DVD: Johan Cruijff - En Un Momento Dado

In 1974 verliet Cruijff Ajax. Voor veel geld ging hij naar Barcelona, waar hij werd binnengehaald als de verlosser. Al 14 jaar op rij had die club namelijk niets gewonnen. In een land waar voetbal het leven is, een ware ramp van bijbelse omvang. Ondanks de twijfels over dat rokende en miezerig kleine mannetje kwam BarÁa weer tot bloei. Een klinkende overwinning op aartsrivaal Madrid van 0-5 en de uiteindelijke winst van de Liga, maakte Cruijff al in het eerste jaar onsterfelijk.

Cruijff in 1974

Iedereen die in de Costa Brava op vakantie is geweest en wat verder heeft gekeken dan alleen de disco’s heeft het gemerkt. Barcelona en omgeving is geen Spanje, maar CataloniŽ. Een andere taal en een ander volk, simpelweg een andere cultuur en misschien wel een ander land. Een land waarin voetbal heilig is en onlosmakelijk verbonden met het leven. Verlies betekent bijna dat de volgende dag alles gesloten is, zoveel passie heeft de bevolking voor hun cluppie.

Cruijff pasgeleden

Een man die eerst hun club uit het slop trekt en enkele jaren later hetzelfde weer als trainer presteert, die kan niet anders dan een heilige zijn. In het openingsshot van de film blijkt dat al. De camera pant langs een paar bootjes, elk genoemd naar een heilige. Als laatste komt een bootje in beeld met de naam San Johan Cruijff. Hij was meer dan slechts een voetballer, maar leefde in de hoofden van de mensen. Hij bevrijdde de cultuur van een volk, die onder het regime van Franco niet eens vrijuit hun eigen taal konden spreken of hun kind Jordi konden noemen. Dat Johan toen nog lang niet doorhad wat voor impact zijn komst, en vooral zijn doen en laten als nuchtere Hollander had is eigenlijk nog wel het mooiste.