The Way

In The Way wordt het verhaal verteld van Tom, een Amerikaanse oogarts. Hij reist naar St. Jean Pied de Port in Frankrijk om het lichaam van zijn overleden zoon op te halen. De jongen is tijdens een storm omgekomen in de Pyreneeën, terwijl hij het pelgrimspad Camino de Santiago aan het lopen was. Gedreven door verdriet en het verlangen om zijn zoon beter te begrijpen, besluit Tom om ook aan de historische wandeltocht te beginnen.

Tom (Martin Sheen) is een man die niets te klagen heeft. Zijn carrière is succesvol, met zijn huwelijk is niets mis en zijn bankrekening is goed gevuld. Zoon Daniel (Emilio Estevez) lijkt net zo'n succesvol leven te gaan leiden, maar hij besluit ineens zijn studie af te breken om de wereld rond te gaan reizen. Dit tot onbegrip van Tom, die vindt dat Daniel zijn toekomst verspeelt. De relatie tussen de twee raakt bekoeld en Daniel verdwijnt uit het leven van Tom.

Enkele maanden later krijgt Tom een telefoontje uit Frankrijk. Daniel blijkt om het leven te zijn gekomen bij het wandelen van een pelgrimstocht. Tom vertrekt vol verdriet en vragen met het vliegtuig naar Europa. Wat deed Daniel daar? Wat bezielde hem? Hoe gelovig was Daniel eigenlijk? Tom besluit om de pelgrimstocht die Daniel wilde doen, af te maken. De vader hoopt hierbij de antwoorden te vinden op de vele vragen die in zijn hoofd rondspoken.

Het verhaal dat zich vervolgens ontvouwt, is voorspelbaar. Toch verveel je je als kijker geen minuut. Het overlijden van een kind is een heftige en ingrijpende gebeurtenis. Het rouwproces dat er op volgt is alles behalve grappig. Toch slaagt schrijver en regisseur Emilio Estevez erin om de innerlijke strijd van Tom te vertalen in een luchtig verhaal. Een belangrijke rol is hierbij weggelegd voor de medewandelaars die Tom op zijn pad tegenkomt, wandelaars die ook allemaal hun problemen lijken te hebben.

Een leuke rol - met name voor de Nederlandse kijker - is weggelegd voor Yorick van Wageningen. Hij speelt de Amsterdamse gelegenheidswandelaar Joost. Het is grappig om hem Engels met een extra aangezet Nederlands accent te horen praten. Tom komt Joost als een van de eersten tegen. Al snel volgen de Canadese Sarah (Deborah Kara Unger) en de Ierse schrijver Jack (James Nesbitt).

Het kwartet lijkt min of meer tot elkaar veroordeeld. Tijdens de wandeltocht wordt een vriendschap gesmeed, een band die nog eens extra gevoed wordt door een aantal verwachte en onverwachte gebeurtenissen tijdens de reis. Grote vraag is wie aan het eind allemaal het gevoel heeft dat de pelgrimstocht een innerlijke verandering of verbetering teweeg heeft gebracht. Estevez heeft in elk geval zijn best gedaan om een geslaagd 'feel good'-einde aan de film te breien.

The Way: het is geen drama, het is geen comedy. Het is een leuke, lichte film over een zwaar onderwerp, een film die zich prima laat kijken op een zaterdagavond als de regen tegen de ramen klettert. Juist dan komen de vele shots van de schitterende natuur en gebouwen in Frankrijk en Spanje extra tot hun recht. Aanrader!