FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 30 augustus 2004

Man verhangt zich op wc vliegtuig

Sessy had ons via de nieuws-submit te melden:

Een passagier van een vliegtuig dat van Duitsland naar de Russische stad Jekaterinenburg vloog heeft zichzelf verhangen op het toilet van het toestel. De man vertoefde al lange tijd op de wc en stewardessen zouden al een halfuur op de deur hebben geklopt. Uiteindelijk besloot men om de deur van het toilet te forceren en kwam men tot de verschrikkelijke ontdekking.

Het is nog niet duidelijk wat de aanleiding tot de zelfmoord van de man, die voor zaken naar Rusland kwam, was. Mogelijk zijn het persoonlijke problemen, zijn vrouw zou hem pas geleden hebben verlaten. Het vliegveld van Jekaterinenburg wil vooralsnog geen commentaar op het voorval geven.

Boulahrouz direct naar Hamburger SV

Khalid Boulahrouz vertrekt per direct bij RKC Waalwijk. De speler wordt aangekocht door de Duitse club Hamburger SV.

Hamburger SV laat op de eigen website weten een akkoord te hebben bereikt met RKC Waalwijk. Ook met de speler kwam de club al tot een akkoord. Boulahrouz zal een contract tekenen dat doorloopt tot de zomer van 2008. Bij RKC was Boulahrouz net begonnen aan zijn vierde seizoen.

Boulahrouz kreeg eerder deze week al een mooie verrassing toen hij voor de eerste keer werd geselecteerd voor het Nederlands elftal. Met de transfer naar Hamburger SV verrast de 22-jarige verdediger het Nederlandse publiek voor de tweede keer deze week.

Trainer Klaus ToppmŲller is verheugd over de komst van de verdediger: "Hij is een Riesentalent. Ik ben heel blij dat we hem naar HSV hebben kunnen halen. Ik ga ervan uit dat we in de toekomst veel plezier aan hem gaan beleven."

Hevige regenval breekt neerslagrecords

Daanemanz had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuws De zomer van dit jaar was gemiddeld over het hele land de natste zomer sinds 1951. Dit blijkt uit berekeningen over meer dan driehonderd weerstations van het KNMI. In de maand augustus werd ook een neerslagrecord gebroken. Sinds 1900 viel er niet meer zo veel regen in ťťn maand bij ťťn specifiek weerstation van het KNMI.

In de maand augustus viel bij het weerstation Maasland in het Westland tot maandagmiddag al meer dan 322 millimeter. Een dusdanige hoeveelheid regen in ťťn maand is in ieder geval sinds 1900 niet meer voorgekomen. Het oude record van 321 millimeter werd in oktober 1932 gevestigd in Zandvoort.

Deze zomer, die dinsdag pas officieel afloopt, viel er door het hele land heen gemiddeld 323,3 millimeter regen. Hiermee verslaat dit jaar het vorige record uit 1954 met 321,2 millimeter, terwijl de gegevens van 30 en 31 augustus nog niet eens zijn meegerekend. De gemiddelde neerslaggegevens over het hele land zijn pas goed te vergelijken sinds 1951, omdat het netwerk van meetstations toen flink werd uitgebreid.

[Upd] "Ibrahimovic vertrekt bij Ajax"

De zaakwaarnemer van Zlatan Ibrahimovic, Mino Raiola, lijkt een vertrek bij Ajax van de speler te proberen te forceren. Volgens Raiola staat het voor 95% vast dat de speler voor woensdag vertrekt bij de Amsterdamse club.

Raiola bracht de afgelopen week al een bod van AS Roma in de pers. Bij navraag bij Ajax ontkende de club een bod te hebben ontvangen. Volgens Raiola zou nu een tweede club zich hebben gemeld voor Ibrahimovic. Hij beweert dat Ajax met beide clubs in onderhandeling is.

In de pers wordt veelvuldig Juventus genoemd als kandidaat om Ibrahimovic te contracteren. In het contract van Ibrahimovic is een afkoopsom opgenomen die naar verluid ergens tussen de 30 en 50 miljoen euro zou liggen. Ibrahimovic heeft echter bij Ajax bedongen dat de club een reŽle vraagprijs zal hanteren.

Update:
Ajax-voorzitter John Jaakke heeft bevestigd dat de club in onderhandeling is met een andere club over een vertrek van Zlatan Ibrahimovic. De geboden afkoopsom is voor de club dermate interessant dat Ajax zijn best doet om de gesprekken succesvol te laten verlopen.

Man rijdt 20 km met onthoofd lijk uit raam

dimage, rontgenstraaltjuh, McGyver, pven, Kenner en CyBeRSPiN hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon opmerkelijk nieuws Een dronken Amerikaan heeft zondag ongeveer twintig kilometer gereden terwijl zijn medepassagier uit het raam hing. Op zich niets bijzonders, alleen was de medepassagier eerder tijdens een ongeluk onthoofd. De man raakte zijn hoofd kwijt toen hij het uit het raam stak en tegen een steunkabel van een telegraafmast knalde, aldus de Amerikaanse krant Atlanta Journal-Constitution.

De bestuurder van de auto was zo dronken dat hij waarschijnlijk niets van het ongeval heeft gemerkt, en gewoon doorreed. Mogelijk dacht hij dat zijn vriend uit het raam hing omdat hij moest overgeven. Toen de politie hem zondag uit zijn bed lichtte, had hij zijn bebloede kleren van de avond ervoor nog aan. Bovendien lag het onthoofde lichaam nog gewoon in zijn auto.

Punten GP van BelgiŽ

De punten zijn berekend en de budgetten zijn verdeeld voor de Grand Prix van BelgiŽ. Op de valreep is besloten Toyota te bestraffen voor het uitvallen van Zonta. Dit wil zeggen dat mensen met een Toyota motor 15 punten minder hebben dan in de voorlopige verdeling het geval leek.

Deze ronde wist dvdhoek de meeste punten te verzamelen, hij kwam tot 480 punten. Mallory en nusnos delen plaats 2 met 468 punten. In het totaalklassement gaat Red35 met 5276 punten aan de leiding. Crowded en ruudmies staan nog steeds gelijk maar zijn wel een plaats gezakt en nu dus gedeeld tweede met 5245 punten.

Bij de subleagues was Truman deze week de beste. Deze subleague wist 409 punten te verzamelen. Overall staat Inter-F1-Action nog steeds aan de leiding. Met 4848 punten en 190 punten voorsprong op de nummer twee lijkt deze subleague niet van plan de leiding weer uit handen te geven.

De volgende race wordt verreden op het circuit van Monza tijdens de Grand Prix van ItaliŽ. Je hebt tot 11-09-2004 00:01 uur de tijd om je team te wijzigen.

Hartsvriendin Maja Bradaric in oktober voor rechter

Icoon Binnenlands nieuwsDe 15-jarige Nina K., hartsvriendin van de in november vorig jaar vermoorde Maja Bradaric, moet zich op 5 oktober voor de kinderrechter verantwoorden. Justitie verdenkt haar van voorkennis van de gruwelijke moord. Nina's advocate, mr. C. Hermesdorf, heeft dat vandaag medegedeeld.

Nina ontkent niet dat zij op de hoogte was van bedreigingen aan het adres van Maja. Wel stelt ze dat die uitlatingen in haar vriendenkring normaal waren en door niemand werden serieus genomen. De vader van Nina stelt bovendien dat zijn dochter en Maja daags voor de moord nog hebben 'gegiecheld' over de in hun ogen 'belachelijke' dreigementen van Goran M., destijds de vriend van Maja. Voor voorkennis kan volgens het volwassenenrecht maximaal zes maanden gevangenisstraf worden opgelegd.


Foto van Maja bij een herdenking op het Dominicus College in Nijmegen


Het hoger beroep tegen de straffen die aan de drie andere verdachten in deze zaak zijn opgelegd, dient op 18 november voor het hof in Arnhem. De opgelegde straffen waren fors lager dan de door het Openbaar Ministerie geŽiste straffen. De 18-jarige Goran M. werd tot acht jaar celstraf en tbs met dwangverpleging veroordeeld. De inmiddels 19-jarige Ferdi ÷., die samen met Goran M. als hoofdverdachte wordt beschouwd, moet elf jaar de cel in nadat vijftien jaar cel tegen hem werd geŽist. De derde dader, de 16-jarige Goran P., werd volgens het volwassenenrecht tot drie jaar cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk, veroordeeld. De eis tegen hem was zes jaar. Goran P. ondernam geen actie toen Goran M. en Ferdi ÷. het 16-jarige meisje met een touw wurgden. Het duurde een half uur voordat Maja dood was. Haar verbrande lichaam werd diezelfde nacht door wandelaars in de uiterwaarden bij Bemmel gevonden.

--
- Samenvatting van feiten in deze zaak
- Openbaar Ministerie: dossier zaak-Maja Bradaric

12-jarige Zweed gooit 9-darter

calvobbes herschreef en submitte het volgende bericht, waarvoor dank:

Het is de droom van iedere darter om tijdens een groot toernooi met zo min mogelijk pijlen 501 punten te gooien en daarmee een zogenaamde leg te winnen. Een 9-darter is de term voor de prestatie waarbij met negen darts een leg wordt uitgegooid. Minder darts is niet mogelijk. Zelfs grote namen als Raymond van Barneveld, Andy Fordham en Mervyn King lukt het echter maar zelden.

Afgelopen zondag lukte het een 12-jarige Zweedse jongen wel om tijdens de open kampioenschappen in Denemarken de perfecte leg te gooien. De 9-darter was niet de enige opmerkelijke prestatie van Oskar Lukasiak. Tijdens het toernooi versloeg deze ook nog eens de bekende darters Shaun Greatbatch en Jarkko Komula. Met de 9-darter is Oskar Lukasiak de jongste persoon die een dergelijke prestatie geleverd heeft. Het record stond voorheen op naam van een 13-jarige Nederlandse jongen.

Oskar Lukasiak had niet eens in de gaten dat hij een 9-darter gooide. "Eigenlijk besefte ik het pas toen ik die laatste 3 darts uit het bord haalde. Daarvoor was ik er helemaal niet mee bezig", verklaarde de jonge darter na afloop.

Opnieuw slachtoffer gasramp BelgiŽ overleden

Icoon Buitenlands nieuwsVandaag is een 19-jarige man uit het Belgische Schaarbeek in een ziekenhuis in Parijs overleden. Hij is het 22ste dodelijke slachtoffer van de gasramp die precies een maand geleden in BelgiŽ plaatsvond.

Er liggen nog steeds vijftig personen in diverse ziekenhuizen in BelgiŽ en Frankrijk die bij de ramp gewond raakten. De ramp bleek te zijn veroorzaakt door te hoge druk in de gasleiding. Bij werkzaamheden liep de druk op tot 71 bar, waar 60 bar normaal is.

Nieuwe orkaan mogelijk richting Florida

De inwoners van de Amerikaanse staat Florida hebben maar weinig tijd om bij te komen van de vernielzucht van orkaan Charley. Boven de Atlantische Oceaan is een nieuwe orkaan in aantocht, die momenteel recht op de Bahama's afstevent en vervolgens mogelijk richting Florida zou kunnen komen. Dat meldt het National Hurricane Center.

De orkaan Frances kent windsnelheden van zo'n 190 km per uur, waarmee het tot de categorie 3 wordt gerekend. De hoogste klasse is klasse 5, met windsnelheden boven de 248 kilometer per uur en een stormvloed die de 5,4 meter boven normaal overstijgt. Charley was een categorie 4 orkaan, en veroorzaakte grote schade in Florida. Vermoedelijk is het de op ťťn na kostbaarste orkaan uit de geschiedenis van de Verenigde Staten, met een geschatte materiŽle schade van 7,4 miljard dollar. Minimaal twintig personen kwamen om het leven.

Hevig orkaanseizoen
In dit orkaanseizoen is Frances al de derde grote orkaan voor het gebied Atlantische Oceaan, Caribische Zee, Golf van Mexico. Het hoogtepunt van het seizoen, dat loopt van 1 juni tot 1 december, ligt meestal rond 10 september. Het National Hurricane Center spreekt van een hevig orkaanseizoen. “Het is opmerkelijk dat het orkaanseizoen al in augustus drie hevige orkanen telt. Dat is niet iets wat ieder jaar gebeurt”, aldus meteoroloog Lixion Avila. Behalve de orkanen zijn dit seizoen ook al acht tropische stormen geteld.

Orkaan Frances ontwikkelt zich boven de Atlantische Oceaan
Orkaan Frances ontwikkelt zich boven de Atlantische Oceaan

Groei aantal allochtonen afgenomen

Boomstam en dragonkiss hadden ons via de nieuws-submit te melden:

De stijging van het aantal niet-westerse allochtonen in Nederland is de afgelopen jaren fors verminderd. Dat blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2003 nam het aantal niet-westerse allochtonen met 46.000 personen toe, 19.000 minder dan het jaar ervoor en 30.000 minder dan in 2000.

Mede door de afnemende groei van het aantal niet-westerse allochtonen neemt ook de totale groei van de Nederlandse bevolking af. In 2003 kwamen er 65.000 inwoners in Nederland bij, ruim een kwart minder dan de 87.000 van 2002. In 2000 lag de bevolkingsgroei nog op bijna 125.000 personen. Nederland telde op 1 januari 2004 ongeveer 16,3 miljoen inwoners, onder wie 1,7 miljoen niet-westerse en 1,4 miljoen westerse allochtonen.

Grafiek bevolkingsgroei 2003
Bevolkingsgroei naar herkomstgroepering

Stekende vandaal was psychisch gestoord

dragonkiss had ons via de nieuws-submit te melden:

De 22-jarige man die zaterdagmiddag een andere man neerstak na te zijn aangesproken op vandalistisch gedrag blijkt geestelijk niet in orde. Volgens de politie gaat het om een psychisch gestoorde Amsterdammer die zijn medicijnen niet had ingenomen.

Het 33-jarige slachtoffer sprak de 22-jarige man aan toen deze tegen een auto trapte. Na een ruzie stak de vandaal de ander in borst en hals. Omstanders konden de verdachte grijpen en overdragen aan de politie. De toestand van het slachtoffer is onveranderd zorgwekkend.

Geleerden vinden plastic magneten uit

Engelse geleerden hebben plastic magneten ontwikkeld, die bij kamertemperatuur hun magnetisme behouden. Dit schrijft het vakblad New Scientist.

De wetenschappers van de Universiteit van Durham hebben met de plastic magneten ijzeren objecten weten op te pakken. Al eerder werd magnetisch plastic uitgevonden, maar dat was alleen magnetisch bij zeer lage temperaturen van beneden 10 Kelvin. De nieuwe magneten werken ook bij kamertemperatuur.

Het polymeer is gemaakt van emeraldine base polyaniline en tetracyanoquino- dimethaan. Het magnetisme wordt gecreŽerd door schikking van vrije radicalen. De plastic magneten zijn nog wel zwakker dan normale magneten, maar dit kan sterk verbeterd worden, aldus de geleerden.

De uitvinders denken dat de plastic magneten toegepast kunnen worden worden in harde schijven. Ook kan het gebruikt worden voor medische toepassingen, omdat organische magnetische materialen minder snel door het lichaam afgestoten worden, wat een voordeel biedt.

'Vrouw van 50 pfennig' overleden

MofoF1 had ons via de nieuws-submit te melden:

Gerda Johanna Werner is dood. Nu zal er bij velen waarschijnlijk niet meteen een bel gaan rinkelen, maar wie wel eens in Duitsland is geweest heeft ongetwijfeld wel eens een afbeelding van haar in handen gehad. Het portret van de vrouw, die 90 jaar oud is geworden, stond ruim 50 jaar lang op de achterkant van het 50-pfennig muntstuk.

Werner stond afgebeeld als een jonge vrouw die een eik plant. De man van Werner, Richard Martin, was de ontwerper van de munt die in 1949 werd geÔntroduceerd en tot de komst van de euro in 2002 in omloop bleef. Het ontwerp stond symbool voor de Duitse wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog.

Gerda Johanna Werner, zoals Duitsland haar kende
Gerda Johanna Werner, zoals Duitsland haar kende

Yvonne, Brechtje en Nikky in FOK!radio

FOK!RadioHet wordt vanavond druk in de studio van FOK!radio. De familie Heslinga komt namelijk langs. Admin Yvonne, dochter Brechtje (haal de kamelen maar van stal) en zoon MrOrange zullen in de studio zijn. Manlief Iteejer is zoals altijd hun chauffeur, dus ook hij is aanwezig. Daarmee is de familie bijna compleet in de studio. Ook Nikky en Gelly komen langs en MrOrange neemt zijn nieuwe vriendin mee naar Utrecht aan zee. De uitzending begint om 20:00 uur.

Over de 12-jarige Brechtje zijn al heel wat topics geopend op FOK! Toch is ze altijd verlegen als ze aan de telefoon komt. Of ze dat vanavond ook is, hoor je dus vanaf 20:00 uur.

Meteen luisteren?
Dat kan! FOK!Radio is te horen op het internetstation ActionRadio. Daar kun je nu al op inschakelen. Je hoort nu non-stop muziek met verzoekjes die je via de site van het station kunt aanvragen.

Hieronder vind je de directe luisterlinks:
Winamp
Windows Media Player
Real Player

We nemen verder weer een kijkje in het nieuws van de afgelopen weekend, samengesteld door eSSe. Daarnaast neemt Cynix zijn week op het forum met ons door en roddelen we met Yvonne. Via de webcam kun je uiteraard weer mee kijken.

Meer (technische) informatie op Radio.fok.nl

Veel luisterplezier!

Verschillende gamesites gelanceerd

Een aantal potentiŽle toppers hebben de afgelopen dagen een eigen site gekregen:

We beginnen met misschien wel de grootste PS2 titel van dit jaar: Grand Theft Auto: San Andreas waarvan je HIER de site kan vinden.

Na Tales of Symphonia komt Namco met nůg een RPG voor de GameCube, Baten Kaitos. Deze RPG werkt met kaarten waarbij je om de beurt een zet mag doen. De officiŽle site van Baten Kaitos vind je HIER.

De PSP incarnatie van de Metal Gear reeks heeft ook een site gekregen. Je vindt de officiŽle Metal Gear Acid HIER. Metal Gear Acid wordt, in tegenstelling tot Metal Gear Solid, een turnbased spel.

Als laatste voor nu is er de site voor Flatout, een Xbox crash 'm up racer.

Nintendo kondigt microfoon aan voor de GameCube

De mysterieuze accessoire voor de GameCube is eindelijk bekend. Na maanden van geruchten en speculaties van de Nintendo fans blijkt dat het niet gaat om een nieuwe Power Glove of Camera, maar om een microfoon.

Het is de bedoeling dat de microfoon gebruikt gaat worden in het zesde deel van de Mario Party reeks en je het spel zonder controller kan spelen. Hoe het precies gaat werken en of de microfoon gebundeld gaat worden met Mario Party 6 is nog niet bekend.

Naast Nintendo heeft ook Midway al games aangekondigd die gebruik gaan maken van de microfoon: Get on Da Mic en Get on Da Floor.

Rebellion toont Sniper Elite op EGN

Gameontwikkelaar Rebellion heeft vandaag aangekondigd een nieuwe snipersimulator te zullen uitbrengen tijdens de EGN deze week. Sniper Elite speelt zich af in het Berlijn van 1945 tijdens een van de laatste aanvallen van het Sovjetleger en is gebaseerd op waargebeurde historische gebeurtenissen. In Sniper Elite speelt de speler de rol van een rekruut in het sniperteam van het Amerikaanse leger die de taak heeft door het gesloopte Berlijn te navigeren om vervolgens de atoomgeheimen van de Nazi’s terug te winnen voordat de Russen je voorzijn. Deze missie tekent het begin van de Koude Oorlog.
quote
“De doelen bestaan uit zowel Nazi als Sovjetdoelen, maar er is geen vaste volgorde waarin deze behaald moeten worden. Dus je kan je door de 28 missies heen werken in elke willekeurige volgorde. Maar belangrijker, de vijand beweegt zich onafhankelijk van de speler en zal alleen reageren als deze je ziet. Dus stealth is van levenbelang.”

EGN zal haar nieuwe line-up tonen op de EGN en ook Sniper Elite zal hier aanwezig zijn voor PlayStation 2, Xbox en PC.

DVD: Johan Cruijff - En Un Momento Dado

Begin dit jaar verscheen een documentaire over Johan Cruijff, met als titel ťťn van zijn verbasterde Spaanse uitspraken. Een film over zijn tijd in Barcelona, vanaf 1974 als speler, tot zijn afscheid in 1996 als trainer. Plus natuurlijk zijn triomf op het bestuur bij zijn publiekelijk afscheid in Camp Nou in 1999. Geen eindeloze beelden van zijn ongeŽvenaarde versnellingen, maar verhalen van de Catalanen zelf. Wat Johan voor hen betekende, welk moment ze nog het beste herinneren. En dat gaat hťťl ver, niet alleen in de tijd... Nu dus op DVD, in een uitgave met maar liefst 2 discs. Dat belooft wat...

Filmposter En Un Momento Dado

Eerste info Shining Force PS2 bekend

SEGA heeft de eerste informatie over haar nieuwe Shining Force voor de PlayStation2 vrijgegeven; zo is onder andere de striptekenaar Yuriko Nishiyama aangetrokken voor het ontwerpen van de karakters.

Nishiyama's werk aan Shining Force bestaat voor zover nu bekend uit drie, mogelijk vier karakters, waaronder de mannelijke en vrouwelijke held van het spel.

De mannelijke held, Max, lijkt met zijn rode haar op een typische Shining held, maar met scherpe ogen die iets lijken te verbergen. De held is de zoon van een legendarische ridder die, volgens de legende, een strijd heeft geleverd waarbij de planeet gered werd. Max wordt verder omschreven als een jonge en ijverige man. De vrouwelijke held heet Merrill. Deze jonge blondine draagt een grote rode strik, en doet met haar magische staf denken aan Aeris uit Square's Final Fantasy VII. Ze heeft geen ouders meer, en het ziet er naar uit dat zij een oogje heeft op Max.

Het derde karakter is alleen nog bekend als "Mysterious Man", en draagt een harnas in rood en goud. Er is een versie met helm en een versie met paars haar, maar het is niet bekend of dit een en dezelfde persoon is.

Naast de informatie over deze personen is er slechts weinig bekend over de game. De game zal zich afspelen in een wereld bevolkt door centaurs, andere half-mens-half-dieren en robots. In de game zul je samen met je groep tegen meer dan 20 vijanden tegelijk moeten vechten.

Burnout 3 bevat NFSU2 demo

Electronic Arts heeft onlangs bekend gemaakt dat Burnout 3: Takedown voor de PlayStation 2 een demo zal bevatten van Need for Speed Underground 2, het vervolg op het bestverkochte racespel van 2003.
Eveneens zal de uiteindelijke versie van Need for Speed Underground 2 voor de PlayStation 2 en Xbox een demo met zich meekrijgen van Burnout 3: Takedown.

Burnout 3 staat geplanned op 8 september voor zowel PlayStation 2 als voor de Xbox. Need for Speed Underground 2 wordt verwacht in november voor PlayStation 2, Xbox, GameCube, PC en Game Boy Advance

Meer info over beide games is te vinden op de EA perssite en op de officiŽle sites van Burnout 3 en Need For Speed

Geldboete voor marathonverstoorder

De Griekse rechtbank heeft de man die gisteren de marathon verstoorde een geldboete van 3600 euro en een jaar voorwaardelijke celstraf opgelegd.

De voormalige priester Cornelius Horan (57) heeft eerder in Engeland al meerdere sporevenementen geprobeerd te verstoren. Recentelijk zat hij nog een gevangenisstraf uit vanwege een actie tijdens de Grand Prix van Engeland. In Griekenland komt hij er met een mildere straf vanaf.

De Griekse rechtbank liet met de verwarde geestelijke toestand van de man meewegen in het vonnis. In de rechtbank betuigde de ex-priester spijt en sprak de hoop uit dat hij vergeving zou krijgen op de Dag des Oordeels. Naast de geldboete lieten de rechters de man weten dat als hij binnen drie jaar een nieuwe overtreding van de wet in Griekenland begaat, hij dan minimaal een jaar de cel in moet.

Dokkumse school weert Lonsdale

Casper, WAik en yohan.nl hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Op het Dockinga College in Dokkum mogen dit schooljaar geen leerlingen met kleding van het merk Lonsdale naar binnen. Dit heeft T. Wierdsma, voorzitter van de centrale directie, vandaag op de eerste schooldag van het nieuwe jaar bekendgemaakt. Het is een reactie op racistische uitingen van een groep leerlingen, op de school zouden zo'n tien ŗ twintig leerlingen rondlopen met Lonsdale-kleding en witte veters in de schoenen.

In oktober 2003 kwam het tot ernstige ongeregeldheden bij het asielzoekerscentrum van Dokkum. Door leerlingen van het Dockinga College werden kluiten en stenen naar bewoners van het centrum gegooid, ruiten werden ingegooid, een fietspad in de nabije omgeving werd beklad met hakenkruisen en davidssterren en er werden racistische leuzen naar de bewoners geschreeuwd.

In november werd bekend dat een aanslag op het AZC was voorkomen. In totaal werden negen mannen en jongens gearresteerd, waarvan er acht zijn veroordeeld tot leertrajecten en taakstraffen. Het asielzoekerscentrum beweerde destijds dat asielzoekers op vele plekken in Dokkum werden uitgescholden en bedreigd. Ook zouden vluchtelingen zijn mishandeld.

Geldboete voor malloot marathon

Cornelius Horan is veroordeeld tot een boete van 3.600 euro en een voorwaardelijke celstraf van ťťn jaar. De man verstoorde gisteren de marathon van de Olympische Spelen in Athene door enkele kilometers voor het einde het parcours op te komen en de Braziliaanse koploper Vanderlei de Lima hardhandig van de weg af te duwen.

Bij het vonnis hielden de drie rechters rekening met de verwarde geestelijke toestand van de oud-priester. Bronnen meldden eerder al dat de man de hele dag in een kroeg zou hebben doorgebracht. Horan kreeg te verstaan dat als hij in de komende drie jaar een Griekse wet overtreedt hij een jaar de cel in gaat.

Lima zei na afloop erg bang geweest te zijn: "Ik schrok heel erg. Ik was vooral bang dat hij een mes of ander wapen bij zich had", aldus de Braziliaan, die uiteindelijk derde werd. De marathonloper denkt dat hij goud had gewonnen als de man het parcours niet opgekomen was: "Het heeft me het goud gekost. Maar ik ga niet mijn hele leven huilen. Brons is heel mooi, een fantastische prestatie in zo'n grote marathon."

De Ier Horan verstoort vaker sportevenementen. Vorig jaar liep hij het circuit op bij de Formule 1-GP van Groot BrittanniŽ en zorgde hij aldaar voor gevaarlijke situaties. Voor dat geintje moest hij twee maanden brommen.


Cornelius Horan wordt aangehouden

Belgen en Nederlanders in Pro-Tour

Volgend jaar begint de Pro-Tour. Bij deze een overzicht van de Nederlandse en Belgische renners die al een contract hebben voor volgend jaar in een Pro-Tour ploeg

Vanaf januari 2005 is het dan zover. Dan treedt de Pro-Tour in werking. De Pro-Tour is een apart klassement van een vijfentwintigtal wedstrijden waar de Pro-Tour ploegen verplicht zijn aan mee te doen. Hier wordt ook een apart klassement van opgemaakt.

Hieronder vindt je een lijst van alle Nederlanders en Belgen die al voor 2005 een contract hebben in een Pro-Tour ploeg. (alles onder voorbehoud)

Nederlanders in Pro-Tour

Rabobank
Michael Boogerd
Jan Boven
Bram de Groot
Steven de Jongh
Erik Dekker
Thomas Dekker
Theo Eltink
Karsten Kroon
Gerben LŲwik ???
Ronald Mutsaars
Joost Posthuma
Niels Scheuneman ???
Roy Sentjens
Thorwald Veneberg
Pieter Weening
Remmert Wielinga

QuickStep
Servais Knaven
Marc Lotz
Bram Tankink

Omega Pharma - Lotto
Leon van Bon
Aart Vierhouten

T-Mobile:
Bram Schmitz

Discovery Channel:
Max van Heeswijk

CSC:
Tristan Hoffman

Belgen in Pro-Tour

Quickstep:
Tom Boonen
Nick Nuyens
Kevin De Weert
Sťbastien Rosseler
Rik Verbrugghe
Wilfried Cretskens
Sven Vanthourenhout
Kevin Hulsmans
Dimitri De Fauw

Omega Pharma-Lotto:
Axel Merckx
Tom Steels
Peter Van Petegem
Mario Aerts
Bjorn Leukemans
Wim De Vocht
Bart Dockx
Nico Mattan
Bert Roesems
Preben Van Hecke
Gert Steegmans
Wim Vansevenant
Johan Vanseummeren
Serge Baguet
Wim Vanhuffel
Jan Kuyckx

FDJeux.com:
Philippe Gilbert
Christophe Detilloux

Cofidis:
Peter Farazijn
Staf Scheirlinckx
Thierry Marichal
Kevin Van Impe

Discovery-Channel:
Leif Hoste
Stijn Devolder
Jurgen VandenBroeck

Rabobank:
Marc Wauters

Eventuele aanvullingen mogen geplaatst worden als reactie.

Man opgepakt wegens brandstichting joods centrum

kofkof had ons via de nieuws-submit te melden:

In Parijs is een man gearresteerd in verband met de brandstichting vorige week in een joods gemeenschapcentrum in de Franse hoofdstad. De politie wil de identiteit van de verdachte niet prijsgeven, maar bronnen bij de politie melden dat het zou gaan om een 50-jarige joodse, geestelijke onstabiele, voormalig medewerker van het centrum. Hij zou "min of meer" dakloos zijn.

Op zondag 22 augustus werd op de eerste verdieping van het centrum brand gesticht, ook werden de muren van het complex beklad met anti-semitische leuzen en hakenkruizen. Eerder eiste de islamitische Jamaat al-Ansar al-Islamiya groepering de brandstichting op.

Petacchi goed omringd voor de Vuelta

Fassa Bortolo zet in de Vuelta Espana, die aanstaande zaterdag begint, weer alles op hun topsprinter Petacchi

Fassa Bortolo, het Italiaanse topteam van manager Feretti, zet in de komende Vuelta die aanstaande zaterdag begint weer alles op hun topsprinter Petacchi. Daarnaast mag Aitor Gonzalez in samenwerking met Cioni gaan proberen een goed klassement te rijden.

De ploeg voor de Vuelta ziet er als volgt uit:
Aitor Gonzalez
Alessandro Petacchi
Dario Cioni
Volodimir Gustov
Alberto Ongarato
Fabio Sacchi
Julian Sanchez
Guido Trenti
Marco Velo

Het zou ook nog zo kunnen zijn dat Marzio Bruseghin de plaats van Julian Sanchez zal innemen maar dat valt te betwijfelen. Als dat zo is dan zou het voor Bruseghin de derde Grote Ronde van het jaar zijn die hij rijdt.

Michelin stelt onderzoek in

Michelin stelt een onderzoek in naar de problemen met de banden. Met drie lekke banden in de race op Spa-Francorchamps kreeg het merk veel negatieve publiciteit.

Met name de lekke band van Jenson Button zorgde voor een gevaarlijke situatie. Op volle snelheid ging zijn hele band aan flarden en de coureur crashte op Zsolt Baumgartner . Met daarnaast lekke banden bij Juan Pablo Montoya en David Coulthard was het voor Michelin schrikken geblazen. Een domper op de blijdschap dat weer eens een coureur met Michelin-banden won.

Motorsport-directeur Pierre Dupasquier van Michelin vertelde: "Uiteraard kijken we naar de drie incidenten. In alle gevallen was het de rechterachterband en die zou de minste belasting moeten hebben in een rondje Spa. Het is bizar drie ogenschijnlijk dezelfde problemen te hebben en onze analysten zijn al begonnen aan een onderzoek. We willen de oorzaak die eraan ten grondslag ligt vinden."

Barcelona staat naaktlopen toe

ROLLENDE_BABBA, dragonkiss, flowerpinky en calvobbes hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon opmerkelijk nieuwsStrippers, streakers en potloodventers hoeven in de toekomst in Barcelona niet meer bang te zijn om op de openbare weg gearresteerd te worden. Het gemeentebestuur heeft namelijk besloten naaktlopen op de openbare weg toe te staan. Twee Spaanse nudistenorganisaties hebben daarvoor bij de notabelen geijverd.

Nudisten juichen het besluit toe. Zij hoeven nu niet meer naar de speciale naaktstranden. Een woordvoerder van de twee nudistenorganisaties toonde zich verheugd. Hij sprak in de Catalaanse krant 'El Periůdico' van 'een wereldprimeur'. Verder zei hij dat het besluit mogelijk bijdraagt aan het bereiken van een wereldwijd respect voor het nudisme.

Het is de bedoeling dat de nieuwe brochure over het toestaan van naaktlopen in het Engels en Frans wordt vertaald om het nudisme ook onder toeristen te bevorderen.

Belofte maakt schuld

Voor een Engelse journalist zal het een hele schok zijn geweest dat Kimi RšikkŲnen gisteren won. De journalist heeft eerder gezegd dat als McLaren dit jaar een race zou winnen, hij naakt over Silverstone zou gaan rennen.

Ongelukkig genoeg voor de journalist wist McLaren de race te winnen en waren er nog genoeg mensen die zich de belofte herinnerden. Kimi RšikkŲnen ziet de lol ervan in en daagt de journalist uit om zich aan zijn woord te houden. Of de journalist daadwerkelijk gaat rondrennen is nog onbekend.

RšikkŲnen zou het wel leuk vinden: "Ik ben er zeker bij en hopelijk regent het hard; dan is het nog veel leuker. Laten we hopen dat hij zich aan zijn woord houdt."

Winkeldief bijt bedrijfsleider

Een 52-jarige man heeft afgelopen zaterdag de bedrijfsleider van een supermarkt aan de Rimsky Korssakovweg in Almere in zijn hand gebeten. De man had kort daarvoor een aantal spullen uit de winkel gestolen.

Toen de bedrijfsleider de diefstal opmerkte en de man hierop aansprak ging hij er vandoor. De bedrijfsleider achtervolgde hem, kreeg de dief te pakken en er ontstond een strubbeling, waarin de bedrijfsleider in zijn hand gebeten werd.

Uiteindelijk is de dief door de politie meegenomen naar het politiebureau. Hij droeg in totaal voor meer dan tweehonderd euro aan gestolen goederen met zich mee.

De Beule dicht bij transfer Roda JC

Roda JC heeft laten weten aan Lokeren geÔnteresseerd te zijn in Davy de Beule. Ze zijn in Kerkrade namelijk nu al op zoek naar een vervanger voor Konť.

Arouna Konť staat in de belangstelling van verscheidene grote namen als Marseille, Manchester United en Schalke 04 maar ook Ajax. Daarom zijn ze nu al op zoek naar een eventuele vervanger en hun oog is gevallen op de Belg Davy de Beule.

De Beule zelf heeft na eindeloze problemen met F.C. Lokeren het contract zelfs verbroken met zijn club. Maar Roda JC wil het eerlijk spelen en bieden zelfs een transfersom aan voor de Beule. en daar heeft de Lokerse voorzitter Lambrecht dus zeker oren naar.

Spelers Dinamo Zagreb mishandeld door "fans"

Twee spelers van de Kroatische club Dinamo Zagreb zijn aangevallen door woedende fans van de club, na het verlies tegen Inter Zapresic, afgelopen zondag.

Spits Dario Zahora werd bij zijn huis in elkaar geslagen en medespeler Zoran Zekic werd aangevallen toen hij met zijn auto voor een rood stoplicht stond, beide spelers raakten licht gewond.

Dinamo maakt een erg slechte start in de competitie, en wist van de laatste zes wedstrijden er slechts eentje te winnen. De club staat nu op een zevende plaats.

Afgelopen week kregen de spelers al een boete van elk tienduizend euro, om zo te proberen hun prestaties wat op te schroeven.

Rous wint Grote Prijs van Plouay

Didier Rous heeft gisteren de Grote Prijs van Plouay gewonnen. In een machtige sprint versloeg de Fransman het peloton en schrijft zo deze westrijd van buiten categorie op zijn naam.

Didier Rous sprintte in de laatste kilometer nog weg van het peloton, en enkel de Belg Serge Baguet kon zijn wiel vasthouden. op twee seconden volgde dan de grote groep, aangevoerd door Guido Trentin. Vorige week nog won Didier Rous een etappe in de Tour du Limousin, en bevestigt nu dus zijn vormpeil.

Top tien
1. Didier Rous 4u31'27"
2. Serge Baguet z.t.
3. Guido Trentin 2"
4. Danilo Hondo allen z.t.
5. Giulio Tomi
6. Vladimir Duma
7. Patrick Calcagni
8. Cťdric Vasseur
9. Sergio Barbero
10.Fabian Wegmann

Gestoorde genieën opgelet! Evil Genius demo is uit!

Nog even wachten tot 1 oktober en dan kunnen alle gestoorde genieŽn de wereld gaan veroveren, in de tussentijd wil Vivendi ons al warm draaien met een demo. Deze kun je hier bij gamershell downloaden.

In Evil Genius is het je doel om al je duivelse plannen uit te voeren en de wereld te veroveren. Dit alles doe je natuurlijk vanuit je eigen geheime basis, die natuurlijk goed beveiligd moet worden tegen alle "good guys" die roet in het eten willen gooien. Je gaat vanuit hier ook nieuwe superwapens ontwikkelen, je kameraden in het kwaad trainen, en missies uitvoeren.

De missies die je gaat uitvoeren variŽren van het bevrijden van je kameraden uit de gevangenis tot het stelen van de Eiffeltoren. Natuurlijk wil je de mensheid ook verlossen van alle idolen en die worden dus gewoon ontvoerd door je agenten. Liggen deze snode plannen precies in jouw straatje, aarzel niet en download alvast de demo .


DVD: The Haunted Mansion

Walt Disney's nieuwste film is een griezelfilm voor het gehele gezin. Een film gebaseerd op een attractie uit Disneyworld in Florida. De film zou volgens de omschrijving op de achterkant van de hoes een combinatie moeten zijn van een horror-, familie-, komedie- en fantasiefilm. Een hoop pretenties, maar niet onmogelijk om aan te voldoen. In deze review zal gekeken worden of de film geschikt is voor een ieder, zonder daarbij niet nťt te weinig elementen van alle genres te laten zien.


Vanaf vandaag afronden op 5 cent

Icoon Binnenlands nieuwsVanaf vandaag starten vrijwel alle winkels in Nederland met het afronden op vijf eurocent. Het eindbedrag op de kassa bon zal worden afgerond op nul of vijf. Dit levert de detailhandel een kostenbesparing van zo'n dertig miljoen euro per jaar op. Ook zou de consument dit makkelijker vinden.

Begin dit jaar vond er een succesvolle proef plaats met het afronden in Woerden. Meer dan tachtig procent van de klanten bleek daar voorstander te zijn van het afronden. Na een maand lang afronden bleek de tegenstand bij de klanten bovendien gezakt te zijn van 32 naar 16 procent. Na de proef werd geconcludeerd dat de wachtrijen bij de kassa veel korter waren, en dat er een forse kostenbesparing voor de winkeliers was.

Het Platform voor Detailhandel vermeldt uitdrukkelijk dat de prijzen niet naar boven worden afgerond. De ene keer zal het afronden voordelig uitvallen voor de klant, de andere keer voor de winkelier. Natuurlijk ondervindt de winkelier wel een forse kostenbesparing omdat er veel minder rollen wisselgeld moeten worden besteld en het afrekenen vele malen sneller gaat.

Uiteindelijk moeten de kleinste munteenheden in Nederland volledig uit de omloop verdwijnen. De 1 en 2 eurocent muntstukken blijven overigens voorlopig wel een wettig betaalmiddel.

1 Eurocent zak
Het afronden moet leiden tot het verdwijnen van deze munten in Nederland

Van Gogh vroeg niet om politiebewaking

Filmmaker Theo van Gogh zegt niet gevraagd te hebben om de politiebewaking die hij heeft gekregen naar aanleiding van zijn filmpje 'Submission', dat hij met VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali maakte. Van Gogh zegt ook niet bedreigd te zijn.

Het tien minuten durende filmpje ging gisteravond in premiere in het VPRO-programma Zomergasten. In de film figureren vier mishandelde vrouwen die zijn afgebeeld in een doorschijnend gewaad, waarbij de borsten zichtbaar zijn. Op de lichamen zijn de meest vrouwonvriendelijke tekstfragmenten uit de koran in het Arabisch gekalligrafeerd.

In de tv-uitzending verklaarde Hirsi Ali gisteren niet te willen provoceren maar alleen te willen prikkelen tot nadenken. ''Het is niet als een provocatie bedoeld. In het filmpje zie je een vrouw, zij staat op het gebedsmatje, zij richt zich tot haar schepper, zij gaat bidden en zij is symbool voor heleboel vrouwen, voor heel veel vrouwen die me geÔnspireerd hebben, ik ben een tijdje naar blijf-van-mijn-lijf-huizen geweest en ik heb daar met hen gesproken. Ik ben zelf opgevoed met de Koran, het heilige boek, het woord van Allah is het allerheiligste, het allerhoogste wat er is en tegelijkertijd is er een beeld van de vrouw, dat ze het allersmerigste, het allerlaagste is wat god heeft geschapen en dat op elkaar zetten wordt gezien als heiligschennis."

Beledigend
Voorzitter Mohamed Sini van de stichting Islam en Burgerschap noemde vandaag het filmpje een kwetsende provocatie en een belediging voor moslims. ,,Gelijkheid van man en vrouw moet je aan de orde stellen, maar niet op deze manier. Als je een debat wilt ontwikkelen, schiet je zo het doel voorbij. De grenzen van het aanvaardbare rekken op. Dat past kennelijk in deze tijd''.

Ayyub Mohamed Ajoeb, secretaris van stichting Moslim Informatie Centrum, heeft geen goed woord over voor het filmpje. ''Dit is weer een nieuwe provocatie van ons nationale feestvarken Theo van Gogh, en Hirsi Ali, de meeste gefrustreerde politica van ons land. Ze creŽren een cultuur van angst voor de islam. Ze doen hun best de islam als een achterlijke cultuur af te schilderen. Er zit weinig concreets in het filmpje, het is alleen maar schoppen. Eigenlijk is het te min voor woorden.''

Suleyman Damra, oprichter van de islamitische universiteit in Rotterdam reageerde met: ''Duizenden moslims in Nederland zullen zich ergeren aan de film van Hirsi Ali en Van Gogh. De film raakt een gevoelige snaar bij veel moslims. Toch denk ik dat de meeste moslims in Nederland schouderophalend aan het pamflet zullen voorbijgaan. Ze vinden het niet leuk, maar zullen denken: Wat gebeurd is, is gebeurd. Ik kreeg vanmorgen e-mails in de trant van: Laat die mensen toch praten. Het gaat nergens over.''

Professor W.A. Shadid, antropoloog aan de universiteiten van Leiden en Tilburg vindt dat Hirsi Ali zich ongeloofwaardig maakt. ''Aanvankelijk presenteerde Hirsi Ali zich als iemand die opkwam voor de rechten van islamitische vrouwen in Nederland. De boodschap van deze film heeft niets met de verbetering van hun positie te maken. Dit is persoonlijke wrok, smijten met modder.''

VVD-fractievoorzitter Jozias van Aartsen zei vanochtend zich niet te willen voegen bij het koor van ''verontwaardigde beeldenstormers''. Volgens hem heeft Hirsi Ali voor deze tv-uitzending gezocht naar een nieuw medium voor haar boodschap, het beeld. ''En ja, of deze exercitie cinematografisch nu zo geslaagd is, lijkt me van minder belang.''

In Zomergasten zei Hirsi Ali gisteren dat ze graag een hele serie van de filmpjes wil maken: ''In het beginsel met Theo van Gogh die in mijn ogen ťťn van de soldaten is die voor de vrijheid van menigingsuiting vecht in Nederland en een genie, een briljante regisseur.''

-
Het item op de site van Zomergasten. Filmpje wordt later vandaag aan de VPRO-site toegevoegd.

Diddy and Serena, together!

Soms kom je wel eens een foto tegen, waarvan je eigenlijk meteen de hele serie wilt. Zo ook met een zoenfoto van de lieftallige Diddy en Serena.

Dankzij Google kwam ik er al snel achter dat de meiden niet bang zijn om zich vies te maken tijdens het klussen.

Maar mochten ze dan vies zijn, dan springen ze graag samen in bad. Verder hebben ze iets met kinderspeeltjes, en natuurlijk gaat er ook niets boven een ouderwets kussengevecht. Zwemmen is plots best leuk om naar te kijken, en natuurlijk kun je op een stoel ook hele leuke dingen doen. En na zo'n enerverende dag ben je blij als je eindelijk je bed eens op kunt zoeken.

En voor de mensen die nog een wallpaper zoeken, een gallery met een aantal high-res foto's.

Juichen Pienaar krijgt staartje

Mario van der Ende heeft aangegeven het juichen van Steven Pienaar na zijn treffer tegen FC Utrecht te willen gaan onderzoeken.

De reden voor het laten onderzoeken van het juichen is dat de voormalige arbiter en tegenwoordig de begeleider van het scheidsrechterskorps tijdwinst ziet in het juichen van de Ajacied. Van der Ende wil voorkomen dat de spelers andere vormen van juichen gaan introduceren nu op het uittrekken van het shirt een straf staat in de vorm van een gele kaart.


'Neemt het zoeken naar alternatieven extreme vormen aan, en wordt bijvoorbeeld het publiek opgehitst, dan zal de arbitrage daar op reageren', gelooft de ex-toparbiter die lid is van de scheidsrechterscommissie van de FIFA. 'In het geval van Pienaar zou je al kunnen zeggen dat het riekt naar onbehoorlijk gedrag', aldus Van der Ende in het Algemeen Dagblad.

Robson ontslagen bij Newcastle

Newcastle United FC heeft trainer Bobby Robson ontslagen. Dit is besloten na de slechte seizoenstart van The Magpies.

In de eerste vier wedstrijden van het seizoen wist Newcastle niet ťťn keer te winnen. Twee gelijke spelen en twee nederlagen zorgen er voor dat de ploeg van Patrick Kluivert momenteel de 16e positie op de ranglijst bezet. Afgelopen zaterdag verloor Newcastle met 4-2 van Aston Villa.

Het ontslag van Robson komt niet geheel uit de lucht vallen. De inmiddels 71-jarige coach heeft vaak kritiek geuit op het bestuur, dat deze zomer bekend maakte op zoek te gaan naar een andere manager. Ook een conflict met sterspeler Alan Shearer ligt ten grondslag aan het ontslag van Robson. Shearer moet in zijn ogen te vaak genoegen nemen met een plaats op de reservebank.

Bobby Robson was sinds 1999 trainer van Newcastle. Het jaar ervoor was de ex-bondscoach van Engeland de trainer van PSV. Wie de nieuwe manager van Newcastle wordt, is nog niet bekend.

Politie beŽindigt illegale straatraces

Icoon Binnenlands nieuws De politie heeft zondagavond op twee plaatsen in Nederland een einde gemaakt aan illegale straatraces. In Rotterdam werden races met scooters beŽindigd en in het Brabantse Cuijk werden straatraces met auto's gestopt. Bij de races in Rotterdam raakten een vrouw en haar elf maanden oude baby gewond.

In Rotterdam kregen een aantal deelnemers van de illegale scooter-races een bekeuring en werd van ťťn van de deelnemers het rijbewijs ingenomen. Bovendien werd een 25-jarige Rotterdammer aangehouden wegens belediging.

Bij de races in Rotterdam raakten een vrouw en haar elf maanden oude baby gewond aan hun armen en gezicht toen ze werden aangereden door een scooter. De slachtoffers moesten voor behandeling naar het ziekenhuis worden gebracht. De bestuurder van de scooter ging er na de aanrijding vandoor.

In Cuijk deelde de politie vijf bekeuringen uit voor te hard rijden en verkeerde verlichting. Van ťťn automobilist werd zijn rijbewijs ingenomen omdat de uitlaat van zijn auto 'ondeugdelijk gemonteerd' was.

Rosales definitief naar Ajax

Het is Ajax eindelijk gelukt een rechtsbuiten te contracteren. Mauro Damian Rosales moet de rechterkant gaan versterken.

Ajax probeerde Rosales de gehele zomer te contracteren, maar de onderhandelingen verliepen moeizaam. Het door Ajax geboden bedrag werd oorspronkelijk door Atletico Newell's Old Boys niet hoog genoeg bevonden. Net voor de transferdeadline zijn de clubs en ook Ajax en de speler er uitgekomen. Wel moeten nog enekele formaliteiten worden geregeld. Zo wil Ajax zeker weten dat Rosales in de Champions League mag uitkomen voor de deal definitief wordt gesloten.

Ajax zou vijf miljoen euro betalen voor de Argentijnse rechtsbuiten, die een contract voor vier jaar bij Ajax zal tekenen. Ajax-trainer Ronald Koeman toonde zich blij met de aanwinst: "We zijn blij dat we de rechtsbuiten hebben gevonden die we zochten. Rosales is een volwaardig Argentijnse international die net goud heeft gewonnen op de Olympische Spelen van Athene."

Veiligheid belangrijker dan privacy voor Nederlander

Icoon Binnenlands nieuws Voor Nederlanders is hun veiligheid belangrijker dan hun privacy. Dit blijkt uit een enquÍte die het programma Actienieuws van SBS6 liet uitvoeren. Zo is bijna tweederde van de bevolking bereid DNA af te staan voor een landelijke databank waarmee criminelen opgespoord kunnen worden. Een nog groter gedeelte van de ondervraagden steunt winkeliers die foto's van personen, die verdacht worden van winkeldiefstal, ophangen.

Vooral het laatste is recentelijk onderwerp van discussie geweest. Hoewel justitie aankondigde de wetgeving te willen versoepelen en ook bij kleine vergrijpen foto's van verdachten te willen gaan verspreiden, blijft het ophangen van foto's van verdachten door derden illegaal. Als winkeliers foto's van verdachten ophangen, is dit namelijk in strijd met de auteurswet.

Het Platform Detailhandel verwacht dat veel winkeliers toch afbeeldingen gaan ophangen omdat de afgebeelde persoon wel eerst zelf aangifte moet doen voordat justitie kan ingrijpen. Veel verdachten zullen dit niet doen omdat ze daarmee hun identiteit prijsgeven.

Bejaard stel viert 60-jarig huwelijk met parachutesprong

Een Amerikaans echtpaar, de 88-jarige Albert en de 81-jarige Esther McDaniel, heeft afgelopen vrijdag in de staat Indiana zijn zestigjarige huwelijk gevierd met een parachutesprong. De twee maakten een tandemsprong, waarbij ze beiden werden begeleid door een ervaren parachutespringer.

"Elke ochtend werden we wakker en vroegen we ons af wat we vandaag weer konden doen. We doen niets spannends meer", aldus Albert McDaniel. Hier kwam verandering in na het lezen van een artikel in de krant over de Stichting Nooit Te Laat. Deze stichting vervult de wensen van bejaarden.

Albert, die in de Tweede Wereldoorlog schutter van een B25-bommenwerper was, zei na afloop dat hij niet bang was geweest. Esther, die zeer slechtziend is, erkende dat zij met "knikkende knieŽn" had gesprongen.

D66: Analfabete allochtone bruiden weren

D66 wil dat buitenlandse bruiden en bruidegoms die analfabeet zijn, geen Nederlandse verblijfsvergunning meer mogen krijgen. Volgens D66-leider Boris Dittrich zijn de strenge kabinetsmaatregelen om de integratie van allochtonen te bevorderen niet voldoende. Nieuwkomers moeten straks via een toets op de Nederlandse ambassade in het land van herkomst aantonen dat men iets van Nederland afweet. Maar daarmee voorkom je volgens D66 niet dat er ook analfabeten naar ons land komen.

De partij van Dittrich heeft een plan opgesteld dat er op neerkomt dat iedere nieuwkomer, die via huwelijksmigratie naar ons land wil komen, moet aantonen dat hij een opleiding in zijn land van herkomst heeft gevolgd of een beroep kan uitoefenen. Lukt dat niet, dan moeten ze eerst een door hen zelf betaalde opleiding in hun thuisland gaan volgen, voordat zij in Nederland worden toegelaten.

Schotel
Dittrich zegt dat de extra eis er moet komen omdat analfabeten bijvoorbeeld alleen Turks en Marokkaans en spreken. ''Vervolgens gaan ze thuis via hun schotel naar tv-uitzendingen in hun moedertaal kijken. Hun boodschappen doen ze in Turkse winkeltjes om de hoek. Er is voor hen geen enkele noodzaak om Nederlands te spreken en dat moeten we zien te doorbreken'', aldus de D66-leider.

D66 wil ook dat allochtone ouders veel meer gaan meehelpen bij de verenigingsactiviteiten. ''Veel ouders van allochtone kinderen blijken tot groot ongenoegen van andere ouders vaak niets te doen aan vrijwilligerswerk. Daar moet verandering in komen''. Dittrich wil dat de ouders op de een of andere manier gestimuleerd gaan worden dat ze participeren in de verenigingsactiviteiten.

Verder vinden de sociaal-democraten dat iedere Nederlandse gemeente het recht moet hebben om in bepaalde wijken inkomenseisen te stellen aan nieuwe inwoners. Iemand moet bijvoorbeeld minimaal 120% van het minimumloon verdienen voordat hij een huurwoning krijgt toegewezen. In Rotterdam is zoiets al van toepassing.

'Franse wet religieuze kenmerken toch van kracht'

Komende donderdag zal in Frankrijk de nieuwe wet van kracht worden die het dragen van opvallende religieuze kenmerken op scholen verbiedt. In de praktijk richt de wet zich vooral op moslimmeisjes die hoofddoeken of sluiers dragen. Afgelopen weekeinde was het na de ontvoering van twee Fransen in Irak nog maar de vraag of de invoering van de wet door zou gaan. Door de ontvoerders werd namelijk geŽist dat de wet voor maandagavond werd ingetrokken.

Regeringswoordvoerder Jean-FranÁois Copť verzekerde echter dat de wet gewoon op 2 september ingaat. Op die dag zullen de Franse leerlingen terugkeren naar de schoolklassen.

De regelgeving richt zich formeel op alle uiterlijkheden die als te opvallend religieus kunnen gelden, maar in de praktijk zijn het voornamelijk de islamieten die het doelwit van de wet zullen worden. Het gaat vooral om een verbod van sluiers of hoofddoeken die een deel van de islamitische meisjes en vrouwen pleegt te dragen.

De Franse republiek is vastberaden over deze nieuwe wetgeving die opvallende religieuze kenmerken of kledingstukken op scholen moet uitbannen. Minister van Onderwijs Fillon zei eerder al dat hij er persoonlijk op gaat toezien dat de wet wordt nageleefd. Er zullen geen uitzonderingen worden gemaakt.

Wel wil de staat in dialoog gaan met de betrokken leerlingen en hun families. Zo zal een leerling die komende week met het hoofd in doeken gewikkeld en koranteksten op mouwen plaatsneemt in de schoolbanken, niet onmiddellijk van school worden gestuurd. De school zal eerst met de leerling de dialoog moeten aangaan.

Update: Fout in voorlopige punten

De mensen die nu vreemd naar hun punten kijken of zien dat het niet klopt die hebben gelijk, Heidfeld staat er dubbel in waar Sato bij de uitvallers hoort te staan. Het is even wachten op onze developer voor de F1 Manager die er op dit moment niet is om de punten terug te draaien en Sato in de lijst toe te voegen in plaats van Heidfeld.

Excuses voor dit ongemak en we proberen het vanavond nog voor elkaar te krijgen. Dit heeft verder geen gevolgen voor de puntenverdeling en de bijbehorende berekening die morgenavond na 20:00 uur zal plaatsvinden, het probleem is dan reeds verholpen.

[update]

Zoals sommigen al gezien hebben is het probleem deze ochtend verholpen en staan alle punten er weer zoals ze er horen te staan. Vanavond na 20:00 uur zullen de budgetten verdeeld worden.

Roel Pieper denkt over politieke partij

Roel PieperInternetondernemer en voormalig kroonprins bij Philips Roel Pieper overweegt de overstap naar de politiek te maken. Dit maakte hij bekend in een vraaggesprek met het societymagazine Miljonair dat dinsdag verschijnt. "We brainstormen over de vraag wie de ballen zou hebben om de zaak in beweging te krijgen. Aan het eind van het jaar moet een schifting zijn gemaakt", aldus Pieper.

Pieper heeft de ambitie om president te worden: "ik ga alleen voor goud." In het verleden heeft Pieper meerdere malen met Fortuyn gesproken, in de wandelgangen werd hij al als minister voor de LPF genoemd. In Miljonair zegt hij nu dat het een moeilijk proces is om het werk van Fortuyn af te maken. "Hoe vermijd je het LPF-syndroom?"

Pieper zegt in zijn leven tweemaal te hebben gestemd: "een keer D66 en een keer LPF". Voor het opzetten van de eventuele nieuwe partij voert hij gesprekken met Albert de Booy, de man achter de Speakers Academy. De Booy was ook de man die achter de schermen betrokken was bij het opzetten van de LPF. Pieper noemt de plannen nu nog broos en vertrouwelijk.

Festival: A Campingflight To Lowlands Paradise 2004

Lowlands Preview 2004 Header

De meest gehoorde klacht op Lowlands vorig jaar was de wachttijd voor zowel het campingterrein op de donderdag als de tijd die het duurde voordat je ook maar een voet op het festivalterrein mocht zetten. Dat zou dit jaar verbeteren. Dat niet alleen, ook de line-up was vele malen beter ten opzichte van de vorige edities. Het enige dat roet in het eten van de twaalfde editie van Lowlands kon gaan gooien was het weer...

Boca Juniors wil Tevez niet kwijt

Boca Juniors uit ArgentiniŽ heeft een bod van PSV van 13 miljoen euro voor het 20-jarige talent Carlos Tevez naast zich neergelegd.

Volgens de voorzitter van de club, Mauricio Macri, wil hij de spits die in de olympische finale nog het winnende doelpunt maakte niet kwijt voor December en het liefst zou hij Tevez voor altijd houden.

PSV heeft er de afgelopen dagen alles aan gedaan om in het bezit te komen van de speler, nadat telefoontjes niet werkten is er een zaakwaarnemer afgereisd naar Buenos Aires, deze heeft blijkbaar wel contact weten te leggen met de club volgens Macri.

De komende dagen zal er ook nog een delegatie van het Duitse Bayern Munchen naar ArgentiniŽ komen voor de speler maar de kans is groot dat ook zei nul op het rekest krijgen.

Man krijgt nieuwe onderkaak uit eigen rug

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

Een 56 jarige man, die als gevolg van een behandeling tegen mondkanker een groot deel van z'n onderkaak moest missen, heeft een nieuwe onderkaak gekregen die werd gekweekt op zijn eigen rug. Duitse artsen van de Universiteit van Kiel hebben deze spectaculaire behandeling en operatie op hem uitgevoerd. Het medische blad The Lancet meldde dit zaterdag op haar website.

De 56-jarige Duitser raakte negen jaar geleden een deel van zijn onderkaak kwijt en liep sindsdien met een verminkt gezicht rond. Ook kon hij alleen nog vloeibare maaltijden nuttigen. Vier weken na de implantatie van het nieuwe kaakbeen was de man weer in staat om een eerste vaste maaltijd te eten: brood en bratwurst. Over een aantal weken zal de man opnieuw worden geopereerd. Dan zullen er ook tanden in de nieuw verkregen onderkaak worden geplaatst.

Op zich is het kweken van bot uit eigen lichaamscellen niet nieuw meer, maar meestal wordt daarvoor botcellen uit de heup gebruikt. Dit keer hebben kaakchirurgen echter bot in de rug van de patiŽnt gekweekt. Hiervoor werd met behulp van CT-scans van het hoofd een driedimensionaal model van de onderkaak gemaakt. Daarvan werd weer een omhulsel van titaan gemaakt en deze werd gevuld met een mengsel van eigen beenmerg, botmineralen van koeien en groeibevorderende proteÔnen. Daarna werd de 'mal' in de bovenrug van de Duitser geÔmplanteerd. De nieuwe onderkaak was vervolgens na een paar weken al voldoende 'volgroeid' om operatief in de mond te worden ingebracht.

Insomnia

Hoewel de documentaire erg interessant is, gaat de helft langs me heen. Mijn ogen vallen steeds dicht en ik sta al met een been in dromenland. Op de tast zoek ik de afstandsbediening en ik zet de tv uit. Ik kruip weg in het holletje onder mijn heerlijke donzen dekbed en begin te pre-dromen. Okay, waar ben ik.. winkelstraat met een ongelimiteerde creditcard? Nee, geen zin in. Ik lig op een stretcher in een tropisch paradijs met wuivende palmbomen.. Nee, dat kan niet want ik word afgeleid door de regen die tegen het raam tikt. Ogen open, ogen dicht. Ah, ik weet het al! Ik ben gewoon thuis in mijn eigen bed en lig naar de regen te luisteren. Al is mijn huis nu opeens een kapitale villa in een rustige wijk. Hoe ben ik zo rijk geworden? Ben ik een Hollywood actrice of een schrijfster? Hmm, zakenvrouw van het jaar lijkt me ook wel wat, een inloopkast vol met mantelpakjes van Chanel en Pauw. Ogen open, ogen dicht. Normaal gaat het pre-dromen me heel gemakkelijk af, maar ik kan vannacht mijn draai niet vinden. Ogen open. Plafond. Regen. Vriend die diep ademhaalt. Ogen dicht. Luxueuze weelde en geen zorgen aan mijn hoofd. Shit, ik moet nog belastingpapieren invullen. Niet aan denken. Ik heb een jacht. Ik ben nu op dat jacht. Het regent en de boot schommelt zachtjes heen en weer. Langzaam dommel ik weg. Heb ik het keukenraam dicht gedaan toen ik naar bed ging? Niet aan denken, je bent op je jacht en daar zijn geen openstaande keukenramen. Omdraaien, woelen, verliggen. Heb ik de vuilniszak weggezet? Niet aan denken, je bent nu in Saint Tropez in je villa en daar heb je personeel die zich bekommert om het vuilnis. Ogen open, ogen dicht. Morgen niet vergeten met die ene instantie te bellen om de afspraak te bevestigen en wat vragen te stellen. Niet aan denken, niet druk om maken, eerst slapen.

Ik knijp mijn ogen dicht en voel dat het niet meer gaat lukken. Hoe laat zou het zijn? Hoeveel uur slaap zou ik nog kunnen pakken eer de wekker bruut mijn dromen verstoort? Niet aan denken, je gaat gewoon slapen. Ogen open, ogen dicht. Verliggen, omdraaien, woelen. Ik ben in een grot, een donkere grot. Het is zo donker dat ik geen hand voor ogen zie. Ik word een met het donker ik verdwijn in het donker. Regen op het raam, ademhaling van mijn vriend, geŽrgerde zucht van mij. Ik! Moet! Slapen! Omdraaien, verliggen, woelen. Morgen laatste dag op het werk. Niet aan denken. Vader bellen. Niet aan denken. Instantie bellen. Niet aan denken. Belastingpapieren. Niet aan denken. Vuilniszak. Niet aan denken. Nieuwe baan zoeken. Niet aan denken. Warm. Heet. Dekbed weg. Ogen open.

Op de tast vind ik een vest en trainingsbroek. Met de kleren over mijn arm sluip ik zo geruisloos mogelijk de trap af, mijn vriend hoeft niet te lijden onder mijn slapeloosheid. Was dit al de laatste trede? Shit, niet geteld en ik verstap me. Vaste grond onder mijn voeten en tot mijn grote verbazing baadt mijn naakte lichaam in het licht. De volle maan geeft de keuken een sinistere gloed en het raam staat inderdaad open. Volgens de combimagnetron is het bijna half drie, dat valt nog mee. Ik kleed me aan en ga op de vensterbank zitten. De volle maan is adembenemend. Door de wind waaien er af en toe wat verdwaalde regendruppels op mijn voorhoofd en ze koelen mijn oververhitte lichaam af. Ik breng mijn halfslapende lichaam in beweging en zet thee. Ik doe de gordijnen open en terwijl ik van mijn thee nip, luister ik naar de regen en kijk ik naar de volle maan. Ik moet de post nog doornemen. Ik moet nog zoveel. Maar eerst moet ik slapen.

Ik zet mijn lege kopje in de volle vaatwasser en trippel weer naar boven. Zo geruisloos mogelijk kleed ik me uit en schuif onder het dekbed. De regen is inmiddels opgehouden en ik luister naar de ademhaling van mijn vriend. Morgen moet ik wel even mijn vriendin bellen om te vragen hoe het bevalt op haar stage in het buitenland. Oh nee, ze begint woensdag pas met werken. Andere vriendin even bellen om te vragen hoe haar eerste schooldag was. Niet aan denken, lekker gaan slapen. Mijn lichaam slaapt allang, nu mijn hoofd nog. Ik doe mijn ogen dicht en adem mee met mijn vriend. Waar ben ik, wat doe ik, waar wil ik heen? Ik weet het niet. Morgen na mijn werk even bij mama langs gaan. Ik lig op een luchtbed in mijn privť-zwembad. Ik dobber wat heen en weer en voel mijn ogen dichtvallen. Inademen, uitademen. Warm. Dekbed weg. Ogen open, ogen dicht. Ik wiebel met mijn tenen en laat ze ontspannen. Mijn tenen slapen, langzaam zakken ze weg. Mijn benen ontspannen zich en slapen ook. Buik, vingertoppen, vingers, handen, armen, langzaam zakken ze weg in een diepe slaap. Nu mijn hoofd nog. Koud. Ik kruip weer onder het dekbed. Verliggen, omdraaien, woelen. Waar was ik? Alles slaapt, mijn kin slaapt, mijn mond en mijn neus. Nu ik nog. Stil. Zwart. Rust.

Ogen open. Ik voel me huilerig en wil slapen. Ik ben doodmoe en pieker me suf. Dan nog maar een kopje thee drinken. Weer kleed ik me stilletjes aan, weer verstap ik me bij de laatste trede en weer ontneemt de schoonheid van de maan me mijn adem. Ik rook een sigaret en verbrand mijn onderlip aan de thee. Morgen even langs de winkel om nieuwe thee te kopen. Op de bank val ik bijna in slaap en ik sluip weer naar boven. Ik kleed me uit en hoor mijn vriend bewegen. Stokstijf blijf ik staan. Hij slaapt verder en ik schuif onder het dekbed. Plafond. Zware ogen. Ik moet nog heel veel. Maar daar moet ik me nu niet druk om maken. Ik adem weer mee met mijn vriend en vraag me af hoe laat het is. Nu maar hopen dat ik niet door de wekker slaap, op mijn laatste dag moet ik wel op tijd zijn. Had ik die ene rekening nu wel of niet betaald? Niet aan denken. Ik ben moe, doodmoe.

Ogen dicht. Ademen. Rust. Zwart.

Beer ontsnapt in dierentuin Berlijn

De 19-jarige beer Juan is zondag in de dierentuin van de Duitse hoofdstad Berlijn ontsnapt. De beer, 110 kilo zwaar en twee meter lang, gooide een tak in de gracht rond zijn binnenplaats, ging erop staan en hees zichzelf vervolgens omhoog aan de omheiningsmuur van twee meter hoog.

"Beren zijn niet agressief, maar ook geen knuffeldieren", aldus JŁrgen Lange, directeur van de dierentuin. Er brak geen paniek uit in de Berliner Zoo en men besloot niet tot evacuatie. Wel werden er geen nieuwe bezoekers toegelaten terwijl Juan rondliep. Uiteindelijk kwam het dier uit op een kinderspeelplaats, alwaar hij door een dierenarts werd verdoofd.

[update] OS: Marathon ontsierd door malloot

Icon Sport - OS Athene 2004Het laatste onderdeel van de Olympische Spelen, de marathon voor mannen over 42 kilometer en 195 meter, is vandaag ontsierd door een malloot. De man kwam ruim zeven kilometer voor de finish zomaar het parcours op en duwde de Braziliaan Vanderlei Lima, die op dat moment aan de leiding ging, hardhandig de weg af.

Het gaat om dezelfde man die vorig jaar bij de Formule 1-race van Engeland de baan opkwam met een protestdoek. De man, de Ierse oud-priester Cornelius Horan, rende destijds een stukje over de baan en zorgde voor zeer gevaarlijke situaties. Hij werd toen opgepakt en moest voor twee maanden de cel in.

Het duurde even voor de Braziliaan zijn weg kon vervolgen. Hij werd vervolgens ingehaald door de Italiaan Stefano Baldini en de Amerikaan Mebrahton Keflezighi. Baldini won de marathon in een tijd van 2 uur, 10 minuten en 54 seconden. Keflezighi werd op 34 seconden tweede. Lima wist in een tijd van 2.12.10 alsnog het brons te pakken, toen hij het Olympisch stadion inkwam werd hij getrakteerd op een groot applaus van het publiek.

Horan zal maandag worden voorgeleid.


'The Second Coming is near'


Update 00:36
BraziliŽ heeft protest aangetekend bij het hof van arbitrage (CAS), omdat Vanderlei de Lima niet eveneens een gouden medaille heeft gekregen. Het CAS is het hoogste rechtsorgaan in de sport. De Braziliaan kreeg bij de prijsuitreiking wel de Pierre de Coubertin Medaille, genoemd naar de grondlegger van de moderne Spelen. "Het is een beloning voor zijn blijk van sportiviteit en Olympische waarden", aldus het IOC.

--
Klik hier voor een filmpje van het gebeuren.
Laatste reviews en specials
review
AO Tennis 2
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
©FOK.nl e.a.