Just Cause 2

Ik keek reikhalzend over de hoofden van de pers die zich verdrongen bij de consolepods. Ik kon net een paar momenten oppikken van krachtige explosies, acrobatische capriolen en rustige parachutevluchten. We zijn in Antwerpen tijdens het Square-Enix event, en Just Cause 2 lijkt hen in ieder geval niet te vervelen.

 

Niet lang daarna kon ik aan de slag op de PS3. Zodra ik de besturing onder de knie had (wat toch aardig lang duurde), knalde ik zo snel mogelijk door de missies. Ik wilde zo veel mogelijk van Panau Island zien en de missies gaven me niet de mogelijkheid om te verkennen. Terwijl de strijd in alle hevigheid losbarstte, keek ik kritisch naar hoe de wereld en vijanden op mij reageerden. Ondertussen kwam Mike Oldman van Square-Enix erbij staan, die me tips gaf. Ik gooide een granaat en de soldaten vlogen door de explosie door de lucht. Ik vroeg me hardop af waarom de soldaten niet de neiging hadden weg te springen. Mike legde uit dat ik ze bezighield met geweervuur. Ik probeerde het opnieuw zonder te schieten en de mannetjes lieten zich behendig wegvallen van de granaat. Toch kreeg ik het gevoel dat de intelligentie niet bijster hoog was. Ze liepen naar je toe, van je af, maar niet vaak richting dekking. Ik moest denken aan Just Cause 1, die hetzelfde probleem had.

JC2

Na de tweede missie had ik het eiland voor mezelf. Ik nam een kijkje op de kaart, die ingezoomd was op mijn positie. Overal stonden puntjes die dorpjes moesten voorstellen. Ik zoomde uit en de puntjes werden bijna te klein om te zien. Ik had verwacht dat ze met de beloofde '1000 vierkante kilometer' stiekem ook de zee eromheen erbij telden, maar dat maakte nu niets uit. Zonder zee was er al teveel om te verkennen, terwijl ik peinzend naar de kaart keek. Mike leek wel gedachten te lezen en zei dat ik het beste naar het vliegveld kon rijden. Ik bestelde een jeep via mijn contact van de zwarte markt en racete naar het vliegveld. Terwijl ik over de landweggetjes hobbelde probeerde ik zoveel mogelijk dingen uit. Bomen en voertuigen moesten aan mijn rijstijl geloven. Tot dusver ging het goed, totdat er een scooter op ramkoers mijn richting opkwam. Plotseling 'knalt' hij dwars door mij heen. De bereider overleefde het niet, maar de scooter kwam er bij mijn achterbumper weer uit. Dat was overduidelijk niet de bedoeling en het is te hopen dat dit in de volledige versie niet voorkomt, maar het was wel hilarisch.

Terwijl ik het vliegveld bereikte schoot ik mijn grijphaak gauw op een vertrekkend sportvliegtuigje. Met een rotgang vloog Rico naar het dak, waar ik van bovenaf de bestuurder eruit trok en zelf achter de stick plaatsnam. Terwijl ik opsteeg vond ik dat de voertuigbesturing lekker soepel werkte, zelfs in een vliegtuigje. Alleen als ze beschadigd zijn reageren ze niet meer goed. Terwijl ik een ander sportvliegtuigje probeerde in te halen kwam ik tot de conclusie dat je even moest wennen aan je grijphaak, maar dat ding wél altijd werkte zoals je wilde. Met de haak kun je nu bijvoorbeeld een jeep, vliegtuig of helikopter koppelen aan iets anders, wat unieke speelmomenten oplevert. Zo trok ik in de missie hiervoor een standbeeld van de president met mijn Humvee omver. De extra gameplay is niet te onderschatten en creatieve spelers zullen hier lang zoet mee zijn. Terwijl ik droomde over de mogelijkheden zag ik een groot object van de andere kant aankomen. Zonder te aarzelen sprong ik op het dak van mijn vliegtuigje en richtte ik mijn haak. Ik schoot, een paar seconden later was ik de trotse eigenaar van een jumbojet. In de tussentijd was ik amper halverwege Panau Island.

JC2

De game is groot, over-the-top en hilarisch. Er zijn veel meer mogelijkheden dan in zijn voorganger en later dit jaar zal dit zelfs nog meer zijn door middel van DLC's. De graphics zijn verbluffend en verzorgd. Helaas is de kunstmatige intelligentie nog steeds niet van hoog niveau en op sommige momenten leken objecten door elkaar heen te vliegen. De vraag is echter - zal dit de pret drukken? Het kon mij in ieder geval niets schelen, zolang ik maar lol had. Heb je even? Ik zie een 737...

Vergeet ook niet het interview met Peter Johansson en Mike Oldman te bekijken in de special!