Amerikaanse skiŽrs pakken wereldtitel met team, individueel goud Duitsland en Noorwegen

In het Franse skigebied Courchevel-Méribel is het wereldkampioenschap alpineskiën nog altijd in volle gang. Tussen de traditionele onderdelen door zijn inmiddels de parallelwedstrijden afgewerkt: eerst een landenwedstrijd, vervolgens de individuele toernooien. Van donderdag tot en met zondag wordt het kampioenschap afgesloten met de reuzenslaloms en de slaloms.

Teamwedstrijd
Noorwegen had het niet al te makkelijk in ronde één, maar rekende wel af met België. Vervolgens moest thuisland Frankrijk er in de kwartfinales aan geloven, waarna Oostenrijk in de halve finales verslagen werd. De Noren stonden in de finale tegenover de VS, dat met verrassend veel moeite won van Polen en vervolgens afrekende met Italië en Canada.

In de finale opende Nina O'Brien met winst voor de VS tegen Kristin Lysdahl, waarna Alexander Steen de stand met winst op River Radamus gelijk trok. Paula Moltzan en Thea Louise Stjernesund kwamen daarna exact gelijk over de finish, waardoor Tommy Ford en Timon Haugan het moesten beslissen. De Noor kieperde bij de start echter over het starthekje heen en daarmee eindigde het toernooi in een grote anticlimax, maar wel met goud voor de VS.

De wedstrijd om het brons, tussen Canada en Oostenrijk, begon met winst voor Valerie Grenier op de Oostenrijkse Julia Scheib. Dominik Raschner trok de stand vervolgens gelijk na een grote fout van Jeffrey Read, waarna Franziska Gritsch afrekende met Britt Richardson: 2-1 Oostenrijk. In de laatste wedstrijd wist Erik Read te winnen van Stefan Brennsteiner en zijn tijd was snel genoeg om Canada naar het brons te helpen.

Parallel vrouwen
Maria Therese Tviberg opende met winst op de Française Clara Direz en stuurde vervolgens de Duitse Lena Dürr terug naar het hotel. In de halve finales rekende ze af met landgenote Thea Louise Stjernesund, waarna Wendy Holdener wachtte in de finale. De Zwitserse had op haar beurt gewonnen van Coralie Frasse Sombet uit Frankrijk, de Zweedse kanshebster Sara Hector en de jonge Franse sensatie Marie Lamure.

De finale begon met een bijzonder spannende eerste run, waarin Tviberg en Holdener dezelfde tijd noteerden. In run twee maakte de Zwitserse een foutje, waardoor Tviberg haar allereerste wereldtitel binnen wist te halen. In de kleine finale begon Lamure met een fraaie zege in run één, maar de sensatie ging niet door: in run twee finishte ze na een fout niet, dus het brons ging naar Stjernesund.

Parallel mannen
De Duitser Alexander Schmid plaatste zich voor de finale door te winnen van de Italiaan Filippo Della Vite, Zan Kranjec uit Slovenië en Haugan. In de finale stond Schmid tegenover Raschner, die de Zweed Mattias Rönngren, Steen Olsen uit Noorwegen en landgenoot Adrian Pertl onderweg de baas was.

In de finale begon Raschner al moeizaam, Schmid boekte een ruime zege in de eerste manche en wist dat in de tweede en beslissende run af te maken: goud voor de Duitser. In de strijd om brons greep Oostenrijk er ook al naast: Haugan was net te sterk voor Pertl en revancheerde zich een beetje voor zijn drama in de teamwedstrijd.