Boek: Viktor Staudt - Het verhaal van mijn zelfmoord

Viktor Staudt heeft een goede baan. Hij is sportief en stort zich regelmatig in het uitgaansleven. Ogenschijnlijk gaat het goed met hem, maar bijna niemand weet dat zijn leven wordt beheerst door angstaanvallen en depressies. Viktor krijgt niet de hulp die hij nodig heeft en op een gegeven moment ziet hij geen uitweg meer. Hij springt op station Amsterdam RAI voor de trein, maar overleeft de zelfmoordpoging. Zijn verhaal doet hij in het boek Het verhaal van mijn zelfmoord.

"Met een harde klap kwam ik op de rails terecht. Ik voelde geen enkele pijn toen ik mijn hoofd oprichtte en opzij keek en de trein direct voor me zag. Ik kneep mijn ogen stijf dicht en gilde zo hard als ik kon, terwijl ik op de klap wachtte."

Het verhaal van Staudt is aangrijpend. Hij kijkt in het boek terug op de sprong waarbij hij zijn benen verloor. De overwegingen om tot zelfmoord over te gaan worden helder omschreven met behulp van veel flashbacks. Ook de revalidatie van Staudt na de sprong komt uitgebreid aan bod. Hij deelt zijn gedachten en overwegingen met de lezer zonder rancune of andere waardeoordelen. Het wrange is namelijk dat pas na de zelfmoordpoging een goede diagnose van de psychische problemen van Staudt zijn gesteld.

Volgens de achterkant van het boek is het verhaal bedoeld voor mensen met angsten en ernstige depressies, voor hun familieleden en voor professionals in de medische wereld. Het boek biedt echter geen kant-en-klare oplossingen voor mensen die door psychische problemen serieus overwegen een eind aan het leven te maken. In plaats daarvan laat het boek zien wat depressiviteit met een mens kan doen en dat psychische problemen die ondraaglijk lijken niet hoeven te betekenen dat zelfmoord de enige oplossing is. "Al is er maar één persoon die na het lezen van dit boek besluit hulp te zoeken in plaats van zelfmoord te plegen, dan heb ik mijn doel bereikt", zegt Staudt daarover zelf in zijn voorwoord.

Het verhaal in het boek eindigt met de correcte diagnose van de psychische problemen waar Staudt aan lijdt. Met behulp van met name nieuwe medicatie wordt hij zijn angstaanvallen en depressies de baas. Het is jammer dat het verhaal daar ophoudt. Het geeft een beetje een gevoel van iets met nog lang en gelukkig leven. Ik had graag willen weten hoe Staudt zijn leven verder heeft ingevuld en in hoeverre hij nog last heeft gehad van zijn psychische problemen.

Desondanks is het boek een aanrader. Niet alleen voor eerder genoemde doelgroepen, maar voor iedereen die - net als ik - geïntrigeerd raakt door de titel. Het verhaal van mijn zelfmoord is een leesbaar boek, waarin een zeer heftig verhaal op opmerkelijk luchtige wijze wordt verteld. Het boek doet een geslaagde poging om duidelijk te maken dat mensen die met ernstige depressies te maken hebben zich niet aanstellen. Het verhaal van Staudt is het geschreven bewijs dat deze aandoening meer is dan wat veel mensen zien als chronische ontevredenheid of lusteloosheid.