FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 13 oktober 2003

PvdA: sta aanbieden muziek via Kazaa toe

the_fluffy en eldeejee hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Martijn van Dam (PvdA) vindt dat het delen van muziek via p2p-netwerken als Kazaa moet worden toegestaan. Het Tweede-Kamerlid zei dit zaterdag tijdens een debat op het door XS4ALL georganiseerde Auteursrechtenvrij Muziekfestival.

Volgens Van Dam bestaat er nu een kromme regelgeving, "Je mag wel downloaden, maar niet sharen." Bovendien maakt de muziekindustrie nu bij haar acties tegen aanbieders 'inbreuk op de privacy'. Het aanbieden van muziek via internet zou eigenlijk tot het privé-domein moeten behoren. "Je mag ook kopieën weggeven aan je vrienden. De wereld is veranderd, het is tijd om het auteursrecht daaraan aan te passen," aldus Van Dam.

Andere aanwezige politici als de Europarlementariërs Elly Plooij (VVD) en Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) zagen weinig in het idee van Van Dam.

Plooy: "Vroeger had niemand problemen met het kopiëren van muziektapes, maar dat is toch wat anders dan muziek wereldwijd weggeven. Ik ben het dan ook niet met Martijn van Dam eens."

Europese richtlijn over de handhaving van het auteursrecht
Verder werd op het congres ook over de nieuw in te stellen Europese richtlijn over de handhaving van het auteursrecht in de Europese Unie gesproken. Het voorstel voor de richtlijn gaat te ver, oordeelden de drie politici.

Van Dam: "Dit voorstel gaat verder dan de DMCA (een omstreden Amerikaanse copyrightwet)". "Er is heel wat op het voorstel af te dingen", meende ook Buitenweg. "Straks kunnen wetenschappers strafbaar worden gesteld als zij een beveiliging onderzoeken."

Plooij wees verder op de Franse Europarlementariër Janelly Fourtou, "Die maakt het voorstel nog erger dan het al is." Fourtou speelt een belangrijke rol bij het opstellen van de richtlijn. Haar betrokkenheid bij de richtlijn is niet onomstreden: zij is getrouwd met Jean-René Fourtou, topman bij het Franse multimediaconcern Vivendi Universal.

"De lobby van de industrie is enorm", volgens Plooij. "De vergaande voorstellen worden verkocht als een mogelijkheid om de eigen cultuur te beschermen, een argument dat het met name in Zuid-Europa goed doet."

125 uur onderwater fietsen gestart

Axeweb had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In zwembad De Welle in Drachten is vandaag een recordpoging gestart met als doel 125 uur lang onder water te fietsen. Een aantal duikers van het Duikteam Drachten gaat ruim vijf dagen en nachten onafgebroken op de bodem van het
zwembad fietsen. De poging is ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de vereniging.

Het Duikteam heeft overigens het oude record ook nog steeds in handen. In 1982 werd dat op 100 uur gezet. De duikers fietsten toen in goed vier dagen 235 kilometer over de bodem van het Dolfinarium in Harderwijk.

Tijdens de herfstvakantie is de recordpoging voor het publiek te volgen in het zwembad. Voor de thuisblijvers zijn twee webcams geplaatst die te vinden zijn op de website van het duikteam.

Spelers Swaziland vallen supporters aan

psv had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Enkele voetbalinternationals van het nationaal team van Swaziland hebben de eigen supporters belaagd. Spottende opmerkingen van de fans na het 1-1 gelijke spel in het WK-kwalificatieduel met Kaapverdië waren voor de spelers de spreekwoordelijke druppel.

De spelers dwongen bij het stadion hun buschauffeur tot stoppen, waarna ze buiten de confrontatie aangingen. Enkele supporters moesten daarbij sprinten voor hun leven. Een van de voetballers zwaaide met een stok. Gelukkig kon de politie snel erger voorkomen, waardoor het bij de schrik bleef.

Er was al langer spanning tussen het team en de supporters. Vorige maand vertrok bondscoach Mandla Dlamini, nadat hij hardhandig was aangepakt door de supporters. Na de nederlaag in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Botswana (3-0) werd Dlamini vanaf de tribune met een regen van allerlei objecten bekogeld.

Scheidsrechters UEFA Cup

De UEFA heeft vandaag de scheidsrechters voor de eerste ronde returns in de UEFA Cup bekend gemaakt.

Feyenoord maakt in Oostenrijk wederom kennis met Loizos Loizou. De Cyprioot floot in 1992 FC Luzern-Feyenoord (1-0) in de tweede ronde van de EC II. Niemand van de huidige selectie was daarbij. Vorig seizoen floot Loizou nog FC National Boekarest-SC Heerenveen (3-0). Hij gaf daarbij geel aan Denneboom en Hansma. Nog geen enkele Nederlandse club heeft onder zijn leiding weten te winnen.

FC Utrecht krijgt weer met Edo Trivkovic te maken. De Kroaat staakte vorig seizoen nog de thuiswedstrijd tegen Legia Warschau (1-3) wegens supportersrellen, waardoor Utrecht de straf van een leeg stadion kreeg opgelegd. Verder floot hij in 2001 de wedstrijd Andorra-Nederland (0-5) in Barcelona. Nederland kwalificeerde zich daarna echter niet voor Japan en Korea.

De Noor Espen Berntsen fluit NAC Breda tegen Newcastle. Hij staat overwegend als thuisfluiter bekend, dat kan de Bredanaars in de kaart spelen om nog voor een stunt te zorgen. Nederlandse clubs floot hij nooit eerder.

NEC krijgt tenslotte met Zsolt Szabo te maken. De Hongaar is een grote onbekende met Nederlandse clubs. Afgelopen zaterdag bracht hij de interland Noorwegen-Luxemburg (1-0) tot een goed einde. Noorwegen kwalificeerde zich daarmee voor de play-offs van EK 2004.

Game Review: Colin McRae Rally 04

Publisher:Codemasters
Developer:Codemasters
Website:Colin McRae Rally 04
Platform:XBox


Even geleden speelde ik nog het derde deel van Colin McRae Rally op de PC, nu zit ik alweer voor mijn Xbox om het vierde deel uit te proberen. Natuurlijk was ik benieuwd hoe goed ik een wagen door de bocht zou gooien op de Xbox, maar ik was ook benieuwd of de minpunten die ik in het derde deel aantrof zouden zijn verbeterd!

PC fanaten zullen nog even moeten wachten, maar Xbox freaks kunnen helemaal los met Colin McRae Rally 04!







Hofs en Claessens niet fit

Gert Claessens en Nick Hofs zijn niet op tijd fit voor het duel met RKC Waalwijk van aanstaande weekend.

Claessens werd geraakt op de training en moest die voortijdig verlaten. Zijn inzet zaterdag is onzeker. Hofs blijkt nog niet hersteld van een teenbreuk. Donderdag ondergaat hij weer een controle.

Voor Vitesse dat onderin de eredivisie bivakeert telt momenteel al ieder puntje mee. Ook in Waalwijk moet eigenlijk gewonnen worden.

Radiostilte AIVD rondom 'Mabelgate'

Zowel het ministerie van Binnenlandse Zaken alsmede de AIVD hebben een radiostilte afgekondigd over de zaak-Mabel Wisse Smit. Het ministerie zal geen uitlatingen meer doen over de rol, taken en bevoegdheden van de AIVD. Een woordvoerder van het ministerie ontkent dat er spraken is van een spreekverbod en verwijst iedereen door naar de AIVD-site.

Intussen hebben enkele Kamerfracties schriftelijke vragen ingediend over de rol van de AIVD bij het onderzoek naar Wisse Smit.

Ondertussen is koningin Beatrix met onbekende bestemming vertrokken, meldt de RVD. Waarschijnlijk is ze naar Tavernelle toe. Koningin Beatrix reist in moeilijke dagen vaker af naar Tavernelle. Vorig jaar ging ze er de avond na de uitvaart van prins Claus naar toe.

Schumachers vieren feestje

Michael Schumacher en zijn broertje Ralf vierden een "feestje" in de Toyota VIP-Room.

Mend wist ons vandaag het volgende te melden:

Volgens het Britse roddelblad The Sun vierden de zesvoudig wereldkampioen het feest door samen met zijn broertje een hoop schade aan te richten. Ook Olivier Panis was bij de ontregeldheden aanwezig.

Naar verluid werd er met flessen gegooid, een vorkheftruck gekaapt en een televisie uit het raam gegooid. Ook was er op foto's een koelkast die op zijn kant lag te zien. Een getuige zei dat het eruit zag of ze gek waren geworden. "Het leek wel een slagveld." Het begon volgens hem met het gooien van drankjes en liep daarna uit de hand. Michael gaf een TV aan Ralf, die de TV vervolgens uit het raam gooide.

Later werden er door Olivier en Michael stoelen en tafels richting het gebroken geslingerd. Ralf zou in een 'geleende' BMW gestapt zijn om naar zijn hotel te rijden, maar zijn broer weerhield hem hier wijselijk van. Hij reed zelf echter nog wel op een vorkheftruck over de paddock.

Suzuka staat bekend om het vieren van feestje omdat er vaker kampioenschappen zijn beslist, maar normaal is het gooien met water het hoogtepunt van de avond.

Schoonmakers zijn uren bezig geweest om platgestampt voedsel, verpulverd glas en gemorste drank op te ruimen.

Testrit voor Rossi

Ferrari heeft motorkampioen Valentino Rossi een testrit aangeboden.

Het Italiaanse team zegt serieus in de MotoGP-coureur geïnteresseerd te zijn. "Dit is geen grap, het gaat om een serieuze test", aldus Ferrari-baas Luca di Montezemolo. Rossi werd afgelopen weekend voor de derde achtereenvolgende keer wereldkampioen van de 'koningsklasse' van de Motorsport.

Rossi zelf zegt wel geïnteresseerd te zijn in het aanbod. "Ik rij in ieder geval nog twee jaar op de motor, maar daarna wil ik het graag in de Formule I proberen," aldus Rossi. De testrit maakt zijn situatie in de MotoGP echter niet makkelijker. Rossi rijdt momenteel op een Honda en Honda (dat ook de F1 motoren van BAR levert) zie Rossi liever niet naar de concurrent vertrekken.

Volgens velen zou dit een poging van Marlboro zijn om Rossi volgend jaar op een Ducati motor te laten rijden. De Sigarettenfabrikant sponsort namelijk zowel Ferrari inde F1 als Ducati in de MotoGP. Rossi is op dit moment in onderhandeling met Honda over een nieuw contract.

Negatief record Noord-Ierland

Noord-Ierland heeft niet al te leuk record bereikt in het Europees interlandvoetbal.

Het team van bondscoach Sammy McIlroy heeft namelijk al dertien officiële interlands op rij niet gescoord. Hiermee hebben ze het oude record verbetert dat op naam stond van Liechtenstein dat pas sinds 9 maart 1982 erkend word als officieel voetballand.

Sinds 12 februari 2002 wist Noord-Ierland in 1242 speelminuten het net niet te vinden, toen verloor het op Cyprus van Polen met 4-1.

In het Europese interlandvoetbal kwam het pas twee keer voor dat een land het net niet kond vinden in een complete kwalificatiereeks. Cyprus deed het in 1976 in zes kwalificatiewedstrijden en Albanië had in 1968 de primeur het hoefde toen mar vier wedstrijden te spelen.

Noord-Ierland overtreft ook deze prestaties ruim omdat het acht wedstrijden moest spelen deze kwalificatiereeks.

Barthez misschien niet naar EK

Als Fabian Barthez niet snel weer een basisplaats heeft bij Manchester United bestaat er de kans dat hij niet word opgenomen in de Franse selectie voor het EK 2004 in Portugal.

Dit heeft de Franse bondscoach Jacques Santini al eerder gezegd maar na de met 3-0 gewonnen wedstrijd zaterdag tegen Israël heeft hij het nog eens duidelijk vermeld.

Volgens Santini moeten alle spelers van de Franse selectie bij hun club in de basis staan. De kans van Bathez hierop is klein geworden sinds Manchester United deze zomer de Amerikaanse speler Tim Howard contracteerde als vaste keeper en Roy Caroll de meeste wedstrijden op de bank zit. Barthez bekijkt dus de meeste wedstrijden vanaf de tribune.


Schumachers slopen VIP-ruimte na 'feestje'

__Havoc__, Gaulti en Bertilni hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Schumacher aan het begin van het feestje De meeste mensen kennen Michael Schumacher als een redelijk koele kikker. Toch blijkt dit niet geheel waar te zijn. Zo vierde hij zijn zesde wereldtitel wel heel uitbundig. Een VIP-ruimte moest het hierbij ontgelden. Ook broer Ralf deed vrolijk mee door een televisietoestel uit het raam te smijten.

De ravage van de VIP-ruimte na het bezoek van de Schumi'sDe foto's van The Sun laten zien dat Schumacher met zijn broer Ralf en enkele teamgenoten van Toyota de bloemetjes flink buiten hebben gezet. Schumacher lijkt zijn shirt geruild te hebben met Olivier Panis en rijdt rond in een gestolen heftruck. Ook dollen de gebroeders met elkaar in een BMW. "Ze waren compleet door het dolle. Het leek wel een oorlogsgebied", zegt een ooggetuige in The Sun.

De Italiaanse fans van Michael Schumacher hebben verbaasd gereageerd bij het zien van de foto's. Zo vinden veel Tifosi de Duitser nog altijd kil en weinig emotioneel. Ze hadden nooit verwacht dat de wereldkampioen zo 'cut loose' kon zijn in zijn vrije tijd.

Wild Boys


Hier kan je meer foto's zien van het 'feestje'.

Van Persie: slikken of stikken deze winter

Volgens technisch directeur van Feijenoord Rob Baan zal Robin van Persie de komende winter duidelijk moeten maken aan Feyenoord wat hij wil.

Het twintigjarige talent zal dan een andere club gevonden moeten hebben of het contract dat Feijenoord hem voorlegde getekend moeten hebben. Mocht hij dit niet doen dan bestaat de kans dat hij tot het einde van zijn contract op de tribunes door mag brengen. Dit zei Rob Baan zondagavond in Studio Voetbal.

Bovendien maakt Baan bekend dat Van Persie op het moment drie ton ( in guldens ) verdiend en dat het nieuwe contract hem vier tot zeven keer zoveel oplevert. Feijenoord wil voorkomen dat met Van Persie hetzelfde gebeurd als met Jon Dahl Tomasson die transfervrij uit De Kuip vertrok.

Ook zou Van Persie steeds meer kritiek krijgen, zijn ego zou een veel te negatieve invloed op de spelersgroep hebben aldus interim-bondscoach Cor Pot van Jong oranje.

Jordan wil Frentzen terug

Er is nog geen duidelijkheid over de bezetting bij Jordan volgend jaar.

Nu zou Eddie Jordan gezegd hebben dat hij Heinz-Harald Frentzen terug wil hebben. Frentzens contract met Sauber is na dit seizoen niet verlengt ten gunste van Giancarlo Fisichella. Frentzen reed al eerder bij Jordan, maar werd daar in 2001 ontslagen. Dit ontslag werd gevolgd door een rechtzaak, maar nu hebben ze het weer bijgelegd.

De Duitser zou wel 2 miljoen dollar willen hebben en zekerheid over de toekomst van het team, mocht hij dit niet krijgen dan gaat de deal niet door. Dat betekent waarschijnlijk zo goed als zeker het einde van zijn F1 carrière. Frentzen gaat dan waarschijnlijk naar de DTM.

Slechts boete bij vals paspoort op Schiphol

Reizigers die met een vals paspoort op Schiphol worden betrapt en het land willen verlaten, zullen voortaan een boete moeten betalen. Justitie in Haarlem kan deze overtreders hen niet langer voor de rechter brengen vanwege capaciteitsgebrek. Dat heeft een woordvoerder van het parket in Haarlem bevestigd.

De maatregel zal alleen van kracht zijn voor mensen die met een vervalst reisdocument Nederland uit willen. Reizigers die met een vals paspoort vanuit het buitenland op Schiphol arriveren, worden op het vliegtuig terug gezet, zoals al het geval was. De marechaussee blijft ook het valse paspoort in beslag nemen.

Volgens de woordvoerder justitie gaat het om een noodmaatregel. "De wet biedt de mogelijkheid om een transactie aan te bieden. Daar maken wij gebruik van."

Olifant sloopt onderkomen in Noorder Dierenpark

Arno had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Europa's grootste Aziatische olifant, Radza, heeft zijn onderkomen in het Noorder Dierenpark in Emmen gesloopt. Het 7.200 kilo zware dier heeft een schofthoogte van 3,15 meter. Volgens een dierenverzorger is dit hoger dan verwacht: "Ons was vermeld dat hij zo'n 5700 kilo zou zijn." Het park zal het onderkomen moeten aanpassen.

De olifant kwam vorige week vanuit een dierentuin in Riga naar Emmen. Hij is naar Nederland gekomen om hier voor nageslacht te zorgen. Doordat hij zo groot is, kan het dier met zijn slagtanden overal bij.

Ook kan hij zonder moeite de beveiligingshekken omhoog duwen. "De hekken staan voor de veiligheid van de verzorgers. Als de olifanten aan de ene kant zijn, kunnen de verzorgers aan de andere kant van de hekken aan het werk. Als Radza ze omhoog tilt, komen de verzorgers tussen de olifanten terecht. En dat kan niet", aldus de dierenverzorger.

Inmiddels heeft Radza ook al de camera's in de hokken ontdekt. Zonder moeite sloopt hij deze uit de muur. Een verbouwing is dus noodzakelijk, aldus de verzorger.

Van As bekent schoppen Kezman

Jeffrey van As heeft toegegeven dat hij PSV-er Mateja Kezman heeft geschopt en geslagen.

De KNVB stelt een onderzoek in naar aanleiding van de uitlatingen van ADO Den Haag verdediger Jeffrey van As in De Telegraaf.

In de krant bekent Van As dat hij Kezman probeerde uit zijn spel te halen door tegen hem aan te springen, hem te schoppen en te slaan. Deze bekentenissen zijn voor de aanklager van de KNVB reden genoeg om een onderzoek te beginnen.

Eerder meldde Van As overigens dat Kezman hem geen elleboogstoot gaf, terwijl die overtreding juist wèl met rood werd bestraft.

Muziekindustrie jaagt op Nederlanders

Michel van Bergen had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Amerikaanse muziekindustrie is jacht aan het maken op Nederlandse grootverbruikers van online muziekruilbeurzen. Dat zegt XS4ALL-baas Doke Pelleboer. De provider kreeg al 160 waarschuwingen van de RIAA, de belangenorganisatie van de grote Amerikaanse platenmaatschappijen brengt. Verzoeken tot het afsluiten van gebruikers zijn er nog niet geweest.

Voorlopig heeft de RIAA enkel IP-adressen van gebruikers in Nederland. Door de wetgeving in de VS zijn Amerikaanse internetaanbieders verplicht om desgewenst de verdere gegevens te overhandigen indien de RIAA dit wenst. Dit heeft reeds geleid tot dagvaarding van enkele honderden Amerikaanse muziekruilers.

Nederlandse downloaders hoeven overigens nog niet bang te zijn. Voorlopig zal de RIAA alleen maar rechtzaken aanspannen tegen Amerikaanse muziekruilers.

Milieudefensie start actie voor beter OV

Milieudefensie is vandaag begonnen met een handtekeningenactie onder de reizigers in het openbaar vervoer het motto 'Den Haag laat ons in de kou staan! Teken mee voor goed OV!' wordt elke dag een andere provincie bezocht waar vrijwilligers handtekeningen verzamelen.

De aftrap van de actie was vanochtend bij het Centraal Station in Amsterdam. Milieudefensie liet daarbij een doormidden gezaagde stadsbus symbolisch in de grond verdwijnen.

Milieudefensie is van mening dat het kabinet de twee miljard euro, die het kwartje van Kok opbrengt, in het openbaar vervoer moet stoppen. Wanneer er geen extra geld voor wordt uitgetrokken, zullen nog meer treinen met vertraging rijden en zullen dienstregelingen van bus en tram verder worden uitgekleed, vreest Milieudefensie.

Morgen geen treinen van en naar Den Haag


Morgen zullen er geen treinen van en naar Den Haag rijden. Dit komt door acties van de FNV. De Nederlandse Spoorwegen(NS) zijn door de in haar ogen onterechte FNV acties op het spoor in een duivels dilemma gedwongen. Ter voorkoming van chaos, onveiligheid en een treinenloop die tot ver in de middag in het honderd loopt, neemt NS nu zelf verantwoordelijkheid voor haar klanten.

De NS laat weten dat de dienstverlening op dinsdagochtend 14 oktober in de regio Den Haag drastisch gewijzigd is. Die ochtend laat NS van 04.30 uur tot 10.00 uur geen treinen rijden tussen: · Rotterdam Centraal, Delft en Den Haag HS/Centraal · Gouda, Zoetermeer en Den Haag Centraal · Leiden en Den Haag HS/Centraal De Zoetermeerstadslijn en de Hofpleinlijn rijden wel, maar niet tussen de stations Leidschendam-Voorburg en Den Haag Centraal.

NS president-directeur Veenman zegt in een reactie op de acties: "De pijnlijke keus om zelf deze lijnen stil te leggen is uitdrukkelijk geen steunbetuiging aan de protesten van FNV. Wij vinden acties op het spoor, gericht tegen het kabinetsbeleid, onjuist, onterecht en onverantwoord.

Maar met een klein aantal stakers kun je het treinverkeer volledig ontregelen met grote kans op een olievlekwerking in de rest van het land. Dit wil NS hoe dan ook voorkomen. Dus staan we voor een duivels dilemma: Afwachten wat er dinsdag wel of niet rijdt met daarmee veiligheidsrisico’s en grote onzekerheid voor de reizigers. Of duidelijkheid en zekerheid voor klanten. Wij kiezen dus voor de klant
." Veerman liet in het midden hoe de geleden schade verhaald zal gaan worden.

Man sticht brand in drukbezocht café

Elizabeth, Roel's Weblog en t1m.nl hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In een drukbezocht café in Eindhoven is zondagavond door een 37-jarige inwoner van die plaats brand gesticht. De man deed dat met twee flessen wasbenzine. De brandweer wist het vuur te blussen voor het zich kon uitbreiden.

Op het moment van de brandstichting waren er ongeveer dertig bezoekers in het pand. Zij konden allemaal ongedeerd het café verlaten. De politie wist de man buiten op te pakken. Het motief voor zijn daad is nog niet bekend.

Brussel staat begrotingstekort Frankrijk toe

Vanochtend lieten we jullie al weten dat Duitsland een recordtekort op de begroting heeft. Net als Frankrijk komt Duitsland boven de drie procentnorm van het stabiliteitspact van de Europese Unie. De eurolanden hebben afgesproken dat het begrotingstekort van ieder lid van de Europese Unie niet boven de drie procent van het bruto binnenlands product (bbp) mag uitkomen. Als dat voor het derde achtereenvolgende jaar wel gebeurt, kan een land een miljardenboete krijgen. De regels zijn opgesteld om de stabiliteit van de Euro te kunnen garanderen.

Vandaag is bekend geworden dat Frankrijk naar alle waarschijnlijkheid de norm van drie procent mag overschrijden. Dit is in strijd met de Europese afspraken. Dit opvallende nieuws kan geconcludeerd worden uit een interview met Europees commissaris Solbes van Monetaire Zaken in het Franse dagblad Le Monde. Solbes is van plan om Frankrijk tot 2005 uitstel te verlenen, zodat het land alsnog de afspraken kan nakomen.

Mochten deze plannen realiteit worden, dan overschrijdt Frankrijk voor het vierde opeenvolgende jaar de norm. Solbes is nu van plan pas de vierde overschrijding van Frankrijk in 2005 te sanctioneren. "Naar mijn mening hoeven we Frankrijk niet expliciet te vragen om onder de grens van drie procent te blijven in 2004. We moeten zeker stellen dat het land de limiet niet overschrijdt in 2005", zo zei Solbes in het interview met Le Monde.

Als tegenprestatie wil de eurocommissaris dat Frankrijk volgend jaar zes miljard euro meer bezuinigt dan tot nu toe is voorzien. Solbes denkt via deze wijze het tekort van Frankrijk te kunnen terugdringen.

Solbes' plannen worden volgende week besproken door de Europese Commissie, die vervolgens met nieuwe aanbevelingen zal komen. Er is nog een andere optie voor Brussel: extra bezuinigingen of hogere belastingen. De uitkomsten van de vergadering gelden slecht als een advies. De ministers van Financiën van de lidstaten nemen de definitieve beslissing. Nederland is één van de felste tegenstanders van de softe aanpak.

Kind wil snoep betalen met 500 eurobiljet

BlackJack had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 5-jarig jongetje heeft gisteravond op een bruiloft in Duitsland geprobeerd snoep te betalen met een biljet van 500 euro. Het jongetje had in totaal 3.000 euro bij zich.

Het kind viel op, omdat hij tot drie keer toe bij een tankstation probeerde te betalen met een 500 eurobiljet. Na de derde keer alarmeerden de werknemers de politie.

Na de ouders van het kind ondervraagd te hebben, werd alles al gauw duidelijk. Het jongetje liep de hele tijd al om snoep te zeuren. Op een gegeven moment had de moeder er genoeg van en gaf de jongen toestemming wat geld in de slaapkamer te pakken om snoep van te kopen. Ze vergat echter dat op de slaapkamer ook de giften voor het bruidspaar lagen. Hiervan maakte het jongetje dankbaar gebruik.

Man ontslagen wegens plassen naast de pot

Roel's Weblog, Just.an.Illusion, Montoya01, Moosie, -ReDRuM- Geursel, 1750GTV en Snakehunter hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 60-jarige Taiwanees is ontslagen omdat hij voortdurend naast de wc plaste. Dit meldde de Taiwanese televisiezender TVBS vandaag.

Volgens de werkgever van de man hadden schoonmakers hem al diverse keren op zijn gedrag gewezen. De man, Chien genaamd, trok zich hier echter niets van aan. Volgens hem is het urineren naast de pot gewoon een smoesje om van hem af te komen. Dit zei hij zelf tegen de tv-zender.

Jongetje uit kermisattractie geslingerd

Elizabeth en Roel's Weblog hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De kermis aan de Schiehaven in Rotterdam is gisteravond niet goed afgelopen voor een vijfjarig jongetje. Hij werd uit het wagentje van een attractie geslingerd waar hij met zijn tante in zat.

De jongen gleed onder de veiligheidsbeugel van het apparaat door toen de snelheid toenam. Hij kwam daarna op de grond terecht. Uiteindelijk hield hij maar enkele blauwe plekken en een snijwond aan zijn hoofd over.

Advocaat: hele goede loting

Bondscoach Dick Advocaat is gelukkig met de uitkomst van de play-off loting. Hij kwalificeerde de loting als 'heel goed'.

"Ik had echt op Schotland gehoopt, maar dat is vooral vanwege de sentimenten. Ik ken daar veel mensen," aldus Advocaat.

Advocaat zei voorts: "Turkije is sterk. Ik ben blij dat we die ontlopen. De Arena zou, als we die geloot zouden hebben, waarschijnlijk voor de helft gevuld zijn met Turken. Nu heb ik alle vertrouwen in een goede afloop. Waarom? Omdat we onder mijn leiding zeventien interlands hebben gewonnen en maar één verloren."

De Schotse coach Berti Vogts was lovend over Nederland: "Het is een gunstige loting voor Nederland, maar ook voor ons. Voor mijn jonge ploeg is het een uitdaging om tegen één van de beste ploegen van Europa te spelen."

Vaders hebben liever een zoon

mati had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vaders hebben een sterkere band met hun zoon. Het gaat zelfs zover dat de man minder snel een echtscheiding aanvraagt als het paar ook een zoon heeft. Ook willen mannen eerder met een zwangere vrouw trouwen als ze een jongen verwacht. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek dat in de krant 'Sunday Times' staat.

Met de uitkomsten van het onderzoek is het fabeltje dat vaders een sterkere band hebben met hun dochters en deze dan ook voortrekken ten einde. Dit zelfs tot grote verbazing van de onderzoekers zelf, zoals Gordon Dahl van de universiteit van Rochester. 'Ik kan het me niet voorstellen dat ik de voorkeur zou geven aan zonen boven mijn dochters'.

Vaders voelen zich een voorbeeld voor hun zoon. Daar staat tegenover dat dochters na een scheiding beter gezelschap blijken te zijn voor de moeder dan zonen. Uit de resultaten van het onderzoekt blijkt concreet dat ouders die slechts één dochter hebben, 4,4 procent vaker scheiden dan ouders met één zoon. Als een koppel drie meisjes heeft, ligt het scheidingspercentage maar liefst 8,6 procent hoger dan in gezinnen met drie jongens. En dat lijkt vooral te worden bepaald door de houding en voorkeur van de vader.

Het onderzoek is gebaseerd op de volkstellingen die in Amerika werden gehouden tussen 1944 en 2000.

Yorin stopt met 'Masterplan'

Xoverride, denieuweburen en Jeroen.nl hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het groots aangekondigde televisieprogramma 'Masterplan' gaat alweer van het scherm. Yorin ziet geen heil meer in het Endemol idee. Dat liet een woordvoerster van het HMG-station weten. Het reality programma scoort al vanaf het begin slechte kijkcijfers. Eerder waren er nog berichten dat Masterplan zou blijven, maar nu gaat dan toch de stekker eruit. Vooral na de uitzending van afgelopen donderdag. Er keken maar 146.000 mensen. De complilatie op zaterdagavond trok maar een aantal van 30.000 liefhebbers.

De Holland Media Groep maakt haast met het stoppen van Masterplan. Binnen twee à drie weken moet het al van de buis zijn. Wat ervoor in de plaats komt is nog niet bekend.

Sneijder hoopt op andere positie bij Ajax

Wesley Sneijder speelde zaterdag een goede interland met Van der Vaart naast hem. De oplossing van Advocaat mag van hem ook door Koeman worden geprobeerd.

Wesley Sneijder stond zaterdagavond voor het eerst in het basisteam van Oranje. De samenwerking met Rafael van der Vaart op het middenveld beviel hem daarbij goed. Hij kwam zelfs tot scoren even na rust op aangeven van Patrick Kluivert.

Trainer Ronald Koeman ziet een middenveld met Van der Vaart en Sneijder naast elkaar bij Ajax echter niet zitten. 'Daar moeten ook balafpakkers staan'.

Sneijder: "Maar ik ben geen speler die nu naar de trainer gaat en dingen gaat eisen. Zo goed ben ik nog niet. Ik hoop alleen wel dat Koeman heeft gekeken en zelf denkt: laat ik het toch maar eens proberen met die twee naast elkaar. Al is het maar in een oefenwedstrijd."

Bush wil handel in zeldzame diersoorten toestaan

President Bush van de Verenigde Staten wil veranderingen aanbrengen in natuurbeschermingsmaatregelen. Deze veranderingen houden in dat jagers, circussen en de dierenindustrie diersoorten die met uitsterven worden bedreigd mogen vangen, importeren en mogen doden. Dit schrijft de Washington Post zaterdag.

Hoogbeambten in Washington zeggen dat de toegang tot de zeldzame diersoorten in andere armere landen zowel aan de vraag in de VS naar levende dieren, dierenvellen en andere waardevolle delen dan voldaan zal worden, en dat de armere landen dan winsten maken, zodat er onderhoud aan de leefgebieden van de overgebleven dieren kan worden gepleegd.

Deze en andere voorstellen houden in dat Amerikaanse jagers vrij zijn de met uitsterven bedreigde eenhoornige markhor in Pakistan te doden, licenties te geven aan de dierenindustrie om de zeldzame blauwborst papagaai in te voeren en toestaan om bedreigde Aziatische olifanten te vangen voor circussen en dierentuinen. Ook wil Bush de internationale handel in Afrikaans ivoor deels toestaan. Deze veranderingen hebben geen effect op bedreigde diersoorten in de VS zelf. Op 17 oktober is de datum waarop vastgesteld wordt of de verandering in de wet doorgetrokken wordt.

Voetbal: Uitkomst loting play-offs EK

Vanmiddag vond in Frankfurt (Duitsland) de loting plaats voor de play-offs in de EK kwalificatiestrijd. Het Nederlands Elftal kwam als vierde uit de koker en blijkt tegen Schotland te gaan spelen. Nederland speelt eerst uit.

De loting:
Schotland - Nederland -
Letland - Turkije -
Kroatië - Slovenië -
Rusland - Wales -
Spanje - Noorwegen -

Speeldata voor de eerste duels zijn 15 of 16 november, de returns volgen op 18/19 november. De vijf winnaars plaatsen zich voor de EK-eindronde in Portugal.

Oranje loot Schotland

Nederland speelt in de EK play-offs tegen Schotland.

In Frankfurt heeft UEFA voorzitter Lennart Johansson de loting verricht voor de play-off wedstrijden om de laatste plaatsen op het komende EK in Portugal. Nederland is daarbij gekoppeld aan Schotland.

Nederland begint met een uitwedstrijd op zaterdag 15 november om 16.00 in Hampden Park in Glasgow en speelt op woensdag 19 november om 20.30 thuis in de ArenA.

De overige play-off wedstrijden zijn:

Letland - Turkije
Kroatië - Slovenië
Rusland - Wales
Spanje - Noorwegen

Schumacher: niet mijn schuld

Volgens Michael Schumacher was hij niet schuldig aan het incident met Takuma Sato.

Volgens de Duitser was het niet zijn schuld dat hij zijn voorvleugel verloor in de aanrijding met de BAR. "In de Formule 1 ga je er vanuit dat als iemand de deur open laat zoals hij deed, dat je er door mag," aldus de Duitser. "Maar [Sato] zag het duidelijk anders en besloot op het laatste moment om de deur dicht te smijten. Het was moeilijk hem te ontwijken en ik verloor mijn neus."

Sato dacht er anders over. Net als de vele commentatoren sprak hij van een te optimistische actie van Schumacher. "Het was niet de juiste afstand voor Michael om me goed in te halen, dus ik reed mijn gebruikelijke lijn. Hij was waarschijnlijk een beetje optimistisch."

Naam kind kenmerkt positie ouders

Uit een onderzoek van de naamkundige Doreen Gerritzen van het Meertensinstituut in Amsterdam is gebleken dat mensen uit de hogere salarisklassen hun dochters vaak namen geven die op -e eindigen, zoals Eline en Charlotte. In de lagere inkomensklassen zijn juist veel namen terug te vinden die op -a eindigen, zoals Tamara en Samantha.

Jongens krijgen in de hogere inkomensklassen vaak namen als Michiel, Sebastiaan en Matthijs, terwijl zonen van ouders uit de lagere inkomensklassen vaak Mohamed, Ricardo of Danny heten.

Opvallend is dat dubbele voornamen, zoals Jan-Jaap, zelden voorkomen. In de top 25 van populairste 'dure' namen staat geen enkele dubbele naam. De populairste chique namen zijn Olivier, Duco en Philip bij de jongens en Florentine, Emilie en Quirine bij de meisjes. Bekeken over heel Nederland wordt de top aangevoerd door Daan, Thomas en Tim en Sanne, Isa en Lisa.

Uit het onderzoek is ook gebleken dat 23 procent van de Nederlanders tussen 35 en 65 jaar (licht) ontevreden is over zijn of haar voornaam. Uit Amerikaans onderzoek was al gebleken dat mensen die een afwijkende voornaam hebben relatief vaker naar een psychiater toegaan.

Chinese eet 10.000 kilo aarde

VeiligGlijden en wouterwouter2 hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 78-jarige vrouw uit het noorden van China heeft in de afgelopen zeventig jaar naar schatting zo'n 10.000 kilo aarde gegeten. De vrouw zou nog steeds in goede gezondheid verkeren.

Hao Fenglan begon op 8-jarige leeftijd met het eten van modder en slijk. Naar eigen zeggen voelt ze zich lichamelijk niet goed als ze niet minstens één portie per dag naar binnen werkt.

Schilderij van 4 euro blijkt 68.000 waard

VeiligGlijden had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een schilderij van de in 1941 in Parijs overleden schilder Maximilien Luce heeft zondag op een veiling in de Franse stad Nancy 68.000 euro opgebracht. Frappant was dat het schilderij twee maanden geleden voor vier euro op een rommelmarkt gekocht was.

Het startbedrag voor het schilderij uit 1892, "Oevers van de Seine in Parijs", was 15.000 Euro. Op enkele punaisegaatjes in de hoeken na, verkeerde het schilderij in goede staat.

Kampbewoners Maastricht blokkeren A2

Roel's Weblog en Ralph Zeegers / dacobra hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

A2-kruispunt De Geusselt in Maastricht is vanmorgen korte tijd geblokkeerd geweest door bewoners van verschillende woonwagenkampen. Zij wilden hiermee protesteren tegen het beleid van de gemeente.

Door de blokkade stond het verkeer op het kruispunt volledig stil. De actie werd toen de politie even na acht uur arriveerde beëindigd. Ook reden de woonwagenbewoners vanochtend om zes uur luid toeterend door de straat waar burgemeester Gerd Leers woont. Omdat ook daar de politie snel ter plaatse was, kon de actie snel stopgezet worden.

Op dit moment is het verkeer op en rond de Maastrichtse wegen nog steeds ontregeld.

Video Review: Equilibrium

Equilibrium was afgelopen jaar een grote hit in de bioscopen en is nu te huur in de videotheek. Op 3 december komt de film uit op koopvideo en -DVD. Equilibrium gaat over cleric John Preston die als lid van een streng elitecorps de vrede handhaaft in Liberia, een maatschappij in de toekomst. In deze maatschappij zijn emoties verbannen: deze worden onderdrukt door de drug Prozium. Het verbannen van emoties leidt tot het feit dat er geen ruzies en oorlogen meer zijn, maar tegelijkertijd hebben mensen geen emoties, hoop en dromen meer. Als Preston dan zelf op een dag vergeet zijn dosis te nemen verandert echter zijn visie op de wereld nogal. Benieuwd of je zelf ook Prozium nodig hebt om deze film door te komen? Lees snel verder...

Krankl langer bondscoach Oostenrijk

Hans Krankl heeft zijn contract als bondscoach van Oostenrijk verlengd tot december 2005.

"Als Hans Krankl zich met het nationale team kwalificeert voor het WK van 2006, leidt hij de ploeg vanzelfsprekend tot en met de eindronde in Duitsland", lichtte president Friedrich Stickler van de Oostenrijkse bond toe.

Als Oostenrijk inderdaad naar het WK gaat en daar de eerste ronde overleeft, mag Krankl zelfs tot 2008 aanblijven. Krankl is sinds januari 2002 nationale keuzeheer van Oostenrijk. Hij eindigde met Oostenrijk derde in de EK-kwalificatiegroep met Tsjechië en Nederland.

Vrouw geweigerd als clublid

Kenner had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een vrouw uit Friesland wenste in navolging van haar man lid te worden van een modelbouwclub, maar dat werd haar geweigerd, enkel omdat zij vrouw is. Vrouwen zijn slechts welkom "...om hand en spandiensten te verrichten, om achter de bar te staan, schoon te maken en op open dagen van de club mogen ze met hun echtgenoten meekomen", zo meldde de vereniging. Zij heeft zich daarna toch als lid kunnen aanmelden, simpelweg door zich aan te melden via de internet-site van de vereniging, maar dat pikte de vereniging niet. Nu wordt zij op alle manieren gepest tijdens de clubbijeenkomsten, om haar het bezoek te ontmoedigen.

De vrouw maakte de hele zaak aanhangig bij het TV programma Ook dat nog, die de zaak op hun beurt weer voorlegde aan het Meldpunt Discriminatie Leeuwarden (MDL). En wat te verwachten was blijkt: de vereniging heeft geen poot om op te staan.

Op zich is het binnen de Algemene Wet Gelijke Behandeling (AWGB) wel mogelijk om (groepen) mensen in verenigingsverband uit te sluiten van deelname, maar dan moet dat vooraf zijn aangemeld bij de Commissie Gelijke Behandeling en vast zijn gelegd in de statuten van de vereniging. De vereniging -die al 25 jaar actief is- heeft hier volgend het MDL nooit aan voldaan.

De vrouw heeft zich inmiddels steun gevonden, doordat een tweede vrouw zich als lid heeft aangemeld. En volgens Ook dat nog kan dat ook nog steeds, via de verenigings-site.

Egyptische Siamese tweeling gescheiden

Een team van 18 chirurgen heeft zondag in Dallas een Siamese tweeling succesvol van elkaar gescheiden. De operatie, waarbij ook ongeveer 40 verpleegkundigen betrokken waren, nam in totaal 34 uur in beslag. Na 27 uur vond de scheiding plaats

De Egyptische jongetjes Ahmed en Mohamed Ibrahim waren met de bovenkanten van hun hoofden aan elkaar gegroeid. Ze hebben ieder hun eigen hersenen, maar deelden wel veel belangrijke bloedvaten. De medici hebben ruim honderd bloedvaten omgeleid, waarbij zich geen complicaties hebben voorgedaan.


Na de scheiding waren twee teams plastische chirurgen nog uren bezig om de schedels te reconstrueren en de hoofden te sluiten

Automobilist rijdt 100 km per uur te hard

Afgelopen zaterdag is een pas 19-jarige automobilist uit Winschoten zijn rijbewijs kwijtgeraakt. Toevallig surveillerende agenten constateerden dat de jongeman 160 kilometer per uur reed, terwijl ter plaatse maar 60 is toegestaan.

Op de N367 bij Oude Pekela zagen de agenten hoe de jonge snelheidsduivel enkele gevaarlijke inhaalmanoeuvres maakte. De agenten besloten hierop hem te volgen, om te constateren dat de automobilist nog enkele gevaarlijke situaties veroorzaakte. Tenslotte werd de wegpiraat in Veendam aangehouden door de agenten.

Voor de jongen zal het aardig in de papieren lopen. Hij is niet alleen zijn rijbewijs kwijt, maar moet ook nog een aantal forse boetes voor diverse overtredingen betalen.

Actie Israël: 8 doden, 1500 daklozen

nyrem had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Zeker 1500 Palestijnen zijn dakloos geworden na Israëlische acties in de Gazastrook. Acht mensen werden gedood en tachtig mensen raakten gewond.

Een VN-medewerker zei dat het wel leek of er een zware aardbeving heeft plaatsgevonden in het vluchtelingenkamp Rafah. Zeker 120 huizen zijn door Israël verwoest. Het Israëlische leger spreekt dit bericht tegen. Zo zouden er slechts een aantal gebouwen zijn gesloopt. Alleen gebouwen gebruikt door militanten worden gesloopt, aldus Israël.

De VN is begonnen met het opzetten van tijdelijke huizen voor de slachtoffers. De gouverneur van Rafah heeft de regio tot rampgebied verklaard.

Qurei nog maar even premier


Vorige week meldden we jullie nog dat Qurei na een conflict met Arafat zou opstappen. Uiteindelijk bleek dit niet geheel waar te zijn. De Palestijnse premier blijft nog aan het hoofd staan van het noodkabinet, totdat het echte kabinet is gevormd. Dit is hoogstens tot eind november. Qurei zou dan de tweede premier zijn, die in korte tijd na een conflict met Arafat opstapt. Abbas ging hem voor.

Qurei en Arafat hebben wel hun conflict over de post van Binnenlandse Zaken in het noodkabinet voorlopig bijgelegd. De kandidaat van Qurei, generaal Nasser Youssef, bedankte onder druk van Arafat voor die functie. Voorlopig is er nu geen minister van Binnenlandse Zaken.

Het dispuut tussen Qurei en Arafat ging vooral over de controle van de Palestijnse veiligheidsdiensten. Qurei wilde dat Youssef als minister de leiding over de Palestijnse veiligheidsdiensten zou krijgen. Maar Arafat wil zijn huidige directe invloed op deze diensten echter niet afstaan.

"Pensioenplannen niet zorgvuldig genoeg"

"De plannen van het kabinet inzake het prepensioen en de vervroegde uittreding zijn niet goed." De plannen zijn volgens directeur De Beus van het Pensioenfonds PGGM onzorgvuldig, ongeloofwaardig en ingewikkeld. De Beus kwam tot deze uitspraken in het tv-programma Buitenhof.

De Beus is van mening dat het rijk de gevolgen van de economie niet mag doorberekenen op de pensioenen. De directeur van PGGM ziet in dat bezuinigingen onvermijdelijk zijn, maar hij stelt wel dat dan zorgvuldiger ingevuld kan worden.

De Beus verwacht dat het kabinet de VUT- en prepensioenplannen gaat uitstellen in ruil voor het tijdelijk bevriezen van de lonen. Dinsdag wordt onder meer daarover gepraat bij het najaarsoverleg.

Stad na protesten onder legercontrole

Sinds gisteren is in Bolivia de stad El Alto door regering onder militaire supervisie gezet. De reden hiervan is dat er voor de derde dag op rij harde confrontaties waren tussen ordetroepen en betogers. De afgelopen twee weken zijn bij demonstraties, stakingen en wegblokkades minstens elf mensen om het leven gekomen. De protestacties zijn gericht tegen de plannen van de regering om aardgas uit te voeren naar de Verenigde Staten en Mexico. De regering noemt de protesten onterecht en wijst er op dat de plannen nog niet rond zijn. De crisis heeft geleid tot een benzinetekort, waardoor het openbaar vervoer in het land praktisch geheel is stil komen te liggen.

De rellen van gisteren waren het directe gevolg van soldaten, die enkele honderden deelnemers aan een protestmars probeerden te verspreiden. Zo hebben omstanders gemeld dat een man met een schotwond in zijn borst naar een ziekenhuis was overgebracht. Een dag eerder kwamen een 7-jarige jongen en een betoger om het leven toen ze door kogels in het hoofd werden getroffen.

Volgens regeringswoordvoerder zijn de betogers enkel uit op het omverwerpen van de regering van president Gonzalo Sanchez de Lozada. Tijdens de prosten hebben de protestleiders hebben herhaaldelijk opgeroepen tot het aftreden van de president.

De Boliviaanse regering verwacht met het project 1,5 miljard dollar aan inkomsten te verdienen. Vakbondsleiders en indianenleiders zijn van mening dat het gas gebruikt moet worden door de Bolivianen zelf. Xe geven aan dat het uitvoeren van het gas ook niets via een Chileens haven moet gaan. Bolivia verloor namelijk in een oorlog in 1879 met Chili zijn enige toegang tot de oceaan.

Begrotingstekort Duitsland 4,1 procent

Het begrotingstekort van Duitsland zal dit jaar op een recordbedrag van 41,9 miljard euro komen. Dit komt overeen met 4,1 procent van het bruto binnenlands product. Het nieuws werd door de minister van Financiën, Eichel, voor de tv-zender ZDF bekendgemaakt. Eichel wijt het oplopende tekort op de begroting van Europa's grootste economie aan teruglopende overheidsinkomsten en hoge uitgaven aan werkeloosheidsuitkeringen.

In eerdere berichten dit jaar was er sprake van een tekort van 3,8 procent. Hiermee overschrijdt Duitsland nog steeds voor de tweede achtereenvolgende maal riant de bovengrensvan het EU-stabiliteitspact. Het pact stelt dat het begrontingstekort maximaal drie procent van het bruto binnenlandse product uitmaken. Het Europese stabiliteitspact is destijds vastgesteld om de stabiliteit van de euro te kunnen waarborgen.

Duitsland is niet het enige land dat kampt met een tè groot begrotingstekort. Zo gaat Frankrijk eveneens voor de tweede maal de limiet overschrijden. Verder hebben Italië en Portugal ook te kampen met oplopende begrotingstekorten. Al deze landen lopen nu een grote kans een miljardenboete van Brussel te ontvangen.

Duitsland en Frankrijk zijn van mening dat er soepeler met de begrotingsregels moet worden omgegaan. Beide landen geven aan liever te investeren in economisch slechtere tijden, zodat de werkgelenheid gestimuleerd wordt. Dit stuit op verzet bij de kleinere lidstaten, die hun begrotingen door middel stevige bezuinigingen wel op orde hebben. Ze vinden de houding van de grotere landen onacceptabel.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.