Antifa's tegendemonstratie bij 'Let Women Speak' mislukt

Op zondagmiddag slaagden Antifa en queerdemonstranten er niet in om een demonstratie van de feministische groep Let Women Speak te verstoren. Antifa had plannen voor een gewelddadige confrontatie met de politie, maar de politie was goed voorbereid.

Aanvankelijk zou er alleen een demonstratie plaatsvinden van Let Women Speak, een zelfbenoemde feministische organisatie die zich verzet tegen transgenderpersonen. Als reactie hierop heeft de extremistische groepering Antifa opgeroepen tot een tegenprotest. Uit geluidsopnames in handen van De Telegraaf bleek dat ze niet zouden aarzelen geweld te gebruiken.

Ondanks het rumoer ter plaatse meldt een verslaggever dat de sfeer gemoedelijk is gebleven. De twee groepen stonden ongeveer 50 meter uit elkaar en werden door de ME verhinderd om dichter bij elkaar te staan.

Een woordvoerder van Antifa zegt dat de activisten hadden gehoopt dichter bij de demonstratie van Let Women Speak te mogen komen, iets wat volgens hen door de gemeente was beloofd. De politiewoordvoerder ontkent dit en meldt dat de gemeente dit verkeerd heeft gecommuniceerd.

Let Women Speak heeft gewoon hun toespraken kunnen houden van onder een partytent waar zo'n dertig mensen stonden te luisteren. Een van de deelnemers vertelt aan een verslaggever van RTV Utrecht dat hij 'opgelucht' is. "De vorige keer was er ook een tegenprotest van Antifa, dat was toen veel heftiger. Er stonden toen doodsbedreigingen op spandoeken en ze konden veel dichterbij komen."

Vreedzame protesten
Voorafgaand uitte de politie bezorgdheid over mogelijk geweld dat door Antifa-leden zou kunnen worden gebruikt. Een woordvoerder van de Utrechtse driehoek (politie, Openbaar Ministerie en burgemeester) heeft aangegeven dat signalen van potentieel geweld zijn besproken met de organisator van de tegendemonstratie. "De organisatie heeft aangegeven geweld te vermijden en zich in te zetten voor een vreedzaam protest. De driehoek zal ervoor zorgen dat dit ook echt gebeurt."

Als er toch geweld zou worden gebruikt, zal dit gevolgen hebben voor toekomstige (tegen)demonstraties, aldus de woordvoerder. Volgens een woordvoerder van Antifa zijn ze aanwezig "om te laten zien dat veel meer mensen het onzin vinden om tegen transmensen te zijn."

Geen arrestaties
Rond 16.30 uur vertrokken de demonstranten van Let Women Speak onder luid gejoel van de tegenbetogers. Zij riepen onder andere "liefde boven haat". Even later beëindigde ook Antifa de demonstratie.

De protesten verliepen zonder incidenten. Daarom waren er geen arrestaties, zo meldt een politiewoordvoerder.