Video Review: Equilibrium


Equilibrium is een harde, maar redelijk geslaagde film met een aantal minpunten. Een groot nadeel gedurende de hele film is naar mijn mening het resultaat van het beperkte budget waarmee regisseur Kurt Wimmer moest werken. Liberia ziet er grauw en goedkoop uit: de auto's zien er gemaakt uit, de gebouwen zijn lelijk, de kostuums zijn saai en onafgewerkt en de special effects zijn niet echt spannend te noemen. Daarnaast zitten er ook nog een aantal fouten in de verhaallijn, ook wel 'plotholes' genoemd. Deze vallen echter niet direct op en zijn dus ook niet storend te noemen.

Ik was benieuwd naar de acteerprestaties van Christian Bale in deze film en ik moet eerlijk zeggen dat hij in deze film aardig zijn best gedaan heeft. Ik heb met plezier naar zijn persoonsverandering gekeken en hij acteerde duidelijk beter dan dat hij in bijvoorbeeld Shaft deed.

De actiescènes zijn ondanks de beperkte middelen toch erg spannend en spectaculair. Liefhebbers van The Matrix komen aan hun trekken: de 'Gun-Kata' scènes zijn meer dan de moeite waard. Boze tongen beweerden her en der op Internet dat deze scènes een rip-off van die uit The Matrix zouden zijn, maar zo ver wil ik niet gaan. Hou het er maar op dat The Matrix hooguit als goede inspiratiebron diende.

Het einde van de film is voorspelbaar en Wimmer helpt daar flink aan mee. Ik ga verder niets verklappen, maar laten we het er op houden dat hoofdrolspelers in andere films wel eens meer moeite hebben moeten doen om het verhaal tot een goed eind te brengen.

Kortom, als je Equilibrium in de videotheek ziet liggen en je houdt van films als The Matrix (wie niet?) dan zou ik aanraden om hem mee te nemen. Een spannend verhaal en de spectaculaire actiescènes bezorgen je gegarandeerd een geslaagde avond. De resterende minderheid van de filmliefhebbers zou ik adviseren om misschien nog even verder te kijken. Equilibrium krijgt van mij uiteindelijk een 7.

Details:

GenreSci-Fi / Actie
UitgeverRCV Home Entertainment
TaalEngels
Met o.a.Christian Bale, Sean Bean, Taye Diggs, Emily Watson e.a.
RegieKurt Wimmer
ReleasedatumNu te huur, te koop 3 december 2003
Speelduur107 minuten
Kijkwijzeronbekend
Adviesprijsonbekend