The Darkness II

Dit klinkt allemaal erg krachtig en dat is het ook. Gelukkig heeft de vijand verschillende trucjes en ook de omgeving werkt niet altijd mee. The Darkness kan namelijk niet tegen licht en daarom moet je veel lichten die je tegenkomt kapotschieten. Op het moment dat je dit niet doet en het licht instapt wordt alles wazig en is je oriëntatie helemaal van slag. The Brotherhood kent deze zwakte en gebruikt daarom dingen zoals speciale lichtgranaten waardoor Jackie tijdelijk volledig verblind is. Er zijn ook lichten die niet kapot te schieten zijn. Bij deze lampen staat vaak een stroomvoorziening in de buurt die je moet slopen. Deze zijn op zich makkelijk te vinden, omdat je gewoon de elektriciteitskabel kunt volgen. Deze staan natuurlijk niet helemaal onbeveiligd, dus er komt het nodige geweld aan te pas om deze lampen gedoofd te krijgen.

The Darkness IIThe Darkness II

Naast je eigen krachten krijg je ook nog hulp van een Darkling. Dit is een klein monster die je helpt in het donker. Je moet dus wel zorgen dat de lichten uit zijn. Waar je in het eerste deel nog hulp kreeg van een heleboel van deze wezens, krijg je nu hulp van één exemplaar. Dit kleine wezen, gekleed in een Brits colbertje en een dik Brits accent, helpt je waar nodig. Zo trekt hij vijanden voor je achter hun schuilplaats vandaan zodat jij ze makkelijker af kunt maken. Daarnaast valt hij zelf ook vijanden aan en kun je met hem samenwerken om ze te doden.

Ergens in het spel kun je als Jackie niet verder door een niet te slopen lamp. Er is een luikje waar je zelf niet in past. Hier schakelt het spel over naar de Darkling om Jackie verder te helpen in het spel. Waar Jackie bruut iedereen afslacht zal de Darkling het een stuk rustiger aan doen, alhoewel hij wel iemand van achter besluipt en die persoon zijn keel openrijt. De Darkling kan helemaal niet tegen licht, dat betekent zijn dood. Je moet dus veel behoedzamer met dit figuurtje spelen. Waar Jackie de serieuze toon van het spel is, is deze kleine compagnon de komische noot. Want wie kan nou geen glimlach tonen als er een klein Brits monstertje over een stel lijken heen staat te pissen.

The Darkness IIThe Darkness II

Door het spel te spelen en vijanden te doden verdien je punten, ook wel Dark Essence genoemd. Deze Dark Essence gebruik je om bepaalde vaardigheden aan te schaffen bij een zogenaamde Talent Shrine, die je af en toe tegenkomt tijdens het spel. De Talent Shrine bestaat uit vier specialiteiten, elke specialiteit heeft een skilltree. De specialiteiten zijn: Demon Arms-upgrades (bv. Demonic lift en Ground Pound), Darkness Powers (bv.  Gun channeling en Swarm) Hitman-upgrades (bv. Increased ammo) en Executies (bv. Hitman, Health, Power enz.) Je bent als speler niet gelimiteerd in welke richting je opgaat dus kun je specialiteiten aanpassen naar eigen wens. Wil jij als speler zijnde graag jezelf specialiseren in het gebruik van vuurwapens door de Hitman-tree volledig uit te buiten, dan kan dat. Of misschien maak je wel een goede mix tussen dit alles en heb je de mogelijkheid om iemand vast te pakken met een van je extra paar duivelse armen en hem dood te schieten met je wapen.

Er is een grote variatie aan verschillende aanvallen, krachten en executies. Zo kon ik op een gegeven moment een hart gooien te midden van een aantal vijanden dat een soort vacuüm creëerde waarin alle vijanden gezogen werden. Daarnaast heb je ook passieve skills die er bijvoorbeeld voor zorgen dat je meer levenspunten regenereert als je een hart opeet.

Hoewel de game overgestapt is naar cellshaded graphics moet ik zeggen dat het helemaal niet stoort. De game is duister, gewelddadig en bevat een flinke dosis zwarte humor. Dit is ook wat je verwacht van een The Darkness-game als je de comics kent. De belichting in de game is nu nog belangrijker want dit heeft direct invloed op hoe Jackie en zijn krachten werken. Het verhaal gaat dit keer de persoonlijke kant op en je leert meer over de nogal absurde relatie tussen Jackie en de Darkness. Er zitten al een aantal interessante plotwendingen in de demo.

The Darkness II komt 10 februari uit voor PlayStation 3, Xbox 360 en Windows en is zeker een game om in de gaten te houden.