DVD: Pinokkio

Het verhaal stamt uit 1883, maar we kennen Pinokkio toch vooral van zijn Disney-verschijning: het kleurrijke, houterige mannetje dat zo graag een échte jongen wil zijn. De Disney-studio's hebben in de loop der jaren al heel wat verschillende releases uitgebracht, en ook menig musicalmaker waagde zich aan het verhaal. Nu is er ook een échte film, voor deze échte jongen, onder de verrassende titel Pinokkio. Had deze jongen dit nog wel nodig, of is het een jammerlijke misser om hem van het Disneydoek te halen?


Tot leven brengen
Het verhaal van Pinokkio is bekend, voor deze gelegenheid start het echter iets eerder, namelijk bij het schrijven van het sprookje door Carlo Collodi. In een Toscaans dorpje probeert de timmerman de dood van zijn vrouw te verwerken door te schrijven. Een sprookje is het gevolg: Pinokkio. De avonturen van Gepetto, Pinokkio en de fee behoeven geen uitleg meer, Disney heeft dit inmiddels zeer goed voor ons vertaald.

Pinokkio (Robbie Kay) wordt door Gepetto (Bob Hoskins) uit een mooi stuk hout gesneden. Volgens de timmerman zit er leven in zijn creatie en de blauwe fee weet dit te bewijzen door hem tot leven te wekken. Verder ingaan op de avonturen heeft weinig toegevoegde waarde, want de avonturen zijn nagenoeg gelijk aan die in de Disney-film. Daarover hoeven we niet nogmaals uit te wijden; het wiel is immers ook maar één keer uitgevonden.


Robbie Kay als Pinokkio

Drie uur?!?!?
Bij het zien van de speelduur is het even slikken: 180 minuten! Dat doe je niet even tussendoor en daar moet je dus goed voor gaan zitten. Nu is dat bij een goede film helemaal niet zo vervelend, maar Pinokkio in deze versie maakt het toch een behoorlijke uitputtingsslag. Aanvankelijk lijkt het nog best leuk om de kleine, houten pop in een live-versie te zien. Menig musical is ook succesvol opgevoerd, dus het is te doen. Toch slaat de film de plank volledig mis.

De makers zijn er wel in geslaagd de kijker wat meer mee te geven over het personage van Gepetto, maar met dit als één van de weinige pluspunten kun je een film niet redden van zijn saaiheid. Wellicht ligt het ook aan de eerder verschenen Disney-versie dat deze film niet uit de verf komt. We zijn allemaal te veel verknocht aan de verschijning zoals Disney deze aan Pinokkio heeft gegeven. Daardoor valt het niet meer mee om een andere insteek te kiezen en weer te geven. Toch had er veel meer in gezeten, wanneer de makers het vlakke van de film hadden weten weg te halen. Het verhaal blijft heel plat, stoffig en niet erg warm. De sympathie en gevoelens van warmte die je bij Disney's Pinokkio krijgt, blijven hier ver weg. Nergens voel je echt iets voor de personages. Dit wordt ook veroorzaakt door de slechte acteurs, zoals Robbie Kay als Pinokkio. Hij weet het jongetje geen gezicht en geen karakter te geven, maar maakt hem alleen maar vervelend. Op de dvd zijn is ook een versie te vinden met Nederlandse stemacteurs, maar deze weet het tij niet te keren. Maarten Spanjer als Gepetto, Vera Mann als Krekel en Pauwel Schouten (wie kent hem niet?) als Pinokkio doen wat ze moeten doen, maar bezieling ontbreekt en het redt de film niet.

Dit alles opgeteld bij de toch wel erg lange duur van 180 minuten maakt het een verzoeking de film uit te kijken en zeker geen aanrader. Wil je genieten van Pinokkio, kies dan toch voor de Disney-versie, of bezoek een leuke musical, die door de muziek wél het karakter van de personages boven weet te halen.



Label: Bridge Entertainment Group Releasedatum: maart 2009 Kijkwijzer:
Waardering Film: Waardering extra's: n.v.t.

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.