FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 2 augustus 2011

Papoea's betogen voor onafhankelijkheid

Duizenden Papoea's hebben dinsdag in steden op het Indonesische West-Papua betoogd voor onafhankelijkheid van Indonesië. De demonstraties verliepen zonder gewelddadigheden

De demonstranten eisten een referendum waarin de inheemse bevolking zelf mag beslissen over onafhankelijkheid. De grootste demonstratie was in Jayapura, de hoofdstad van de provincie Papua.

De Indonesische veiligheidsdiensten worden verantwoordelijk gehouden voor vele schendingen van de mensenrechten tegen de Papoea's.

Vreemde man kruipt bij meisje in slaapzak

De politie van het Amerikaanse Marin County heeft zondag een vreemde snuiter opgepakt. De 25-jarige man uit Napa was 's nachts de tent van een wildvreemd tienermeisje binnengeslopen. Vervolgens kroop hij in haar slaapzak en ging tegen het meisje aan liggen.

De ouders van het meisje werden zondagochtend gewekt door hun dochter, die nog geen 14 jaar oud is. Bij het ontwaken had ze ontdekt dat ze niet alleen in haar slaapzak lag. Een vreemde kerel schurkte met zijn ballen tegen haar billen aan.

John Reno, zoals de beste man heet, zette het na de ontdekking op een lopen. Andere campinggasten hadden dit snel in de gaten en wisten hem het vluchten te beletten. Met plastic kabels wisten ze hem te boeien tot de politie arriveerde.

Reno is opgepakt en wordt beschuldigd van kindermisbruik. Twee mannen die samen met hem op vakantie waren, kozen snel eieren voor hun geld en hebben de camping verlaten. Of het meisje, dat samen met haar ouders en twee anderen de vakantie in een bungalowtent aan Dillon Beach doorbracht de vakantie heeft voortgezet, is helaas niet bekend.

Sharapova best verdienende sportster

Maria Sharapova mag dan de afgelopen jaren bij het vrouwentennis geen Grand Slam meer hebben gewonnen, de Russin is nog wel steeds de best verdienende sportster van dit moment. Voor het zevende jaar op rij voert ze namelijk de door het zakenblad Forbes opgestelde lijst aan.

Volgens het Amerikaanse blad verdient Sharapova 25 miljoen dollar per jaar (17,6 miljoen euro), waarvan het meeste opgebracht wordt door de verschillende contracten die ze heeft lopen. De nummer twee, de Deense Caroline Wozniacki, moet het doen met 12,5 miljoen dollar (8,8 miljoen euro). Derde is coureur Danica Patrick met 12 miljoen dollar (8,4 miljoen euro). Op de lijst staan in de top tien ook nog de tennissters Venus en Serena Williams, Kim Clijsters, Li Na en Ana Ivanovic.


Sharapova ook dit jaar de best verdienende sportster (Foto: Pro Shots)

Man zwaargewond bij schietpartij in Groningen

Bij een schietincident aan de Boerhaavelaan in Groningen is dinsdagavond een nog onbekende man zwaargewond geraakt. Hij is in kritieke toestand naar het ziekenhuis overgebracht. Dat maakte de politie in Groningen bekend.

Het schietincident vond waarschijnlijk plaats in een woning. De man is buiten in elkaar gezakt.

De politie heeft drie mannen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de schietpartij. Uit sporenonderzoek moet duidelijk worden wat de toedracht van het incident is.

[Upd] Man bouwt kernreactor in keuken

De Zweedse politie heeft een 31-jarige man uit Ängelholm opgepakt. De man heeft namelijk een kernreactor in zijn eigen keuken in elkaar geknutseld.

De beste man is een half jaar geleden begonnen aan zijn prestigieuze project. Niet beseffende dat hij met iets bezig was wat het daglicht niet kon verdragen, hield hij een blog bij om daar het hele bouwproces te beschrijven. Toen hij enkele weken geleden het Zweeds Atoomagentschap vroeg of hetgeen hij mee bezig was wel legaal was, liep hij tegen de lamp.

De jongeman, sinds zijn tienerjaren al geïnteresseerd in kernenergie, werd verteld dat ze iemand langs zouden sturen die de straling in zijn flatje zou komen opmeten. "Toen zij arriveerden, hadden ze politie meegenomen", vertelt de beste man. "Ik had een Geiger-teller, maar heb helemaal geen straling kunnen detecteren."

De man werd in de boeien geslagen en stevig aan de tand gevoeld. Hij is enige tijd later echter weer vrijgelaten. De kernreactor, die omgerekend ruim 660 euro heeft gekost, werkt overigens echt. Stroom opwekken is wegens gebrek aan een turbine en een generator echter niet mogelijk.

Update 23.08 uur:

Inmiddels is het gelukt uit te vogelen wat het weblog is van de bewuste Zweed. Dankzij goed speurwerk van FOK!ker rolstoeltje kunnen we nu allemaal hier bekijken hoe de beste man te werk is gegaan.

[CL] Uitslagen derde voorronde (02/08/2011)

Vanavond stonden de eerste drie returns in de derde voorronde van de Champions League op het programma. Hieronder lees je de uitslagen van deze wedstrijden. FC Twente zal morgen pas in actie gaan komen.

Uitslagen derde voorronde Champions League

Thuis Uit Uitslag
BATE Borisov (WRu)* Ekranas (Lit) 3-1 (0-0)
Shamrock Rovers (Ier) FC Kopenhagen (Den)* 0-2 (0-1)
Panathinaikos (Gri) Odense BK (Den)* 3-4 (1-1)


*= door naar playoff-ronde

Kate Moss topless gekiekt op boot

Kate Moss heeft zich op stiekem genomen foto's van haar beste kant laten zien. Het topmodel is namelijk gekiekt in niets meer dan een zwart bikinibroekje.

Kate geniet momenteel van een welverdiende vakantie op de wateren bij Saint Tropez. Terwijl haar jacht aan de kust voor anker ligt, neemt het fotomodel een duik in het verfrissende water.

Zelfs op vakantie ben je als celebrity niet veilig voor papparazzi, en ook ditmaal werd ze op de gevoelige plaat vastgelegd. Zo doende kan nu de hele wereld meegenieten van het cupje AA van Kate Moss.

Benieuwd naar de foto's? Deze zijn hier te zien (NSFW uiteraard, want tietjes)

Politie pakt bejaarde spookrijder op

De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag in Heerlen een 81-jarige man die spookrijdend op de A76 reed, opgepakt. De man was daarvoor tegen een personenwagen en drie vrachtwagens gebotst. Volgens de politie reageerde de verwarde man niet op lichtsignalen en sirenes van agenten die naast hem kwamen rijden.

De politie zette het verkeer deels stil en probeerde vergeefs de aandacht van de man te trekken. Iets verderop kwam de auto tot stilstand door de botsingen. Niemand raakte gewond.

Vitesse heeft twaalf selectiespelers

Vitesse heeft momenteel te kampen met personele problemen. John van den Brom zal voor het duel met ADO Den Haag van komende zondag een selectie hebben van slechts twaalf spelers. 

Marcus Pedersen, Kevin van Diermen en Genaro Snijders kampen momenteel met blessures. Piet Velthuizen, Alex, Anderson en Renato Ibarra zijn op dit moment niet speelgerechtigd terwijl Alexander Büttner nog een schorsing heeft staan. 

Nando Wormgoor, Wimilio Vink en Adnane Tighadouini zijn door Van den Brom tijdens de voorbereiding al naar de selectie gehaald.

Vitesse heeft de volgende spelers beschikbaar:

Keepers: Eloy Room, Marko Meerits en Sebastiaan van der Sman

Verdedigers: Michihiro Yasuda, Guram Kashia, Frank van der Struijk en Jeroen Drost

Middenvelders: Marco van Ginkel en Davy Pröpper

Aanvallers: Julian Jenner, Giorgi Chanturia en Wilfred Bony

'Apenschedel gevonden van 20 miljoen jaar'

Wetenschappers hebben in Uganda een fossiel van een apenschedel gevonden dat zo'n 20 miljoen jaar oud zou zijn. Dat maakten Ugandese en Franse onderzoekers dinsdag bekend.

Volgens de paleontoloog Martin Rickford is het de eerste keer dat een complete apenschedel van deze leeftijd is gevonden. Hij noemde het een 'zeer belangrijk fossiel'.

Het dier, een plantenetende boomklimmer, zou op ongeveer 10-jarige leeftijd zijn gestorven en een relatief groot brein hebben gehad.

Bewoners Emmen halfjaar huis uit

De bewoners van zes woningen die zondag beschadigd raakten bij een explosie in een appartementencomplex in Emmen moeten voor minimaal een halfjaar elders wonen. Hun woningen zijn dusdanig beschadigd dat ze onbewoonbaar zijn. Woningcorporatie Domesta gaat voor de bewoners op zoek naar tijdelijke andere woningen, meldt de corporatie dinsdag.

Vijf huishoudens konden dinsdagavond tijdelijk weer terugkeren naar huis, nadat de gemeente Emmen en de corporatie het complex dinsdag samen nader hadden onderzocht. Uitgezonderd één bewoner moeten zij hun huis wel weer verlaten wanneer de renovatie begint. Dat gebeurt waarschijnlijk eind augustus. De bewoner die niet weg hoeft, mag vanwege de verwachte overlast tijdelijk wel ergens anders gaan wonen.

Alle bewoners kunnen uiteindelijk weer terugkeren naar hun appartement, uitgezonderd de veroorzaker van de explosie, aldus Domesta. Wie echter liever in de 'wisselwoning' wil blijven, mag dat.

De explosie vond zondagmiddag plaats in een woning van Domesta in het elf woningen tellende complex aan de Torenvalk in Emmen. Bij de explosie werd een deel van het dak weggeblazen. De elf woningen werden na de explosie ontruimd.

Vanwege de explosie zijn twee mannen uit Emmen opgepakt. Zij worden verdacht van het veroorzaken van de explosie. Dinsdag meldde de politie dat de twee de komende dagen worden verhoord. Een van hen is een 25-jarige bewoner van het appartement waar de explosie plaatsvond, de ander is een man van 20 jaar.

De twee raakten zondag gewond bij de ontploffing. Ze werden maandagmiddag ontslagen uit het ziekenhuis en in een cel gezet.

De beschadigde woning werd maandag explosievenvrij verklaard. In de 'explosiewoning' waren zondag nog meer explosieve stoffen gevonden. Die zijn zondagavond op een braakliggend terrein tot ontploffing gebracht. Ook de woning van de 20-jarige is doorzocht. Daar werden geen explosieven gevonden.

Adriaanse: "Ruiz kan hele wedstrijd spelen"

Bryan Ruiz is fit genoeg om morgenavond in het treffen met FC Vaslui in Roemenië de gehele wedstrijd mee te spelen. De sterspeler uit Costa Rica is hersteld van zijn bovenbeenblessure, meldt trainer Co Adriaanse. "Ruiz heeft voldoende minuten gemaakt om vanaf het begin mee te kunnen doen."

De oefenmeester liet in het midden of Ruiz een plaats in de basisopstelling krijgt. "Of hij ook start, zal woensdag blijken." Zaterdag maakte de 43-voudig international in de tweede helft tegen Ajax zijn opwachting. De aanvaller bezorgde de in ondertal spelende Tukkers met een mooie treffer de Johan Cruijff Schaal.

Adriaanse kan geen beroep doen op Nacer Chadli en Emir Bajrami. De Tukkers verdedigen in de return van de derde voorronde van de Champions League een 2-0 voorsprong.


Adriaanse: Ruiz kan hele wedstrijd spelen (Foto: Novum)

Van Haersma Buma verbaasd over debat Nederland

CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma is verbaasd over hoe in Nederland links en rechts elkaar in de haren vliegen na de aanslagen in Noorwegen. In plaats van een 'eendrachtige strijd' tegen geweld, is er een 'splijtende discussie' over de schuldvraag ontstaan, stelt de CDA'er dinsdag in een blog op zijn website.

De 'razendsnelle' oproep van PvdA-voorman Job Cohen aan het adres van PVV-leider Geert Wilders zijn woorden te matigen was de verkeerde uitspraak op het verkeerde moment. Volgens hem lag er te veel de suggestie in dat Wilders een verantwoordelijkheid droeg voor wat er in Noorwegen is gebeurd. "Wilders is niet verantwoordelijk voor wat een gestoorde eenling in Noorwegen teweeg brengt."

Een slachtoffer is Wilders volgens de CDA-voorman echter ook niet. "En wanneer hij zich na deze aanslag beperkt tot het voor de zoveelste keer wegzetten van de hele islam als een gewelddadige totalitaire ideologie, dan zeg ik: verkeerde beschuldiging op het verkeerde moment."

Van Haersma Buma vindt dat een voorbeeld moet worden genomen aan Noorwegen, waar het debat volgens hem met respect voor elkaar kan worden gevoerd. "We mogen in Nederland volop uitkomen voor onze mening. Maar van de deelnemers aan het debat mag wel worden verwacht dat zij respectvol omgaan met mensen met een andere mening of met een ander geloof. Alleen zo kunnen we, met alle verschillen, haat met eenheid tegemoet treden."

Asielzoeker steekt zichzelf in brand

Een asielzoeker heeft zichzelf dinsdag in brand gestoken in een asielzoekerscentrum in het Limburgse Echt. De beveiliging wist het vuur te doven. De man is naar een brandwondencentrum gebracht. Zijn situatie is ernstig, meldt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) dinsdagavond.

Volgens de woordvoerder waren er meerdere mensen getuige van hoe de man zichzelf in brand stak. Waarom hij dat deed is onduidelijk. De woordvoerder wil niet zeggen wie de man is en wat zijn verblijfstatus is in verband met de privacy van de asielzoeker.

Volgens de Limburgse omroep L1 zou het gaan om een man uit Liberia die al enkele jaren in Nederland verblijft. Hij zou eerder bezoek hebben gekregen van de Dienst Terugkeer en Vertrek, die uitgeprocedeerde asielzoekers het land uitzet.

Evans wint criterium Surhuisterveen

Cadel Evans heeft het na-Tourcriterium van Surhuisterveen gewonnen. De winnaar van de Tour de France klopte in Friesland de thuisrijder Pieter Weening in een sprint met zijn tweeën. De derde plaats was voor Vacansoleilrenner Lieuwe Westra.

Het was voor Evans de derde en laatste criterium dat hij reed na de Tour. Eerder wist de BMC-renner te winnen in het Belgische Sint-Niklaas.


Evans wint in Surhuisterveen (Foto: Pro Shots)

Punten ronde 11 FOK! Formule 1-manager

Afgelopen weekend stond de Grand Prix van Hongarije op het programma. De race werd verreden op een deels natte baan, wat er voor zorgde dat iedereen de gehele wedstrijd op het puntje van zijn stoel kon blijven zitten. Hoe hebben de managers het in de FOK! Formule 1-manager gedaan? Je leest het hieronder.

Inmiddels is met dank aan Bleekemolens Race Planet, Fun Center Kart World Limmen en TopGear de prijzenpagina beschikbaar. Kijk dus snel wat je dit jaar kunt winnen in de FOK! Formule 1-manager.

De strafpunten die uitgedeeld zijn:
- Pastor Maldonado (Williams), te snel in pitstraat; drive-through: -15
- Sergio Perez (Sauber), inhalen onder gele vlag; drive-through: -15
- Lewis Hamilton (McLaren), onveilig weg vervolgen na spin; drive-through: -15

- Motor Team Lotus, waterlekkage Trulli en Kovalainen: -30
- Motor Mercedes GP, versnellingsbak Schumacher: -15
- Motor Renault, brand bij Heidfeld: -15

Rode Stier Racen was deze ronde met 355 punten veruit de beste. De nummer twee ParkWayDrivers volgde met 311 punten op ruime afstand. De gedeelde derde plaats was voor Team Bla, Creeper14 racing team, Scuderia Beesting, Scuderia Ferdorie! en Dio's Test Team met 305 punten.

In het algemeen klassement gaat Vink met 2391 punten ruim aan de leiding. Hij heeft nu achttien punten voorsprong op Nalyu. Fuck&SuckManager staat met 2362 punten, gevolgd door Pukkie die er 2276 verzameld heeft. De top vijf wordt afgesloten door Stoners met 2281 punten.

Punten ronde 11 - GP van Hongarije

# team user ronde 11 totaal plaats totaal
1 Rode Stier Racen Xemneaut 355 2035 37
2 ParkWayDrivers Mister_pres1dent 311 2081 22
3 Team Bla attachmentgenie 306 2262 6
- Creeper14 racing team creeper14 306 2238 8
- Scuderia Beesting beesting 306 2083 21
- Scuderia Ferdorie! RRRobert 306 2072 28
- Dio's Test Team Diovarus 306 2015 41
8 Altijd achteraan wdeman 305 1686 366
- Brabant gp EnterDutchman 303 1861 153
- oliefantenoor gp oliefantenoor 303 1663 396
- YabadabaGP Yabadabadaan 303 1661 399
- Pwn Power F1 Pwn_zoon 303 1618 466


Algemeen klassement na ronde 11 (van 19)

# team user punten
1 Vink wvinky 2391
2 Nalyu trance_fan 2373
3 Fuck&SuckManager RZa_010 2362
4 Pukkie Fritsert 2297
5 Stoners Roel0f 2281
6 Team Bla attachmentgenie 2262
7 Honkietonkie Racing Nelix 2256
8 Creeper14 racing team creeper14 2238
9 Bosch Waterdruppel 2174
10 Team Tipica Reizen flipsen 2173


Bij de subleagues was deze keer F1 AP met 241 punten de beste. Bovenaan staat nog altijd Deltares met nu 1855 punten. BOSCH staat hier na Hongarije slechts zeven punten achter. De derde stek is voor NetZoZeker met 1810 punten, gevolgd door Ant. Force met 1808 punten en F1 AP met 1804 punten.

Algemeen klassement subleagues na ronde 11 (van 19)

# team user ronde 11 totaal leden
1 Deltares koffieautomaat 197 1855 4
2 BOSCH bosch007 236 1848 7
3 NetZoZeker AquiloNL 203 1810 3
4 Ant. Force PP-vogels 231 1808 3
5 F1 AP flippo765 241 1804 4
6 MonzaTeam Horus 232 1790 5
7 Pedaalemmers k3ll 217 1790 5
8 Den Haag F1 GrapeFruit 224 1740 9
9 Sportschool van Hoorn Aet 178 1739 6
10 martians jmaassen73 183 1734 3


Gefeliciteerd met de vermelding in dit puntenbericht.

De twaalfde race is de Grand Prix van België op Spa-Francorchamps op zondag 28 augustus. De komende managerronde sluit op vrijdag 26 augustus 2011 om 23:59 uur, dus zorg dat je voor die tijd je (gewijzigde) team opgeslagen hebt! Ronde 12 – België gaat weer open op maandag 29 augustus 2011 om 20:00 uur.

Om direct naar de FOK! Formule 1-manager te gaan klik je hier. Kijk verder bij de speluitleg of de puntentelling, en mocht je nog andere vragen hebben, kun je terecht bij de FAQ.

Wil je meespelen, maar heb je nog geen account op FOK!? Registreer je dan hier!

Mochten er toch nog vragen of opmerkingen zijn die niet in de FAQ beantwoord worden, dan kun je die stellen via pm aan FOKmanagers (zonder uitroepteken), of een e-mail aan fokmanagers[at]fok.nl (geen uitroepteken gebruiken); of zet een forumpost in het speciale F1-manager 2011-topic in het Autosport- en motorsport-forum.

Tot slot wensen we je veel succes en veel plezier met de Formule 1-manager 2011 van FOK!

Voor Beter OV wil compensatie na loketblunder NS

Reizigers die zich tevergeefs aan een NS-loket hebben gemeld om zich een nieuw kortingsabonnement aan te schaffen, dienen schadeloos te worden gesteld. Dat vindt de Maatschappij Voor Beter OV naar aanleiding van de schending door de NS van de toezegging dat deze kortingskaarten aan de loketten verkrijgbaar zullen zijn. Reizigers dienen met terugwerkende kracht alsnog hun korting terug te krijgen. Het feit, dat de verkoop van de nieuwe kortingskaarten niet tijdig is geregeld, is een blunder van de eerste orde, vindt Voor Beter OV.

De nieuwe kortingskaart blijkt aan lang niet alle loketten verkrijgbaar te zijn, en dat is inmiddels door de NS bevestigd. Lang niet iedere reiziger beschikt over een computer om de kortingskaart via internet te bestellen en/of over de vaardigheden, zelf de voor een OV-chipkaart benodigde pasfoto te uploaden.
 Voor Beter OV vindt dat de invoering van de nieuwe kortingskaarten overhaast is geschied. NS heeft enige tijd geleden desgevraagd verzekerd dat de kaarten aan het loket kunnen worden gekocht, maar dat blijkt dus niet het geval te zijn.

Daarom dienen de reizigers dus te worden gecompenseerd. Om reizigers tegemoet te komen, vindt Voor Beter OV het wenselijk, dat de NS niet alleen zorgt dat de kaarten spoedig ook aan het loket kunnen worden gekocht, maar dat de ingangsdatum van de nieuwe kortingskaarten desgewenst met terugwerkende kracht op 1 augustus kan worden vastgesteld en dat reizigers de wegens slechte verkrijgbaarheid niet genoten korting alsnog vergoed krijgen. De reisgegevens op de OV-chipkaart kunnen dan de basis zijn voor de berekening van de restitutie.

Een andere oplossing zou zijn, dat aan loketten een papieren “tijdelijk korting-abonnement” wordt verstrekt, en dat de reizigers uit de automaten papieren kaartjes met korting kunnen halen. Voor Beter OV heeft de NS in een brief om deze maatregelen gevraagd.

Jovanovic keert terug in België bij Anderlecht

Milan Jovanovic maakt zijn rentree op de Belgische velden. De 30-jarige Serviër heeft een contract voor twee seizoenen getekend bij Anderlecht. Jovanovic speelde tussen 2006 en 2010 voor Standard Luik en maakte vorig seizoen de overstap naar Liverpool. Zijn verblijf bij de Reds liep echter uit op een teleurstelling. Jovanovic speelde maar tien duels.

"Na lange, maar vruchtbare onderhandelingen met Liverpool bereikten we een akkoord om de aanvaller aan RSCA te binden", meldt Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck vanuit Liverpool. "De speler is een meerwaarde voor de huidige kern en zal, buiten zijn onmiskenbare talent, de nodige ervaring bieden." Jovanovic, 38-voudig international, moet nog wel medisch gekeurd worden.


Jovanovic keert terug in België bij Anderlecht (Foto: Novum)

Kosovo: geen onderhandelingen met Servië

De regering van Kosovo weigert te onderhandelen met Servië over de status van het noordelijke deel van het land. Dat heeft premier Hasim Thaci dinsdag gezegd na een ontmoeting met EU-onderhandelaar Robert Cooper.

Thaci zei dat de 'territoriale integritei' en de 'interne orde' van Kosovo niet met Servië besproken kunnen worden.

Cooper probeert de regeringen van Servië en Kosovo om de tafel te krijgen. Volgens hem zijn beide regeringen verantwoordelijk voor het oplopen van de spanningen in Kosovo.

Kosovo: geen onderhandelingen met Servië
'Kosovo: geen onderhandelingen met Servië '(Foto: ANP)

AZ-trainer Verbeek neemt Altidore mee naar Tsjechië

Jozy Altidore kan donderdag zijn officiële debuut voor AZ maken. De 21-jarige Amerikaan is door trainer Gertjan Verbeek opgenomen in de wedstrijdselectie voor het duel met FK Jablonec in Tsjechië. Altidore kwam door een hamstringblessure nog niet in actie voor zijn nieuwe club, maar maakte dinsdag bij Jong AZ zijn rentree.

Altidore reageerde opgetogen op het nieuws dat hij bij de selectie zit. "Het is zwaar om elke dag twee of drie keer alleen te moeten trainen om te herstellen. Daarom voelt deze selectieplaats bij het eerste elftal als een beloning. Het lijkt me geweldig om in te mogen vallen en een doelpuntje mee te pikken."

De spits stond sinds 2008 onder contract bij Villarreal, maar werd in drie jaar voornamelijk uitgeleend. De 39-voudig international diende Xerez, Hull City en Bursaspor. AZ heeft hem voor vier jaar vastgelegd.

AZ verdedigt donderdag in de return van de derde voorronde van de Europa League een 2-0 voorsprong.


Jozy Altidore reist mee naar Tsjechië (foto: Pro Shots)

'Nog steeds dreiging islam in Noorwegen'

De aanslagen die Anders Behring Breivik pleegde, mogen het debat over de dreiging die uitgaat van islamisten in Noorwegen niet overschaduwen. Dat heeft de voorzitster van de rechtspopulistische Vooruitgangspartij dinsdag gezegd.

"Alle debatten die we voerden voor 22 juli zullen terugkomen. Al Qaida is er nog steeds", aldus Siv Jensen. Breivik schoot onder anderen 69 aanwezigen van een jeugdkamp van de regerende Noorse Arbeiderspartij dood, als onderdeel van zijn 'kruistocht' tegen de islam en het multiculturalisme.

'Nog steeds dreiging islam in Noorwegen'
'Nog steeds dreiging islam in Noorwegen' (Foto: ANP)

Italië in crisisberaad

Italiaanse autoriteiten zijn dinsdag bijeen gekomen voor een crisisberaad over de alsmaar oplopende rente op Italiaanse staatsobligaties. Het land dreigt, samen met Spanje, meegezogen te worden in de Europese schuldencrisis.

Volgens ambtenaren heeft minister van Financiën Giulio Tremonti het Italiaanse financiële stabiliteitscomité bijeengeroepen om over de onrust op de financiële markten te praten. Vertegenwoordigers van het ministerie van Economische Zaken, de Italiaanse centrale bank en andere toezichthouders op de financiële sector zijn aanwezig bij het beraad.

De rente die Italië moest betalen over haar tienjaars staatsobligaties steeg tot een record van 6,1 procent. Dit het hoogst sinds 1997. Ook de rente-opslag met de veilig geachte Duitse staatsobligaties liep op tot een record. Spanje was eveneens de pineut en moet nu 6,3 procent rente betalen. Op de grens van 7 procent wordt het voor landen bijna onmogelijk om de schulden nog terug te betalen.

De vrees is vooral dat het Europese noodfonds niet groot genoeg is om Italië en Spanje, de derde en vierde economie van de eurozone, uit de brand te helpen.

De Europese Commissie liet weten zich nog geen zorgen te maken over de kwakkelende zuidelijke Eurolanden. "We volgen de ontwikkelingen natuurlijk op de voet, maar we hebben er het volste vertrouwen in dat hun regeringen de noodzakelijke maatregelen zullen nemen", zegt de woordvoerder.

Tbs verlengd voor pornobrievenschrijver

De rechtbank in Den Bosch heeft dinsdag de tbs verlengd van een man die in 1999 is veroordeeld wegens het versturen van brieven met perverse seksuele fantasieën. Hij stuurde ze naar vrouwen die hij via familieberichten in de krant op het spoor was gekomen.

De nu 38-jarige man verstuurde de brieven voor zijn eigen bevrediging, niet omdat hij van plan was de vrouwen werkelijk iets aan te doen. Destijds heeft hij echter ook verklaard dat hij een keer een meisje wilde misbruiken en doden. Voor dat doel had hij al een mes gekocht. Hij zou het plan naar eigen zeggen hebben uitgevoerd als hij niet was opgepakt.

De man is in 1999 veroordeeld tot tbs. Normaal gesproken moet om de twee jaar worden bekeken of dat verlengd moet worden. Ditmaal heeft de rechter besloten dat volgend jaar alweer kan worden bezien of de tbs moet worden verlengd.

Momenteel heeft de man dankzij begeleiding en medicatie geen last meer heeft van seksueel grensoverschrijdende klachten, zegt de tbs-kliniek waar hij wordt behandeld. Binnenkort gaat hij bij wijze van proefverlof begeleid zelfstandig wonen. Dan moet blijken of hij 'gedurende langere tijd stabiel blijft functioneren'.

Mogelijk brokstuk ruimteveer Columbia gevonden

In een drooggevallen deel van een meer in Texas is mogelijk een brokstuk gevonden van het ruimteveer Columbia. Deze spaceshuttle spatte in februari 2003 tijdens de terugkeer naar de aarde uit elkaar. De brokstukken kwamen overal in het oosten van Texas terecht.

De politie van Nacogdoches deelde maandag mee dat er in het meer een rond stuk schroot van ongeveer een meter lang is gevonden. Door droogte is het waterpeil in het meer gedaald, waardoor het brokstuk bloot kwam te liggen.


Mogelijk brokstuk ruimteveer Columbia gevonden (Foto: Novum)

Di Montezemelo verwacht nog zeges voor Ferrari

Ferrari-baas Luca di Montezemelo verwacht veel zijn team in de tweede helft van het seizoen. "Er komen meer overwinningen aan. Ik zie de juiste spirit in het team", aldus Di Montezemolo op de website van Ferrari.

Na een moeizaam begin van het seizoen lijkt het Italiaanse team weer op de goede weg te zijn. Fernando Alonso stond bij de laatste vier wedstrijden op het podium, waaronder een zege bij de Britse GP op Silverstone. "Teambaas Stefano Domenicali en zijn mannen zien er vastberaden uit en concentreren zich volledig op hun taken voor de tweede helft van het seizoen. Ferrari zal daarin een hoofdrol spelen", voorspelt Di Montezemolo.

Alonso, die in de WK-stand vierde staat met een achterstand van 89 punten op Sebastian Vettel, liet onlangs weten tevreden te zijn met de snelheid van de Ferrari in de wedstrijden. Wel moet de wagen volgens hem nog verbeteren in de kwalificatie.
 

Boilesen opgeroepen voor Denemarken

De vooruitgang van Nicolas Boilesen bij Ajax valt niet alleen de Amsterdamse club op. Hij is nu ook voor het eerst opgeroepen voor het grote Denemarken.

De negentienjarige Boilesen is door bondscoach Morten Olsen (voormalig Ajax-coach) opgeroepen voor de eerstvolgende vriendschappelijke interland van Denemarken, op 10 augustus tegen Schotland. De verdediger van Ajax speelt al sinds 2007 voor de verschillende nationale jeugdteams van Denemarken. Afgelopen seizoen maakte hij een goede indruk in de Amsterdamse verdediging.

Ook zijn ploeggenoot Christian Eriksen is opgeroepen. De wedstrijd tegen Schotland is een voorbereiding op de belangrijke EK-kwalificatiewedstrijd tegen Noorwegen begin volgende maand. Denemarken staat net als Noorwegen en Portugal op tien punten in groep H.

Andersson aanvoerder FC Groningen

Petter Andersson is komend seizoen aanvoerder bij FC Groningen. Hij is de opvolger van Andreas Granqvist die deze zomer naar het Italiaanse Genoa verhuisde.

"Andersson geldt als een rolmodel binnen de spelersgroep. Hij is een speler die heeft bewezen met tegenslagen om te kunnen gaan en is bovendien de Nederlandse taal erg goed machtig," zo zegt de trainer van FC Groningen, Pieter Huistra.

Jim Bakkum miste normale jeugd

Jim Bakkum miste een normale jeugd. De zanger en acteur brak al op 15-jarige leeftijd door dankzij Idols. Sindsdien staat hij in de schijnwerpers. "Het enige wat ik heb gemist is een normale jeugd", zegt Bakkum tegen het weekblad Nieuwe Revu. "Aan de andere kant: hier droomde ik vroeger van."

De jonge zanger vond het wel moeilijk om te gaan met critici. "Ik ben er nooit echt verdrietig om geweest, maar het raakte me wel." In het begin las de zanger ook veel internetfora. "Daar ben ik héél snel mee opgehouden. De meeste kritiek ging over de stem van de zanger. Ook Idols-jurylid Henkjan Smits kraakte het geluid van Bakkum.

"Ik moest meteen werken als een volwassene", aldus de zanger. "Het is onmogelijk om altijd maar goed te presteren als je stem nog in ontwikkeling is." Toch heeft de zanger nergens spijt van. "Ik ben trots dat ik bijna tien jaar na Idols nog kansen krijg: acteren, musicals en zingen."

En die kansen grijpt hij. Dit jaar is hij te zien in de tv-serie Seinpost Den Haag, speelt hij de hoofdrol in de musical Wicked en tussendoor maakt hij ook nog muziek.

Go Ahead haalt Kolder en Tarvajärvi

Go Ahead Eagles heeft zich versterkt met twee aanvallers. Vandaag maakte de club bekend Marnix Kolder en Niklas Tarvajärvi aan de selectie toe te voegen.

De 30-jarige Kolder komt over van sc Veendam en komt bij Go Ahead trainer Joop Gall tegen die onlangs ook die overstap maakte. Recent maakte Kolder bekend te gaan spelen voor zaterdagtopklasser Harkemase Boys, maar hij laat de Friezen nu dus in de steek.

De 28-jarige Tarvajärvi speelde het laatst bij het Duitse Karslruhe en kwam in ons land eerder uit voor De Graafschap, sc Heerenveen en Vitesse.

Promotiefoto's The Amazing Spider-Man

Columbia Pictures heeft zes high resolution foto's van The Amazing Spider-Man vrijgegeven. Op de foto's zijn Emma Stone en Andrew Garfield te zien als Gwen Stacy en Peter Parker, en zien we de Spider-Man outfit in groot detail. 

The Amazing Spider-Man: Spidey (uitsnede)

(klikken voor een grotere versie)

De foto's zijn te zien op de filmpagina of bij de bron. The Amazing Spider-Man draait vanaf juli 2012 in de bioscopen en heeft naast Garfield en Stone ook Rhys Ifans en Martin Sheen in de cast.

'Cunego en Ballan gebruikten doping'

Wielrenners Damiano Cunego en Alessandro Ballan moeten zich op 7 september verantwoorden voor de aanklager van het Italiaans olympisch comité CONI. Het tweetal wordt er van verdacht doping tot zich te hebben genomen. Hier is in 2008 al een onderzoek naar gestart.

Cunego en Ballan behoren met Marzio Bruseghin en voormalig Rabo-renner Michael Rasmussen tot de 32 verdachten in deze zaak. De meeste renners rijden of hebben gereden voor de Italiaanse Lampreploeg. Teammanager van die ploeg, Guiseppe Saronni, wordt beschuldigd van het aanschaffen van de doping. Van de renners is Ballan in verband met deze zaak vorig jaar al tijdelijk geschorst geweest.

Inspectie bezoekt Zeeuwse verslaafdenkliniek

De Inspectie voor de Gezondheidszorg brengt woensdag een bezoek aan de christelijke verslaafdenopvang In de Vrijheid in het Zeeuwse Wemeldinge. Dat heeft een woordvoerder dinsdag gezegd.

De opvang kwam vorige week in het nieuws omdat er mogelijk fraude zou worden gepleegd met persoonsgebonden budgetten (pgb's). De directeur zou patiënten blanco pgb-formulieren laten ondertekenen, om vervolgens zelf de bedragen in te vullen. Zo zou hij achter de rug van zijn cliënten om tonnen incasseren.

Naar de mogelijke pgb-fraude wordt onderzoek gedaan door het zorgkantoor in Goes. De inspectie komt ook in actie, omdat er bij In de Vrijheid een psychotherapeut zou werken die vorig jaar uit zijn beroep is gezet.

Directeur Remko Jorritsma ontkent dat hij fraude pleegt. "Wij zijn maar mensen en maken fouten, maar deze aanval is buitenproportioneel en pijnlijk", schrijft hij in een reactie op de publiciteit.

Uitbraak klebsiella niet verergerd

De uitbraak van de multiresistente klebsiellabacterie in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam is nog steeds onder controle. Sinds 18 juli heeft het ziekenhuis geen besmettingen meer vastgesteld bij patiënten die voor het eerst in het Maasstad zijn opgenomen. Dat meldt het door de bacterie geplaagde ziekenhuis dinsdag.

Het aantal mensen van wie is vastgesteld dat ze de bacterie onder de leden hebben, staat nog steeds op 79. Het aantal overleden dragers is met 27 ook hetzelfde gebleven en het aantal verdachte patiënten is sinds vrijdag ook niet toegenomen en bedraagt nog steeds 2102.

Bij de verdachte patiënten worden nog steeds kweken afgenomen. Als er positief wordt getest, moet worden gecontroleerd bij wie de bewuste patiënt op de kamer heeft gelegen. Het aantal mogelijk besmette patiënten kan hierdoor oplopen tot drieduizend.

Vorige week werd bekend dat directeur Paul Smits de bestrijding van de bacterie niet kon combineren met het dagelijks bestuur van het ziekenhuis. Daarom werd emeritus hoogleraar León Eijsman aangesteld als interim-bestuurder. Eerder werd al een externe supervisor aangesteld die ervoor moet zorgen dat de afdelingen medische microbiologie en infectiepreventie beter met elkaar samenwerken.

Parlementscommissie Italië keurt boerkaverbod goed

Een commissie van het Italiaanse parlement die zich bezighoudt met grondwettelijke zaken heeft dinsdag ingestemd met een ontwerpwet die het dragen van gezichtsbedekkende sluiers in het openbaar verbiedt. Het verbod omvat de boerka, de niqab en elk ander kledingstuk dat het gezicht bedekt.

Personen die vrouwen dwingen om hun gezicht te bedekken in het openbaar kunnen een boete van dertigduizend euro krijgen en een celstraf van een jaar, meldt het Italiaanse persbureau ANSA.

De wet werd gesteund door Souad Sbai, een in Marokko geboren lid van de partij van premier Silvio Berlusconi. Oppositieleden stemden tegen het wetsvoorstel. De ontwerpwet wordt na het zomerreces voorgelegd aan het parlement.

Barbara Saltamartini, vicevoorzitter van Berlusconi's partij Volk van de Vrijheid (PDL) in het lagerhuis was erg blij met de voorlopige goedkeuring. "Definitieve goedkeuring maakt een eind aan het lijden van veel vrouwen die vaak gedwongen worden een niqab of boerka te dragen, die hun waardigheid vernietigt en in de weg staat van integratie", zei ze in een verklaring.


Parlementscommissie Italië keurt boerkaverbod goed (Foto: Novum)

Kuijt: "We moeten verbeteren"

De uitslagen van oefenduels zijn meestal niet interessant, maar als je teveel doelpunten tegenkrijgt, valt het op. Zo ook bij het Liverpool van Dirk Kuijt. Gisteravond werd het 3-3 tegen het Noorse Valerenga.

Liverpool opent het Premier League-seizoen tegen Sunderland. "Ik maak me echter weinig zorgen over het komende seizoen. Als we goed beginnen tegen Sunderland, is de voorbereiding voor mij geslaagd."

Kuijt: "We moeten verbeteren" (Foto: Pro Shots)

Winnaar FOK!Ubi-monday

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het antwoord op de vraag hoe de nieuwe godgame heet van Ubisoft is From Dust. Na een zenuwslopende druk op de knop mag ik de winnaar bekendmaken van een set T-shirts. 

Deze gaat naar d3kker. Gefeliciteerd!

Volgende week geven we weer een Ubisoft-goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een goodiebag of zoals nu T-shirts. Tot volgende week maandag!

Prijs

En dat is drie voor Kittel in Polen

In de Ronde van Polen is Marcel Kittel niet te stoppen. Naast de eerste en tweede etappe won de Duitser van Skil-Shimano ook de derde etappe. Net als de de eerste en tweede etappe was hij nu ook de rapste in de massasprint.

De ontsnapping van de dag stond op naam van Bodnar, Arguelyes, Sesma en Maggiore. De vier renners kregen een aardige voorsprong maar acht kilometer voor het eind was het peloton weer compleet. John Degenkolb dacht in de finale kansen te hebben op de winst, maar Kittel ging er in de slotmeters met gemak overheen.

Meersman van Française des Jeux naar Radioshack

Gianni Meersman keert volgend seizoen terug bij de Amerikaanse wielerploeg Radioshack. De 25-jarige Belg komt over van Française des Jeux, waar hij de afgelopen vier seizoenen voor reed.

Meersman debuteerde in 2007 als prof bij Discovery Channel, de voorloper van Radioshack, maar koos na een seizoen eieren voor zijn geld toen het voortbestaan van de ploeg op het spel stond.

Bij Radioshack treft Meersman zijn vader Luc, die er logistiek medewerker is. Meersman eindigde onlangs als 77e in de Tour de France.

Broertjes Velits naar Quick-Step

Peter Velits rijdt komend seizoen voor Quick-Step dat vanaf 2012 met Omega Pharma zal samen gaan. Naast Velits werden ook zijn tweelingbroer Martin en de Belg Stijn Vandenbergh angetrokken.

Peter Velits, afkomstig van HTC-Highroad, won vorig jaar een etappe in de Ronde van Spanje en eindigde als derde in het eindklassement. Martin Velits komt ook over van HTC Highroad, terwijl de 27-jarige Vandenbergh wordt overgenomen van Katusha.

Trulli: "FIA moet ook in achterveld optreden"

Formule 1-coureur Jarno Trulli vindt dat autosportfederatie FIA harder moet optreden tegen coureurs die in het achterveld in de fout gaan. Zo werd afgelopen weekend in Hongarije volgens de Italiaan een inhaalactie van Sergio Perez op hem niet bestraft. De Mexicaan zou een chicane afgestoken hebben en hier voordeel uit gehaald hebben.

"Hij was opmerkelijk langzaam. Ik haalde hem twee keer in. De tweede keer pakte hij de positie terug door de chicane af te steken," zei Trulli in een column in Repubblica. De coureur van Team Lotus viel even later uit met een waterlekkage, maar wil de zaak toch bij de FIA aankaarten. "Het was een enorm brutale actie die getuigt van weinig kennis van de regels. Van een jongen kun je dat nog wel verwachten, maar de stewards hadden ertegen moeten optreden."

"Ik was sneller in het langzame deel van de baan, maar kon hem niet meer passeren. Hij hield me op en verpestte mijn race voordat mijn motor weer kuren vertoonde. Maar mijn boodschap is duidelijk: er is maar een reglement en dat geldt voor iedereen. Niet alleen voor de mannen vooraan, maar ook voor degenen achteraan het veld."

Echte criminelen herken je zo

Woeste Wouter staat al tweeënhalf uur te schoffelen in het park. Hij vraagt zich af hoe het eigenlijk kan dat onkruid zo hard groeit. Heeft hij nooit geweten. Wouter staat niet voor zijn lol te tuinieren in de hitte. Hij heeft straf. Taakstraf. Iets met een laffe beroving en een bejaarde. Het erge voor Wouter is dat iedereen in het park kan zien dat hij iets uitgevreten heeft, omdat hij een oranje hesje aan heeft. Soort onderdeel van de straf. ‘Werkt voor de samenleving' staat er met dikke letters op zijn buik. Je kunt je afvragen waarom belastinginspecteurs die tekst niet op hun overhemd hebben staan. Of politici. Of gemeenteambtenaren. Dat je telkens herinnerd wordt dat ze voor je wérken. Dertig meter verderop bij de grote eik staat een groep pubermeisjes. Ze krijgen Wouter in het vizier en beginnen te lachen. Lang en hard. "Daar staat weer zo'n stumper die zich niet kon gedragen" hoort Wouter ze tegen elkaar roepen.

Luciano mag vrijuit spreken van Groningen

Volgens FC Groningen is er geen sprake van een spreekverbod voor Luciano da Silva. De doelman raakte in de voorbereiding zijn plek onder de lat kwijt aan Brian van Loo.

Luciano viel vooral aan het einde van vorig seizoen uit de toon met geblunder. Van Loo kwam als stand-in al diverse malen in actie voor Groningen en dwong in de aanloop naar het nieuwe seizoen een basisplaats af onder trainer Pieter Huistra.

FC Groningen nam in defensief opzicht al afscheid van Fredrik Stenman, Andreas Granqvist en liet ook reserves Jeroen Veldmate en Darryl Lachman gaan. Kees Kwakman en Emil Johansson zijn twee van de nieuwelingen. Van Loo communiceert volgens Huistra beter met de defensie. Luciano mocht vervolgens niet zijn ongenoegen publiekelijk uitspreken, meldde RTV Noord.

"Alle spelers van de club mogen zich altijd uiten", spreekt Hans Nijland dat via de clubsite echter tegen. "Dit is immers ook wat het publiek van spelers verwacht. Wij staan als club voor een open en transparante communicatie. Daarom wil ik dit misverstand hierbij graag uit de weg ruimen."

'Lijk' gevonden in water in Utrecht

In het water langs de Jutfaseweg in Utrecht is dinsdagmiddag 'een stoffelijk overschot' aangetroffen. Een getuige ontdekte 'het lijk' omstreeks 16.45 uur en alarmeerde de hulpdiensten. Die zijn een onderzoek gestart, meldt een politiewoordvoerder.

Volgens RTV Utrecht, dat overigens spreekt van een gevonden 'voet', werd de ontdekking gedaan door een man die met zijn boot wilde gaan varen. De directe omgeving is afgezet.

Update 17.58 uur
Het lijk is geen lijk en de 'voet' blijkt een kunstbeen te zijn (zie de foto).

Valve geeft miljoen weg in Dota 2-toernooi

Uitgever Valve organiseert deze maand een groot toernooi rond de aankomende strategiegame Dota 2. Het toernooi vindt plaats op de Gamescom-beurs in Keulen, maakte de uitgever op zijn website bekend. Het winnende team krijgt een hoofdprijs van een miljoen dollar mee naar huis.

De zestien beste Dota-teams doen mee aan het toernooi dat in vier talen via internet wordt uitgezonden. In verschillende rondes wordt er gedurende de vijf beursdagen gestreden. Het is de eerste keer dat het vervolg op het populaire strategiespel Dota aan het publiek wordt getoond.

In de strategiegame Dota 2 moet de speler zijn leger begeleiden in een poging een tegenstander op de knieën te krijgen. Spelers kunnen heldhaftige personages kiezen die elk een unieke vaardigheid hebben.

Dota 2 is begonnen als een modificatie op een bestaand spel. De strategiegame Warcraft 3 vormde in 2003 de basis voor de game die gratis gespeeld werd door miljoenen gamers. Dota 2 moet eind dit jaar uitkomen.


Valve geeft miljoen weg in Dota 2-toernooi

Square Enix blaast True Crime nieuw leven in

Uitgever Square Enix heeft de rechten van de actiegame True Crime: Hong Kong gekocht. De productie werd eerder dit jaar bij uitgever Activision gestaakt.

Begin dit jaar annuleerde Activision de game omdat het spel volgens de uitgever simpelweg niet goed genoeg was om serieuze concurrentie binnen het genre te bieden. De actiegame met een open spelwereld werd vorig jaar nog veelvuldig getoond aan de pers.

De productie van de game gaat bij de oorspronkelijke gamestudio verder. Het Amerikaanse United Front Games probeert in samenwerking met Square Enix London Studios het project succesvol af te ronden.

Square Enix heeft de rechten op de merknaam links laten liggen. True Crime: Hong Kong komt dus onder een andere naam in de winkel te liggen. Het is niet bekend wanneer Square Enix de titel uitbrengt.


Square Enix blaast True Crime nieuw leven in

LotR: War of the North komt in november

Warner Bros. Interactive en Snowblind Studios hebben vandaag via een persbericht de releasedatum van The Lord of the Rings: War in the North aangekondigd. Deze videogame, gebaseerd op de 'The Lord of the Rings'-boeken en -films, zal op 4 november in Nederland verschijnen op PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

Naast de normale versie zal dezelfde dag een Collectors Edition verschijnen. Deze bevat onder meer een boek met artwork, downloadable content en een kijkje achter de schermen bij de ontwikkeling van de game.

In The Lord of the Rings: War in the North reizen gamers af naar het Noorden van Midden-Aarde. Tijdens deze reis komen gamers langs onbekende gebieden die zelfs in de film nog niet verkend zijn. De game is verweven met de personages en verhaallijn van de boeken en films en speelt zich parallel af aan de bekende missie van de ringdrager in de gevaarlijke gebieden in het Noorden waar de strijd om het bestaan van Midden-Aarde voortduurt.

Het spel is ontwikkeld door Snowblind Studios en is een action-RPG met een co-op systeem voor drie spelers. Gamers moeten samen strijden, op onderzoek gaan, reizen en hun sterktes en zwaktes zo gebruiken dat zij elkaar versterken tijdens hun avonturen. De strijd om Midden-Aarde begint op 4 november 2011.

Lord of the Rings: War in the North

Snelheidsduivel met 215 kilometer per uur over N363

Een 22-jarige snelheidsduivel is maandagmiddag betrapt toen hij 215 kilometer per uur op de provinciale weg N363 tussen Baflo en Winsum reed. 6 minuten later klokte de Groningse politie hem in tegenovergestelde richting nog eens met 179 kilometer per uur, meldt het Openbaar Ministerie dinsdag.

Op provinciale wegen mag veelal hooguit 80 kilometer per uur worden gereden. De beginnende motorrijder is zijn rijbewijs kwijt. Ook wordt proces-verbaal tegen hem opgemaakt vanwege zijn snelheidsovertredingen.

Rookietest wederom in Abu Dhabi

Dit jaar zullen de Formule 1-teams weer een rookietest gaan houden in Abu Dhabi. Van 15 tot en met 18 november zullen de renstallen op het Yas Marina-circuit in de week na de race jonge talenten de kans geven om zich te bewijzen.

Sinds 2009 wordt er aan het eind van het jaar een rookietest gehouden en komen rijders in actie die in de afgelopen twee jaar niet meer dan twee Formule 1-races hebben gereden en daarnaast in diezelfde periode niet meer dan vier dagen hebben getest. Na Jerez in 2009 en Abu Dhabi vorig jaar wordt er nu weer in het Emiraat neergestreken. Het Formule 1-seizoen sluit ruim een week na de test af in Brazilië.

"We zijn blij dat we opnieuw deze test kunnen organiseren. We hebben in overleg met de FOTA de data voor deze test bepaald. We zijn er trots op dat de teams bij ons willen testen en kijken ernaar uit om ze in november te ontvangen," zei directeur operationele zaken van het circuit, Mark Hughes, tegen The National.

Lars von Trier maakt twee versies seksfilm

Lars von Trier maakt een rauwe versie en een gekuiste versie van The Nymphomaniac. De film gaat over het erotische leven van een vrouw vanaf haar geboorte tot haar vijftigste. De Deense regisseur neemt zijn film in het Engels op, zegt producent Peter Aalbaek Jensen tegen de Britse filmsite Screen Daily.

"Ik denk dat het een leuke film wordt, heel erotisch, maar ook heel grappig." De ongecensureerde versie van de film zit vol expliciete seksscènes. De softere versie wordt toonbaar voor bioscooppubliek. De film draait hoe dan ook meer om de dialogen, belooft de Deense producent.

Voor het maken van twee versies is gekozen om problemen met de filmkeuring te voorkomen. Het verhaal van de film wordt in acht delen verteld. De hoofdstukken hebben titels als The Western and Eastern Church en The Little Organ School. "We hopen volgende zomer met de opnamen te kunnen beginnen", aldus Jensen.

De 55-jarige Von Trier raakte dit voorjaar in opspraak, nadat hij Hitler had geprezen en zichzelf een nazi had genoemd. Het filmfestival van Cannes verklaarde hem daarop tot persona non grata.


Lars von Trier maakt twee versies seksfilm (Foto: Novum)

Miley Cyrus in religieuze komedie

Miley Cyrus gaat in een nog titelloze komedie spelen over God. De plot van de film is nog in nevelen gehuld. Het gaat in ieder geval over een gebroken belofte aan God, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De 18-jarige Cyrus gaat de komedie samen met haar moeder Tish Cyrus produceren. Ook Andrew Panay, producent van films als Wedding Crashers en When in Rome, doet mee. Wanneer de komedie in productie gaat, is onbekend.

Cyrus brak in Hollywood door met de titelrol in de tv-serie Hannah Montana. Ze heeft momenteel twee films in de pijplijn. Ze is dit jaar nog te zien de actiekomedie So Undercover en in de komedie LOL met Demi Moore.


Miley Cyrus in religieuze komedie (Foto: Novum)

Cowboys & Aliens verslaat de smurfen in VS

Cowboys & Aliens heeft The Smurfs toch verslagen in de Amerikaanse bioscooplijsten. De sciencefictionfilm met Daniel Craig heeft acht ton meer opgebracht dan de kinderfilm The Smurfs. Dit weekend leek zich een unicum voor te doen in de Amerikaanse bioscopen omdat de twee films op een gedeelde eerste plaats leken te komen.

Cowboys & Aliens heeft echter 36,4 miljoen dollar opgehaald en The Smurfs 35,6 miljoen dollar, blijkt dinsdag uit precieze berekeningen. Maandag leek het erop dat de twee films de eerste plek zouden gaan delen met een opbrengst van 36,2 miljoen dollar. Opmerkelijk, omdat de schatting van box office-analisten normaliter altijd een winnaar oplevert. De twee films zijn beiden donderdag in de VS in première gegaan.

Het succes van 3D-film The Smurfs komt voor distributeur Sony als een verrassing. De kinderfilm kostte honderd miljoen dollar om te maken, een schijntje vergeleken bij de 160 miljoen dollar die Cowboys & Aliens heeft gekost. De kinderfilm draait ook nog eens in minder zalen dan de sciencefictionfilm. In The Smurfs komen de bekende blauwgekleurde wezentjes terecht in New York. De film draait vanaf woensdag in de Nederlandse bioscopen.

Sony verwacht dat The Smurfs in Europa ook een grote hit worden, schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline. De Belgische tekenaar Pierre Culliford, beter bekend als Peyo, bedacht de smurfen en de tekenfilmversie was in Europa voor het eerst te zien in 1958. In Amerika moest de distributeur een hele generatie kinderen nog bekend maken met de blauwe wezens.

De opbrengst van Cowboys & Aliens valt juist tegen. Verwacht werd dat de film minimaal 45 miljoen dollar zou verdienen tijdens het openingsweekend. De film gaat over een cowboy gespeeld door Craig die met een dorpsleider, gespeeld door Harrison Ford, buitenaardse wezens bevecht. Ford heeft maandagavond bij de talkshow van Conan O'Brien verklaard de smurfen vanuit de grond van zijn hart te haten. Om zijn haat kracht bij te zetten onthoofde hij een pluche smurf. Cowboys & Aliens is vanaf 25 augustus in Nederland te zien.


Cowboys & Aliens verslaat de smurfen in VS (Foto: Novum)

Cooper en De Niro weer samen in film

Bradley Cooper en Robert de Niro zijn in onderhandeling voor rollen in The Silver Linings Playbook. Volgens de Amerikaanse filmsite Deadline neemt Cooper de hoofdrol over van Mark Wahlberg. Die zou zich terugtrekken uit het project omdat hij er geen tijd voor heeft. De Niro en Cooper waren dit jaar samen te zien in de thriller Limitless.

The Silver Linings Playbook gaat over een leraar op een middelbare school die lijdt aan een zware depressie en zich laat opnemen in een inrichting. Als hij daaruit wordt ontslagen, neemt zijn moeder de zorg voor hem op zich. Terwijl de man pogingen onderneemt de liefde van zijn ex-vrouw terug te winnen, wordt hij verliefd op zijn excentrieke buurvrouw. Cooper zou in gesprek zijn voor de rol van de getroebleerde leraar. Welk personage De Niro gaat spelen, is onbekend.

Jennifer Lawrence, bekend van Winter's Bone, neemt mogelijk de rol van buurvrouw op zich. Het vertrek van Wahlberg komt door een verschuiving van de productiedatum. Op dat moment werkt hij aan het donkere drama Broken City.

The Silver Linings Playbook is gebaseerd op het gelijknamige boek van Matthew Quick. David O. Russell neemt de regie op zich. Hij maakte vorig jaar met Wahlberg het boksdrama The Fighter. The Silver Linings Playbook moet in 2013 in de bioscopen verschijnen.

Reese Witherspoon in Disney-komedie

Reese Witherspoon heeft getekend voor de komedie Wish List. De Oscarwinnares speelt een succesvolle zakenvrouw, schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline. De film wordt geproduceerd door Disney.

Wish List gaat over een fantasierijk meisje dat tien wensen doet bij een wensput. Haar dromen komen echter niet uit, omdat haar munt nooit bij de bodem komt. Vijfentwintig jaar later is ze een succesvolle zakenvrouw, gespeeld door de 35-jarige Witherspoon. Dan valt de munt alsnog naar de bodem en komen haar kinderwensen in één klap uit.

De komedie is geschreven door Randi Mayem Singer, vooral bekend van zijn eerste scenario Mrs. Doubtfire uit 1993. Het scenario had een man in de hoofdrol, maar Singer heeft het omgeschreven naar een vrouwenrol. Witherspoon was dit jaar net als Twilight-ster Robert Pattinson te zien in het drama Water for Elephants. De actrice won in 2006 een Oscar voor haar hoofdrol in Walk the Line. Wish List staat gepland voor 2013.


Reese Witherspoon in Disney-komedie (Foto: Novum)

Meisje (8) overlijdt tijdens crematie oma

Een Cambodjaans meisje heeft onlangs op bizarre wijze het loodje gelegd. Het meisje uit de provincie Kampong Cham is overleden terwijl ze haar oma aan het cremeren was.

De oude vrouw was onlangs op respectabele leeftijd overleden. Hierop besloot men haar te cremeren. Omdat het wel erg lang duurde voor ze eenmaal verbrand was, besloot de familie de natuur een handje te helpen met een hoeveelheid benzine.

"Het brandhout was nat en brandde niet goed" zo laat de politie weten. "De nabestaanden besloten het vuur aan de gang te krijgen met twee liter benzine. Toen ze eenmaal de deurtjes dichtdeden, was er een explosie."

Twaalf familieleden raakten bij de ontploffing gewond. Een mannelijk familielid vecht momenteel nog voor zijn leven.

Leonardo DiCaprio best betaalde acteur

Leonardo DiCaprio verdient het meest met zijn werk in Hollywood. De acteur verdiende tussen mei vorig jaar en mei van dit jaar 77 miljoen dollar. Hij springt daarmee van de vijfde naar de eerste plek in de lijst met best verdienende acteurs van het Amerikaanse zakenblad Forbes. De tweede plek is voor Johnny Depp die in hetzelfde tijdsbestek vijftig miljoen dollar binnensleepte.

De 36-jarige DiCaprio speelde vorig jaar in Shutter Island van Martin Scorsese en de dromenthriller Inception van Christopher Nolan. De twee films brachten samen 1,2 miljard dollar op. Johnny Depp was dit jaar voor de vierde keer te zien als kapitein Jack Sparrow. De vier Pirates of the Caribbean-films hebben tot dusver 3,7 miljard dollar opgebracht. 

De derde plek is voor komiek Adam Sandler, die in een jaar tijd veertig miljoen dollar verdiende. Will Smith komt op de vierde plek met 36 miljoen dollar en Tom Hanks staat op vijf met 35 miljoen dollar.

In mei maakte Forbes bekend wie de best verdienende actrices van Hollywood waren. Angelina Jolie en Sarah Jessica Parker verdienden beiden dertig miljoen dollar in een jaar tijd. Parker heeft dat geld niet alleen met haar acteerprestaties verdiend, maar ontving ook achttien miljoen dollar met haar parfums.


Leonardo DiCaprio best betaalde acteur (Foto: Novum)

Koning van Katoren wordt verfilmd

Ben Sombogaart gaat het boek Koning van Katoren van Jan Terlouw verfilmen. De familiefilm moet met kerst volgend jaar in première gaan, zegt producent Kees Kasander dinsdag tegen het AD.

Sombogaart is bekend van films als De Storm en Bride Flight. Op 22 september gaat zijn nieuwste thriller Isabelle met Halina Reijn in première. De 17-jarige Martijn Lakemeier is de beoogde hoofdrolspeler van Koning van Katoren. Hij maakte op 14-jarige leeftijd zijn acteerdebuut in de speelfilm Oorlogswinter, ook gebaseerd op een boek van Jan Terlouw. De jonge acteur won een Gouden Kalf voor die rol.

Jan Terlouw schreef het boek in 1971. Een jaar later won hij de Gouden Griffel. Koning van Katoren gaat over de 17-jarige Stach die zeven opdrachten moet uitvoeren om de koning te kunnen worden van het land Katoren. Terlouw, die in de jaren tachtig namens D66 minister van Economische Zaken was, verwerkte beginselen van zijn partij in het kinderboek.

Vorig jaar ging de verfilming van Terlouws boek Briefgeheim in première. De opnamen van Koning van Katoren beginnen in februari volgend jaar.


Koning van Katoren wordt verfilmd (Foto: Novum)

Fatima Moreira de Melo boos over stemklus

Fatima Moreira de Melo is niet te spreken over distributeur Justfilm. De oud-hockeyster verleende haar stem aan de tienerfilm De Dolle Tweeling, die alleen op dvd zou uitkomen. Nu deze toch in de bioscoop verschijnt, voelt ze zich 'op bizarre wijze onderbetaald'.

"Als ik vooraf had geweten dat de film in de bioscopen zou belanden, had ik meer geld met deze stemklus kunnen verdienen", zegt Fatima in het AD. Ze sprak de stem een paar maanden geleden in. "Het was hooguit twee uurtjes werken in een studiootje op een ongezellig industrieterrein. Veel werk was het niet, omdat ik alleen de stem doe van een hockeytrainster."

Moreira de Melo kreeg naar eigen zeggen tweehonderd euro voor de klus. "Ik ging daarmee akkoord in de wetenschap dat de film alleen in videotheken zou belanden. Op zo'n bedragje zit ik echt niet te wachten", legt ze uit. "Dus heeft Justfilm het bedrag op mijn verzoek overgemaakt naar een goed doel: Stichting Aap. Nu ik hoor dat ze groots gaan uitpakken met een echte speelfilm en zelfs mijn naam gebruiken voor publiciteit, vind ik dat niet grappig."

Justfilm laat weten dat het in eerste instantie niet de bedoeling was om de film in de bioscopen uit te brengen. "Maar toen bioscoopgroep Pathé hem zag, wilde ze hem toch graag op het witte doek laten zien." De distributeur zegt het geschil met Fatima netjes te willen oplossen.

De Dolle Tweeling, gebaseerd op een boekenserie, is een van oorsprong Duitse film over de tweeling Hanni en Nanni die een weddenschap verliest en naar een kostschool moet. Moreira de Melo is te horen als hockeycoach van het internaat. De film draait vanaf 25 augustus in de Nederlandse bioscopen.

Sprinter Obikwelu mist WK atletiek

De Portugese sprinter Francis Obikwelu zal eind deze maand niet meedoen aan het WK atletiek in het Zuid-Koreaanse Daegu. De atleet van Nigeriaanse komaf heeft een voetblessure welke bij het Portugees kampioenschap erger geworden is.

"Dit soort dingen gebeurt bij atleten. Ik ben eerder gelaten dan triest, dat is het leven. Mijn belangrijkste doel blijft de Spelen in Londen," zei Obikwelu die in 2004 bij de Spelen in Athene zilver won op de 100 meter en daarnaast in het bezit is van meerdere Europese titels.


Sprinter Obikwelu mist WK atletiek (Foto: Pro shots)

Moerdijk moet opruimen bluswater betalen

De gemeente Moerdijk moet opdraaien voor de kosten van het opruimen en opslaan van vervuild bluswater na de brand bij Chemie-Pack, begin januari. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch dinsdag bepaald.

Het bluswater is door het bedrijf Wilchem verwijderd en opgeslagen in een schip. De rechtbank in Breda bepaalde begin april dat de gemeente een vergoeding moest betalen voor de opslag en moest zorgen dat een deel van het opgeslagen water werd verwijderd.

Het hof gaat in hoger beroep verder dan de rechtbank. De gemeente moet de kosten van het opruimen en de opslag helemaal betalen en ook zorgen voor volledige verwijdering van de ruim 3600 ton bluswater uit het schip.

Voor de opslag moet de gemeente een kleine 4700 euro per dag betalen. Inmiddels is dat opgelopen tot zo'n acht ton.

Oud-Ajacied McCarthy terug naar Zuid-Afrika

De Zuid-Afrikaanse oud-Ajacied Benni McCarthy keert terug naar zijn geboorteland. De 33-jarige aanvaller heeft een contract voor twee jaar getekend bij Orlando Pirates. Dat meldt de club uit Johannesburg op zijn website. McCarthy kwam in 1997 vanuit Afrika naar Ajax, dat hij twee jaar later verruilde voor het Spaanse Celta de Vigo.

McCarthy speelde verder nog voor FC Porto, Blackburn Rovers en West Ham United. Hij is met 31 treffers ook topscorer aller tijden van het nationale team van Zuid-Afrika. In totaal kwam hij 79 keer uit voor Bafana Bafana.

'Pijnenburg al anderhalf jaar op vrije voeten'

De voor drugssmokkel in de Dominicaanse Republiek veroordeelde Mandy Pijnenburg is al anderhalf jaar op vrije voeten. Dat heeft een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag bevestigd tegenover de NOS. Eerder op de dag werd nog beweerd dat ze pas een paar dagen vrij was.

Pijnenburg arriveerde dinsdag op Schiphol. Een woordvoerder van het Steunpunt Huiselijk Geweld Midden-Brabant beweerde dinsdag eerst nog dat ze pas sinds 24 juli vrij is, maar dat daar uit veiligheidsoverwegingen geen ruchtbaarheid aan was gegeven.

De NOS meldt dinsdag echter dat Pijnenburg in de anderhalf jaar dat ze op vrije voeten was het eiland niet af mocht, maar ze woonde en werkte er wel in vrijheid. Dit moest geheim blijven omdat loverboys mogelijk anders naar het eiland zouden komen.

Pijnenburg werd in 2006 betrapt op drugssmokkel en kreeg aanvankelijk tien jaar cel. Dit werd later verlaagd naar vijf jaar omdat loverboys haar tot de smokkel hadden gedwongen. Deze mannen kregen in Nederland straffen tot 3,5 jaar cel voor betrokkenheid bij een drugstransport en loverboypraktijken.

Onderzoek naar vergunning windmolens

Het Waterschap Zuiderzeeland stelt een onafhankelijk onderzoek in naar de vergunningverlening voor de bouw van een windmolenpark in de Noordoostpolder. Dat laat het waterschap dinsdag weten.

Aanleiding is de commotie rondom de rol van Henk Tiesinga. Hij is dijkgraaf van het waterschap, maar was ook 'extern' voorzitter van de initiatiefnemers van het windmolenpark, de Koepel Windenergie Noordoostpolder. Aangezien het waterschap verantwoordelijk is voor de vergunningverlening, is mogelijk sprake van belangenverstrengeling.

Zo drong de PVV in Flevoland al aan op het vertrek van Tiesinga. Hij zou hebben 'gejokt' over zijn rol.

Het externe onderzoek moet duidelijk maken hoe het proces van de vergunningverlening is verlopen en welke rol Tiesinga daarin heeft gespeeld. Het onderzoek is naar verwachting eind augustus afgerond.

Chavanel tot eind 2013 bij Omega pharma-Quickstep

Sylvain Chavanel heeft zijn contract bij het team van Patrick Lefevere met twee jaar verlengd. Dit heeft Quick-Step, vanaf 1 januari Omega Pharma-Quickstep, vandaag bekendgemaakt.

"Mijn doel is om in de toekomst nog meer te verbeteren. Hopelijk kan ik voor dit team een grote klassieker winnen. Ik heb dit jaar (2e in Ronde van Vlaanderen) bewezen dat het binnen mijn mogelijkheden ligt," aldus de regerend Frans kampioen op de weg.


Chavanel tot eind 2013 bij Omega pharma-Quickstep (Foto: Pro shots)

Brabander vast voor doodschieten 'lastige' duif

Een 50-jarige man uit Uden is maandagavond aangehouden omdat hij een duif had doodgeschoten met een vermoedelijk verboden luchtdrukwapen. Hij heeft op het politiebureau bekend de vogel te hebben neergeschoten, 'omdat hij er last van had'.

Agenten togen naar het Bertrandhof na een melding dat de man met een buks had geschoten en troffen een dode duif aan met kogeltjes in het lichaam.

In de woning van de Brabander vond de politie een luchtdrukgeweer en -pistool, die in beslag zijn genomen. De man had de wapens in Spanje gekocht. Hij is in een cel gezet.

Matsuda in kritieke toestand in ziekenhuis

Naoki Matsuda is in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis. Zijn club Matsumoto Yamaga heeft dit vandaag bekendgemaakt. Eerder vandaag werd de voormalig Japanse international getroffen door een hartaanval. Een woordvoerder van de club zegt dat de toestand van de speler "zeer zorgelijk" is.

Na 35 minuten trainen stortte de 34-jarige Matsuda ten aarde. Medici schoten de speler gelijk te hulp en hij werd bewusteloos naar het ziekenhuis afgevoerd.

Matsuda speelde veertig wedstrijden voor de Japanse nationale ploeg.

Juventus heeft Vucinic binnen

Juventus heeft de overgang van aanvaller Mirko Vucinic afgerond. De 27-jarige Montenegrijn tekent een contract voor vier seizoenen. De Oude Dame maakt vijftien miljoen euro over naar AS Roma, waar Vucinic de afgelopen vijf seizoenen speelde. In 147 competitieduels trof hij 46 keer doel voor de Romeinen.

De 23-voudig Montenegrijns international speelt al meer dan tien jaar in Italië. In 2000 verruilde hij het Montenegrijnse Sutjeska voor Lecce. Vucinic diende Giallorossi zes seizoenen alvorens hij overstapte naar AS Roma.

Mexicaanse hoofdaanklagers nemen en masse ontslag

Een groot aantal hoofdaanklagers in Mexico heeft eind vorige week ontslag genomen. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) maandag bekendgemaakt. Het gaat om de hoofdaanklagers van 21 van de 31 Mexicaanse staten plus Mexico-Stad.

Eerverleden week maakte het OM bekend dat 111 van zijn personeelsleden vervolgd zouden worden wegens fraude, verduistering en ambtsmisbruik en dat 192 anderen waren ontslagen wegens het dwarsbomen van strafzaken. Het is niet duidelijk of het ontslag van de hoofdaanklagers hiermee samenhangt. Hun vertrek werd niet nader toegelicht, maar procureur-generaal Marisela Morales zei dat Mexico tegenwoordig van mensen die een openbaar ambt bekleden verwacht dat ze dat 'met totale toewijding en verantwoordelijkheid' doen.

De in april aangetreden Morales is bezig de bezem door het OM te halen.

Tot de opgestapte hoofdaanklagers behoren die van Mexico-Stad en drie van de gewelddadigste staten, te weten Durango, Tamaulipas en Sinaloa.

Het welslagen van de strijd tegen de drugshandel en de georganiseerde misdaad is voor een groot deel afhankelijk van de hoofdaanklagers.


Mexicaanse hoofdaanklagers nemen en masse ontslag (Foto: Novum)

Lagere straf voor fatale klap taxichaffeur

Het gerechtshof in Amsterdam heeft een 39-jarige taxichauffeur dinsdag veroordeeld tot 20 maanden cel. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste een celstraf van 24 maanden. Sidi Mohamed B. uit Den Haag sloeg op 5 juli 2009 de 44-jarige Rob Sitek dood op het Leidseplein, na een ruzie over de ritprijs. De man is veroordeeld voor mishandeling met de dood tot gevolg.

De rechtbank in Amsterdam veroordeelde B. eerder ook tot 24 maanden cel, toen eiste het OM een celstraf van drie jaar. Het OM ging in hoger beroep omdat het de strafmaat te laag vond. Later sloot justitie zich aan bij de visie van de rechtbank en eiste een straf van 24 maanden. "Het OM is tot de conclusie gekomen dat de opgelegde staf passend is en in overeenstemming met sancties in soortgelijke zaken", zei een woordvoerder toen.

Sitek kreeg slechts één klap, kwam met zijn hoofd op de stoeprand en raakte bewusteloos. Hij overleed enkele uren later aan een gescheurde wervelslagader. De rechtbank liet in het midden of de klap van B., volgens justitie een getraind kickbokser, de doodsoorzaak was. Wel concludeerde de rechter dat de slag tot ernstig lichamelijk letsel leidde.

De dood van Sitek leidde tot veel verontwaardiging. Na het incident verscherpte de politie het toezicht bij de taxistandplaats op het plein.

Brugwachter Ketelbrug vrijgesproken

De brugwachter van de Ketelbrug tussen Lelystad en Emmeloord is dinsdag vrijgesproken van nalatigheid.

De 67-jarige man bediende de brug toen die in oktober 2009 plotseling openging. Een auto met twee volwassenen en twee kinderen botste tegen het geopende deel. De twee volwassenen en een van de kinderen liepen botbreuken op.

Het Openbaar Ministerie verweet de brugwachter nalatigheid. Hij zou een verkeerde knop hebben ingedrukt. De brugwachter ontkende dat.

Uit een zogeheten logrol blijkt weliswaar dat op het moment van het ongeluk de knop is ingedrukt, maar volgens deskundigen is dat niet geheel betrouwbaar. Daarnaast is uit verschillende onderzoeken gebleken dat het bedieningssysteem van de brug ten tijde van het ongeluk gevaren met zich meebracht.

De rechtbank in Lelystad oordeelde dat niet kan worden vastgesteld dat de brugwachter de knop heeft ingedrukt. Daarom is hij vrijgesproken.

Chinese ambtenaar veroordeeld om brand

Een hoge ambtenaar uit Shanghai is dinsdag tot zestien jaar gevangenisstraf veroordeeld in verband met een brand in een torenflat die in november vorig jaar aan 58 mensen het leven kostte.

De brand in de 27 verdiepingen tellende flat brak uit toen bouwmateriaal vlam vatte door vonken. De veroordeelde ambtenaar is het toenmalige hoofd van de afdeling bouw en transport van het stadsdeel Jing'an, waar de flat stond. Bij de brand raakten ook 71 mensen gewond.

Jonge potloodventer legt bekentenis af

Een tiener uit Oosterhout heeft tijdens een politieverhoor bekend zeker tien keer zijn geslachtsdeel op straat te hebben getoond. Ongeveer vijftien mensen hebben de afgelopen maanden gemeld dat de jongen zijn broek niet aan kon houden. Er is geen aangifte gedaan. Dat meldt een woordvoerder van de Brabantse politie.

Een buurtbewoner wees de wijkagent van de wijk Slotjes erop dat hij de knaap bezig had gezien, waarna hij naar het bureau werd geroepen. De jongen, die ouder dan 12 jaar is, legde daar een bekentenis af.

De potloodventer opereerde per fiets in het centrum en de daaraan grenzende wijken in Oosterhout. De vraag is vooral wat voor hulp de jongen krijgt. "Want die heeft dat kereltje wel nodig", aldus de zegsvrouw. De politie wil de leeftijd van de jongen uit privacyoverwegingen niet vrijgeven.

'Borderlands 2 komt volgend jaar'

Borderlands 2 is in ontwikkeling bij Gearbox en zal volgend jaar uitkomen op de pc, Xbox 360 en Playstation 3, volgens een bron van Eurogamer. Uitgever 2K Games zal de game binnenkort officieel aankondigen, als we deze bron mogen geloven.

Gearbox heeft altijd al gezegd dat de studio de intentie heeft om terug te keren naar Borderlands, zonder officieel een tweede game aan te kondigen. Borderlands is meer dan vier miljoen keer verkocht en heeft vier DLC-uitbreidingen gekregen.

Forse wietkwekerij in kas Poeldijk

De politie heeft maandagochtend een wietkwekerij ontmanteld in een kas in Poeldijk. Tussen de paprika en peperplanten werden ruim zestienduizend wietstekken en 671 moederplanten aangetroffen.

Agenten waren rond 08.00 uur een kijkje gaan nemen bij de kas aan de Arckelweg. De eigenaar verklaarde de kas te hebben verhuurd. De politie Haaglanden gaat daar onderzoek naar doen. De drugs zijn in beslag genomen en worden vernietigd.

Romero blijft weg van training AZ

Sergio Romero heeft wederom kwaad bloed gezet bij AZ-coach Gertjan Verbeek. De keeper zou vandaag de training bij de Alkmaarders weer hervatten, maar de Argentijn daagde niet op.

"We weten niet waar hij is. Volgens zijn zaakwaarnemer Mino Raiola is hij schijnbaar onderweg in het vliegtuig. Als hij vandaag terug was gekomen, had hij een gesprek gehad met Gertjan en dan was het over wat andere zaken gegaan dan nu het geval is. Sergio zal zich bij terugkomst bij de directie moeten melden, dan kan de trainer zich concentreren op de duels met Jablonec en PSV," zo zei Earnest Stewart, technisch directeur van AZ, tegen De Telegraaf.

Stewart zei overigens dat hij nog geen conclusies wil verbinden aan de afwezigheid van Romero op de training van vandaag. "We moeten eerst het hoe en waarom van hem vernemen voordat we conclusies trekken," besloot de oud-voetballer.

Romero blijft weg van training AZ (Foto: Pro Shots)

Pijnenburg 'helemaal blij' dat ze terug is

Mandy Pijnenburg is 'helemaal blij' dat ze weer terug is bij haar ouders. Het moeilijkste was dat ze alles helemaal alleen moest doen, zei ze op een persconferentie op Schiphol. "Je mist je familie, die heb je gewoon nodig."

Aan de ene kant is ze bang de loverboy die haar tot cocaïnesmokkel zou hebben gedwongen weer tegen te komen, maar aan de andere kant niet. "Ik weet dat ik veel hulp zal krijgen." Gerrianne Rozema van het Steunpunt Huiselijk Geweld Midden-Brabant wees erop dat er geen indicatoren zijn dat de loverboy van plan is contact op te nemen. Er is wel een plan van aanpak als hij toch nog een bedreiging zou vormen.

De Tilburgse Mandy Pijnenburg arriveerde dinsdag in Nederland. De 23-jarige zat vijf jaar vast in de Dominicaanse Republiek voor het smokkelen van 20 kilo cocaïne.

Man overleden door botsing tractor

Een man uit het Zuid-Hollandse dorp Aarlanderveen is dinsdagochtend omgekomen toen een vrouw met haar tractor tegen een muur botste. De muur viel op de man, meldt de politie.

Een 19-jarige vrouw reed rond 10.00 uur op een terrein aan de Achtermiddenweg tussen twee stallen door. Toen ze tegen de muur van een van de stallen aanreed, viel die om. Het 20-jarige slachtoffer stond op dat moment achter de muur en werd bedolven onder de stenen.

De hulpdiensten konden niks meer voor de man betekenen. Het ongeval wordt onderzocht.

Gera keert terug bij West Bromwich Albion

De Hongaarse middenvelder Zoltán Gera keert terug bij West Bromwich Albion. Dat meldt de Engelse club op zijn website. De 32-jarige spelmaker komt over van Fulham, waar Martin Jol de scepter zwaait. Hij tekent een verbintenis tot medio 2013, met een optie voor nog een seizoen. Gera speelde eerder tussen 2004 en 2008 voor de Baggies.

Gera kwam in eigen land uit voor Pécs en Ferencváros voordat hij naar West Bromwich vertrok. Na vier seizoenen, waarin hij uitgroeide tot publiekslieveling, trok de aanvoerder van het nationale team van Hongarije naar Fulham.

Extra controles gifspuitende boeren

Boeren die in augustus en september hun akkers besproeien met 'gewasbeschermingsmiddelen' kunnen rekenen op onaangekondigd bezoek van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Controleurs gaan tijdens het 'spuitseizoen' weer intensieve controles uitvoeren, laat de VWA dinsdag weten.

Extra aandacht hebben de controleurs voor de manier waarop in de buurt van sloten wordt gespoten. Bij slootranden wordt nog te vaak vergeten 'milieuvriendelijk' te spuiten, waardoor schadelijke stoffen in het oppervlaktewater terecht kunnen komen.

Uit controles van de afgelopen maanden blijkt dat de manier waarop wordt gespoten in de buurt van het water nog 'veel te wensen' overlaat. Slechts twee derde van de ondernemers doet dit volgens het boekje. Op de akkers houdt negentig procent van de boeren zich aan de regels voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

De onaangekondigde controles vinden plaats op het moment dat de boeren in de weer zijn met de middelen. De controleurs doen dit zowel met inspectievluchten als met gerichte inspecties ter plaatse.


Extra controles gifspuitende boeren (Foto: Novum)

Liever vriendelijke dokter dan korte wachttijd

Patiënten vinden de manier waarop hun dokter hen te woord staat het belangrijkst bij de beoordeling van zorg. Daarna volgens zaken als wachttijden, concluderen onderzoekers van het kennisinstituut voor de zorg Nivel dinsdag. Voor het onderzoek hebben meer dan tienduizend patiënten vragenlijsten ingevuld.

Zorgverleners die een beter oordeel over hun zorg willen krijgen, kunnen zich volgens de onderzoekers het beste op de communicatie richten. Patiënten zouden hun oordeel vooral baseren op de omgang met de zorgverleners en de informatieverstrekking. Daarna spelen de wachttijden een belangrijke rol.

De uitkomst van de behandeling weegt minder zwaar mee in het oordeel van een patiënt. De onderzoekers denken dat dit komt doordat patiënten niet weten of bijvoorbeeld een ander ziekenhuis het beter had gedaan. Ook nemen de patiënten vaak aan dat er geen grote verschillen zijn.

Voor de onderzoekers was het een verrassing dat er geen verschillen zijn tussen wat verschillende soorten patiënten belangrijk vinden. "We dachten dat er mogelijk verschillen waren tussen mensen die bijvoorbeeld een eenmalige ingreep in een ziekenhuis laten uitvoeren en mensen met een chronische ziekte", zegt afdelingshoofd Jany Rademakers.

Alle patiënten vinden het belangrijk respectvol en met aandacht te worden behandeld. Ook willen ze de ruimte krijgen om vragen te stellen en duidelijke informatie te krijgen.


Liever vriendelijke dokter dan korte wachttijd (Foto: Novum)

Woning onverkoopbaar door sancties energielabel

De sanctioneringsplannen van de Ministerraad voor het niet hebben van een energielabel bij verkoop of verhuur van de woning zijn buitenproportioneel, dat vindt Vereniging Eigen Huis. Bewustwording ten aanzien van de energiezuinigheid van de woning is heel goed, maar een woning zonder energielabel onverkoopbaar maken gaat veel te ver en kan een hele verhuisketen verstoren.

Op grond van Europese Richtlijnen moet Nederland in 2013 sancties instellen op het niet hebben van een energielabel bij verkoop of verhuur van een woning. Minister Donner heeft het plan opgevat om, als een eigenaar niet kan voldoen aan de labelplicht, de woning niet bij het Kadaster in te laten schrijven, waardoor de verkoop niet door kan gaan. Dit plan zou per juli 2012 ingevoerd moeten worden. Vereniging Eigen Huis vindt deze sanctie buitensporig, niet in verhouding met de ernst van het feit en bovendien gevaarlijk, aangezien zij een hele verhuisketen kan onderbreken. In de huidige fragiele situatie op de woningmarkt is een zware sanctie als deze volgens de vereniging bijzonder onverstandig.

Er zijn genoeg alternatieven die tot het doel van energiebewustwording leiden en die niet de gehele verhuisketen verstoren. In België bijvoorbeeld wordt de aanwezigheid van het energielabel steeksproefgewijs gecontroleerd met als sanctie een boete. Maar er zijn meer mogelijkheden.

Zo heeft Vereniging Eigen Huis begin dit jaar al aan de Tweede Kamer geopperd om met een basislabel te komen, waarbij alle woningen op basis van standaardkenmerken zoals bouwjaar, een minimaal energielabel ontvangen. Naar aanleiding daarvan zouden sancties zelfs overbodig worden.

Dit voorstel is door de minister Donner blijkbaar genegeerd en bijna ongemerkt voert hij zijn sanctioneringsplannen gewoon door, die inmiddels bij de Raad van State liggen.

Koeman kan Ramsteijn wel bekoren

Kaj Ramsteijn keert aankomende vrijdag alweer terug bij Excelsior, de club waar hij vorig jaar op huurbasis speelde. De verdediger is nu in dienst van Feyenoord.

"Dat jaar bij Excelsior is belangrijk geweest, heeft me goed gedaan. Het was mijn opzet om stappen te maken en dat is gelukt. Mijn eerste jaar in de Eredivisie. Als je speelt in de Eredivisie, ontwikkel je je vanzelf. Sowieso was het een mooi jaar met mijn uitverkiezing voor Jong Oranje", aldus Ramsteijn op de site van zijn managementkantoor SEG.

De verdediger over zijn eerste indrukken van Feyenoord. "Het was door de trainerswissel een aparte voorbereiding. Ik heb redelijk wat minuten gemaakt, zeker als je afgelopen zondag nog meetelt. Dat is positief. Ook lekker om te spelen tegen een speciale tegenstander als Málaga. Ik kreeg onverwacht een kans door blessures van Bruno Martins Indi en Miquel Nelom", klinkt het uit de mond van Ramsteijn, die normaal niet als linksback speelt.

Ronald Koeman, de nieuwe trainer van Feyenoord, is iemand die Ramsteijn wel kan bekoren. "Er komt wel iemand binnen, dat merk je meteen. Hij is duidelijk en gedisciplineerd, ook duidelijk in de speelwijze die hij wil neerzetten. Ik heb natuurlijk ook wel eens beelden van hem gezien als voetballer. Hij is iemand van wie ik een hoop kan leren."

Operatiekamers dicht na gevallen lamp

Acht operatiekamers in het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond zijn dinsdag gesloten. Maandagmiddag raakten een patiënt en een medewerker gewond toen een lamp boven een operatietafel naar beneden viel.

Het ziekenhuis laat de verlichting in alle operatiekamers nakijken. Het ziekenhuis verwacht dat de eerste operatiekamers later dinsdag worden vrijgegeven. Voor dinsdag geplande operaties zijn uitgesteld. Spoedeisende verloskundige operaties gaan wel door. Die vinden plaats in een operatiekamer met een ander type verlichting.

De verlichtingsunit kwam naar beneden als gevolg van een technisch mankement, meldt het ziekenhuis. Op dat moment werd een patiënt voorbereid op een operatie. Een medewerker ving de lamp gedeeltelijk op. Zowel de patiënt als de medewerker zijn in het ziekenhuis behandeld en maken het goed.

Camping op Veluwe geeft mooiweergarantie

Wie deze maand voor minimaal 5 dagen een kampeerplek boekt bij Droompark Hooge Veluwe en die dagen slecht weer heeft, krijgt zijn geld terug. De campingdirectie heeft tot deze mooiweergarantie besloten, omdat 'we al dat gepraat over regen en slecht weer meer dan beu zijn en er iets leuks van willen maken'.

Medewerkers van de camping nemen elke dag om 14.00 uur de temperatuur op. Bij vertrek na vijf achtereenvolgende dagen wordt het gemiddelde uitgerekend. Komt dat onder de 20 graden uit, dan is het verblijf gratis.

Gretsch naar Skil-Shimano

Patrick Gretsch rijdt volgend seizoen voor Skil-Shimano. De 24-jarige Duitser komt over van HTC-Highroad en tekent bij Skil een contract voor twee jaar.

Gretsch is een renner die bekend staat om zijn sterke tijdrijderscapaciteiten. Zo werd hij dit jaar derde op het Duits kampioenschap tijdrijden en wist hij ook in de tijdrit van de Ronde van Oostenrijk de derde tijd op de klokken te brengen. In de zeven kilometer lange proloog van de Ster ZLM Toer was de jonge Duitser dit jaar de beste. Dit jaar maakte Gretsch zijn debuut in een grote ronde, de Giro d'Italia. In de afsluitende tijdrit finishte hij op een verdienstelijke achtste plaats.

Gretsch toont zich alvast ambitieus. "Ik wil mijn tijdrit verder ontwikkelen en tevens aandacht besteden aan de andere disciplines want ik besef dat ik in etappekoersen een goed klassement moet kunnen rijden en dat ik in staat moet zijn om in de grote rondes een etappe te winnen", aldus de talentrijke renner. "En ik wil mijn bijdrage leveren om de sprinttrein van m'n nieuwe ploeg uit te bouwen tot een echt wapen."

Wegen naar stranden slibben dicht

Het verkeer naar de stranden begint behoorlijk vast te lopen. Vooral op de wegen richting de Zeeuwse stranden staat het verkeer stil, meldt de ANWB. Ook op de wegen naar Scheveningen en Zandvoort loopt het vast.

Het verkeer naar de stranden kwam rond 10.00 uur goed op gang. Even voor 12.15 uur stond al meer dan 60 kilometer file, uitzonderlijk veel voor een dinsdagmiddag in de vakantie.

De kop van Noord-Holland lijkt nog gevrijwaard van ernstig fileleed. Daar stond alleen bij Castricum een file.


Wegen naar stranden slibben dicht (Foto: Novum)

Muziekzender TMF verdwijnt helemaal

MTV Networks stopt definitief met muziekzender TMF en komt met de nieuwe televisiestations Comedy Central Extra en MTV Music 24. Het tv-bedrijf maakte het besluit dinsdag op de dertigste verjaardag van MTV bekend. TMF, ofwel The Music Factory, past niet meer bij het portfolio van MTV Networks.

Eerder dit jaar verdween TMF uit het analoge televisieaanbod en werd het een digitale zender. Een woordvoerder garandeerde toen dat het muziekkanaal niet zou verdwijnen.

De nieuwe digitale zenders horen bij een 'herpositionering' van MTV Networks. Met Comedy Central Extra en MTV Music 24 wil het bedrijf zijn positie als 'voornaamste aanbieder' van programma's voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen versterken.

Het komediekanaal, waar onder meer The Daily Show van Jon Stewart en The Colbert Report met Stephan Colbert op te zien zijn, is vanaf 1 november beschikbaar voor abonnees van Ziggo. De nieuwe 24-uurs muziekzender is vanaf 1 september te zien bij Ziggo en UPC.

Botsing met tram wordt scootmobieler fataal

Een 78-jarige man die maandagmiddag gewond raakte toen hij in Amsterdam met zijn scootmobiel tegen een tram botste, is in de loop van de nacht overleden in een ziekenhuis. De exacte oorzaak wordt nog onderzocht, maar het staat vast dat de man is overleden aan hersenletsel.

De man reed rond 10.15 uur met zijn scootmobiel over de Stadhouderskade en kwam op de kruising met de Ferdinand Bolstraat in botsing met de tram. De politie heeft een onderzoek ingesteld en roept getuigen op zich te melden.

Greenpeace dumpt weer stenen in Noordzee

Greenpeace is dinsdagochtend weer begonnen met het dumpen van natuurstenen in de Noordzee. Deze keer gebeurt dat in Duits gebied bij het eiland Sylt, waar volgens de milieuorganisatie ook Nederlandse vissers actief zijn. Met de actie wil Greenpeace het gebied uitbreiden dat door eerder gedumpte stenen wordt beschermd.

Duitsland heeft het gebied als natuurgebied aangewezen, maar doet volgens de organisatie te weinig om het te beschermen. De stenen moeten het onmogelijk maken er met sleepnetten te vissen. Die netten beschadigen volgens Greenpeace de kwetsbare natuur.

De actie is een herhaling van een soortgelijke actie in 2008. Dat leidde toen tot fel verzet van toenmalig minister van Natuur Gerda Verburg (CDA).

Zij zei toen dat de natuurstenen gevaarlijk waren voor vissers en dreigde schepen van Greenpeace aan de ketting te leggen. "Maar we hebben gemerkt dat Den Haag net zo passief is in het nemen van maatregelen tegen ons als in het beschermen van de natuur", zegt campagneleider oceanen Pavel Klinckhamers nu. De gedumpte stenen van 1000 kilo en een halve meter bij een halve meter hebben volgens hem nooit tot ongelukken geleid. "Dat is ook logisch, want we hebben duidelijk aangegeven waar ze liggen. De vissers kijken wel uit daar nog aan het werk te gaan."

In 2009 dumpte Greenpeace stenen in het Kattegat bij Zweden. In juni werden beelden van zeepaarden gedumpt op de Klaverbank in het Nederlandse deel van de Noordzee. Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) dreigde toen die zelf te verwijderen en de kosten op Greenpeace te verhalen.

De milieuorganisatie heeft inmiddels een verzoek van Rijkswaterstaat gehad om dit te doen. "19 juli hebben we laten weten dit niet van plan te zijn", zegt Klinckhamers.

Brabander bewerkt auto's met bijl

Een 46-jarige man uit Berkel-Enschot is maandagnacht aangehouden omdat hij auto's had vernield en brand had gesticht bij een woning aan de Molenakker. Zijn motief is onduidelijk. De man is in een cel gezet.

Een omwonende meldde rond middernacht dat een buurtbewoner auto's vernielde. Hij zag dat de man de ruiten van zowel zijn auto als die van zijn vrouw met een bijl insloeg. Ook de voordeur van de getuige stond in brand, de deur was zwartgeblakerd.

De verdachte werd niet thuis aangetroffen. Tijdens de zoektocht bleek dat in de omgeving nog een auto was vernield. Agenten troffen de vandaal even later aan in Udenhout.

Ronde van Beijing opgenomen in World Tour

De Ronde van Beijing krijgt een plek op de wedstrijdkalender van de UCI World Tour. Dat meldt de internationale wielerunie vandaag op haar website. De Chinese rittenkoers, die van 5 tot en met 9 oktober wordt verreden, ontvangt een licentie voor de komende vier jaar, waardoor de grote ploegen verplicht aan de start moeten verschijnen.

De wielerteams dreigden eerder nog met een boycot van de Ronde van Beijing vanwege het oortjesverbod. De koers begint met een individuele tijdrit. Daarna staan vijf etappes op het programma, waarin ook geklommen moet worden.

De Ronde van Beijing is de enige Aziatische koers op de agenda van de World Tour. Na de Tour Down Under in Australië, en de GP's van Quebec en Montreal in Canada is het de vierde wedstrijd die niet in Europa wordt verreden.

Keith Bakker donderdag voor de rechter

Donderdag staan Keith Bakker en de rechter oog in oog. De verslavingsgoeroe wordt van ontucht met ex-cliënten verdacht. Het gaat donderdag om een pro-formazitting. Daarmee voorkomt justitie dat Bakker op vrije voeten komt terwijl het onderzoek naar hem nog loopt.

Bakker blijft vandaar nog wat langer in voorarrest. Dit waarschijnlijk tot groot ongenoegen van hem, want hij wordt in de gevangenis door zijn medegevangen met de dood bedreigd.

Fans Miley Cyrus ruziën over tatoeage

Miley Cyrus' nieuwe tatoeage heeft op Twitter heel wat losgemaakt onder haar volgers. De zangeres liet vorige week twee zwarte streepjes op haar ringvinger zetten om haar steun te betuigen aan het homohuwelijk. "Alle liefde is gelijk", schreef ze erbij.

Maar daar was niet iedereen het mee eens. Kort nadat Cyrus op Twitter een foto plaatste van haar nieuwe tattoo, reageerde een gelovige volger, die zich MileyCyrusLuver noemt, door bijbelteksten tegen homoseksualiteit te citeren. "Waar in de Bijbel staat dat je anderen moet veroordelen? Nergens", twitterde Cyrus terug. "God is de enige rechter."

Vervolgens kreeg de twitteraar de volle laag van andere Miley Cyrus-fans, die hem zelfs met de dood bedreigden. De zangeres zag zich genoodzaakt het voor haar fan op te nemen. "Laat MileyCyrusLuver met rust. Ik hou van je. Mensen mogen verschillende meningen hebben."

Van Heeswijk ontkent dopingbekentenis

Oud-wielrenner Max van Heeswijk is boos over een publicatie in het blad NUsport. De Limburger bekent daarin in zijn loopbaan het verboden middel epo te hebben gebruikt. Van Heeswijk zegt die uitspraak niet te hebben gedaan.

"Op de vraag of ik epo heb gebruikt, ben ik kwaad geworden en heb ik het bandje uit het opnameapparaat getrokken", zei Van Heeswijk, oud-ploeggenoot van Lance Armstrong, tegen de Limburgse zender L1. NUsport heeft aangifte van ontvreemding gedaan, liet hoofdredacteur Richard Plugge weten.

NUsport zegt voor publicatie contact te hebben gezocht met de in België wonende renner. Die reageerde pas één dag voor de deadline. "Van Heeswijk keerde terug op zijn schreden, hij wilde terugdraaien wat hij gezegd heeft. Wij vinden: Gezegd is gezegd, wat gebeurd is, is gebeurd. We gaan niet doen alsof dit niet gezegd is", aldus Plugge in het magazine.

Van Heeswijk zegt nu dat het verhaal niet klopt. "Ze wilden een interview over Lance Armstrong, maar die journalist bleef maar over doping doorgaan."

Vrouw vermoordt vriend met naaldhak

Een vrouw uit Augusta, in de Amerikaanse staat Georgia, is opgepakt op verdenking van moord op haar vriend. Hierbij zou zij een opmerkelijk wapen ter hand hebben genomen. Thelma Carter heeft namelijk de schedel van het slachtoffer doorboord met een stilettohak.

Volgens de politie kreeg de 46-jarige vrouw het zondagavond aan de stok met haar 58-jarige vriend in hun huis. Zij pakte uiteindelijk haar schoen en ramde de naaldhak zo in zijn hersenpan. Het lijk van Robert F. Higdon werd de volgende ochtend door de politie gevonden na een melding van Carter.

De naaldhakmoordvrouw is opgepakt en wordt beschuldigd van moord op haar vriend. De autoriteiten hebben vandaag een autopsie ingepland.

Onderzoekers waarschuwen voor muggenplaag

Nederland staat nog deze week een muggenplaag te wachten. De extreem natte maand juli en de stijgende temperaturen van deze week zijn een ideale combinatie voor steekmuggen, stelt Alterra, onderdeel van Wageningen UR, dinsdag.

Landelijke metingen laten een massale groei zien. De komende weken zou het tot een explosie aan volwassen steekmuggen komen.

Een muggeneitje groeit in ongeveer acht dagen uit tot een volwassen steekmug. De vrouwtjes gaan op zoek naar mensenbloed en weten de nachtrust van menig slachtoffer te verstoren.

Omdat veel larfjes nog uit moeten komen, raden de onderzoekers aan 'zo snel mogelijk' al het stilliggende water te verwijderen. Schotels onder bloempotten, emmers en regentonnen moeten worden omgekiept. Verstopte afvoeren van dakgoten moeten worden geopend. Dat is een goede bestrijding omdat muggenlarfjes alleen overleven in het water.


Onderzoekers waarschuwen voor muggenplaag (Foto: Novum)

Reclame Chinees staatspersbureau op Times Square

Het Chinese staatspersbureau Xinhua maakt sinds maandag reclame op Times Square in New York. Het persbureau adverteert op een 19 meter hoog en 12 meter breed lcd-scherm, pal naast een bierreclame en een verlichte advertentie van Coca-Cola.

Xinhua is het eerste Chinese bedrijf dat advertentieruimte huurt op 'het kruispunt van de wereld', meldde het persbureau maandagavond nadat het reclamescherm had proefgedraaid. Gemiddeld zullen een half miljoen passanten per dag de lichtreclame zien.

Het persbureau gaat behalve eigen filmpjes ook advertenties laten zien van Chinese bedrijven en steden. Het is niet bekend hoe lang de reclame op Times Square blijft en hoeveel deze heeft gekost. De vorige adverteerder, de Britse bank HSBC, huurde de plek gedurende tien jaar.


Reclame Chinees staatspersbureau op Times Square (Foto: Novum)

Klant denkt dat bank rente bewust laag houdt

Zes op de tien spaarders denken dat banken de spaarrente bewust laag houden. Vier op de tien denkt dat het inflatiepercentage hoger is dan de spaarrente. Dit blijkt uit onderzoek van TNS Nipo.

In werkelijkheid was de inflatie afgelopen juni 2,3 procent volgens cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek. De top tien van spaarbanken op vergelijkingssite independer.nl biedt momenteel rentes tussen de 2,7 en 2,9 procent op spaarrekeningen.

Ruim één miljoen huishoudens haalden het afgelopen jaar hun spaargeld bij ING, ABN Amro en Rabobank weg vanwege de lage rentes daar. Grote winnaars waren ASN Bank, Bank of Scotland, Centraal Beheer, Leaseplan Bank en SNS Bank.

Volgens een woordvoerder van TNS Nipo is het veranderen van spaarrekening tegenwoordig ook zeer gemakkelijk. "Gemiddeld geven de nieuwe spaarders het cijfer 7,8 voor het openen van een spaarrekening bij de nieuwe bank. Vier banken scoorden zelfs een 8 of hoger", aldus de woordvoerder. "Driekwart van de nieuwe spaarders zegt dan ook dat het openen van de spaarrekening boven verwachting ging."

Het onderzoek van TNS Nipo werd gehouden onder ruim tweeduizend huishoudens. Gemiddeld hebben die 37.000 euro aan spaargeld.

Skype-app voor iPad snel weer ingetrokken

De iPad-applicatie van de internetbelservice Skype was maandagnacht kortstondig in de App Store te downloaden. Het bedrijf liet in een verklaring weten dat de app per ongeluk te vroeg was uitgebracht. De app is inmiddels uit de onlinewinkel gehaald.

De applicatie werd enkele uren na lancering verwijderd. Volgens een woordvoerder van Skype werd de app teruggetrokken omdat die nog niet klaar is. Mensen die Skype voor de iPad in handen hebben gekregen, kunnen die gewoon gebruiken om te bellen. Wanneer de app wel officieel wordt uitgebracht, is niet bekend.

Skype geeft gebruikers de mogelijkheid om elkaar gratis via internet te bellen. Alleen de versie voor de iPad 2 ondersteunt videobellen vanwege de ingebouwde camera.


Skype-app voor iPad snel weer ingetrokken (Foto: Novum)

Red Bull test nieuwe diffuser op Spa

Red Bull Racing zal op het circuit Spa-Francorchamps eind deze maand een nieuwe diffuser gaan testen. Dit onderdeel maakt deel uit van een omvangrijke update die de Oostenrijkse renstal weer een leidende rol moet geven in de Formule 1. Dit omdat Ferrari en McLaren het team nu op de hielen zitten en de afgelopen drie races wonnen.

Op de vrijdag in België zal een nieuwe vloer en diffuser getest gaan worden die het team per ronde drie tienden van een seconde op moet gaan leveren. Hiermee moet voorkomen worden dat de Ferrari- en McLaren-coureurs in het kampioenschap het gat met Sebastian Vettel en Red Bull kunnen dichten. Vettel staat in de titelstrijd 88 punten voor McLaren-rijder Lewis Hamilton en in de constructeursstrijd heeft Red Bull een voorsprong van 103 punten op McLaren.

Anders Breivik komt met lijst eisen

Anders Behring Breivik, de dader van de bloedige aanslagen in Noorwegen, heeft zijn advocaat een lange lijst met eisen overhandigd. De eisen zijn onrealistisch, aldus advocaat Geir Lippestad. Zo eist Breivik onder andere het vertrek van de Noorse regering.

Als de eisen worden ingewilligd, is Breivik in ruil daarvoor bereid informatie te geven over twee terreurcellen die volgens hem vergelijkbare aanslagen willen plegen. Voor het bestaan van die cellen is overigens geen bewijs gevonden.

Breivik eist volgens Lippestad ook dat hij wordt onderzocht door Japanse specialisten. Het moeten Japanners zijn omdat 'Japanners weten wat eer betekent'. Breivik is verantwoordelijk voor de dood van 77 vooral jonge mensen.

Lippestad heeft eerder gezegd dat alles erop wijst dat zijn cliënt 'krankzinnig' is. Uit andere hoek kwam de suggestie dat Breivik helemaal niet krankzinnig is. Tarjei Rygnestad, hoofd van de Noorse raad voor forensische geneeskunde, die de psychiatrische evaluatie van Breivik moet goedkeuren, acht het niet waarschijnlijk dat Beivik psychotisch was toen hij de aanslagen pleegde.

Volgens Rygnestad lijkt het er niet op dat Breivik het contact met de werkelijkheid verloren had. Hij was zich kennelijk goed bewust van zijn daden.

De raad voor forensische geneeskunde heeft tot taak een onderzoek van twee door de rechter aangestelde psychiaters te evalueren en goed te keuren. Daarna is het aan de rechter om te bepalen of Breivik ontoerekeningsvatbaar moet worden verklaard.

De aanslagen op 22 juli zijn zo nauwgezet voorbereid en uitgevoerd dat deze moeilijk kunnen worden toegeschreven aan een gek die aan waandenkbeelden lijdt, zei Rygnestad.

Een psychotisch persoon is alleen in staat eenvoudige taken uit te voeren. Zelfs het ritje van Oslo naar het eilandje Utøya, waar Breivik op een jeugdkamp van de Arbeiderspartij tientallen mensen doodschoot, zou voor zo iemand te ingewikkeld zijn geweest, meent Rygnestad.

Naar eigen zeggen heeft de 32-jarige Breivik zijn operatie jarenlang voorbereid. Hij heeft bekend dat hij de aanslagen heeft gepleegd, maar vindt niet dat hij daarmee een misdaad heeft begaan, omdat hij Noorwegen en Europa wilde redden van de kolonisatie door moslims en van de 'culturele marxisten'.

Als Breivik schuldig wordt bevonden aan terreur kan hij 21 jaar gevangenisstraf krijgen. In de praktijk kan deze straf telkens met vijf jaar worden verlengd. In het geval dat de rechter hem ontoerekeningsvatbaar verklaart, wordt hij opgenomen in een psychiatrische inrichting, waar hij blijft tot zijn artsen hem psychisch gezond achten.

Breivik zelf lijkt niet te willen dat hij ontoerekeningsvatbaar wordt verklaard. "Ik heb een ontzettend sterke geest (sterker dan van iedereen die ik ooit heb gekend)", schreef hij in zijn vijftienhonderd pagina's tellende manifest.

De twee door het hof aangestelde psychiaters presenteren hun onderzoek naar verwachting op 1 november.


Anders Breivik komt met lijst eisen (Foto: Novum)

Zanger Meat Loaf alweer flauwgevallen

Meat Loaf is voor de tweede keer in een week tijd van zijn stokje gegaan. De 63-jarige zanger viel donderdag flauw toen hij optrad in Pittsburgh en ging zondag onderuit in New Jersey.

De rocker stond zondag op het podium bij het New Jersey Balloon Festival. Na de show bezweek hij backstage en vroeg hij om zuurstof, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. Na 10 minuten voelde Meat Loaf zich naar verluidt stukken beter en had hij geen verdere medische hulp nodig.

Meat Loaf, die werd geboren als Marvin Lee Aday, liet eerder weten dat hij aan astma lijdt. "Ik kon geen adem krijgen", reageerde hij na zijn optreden in Pittsburgh.


Zanger Meat Loaf alweer flauwgevallen (Foto: Novum)

Van der Sar traint mee bij Ajax

Edwin van der Sar was vanmorgen op de training van Ajax te bewonderen. De 40-jarige doelman trainde mee in aanloop naar zijn afscheidsduel van morgen. Van der Sar beëindigde afgelopen seizoen na ruim twintig jaar zijn loopbaan bij Manchester United.

Van der Sar zwaait morgen in een uitverkochte Arena af. Zijn afscheid wordt opgeluisterd door vele grote namen met wie de sluitpost samenspeelde.

Japanse en Amerikaanse PSOne games naar Europa

Sony heeft bekendgemaakt dat we binnenkort PSone-klassiekers uit Amerika en Japan kunnen gaan spelen op onze Europese PlayStation 3 en PlayStation Portable. Via PSN gaan ze deze games uitbrengen, vergelijkbaar met de wijze waarop we nu al PSOne-titels kunnen spelen.

De games die uit gaan komen zijn op dit moment nog niet bekend. Het enige dat we weten is dat uitgevers die de rechten van de game bezitten de game op PSN kunnen gaan zetten. De games worden niet aangepast voor de Europese markt en dat betekent dat ze in 60Hz spelen. Ook de taal wordt niet aangepast en blijft dus Engels of Japans, afhankelijk van de game. Voorbeelden van games die we zouden kunnen gaan zien zijn Xenogears en Chrono Cross.

Inlineskaters veroveren zilver op EK

De Nederlandse aflossingsingsploegen hebben hij het EK inlineskaten in Heerde zilver veroverd. Zowel de mannen als de vrouwen en de junioren-A bij de mannen pakten deze medaille gisteravond.

Bij de vrouwen werden Manon Kamminga, Bianca Roosenboom en Mariska Huisman tweede achter Duitsland, maar voor Frankrijk dat in de slotfase werd verslagen. Bij de mannen moesten Koen Verweij, Michel Mulder en Crispijn Ariëns Frankrijk voor zich dulden. Spanje en België werden wel verslagen. De junioren-A bij de mannen werden achter België tweede, maar bleven Frankrijk voor. De vrouwelijke junioren-A werden in hun race vijfde. Het goud daar ging naar Italië voor Duitsland en België.

Vandaag is er een rustdag voor de inlineskaters. Morgen beginnen in Zwolle de wegonderdelen.

Marko: "Webber met pensioen na 2012"

Het lijkt er op dat volgend jaar het laatste seizoen van Mark Webber bij het Formule 1-team Red Bull Racing wordt. De adviseur van het Oostenrijkse team, Helmut Marko, heeft dit vanuit Hongarije laten weten.

"Webber gaat na volgend jaar waarschijnlijk met pensioen," zei Marko. "We moeten daarom één van onze talenten goed genoeg vinden om Mark Webber op te kunnen volgen."

Eén van de kandidaten die Webber op kan volgen is Daniel Ricciardo, landgenoot van de Australiër. Hij rijdt momenteel voor HRT, naast de ervaren Vitantonio Liuzzi. "Hij moet eerst maar eens zijn teammaat verslaan en vooruitgang boeken," zei Marko. "Hij verliest nog te veel tijd met de pitstops en verliest nog te veel tijd wanneer hij op een ronde wordt gezet, hiervoor moet hij nog het gevoel krijgen. We willen dat hij gaat vechten met de coureurs die om hem heen rijden."

Kendrick in beroep tegen dopingstraf

Robert Kendrick gaat bij het CAS in beroep tegen zijn schorsing vanwege zijn positieve dopingtest tijdens Roland Garros. Vorige week werd de Amerikaanse tennisser door de internationale tennisfederatie ITF voor twaalf maanden geschorst.

Kendrick wil dat zijn straf wordt verkort tot drie maanden. Op die manier kan hij eind augustus meedoen aan de US Open. De Amerikaan, die werd betrapt op het middel methylhexanamine, zegt dat de stof in een pil zat die hij nam tegen een jetlag.

Pac-Man savegame toch te wissen

Na alle aandacht voor Resident Evil: The Mercenaries 3D, waar je geen savegames kunt deleten verschenen er ook berichten over eenzelfde opzet voor Pac-Man & Galaga Dimensions voor 3DS. Namco heeft echter laten weten dat je in deze duo-game gewoon je savegame kunt wissen.

Hiervoor moet je ABXYLR indrukken tijdens het opstarten van de game. Namco betreurt het feit dat er onduidelijkheid over de savegames is ontstaan. Pac-Man & Galaga Dimensions verschijnt later deze maand exclusief voor Nintendo 3DS.

Sucker Punch eigendom van Sony

Sucker Punch, de ontwikkelaar van onder andere de Sly Cooper-games en meer recentelijk de inFAMOUS-games, is opgekocht door Sony. Hiermee zullen toekomstige games van Sucker Punch exclusief op de platformen van Sony verschijnen.

Sony is blij dat ze Sucker Punch hebben kunnen kopen. Volgens Shuhei Yoshida van Sony Computer Entertainment hebben ze al twaalf jaar lang een goede releatie met de ontwikkelaar en zijn ze blij dat ze Sucker Punch nu kunnen verwelkomen in de PlayStation-familie.

“Sucker Punch Productions is one of the most highly acclaimed development studios in the industry and we have enjoyed a wonderful relationship with the company for over 12 years. We are delighted to officially welcome them to the SCE family”

Brian Fleming van Sucker Punch laat weten dat Sony eigenlijk de enige partij was waarmee ze serieuze gesprekken over een overname zouden kunnen hebben. Andere partijen zouden wel geïnteresseerd zijn geweest.

“It’s just been such a productive and enjoyable relationship for us that I think that in all of our discussions the only group we really seriously entertained doing this kind of a transaction with was Sony"

Sony was een paar weken geleden al in het nieuws met de mededeling dat ze Double Eleven, een jonge developer uit Engeland, hadden overgenomen. Sucker Punch heeft in juni inFAMOUS 2 uitgebracht en zou nu bezig zijn met een nieuwe IP die exclusief naar de PlayStation 3 zal gaan.

inFAMOUS 2

Brit overlijdt na 12 uur gamen

In Groot-Brittannië is in mei een 20-jarige man overleden nadat hij vaak ruim 12 uur achter elkaar zat te gamen op zijn Xbox. Britse media schrijven dat hij overleden is aan longembolie die hij kreeg omdat hij te lang in dezelfde houding heeft gezeten. Chris Staniforth overleed uiteindelijk op de stoep van een arbeidsbureau.

De Brit speelde vaker lange tijd achter elkaar en zijn aandoening verergerde daardoor en werd uiteindelijk zijn dood. Zijn ouders willen nu meer bekendheid geven aan de gevaren van het spelen van videogames. De vader: "Chris hield van gamen en bleef vaak tot in de late uurtjes doorspelen. Er zijn miljoenen mensen die voor langere tijd games spelen en dat kan gevaarlijk zijn. Er blijkt geen verschil te zijn tussen urenlang gamen of urenlang in een vliegtuig zitten." Een Britse expert op het gebied van longembolie meldt ook dat het ongezond is om lange tijd achter elkaar te gamen.

In Azië gebeuren dit soort ongevallen wel vaker, vooral in Korea en China. Hier zijn, vanwege de populariteit van het online gamen, de meeste voorvallen. In 2007 stierf een Chinese man bijvoorbeeld nadat hij drie dagen non-stop aan het gamen was.

Microsoft heeft laten weten dat het aanraadt om regelmatig pauze in te lassen en te bewegen.

LinkedIn aan de haal met portretrecht

Ook zin om in een reclame te komen? Als je op LinkedIn zit komt dat vast in orde! De site heeft onlangs besloten af te zien van het portretrecht. 'Advertenties verbetert door de kracht van je netwerk' noemt de site het.

Het komt erop neer dat een bedrijf hun advertentie kan combineren met 'social content' om advertenties relevanter te maken. Dat leek LinkedIn wel handig, dus plaatste het maar even een vinkje bij 'LinkedIn may use my photo' in je instellingen.

Hoe je dan in zo'n reclame komt? Stel, je geeft commentaar op aangeboden diensten en/of personen, dan kan het zijn dat je naam en foto bij de door LinkedIn verkochte advertenties komt te staan. ''Door te voorzien in sociale context, maken we het voor onze leden makkelijker om te leren over producten en services,'' aldus de site zelf.

Het vinkje is onder 'settings' handmatig uit te zetten. Doe je dit niet, staat hij automatisch aangevinkt.

Kramer klaar voor intensieve trainingen

Sven Kramer heeft geen moeite meer met zware trainingen. De 25-jarige schaatser van TVM is momenteel met zijn teamgenoten in het Zwitserse Sankt Moritz. "We hebben de laatste maanden geen tegenslagen meer met Sven gehad", laat trainer Gerard Kemkers weten op de website van de ploeg.

"Hij is klaar voor de intensievere trainingen. Ja, ook op het ijs. Daarop heeft hij qua techniek en gevoel niks ingeleverd." Kramer miste het gehele afgelopen seizoen door een blessure aan zijn rechterbovenbeen. De Fries liet zich door verscheidene specialisten onderzoeken, maar een oorzaak van zijn klachten werd nooit gevonden.

Of Kramer al bij de eerste World Cup van het seizoen aanwezig is durft Kemkers niet te voorspellen. "Daar ga ik geen percentage op loslaten. We gaan zien hoe het gaat en nemen de tijd om dingen bij te sleutelen." De eerste World Cup staat voor 18 november op het programma in het Russische Chelyabinsk.

Kramer klaar voor intensieve trainingen (Foto: Pro Shots)

Twee extra GBA-titels voor 3DS Ambassadeurs bekend

Nintendo heeft vandaag twee titels onthuld die ook in het 3DS Ambassadeursprogramma zitten. Gamers die nu al een 3DS hebben gekocht, en voor de prijsverlaging op 12 augustus inloggen in de eShop, krijgen 20 gratis games. Van deze 20 titels zijn er tien GBA-games.

Eerder deze week waren al Yoshi's Island: Super Mario Advance 3, Mario Kart: Super Circuit, Metroid Fusion, WarioWare, Inc.: Mega Microgames, en Mario vs. Donkey Kong aangekondigd en vandaag komen daar Super Mario Advance 4: Super Mario Bros. 3 en Kirby & the Amazing Mirror bij. Al deze GBA-games zijn exclusief voor de Ambassadeurs, Nintendo heeft geen plannen om ze voor andere gamers in de eShop te zetten.

Hand afgerukt tijdens seks op wasbak

Een Nieuw-Zeelandse vrouw is op vakantie in Kroatië ernstig gewond geraakt tijdens een hete vrijpartij. De vrouw had seks met een Britse vakantieganger op een fonteintje in een jacht. Tijdens de seks brak het ding echter waarna een hand van de vrouw van haar arm werd afgesneden.

Amy R. leerde de man kennen op vakantie in het Zuid-Europese land. Van het een kwam het ander en het stel kwam uiteindelijk terecht op een jacht bij het eiland Pakleni Otoci.

Een vakantie is pas een leuke vakantie als er geile neukseks bij komt kijken en ook bij dit stel was het niet anders. Van alle plekken op de luxe boot besloot het stel een wasbak op het toilet uit te kiezen als decor voor hun vrijpartij. Dat had het tweetal beter niet kunnen doen.

Het gewicht van twee hitsige personen bleek toch wat te veel voor het fonteintje en het ding brak in stukken. Een van de scherven was zo scherp, dat deze als een mes door het vlees en het bot van de vrouw ging waarna haar hand slechts met een lapje vlees aan haar pols bungelde.

Volgens de politie legde de vrouw bijna het loodje. Ze werd gered door een traumaheli die Amy naar een ziekenhuis in Split bracht. Daar wisten artsen na een zes uur durende operatie haar hand weer aan haar arm te naaien. Haar sekspartner is inmiddels met de noorderzon vertrokken en is onvindbaar. Omdat de vrouw moeilijk aanspreekbaar is, is de Kroatische politie een zoekactie gestart naar de Brit.

Winstverdubbeling voor BMW

De winst van BMW, de grootste fabrikant van luxeauto's ter wereld, is in het tweede kwartaal meer dan verdubbeld. De verkoop van de merken BMW, Mini en Rolls-Royce bereikte een nieuw record van 450.608 auto's, een stijging van 18,5 procent ten opzichte van vorig jaar. Dat heeft BMW dinsdag bekendgemaakt.

De nettowinst kwam uit op 1,81 miljard euro bij een 16,5 procent hogere omzet van bijna 17,9 miljard euro. BMW profiteert, net als veel andere autofabrikanten, al tijden van een sterke vraag uit snelgroeiende economieën als China en India.

Winstverdubbeling voor BMW
Winstverdubbeling voor BMW (Foto: ANP)

Ruim een miljoen kijkers voor Martine van Os

De eerste aflevering van We Zijn Er Bijna, de nieuwe tv-serie van Martine van Os, trok maandagavond ruim een miljoen kijkers. Daarmee staat het in de top drie van best bekeken programma's op primetime. Alleen het achtuurjournaal en Hart van Nederland scoorden beter, blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek.

In het programma van Omroep Max volgt de presentatrice zes weken lang een groep ouderen op groepsreis. De groep van veertig man en twee begeleidingsechtparen trekt met caravans en campers naar Frankrijk en Italië. De deelnemers zijn tussen de 60 en 80 jaar oud. Veel groepsleden kamperen al jarenlang samen.

Ook Peter van der Vorst scoort goed, de documentaire In Hart en Nieren van zijn productiemaatschappij trok ruim negenhonderdduizend kijkers. De documentaire volgt musicalacteur en professioneel travestiet Eddy van der Schouw, wiens donornier ermee ophield. Een vriendin van de man staat vervolgens een nier af.

Williams met nieuwe voor- en achtervleugel naar Spa

Pastor Maldonado en Rubens Barrichello zullen tijdens de Grand Prix van België de beschikking hebben over een nieuwe achter- en voorvleugel. Het team van Williams liet dit vandaag weten.

"We zullen een paar nieuwe aërodynamische onderdelen meenemen naar de Grand Prix van België, waaronder een nieuwe voor- en achtervleugel. Daarnaast hebben we ook wat updates voor de wielophanging voor deze race", aldus Sam Michae, technisch directeur van Williams. "We hebben de auto flink verbeterd, wat ook te zien was aan onze rondetijden. Maar de race verliep niet volgens plan. Zo liep Rubens vroeg in de race schade aan zijn voorvleugel op en kreeg Pastor een straf omdat hij zijn snelheidsbegrenzer niet indrukte bij het inrijden van de pits."

Toyota boekt winst ondanks aardbeving en dure yen

Toyota verhoogt zijn winstdoelstelling voor het lopende jaar met bijna 40 procent, maakte de Japanse autofabrikant dinsdag bekend. Het concern wist in het afgelopen kwartaal een kleine winst te boeken, ondanks de productieverstoring door de aardbeving in maart en de sterk gestegen yen die de concurrentiepositie in het buitenland ondermijnt.

De grootste autofabrikant van Japan boekte in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettowinst van 1,16 miljard Japanse yen. Dat is een daling van meer dan 99 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, toen de winst nog 190 miljard yen bedroeg. Het cijfer is desondanks veel beter dan het verlies van 78 miljard yen dat gemiddeld werd verwacht door zeven vooraf geraadpleegde analisten.

Gesterkt door het snelle economische herstel in Japan na de natuurramp en nucleaire ramp in maart, verwacht Toyota nu winstherstel in het tweede halfjaar. De verwachting voor de winst in het boekjaar wordt dan ook verhoogd naar 390 miljard yen (5 miljard dollar). Dat is 39 procent meer dan de vorige doelstelling, ondanks de sterke yen.

De fabrikant van het hybride Prius-model, de sedan Corolla en het luxe merk Lexus, boekte een omzet van 3,44 biljoen yen in het afgelopen kwartaal, bijna een derde minder dan een jaar eerder, toen de omzet 4,87 biljoen yen bedroeg.


Toyota boekt winst ondanks aardbeving en dure yen (Foto: Novum)

Stam heeft nog geen oren naar PSV

PSV kan de komst van Ronnie Stam voorlopig op haar buik schrijven. De verdediger wil op dit moment voor zijn kans strijden bij Wigan Athletic.

Onlangs informeerde Marcel Brands, de technisch directeur van PSV, naar Stam. De Eindhovenaren hadden de verdediger graag een seizoen gehuurd. Wigan prefereert een verkoop boven een vertrek op huurbasis.

Stam zelf heeft vooralsnog geen oren naar PSV, omdat hij een basisplaats wil veroveren bij zijn broodheer. "Het hangt allemaal af van het feit of Ronnie weer gaat spelen", aldus diens zaakwaarnemer Chiel Dekker.

"Als hij een nieuwe kans krijgt en veel minuten gaat maken, dan zit Ronnie gewoon goed bij Wigan. Hij blijft het liefst in de Premier League voetballen. Pas als mocht blijken dat veel speeltijd er niet in zit, wordt een overstap naar PSV een optie. Eerder niet", geeft Dekker aan in NUsport.

Skins, dogtags en strategy guides in Battlefield 3-preorders

Een blog over Battlefield 3 heeft wat meer informatie gegeven over de verschillende preorder-pakketten die verkrijgbaar gaan zijn. Elke preorder krijgt sowieso de Back to Karkand expansion, maar enkele retailers bieden nog meer extra's. Battlefield 3 komt 27 oktober uit voor pc, PlayStation 3 en Xbox 360.

Amazon biedt een setje dogtags aan als je de game daar preordert. Best Buy geeft jou acht gratis skins en Gamestop heeft de Physical Warfare-pack met onder andere een strategy guide. De fans hebben geklaagd over de extraatjes bij preorders omdat ze bang zijn dat mensen die niet preorderen daardoor in het nadeel zijn. EA heeft aangegeven dat dit niet het geval zal zijn.

Battlefield 3

Tennisster vergist zich in stad

De Servische tennisster Bojana Jovanovski kwam bij het WTA-toernooi van San Diego door een domme fout bijna te laat voor haar partij in de eerste ronde tegen Roberta Vinci. Jovanovski, de nummer 53 van de wereld, boekte in plaats van het vliegtuig naar Carlsbad in Californië per abuis een trip naar Carlsbad in Nieuw-Mexico.

Uiteindelijk moest ze noodgedwongen de nacht doorbrengen in de woestijn. De dag erop boekte ze een vlucht naar Californië en ze arriveerde een half uur voor het begin van de partij die al was uitgesteld.

Overigens was al het gereis voor niets, want ze verloor de partij van de als negende geplaatste Vinci.

Auassar op huurbasis naar RKC Waalwijk

RKC Waalwijk heeft zich verzekerd van de diensten van Adil Auassar. De middenvelder wordt voor de duur van één seizoen gehuurd van Feyenoord. Het contract van Auassar (24) bij de Rotterdammers loopt nog tot de zomer van 2012.

"Adil is een ervaren karaktervoetballer met een groot loopvermogen", zegt trainer/coach Ruud Brood van RKC. "Hij bewaakt de balans in het elftal en is fysiek sterk. Daarnaast weet Adil wat er gevraagd wordt bij het spelen voor handhaving. Adil heeft de goede drive, wil graag spelen en zich bewijzen."

Via FC Dordrecht en VVV-Venlo belandde Adil Auassar in de zomer van 2010 bij Feyenoord. In Rotterdam kwam de geboren Dordtenaar tot drie optredens in de hoofdmacht. In totaal speelde hij 117 duels in het betaald voetbal en kwam hij acht keer tot scoren.

Kings of Leon zegt hele Amerikaanse toer af

De complete Amerikaanse toer van Kings of Leon is afgeblazen. Zanger Caleb Followill, die vrijdag een show in Dallas voortijdig verliet, heeft last van 'stemproblemen en oververmoeidheid', laten de bandleden weten.

"Ze zijn er kapot van, maar om de fans de shows te kunnen geven die ze verdienen, is deze break nodig", staat te lezen op de website van de Amerikaanse rockband. "Ik bedank alle fans voor hun begrip in deze moeilijke tijd", voegt Caleb daaraan toe via Twitter.

Zijn broer, basgitarist Jared, liet eerder doorschemeren dat er problemen zijn in de band. "We hebben interne problemen en ziekten die we moeten oplossen", twitterde hij na het debacle in Dallas.

De Amerikaanse concerten kunnen niet worden verplaatst vanwege het toerschema van de band. Kings of Leon zegt op 28 september weer te gaan optreden in Vancouver in Canada.

'Oplossing hsl-probleem kost honderden miljoenen'

Een mogelijke oplossing voor de mislukte hogesnelheidslijn gaat de staat honderden miljoenen kosten. Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) overlegt met de NS-top over het in elkaar schuiven van het normale spoor en het spoor van de hogesnelheidslijn, schrijft De Telegraaf dinsdag op basis van ingewijden.

Dat betekent dat normale treinen dan op het snelle spoor gaan rijden, een oplossing die in 1999 al door de NS werd aangedragen. Toenmalig minister van Verkeer Tineke Netelenbos (PvdA) wees dit plan echter af.

Daarna werd het spoor aanbesteed. De NS bood toen de helft meer dan concurrenten. Toen al waarschuwden deskundigen dat het hogesnelheidsbedrijf failliet zou gaan.

Nu het zover is, lijkt het er volgens de krant op dat de NS een vergoeding gaat betalen voor het totale netwerk. Dat bedrag is per jaar echter tientallen miljoenen euro's lager dan de huidige bedragen die de NS voor de twee sporen betaalt.

Nu betaalt de NS ieder jaar meer dan honderdtachtig miljoen euro voor het hsl-net en 172 miljoen euro voor het hoofdnet van intercity's en belangrijke stoptreinen. Voor de treinreiziger kan de oplossing goed uitpakken omdat de reistijden tussen de Randstad en Brabantse steden door het gebruik van het hsl-spoor korter kunnen worden.

Mandy Pijnenburg onderweg naar Nederland

De Tilburgse Mandy Pijnenburg arriveert dinsdag in Nederland. De 23-jarige die vijf jaar vastzat in de Dominicaanse Republiek voor het smokkelen van 20 kilo cocaïne heeft maandag het vliegtuig gepakt, zei een woordvoerder van het Steunpunt Huiselijk Geweld Midden-Brabant tegen Omroep Brabant.

Pijnenburg is 24 juli al vrijgekomen, maar daar is geen ruchtbaarheid aan gegeven. Ze is eerst ergens beveiligd ondergebracht waarna de nodige procedures met onder meer de immigratiedienst zijn doorlopen, zei de woordvoerder. "We hebben de veiligheid laten prevaleren."

De Tilburgse had zaterdag al het vliegtuig moeten pakken, maar door een communicatieprobleem ging dat niet door. Dat was volgens de woordvoerder een grote teleurstelling voor Pijnenburg, die al een zware week achter de rug had omdat ze ziek was geworden.

Het steunpunt is sinds een jaar betrokken bij de voorbereiding van de terugkeer en de organisatie van de hulpverlening voor Pijnenburg. "Het meisje dat werd aangehouden is niet de Mandy die terugkomt", zei de woordvoerder. "Zij heeft de komende tijd nog begeleiding nodig."

Pijnenburg werd in 2006 betrapt op drugssmokkel en kreeg aanvankelijk 10 jaar cel. Dit werd later verlaagd naar 5 jaar omdat loverboys haar tot de smokkel hadden gedwongen. Deze mannen kregen in Nederland straffen tot 3,5 jaar cel voor betrokkenheid bij een drugstransport en loverboypraktijken.

Fish zegt af voor Washington

Mardy Fish heeft afgezegd voor het ATP-toernooi van Washington. De nummer acht van de wereld heeft teveel last van de hielblessure die hij zondag opliep tijdens de verloren finale van het toernooi in Los Angeles.

De 29-jarige Fish won de afgeloppen weken het toernooi van Atlanta en bereikte vervolgens in Los Angeles weer de eindstrijd. "Ik heb de afgelopen weken heel veel partijen gespeeld”, aldus Fish die zal worden vervangen door landgenoot Wayne Odesnik.

De Boer: "Vind El Hamdaoui niet passen"

Dat de werkrelatie tussen Frank de Boer en Mounir El Hamdaoui is verstoord, lijkt niks nieuws meer. De Boer benadrukt dat in een interview met NUSport nogmaals.

Het ziet er niet naar uit dat El Hamdaoui nog bij de eerste selectie komt van Ajax. "Dat wordt wel lastig. De kloof werd eind vorig seizoen vergroot toen we een gesprek hadden voor het duel met SC Heerenveen. Daarin gaf ik aan dat hij niet zou spelen. Dat had hij wel verwacht."

De Boer vervolgde in NUSport: "Toen zei hij: 'je begrijpt wel dat onze wegen zich zullen scheiden na dit seizoen'. Ik zei: 'misschien is dat ook wel beter voor beiden'. Vandaar dat hij zich bij Jong Ajax moest melden, want ik wil alleen jongens die heel graag voor mij willen spelen."

De oefenmeester trekt ergens een grens. "Hij zei tegen mij: 'ja, je moet mij niet teveel te veel wissel zetten, want dan word ik een vervelend mannetje. Dat zeg ik maar eerlijk want dat is gewoon zo'. Dan kan ik niet met hem verder, want voor het teamproces is het dodelijk als er iemand naast mij zit die vervelend gaat doen. Dan moet ik hem een uitzonderingspositie geven en dat wil ik niet."

El Hamdaoui werd vaker reserve, omdat hij niet in het systeem van De Boer past. "Ik vond Mounir als voetballer niet in het elftal passen. Door hoe hij speelde, gingen andere jongens anders voetballen. In het systeem van Jol, met alle aandacht voor Suarez en El Hamdaoui, paste hij heel goed. Maar ik speel meer volgens de Ajax-filosofie waarbij alle spelers betrokken zijn bij aanvallen en verdedigen. Waarbij iedereen even belangrijk is", besluit de trainer.

Senaat stemt om 18.00 uur over schuldenakkoord

De Amerikaanse Senaat stemt dinsdag om 18.00 uur (onze tijd) over het akkoord dat een eind moet maken aan de acute schuldencrisis in de VS. Dit heeft Harry Reid, de leider van de Democratische meerderheid in de Senaat, maandagavond (plaatselijke tijd) gezegd.

60 van de 100 senatoren zullen voor moeten stemmen om het pakket aangenomen te krijgen, aldus Reid. Als de Senaat akkoord gaat, gaat de wet meteen ter ondertekening naar president Obama.

Pechtold: Rutte moet reageren op uitspraken Wilders

Premier Mark Rutte (VVD) moet reageren op de uitspraak van PVV-leider Geert Wilders dat moskeeën 'haatpaleizen' zijn. Dat stelt D66-leider Alexander Pechtold dinsdag in de Volkskrant.

Het is volgens hem de tweede keer sinds het aantreden van het kabinet dat Wilders 'discriminerende retoriek' bezigt. "Eerst het islamitisch stemvee, nu dit. Waar is de minister-president? Je kunt niet dag in dan uit politiek afhankelijk zijn van iemand zonder dat je in de scherpste bewoordingen afstand neemt van dit soort uitspraken."

Na de aanslagen van de Noor Anders Behring Breivik bleek dat hij in zijn manifest meerdere keren naar de PVV-leider verwijst. Diverse critici riepen Wilders op duidelijker afstand te nemen van de daden van Breivik.

Wilders vindt dat hem niets te verwijten valt en haalde maandag in De Telegraaf hard uit naar 'links', dat de aanslagen zou aangrijpen om met de PVV af te rekenen en er met een 'bijna ziekelijke gretigheid' flink op los zou demoniseren.

Moskeeën noemde hij in het artikel haatpaleizen. Ook wees hij erop dat hij in juni niet schuldig is bevonden aan groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie.

Wilders heeft volgens Pechtold de afgelopen vijf jaar 'aan de lopende band oorlogsretoriek en doemscenario's over ons uitgestort'. Hij verwijst onder meer naar het voorstel om overlastgevers door de knieën te schieten. "Natuurlijk hoeft hij zich niet te verantwoorden voor Breiviks daden, maar wel voor het klimaat."

Politici zouden er zelf voor moeten zorgen dat mensen als Breivik hen niet kunnen misbruiken, 'bijvoorbeeld door het achterwege laten van die geweldsretoriek'.

Ook wijst Pechtold erop dat Wilders hem in 2009 verantwoordelijk heeft gehouden voor het klimaat waarin hij wordt bedreigd. "Maar hij wil zelf nergens op aangesproken worden." Rutte kan volgens hem niet blijven zeggen dat Wilders slechts een gedoogpartner is en dat hij er verder niets mee te maken heeft. : Dan vraag ik me zo langzamerhand af wie wie aan het gedogen is."

Donald Duck gaat in business

Stripheld Donald Duck gaat zich de komende tijd verdiepen in financiën. "Niet om rijk te worden zoals zijn oom Dagobert, maar om op een educatieve en humoristische manier de weekbladlezers wat bij te brengen", laat beursbedrijf NYSE Euronext weten.

Ter gelegenheid van de nieuwe interesse van Donald mag hij als ietwat ongebruikelijke gast dinsdag met een klap op de gong de handel starten. Donald wordt daarbij geholpen door verscheidene topmensen van The Walt Disney Company Benelux en Europa.

Later dit jaar gaat Donald samenwerken met het Geldmuseum en doet hij mee aan de Week van het Geld.

Het tijdschrift Donald Duck bestaat al sinds 1952 en claimt het grootste familieweekblad van Nederland te zijn.

Donald Duck gaat in business
Donald Duck gaat in business (Foto: ANP)

Doden bij aanslag op beveiligers Kunduz

Bij een zelfmoordaanslag op een particuliere beveiligingsfirma in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz zijn dinsdag zes doden gevallen, drie bewakers en de drie daders. Dit heeft de plaatsvervangende politiechef van de provincie gemeld.

De beveiligingsfirma beschermt een Duitse ontwikkelingsorganisatie die in Kunduz actief is. In de provincie is ook een Nederlandse politietrainingsmissie gestationeerd.

Een van de daders blies zich in een auto vol explosieven op voor het gebouw in de stad Kunduz waar de beveiligingfirma is gevestigd. Zijn kompanen konden daarop het gebouw binnendringen. Zij werden doodgeschoten tijdens een vuurgevecht met de Afghaanse politie.

Vlaamse kinderen lopen veel weg van huis

Vorig jaar zijn in België 10.741 jongeren van huis weggelopen, of dertig per dag. Vlaanderen scoort in een vergelijking met de rest van Europa slecht, zo schrijven de kranten Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg dinsdag.

In Europa kampen enkel Griekenland en Finland met een groter probleem. "In Vlaanderen geeft 6,5 procent van de ondervraagde kinderen zelf aan dat ze al eens van huis zijn weggelopen", zegt Dirk Depover van de organisatie Child Focus. ,,In Nederland loopt maar 1,4 procent van de kinderen eens weg."

Transfer Stekelenburg naar Roma afgerond

De transfer van Ajax-doelman Maarten Stekelenburg naar AS Roma is afgerond. Dat meldt de Romeinse club maandagavond. Ajax ontvangt in eerste instantie 6,325 miljoen euro. Daar komt een miljoen bovenop als Stekelenburg zijn contract verlengt of tijdens zijn vierjarige contract naar een andere club verhuist.

Ook als Roma zich plaatst voor de Champions League kan Ajax extra geld krijgen. Per keer dat dat lukt tussen 2013 en 2016 krijgen de Amsterdammers vijf ton bijgeschreven.

Stekelenburg komt er zelf ook niet bekaaid vanaf. Zijn bruto jaarsalaris in de Italiaanse hoofdstad gaat 2,7 miljoen euro bedragen. Daarbovenop komen nog bonussen als Roma bepaalde sportieve doelen haalt.


Transfer Stekelenburg naar Roma afgerond (Foto: Novum)

Stalker Halle Berry krijgt 3-jarig contactverbod

De stalker van Halle Berry heeft een 3-jarig contactverbod opgelegd gekregen. De man verscheen vorige maand drie keer op het landgoed van de actrice, waarna hij in de kraag kon worden gevat. Hij kreeg eerder al een tijdelijk contactverbod opgelegd.

Een rechter in Los Angeles bepaalde dinsdag dat de 27-jarige man de komende 3 jaar minstens 90 meter uit de buurt moet blijven van de actrice en haar 3-jarige dochter. Berry liet eerder weten 'extreem bang' te zijn voor de man.

De stalker zit nog steeds vast naar aanleiding van zijn arrestatie op 11 juli. Het was de derde keer binnen drie dagen dat hij in de voortuin van de actrice opdook. Hij wordt vervolgd wegens stalking en inbraak.

Pleidooi voor de nuance

Ik kijk, tegen beter weten in, uit naar het moment dat het onderbuikschreeuwen van sommige schrijvers en vele politici verdwijnt en dat er weer inhoudelijk commentaar geleverd wordt. Het is tijd voor nuance! Ik word de laatste tijd nogal moe van het feit dat iedereen overal een mening over denkt te moeten hebben. En dat deze steeds minder lijkt te stoelen op feiten, maar op volume. In discussies lijkt steeds vaker het aloude recht van de sterkste weer te gelden, qua decibellen. Een toontje lager zingen zou een hoop mensen niet misstaan.

'News International vroeg om wissen e-mails'

News International, het bedrijf dat de opgeheven Britse schandaalkrant News of the World uitgaf, heeft zeker negen keer verzocht om een groot aantal e-mails te wissen. Dat heeft het in India gevestigde technologiebedrijf HCL gezegd tegen een Britse Lagerhuiscommissie die het afluisterschandaal rond NotW onderzoekt. HCL beheerde de IT-omgeving van News International.

News International heeft de afgelopen vijftien maanden diverse malen gevraagd om het wissen van honderdduizenden e-mails, aldus HCL. Het bedrijf zei de verzoeken niet 'opmerkelijk of ongepast' te vinden.

HCL zelf zegt geen e-mails of andere gegevens te bewaren van News International.

Hongersnood dreigt in meer Somalische regio's

De hongersnood in delen van Somalië dreigt zich op korte termijn uit te breiden naar nog zes regio's. Dat heeft Valeria Amos, de noodhulpcoördinator van de Verenigde Naties, maandag gezegd.

De VN hebben de voedselcrisis als gevolg van aanhoudende droogte in twee regio's in Somalië tot hongersnood verklaard. De situatie verslechtert zo snel dat binnenkort in nog vijf of zes regio's in het Oost-Afrikaanse land sprake zal zijn van een hongersnood, aldus Amos.

Hongersnood dreigt in meer Somalische regio's
Hongersnood dreigt in meer Somalische regio's (Foto: ANP)

ANWB: weinig files in juli door slecht weer

De afgelopen maand stonden er opvallend weinig files. De filedruk, de lengte van de file maal de duur ervan, nam af met dertig procent ten opzichte van juli vorig jaar. Vooral overdag stonden er minder files, meldt de ANWB. De daling komt onder meer door het matige zomerweer en doordat er relatief weinig wegwerkzaamheden waren.

Dat laatste gold niet voor de regio Amsterdam. De ringweg A10 wordt nog tot 5 september geteisterd door files vanwege werkzaamheden aan de IJtunnel.

De langste files stonden er op 8 juli en 14 juli. In het eerste geval zorgde de vakantie-uittocht in het zuiden van het land gecombineerd met een brandende vrachtwagen voor problemen op de A76 bij Spaubeek. Een kleine week later zorgde zware regenval voor een gat in snelweg A29 bij de Heinenoordtunnel.

Huis VS stemt in met akkoord staatsschuld

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft in de nacht van maandag op dinsdag (onze tijd) ingestemd met het akkoord tussen Republikeinen en Democraten dat een eind moet maken aan de schuldencrisis in de VS. De Senaat moet er nog mee instemmen.

In het Huis van Afgevaardigden was er een ruime meerderheid van 269 stemmen voor en 161 tegen.

Huis VS stemt in met akkoord staatsschuld
Huis VS stemt in met akkoord staatsschuld (Foto: ANP)

CD: Thievery Corporation - Culture of Fear

Thievery Corporation, bestaande uit Eric Hilton en Rob Garza, is actief sinds 1995. Hun muzikale stijl is een mix tussen downtempo, reggae, dub en acid-jazz. Ook lenen zij hun invloeden bij obscuurdere stromingen, zoals klassieke Indiase en Braziliaanse muziek (bijvoorbeeld bossa nova). Het duo kent een grote staat van dienst en is een gevestigde naam binnen het triphop genre. Zo kan hun naam in één zucht genoemd worden met artiesten als Morcheeba en Lamb. Met Culture of Fear leveren zij hun zesde studioalbum af. 

Thievery Corporation album cover

Batman: Arkham City-kostuums bij pre-orders

In Batman: Arkham Asylum zaten geen extra kostuums voor de held, een unicum voor een een game rond een superheld met zo'n lange geschiedenis. Veel pc-gamers waren dan ook aan de slag gegaan met mods om hun favoriete pak aan de game toe te voegen. Consolegamers konden alleen maar naar die creaties kijken en treuren. Dat daar bij Arkham City verandering in komt is nu duidelijk.

Verschillende winkels hebben namelijk bekendgemaakt dat zij speciale kostuums aanbieden bij Batman:Arkham City-pre-orders of wanneer je het spel gewoonweg bij ze koopt. De site ArkhamCity.co.uk heeft een lijstje bijgehouden en dat ziet er als volgt uit:

  • Batman Beyond-skin: pre-order de game bij GameStop.co.uk of MightyApe
  • The Dark Knight Returns-skin: koop de Collector's Edition
  • Earth One-skin: koop de game bij MightyApe
  • 1970's Batman-skin: pre-order de game bij ShopTo.net of Toys R Us
  • The Animated Series-skin: koop de game bij MightyApe 

De bovenstaande kostuums staan van links naar rechts op het onderstaande plaatje (waarvan het laatste pak Batmans standaarduitrusting is).

Batman: Arkham City - skins

Pre-order bij Best Buy, JB Hi-Fi, GameMania.nl of GameMania.be en dan krijg je het Robin-personage en een exclusieve challenge map voor hem erbij. Klik hier voor een duidelijk regio-overzicht en links naar de verschillende aanbieders.

Ook is er een speciale Joker-challenge map. Deze is in Nederland te krijgen door bij Bart Smit een pre-order te plaatsen.

Batman: Arkham City verschijnt 21 oktober voor de Xbox 360, PS3 en pc.

Game of the Decade-toernooi - Dag 16

Vandaag dag zestien van de Game of the Decade-competitie. Wederom een aantal grote titels waar je vandaag een keuze uit kan maken. Welk van de onderstaande acht games is volgens jou het meest Game of the Decade-waardig? Stem mee in de poll op FOK!games.

Beyond Good & Evil
In Beyond Good & Evil spelen we met Jade, die een baantje heeft als fotograaf. Jade komt erachter dat er mensen gesmokkeld worden en duikt dieper in een groots complot. Deze actie-adventure wordt door velen gezien als één van de betere games die je gespeeld moet hebben.

Demon's Souls
Demon's Souls staat vooral bekend om zijn hoge moeilijkheidsgraad. Ondanks de frustratie die de game weet op te wekken kunnen fans de game toch maar niet neerleggen door de donkere sfeer en het interessante vecht-systeem.

God of War: Chains of Olympus
De God Of War-serie kwam in 2008 ook naar de PSP met Chains of Olympus. Deze game wordt nu nog steeds gezien als een van de betere PSP-spellen. De ouderwetse God of War-gameplay voor onderweg.

Killer7
Diegene die dit pareltje op de Gamecube/PS2 hebben gespeeld kunnen alleen maar zeggen: que?!? Een spel dat bijna niet te begrijpen is dankzij al zijn vaagheid, maar toch o zo tof is.

Need for Speed Hot Pursuit 2 (2002)
'Vroegah' was de Hot Pursuit-serie ook al levendig en kwamen er topgames van uit. Wat te denken van de 2002-versie van Hot Pursuit 2? Racen in de mooiste auto's, afrekenen met de politie en dat alles op een prachtig eiland. Wat wil een mens nog meer?

Rythm Heaven DS
In de DS-periode was er één genre die bijzonder populair was, namelijk ritmegames! Een van de betere games die daar vanuit kwamen was Rythm Heaven DS. Heerlijk rustgevend genieten van de ritme.

Super Monkey Ball 2
Het concept van aapjes rollen in deel één was erg populair geworden dus kwam er al snel een sequel van de game uit. Niet zonder succes, want het is een erg goede game geworden die het nog steeds goed doet bij veel mensen.

Trials HD
Een van de spectaculairste games op Xbox Live Arcade moet toch wel Trials HD zijn. De bedoeling is om met een dirtbike bizarre levels te passeren. Frustrerend lastig, maar o zo goed.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.