Boek: De laatste rituelen - Hannah Kent

Noord-IJsland, 1829. Agnes Magnúsdóttir wordt aan het begin van 'De laatste rituelen' van schrijfster Hannah Kent schuldig bevonden aan de moord op twee mannen. Ze wordt in afwachting van haar executie ondergebracht op de boerderij van Jón Jónsson. Zijn gezin heeft moeite met het besluit dat de rechtsdienaren hebben genomen. De familie is geschokt en vermijdt elk contact met de moordenaar in hun midden. De enige die met haar praat is de jonge priester Tóti. En dan breekt het moment aan dat Agnes haar verhaal vertelt...

Ook vroeger werd er al op de centjes gelet. In plaats van dat de moordenares Magnúsdóttir de tijd tot haar executie ergens in een cel doorbrengt, is het handiger om haar op een boerderij onder te brengen. Tenminste, zo redeneren de hoge heren van IJsland. De beslissing heeft tot gevolg dat Magnúsdóttir in plaats van in 'death row' haar dagen aftelt op de boerderij van districtsambtenaar Jón Jónsson. Laatstgenoemde kan geen nee zeggen omdat er een promotie op het spel staat. En dus zijn Magnúsdóttir en de familie Jónsson tot elkaar veroordeeld.

Naarmate het jaar vordert en het harde leven onder barre omstandigheden op IJsland hen dwingt samen te werken, went de familie langzaam aan haar aanwezigheid. Op een koude winternacht begint Arnes fluisterend haar verhaal te vertellen. Wat volgt is een boeiend verhaal, dat door Kent erg leesbaar en boeiend op papier is gezet. Het verhaal is sfeervol en vanuit historisch perspectief verantwoord. Kent laat in een nawoord weten dat het verhaal is gebaseerd op een ware gebeurtenis en dat er veel onderzoek is gedaan om alles zo feitelijk kloppend mogelijk te maken.

Het onderzoek vertaalt zich in een sfeervol en beeldend boek, dat een boeiend kijkje biedt in het IJsland van de eerste helft van de negentiende eeuw. Kent heeft inhoudelijk een schitterende balans gevonden tussen de innerlijke ontwikkelingen van de personages en de spannende en opmerkelijke situatie waarin zij verkeren. Het verhaal wordt gelardeerd met enkele briefwisselingen tussen personages, iets wat het geheel nog aantrekkelijker en afwisselender maakt.

'De laatste rituelen' is een geslaagde literaire thriller die veel mensen zal aanspreken. Het boek is - terecht - al voor de verschijning bekroond in Australië, het geboorteland van Kent. Aanrader voor onder de kerstboom!