Special: Chimaira

TitelThe Impossibility Of Reason
ArtiestChimaira
LabelRoadrunner Records
Releasedatum12 mei 2003
Lengte58:55
GenreHeavy Metal

Van de opener "Cleansation" tot de epische afsluiter "Implements Of Destruction" word je weggeblazen door het explosieve strakke gitaargeweld van de "nieuwe" Chimaira. Ze hebben de grote hoeveelheid electronica die "Pass Out Of Existence" zo apart maakte overboord gegooid en dit ingeruild voor een strak, bruut, laag geluid zonder poespas. Dit album is raggen met een hoofdletter R.

Wat vooral opvalt is dat het album tekstueel gezien veel persoonlijker is geworden. Zanger Mark Hunter is waanzinnig boos op alles en iedereen en laat dit duidelijk merken. Die woede bereikt een hoogtepunt op het mega-aggressieve "Pure Hatred", met de heerlijke meezingzin "I hate everyone!". Aangezien dit volgens Chimaira een strak Metalalbum zonder bullshit moest worden staan er ook de nodige solo's op; niet van het niveau van een Dave Mustaine, maar dat hoeft ook niet. Dat zou ook absoluut niet in de muziek van Chimaira passen, nee, de solo's die hierop staan zijn gewoon goed.

Op "Pass Out Of Existence" werd ik behoorlijk verrast met het dubbele bassdrum geweld van drummer Andols Herrick, die ook op deze plaat weer laat horen dat het een uiterst goeie Metaldrummer is; vooral op de echte ragnummers als "Power Trip", "Overlooked" en "Stigmurder" is het drumwerk onnavolgbaar snel en bruut. Chimaira heeft niet alle electronica verbannen, vooral op de eerste single van het album, het emotionele en relatief rustige (voor zover je van rustig kunt spreken op "The Impossibility Of Reason") "Down Again", zijn de keyboards redelijk op de voorgrond te horen. Ook het lange "Implements Of Destruction" wordt gedragen door de electronica, maar voor de rest heeft Chris Spicuzza zich redelijk op de achtergrond gehouden op dit album.

"The Impossibility Of Reason" is hard. Erg hard. Is dat erg? Absoluut niet; ondanks het feit dat het album compleet anders is dan hun vorige album is deze plaat toch typisch Chimaira. Het album is een stuk conventioneler dan "Pass Out Of Existence" en de invloeden die bands als Slayer hebben gehad op de band zijn goed terug te horen. Alleen al daardoor kan ik dit album aanbevelen aan iedere "true" Metalhead die doorgaans niets wil weten van de nieuwere Metalbands. Ik denk zelfs dat deze CD een zeer breed Metalpubliek aan zal spreken; dus iedereen die Metal een warm hart toedraagt, luister deze CD een keer als je weer gaat shoppen. Maar zet het geluid in eerste instantie niet te hard, ik wil niet verantwoordelijk gehouden worden voor gehoorbeschadigingen.


1.Cleansation4:07
2.The Impossibility Of Reason3:42
3.Pictures In The Gold Room4:26
4.Power Trip2:48
5.Down Again4:20
6.Pure Hatred4:18
7.The Dehumanizing Process4:10
8.Crawl3:30
9.Stigmurder4:38
10.Eyes Of A Criminal5:16
11.Overlooked4:10
12.Implements Of Destruction13:30