiddag rond één uur een gevangene ontsnapt. De gedetineerde wist tijdens het luchten over een hek te klimmen, zo heeft een woordvoerder van het ministerie van Justitie bevestigd.

De 31-jarige man zat in voorlopige hechtenis in gevangenis De IJssel voor het plegen van inbraken in groepsverband. De politie is ondertussen naar hem op zoek, bij deze zoekactie is een helikopter ingezet. De woordvoerder meldde dat er geen aanwijzingen zijn dat de man hulp van buiten af zou hebben gehad.

Data wereldtournee U2 mogelijk uitgelekt

calvobbes herschreef onderstraand bericht en had het ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Muziek nieuws Op een U2-forum heeft een fan van de Ierse popgroep de mogelijke data voor de komende wereldtournee van U2 gepost. Alhoewel de tour nog niet officieel is bevestigd, lijkt het er wel op dat de meeste data kloppen. Ook Nederland zal door de groep worden aangedaan.

In deze lijst worden eerdere geruchten, dat de Europese tournee in de Amsterdam ArenA op 1 juni zal starten, versterkt. Andere plaatsen en data worden door het geplaatste lijstje eveneens bevestigd.

In oktober postte de Nederlandse U2 fanclub op hun site al het gerucht dat er Nederlandse concerten waren gepland op 1, 3 en 5 juni. Dat komt bijna overeen met de nu opgedoken lijst, waarin melding wordt gemaakt van concerten op 1, 4 en 5 juni.

Niet alleen in Amsterdam zouden er volgens de geruchten concerten worden gegeven, maar ook in de Rotterdamse Kuip. U2 trapte daar in juli 1997 ook al hun Europese tournee af. Daarnaast is er op het forum een gerucht er twee concerten in het Goffertpark in Nijmegen zouden komen. Dit laatste komt vooral omdat concertorganisator Mojo een vergunning heeft voor twee concerten en daarover nogal geheimzinnig wordt gedaan.

Eerder was al officieel bekend gemaakt dat de wereldtournee op 1 maart in Miami zal starten en dat de band in juni naar Europa zal komen. In Europa zal de groep grote openluchtconcerten geven. In de rest van de wereld treden ze op in overdekte zalen.
_
Hoewel de data nog niet bevestigd zijn, kan je het lijstje met optredens hier bekijken.

Marsrover fotografeert binnenkant hitteschild

De Mars Exploration Rover Opportunity is naast het hitteschild gereden, en heeft een foto van de binnenkant gemaakt.

Op Sol 325 naderde hij het hitteschild en maakte deze foto van de voorzijde:



Op Sol 326 is hij langzij gereden, en heeft van de zijkant onderstaande foto gemaakt. Opvallend zijn groene en rode tinten aan de binnenkant. Tevens liggen er een aantal springveren. De foto is een mozaiek van twee foto's die op verschillende tijdstippen op de dag gemaakt zijn, en is een samenstelling van de rode, groene en blauwe grijstintfoto's, gecalibreerd met behulp van het calibratiekleurenpalet op de rover. Klik op de afbeelding voor de volledige foto.



Hitteschild van de zijkant op Sol326 (Foto: NASA)


De NASA heeft nog geen officiëel persbericht uitgebracht.

Boek: Lemony Snicket - A Series of Unfortunate Events

"Als jij van verhalen met een happy end houdt, kun je beter een ander boek lezen. Niet alleen loopt dit boek niet goed af, het begint niet eens goed en er gebeurt ook weinig goeds in het midden."

Lemony Snickets Ellendige Avonturen is een reeks boeken bedoeld voor kinderen, maar is niet zoals andere kinderboeken(reeksen). Bovenstaand citaat is de opening van de serie en belooft niet veel goeds. Nou, ik beloof je: it's all downhill from here.

Lemony Snicket

In Amerika zijn de Lemony Snicket-boeken erg populair. De kinderboeken over een drietal ongelukkige wezen die tal van ellendige avonturen beleven zijn inmiddels ook in het Nederlands vertaald. Een review van de omnibus met daarin de eerste drie boeken kan je lezen op de FrontPage. Vanwege de populariteit kon een verfilming eigenlijk niet uitblijven, en bij een film hoort tegenwoordig meestal ook een game. Weet de game de humor uit de boeken over te brengen? Lees het in de review!

Nieuwe Ace Combat 5 screens

Altijd al in een straaljager willen vliegen? Namco geeft je de kans in Ace Combat 5. In deze game vlieg je niet alleen, maar in een squadron en je collega's zul je dan ook regelmatig orders moeten geven. Mensen die bang zijn voor een uberrealistische simulatie kunnen opgelucht adem halen: Ace Combat 5 is een arcadegame.

Je kunt kiezen uit meer dan vijftig bestaande straaljagers die allemaal hun voor- en nadelen hebben. Met die vijftig verschillende toestellen kun je in meer dan dertig missies je ding doen. In de missies kun je onder meer spannende dogfights en grootse bombardementen verwachten. Dit alles heeft Namco verpakt in een verhaal met mooie cut-scenes. De game wordt verwacht in april 2005.

Geniet hieronder van de screenshots:










Trulli erg positief over Toyota

Jarno Trulli gaat met veel geloof het volgende jaar in. Hij denkt dat Toyota in 2005 erg positief voor de dag zal komen.

In 2004 won Jarno Trulli in Monaco zijn eerste Grand Prix, maar kreeg ook te maken met een ontslag bij Renault. Met positieve gevoelens kijkt hij terug op 2004, maar hij kijkt ook graag vooruit. Hij denkt in 2005 met Toyota nog meer te kunnen bewerkstelligen.

Over de ontwikkeling zegt hij: "Er zijn overduidelijk nog een aantal dingen die voor volgend seizoen moeten worden verbeterd, maar ik zie enorm veel potentieel. De komende maanden zullen we zoveel mogelijk testen om ons voor te bereiden op het seizoen 2005, het zal een drukke tijd worden."

Pitchforth blijft Klien steunen

David Pitchforth heeft gezegd dat hij het liefst Christian Klien als tweede coureur bij Red Bull ziet tekenen. Hoewel Pitchforth een belangrijke positie bezet binnen het team, zal hij bij de beslissing verder niet betrokken zijn.

Als hoofdverantwoordelijke voor de ontwikkeling van de auto en manager van het team was David Pitchforth onder Ford een belangrijke pion binnen het Jaguar-team. Bij Red Bull moet hij nu echter toezien hoe de belangrijkste beslissingen rechtstreeks uit Oostenrijk komen. Dat weerhoudt hem echter niet om zijn mening duidelijk te maken.

Hij ziet het liefst Klien volgend jaar voor het team racen: "Je moet toegewijd zijn aan een jonge coureur. Christian het stoeltje laten verliezen en zelfs op de vrijdag niet laten testen, zou ons niet erg bevallen."

Perez waarschuwt Real-spelers

Real Madrid-voorzitter Florentino Perez heeft de spelers van de club gewaarschuwd. Hij wil in 2005 meer inzet en betere resultaten zien.

In 2004 heeft het sterrenensemble van Real Madrid weinig prestaties laten zien. De duurbetaalde voetballers lijken in een negatieve spiraal terecht gekomen. Momenteel lijkt het seizoen voor Real Madrid in de competitie verloren. De club staat op een vijfde plaats met 13 punten achterstand op Barcelona.

Florentino Perez accepteert dat echter niet. Na het aantrekken van Sacchi als technisch directeur, krijgen nu de spelers een waarschuwing. Hij zei op de televisie: "In 2005 wil ik weer spectaculair voetbal zien. Het voetbal waarvoor Real wereldvermaard is geworden, en dat onze fans, vooral de kinderen, kan bekoren."

Veel belangstelling voor Selakovic

Vanuit de Scandinavische landen is veel belangstelling om Stefan Selakovic van SC Heerenveen over te nemen. De aanvaller zou voor één miljoen euro uit Friesland mogen vertrekken.

Malmö FF, IFK Göteborg, Halmstads BK, Djurgardens IF (Zweden), Brann Bergen (Noorwegen) en FC Kopenhagen (Denemarken) zouden allen bij Heerenveen hebben geïnformeerd naar de aanvaller. De meeste van deze clubs vinden de gevraagde transfersom nog te hoog. Ondanks dat Selakovic bij Heerenveen nooit heeft kunnen doorbreken, heeft hij zijn goede naam in Scandinavië behouden.

Malmö FF lijkt de meeste kans te hebben om de aanvaller over te nemen. Door de verkoop van Tobias Grahn aan het Deense Aarhus GF heeft de club geld en is de Zweedse club op zoek naar een vervanger. Selakovic weet nog niet wat er gaat gebeuren: "Malmö is een goede club en heeft een goede trainer. Ik heb nog geen concrete toekomstplannen, maar ik weet natuurlijk niet wat er in het nieuwe jaar gaat gebeuren."

Rockstar toch aangeklaagd vanwege Manhunt-moord

De vader van een neergestoken tiener overweegt juridische stappen tegen publisher Rockstar Games. De 14-jarige Stefan Pakeerah werd vermoord door zijn 17-jarige vriend Warren LeBlanc. Deze had hem naar een park in Leicester gelokt, gewapend met een mes en een klauwhamer.
Zijn vader Patrick beschuldigt de publisher van het spel Manhunt van de moord en noemt het de "instructiehandleiding" voor de wrede moord in februari.

Er is nog geen directe link met de game bewezen tijdens de zaak in Leicester Crown Court eerder dit jaar, maar Mr. Pakeerah wil nu testen of de publishers wel voorzichtig genoeg zijn geweest.

Zijn advocaat, Martin Day, verklaarde tegen BBC News:

"[...]
It is clear there is a difference of view, as you would expect. What he is trying to prove as claimant in the case is on the balance of probability, has this game brought about Stefan's death and I think we have got a fair chance of proving that.
[...]"


Rockstar North, developer van Manhunt, zegt dat de games bedoeld zijn voor een volwassen publiek en dat zij dit ook duidelijk aangeeft op de verpakking.

De commotie rond het spel door de aanklacht van Stefans ouders heeft geleid het uit de schappen halen van het spel door vele winkels. De politie die de zaak onderzoekt verwerpt echter de invloed van het spel en heeft de rechter van Leicester Crown Court verteld dat het geen onderdeel mag worden in de zaak tegen de 17-jarige.

De verdedigende advocaat, Roderick Price, zegt dat Warren Stefan heeft aangevallen in een poging hem te beroven, omdat hij bang was voor een gang genaamd The Crusaders aan wie hij nog £75 verschuldigd was. Volgens Price vermoordde LeBlanc Stefan in een "blinde paniek" en puur uit angst.

Milieuorganisaties verliezen leden

Icoon Algemeen nieuws Voor het eerst sinds 1991 is het totaal aantal leden van de natuur- en milieuorganisaties gedaald. In vergelijking met 2003 verloren de organisaties gezamenlijk 150.000 leden, waardoor het totaal nu uitkomt op 3.987.694. Dit heeft het radioprogramma Vroege Vogels van de VARA zondag gemeld.

Vooral Greenpeace en Natuurmonumenten raakten veel leden kwijt. Greenpeace verloor in één jaar ruim 60.000 donateurs. De milieuorganisatie hield er 612.113 over. Natuurmonumenten raakte 36.000 leden kwijt, en kwam daardoor uit op een totaal van 909.000 leden. Het International Fund for Animal Welfare (IFAW) raakte in Nederland 150.000 donateurs kwijt na een opschoning van het bestand.

Greenpeace en Natuurmonumenten denken dat het ledenverlies door de economische recessie komt. "We zijn niet van plan onze aanpak drastisch te wijzigen", aldus Greenpeace-directeur Liesbeth van Tongeren. "Alle onderzoeken wijzen uit dat het publiek nog grote waardering heeft voor Greenpeace."

Er waren overigens wel natuur- en milieuorganisaties met een stijgend aantal leden. Zo kreeg het Wereld Natuur Fonds er bijvoorbeeld 25.142 leden bij, wat neerkomt op een stijging van 3 procent.

Voetballer Valladolid in ziekenhuis

Germán Hornos, een aanvaller van Real Valladolid, is bij een verkeersongeluk ernstig gewond geraakt.

De aanvaller vierde vakantie in zijn geboortestad, Montevideo, en zat bij zijn vriend in de auto. Die auto kwam tegen een boom tot stilstand, terwijl hij 150 km/h reed. Vooral de hersens van Hornos, die 22 jaar oud is, zijn er slecht aan toe.

Toch verwachten de artsen dat hij het zal overleven, mede vanwege zijn jonge leeftijd. Ook zal hij waarschijnlijk weer het voetbalveld op kunnen na zijn herstel. Hornos scoorde dit jaar al acht keer voor Valladolid.

Ober steekt klant neer om wisselgeld

Joost-mag-het-weten had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuws In het Belgische Molenbeek heeft zich op kerstavond in een café een drama afgespeeld, nadat een ober in een café een klant neerstak. Het incident vond omstreeks negen uur in de avond plaats. Aanleiding was een opmerking van de klant over een paar euro wisselgeld.

De klant besloot in het café wat te gaan drinken. Vervolgens betaalde hij met een briefje van tien euro. Vervolgens gaf de ober van Marokkaanse komaf de man zeven euro en wat Marokkaanse valuta terug als wisselgeld.

Daarop sprak de klant de ober aan, die vervolgens een mes trok en de klant neerstak. De eigenaar van het café wist de gewonde klant veilig naar buiten te krijgen.

De politie heeft de ober gearresteerd. De man bleek illegaal in België te verblijven.

Identiteit slachtoffers Ruurlo bekend

De vrouw die gisteren de dood vond bij een familiedrama in Ruurlo, blijkt de 22-jarige ex-vrouw van de verdachte te zijn. Het zwaargewonde slachtoffer, de moeder van de vrouw, is afgelopen nacht in het ziekenhuis aan haar verwondingen overleden.

Volgens de politie hadden de 32-jarige man en zijn ex-vrouw relationele problemen. De vrouw is enkele maanden geleden gescheiden van de man en leefde sindsdien op een schuiladres. De politie was op de hoogte van de problemen en heeft bij de scheiding bemiddeld. Afgesproken was dat als de man in Ruurlo zou zijn, de politie meteen gealarmeerd zou worden.

De vrouw was gisteren samen met haar kinderen van drie en vijf jaar oud op kerstbezoek bij haar moeder, toen haar ex-man opdook. Rond het middaguur vermoordde hij zijn ex en verwondde haar moeder, die vannacht aan haar verwondingen bezweek. De twee kinderen van de ex-vrouw en drie andere kinderen van haar moeder waren aanwezig bij het drama. Zij zijn bij familie ondergebracht.

Lynxen gesignaleerd in België

LynxIn het oosten van België hebben diverse mensen aangegeven lynxen te hebben gezien. Hoewel zes jaar geleden de geruchtenstroom op gang kwam, gaat het in deze gevallen om betrouwbare getuigenissen, aldus het departement Natuur en Bossen van het Waalse Gewest. Lynxen zijn katachtige roofdieren met kenmerkende oorpluimpjes. De beesten zijn driehonderd jaar geleden voor het laatst in België gezien.

Volgens het departement concentreren de meldingen over het dier zich op een gebied langs beide zijden van de Duits-Belgische grens, in de buurt van Bullange. De aanwezigheid van de lynx zou kunnen voortkomen uit het illegaal uitzetten van de dieren in de jaren negentig in Duitsland. Ook is het mogelijk dat populaties uit de Franse Vogezen, de Jura, de Alpen of het Duitse Paltsgebied zich hebben verspreid.

T-Mobile ver van huis met kerst

Voor de wielrenners van T-Mobile komt de kerst ongelegen. Ver van huis zitten twee delen van de ploeg in trainingskamp.

In Zuid-Afrika zijn Ullrich, Klöden, Korff, Kessler en Pollack op trainingskamp. In Amerika, in Arizona, zijn Wesemann, Hiekmann, Schreck en Werner in voorbereiding op het nieuwe seizoen. De voorbereiding verloopt in beide kampen goed, al was men natuurlijk wel graag thuis geweest voor de kerstdagen.

In Zuid-Afrika wordt in warme temperaturen voorbereid op het volgende seizoen. Met zeven uur per dag op de fiets werken Ullrich, Klöden en de rest hard aan de conditie en koershardheid. Toch vertelt Klöden dat kerst niet is vergeten: "We hebben decoraties en kaarsen gekocht. We zullen echter ook gewoon moeten trainen voordat we kunnen vieren. En een grote gebraden gans is minder aantrekkelijk in een temperatuur van 35 graden celsius, dan dat het thuis zou zijn."

Steffen Wesemann bereidt zich met zijn ploeggenoten in Arizona vooral voor op het voorseizoen met de klassiekers. Het trainingskamp is in een bergachtiger gebied gepland dan vooraf was gedacht. Ze profiteren daar nu gewoon van en hebben al een beklimming van 40 kilometer naar de top (op 2800 meter) van de Mount Lemmon afgelegd.

Ook daar wordt het kerstfeest niet vergeten vertelt Wesemann: "Kerst hoef je niet te missen in Arizona. Genoeg decoraties en kaarsen zijn hier te krijgen en zelfs kerstbomen, al zijn de meeste gemaakt van plastic."

Zestien miljoen watjes op dat kleine stukje aarde

Het is weer kerst. Bijna nieuwjaar. Dé tijd om alles te overdenken, misschien wel schrijven... Maar wat?

Want waaruit moet je kiezen? Ik had een flink stuk uit de school kunnen klappen maar de onderwerpen waren gewoon even teveel.
De moord op Theo van Gogh, de strijd om de verkiezing van 'Grootste Nederlander', de borsten van Georgina Verbaan, de al dan niet handschuddende imam uit Tilburg of de bastaardjes van Bernhard...

Waar gaat het allemaal over? Waarom gaat het niet over wat echt belangrijk is? Wie zit te wachten op een premier die tijdens het suikerfeest gaat staan bazelen over een dialoog bewaren waarvan hij hoogstwaarschijnlijk de enige nog is die weet welke dialoog er bewaard moet worden? We beginnen gewoon door te slaan.

Twee november werd er een essentieel stuk democratie om zeep geholpen. Iedereen heeft hier mee te maken. Iedereen vond/vindt het verschrikkelijk. Niemand zag het aankomen. Inmiddels is iedereen er alweer overheen. Iedereen stort zich, geleidt door de pers, op de borsten van Georgina, wellicht het domste wicht wat de steeds groter wordende groep BN-ers rijk(?) is.
We houden ons bezig met het tellen van de stemmen van een programma wat de KRO met haar omhooggevallen ideeën 'De Grootste Nederlander' durft te noemen.
Onze premier staat op het hoogtepunt van de breuk van alles wat met tolerantie te maken heeft op een suikerfeest te verkondigen dat we de dialoog moeten bewaren.
De VVD heeft afgelopen vrijdag een nieuw politiek leider gekozen maar neemt dit verhaal niet in de statuten op. Kortom er is gestemd om niets. Mooie parallel met de Nederlandse staat, je stemt omdat je niet wil dat je stem verloren gaat, je stemt op een partij waar je achter staat en uiteindelijk komt het er op neer dat je achteraf gezien net zo goed je stem had kunnen weggooien.

Het gaat nergens meer over. We zijn compleet de draad kwijt. Is niemand meer bezig met de dingen die echt belangrijk zijn? En waarom deze dingen naar de achtergrond worden gedirigeerd door de familie Den Haag waar men het liefste elkaar zwart maakt en druk is om ieder voor zich zo veel mogelijk minuten mee te pakken in nieuws- en discussieprogramma's?
Het land ligt al een tijdje financieel op z'n gat.

Er is één probleem wat de kroon spant en dat is wel dat iedereen hier in Nederland lekker tolerant probeert te zijn. Nog steeds.
Alles wat met het mooie democratische Nederland ooit heeft betekent staat in de fik en iedereen maakt zich druk om 'Popstars The Rivals', 'De grootste Nederlander' en de godvergeten 'Domino-day'.
M'n leeftijd staat niet toe dat ik er nog veel vanaf weet maar ik kan me nog een paar dingen herinneren over eind jaren zeventig, begin jaren tachtig. Was men het niet eens met hoe het er hier in Nederland aan toeging dan ging men de straat op. De vuist omhoog en laten weten wat je vindt van het beleid dat word gevoerd. Looneisen worden niet ingewilligd, ze komen aan je pensioen? We gaan de straat op, alles blokkeren en ontregelen. Even kijken hoe snel ze het in Den Haag begrijpen.

We zijn in goed twintig jaar veranderd van een tolerant volk in de grootste geterritorialiseerde groep watjes die je kunt bedenken. Niemand trekt openlijk z'n bek meer los omdat het misschien wel gezien of gehoord wordt door de buren of de collega's. Je wordt belaagd via een kliklijn of misschien blijkt je buurman waarmee je jarenlang op het buurtfeest heb zitten ouwehoeren wel een radicale gereformeerde die het "stof zijt gij..." wat te serieus opneemt en je een mes in je borstkas plaatst. Wat moeten ze wel niet denken als je voor je eigen mening uitkomt?

Soms lig ik op bed en doe m'n ogen dicht. Dan denk ik aan een situatie waarin ik in een Nederlandstalig buitenland een krant opentrek en de mensen kunnen meelezen wat de koppen van die Nederlandse krant zijn. Verhalen die de tiende pagina nog niet waard zijn vormen hier schijnbaar het grote nieuws. Ik zie dan de gezichten van die mensen en ik weet wat ze denken.
Ik schaam me dood.

Ik schaam me niet dood voor Nederland maar des te meer voor het Nederlandse.
Watjes zijn we, zestien miljoen, en ik ben er één van...

Met dank aan Mickey98 voor de submit

'Zorro' op dak paleis Soestdijk

Op het dak van paleis Soestdijk, de woning van wijlen prins Bernhard, zit sinds vanochtend een protesterende man. Hij is verkleed als Zorro en wil volgens de actiegroep Fathers 4 Justice aandacht vragen "voor al die kinderen, ouders en grootouders die deze kerst niet bij elkaar mogen zijn".

Door de mist was de man een uur geleden nog niet goed zichtbaar. Het spandoek met de tekst 'Stop omgangsonrecht' dat aan het hek is vastgemaakt is wel duidelijk leesbaar.

Fathers 4 Justice is een internationale organisatie die strijdt voor het recht van vaders om na een echtscheiding hun kinderen te mogen blijven zien. Protesterenden dossen zich uit als diverse actiehelden. In oktober protesteerden leden, verkleed als Zorro en Batman, bij het Gerechtshof in Den Bosch. Eerder werd in Londen al een Spiderman gesignaleerd die het reuzenrad beklom en verschanste Batman zich op het dak van Buckingham Palace.

Voedsel voor ISS-bemanning

De voorraden in het International Space Station (ISS) zijn weer op peil. Vanochtend is de koppeling van een onbemand Russisch ruimteschip, dat de voorraden met zich meebracht, met het ISS succesvol verlopen. De bemanning kan nu weer een tijdje teren op haar eigen voorraden, want het ruimteschip bracht 2,5 ton aan water, voedsel, zuurstof, brandstof en kerstgeschenken met zich mee.

Als de koppeling was mislukt, was de bemanning, bestaande uit een Rus en een Amerikaan, genoodzaakt geweest met een noodcapsule terug te keren naar de aarde. Eerder deze maand werd al bekend dat door excessief eetgedrag van de voorgangers van de huidige bemanning de voorraad voedsel snel uitgeput zou raken.

DVD: And Now For Something Completely Different

And Now For Something Completely Different, een zin die synoniem staat voor Monty Python. Bekend van films als Life Of Brian en Monty Python And The Holy Grail, maar ook van de sketches op de BBC onder de naam Monty Python's Flying Circus. Deze DVD bevat de film And Now For Something Completely Different, een bewerking van de beste scènes uit de eerste twee seizoenen van de televisieserie.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.