Special: Chimaira

Allebei jullie albums worden afgesloten met een nummer van meer dan tien minuten, is dat toeval of zit daar een speciale gedachte achter?

Op het eerste album wilde we gewoon een lang nummer hebben om een van die bands te zijn die zo'n lang, stom en uitgerekt nummer hebben. Het eigenlijke nummer duurt ook maar vijf minuten, de rest bestaat alleen maar uit electronische geluiden, gewoon voor de lol. Op het nieuwe album wilden we echt een episch instrumentaal nummer schrijven wat de laatste tijd amper gedaan is, de laatste keer dat ik zoiets hoorde was op een oud Metallica-album. Ik bedoel, wat is het laatste lange instrumentale stuk wat je hebt gehoord wat echt goed was?

Hoe zit het precies met het orkest wat volgens het boekje op dat nummer te horen is en wat ook terug te horen is in het nummer "Down Again"?

Dat zijn gewoon allemaal keyboardgeluiden en andere dingen die we in de studio hebben gedaan. We liepen gewoon te geinen door te zeggen dat we met een orkest hebben samengewerkt. De naam van het orkest komt ook gewoon van de lokale High School waar we op hebben gezeten.

Op de promo van "The Impossibility Of Reason zitten zogenaamde "audiostamps" om ervoor te zorgen dat het album niet vantevoren uit zou lekken, was dat jullie beslissing?

Nee, Roadrunner kwam met het idee naar ons en zij proberen alles om te voorkomen dat de CD-verkopen beschadigd worden en wij hadden zoiets van "What the hell?" en we probeerden het gewoon.

Ik had zelf juist het idee dat jullie juist een voorstander zijn van muziekverspreiding via het Internet, omdat jullie ook een mp3.com-pagina hebben.

We wisten dat het album toch zou lekken, en ik geloof dat het ook wel goed is. We hebben zoiets van dat als iemand de CD voor zijn vrienden brandt zal hij zeggen dat ze ernaar moeten luisteren. Een paar van onze vrienden zijn sound-engineers en die hebben we ook de CD meegegeven zodat ze hem kunnen draaien voor concerten e.d.. Ook dat draagt bij aan naamsbekendheid. En als mensen het album goed vinden zullen ze het album toch wel kopen, dus ik zie het probleem niet helemaal. Wij zullen echter nooit als excuus gaan gebruiken dat het de schuld van het Internet is als ons album niet verkoopt. De enige markt die ook echt verliest door het Internet is die van de singles. Ik hoorde KoRn ook zeggen dat de reden dat hun vorige album slecht verkocht de schuld was van het feit dat het album ver vantevoren uitgelekt was, maar de echte reden waarom de CD niet verkocht was gewoon omdat het een slecht album was.

In het boekje van de nieuwe CD gebruiken jullie het woord "lead" voor de aanduidingen van de bandleden; Mark is bijvoorbeeld "lead vocals" en jij bent "lead electronics". Ik ken een andere, verzonnen band die dat ook deed, namelijk Spinal Tap, heeft dat iets met elkaar te maken?

Het heeft niet echt met elkaar te maken, het was gewoon voor de gein. We houden ervan om dat soort dingetjes gewoon voor de lol te doen. Als iemand dan ook de associatie met Spinal Tap legt is het geslaagd, omdat diegene de humor er ook van inziet.

Bijna alle credits van de nummers gaan naar Mark (de zanger) en Rob (de gitarist). Hoe komen bij jullie dan de nummers tot stand?

De credits van een nummer gaan doorgaans naar degene die het nummer uiteindelijk samenstelt, degene die alle elementen samenbrengt tot een geheel. Ik zal sowieso nooit credits krijgen omdat ik de electronics over het nummer leg wat al af is, maar het is dus degene die bijvoorbeeld de riff verzint die de credits krijgt. Dat is ook weer een van de dingen die afstammen uit de oude Metal die we dus terug willen brengen; je zag het vroeger altijd dat de credits maar naar een paar personen in de band gingen.

"The Impossibility Of Reason" is dus echt een "Retro" Metal-album?

Ja, het oude terugbrengen, dat is wat we proberen. Maar het toch modern houden, je kunt tenslotte niet te ver teruggaan, dat heeft ook weer geen nut.

Is dat ook de reden van jullie imago-verandering, met het lange haar en dergelijke?

Dat hoort er nu eenmaal bij. We werden een beetje moe van onszelf en wilden gewoon wat anders proberen. Misschien dat we over een week allemaal met kale koppen rondlopen, je weet het nooit. Ik haat het zelf, ik denk dat ik morgen dan ook met een geschoren hoofd rondloop, maar als je headbangt met lang haar lijkt het wel alsof je actiever bezig bent.