Modern Warfare 3

mw3

Massale oorlogen zijn in de gameswereld schering en inslag tegenwoordig, dus we mogen blij zijn dat het in de werkelijkheid een stuk rustiger is. Anders waren we non-stop aan het vechten tegen Reapers, Chimera, Noord-Koreanen of gestoorde konijnen. Gelukkig blijft het veilig digitaal, want daar kunnen we nog ongegeneerd genieten van totale destructie, het eigenhandig omleggen van hele legers soldaten of het neerhalen van een torenhoog gebouw.

Ongelofelijk
De filmische actie van de grensconflicten en geheime Delta Force-missies zijn na Modern Warfare 2 opgewaardeerd naar deze totale wereldoorlog. Ik was daarom benieuwd of deze setting het verhaal ietwat interessanter zou maken ten opzichte van zijn voorgangers. De Call of Duty-serie (sinds Modern Warfare 1) kende namelijk op narratief vlak meer dalen dan pieken.

We werden tijdens de E3-demonstratie getrakteerd op twee single player-missies, waarin we eerst kennismaakten met codenaam ‘FROST', een marinier die tijdens een aanval van Rusland op Amerikaans grondgebied een onderzeeboot onklaar moet maken. Met hulp van duikersuitrusing en je squadmaten begint de missie onderwater. Meteen is de toon gezet: je wordt aan je handje genomen en door de meest heftige en over-the-top ervaringen geleid.

MW3

De door de mariniers onklaar gemaakte onderzeeër moet zijn waterige schuilplaats verlaten, en dat is precies wat je team wil; zo kunnen ze het ding beter enteren. Als je zelf bovenkomt wacht echter een verrassing: New York strekt zich voor je uit, maar de hele stad is een oorlogsgebied. Vliegtuigen, boten en raketten blazen grote gaten in de skyline van Manhattan. De game zet net als zijn voorgangers hoog in op het wauw-gehalte, en dat is ze ook hier gelukt. De vraag blijft; is het genoeg om fans blij te maken...

In de volgende missie moet Marcus Burns van de SAS in Londen zien te voorkomen dat de Russen een aanval uitvoeren op het centrum van de hoofdstad. Ze infiltreren de stille basis en proberen deze uit te schakelen, maar zoals in elke Call of Duty gaat dit natuurlijk niet helemaal soepeltjes en er ontstaat een hectische schietpartij. De Russen vluchten naar de metro met als hoogtepunt een doldwaze achtervolging met een metrotrein die vrij abrupt (en explosief) eindigt.

Overleven in moderne tijden
Maar ook hier zeurt een stemmetje in mijn achterhoofd: dit is wat ze al ruim drie games doen, en het verhaal moet het vooral hebben van de soms belachelijke plotwendingen en open-mondmomentjes. Gaat Modern Warfare 3 nog vernieuwen, of wordt dit echt meer van hetzelfde? Dat laatste is an sich niet erg, maar de vraag is: hoe lang blijft dit leuk?

De multiplayer heeft verder ook niet heel veel voeten in de aarde, anders dan wat veranderingen in het basissysteem van Modern Warfare 2 zoals andere killstreaks en perks. Waar we wel de vernieuwing vinden is de Spec Ops co-op missies die we kennen van zijn voorganger. Ze hebben namelijk een vermakelijke survival-mode geïntroduceerd, waar je solo of met z'n tweeën kan vechten tegen hordes vijanden. Een soort zombie-mode, maar dan een stuk vermakelijker.

Men begint in deze mode in een map die speciaal is ingericht om je op zoveel mogelijk plekken onveilig te laten voelen. Vijanden kunnen en zullen van alle kanten komen, en elke golf is weer stukken moeilijker. Neergeschoten vijanden leveren geld op, dat je in-game kan besteden aan geweren, granaten, vizieren en andere dingen. Met headshots en killstreaks verdien je daarnaast meer geld. De speelsessie was als gevolg van deze georganiseerde chaos nogal hectisch, waar je goed zal moeten communiceren met je maat om écht ver te komen. Het is helaas de enige toevoeging van Modern Warfare 3 waar je wel enthousiast van wordt.

Elitair
Wat betreft de Call of Duty-serie in zijn geheel kun je met Call of Duty Elite ook wat interessante vernieuwing verwachten. De statistiekentracker is het paradepaardje van Activision, maar door de nadruk op het feit dat je geld moet betalen kreeg de service door velen de zwarte piet toegespeelt. Onterecht, want de service is voor een solo-speler volledig gratis, met statistieken van je effectiviteit, algemene score, het aantal kills en nog veel meer.

We zien een demonstratie van de pc-versie van de service (onlangs is de Xbox Bèta van start gegaan), die werkt op HTML5. Het geheel wordt duidelijk weergegeven en geeft je daarnaast de mogelijkheid om je bij speciale groepen te voegen (tijdens de demonstratie namen ze suggesties aan en werd het ‘we like zombies too'). Hiermee kun je competities starten, tournooien organiseren en zelfs clans vormen. Het biedt een ongekende vrijheid in de franchise, die zeker zijn mannetje lijkt te staan.

CoD Elite

Clanbeheer is natuurlijk ook toegevoegd, maar deze functie zal één van de premium services zijn van de dienst. Je kunt als clanleider teams vormen, trainingen organiseren en de effectiviteit van je leden in de gaten houden. Over het algemeen is Call of Duty Elite een zeer interessante service, hoewel niet volledig noodzakelijk. Dat je voor zeer specifieke zaken moet betalen is alleen voor de mensen die het willen gebruiken een zorg, maar die zullen ongetwijfeld blij zijn met de mogelijkheid.

Voorlopige conclusie
Modern Warfare 3 gaat weer knallen dit jaar - letterlijk. Ze doen het al jaren achtereen, en de uitwerking zal bij deze game ongetwijfeld eenzelfde succes opleveren zoals bij zijn voorgangers. Maar met de hete adem van Battlefield 3 in de nek en het feit dat de vernieuwing vooral in de Spec Ops-mode zit, rijst de vraag hoe lang Activision dit kunstje nog kan vertonen. Waarschijnlijk nog wel eventjes, want het zeer degelijke Call of Duty Elite zal ervoor zorgen dat je nog even door zal spelen. Misschien wel met vrienden uit je nieuw aangemaakte ‘Ik vind erwtjes ook lekker'-groep.