Rabbit Hole

Becca en Howie Corbett proberen elk opnieuw inhoud aan hun leven te geven. Acht maanden na het overlijden van hun zoontje door een tragisch ongeluk lijkt de afstand tussen de echtelieden groter dan ooit. Nadat ze eerst hun kind hebben verloren, lijkt nu ook de liefde voor elkaar definitief verdwenen te zijn. Lukt het Becca en Howie nog om weer plezier in het leven en elkaar te krijgen? Hun strijd en zoektocht staan centraal in Rabbit Hole.

Het verliezen van een kind is een verschrikkelijke gebeurtenis die emotionele littekens achterlaat bij de nabestaanden. Regisseur John Cameron Mitchell laat zien hoe ingrijpend zo'n gebeurtenis is. Duidelijk wordt dat Becca (Nicole Kidman) en Howie (Aaron Eckhart) moeite hebben hun dagelijkse leventje op de rit te houden. Het echtpaar praat niet en beiden verwerken de dood van hun kind op hun eigen manier.

Becca probeert haar leven opnieuw zin te geven, maar alle goede adviezen van de buitenwereld lijken alleen maar averechts te werken. Becca kiest ervoor om haar emoties te onderdrukken. Zij wil alles het liefst vergeten. Howie koestert de herinneringen die Becca juist buiten de deur probeert te houden. De conflicten en misverstanden die daarbij ontstaan, blijven onbesproken. Probeer dan je ooit zo gelukkige huwelijk nog maar eens in stand te houden.

Het tempo van de film is kalm. Als gevolg komt de focus op het aangrijpende verhaal en de acteerprestaties van met name Kidman en Eckhart te liggen. Beiden brengen op indrukwekkende wijze de emoties van hun personages over. In 2011 kreeg Kidman dan ook terecht een Oscarnominatie voor haar prestaties in Rabbit Hole. Helaas ging de prijs dat jaar naar Natalie Portman voor haar performance in Black Swan.

De film komt harder aan dan verwacht. Dat komt door de hoge mate van herkenbaarheid. Iedereen die een dierbare heeft verloren, weet hoe moeilijk het kan zijn om verder te leven met de constante wetenschap dat iemand er niet meer is. Je zult altijd herinnerd worden aan het verlies door dingen die je in het dagelijks leven ziet. En alle goedbedoelde vergelijkingen en opmerkingen die anderen maken, lijken niet van toepassing of doen zelfs pijn. Je voelt als kijker het verdriet van het echtpaar, je snapt de keuzes en opmerkingen die gemaakt worden en begrijpt daarom ook meteen waarom het huwelijk van Becca en Howie op springen staat.

Kortom, Rabbit Hole is een indrukwekkende film die naar mijn idee misschien een beetje ondergewaardeerd is. De film, gebaseerd op een toneelstuk, brengt op een schitterende manier een aangrijpende emotionele worsteling tussen een man en vrouw die een verschrikkelijk verlies moeten verwerken over op het scherm. In 2011 kwam de film in Nederland al uit op dvd. Hopelijk dat de nieuwe dvd-release van dit jaar de film in Nederland nog wat meer op de kaart kan zetten. De dvd heeft overigens als extra’s een aantal verwijderde scènes en vijftien minuten aan interviews met Kidman, Eckhart en Cameron Mitchell. Verwacht geen schokkende dingen op dat vlak. Maar dat is ook niet erg, de film is al overweldigend genoeg...