DVD: Johan Cruijff - En Un Momento Dado

Dat laatste, daar maakt Ramón Gielen gebruik van in deze film. Geen eindeloze beelden van de passeerbewegingen van voetballegende Johan Cruijff, maar Catalanen die zelf onder woorden brengen wat Cruijff voor hen betekend heeft. De oude man, die nu nog in tranen uitbarst als hij terug denkt aan de verpletterende overwinning op Madrid en dus op de regering. De vrouw die nooit meer aan de man is gegaan, omdat niemand ook maar in de buurt kwam van haar held. Mensen die trachtten een move na te doen van een winnende goal, maar ook de arts die verteld over de kracht van Johan bij het overwinnen van zijn aandoening en het stoppen met roken.

Cruijff als opa aan de bal

Op zich vormt dat laatste samen met het afsluitende interview met Cruijff zelf een breuk in de documentaire. Eerst krijg je eigenlijk in plaats van de invloed van Cruijff op het leven in Catalonië een beetje inzicht in de geest van de mensen daar, om vervolgens weer te focussen op het leven van Cruijff zelf. Zeker zodra het interview begint, lijkt het meer op een biografische film. Alles wordt wat meer voorgekauwd en kant en klaar aangeboden. Niets mis mee, het is tenslotte een documentaire die wat wil vertellen, maar doordat het eerste stuk een soort mystiek heeft, komt deze stijlbreuk vervelend over. Er blijft dan te weinig tijd over om alles duidelijk te maken, en dat wordt dan ook niet gedaan. Waarom Johan wel uithoren over waarom hij de naam Jordi koos, maar dan niet vertellen waarom die naam dan zo beladen was?

Vellenkip krijg je niet van deze documentaire. Daarvoor komen er net iets teveel verhalen voorbij. Net iets teveel voorbeelden van de kapper op de hoek die even een trucje nadoet. Desalniettemin is het een mooie documentaire, die ook voor personen die geen voetbalfan zijn goed te doen is. Misschien is deze documentaire onbedoeld wel beter in het maken van een kleine karakterschets van de Catalanen dan in het verbeelden van Johan. Enige kennis van de geschiedenis van Spanje is dan ook meer aangeraden dan kennis over het leven van Cruijff zelf.

Cruijff vertelt

De documentaire zelf is uiteraard in het Spaans/Catalaans en uiteraard ondertiteld. De extra’s zijn minimaal. Zeker als je bedenkt dat deze uitgave twee schijfjes beslaat, vallen ontbrekende elementen des te meer op. Geen audiocommentaar, zelfs niet bij de toegevoegde Deleted Scene. Scene ja, het is er maar één. Wel bijzonder is de uncut versie (55 minuten) van het interview waar de documentaire mee afsluit, al zijn de meeste feiten en uitspraken die daarin geuit worden allang bekend. Dat we dan een tiental foto’s en een promotiefilmpje van de Johan Cruijff Foundation te zien krijgen, daar zijn we nou niet bepaald van onder de indruk. De film, een 7,5, maar de DVD een 5. Twee discs, maar dan jezelf er zo makkelijk vanaf maken, dat stinkt naar commercie. Ondanks dat een deel van de opbrengst van de film naar Johans goede doel gaat.