Kinderboekennieuws Oktober 2003

Voor de allerkleinste boekenwurmen

De snelle duikboot en De stoere bus
Deze zogenaamde Glimboekjes zien er aan de buitenkant heel flitsend uit. Van binnen staat een kort verhaaltje met hele duidelijke tekeningen. Leuk om te lezen met een peuter, er staan veel dieren in die het kind kan benoemen en de tekst ondersteunt de tekeningen erg goed. Voorleespret gegarandeerd!
Kluitman, ISBN 90 206 9113 9 en 90 206 9114 7, §2,95

Bob de Boot en Wouter Walvis
Bob de Boot en Wouter Walvis zijn badboekjes, met kleine stukjes tekst en vooral veel plaatjes. Wat zo leuk is aan deze boekjes, is het losse onderdeel dat je voorop het boekje vindt. Zo zit op de voorkant van Bob de Boot een los bootje, wat blijft drijven in het water. Hiermee kan je kind het avontuur dat de boot in het boekje beleeft, zelf naspelen in het badwater.
Kluitman, 90 206 9120 1 en 90 206 9117 1, §4,95

Voor kindertjes die graag worden voorgelezen, of net zelf leren lezen

Jop is Piraat en Een aap in huis - Isabel van Duijne
Deze boekjes, op respectievelijk Avi 2 en Avi 1 niveau, zijn heel leuk voor kinderen die net leren lezen. Niet betuttelend, maar lekker stoer, en goed inspelend op de fantasie van een kind. Zowel tekst als tekeningen komen van de hand van Isabel van Duijne. De boekjes liggen niet standaard in de winkel, maar zijn wel te bestellen via de meeste boekwinkels of de uitgever zelf. Tevens kun je ze vinden in de meeste bibliotheken en ook verschillende basisscholen maken gebruik van deze boekjes.
Maretak, ISBN 90 437 0133 5 en 90 437 0195 5, §7,95

Bobbi naar het bos - Monica Maas en Ingeborg Bijlsma
Bobbi is een klein beertje, wat heel alledaagse dingen beleeft. Zo is er een boekje waarin Bobbi boodschappen doet, eentje waarin hij op vakantie gaat, en dit boekje, waarin Bobbi naar het bos gaat. Het is een leuk voorleesboekje, met duidelijke tekeningen, waarin een peuter veel dingen zal herkennen. Leuk detail: alle teksten zijn op rijm geschreven.
Kluitman, ISBN 90 206 8407 8, §4,95

Joupy de kleine zeehond - Monica Maas
Nog zo'n leuk voorleesboekje, dit keer over een kleine zeehond, die in zijn eentje op avontuur gaat.
Kluitman, ISBN 90 206 8399 3, §5,95

Een hulpje voor papa en mama en een verrassend prentenboek

Wat zullen we nu beleven? - Margriet Chorus
Een onmisbaar boek voor leidsters, leerkrachten of ouders die actief bezig willen zijn met voorlezen. Aan de hand van fragmenten uit diverse prentenboeken, krijg je verschillende tips. Hoe kun je het boek leuk voorlezen? Wat voor activiteiten kun je bij het boek verzinnen? Heel veel kleine spelletjes en knutselsuggesties, die passen bij het thema uit het prentenboek, passeren de revue. Er komen dertig boekjes aan bod, onderverdeeld in verschillende thema's, zoals 'Aangrijpende gebeurtenissen' en 'De wereld in'.
Lemniscaat, ISBN 90 5637 431 1, §14,95

De Verrassing - Sylvia van Ommen
Dit prentenboek voor kleuters is best spannend. Spannend, omdat het pas helemaal aan het einde duidelijk wordt waar het boekje nou over gaat. Je ziet een schaapje allerlei dingen doen, haar vacht verven en scheren bijvoorbeeld, maar waarom? Ja, dat is dus een verrassing..... Echt een aanrader!
Lemniscaat, ISBN 90 5637 552 0, §12,50

Voor aanstaande ouders

Wij willen een kind - Nikki Bradford
In elk Kinderboekennieuws proberen we ook aandacht te besteden aan (aanstaande) ouders. Dit boek, met als ondertitel 'Op natuurlijke wijze zwanger worden' laat zien hoe je lichaam in elkaar zit, en wat er moet gebeuren om zwanger te raken. Naast een heel praktisch verhaal, waarin je inzicht krijgt in je lichaam en de manier waarop zwanger worden werkt, vind je in dit boek veel tips. Die tips variŽren nogal, sommige zijn nuttig ("alcohol drinken is niet goed voor de zaadkwaliteit"), anderen doen je misschien je wenkbrauwen optrekken ("laat amalgaanvullingen vervangen, in deze vullingen zit kwik wat je lichaam 'vergiftigt' wat geen goede uitgangspositie is om zwanger te worden"). Gelukkig is het boek niet opdringerig geschreven, en bepaal je lekker zelf wat je nuttig vindt, en wat niet. Ook vele bakerpraatjes, over hoe je bijvoorbeeld invloed kan hebben op het geslacht van de baby, komen aan bod, en zijn erg leuk om te lezen.
M.O.M, ISBN 90 269 2758 4, §16,99

Wil je meer informatie over de boekjes? Neem gerust contact met me op.