Boek: Lucia Rijker. Bokser en boeddhist - George Schouten met Lucia Rijker

In 'Lucia Rijker. Bokser en boeddhist' laat Lucia al haar reserves varen met als resultaat een goudeerlijk en ontwapenend levensverhaal. Dat staat te lezen op de achterkant van het genoemde boek. Het is geschreven in samenwerking met George Schouten, die van 2003 tot tot 2007 het leven van Rijker verfilmde in een serie documentaires in opdracht van de Boeddhistische Omroep. De ervaringen en ontmoetingen van Schouten met Rijker hebben uiteindelijk tot het boek geleid.

Lucia Rijker (Amsterdam, 6 december 1967) is een Nederlands kickboksster, actrice en aanhanger van het boeddhisme. Op haar vijftiende begon ze met kickboksen. Haar laatste profwedstrijd was in 2004. Zowel in het kickboksen als het gewone boksen was Rijker jarenlang ongenaakbaar. Ze won al haar profwedstrijden: 36 in het kickboksen, waarvan 25 door knock-out en zeventien in het boksen, waarvan veertien op knock-out.

Naast haar bokscarrière speelde Rijker ook in een aantal films. Eerst in de vorm van een documentaire over vrouwenboksen (Shadow Boxers), maar later ook in speelfilms zoals Rollerball. In 2004 speelt ze in de met Oscars beloonde film Million Dollar Baby van regisseur Clint Eastwood naast Hilary Swank. Later verrichtte ze verschillende werkzaamheden voor de Boeddhistische Omroep.

Het boek gaat over de rol die het boeddhisme speelt in het leven van Rijker. Zij heeft jarenlang haar hart aan de sport gegeven. De meervoudig wereldkampioen kickboksen en boksen werkt nu vooral aan haar innerlijke kracht en wijsheid en draagt waar mogelijk het boeddhisme uit. Rode draad in het boek is een zware voettocht die Rijker en Schouten maakten in een hooggebergte. Beiden waren ervan overtuigd dat tijdens zo'n tocht praktisch onbenoembare kwesties beter onder woorden gebracht konden worden.

Het boek geeft een aardig kijkje in de ziel van Lucia Rijker. Er wordt uitgebreid ingegaan op de indrukken en emoties die zij in haar leven heeft verwerkt en de keuzes die zij tijdens haar levensloop tot nu toe heeft gemaakt. Uit het boek blijkt een groot respect van Schouten voor Rijker. De kritiekloze verslagen van de ontmoetingen en ervaringen van Schouten met Rijker worden afgewisseld met delen van het verslag van de voettocht die het duo maakte.

Onduidelijk voor mij is welke vragen het boek beantwoordt. Is het waarom Rijker als keihard profbokser heeft gekozen voor het boeddhisme? Heeft de voettocht geleid tot een inzicht dat kan dienen als voorbeeld voor de lezer? Ik weet het niet. De wollige verslagen vormen een soort lofzang op het leven van Rijker en lezen op zich wel lekker weg. Probleem is dat het boek nergens concreet lijkt te worden. Het toont de lezer hoe het boeddhisme de kijk van Rijker op het leven heeft veranderd, maar daar blijft het ook bij.

Als Schouten het boek vanuit een meer kritisch kader had opgesteld, dan was er als lezer naar mijn mening na het lezen van het boek meer te overdenken geweest. Dat Lucia Rijker een interessant mens is, blijkt al na het eerste hoofdstuk. Daarvoor zijn zo'n tien pagina's nodig. Helaas voegen de overige tweehonderd pagina's niet zo veel meer toe...