FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 12 mei 2020

Vrouw (35) trouwt met stiefzoon (20)

Het is weer zo'n typische situatie die je wel kent: je bent 7 jaar en je vader trouwt met een 22-jarige vrouw. Daar kun jij natuurlijk ook wel eens profijt van gaan hebben, maar dan is geduld van essentieel belang.

Dat heeft zich nu uitbetaald voor ene Vladimir, want naast stiefzoon van Marina Balmasheva, is de nu 20-jarige jongeman ook de aanstaande echtgenoot van zijn nu 35-jarige stiefmoeder. Balmasheva trouwde met de inmiddels 45-jarige Alexey Shavyrin, de vader van Vladimir, wat na een dikke tien jaar eindigde in een scheiding.

In Alexey had ze geen zin meer, in zijn genen alleszins wel. Dat gebeurde voor de scheiding overigens ook al, Alexey vertelde ooit in een talkshow eens over hoe zijn zoon zichzelf de (stief)moeder neukte: "Op een avond kon ik de slaap niet vatten, ik hoorde dat ze seks hadden. Toen besefte ik me dat ze me voor mijn ogen bedroog met Vladimir."

Enfin, aandacht krijgt het stel genoeg: Marina is een blogster met meer dan 415.000 volgers, vooral vanwege haar strijd tegen haar gewicht. Daar vertelde ze open en bloot over, terwijl ze tientallen kilo's verloor.

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Всем добрый вечер. Интересно: какой Паблик первым утащит это фото🤔 Познакомились мы с Вовой, когда ему было семь. Он всегда был улыбчивым и смешным. Общались недолго, мама с ними переехала на Урал. Но разок, в первом классе, мы сидели в огороде: я собирала смородину, а он читал Чебурашку вслух😅 Это было испытание для моей нервной системы. Потом ещё виделись раза три, до его 16летия. И потом он переехал на Кубань. Дальше есть две версии: моя и не моя. В какую именно верить - Личный выбор каждого. Моя версия: я ушла просто потому, что пора было уходить. Несколько лет было состояние «не в своей тарелке». Я поняла, что могу сама обеспечить семью, есть где жить и в 35 мне не хочется ставить на себе крест. Не моя версия: я ушла к Вове. Многие считают, что повлияла Пластика и блог, но все забывают, что время или сводит или разводит людей. В нашем случае-развело. Внешность. Мне далеко до идеалов. Прям как до Москвы в позе рака, но и переживать по этому поводу уже не интересно. Надолго это или нет: ни у кого нет гарантии. Никогда. Деньги. Много кто на это клонит. Скажу прямо: я трачу на детей сейчас больше, чем на Вову. Я не помню, когда что-то ему покупала. Машина? Она у меня появилась после начала отношений, да и за руль он не просился ни разу. «Ему с тобой удобнее». Ну, так и раньше он жил неплохо 🤷🏻‍♀️ Без меня. Значит , между нами всё же есть что-то искреннее. А как долго это продлится: никому неизвестно... В Сторис сейчас закину его тетрадку с первого класса 😅 очень смешно задачу решал. @vladimir_shavirin

Een bericht gedeeld door Марина Балмашева (@marina_balmasheva) op6 Mei 2020 om 9:49 (PDT)

Dam tot Damloop afgelast

De Dam tot Damloop gaat dit jaar niet door. De wedstrijd over tien mijl (16,1 kilometer) zou op 20 september gehouden worden, maar wegens de coronacrisis besloot men het af te gelasten.

De wedstrijd gaat van Amsterdam naar Zaandam. Na overleg met Jam Hamming, burgemeester van Zaandstad, en onder meer betrokken veiligheidsdiensten kwam men tot het besluit, dat ook door de gemeente Amsterdam gesteund wordt.

Ron van der Jagt, algemeen directeur van organisator Le Champion, liet weten dat een veilige en verantwoorde variant niet haalbaar bleek. Het is voor het eerst dat het in 1985 gestarte evenement niet door kan gaan.

Dode bij ontploffing in flat Groningen

Bij een explosie in Groningen is vanmiddag één dode gevallen. Op beelden die op YouTube staan is te zien hoe de brandweer ter plaatse een raam inslaat, waarna de explosie het complete kozijn uit de gevel blaast en de hulpverleners verschrikt achteruit springen.  

Het intikken van het raam was een weloverwogen besluit: op deze manier werd verdere gasophoping en een nog grotere explosie voorkomen aldus de brandweer tegenover RTV Noord. 

Twee weken geleden vond er vlakbij ook al een explosie plaats, en op verschillende dagen werden er in de buurt explosieven aangetroffen. Daarvoor zijn inmiddels drie verdachten opgepakt zo meldt RTV Noord. 

De explosie van vandaag zou een gasexplosie zijn geweest en niets te maken hebben met de eerdere explosie. Het pand is inmiddels veilig verklaard. Voor de bewoners die boven het getroffen appartement woonden is vervangend onderdak geregeld, de rest van de bewoners kon terug naar huis. 

Kopschoppers Vlijmen herkenbaar in beeld bij Team West

Vandaag in het TV-programma Team West werden  er camerabeelden getoond van vier mannen die een zware mishandeling hebben gepleegd tijdens het carnaval in Vlijmen. Het vermoeden bestaat dat deze mannen afkomstig zijn uit Den Haag of omgeving.

In de nacht van zaterdag 22 op 23 februari heeft er in een pizzeria in Vlijmen, tijdens carnaval een gewelddadige vechtpartij plaats gevonden. Mogelijk komen de verdachten uit Den Haag of omgeving. Een van de slachtoffers die op de grond ligt wordt meerdere keren hard tegen zijn hoofd getrapt. Vorige week zijn de verdachten in deze zaak onherkenbaar in beeld gebracht met de boodschap dat ze zich konden melden, dat is niet gebeurd. In de uitzending werden er camerabeelden getoond van de vier verdachten.

Als mensen dit tuig herkennen worden ze gevraagd contact op te nemen met de politie via de gratis opsporingslijn 0800-6070 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Hand in hand als homostel, is dat nog wel mogelijk zonder problemen?

In Rotterdam is het heel normaal om hand in hand in het stadion te zitten, maar kun je nog hand in hand lopen als homokoppel in de hoofdstad? Het zou een retorische vraag moeten zijn, maar dat blijkt niet het geval. Fabio en zijn vriend Daniel hebben het de afgelopen weken twee keer behoorlijk te verduren gehad toen ze hand in hand op straat liepen in Amsterdam-Oost. Ze werden uitgescholden, bespuugd en bedreigd. En die incidenten staan niet op zichzelf.

Dat zegt ook Vincent Verkoelen van Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam. "De afgelopen twee jaar hebben we een verdubbeling gezien op het aantal discriminatie-incidenten op basis van seksuele geaardheid." Hierbij zou het voor 75 procent om homomannen gaan.

Lees ook: Homostel doet aangifte na nieuwe aanval: 'Ik wil verhuizen'

Veel slachtoffers doen geen melding, omdat er niet of nauwelijks bewijs is. Van de 38 homoseksuele mannen die vorig jaar wel melding deden, zijn er 29 bedreigd of zelfs aangevallen.

Als Victor zelf gevraagd wordt of hij nog hand in hand durft te lopen, zegt hij wel een verschil te merken. "Als ik kijk naar eind jaren 90, dan lijkt het alsof er veel meer vrijheid is dan nu. Je bent meer op je hoede."

'Triest eigenlijk'
Op straat zijn de meningen verdeeld. "Dat is wel triest eigenlijk", vindt een voorbijganger. "Ik ben ook jong geweest en heb ook Gerard Joling uitgemaakt voor homo-dit en homo-dat, maar dat was pubergedrag. Misschien was ik zelf wel bang dat ik homo zou zijn."

Een andere man laat weten dat homoseksualiteit in zijn omgeving niet voorkomt. "Bij ons bestaat het niet; mannen met mannen. Of ik het accepteer? Tsja... ik heb er niks voor te zeggen."

Hardere aanpak tegen homogeweld
Veel politieke partijen zijn wel stellig. Volgens de VVD neemt de tolerantie in de stad af en moet er een hardere aanpak komen, bijvoorbeeld door het inzetten van lokagenten die samen hand in hand lopen. "Op die manier kun je mensen die deze agenten gewelddadig benaderen of op een homofobe manier benaderen oppakken en straffen", zegt fractievoorzitter Marianne Poot.

Volgens de VVD'er gebeurt dit nog niet omdat het te arbeidsintensief zou zijn. "Dat kan ik me ook wel voorstellen, maar aan de andere kant vind ik dit zo'n zwaar vergrijp dat het gerechtvaardigd is om dit in te zetten."

Het Meldpunt Discriminatie is bezig met een groot onderzoek en wil benadrukken om ongeacht het bewijs altijd melding te blijven doen zodat zij het probleem beter in kaart kunnen brengen.

Lees meer over Fabio en Daniel in een artikel op de site van het AD, waarin de gemeenteraad van Amsterdam stappen wil ondernemen om het homogeweld in te dammen. Er zal nog heel wat thee gedronken worden, de komende periode. Na zonsondergang dan he?

De hont in actie in Hunting Simulator 2

Een nieuwe video van Hunting Simulator 2 toont een gameplay-element dat voor het eerst sinds lange tijd aan een jachtgame is toegevoegd: een jachthond.

Jachthonden zijn metgezellen voor vele jagers en vormen dan ook één van de belangrijkste toevoegingen aan deze tweede game in de Hunting Simulator-serie.

In de omgevingen van Hunting Simulator 2 is het niet altijd even makkelijk om je prooi te vinden. Net als in het echt, moeten spelers geduld hebben en aandacht schenken aan verschillende aanwijzingen in omgevingen om de sporen van dieren te vinden en volgen. Voor dit onderdeel van de jacht, kunnen spelers nu vertrouwen op de hulp van hun trouwe metgezel. In Hunting Simulator 2 zijn drie hondenrassen beschikbaar met elk hun eigen kenmerken en vaardigheden waar spelers handig gebruik van kunnen maken. Kies de Beagle, Labrador Retriever of German Shorthaired Pointer als ideale partner om mee op jacht te gaan.

Hunting Simulator 2 verschijnt op 25 juni 2020 voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Een Nintendo Switch-versie komt later.

DreamWorks Trollhunters: Defenders of Arcadia aangekondigd

Bandai Namco, Outright Games en Universal Games and Digital Platforms kondigen DreamWorks Trollhunters: Defenders of Arcadia aan. Vanaf 25 september 2020 is deze game te spelen op Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One en pc.

Geïnspireerd op de DreamWorks Animation en Emmy-winnende Netflix-serie Guillermo Del Toro en ontwikkeld door de game-ontwikkelaar Wayforward, zal deze nieuwe platform action-adventure game de originele stemmen van Emile Hirsch, Charlie Saxton en David Bradley uit de show bevatten.

DreamWorks Animation’s Tales of Arcadia-trilogie bestaat uit Trollhunters, 3Below en de nieuwe serie, Wizards, die later dit jaar op Netflix lanceert. De trilogie focust zich op het ogenschijnlijk gewone dorp Arcadia Oaks dat toevallig in het midden ligt van magische en mystieke lijnen dat het tot een knooppunt maakt van vele veldslagen tussen buitenaardse wezens, waaronder trollen, aliens en tovenaars. DreamWorks Trollhunters: Defenders of Arcadia vertelt een nieuw verhaal dat zich afspeelt tussen de verschillende werelden uit de drie series.

Marvel’s Iron Man VR komt 3 juli uit

Uitgever Sony Interactive Entertainment en ontwikkelaar Camouflaj hebben een nieuwe releasedatum bekendgemaakt voor de PlayStation VR-exclusieve Marvel's Iron Man VR. De game komt nu 3 juli uit in plaats van het oorspronkelijke 15 mei.

Tony Stark is gestopt met het maken van wapens en creëert in plaats daarvan technologie die wordt gebruikt om het kwaad te bestrijden als Iron Man. Na een aantal jaren als een wereldberoemde superheld wordt Tony aangevallen door de mysterieuze Ghost, een hacker en anti-bedrijfsactivist die oude Stark Industries-wapens hergebruikt. Om zijn imperium omver te werpen valt Ghost de bedrijfslocaties van Stark over de hele wereld aan.

Gebruik twee PlayStation Move-controllers om Iron Man's Repulsor-jets op te starten en de lucht in te schieten met een arsenaal aan Iron Man-wapens binnen handbereik. Upgrade technologie in de garage van Tony Stark om de bepantsering en vaardigheden van Iron Man aan te passen.

Eerste gameplayvideo van F1 2020

Vandaag heeft Codemasters de eerste in-gamevideo vrijgegeven van F1 2020. Ook is er bekendgemaakt dat de Formule 2 terugkeert in de game.

De Formule 2 maakte vorig jaar zijn debuut in de videogame en keert in deze editie terug. F2 is nu geïntegreerd in de carrièremodus waardoor spelers kunnen kiezen voor een volledig raceseizoen, een half raceseizoen of een uitdaging van drie races als voorbereiding op de F1. Vanaf release hebben spelers toegang tot het F2 seizoen van 2019. Later dit jaar komt er een gratis update voor het F2 2020-seizoen.

Naast de nieuwe F1-bolides van 2020, heb je ook de mogelijkheid om te racen in klassieke auto’s uit de historie van F1. De 16 klassieke auto’s zijn:

 • 2010 Red Bull RB6
 • 2010 Ferrari F10
 • 2010 McLaren MP4-25
 • 2009 Brawn BGP 001
 • 2008 McLaren MP4 –23
 • 2007 Ferrari F2007
 • 2006 Renault R26
 • 2004 Ferrari F2004
 • 2003 Williams FW25
 • 2000 Ferrari F1 2000
 • 1998 McLaren MP4-13
 • 1996 Williams FW18
 • 1992 Williams FW14
 • 1991 McLaren MP4/6
 • 1990 Ferrari 641
 • 1990 McLaren MP4/5B

De F1 2020 Deluxe Schumacher Edition bevat ook:

 • 1991 Jordan 191
 • 1994 Benetton B194
 • 1995 Benetton B195
 • 1988 McLaren MP4/4

"De eerste gameplayvideo van de F1-gamecampagne is een sleutelmoment voor ons geworden en dit jaar is dat niet anders", zegt Lee Mather, F1 Franchise Game Director bij Codemasters. "Elk seizoen verleggen we de grens en we kunnen niet wachten totdat het seizoen van start gaat en dat spelers de kans krijgen om te racen met de gloednieuwe auto’s op de nieuwe circuits."

F1 2020 wordt op vrijdag 10 juli 2020 uitgebracht voor PlayStation 4, Xbox One, pc en Google Stadia. Spelers die de Michael Schumacher Deluxe Edition aanschaffen ontvangen exclusieve content en krijgen drie dagen eerder toegang tot de game. Vanaf dan kunnen spelers aan de slag met de nieuwe bolides en kunnen spelers een volledige Grand Prix ervaren op het Circuit van Zandvoort.

Het is vandaag..

Het is vandaag de dag van de verpleging. En niet alleen dat, ook is het vandaag de internationale dag van de beroerte. Deze wordt echter niet gehouden in verband met de coronacrisis.

De dag van de verpleging wordt elk jaar op 12 mei gehouden; de geboortedag van Florence Nightingale, zij wordt gezien als de grondleggster van de moderne verpleging. In 1953 had Dorothy Sutherland, een medewerkster van het Amerikaanse Ministerie van Volksgezondheid aan de toenmalige president voorgesteld om een "verpleegstersdag" uit te roepen; hij verwierp dat idee. In januari 1974 werd de geboortedatum van Nightingale gekozen om deze speciale dag te vieren.

Ook is het vandaag mijn verjaardag. Het is dan geen nationale dag maar net als de internationale dag van de beroerte wordt deze niet gehouden. 

 

Immortal Realms: Vampire Wars verschijnt op 28 augustus

Uitgever Kalypso Media en ontwikkelaar Palindrome Interactive maken vandaag bekend dat Immortal Realms: Vampire Wars op 28 augustus verschijnt voor pc, PlayStation 4, Xbox One en Nintendo Switch.

De game mengt turn-based vampiergevechten met empire-management en volgt een oorlog tussen mensen en drie vampierenclans: de Dracul, Moroia en Nosfernus. De closed beta van Immortal Realms: Vampire Wars is nu geopend voor spelers die de game vooraf aanschaffen in de Kalypso Store, en de Microsoft Store via Xbox Game Preview.

Om de aankondiging te vieren heeft Kalypso een ontwikkelaar-video van Palindrome Interactive uitgebracht. Dit eerste deel in een vierdelige serie gaat dieper in op het verhaal, de gameplay-fusie van turn-based combat en empire-management, en het design van de game.

Tony Hawk Pro Skater 1+2 aangekondigd voor september

Tony Hawk zelf kondigt Tony Hawk Pro Skater 1+2 aan, remasters van de klassieke games. De game bevat de bekende stages en het grootste deel van de oude soundtrack.

Daarnaast zijn enkele nieuwe elementen toegevoegd, zoals nieuwe tricks en features uit latere delen uit de serie zoals multiplayer. De remaster wordt ontwikkeld door Vicarious Visions, die eerder verantwoordelijk waren voor de remasters van Crash.

De aankondigingstrailer vind je hieronder. Tony Hawk Pro Skater 1+2 komt uit op 4 september voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Miljardair Branson houdt uitverkoop om luchtvaartmaatschappij te redden

Miljardair Richard Branson gaat dan toch een deel van zijn fortuin spenderen aan het redden van onder andere zijn luchtvaartmaatschappij Virgin Atlantic. Naar verluidt wil Branson 500 miljoen dollar ophalen met de verkoop van aandelen in zijn ruimtevaartbedrijf Virgin Galactic.


Richard Branson (Foto: Jeff J Mitchell/Getty Images)

De Branson Virgin Group maakte dinsdag bekend dat ze 25 miljoen aandelen gaan verkopen, ongeveer één vijfde van het aandelenpakket in bezit van Branson. Dit nieuws zorgde er direct voor dat de aandelen Virgin Galactic met vijf procent in waarde daalden.

"Virgin is van plan om alle opbrengsten te gebruiken ter ondersteuning van haar portfolio van wereldwijde vrijetijds-, vakantie- en reisbedrijven die zijn getroffen door de gevolgen van de uitbraak van COVID-19", aldus een woordvoerder van het bedrijf.

Lees ook: Miljardair Branson kop-van-jut na aanvraag coronahulp

Eind maart klopte Branson nog aan om financiële hulp van de Engelse regering te vragen. Deze aanvraag werd hardop veroordeeld door het Britse volk. De steenrijke Branson staat erom bekend dat hij een notoire belastingontwijker is die graag zijn financiën onderbrengt op belastingparadijzen en zo geen cent bijdraagt aan de Britse staatskas.

Verder heeft hij ooit geweigerd om belasting te betalen aan het Britse openbare gezondheidsstelsel, een dispuut dat uiteindelijk voor de rechter werd beslecht in het voordeel van Branson. De Britse belastingbetaler voelde er daarom niets voor om voor de problemen van Branson in de buidel te moeten tasten.

Virgin Galactic is overigens een bedrijf dat nog geen winst gemaakt heeft, maar toch binnenkort toeristen de ruimte in wil sturen. Een kaartje kost rond de twee ton in Engelse ponden. Inmiddels zouden zeshonderd klanten al een ton overgemaakt hebben, genoeg voor investeringskapitaal ter waarde van zestig miljoen pond.

104-jarige man jarenlang bestolen van zijn geld

Een 47-jarige vrouw en een 66-jarige man uit Kortenhoef zijn vandaag aangehouden omdat ze ervan worden verdacht tussen 2014 en 2019 geld te hebben gestolen van de rekening van een 104-jarige Hilversummer.

Een 104-jarige man uit Hilversum had sinds maart 2014 al zijn financiële zaken uitbesteed aan een vrouw die hij al ruime tijd kende. Deze vrouw had de volmacht over al zijn betaal- en spaarrekeningen. Toen er regelmatig aanmaningen binnenkwamen en de man ook na herhaalde verzoeken geen inzicht kreeg in zijn eigen bankafschriften, vertrouwde hij het niet meer.

Met hulp lukte het hem inzicht te krijgen in zijn financiële zaken. Daaruit bleek dat er tussen maart 2014 en januari 2018 bijna 80.000 euro van zijn financiële tegoeden was verdwenen. Daarnaast had hij zijn auto door de vrouw laten verkopen en daar nooit een cent van gezien.

Het slachtoffer ontving ook maandelijks een AOW uitkering, maar ook deze inkomsten werden uitgegeven aan andere zaken zoals vakanties, schoonheidssalons en online winkels. In totaal werd ongeveer 100.000 euro van de man ontvreemd. Hierdoor is het slachtoffer in financiële problemen geraakt.

Het slachtoffer deed in oktober 2019 aangifte van diefstal en de recherche startte een onderzoek. De verdachte werd vandaag aangehouden en zij wordt verdacht van oplichting, verduistering en diefstal in een periode van vijf jaar. Het gaat om een 47-jarige vrouw uit Kortenhoef. Ook een 66-jarige man uit Kortenhoef werd aangehouden. De recherche onderzoekt zijn betrokkenheid bij deze zaak. De verblijfplaatsen van de twee verdachten zijn doorzocht en verschillende spullen werden in beslag genomen.

Harvest Moon: One World voor Switch aangekondigd

Natsume en Rising Star Games hebben vandaag Harvest Moon: One World voor de Nintendo Switch aangekondigd. De game wordt later dit jaar uitgebracht.

Beginnende boeren kunnen zich verheugen op een wereld vol nieuwe en bekende gezichten, unieke dorpen en avontuurlijke uitdagingen terwijl ze een steeds groter wordende boerderij beheren. De nieuwe game wordt ontwikkeld met een geheel nieuwe engine en graphics.

Harvest Moon: One World bevat een gloednieuwe manier waarop zowel nieuwe als doorgewinterde spelers Harvest Moon kunnen beleven,” aldus Hiro Maekawa, president en CEO van Natsume. “Over de jaren heen is Harvest Moon steeds beter geworden, maar heeft het altijd het traditionele, gezinsvriendelijke karakter behouden waar de franchise om bekendstaat. De nieuwe engine en nieuwe graphics maken van deze game een ervaring zoals je die in 2020 mag verwachten. We kijken er enorm naar uit om in de komende maanden meer bekend te maken over Harvest Moon: One World.

Kun jij je een wereld zonder tomaten, aardbeien of sla voorstellen? In de nieuwste telg binnen de Harvest Moon-serie is dat precies de situatie waarin jij je als speler bevindt. Slechts een oud boek toont je hoe de wereld ooit was... Spelers doen een ontdekking en gaan op een avontuur dat zich niet alleen in hun eigen dorp afspeelt, maar zich uitstrekt over de hele wereld. Van de stranden van Halo-Halo tot de besneeuwde bergen van Salmiakki, er is letterlijk een hele wereld om te verkennen.

Harvest Moon: One World - Logo

Noodopvang Zoutkamp tijdelijk corona-isolatielocatie asielzoekers

De noodopvang van asielzoekers op de Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp stopt. Het militaire terrein dient de komende 2 weken als isolatielocatie voor met corona besmette bewoners van het asielzoekerscentrum uit Sneek. Het COA (Centraal orgaan Opvang Asielzoekers) regelt de verzorging.

De huidige bewoners van de Lodewijk van Nassaukazerne, ongeveer 90, gaan naar de COA-locaties in Ter Apel en Budel. Vervolgens wordt de kazerne klaargemaakt voor de met corona besmette bewoners van AZC Sneek. Zij gaan samen met hun gezinsleden en huisgenoten 14 dagen in isolatie. In totaal gaat het over ongeveer 60 personen.

De betrokkenen mogen de woonruimte in de isolatieperiode niet verlaten. Ze worden er voorzien van maaltijden, drinken, sanitaire middelen, medische zorg en alle andere levensbehoeften. Na deze periode gaan de mensen terug naar Sneek en worden de gebouwen weer overgedragen aan Defensie.

Kazerne beter geschikt voor isolatie
De aparte opvang moet de niet besmette AZC-bewoners in Sneek beschermen en verspreiding van het virus de kop indrukken. In het asielzoekerscentrum Sneek is het onvoldoende mogelijk om de verschillende groepen te scheiden. De kazerne is hier beter geschikt voor.

Overleg precieze uitvoering
Momenteel overleggen de ministeries van Defensie en Justitie en Veiligheid en het COA over de precieze uitvoering van deze militaire bijstand. Uitgangspunt blijft dat Defensie de locatie ter beschikking stelt en dat het COA de uitvoering doet en daarmee ook de verzorging van de besmette asielzoekers.

Afbeelding: Defensie
Afbeelding: Defensie

Sanquin neemt deel aan internationale plasma-alliantie om COVID-19 medicijn te ontwikkelen

Sanquin heeft zich aangesloten bij een internationale plasma-alliantie met als doel antistoffen uit plasma te verwerken tot een geneesmiddel als mogelijke behandeling voor patiënten met risico op ernstige complicaties door COVID-19. Door medewerking te verlenen aan deze alliantie, hoopt Sanquin een belangrijke bijdrage te leveren aan de mogelijke ontwikkeling van dit geneesmiddel.

De internationale farmaceutische bedrijven Takeda, CSL Behring, Biotest, BPL, LFB en Octapharma hebben begin april de zogenaamde CoVIg-19 Plasma Alliantie opgericht. Intussen is deze alliantie uitgebreid tot tien mondiale en lokale plasmaverwerkende partijen, en ook organisaties buiten de plasma industrie verlenen hun steun en medewerking.

Het doel van samenwerking is om de ontwikkeling van dit potentiële geneesmiddel te versnellen, de kansen op succes te vergroten en de levering en beschikbaarheid van het potentiële geneesmiddel te vergroten als het wordt goedgekeurd. Door informatie te delen en gebruik te maken van de collectieve expertise en bestaande infrastructuur, is de overtuiging dat veel meer, veel sneller kan worden gedaan. Juist in die periode dat de druk van de pandemie vraagt om snelle actie.

De ontwikkeling van een op plasma gebaseerd geneesmiddel dat constante hoge niveaus van antilichamen tegen het nieuwe coronavirus bevat, wordt een hyperimmune globulin (H-Ig) genoemd en vereist de inzameling van plasma van donoren die genezen zijn van COVID-19, en wiens plasma antilichamen bevat die het coronavirus bestrijden. Eens verzameld, wordt dit “convalescent plasma” getransporteerd naar productiefaciliteiten waar het verder behandeld, getest en uiteindelijk verwerkt wordt tot een finaal product.

Dit H-Ig is slechts een van de vele mogelijke opties om een antwoord te bieden op de pandemie, maar het kan een van de eerste mogelijke behandelingsopties zijn voor mensen met risico op ernstige complicaties als gevolg van COVID-19.

Pieter de Geus, CEO van Sanquin Plasma Products: “Ook Sanquin ziet hier duidelijke meerwaarde in. De gecombineerde kracht van dit initiatief geeft tijdswinst in het proces, iets waar patiënten alleen maar baat bij kunnen hebben. Het voordeel is dat Sanquin Plasma Products de nodige expertise heeft inzake plasmaproducten, en met de eigen kennis kan bijdragen aan bijvoorbeeld het opstellen van het klinisch protocol of het testen. Bovendien is Sanquin Bloedbank al actief bezig met het inzamelen van convalescent plasma. Daar zijn we, los van de activiteiten van de Alliantie, eerder mee begonnen zodat Erasmus MC en LUMC op onderzoeksbasis kunnen meten of een convalescente plasmatransfusie het ziektebeeld van patiënten verlicht. Omdat Sanquin dit al heeft georganiseerd, kunnen we nu ook meteen aan de CoVIg-19 Plasma Alliantie bijdragen.”

Het door Sanquin beschikbaar stellen van het schaarse convalescent plasma aan de CoVIg-19 Plasma Alliantie vereist grootschalige inzameling. Sanquin kan dit verzorgen door, in overleg met de minister van VWS, tijdelijk afnamecentra uit te breiden en meer personeel aan te trekken. Op deze manier draagt Sanquin bij aan de behandeling en de preventie van COVID-19.

Afbeelding: Pixabay
Afbeelding: Pixabay

Musical Hamilton eerder naar Disney+

Aangezien de theaters wereldwijd gesloten zijn en de verwachting is dat ze nog wel even hun deuren dicht moeten houden wordt er steeds meer theater online vertoond. Zo ook binnenkort op Disney+.

De hitmusical Hamilton vertelt het verhaal van Alexander Hamilton, een van de Founding Fathers en de oprichter van onder andere de Bank of America. Ook was hij de eerste minister van Financiën van de Verenigde Staten. De teksten zijn geschreven door Lin-Manuel Miranda, die ook de liedjes schreef voor de Disney-film Moana. De musical werd genomineerd voor 16 Tony Awards, de theaterprijs van Amerika, en wist er 11 mee te mee naar huis te nemen.

Disney moest diep in de buidel tasten voor de rechten van het stuk. Er werd 75 miljoen dollar betaald voor de wereldwijde streamingsrechten, een strijd die vermoedelijk tussen meerdere filmstudios ging. Netflix zou tot op het laatst ook in de race geweest zijn, maar moest het afleggen tegen de House of Mouse. De releasedatum was oorspronkelijk gepland op 15 oktober 2021. Er kwam wereldwijd een roep van fans aan Disney om de opname eerder te laten verschijnen en daar is nu klaarblijkelijk gehoor aan gegeven. 

Lin-Manuel Miranda zelf laat in een verklaring weten: "Ik ben zo onwijs trots op de manier hoe Tommy Kail (de regisseur, red.) Hamilton naar jullie schermen heeft weten te brengen. Hij heeft er voor gezorgd dat iedereen het beste plekje in het theater heeft. Ik ben ook dankbaar dat Disney en Disney+ bereid zijn geweest om de lancering naar voren te schuiven in deze bizarre tijden. Als laatste nog wil ik de fans bedanken die erom hebben gevraagd. Ik kan niet wachten totdat jullie kunnen gaan kijken!"

Hamilton is vanaf 3 juli beschikbaar op Disney+.

Musical Hamilton eerder naar Disney+
Musical Hamilton eerder naar Disney+

Tweetal opgepakt voor beramen moord

Gisteren hield de politie een man en vrouw uit Eindhoven aan op verdenking van het voorbereiden van een moord. Zij zitten vast voor verder onderzoek. Het motief van het tweetal is mogelijk relationeel.

De recherche ontving zeer recent informatie over de op handen zijnde moord. Het beoogde doelwit betreft een vrouw uit Eindhoven. De info was dusdanig concreet en verontrustend dat de recherche een onderzoek opstartte. De verdachten en het beoogde slachtoffer zijn bekenden van elkaar.

De 44-jarige verdachte is door een arrestatieteam aangehouden. Hij zou namelijk in het bezit zijn van een vuurwapen. De 35-jarige vrouwelijke verdachte werd in een Eindhovense woning aangehouden. Tijdens het onderzoek in die woning is een vuurwapen ontdekt en voor onderzoek meegenomen.

Beide verdachten zitten vast en worden uitgebreid gehoord over deze zaak. De politie hoopt hiermee hun motieven te doorgronden en de exacte toedracht te achterhalen.

Afbeelding: Stockfoto politie.nl
Afbeelding: Stockfoto politie.nl

Ranković opvolger van Pardew bij ADO Den Haag

Aleksandar Ranković is de nieuwe hoofdtrainer van ADO Den Haag. De 41-jarige Serviër is de opvolger van Alan Pardew.

Ranković speelde vijf seizoenen voor de club uit de hofstad. Na zijn spelerscarrière werd hij jeugdtrainer bij ADO. In het seizoen 2017/2018 was hij assistent van Henk Fraser bij Vitesse. Met diezelfde Fraser maakte hij het seizoen daarna de overstap naar Sparta Rotterdam.

Ranković die bij ADO aan zijn eerste klus als hoofdtrainer begint heeft een contract voor twee seizoenen ondertekend. Hij krijgt daarbij assistentie van oud-ploeggenoot Richard Knopper en voormalig Almere City-trainer Michele Santoni.

COVID-19 in verpleeghuizen stabiliseert

Het aantal nieuwe verpleeghuizen met COVID-19 patiënten is lager dan in maart en april. Sinds eind april stabiliseert het aantal nieuwe verpleeghuizen met COVID-19 patiënten. Er komen iedere dag nog wel nieuwe locaties bij, maar niet meer zoveel als in maart en de eerste helft van april (zie Figuur 1).

Ook het aantal gemelde COVID-19 overlijdens in verpleeghuisbewoners neemt af sinds eind april (Figuur 2). Verpleeghuizen laten bewoners en zorgmedewerkers testen wanneer er een verdenking is op COVID-19. Sommige meldingen worden later gedaan. Daarom kan het zijn dat nog niet alle meldingen van de laatste week zijn meegenomen.

Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu werkt samen met Nivel Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) en Verenso Vereniging van Specialisten Ouderengeneeskunde en Sociaal Geriaters (Vereniging van Specialisten Ouderengeneeskunde en Sociaal Geriaters) om beter zicht te krijgen op patiënten in verpleeghuizen die waarschijnlijk COVID-19 hebben of hadden, maar bij wie geen laboratoriumonderzoek is gedaan. Verder werkt het RIVM ook samen met het CBS Centraal Bureau voor de Statistiek om beter zicht te krijgen op het aantal verpleeghuisbewoners dat overleden is aan COVID-19.

Paniek: rattenslang zoekt lichaamswarmte in bed

Een Amsterdammer kreeg vanochtend de schrik van zijn leven: in zijn bed trof hij een rattenslang aan. Het dier heeft zijn avontuur niet overleefd. 'Helaas is het diertje in de paniek gedood, omdat er ook kinderen waren en ze niet wisten of het dier giftig zou zijn', vertelt Rob van stichting Dierenhulp Nederland. Rattenslangen zijn echter niet giftig.

Hoe het dier in bed is beland blijft de vraag. 'Het is de laatste tijd niet ongewoon eigenlijk. Eergisteren hadden we ook al een rattenslang die bij iemand in bed was gekropen in Rotterdam en vanochtend werd er een rattenslang gevonden in een busje van PostNL in Zaandam', aldus Rob.

Ontsnappingskunstenaars
'Het zijn echte ontsnappingskunstenaars en ze houden van zonnig weer. Als het dan koud wordt, dan zoeken ze de warmte op. Soms is dat lichaamswarmte.' Rob vermoedt dat de slangen uit een nabijgelegen huis zijn ontsnapt. 'Of ze zijn misschien gedumpt.'

Wie een slang in zijn bed tegenkomt en niet weet wat het is, kan volgens de reptielenkenner het beste het dier met rust laten en de dierenambulance bellen. 'Als je weet wat je doet, kan je hem ook in een kussensloop stoppen. Maar doodmaken is niet de bedoeling.'

COVID-19: 196 nieuwe besmettingen en 54 doden, totaal 42.984 en 5510

Tot en met 12 mei 10:00 uur zijn er in Nederland in totaal 42.984 COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM, dat is een toename van 196 ten opzichte van gisteren. Van deze gemelde patiënten zijn er tot nu toe 11.378 (+35) opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Er zijn sinds de vorige update 54 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 5510 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2 virus.

Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten is hoger dan het aantal meldingen in de surveillance, omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt. Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Nieuwe partij Krol heeft nu ook standpunten, AOW terug naar 65

Goed nieuws, de Partij voor de Toekomst vindt nu ook iets! De partij van Henk Krol en Femke Merel van Kooten-Arissen heeft de tien basisbeginselen van waarop het partijprogramma gebaseerd zal zijn, onthuld. Zo wil de PvdT dat de AOW weer naar 65 gaat en dat we respectvol omgaan met dieren en de natuur. De basisbeginselen zullen niet leiden tot een programma dat tot in detail uitgewerkt zal zijn.

De herkomst van de twee politici van de PvdT is duidelijk te herkennen. Zo heeft Krol een aantal punten meegenomen die hij eerder bij de VVD en 50plus een warm hart toedroeg. Naast het terugbrengen van de AOW naar 65 wil hij ook leeftijdsdiscriminatie aanpakken. "Nog deze kabinetsperiode gaan we onze initiatiefwet Strafbaarstelling Leeftijdsdiscriminatie verdedigen in het parlement. We willen daarnaast dat leeftijd als non-discriminatiegrond wordt opgenomen in artikel 1 van de Grondwet – iedereen die zich in Nederland bevindt, wordt in gelijke gevallen gelijk behandeld", zo laat de partij op haar eigen website weten.

Ook in de zorg wordt er over de schutting bij 50plus gekeken. "De marktwerking in de zorg wordt teruggedraaid. Zorg wordt betaalbaar en toegankelijk. Ouderen hebben recht op leven en een menswaardig bestaan. Mantelzorgers zijn een essentiële pijler in de zorgketen en verdienen respect in woord en daad."

Van Kooten-Arissen neemt een aantal punten mee uit de linkse politieke hoek waar ze vandaan komt. "Een gezond milieu is van levensbelang. We geven onze planeet leefbaar en gezond door aan komende generaties. We gaan respectvol om met dieren en de natuur", zo lezen we. Ook voor kunst en cultuur moet voldoende aandacht zijn.

Verwacht geen tot in detail uitgewerkt partijprogramma van de PvdT. "Niemand kan voorspellen hoe over één, twee, vijf laat staan vijftig jaar de post-coronasamenleving eruit ziet. Zoals niemand aan het begin van 2020 kon voorzien hoe de wereld er in mei 2020 bij zou staan. Het zou dan ook aanmatigend zijn nu al in detail een politiek programma op tafel te leggen. Alles is onzeker." Het voordeel hiervan zal ongetwijfeld zijn dat de plannen ook niet tot in detail financieel verantwoord hoeven te worden.

Zoals zo vaak met nieuwe partijen probeert de Partij voor de Toekomst een directe brug naar de kiezer te slaan, leden krijgen veel inspraak zo wordt er beloofd. "Op dit moment wordt achter de schermen van deze website hard gewerkt aan een ‘doorlopend congres’ voor leden. Zo kan iedereen meedenken en standpunten meehelpen ontwikkelen en bijschaven waar nodig. Leden kunnen zich samen met ons verdiepen in onderwerpen door expertvideo’s, podcasts, artikelen en columns. In de digitale “Fractiekamer” zal er mét leden en door leden onderling van gedachten gewisseld worden. Wij hechten zeer aan directe democratie, ook binnen onze eigen partij. Regelmatig zal de Partij voor de Toekomst via digitale mini-referenda de mening van leden vragen over concrete te nemen besluiten, bijvoorbeeld moties."

De tien punten van het beginselprogramma van de PvdT:

1. Pensioen
De Partij voor de Toekomst vecht voor het behoud van het beste pensioenstelsel ter wereld, voor indexatie en voor een realistische rekenrente. De pensioenroof wordt gestopt.

2. AOW
De AOW leeftijd gaat terug naar 65 jaar.

3. Zorg
De marktwerking in de zorg wordt teruggedraaid. Zorg wordt betaalbaar en toegankelijk. Ouderen hebben recht op leven en een menswaardig bestaan. Mantelzorgers zijn een essentiële pijler in de zorgketen en verdienen respect in woord en daad.

4. Discriminatie
Nog deze kabinetsperiode gaan we onze initiatiefwet Strafbaarstelling Leeftijdsdiscriminatie verdedigen in het parlement. We willen daarnaast dat leeftijd als non-discriminatiegrond wordt opgenomen in artikel 1 van de Grondwet – iedereen die zich in Nederland bevindt, wordt in gelijke gevallen gelijk behandeld.

5. Dieren, natuur, milieu en klimaat
Een gezond milieu is van levensbelang. We geven onze planeet leefbaar en gezond door aan komende generaties. We gaan respectvol om met dieren en de natuur.

6. De rol van de overheid
De overheid is integer, dienstbaar, transparant en controleerbaar. Publieke taken horen in publieke handen en onder publieke controle. Het bindend referendum wordt ingevoerd. Wij staan positief kritisch ten opzichte van de EU, maar willen onze soevereiniteit behouden.

7. Economie en inkomen
Duurzaam ondernemerschap wordt gestimuleerd. Met geld verdienen is niets mis, met onuitlegbare inkomensverschillen wel. De overheid stimuleert, helpt en springt waar nodig bij. De koopkracht in het algemeen, maar van kwetsbare groepen in het bijzonder, wordt hersteld.

8. Cultuur en onderwijs
Cultuurverschillen mogen onze samenleving niet ontwrichten. Onderwijs is een vitale sector. Leerkrachten verdienen respect in woord en daad.

9. Innovatie en kunst
Innovatief talent krijgt ruim baan om de samenleving, de zorg, het wonen en de economie vooruit te helpen. Artistiek talent krijgt ruimte om te inspireren.

10. Rechtsstaat
Wij bouwen aan een rechtsstaat waar niets krom is. Daders worden gestraft en daarna weer op weg geholpen, slachtoffers en nabestaanden krijgen meer rechten.

Nieuwe partij Krol heeft nu ook standpunten, AOW terug naar 65 (WikiCommons/Thijmenvelman)
Nieuwe partij Krol heeft nu ook standpunten, AOW terug naar 65 (WikiCommons/Thijmenvelman)

COVID-19 Sneltesten niet betrouwbaar

De Taskforce Serologie van de Landelijke Coördinatie Testcapaciteit, een samenwerking van Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), ziekenhuizen en laboratoria heeft onderzoeksresultaten naar sneltesten van onafhankelijke Medische Microbiologische laboratoria verzameld. Uit de voorlopige conclusies blijkt dat geen van de onderzochte sneltesten (POCT) voldoet aan de eisen voor individuele patiëntendiagnostiek. Zie samenvatting rapportage

Op basis van het WHO-advies om serologische sneltesten niet te gebruiken om mensen te testen en de voorlopige gegevens die zijn verzameld in de Nederlandse medisch microbiologische laboratoria, raadt de Taskforce het gebruik van sneltesten af. De testen zijn niet betrouwbaar. Er is een te groot groot aandeel fout-positieve en fout-negatieve uitslagen.

Zestien sneltesten beoordeeld op betrouwbaarheid
Het aanbod van deze sneltesten, Point-Of-Care antilichaamtesten (POCT), is groot. Wereldwijd zijn er voor zover bekend 168 sneltesten in omloop. In Nederland zijn er 23 COVID-19 sneltesten bekend in verschillende fases van onderzoek en validatie. Voor dit onderzoek is de data van onderzoek door 14 verschillende onafhankelijke laboriatoria naar 16 sneltesten beoordeeld.

Met deze sneltesten zou, volgens de aanbieders, in 10 tot 30 minuten kunnen worden bepaald of de geteste persoon op dat moment besmet is met COVID-19; of dat de geteste persoon een infectie met COVID-19 heeft gehad.

WHO raadt gebruik sneltesten af
De Wereldgezondheidsorganisatie heeft op 8 April 2020 een technische richtlijn bekend gemaakt waarin zij zegt dat sneltesten niet bruikbaar zijn tenzij ze uitgebreid goedgekeurd zijn in de juiste context (bepaalde groepen in combinatie met specifieke vraagstellingen). Daarom wordt geadviseerd ze alleen voor onderzoeksdoeleinden te gebruiken en niet om mensen te testen. De WHO waarschuwt dat gebruik van onbetrouwbare sneltesten het indammen en controle van de COVID-19 pandemie kan belemmeren. De European Centre for Disease prevention and Control (ECDC European Centre for Disease Prevention and Control ) heeft gewaarschuwd dat er sneltesten met valse CE Conformité Européenne -markering* op de markt zijn, met valse documenten, niet complete technische validatie en niet onderbouwde prestatie claims.

Voortvluchtige veroordeelde in Nijkerk aangehouden

De politie heeft maandag omstreeks het middaguur in Nijkerk een 55-jarige Nederlander aangehouden die na een veroordeling nog een gevangenisstraf van 254 dagen moest ondergaan.

Omstreeks 10.00 uur zagen medewerkers van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid op een carpoolplaats in Nijkerk een ontmoeting tussen twee personen die daar beide afzonderlijk waren aangekomen. De ene man stapte bij de andere in en de auto reed vervolgens met hoge snelheid weg. Dit wekte de nieuwsgierigheid bij de agenten en ze reden er in een onopvallende auto achteraan met de intentie de auto een stopteken te geven en te controleren. Echter zover kwam het niet.

In de doodlopende straat De Kelis in Voorthuizen stopte de auto en vluchtte de bestuurder. Toen de agenten bij de auto stopten kwam er een vrouw uit één van de huizen die vertelde dat net een man bij haar de tuin in kwam rennen en over de heggen was gesprongen. Hij leek wel op de vlucht, zei ze. De bijrijder had volgens eigen verklaring een zakelijke ontmoeting met de bestuurder en hij wist ook niet waarom die ineens op de vlucht ging.

Bij het onderzoek in de auto vonden de agenten in een tasje een rijbewijs en een paspoort. Volgens de politiesystemen werd de eigenaar van het paspoort nog gezocht om een straf van 254 dagen uit te zitten. De agenten hebben in de omgeving gezocht maar hebben de man niet meer aangetroffen.

Omstreeks 12.00 uur kregen ze de melding van de regionale Eenheid 0ost-Nederland, dat een agent van die eenheid op de Appelsestraat in Nijkerk een man heeft aangesproken die aan het signalement voldoet. Bovendien heeft hij nu een smerige broek met gaten erin. De agenten van de Landelijke Eenheid zijn er onmiddellijk heengereden en hebben de bestuurder overgenomen en aangehouden. De 55-jarige man, Nederlandse nationaliteit, maar nu woonachtig in Duitsland is ingesloten en zal zijn straf moeten uitzitten.

Nederlander neukt vaker dankzij COVID-19

Maar liefst zeventien procent van de Nederlanders heeft vergeleken bij de periode voorafgaand aan de coronacrisis, vaker seks met zijn of haar partner. Vooral inwoners van de grootste steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag) zitten met 24 procent niet stil. Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl onder 1.525 Nederlanders van achttien jaar en ouder. Ondanks de toename in fysiek contact, zou een derde van de ondervraagden na afloop van de intelligente lockdown graag een aantal dagen alleen op vakantie gaan.

Met 33 procent zijn vooral mannen toe aan een aantal dagen respijt van hun partner, onder vrouwen bedraagt dit slechts 26 procent. Ondanks deze behoefte aan meer me-time, is slechts acht procent van de respondenten bang dat hun relatie de coronacrisis niet overleeft. Opvallend genoeg zijn mannen bijna drie keer (!) zo sceptisch over de toekomst van hun relatie dan vrouwen: elf tegenover slechts vier procent. “Wanneer je inmiddels bijna twee maanden op elkaars lip zit, snap ik dat je snakt naar wat tijd alleen”, zegt Vince Franke van Acties.nl. “Mijn vriendin en ik zijn tijdens de lockdown nog dichter naar elkaar toegegroeid, maar als ik een aanbod zou krijgen om ergens een paar dagen alleen te zitten, zou ik direct ja zeggen.”

Werkrelaties
Niet alleen is de intelligente lockdown van positieve invloed op de relatie van een aanzienlijk gedeelte van de respondenten, ook veel professionele verstandhoudingen zijn er tijdens de coronacrisis op vooruit gegaan. Zo zegt maar liefst elf procent van alle ondervraagden momenteel zijn (oude manier van) werk het meeste te missen en plaatst het daarmee boven vrienden, uitgaan en sporten. Ook stelt een derde van de respondenten dat de onderlinge band tussen collega’s de afgelopen weken aanzienlijk is verbeterd. Franke: “Ik zie de coronacrisis als een great equalizer. Wie je ook bent, wat je functie ook is: we zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Vanwege het beperkte aantal contactmomenten word je als werkgever gedwongen om te vertrouwen op je mensen. Bij ons heeft dit vooralsnog geen windeieren gelegd”. Werknemers maken helaas ook nog weleens misbruik van de toegenomen vrijheid, zo blijkt uit het onderzoek. 43 procent van de ondervraagden zegt tijdens de lockdown ten minste een half uur te hebben gespijbeld van werk.

Hobbyen
Ondanks alle positieve invloeden, lijken onze hobby- en eetgewoonten vooralsnog het grootste slachtoffer te worden van de coronacrisis. Maar liefst 21 procent van de respondenten zegt tijdens de intelligente lockdown ten minste één hobby te hebben opgepakt en inmiddels weer te hebben laten vallen. Vooral in de grootste steden (dertig procent) en door jongeren (35 procent) wordt er weinig succesvol op los gehobbyd. Een groot gedeelte van de respondenten ziet deze extra inspanningen (helaas) niet beloond. Zo verwacht maar liefst 45 procent van alle Nederlanders aan te komen als gevolg van de coronacrisis. De grootste boosdoeners lijken vaker eten bestellen (21 procent) en meer kant-en-klaarmaaltijden (dertien procent) te zijn. Franke: “Juist nu is het belangrijk om goed voor jezelf te blijven zorgen. Ik snap dat het soms verleidelijk is om eten te bestellen of snel een pizza in de oven te gooien, maar uiteindelijk moeten al die extra coronakilo’s er ook weer af.”

Nederlander neukt vaker dankzij COVID-19
Nederlander neukt vaker dankzij COVID-19

Nederlander neukt vaker dankzij COVID-19
Nederlander neukt vaker dankzij COVID-19

30 keer typisch jaren '90

De jaren '90 was een prachtig decenium waarin we overspoeld werden door boybands, waarin we massaal gingen internetten, waar we gingen hakkuh, waar Paars aan de macht was en nog veel meer. Speciaal voor jullie hebben we 30 typische dingen uit de jaren '90 op een rijtje gezet. Waar heb jij goede herinneringen aan en wat mis jij nog in dit rijtje? We horen het graag van je in de reacties op de laatste pagina.

Assassin's Creed Valhalla 'minimaal 30 fps' op next-gen consoles

In een ietwat opmerkelijke statement van Ubisoft tegenover Eurogamer Portugal laat de Franse ontwikkelaar weten dat de nieuwe Assassin's Creed Valhalla "minimaal 30 fps" draait op Xbox Series X, met een 4K-resolutie.

Ten eerste is het vreemd dat Ubisoft spreekt van 'minimaal' 30 fps aangezien lager niet echt een optie is. Het laat daarentegen wel wat ruimte voor hoop op een mogelijke grafische modus die framerate bevoordeeld ten opzichte van visuele pracht en praal, iets wat de PlayStation 4 Pro en Xbox One X ook al konden in sommige games. Of een game beschikt over verschillende grafische modi (quality/performance modes) is uiteindelijk een keuze van een game-ontwikkelaar zelf. Voor de hand liggende keuzes zijn dan bijvoorbeeld 1080p/1440p bij 60fps óf 4K bij 30fps.

Het lijkt er dus op dat framerate wederom geen voorkeur geniet. De vertaling van Eurogamer Portugal verklaart verder dat het spel op 4K-resolutie zal draaien en de laadtijden zeer kort zullen zijn. Veel gamers zijn bezorgd dat in de nieuwe generatie consoles 30 frames per seconde nog steeds min of meer de norm blijft. Gelukkig zijn er ook titels die heel wat anders laten zien; toen DiRT 5 vorige week werd onthuld, werd medegedeeld dat de nieuwste rallyracer van Codemasters op maar liefst 120 frames per seconde kan draaien op de Xbox Series X.

Het gaat desalniettemin nog niet echt lekker met de hypetrain van Assassin's Creed Valhalla. Toen na een indrukwekkende cinematic trailer men met veel bombarie een "gameplaytrailer" beloofde bleek het wederom een cinematische in-engine achtige demonstratie te zijn met vrijwel geen gameplay. Vervolgens werd bekend dat mensen die de season pass pre-orderen, of een editie van de game pre-orderen waar de season pass in zit, een 'exclusieve' story mission genaamd 'Legend of the Beowulf' krijgen. Nu dus mogelijk ook een gelockte framerate van 30fps, al is dat nog even afwachten.

Wat we in ieder geval weten is dat Assassin's Creed Valhalla op Xbox Series X een 'smart delivery'-titel is, wat inhoudt dat je de game kunt kopen voor Xbox One en dat deze automatisch werkt op de Series X zodra die lanceert. Als het goed is wordt er de komende periode nog veel meer losgelaten over de nieuwe Assassin's Creed, ongetwijfeld met échte gameplay. Nog even afwachten dus.

Aandacht voor geweld tegen politie blijft noodzakelijk

Politiemensen hebben nog altijd regelmatig met agressie en geweld te maken dat tegen henzelf is gericht. Dat blijkt uit de jaarcijfers Geweld Tegen Politieambtenaren (GTPA). In aantallen is het geweld weliswaar stabiel gebleven ten opzichte van 2018. Maar in een aantal categorieën van geweld tegen de politie is een toename te zien. Bijvoorbeeld bij zware mishandeling en incidenten met vuurwerk gericht op de politie.

GTPA cijfers
In totaal waren er in 2019 10. 624 politiemensen betrokken bij geweldsincidenten die tegen henzelf was gericht. Dat is een lichte afname ten opzichte van 2018, toen waren dat nog 10.781 politieagenten. De cijfers zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, waaronder zware mishandeling, inrijden met voertuig op een collega, aanranding en belediging/spugen. De cijfers geven een helder beeld van de aandachtspunten voor de politie. ‘Geweldsincidenten raken de mens in het uniform, terwijl we best tegen een stootje kunnen. Ze hebben ook invloed op het thuisfront’, zegt Ruud Verkuijlen, Programmamanager Geweld tegen politie ambtenaren. ‘Deze vormen van agressie en geweld horen niet bij ons werk. En belemmeren agenten in het werk.'

Vuurwerk gooien
Zo is het aantal collega’s dat zwaar vuurwerk naar zich kreeg gegooid flink gestegen; in 2019 is dat bij 94 politieagenten gebeurd, tegenover 16 collega’s in het blauw in 2018. De toename van het vuurwerk-gerelateerd geweld tegen de politie en hulpverleners heeft een maatschappelijk en politiek debat op gang gebracht over de veiligheid van hulpverleners en agenten tijdens de jaarwisseling. Dat leidde begin dit jaar tot een politiek besluit om komend Oud & Nieuw het afsteken van vuurpijlen en knalvuurwerk te verbieden om zo de jaarwisseling veiliger te maken voor publiek, hulpverleners en agenten.

Zware mishandeling
Politiemensen zijn bij het uitvoeren van hun werk soms ook zelf het slachtoffer van een zware mishandeling. In 2019 verdubbelde dat type geweldsincident, 51 politiemensen kregen hiermee te maken tegenover 25 in 2018. Het baart de politie zorgen dat zoveel collega’s geconfronteerd worden met zware mishandeling. De impact van een zware mishandeling voor betrokken politieambtenaar is groot, zowel fysiek als mentaal. Verkuijlen: ‘Om die reden willen wij de stapeling van dit soort incidenten vroegtijdig signaleren. Zo krijgen wij meer zicht op het welzijn van politiemensen en kunnen leidinggevenden daar gericht aandacht aan geven.’

Agressie personen verward gedrag
Daarnaast laten de cijfers een toename zien van geweld tegen de politie door personen met verward gedrag. In 2018 kregen 636 politiemensen te maken met agressief gedrag, in 2019 waren dat er 790. De politie ziet steeds meer geregistreerde meldingen van mensen die de grip op het leven verliezen en overlast veroorzaken. Zo’n twintig procent van het politiewerk betreft incidenten met personen met verward gedrag. Achter deze cijfers gaat menselijk leed en maatschappelijke overlast schuil. Het gaat in veel gevallen om kwetsbare mensen die hulp nodig hebben. Toename van GTPA-zaken met personen met verward gedrag laat zien dat wij er als politie nog steeds in eerste aanleg alleen voor staan. De hulp voor personen met verward gedrag is primair een taak voor de zorg, waar de politie bij ondersteunt.

Zwaar illegaal vuurwerk
Wanneer een agent te maken krijgt met agressie/geweld dat tegen hem/haar is gericht, heeft dat een enorme weerslag op de politieman of -vrouw. Naar een agent uit de eenheid Midden-Nederland werd eind vorig jaar zwaar illegaal vuurwerk gegooid. Samen met een collega begeleidde hij op 17 december met de motor een stoet demonstrerende boeren. ‘In de Hanzetunnel in Amersfoort ging het mis', vertelt hij. ‘Ik zag een felle lichtflits en hoorde een heftige knal. Ik voelde een enorme luchtdruk tegen mijn lichaam en gezicht. Ik zag de motor van mijn collega zwabberen. We checkten bij elkaar via onze portofoons hoe het ging. We beseften toen wat er was gebeurd. Het ging hier om illegaal vuurwerk uit de zwaarste categorie. We hadden gezien uit welke auto het vuurwerk vandaan was gekomen en we gingen erachter aan. We hebben de mannen aangehouden. Toen zijn we naar het ziekenhuis gereden, omdat we een hevige pieptoon in onze oren hadden. Na een aantal medische onderzoeken, bleek dat we beiden gehoorschade hadden opgelopen.’

Gehoorschade
Hoewel het incident al een paar maanden geleden is gebeurd, hoort de politieagent nog steeds een pieptoon in zijn oren. Al is dat wel iets verbeterd, het is onduidelijk of dat helemaal verdwijnt. Het ergste vindt hij de reactie die hij kreeg van een omstander. ‘Die vond dat we ons aanstelden. Hij leek het heel normaal te vinden dat er vuurwerk naar ons hoofd was gegooid. Het was toch een geintje, vond hij. Terwijl wij er voor burgers zijn, zodat zij kunnen demonstreren, werd ons bijna het licht uit de ogen gegooid.’

Coronaspuger
Ook Leonie (eenheid Midden-Nederland) kreeg onlangs te maken met geweld, een coronaspuger. De politie zag deze vorm van GTPA de afgelopen maanden licht toenemen. Al zie je de toename nog niet terug in de gepubliceerde cijfers. ‘Het feit dat iemand je moedwillig ziek wil maken, heeft mij het meest geraakt’, vertelt Leonie. ‘Gelukkig bleek de vrouw, die ik na een aanhouding moest fouilleren, niet besmet met het coronavirus. Maar toen ze me in het gezicht tufte en er bij zei dat ze het coronavirus had, schok ik enorm. Ik heb nog zeker zes dagen in de stress gezeten of ik het zelf ook had. Ik moest in quarantaine en dat had ook gevolgen voor mijn thuisomgeving. Gelukkig gaat het nu goed met mij.’

Tweede verdachte opgepakt voor dood Bas Vijzelaar

In het onderzoek naar de dood van Bas Vijzelaar heeft de politie dinsdagochtend een 29-jarige man uit Utrecht aangehouden. Onderzoek moet uitwijzen wat zijn precieze rol is bij de dood van het slachtoffer.

Op zaterdag 14 maart werd in het Amsterdam-Rijnkanaal bij Breukelen het lichaam gevonden van de 33-jarige Bas Vijzelaar. De politie gaat ervan uit dat hij de avond daarvoor om het leven is gebracht. Op de ochtend van 14 maart zag een voorbijganger bloed, glas en een mobiele telefoon liggen op de Kanaaldijk Oost. Met behulp van een sonarboot en duikers heeft de politie Vijzelaars auto en lichaam onder het wateroppervlak aangetroffen.

Al snel kreeg de politie een verdachte in beeld. Deze 30-jarige man uit Oudekerk aan de Amstel kon op 16 maart worden aangehouden. Het onderzoek is daarna voortgezet. Afgelopen week meldde de politie al dat er steeds meer aanwijzingen zijn dat er bij de moord een tweede persoon betrokken is geweest. Zo beschikt de politie over diverse camerabeelden waarop de auto van het slachtoffer te zien is, dit in combinatie met andere voertuigen en personen. Op 12 mei kon een tweede verdachte worden aangehouden. Zijn rol bij de dood van het slachtoffer wordt nu onderzocht.

Beslissing over erfenis echtpaar dat op huwelijksreis overleed

De rechter moet terughoudend zijn bij het niet toepassen van het erfrecht zoals beschreven in het Burgerlijk Wetboek. Daarom is het gerechtshof Den Haag vandaag in een zaak over de vraag wie erfgenaam is van twee echtgenoten die kort na elkaar overleden in de Dominicaanse Republiek hier niet van afgeweken.

Een echtpaar zonder kinderen is tijdens de huwelijksreis in de Dominicaanse Republiek op dezelfde dag overleden. Dit als gevolg van een voedselvergiftiging. Eerst is de vrouw overleden en daarna de man. Het echtpaar had geen testament. De zaak gaat over de vraag wie erfgenaam is van de vrouw: de man of de familie van de vrouw.

Het Burgerlijk Wetboek bevat regels van erfrecht. Omdat er geen testament is, is volgens deze regels de man (en niet de familie van de vrouw) de erfgenaam van de vrouw. De rechtbank heeft deze regels in deze zaak niet toegepast. Vandaag heeft het gerechtshof Den Haag hierover in hoger beroep beslist.

Het gerechtshof overweegt dat alleen onder uitzonderlijke omstandigheden afgeweken kan worden van bovengenoemde regels. Het gerechtshof vindt dat daarvan geen sprake is in deze zaak. Het is niet uitzonderlijk dat de man en de vrouw mogelijk niet hadden nagedacht over het kort na elkaar overlijden en de juridische gevolgen daarvan. Daarnaast heeft de wetgever een vergelijkbare situatie als die van deze man en vrouw nadrukkelijk bekeken en heeft de wetgever ervoor gekozen de wet daarvoor niet aan te passen. Ook speelt zeker bij het erfrecht het beginsel van rechtszekerheid een belangrijke rol. Mede gelet hierop vindt het hof dat het niet onaanvaardbaar is dat het vermogen van de vrouw (via de nalatenschap van de man) terechtkomt bij de erfgenamen van de man.

1,2 miljoen voor onderzoek naar lever- en alvleesklierpleister

Polyganics en Syncom krijgen 1,2 miljoen subsidie voor onderzoek naar een lever- en alvleesklierpleister. Een groot deel van de subsidie komt uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Het bedrijf Polyganics uit Groningen ontwikkelt een pleister waarmee complicaties na een lever- en alvleesklieroperatie mogelijk kunnen worden voorkomen. Het medische technologiebedrijf werkt hiervoor samen met het Groningse biotechbedrijf Syncom. Een prototype van de lever- en alvleesklierpleister is inmiddels beschikbaar. Nieuw onderzoek moet de werking, veiligheid en effectiviteit van de zelfklevende pleister aantonen bij mensen.

Lekkage
Lekkage van vocht na lever- en alvleesklieroperaties is een veelvoorkomende complicatie. Het is lastig te behandelen omdat gal- en alvleeskliersappen zo agressief zijn. De ontwikkelde pleister blijkt bestand te zijn tegen deze sappen. Of de pleister ook goed werkt bij het afdichten van operatiewonden zal moeten blijken uit het validatie-onderzoek, dat later dit jaar in meerdere Europese ziekenhuizen plaatsvindt.

Inspirerend voorbeeld
De subsidie van 1,2 miljoen euro is mede mogelijk gemaakt door de provincie en gemeente Groningen en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland. Een groot deel van de subsidie komt uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Gedeputeerde IJzebrand Rijzebol (provincie Groningen): "We zijn er trots op dat we innovatieve bedrijven kunnen ondersteunen die zorgen voor toekomstige investeringen in onze regio. Polyganics is een inspirerend bedrijf dat voortdurend nieuwe medische producten ontwikkelt en succesvol op de markt weet te brengen. Daarnaast biedt het bedrijf hoogwaardige werkgelegenheid."

Man opnieuw opgepakt voor ernstig ongeluk na DNA-match

Donderdagavond 7 mei werd een 20-jarige inwoner van Den Bosch voor de tweede keer aangehouden voor dezelfde zaak. Het gaat om zijn vermoedelijke betrokkenheid bij het ongeval op de Churchilllaan in Den Bosch op 10 juni 2019, waarbij een vrouw zwaar gewond raakte. De man is maandag aan de rechter commissaris voorgeleid en blijft voorlopig vast zitten.

Deze verdachte werd op woensdag 26 februari al een keer aangehouden voor dit feit, maar enkele dagen weer vrijgelaten omdat er op dat moment onvoldoende gronden waren om hem nog langer vast te houden. Hij bleef wel steeds verdachte. Onder andere een aangetroffen petje was naar het NFI gestuurd voor onderzoek. Recent bleek dat daarin het DNA van de Bosschenaar zat. Ook werd zijn DNA op de achtergelaten motor gevonden, wat voldoende reden was om hem opnieuw aan te houden. De man wordt er van verdacht de, eerder gestolen, crossmotor te hebben bestuurd. Al eerder werd een verdachte opgepakt voor de heling van deze motor.

Een 40-jarige vrouw raakte op 10 juni 2019 ernstig gewond nadat zij werd aangereden door een crossmotor op de Churchilllaan in ‘s-Hertogenbosch. De vrouw liep destijds meerdere botbreuken op en lag enige tijd in het ziekenhuis. De crossmotor bleef achter en de bestuurder is weggevlucht zonder zich om de vrouw te bekommeren. Het slachtoffer is inmiddels door de recherche geïnformeerd over de aanhouding van de Bosschenaar.

Topvrouwen.nl krijgt belangrijke rol in SER-infrastructuur voor diversiteit

Topvrouwen.nl wordt per heden onderdeel van de ondersteunende SER-infrastructuur voor diversiteit en inclusie op de arbeidsmarkt. Deze infrastructuur wordt opgezet voor de uitvoering van de aanbevelingen uit het SER-advies ‘Diversiteit in de top. Tijd voor versnelling’. “Wij gaan onvoorwaardelijk voor hetzelfde doel: een betere doorstroom van vrouwen naar de top van het bedrijfsleven,” zeggen SER-voorzitter Mariëtte Hamer en Topvrouwen.nl-voorzitter Marguerite Soeteman-Reijnen.

Topvrouwen.nl maakt de groep hooggekwalificeerde board-ready vrouwen in Nederland zichtbaar door een database. SER-voorzitter Mariëtte Hamer: “De talentenbank van Topvrouwen.nl is essentieel om een betere doorstroom van vrouwen naar de topgremia van het bedrijfsleven te realiseren.” Topvrouwen.nl-voorzitter Marguerite Soeteman-Reijnen “We hebben veel voeling met het bedrijfsleven. Met onze database en bijeenkomsten laten wij bestuurders van het bedrijfsleven en de overheid zien dat er vrouwelijk talent in overvloed is. We verbinden partijen en delen best practices.” De werkwijze van Topvrouwen.nl om bedrijven met raad en daad bij te staan wordt bij de SER gecontinueerd.

De SER en Topvrouwen.nl zijn bij monde van hun voorzitters enthousiast over de samenwerking. Marguerite Soeteman-Reijnen: “Het belangrijkste is dat we volstrekt op dezelfde golflengte zitten. Diverse maatregelen om tot gender- en culturele diversiteit te komen worden wettelijk verankerd, maar het gaat uiteindelijk om de uitvoering. De SER en Topvrouwen.nl kunnen elkaar hierin vinden en versterken.” Mariëtte Hamer: “Topvrouwen.nl heeft de afgelopen jaren belangrijk werk verricht. De stichting heeft de focus van de discussie over vrouwelijk talent verlegd. ‘Ze zijn er niet’ veranderde hierdoor in ‘ze zijn er wel, en ze zijn zichtbaar.’

Ondersteunende infrastructuur
De SER pleitte in zijn advies ‘Diversiteit in de top. Tijd voor versnelling’ voor een integrale brede aanpak, het bevorderen van samenwerking tussen verschillende partijen en een ondersteuning van bedrijven bij hun diversiteitsbeleid. De aanbevelingen uit dit advies werden integraal door de Tweede Kamer en het kabinet overgenomen. De SER-infrastructuur zal bedrijven actief helpen bij het opzetten, uitvoeren en monitoren van hun diversiteitsplannen. Behalve Topvrouwen.nl is ook Diversiteit in Bedrijf onderdeel geworden van deze infrastructuur van de SER. Diversiteit in Bedrijf richt zich op het bevorderen van diversiteit en inclusie op de werkvloer.

EK hockey in Amsterdam verplaatst naar 4 t/m 13 juni 2021

De Europese kampioenschappen hockey in het Wagener Stadion in Amsterdam zijn verplaatst naar 4 tot en met 13 juni 2021. Het EK voor dames en heren stond gepland voor augustus 2021, maar is naar voren gehaald omdat de Olympische Spelen door het coronavirus een jaar zijn verschoven en nu van 23 juli tot en met 8 augustus in Tokio worden gehouden.

Het is voor de Europese hockeybond (EHF) en de KNHB momenteel nog niet te zeggen of in juni volgend jaar weer grootschalige publieksevenementen zijn toegestaan in Nederland. Om die reden is het nog onduidelijk of en wanneer de kaartverkoop voor het EK 2021 wordt gestart.

Erik Gerritsen, algemeen directeur van de KNHB: ‘Wij realiseren ons terdege dat het allesbehalve zeker is dat we de EK in juni 2021 onder ‘normale’ omstandigheden kunnen houden. Niemand weet hoe de situatie met betrekking tot het coronavirus dan is. Het enige dat we weten, is dat het voorlopig nog niet mogelijk is grote publieksevenementen te houden. Daarom starten wij ook nog niet met de kaartverkoop, maar kijken we de komende maanden hoe de situatie zich ontwikkelt en wat het perspectief is voor publieksevenementen.’

Marijke Fleuren, voorzitter van de EHF, is content dat er, in samenspraak met de Internationale Hockeyfederatie (FIH), voor het EK een plek op de drukke internationale sport- en hockeykalender is gevonden. ‘Sinds de uitbraak van de COVID-19 pandemie heeft de EHF al haar beslissingen genomen op basis van de actuele ontwikkelingen. De Europese kampioenschappen zijn een kwalificatiemoment voor de FIH World Cups in 2022. Om de EK te organiseren kort na de Olympische Spelen was daarom voor ons geen optie. Je kunt atleten niet vragen in één maand twee keer te pieken. Daarnaast hebben we gekeken naar de impact van de verplaatsing op het organiserende land, de deelnemende teams, fans en andere stakeholders. Zo hebben we uiteindelijk de beste beslissing kunnen nemen binnen de huidige omstandigheden.’

Op het EK in 2021 verdedigen de Oranje Dames hun Europese titel, die ze vorig jaar in Antwerpen veroverden. Op datzelfde toernooi eindigden de Oranje Heren als derde. Het EK geldt als kwalificatie voor de wereldkampioenschappen. Die vinden in 2022 voor de dames in de zomer plaats in Barcelona en Amsterdam. De mannen spelen in januari 2023 hun WK opnieuw in India.

Door het verplaatsen van de EK krijgt de internationale hockeykalender voor 2020/2021 steeds meer vorm. De FIH bepaalde al eerder dat het huidige seizoen van de FIH Pro League wordt verlengd tot juni 2021. Omdat de Nederlandse teams dit Pro League seizoen alle uitwedstrijden (op België na) wel hebben gespeeld, staan er de komende twaalf maanden alleen officiële wedstrijden in eigen land op het programma. Het programma voor de resterende Pro League-wedstrijden is overigens nog niet bekend.

Gerritsen: ‘Voor de deelnemende teams is het fijn dat er nu een datum geprikt is voor de EK. We weten daardoor hoe de internationale kalender voor 2021 er in grote lijnen uit ziet, al moeten de duels voor de FIH Pro League nog worden gepland. We kunnen nu in elk geval aan de slag om samen met de Hoofdklasse verenigingen een evenwichtig competitieschema op te stellen.'

Sparta troeft 'bijna hele rechterrijtje' van Eredivisie af met tweejarige deal voor Thy

Sparta Rotterdam gaat zich versterken met Lennart Thy. Maandag gingen al geruchten de ronde over een transfervrije overstap van de 28-jarige Duitse spits van PEC Zwolle naar Het Kasteel.

Henk van Stee, technisch directeur van de Rotterdammers, laat tegenover De Telegraaf weten dat Thy op komst is. "We hadden twee prioriteiten, een centrale verdediger en een spits. Daarbij mikten we op jongens met ervaring en we zijn heel blij dat dat is gelukt."

Wanneer Thy de medische keuring zonder problemen doorstaat, tekent hij voor twee seizoenen bij Sparta. "Thy is een echte puntspeler, een jongen die elk seizoen goed is voor tien goals, een speler met een goede wedstrijdmentaliteit en een heel intelligente speler."

"Bovendien heeft hij een prima leeftijd", aldus Van Stee over Thy, voor wie veel belangstelling was. "Hij had meerdere opties in Nederland en Duitsland, bijna het hele rechterrijtje wilde hem graag hebben, maar hij heeft goed nagedacht en weloverwogen voor Sparta gekozen. Daar zijn we heel gelukkig mee."

Sparta versterkte zich eerder al met Michaël Heylen, een 26-jarige Belgische verdediger die transfervrij overkomt van FC Emmen. Sparta lijkt voorlopig klaar op de transfermarkt. "Tachtig procent van het team blijft staan en met deze twee gerichte versterkingen erbij hebben we nu al een representatief team staan", zegt Van Stee.

"Als er morgen weer gespeeld zou moeten worden, zou dat geen probleem zijn. We kijken de komende periode of we nog iets meer kunnen doen, maar voorlopig maken we een pas op de plaats, zoals alle clubs moeten doen. De komende maanden moeten we kijken of er nog financiële ruimte zal zijn om ons te versterken."

RIVM ontwikkelt methode om inzicht te krijgen in het risico op kanker door het gebruik van nieuwsoortige tabaksproducten

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft een methode ontwikkeld om het risico op longkanker te kunnen vergelijken tussen twee verschillende tabaksproducten. Toepassing van deze methode op verhitte tabak leert dat mensen die verhitte tabak roken mogelijk minder blootgesteld worden aan kankerverwekkende stoffen in vergelijking met rokers van sigaretten. Dit blijkt uit een onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Risk Analysis.

De methode bestaat uit twee stappen. In de eerste stap wordt per kankerverwekkende stof in het tabaksproduct de mate waarin deze kanker kan veroorzaken geschat op basis van proefdiergegevens. De uitkomst wordt vermenigvuldigd met de hoeveelheid van de stof die met een tabaksproduct geïnhaleerd wordt. Door het optellen van al deze uitkomsten per tabaksproduct ontstaat een beeld van het verschil in de blootstelling aan kankerverwekkende stoffen tussen de twee tabaksproducten. In de tweede stap wordt nagegaan wat dit betekent voor het relatieve risico op kanker (in termen van levensverwachting) van de twee tabaksproducten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van beschikbare gegevens over levensverwachting in relatie tot het roken van een bepaalde hoeveelheid sigaretten.

Verhitte tabak onder de loep
Het RIVM heeft deze methode toegepast op een product waarbij tabak verhit wordt. Dit is volgens de wetgeving een nieuwsoortig tabaksproduct, sinds een paar jaar te koop in Nederland. De methode werd ook toegepast op een gewone tabakssigaret. Met de beperkte beschikbare gegevens heeft het RIVM berekend dat verhitte tabaksproduct tot een 10 à 25 keer lagere blootstelling aan kankerverwekkende stoffen zou leiden dan sigaretten. Dit verschil zou een verkorting van de gemiddelde levensduur van 5 jaar betekenen in vergelijking met een niet-roker.

Het RIVM vindt dat de uitkomst met de nodige voorzichtigheid geïnterpreteerd moet worden, omdat met een vrij klein aantal stoffen gerekend werd. Bovendien kwamen juist deze stoffen in minder grote hoeveelheden voor in de rook van verhitte tabak dan in sigarettenrook, terwijl er ook stoffen zijn die juist in grotere hoeveelheden voorkomen in verhitte tabak. Het verschil in het risico op longkanker zou dus in werkelijkheid kleiner kunnen zijn dan dat wat nu is berekend.

Thimbleweed Park krijgt gratis mini-sequel

Game-ontwikkelaar Ron Gilbert heeft in een blogpost afgelopen weekend bekendgemaakt dat hij tijdens de isolatie als gevolg van de coronacrisis een game heeft ontwikkeld tegen de verveling. Het betreft een vervolg op de zeer goede point-and-click-adventure Thimbleweed Park en vervolgt het verhaal van Delores.

Delores: A Thimbleweed Park Mini-Adventure vervolgt het pad van Delores die in dit mini-vervolg een nieuwe baan heeft als fotograaf voor Nickel News. In de trailer zien we veel bekende locaties maar ook nieuwe personages en features. De game is gratis te downloaden via Steam en de Epic Game Store.

Blind bevestigt salarisverlaging bij Ajax: "Wij zijn solidair"

De spelersgroep, de technische staf en de directie van Ajax gaan salaris inleveren. Daley Blind, die namens de spelersraad bij de gesprekken betrokken was, bevestigt maandagavond tegenover diverse media dat de verschillende partijen een akkoord hebben weten te bereiken.

"Ja, wij zijn solidair. De club loopt in deze zware tijd hoe dan ook vele miljoenen mis. Daarover hebben we gesprekken gevoerd. Wij vinden het als spelersgroep vanzelfsprekend ook een bijdrage te leveren", wordt de verdediger geciteerd door onder meer De Telegraaf en het Algemeen Dagblad.

Het besluit van Ajax komt een paar dagen nadat werkgeversorganisatie FBO en spelersvakbonden VVCS en ProProf een advies over een collectieve salarisverlaging naar buiten brachten.

In dat advies werd gesproken over en percentage van twintig procent, maar het is niet duidelijk of nu bij de Amsterdammers hetzelfde percentage wordt gehanteerd.

Ook is nog geen besluit genomen over de duur van de salarisverlaging. Op dit moment wordt door de betrokken partijen uitgewerkt of dit alleen voor de maanden maart, april, mei en juni geldt, of dat de verlaging door blijft lopen tot er weer publiek bij de wedstrijden welkom is.

De verwachting is dat Ajax 55 á 60 miljoen euro misloopt als er in het hele aankomende seizoen niet met publiek gespeeld kan worden.

Nederlandse Soedesco werkt aan next-gen games

De Nederlandse uitgever en ontwikkelaar Soedesco laat ons weten dat ze naast de lancering van hun nieuwe merkidentiteit ook bezig zijn met games voor next-gen consoles.

"Wij zijn de afgelopen jaren enorm gegroeid en geëvolueerd en we vonden dat het tijd was voor verandering. Vanuit de kern van onze interne waarden naar de externe boodschap die we willen overbrengen naar onze gemeenschap, de nieuwe branding weerspiegelt waar we voor staan. Of het nu in de praktijk is of in de virtuele wereld - it’s in your hands. Verder verwijst die slogan ook naar het letterlijke gevoel van de controle (ler) in je handen."

Ze zijn ook klaar voor de volgende generatie gaming. Soedesco werkt momenteel aan de ontwikkeling van nieuwe games voor de komende consoles. De website wordt nog onder handen genomen, deze zal binnenkort vast gevuld zijn met hun huidige en aankomende games.

Soedesco - Rebranding (Foto: Soedesco)

Vettel vertrekt bij Ferrari

Sebastian Vettel is bezig aan zijn laatste Formule 1-seizoen bij Ferrari, voor zover je in het huidige seizoen al van 'bezig' kunt spreken. Die geruchten gingen al rond, het team heeft het nu zelf bevestigd.

Vettel en Ferrari waren met onderhandelingen bezig, maar die liepen spaak. De meervoudig wereldkampioen moest bijvoorbeeld salaris inleveren en met de komst van de bijzonder getalenteerde Charles Leclerc dreigde hij zelfs op een zijspoor te raken.

Volgens teambaas Mattia Binotto was het uiteindelijk een gezamenlijke beslissing. "Gezien Sebastian's waarde als coureur en persoon was het geen eenvoudig besluit en er was geen specifieke aanleiding, buiten het gevoel dat het voor beiden tijd was om onze eigen weg in te slaan."

Vettel won met Red Bull vier opeenvolgende wereldtitels, maar nadat Daniel Ricciardo hem in 2014 om de oren reed vertrok hij naar Ferrari. In vijf jaar won hij tot nu toe veertien races en werd hij twee keer tweede in het WK.

Vettel en Leclerc in actie

Wetgeving seksueel grensoverschrijdend gedrag krijgt modern jasje

De wetgeving over seksueel grensoverschrijdend gedrag moet volgens minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid meer bij de tijd worden gebracht. Seksuele en seksueel getinte misdrijven kennen tegenwoordig vele verschijningsvormen en komen zowel offline als online voor. In een voorontwerp voor een wetsvoorstel dat vandaag in consultatie gaat, worden de strafbaarstellingen van seksuele misdrijven aangescherpt en uitgebreid om slachtoffers beter te beschermen.

Slachtoffers van seksueel overschrijdend gedrag kunnen straks in meer situaties aangifte doen. Politie en openbaar ministerie krijgen met het wetsvoorstel ruimere mogelijkheden om op te treden. "Seksueel grensoverschrijdend gedrag komt te veel voor en heeft vaak indringende en langdurige gevolgen. Mensen voelen zich onveilig, gekwetst of vernederd. Seks moet vrijwillig en gelijkwaardig zijn; dat is de sociale norm.’’ aldus minister Grapperhaus. Het gaat om gedrag dat in de samenleving sterker wordt afgekeurd dan voorheen en dat als schadelijk en strafwaardig wordt ervaren. Daarom moet volgens de minister duidelijker worden gemaakt wat wel en niet kan.

Online en offline
Door toename van het gebruik van internet, sociale media en smartphones is er meer online seksueel contact. Dit maakt het mogelijk seksuele misdrijven ook op afstand te plegen. Uitgangspunt in de nieuwe wet is dat seksuele grensoverschrijding online even strafwaardig is als offline.

Vooral kinderen zijn kwetsbaar voor online seksueel misbruik. Zij beschikken op steeds jongere leeftijd over een smartphone en zijn makkelijker bereikbaar voor mensen die kwaad willen. Grapperhaus wil kinderen beter beschermen tegen seksueel misbruik. Nieuw is dat sexchatting expliciet strafbaar wordt gesteld. Als stelselmatig op seksuele wijze met kinderen wordt gecommuniceerd door volwassenen is dat schadelijk voor hun ontwikkeling. Op sexchatting komt een gevangenisstraf van maximaal twee jaar te staan.

Bij de tijd brengen betekent ook rekening houden met bestaande opvattingen over normaal seksueel gedrag van jongeren. Daarom regelt de nieuwe wet dat sexting - de uitwisseling van zelfgemaakt seksueel beeldmateriaal onder jongeren - niet strafbaar is in een gelijkwaardige situatie tussen leeftijdsgenoten en als het beeldmateriaal uitsluitend bestemd is voor privégebruik.

Sexting wordt tegenwoordig gezien als experimenteergedrag dat ook onderdeel kan zijn van de seksuele ontwikkeling van jongeren. Nu valt het nog onder de strafbepaling van kinderpornografie. Verder is in het voorontwerp opgenomen dat normaal, gelijkwaardig, seksueel verkeer tussen jongeren van twaalf tot zestien jaar niet strafbaar is.

Onvrijwillige seks
Een belangrijke uitbreiding is de strafbaarstelling van seks tegen de wil. Straks ben je strafbaar als je weet, of op grond van de feiten en omstandigheden behoort te weten, dat de seksuele handelingen tegen de wil van de ander zijn. Als iemand duidelijk ‘nee’ zegt of afhoudende gebaren maakt, weet je dat het tegen de wil is. Een ‘nee’ is een ‘nee’. Geen ‘nee’, betekent niet zomaar ‘ja’. Als de ander zich niet helder uitspreekt, moet je eerst nagaan of diegene wel seksueel contact wil. Doe je dat niet, dan riskeer je straf.

Verder breidt minister Grapperhaus de strafbaarstelling van verkrachting uit. Het komt voor dat een mannelijk slachtoffer door chantage wordt gedwongen tot seksuele penetratie van het lichaam van de dader. Dat wordt nu nog gezien als aanranding, maar valt straks onder verkrachting. Hiermee kan op gelijke wijze recht worden gedaan aan mannelijke en vrouwelijke slachtoffers van seksueel geweld. Onder de nieuwe strafbaarstelling valt ook de dader die het slachtoffer dwingt het eigen lichaam of van een derde seksueel binnen te dringen.

Seksuele intimidatie
Ook wordt seksuele intimidatie strafbaar. Door seksueel intimiderend gedrag voelen veel mensen zich onveilig. Zo kan het voorkomen dat een vrouw bepaalde straten ontwijkt, of zich anders gaat kleden, alleen maar om te voorkomen dat zij seksuele toespelingen te horen krijgt op straat of dat ze onverhoeds of ongewenst seksueel wordt aangeraakt. Online komt het ook regelmatig voor, bijvoorbeeld op social media of chatsites, dat seksueel getinte opmerkingen worden gemaakt. Die hebben vaak een grote impact op het gevoel van veiligheid of waardigheid van mensen. Dit wil Grapperhaus aanpakken.

Hogere straffen
Naast nieuwe strafbaarstellingen worden ook straffen verhoogd voor een aantal seksuele misdrijven. Bijvoorbeeld seksuele handelingen met een kind jonger dan twaalf jaar. Hiervoor gaat de gevangenisstraf naar maximaal vijftien jaar. Is het kind tussen de twaalf en zestien jaar dan wordt de gevangenisstraf maximaal twaalf jaar. Ook andere kwetsbare en weerloze personen worden beter beschermd tegen seksueel misbruik. Bijvoorbeeld iemand die zich in een roes bevindt na gebruik van drugs of alcohol. In dat geval wordt de maximale gevangenisstraf ook verhoogd naar twaalf jaar.

2 doden bij woningbrand Landgraaf

Bij een brand in een appartementencomplex aan de Lindestraat in Landgraaf zijn vannacht twee personen overleden. Twee personen zijn voor een medische controle in het ziekenhuis geweest. De politie is een onderzoek gestart naar de oorzaak van de brand.

Rond 01.30 uur ontvingen de hulpdiensten de melding van de brand. Er werd meteen begonnen met het (deels) ontruimen van het gebouw. Naast het appartement waar brand is uitgebroken liepen nog eens vier appartementen brandschade op.

De oorzaak van de brand is nog niet duidelijk. De politie is daarom een onderzoek gestart dat bestaat uit een forensisch onderzoek in het appartementencomplex en een tactisch onderzoek door de recherche. Uit deze twee onderzoeken moet blijken waardoor de brand is ontstaan.

Summer Game Fest-uitzendingen aangekondigd

Geoff Keighley heeft geen tijd meer om Doritos te eten, hij moet gameshows presenteren. Vandaag en morgen heeft hij twee shows voor ons in petto onder de vlag van Summer Game Fest 2020, het online evenement dat zo nu en dan de kop op zal steken tot en met de digitale gamescom.

Vandaag komt er een special showcase om 18:00 over een niet nader genoemde game met daarna een interview met de ontwikkelaars. Op 13 mei kunnen we om 17:00 een nieuwe game-aankondiging verwachten. Volgens Geoff is het niet een nieuwe Batman-game, waar vooral onze user DKUp zo erg naar smacht.

Star Wars Episode l: Racer uitgesteld

Aspyr Media heeft Star Wars Episode I: Racer op het allerlaatste moment uitgesteld vanwege het vele thuiswerken. De eerder aangekondigde releasedatum van vandaag, 12 mei, is nu aangepast naar een onaangekondigde datum.

"We zijn zo enthousiast om binnenkort Star Wars Episode I: Racer met je te delen!" Zei Aspyr Media in een tweet. "Helaas zal de game vanwege de voortdurende vereisten voor thuiswerken in de hele industrie verder worden uitgesteld op Nintendo Switch en PlayStation 4. We komen zo snel mogelijk terug met een update."

Star Wars Episode 1: Racer

Capcom gaat dit jaar grote titels uitgeven

Capcom is van plan om dit fiscale jaar meerdere grote nieuwe titels uit te brengen. Dat zei het bedrijf in haar presentatie van de resultaten van het boekjaar 2019.

Het bedrijf streeft naar een recordomzet van 28 miljoen eenheden in het boekjaar dat eindigt in maart 2021. Ter vergelijking: in het boekjaar dat eindigde in maart 2018, toen Capcom Monster Hunter: World en Marvel vs. Capcom: Infinite verscheepte, behaalde het bedrijf een totale verkoop van 24,4 miljoen eenheden. In het boekjaar dat eindigde in maart 2019, toen het Resident Evil 2 en Devil May Cry 5 verscheepte, behaalde het een totale verkoop van 25,3 miljoen eenheden. En in het fiscale jaar dat eindigde in maart 2020, toen het Monster Hunter World: Iceborne verscheepte, behaalde het een totale verkoop van 25,5 miljoen eenheden.

Capcom kondigde ook aan dat de verkoop van Resident Evil 3 Remake de 2,5 miljoen eenheden heeft overschreden en dat de verkoop van Monster Hunter: World de 15,5 miljoen eenheden heeft overschreden.

We gokken dat er nog wel een remake van een Resident Evil aan zit te komen, op welke titels hoop jij?

Resident Evil 3 - Nemesis (Foto: Capcom)

Game-aankondigingen tijdens Guerrilla Collective

Er is een Guerrilla Collective aangekondigd, een online persconferentie en evenement met exclusief nieuws over videogames, onthullingen, trailers, demo's en meer van allerlei onafhankelijke gamebedrijven en partners.

Guerrilla Collective is een driedaags evenement dat begint op 6 juni. Al het gamingnieuws is op de eerste dag. De dagen erna volgen er interviews en demo's. Er zijn developers aangesloten zoals:

 • 11 bit studios (credits include Frostpunk, This War of Mine)
 • Another Indie (SIMULACRA 2, Yuppie Psycho)
 • Coffee Stain Studios (Satisfactory, Deep Rock Galactic)
 • Fellow Traveller (In Other Waters, Neo Cab)
 • Funcom (Mutant Year Zero: Road to Eden, Conan Exiles)
 • Good Shepherd Entertainment (John Wick Hex, The Eternal Cylinder)
 • Headup (Bridge Constructor Portal, Pumpkin Jack)
 • Humble Publishing (Temtem, Forager)
 • Larian Studios (Baldur’s Gate III, Divinity: Original Sin II)
 • Modern Wolf (Necronator: Dead Wrong, Out There: Oceans of Time)
 • Paradox Interactive (Cities: Skylines, Stellaris)
 • Raw Fury (Kingdom Two Crowns, Atomicrops)
 • Rebellion (Sniper Elite 4, Zombie Army 4: Dead War)
 • Those Awesome Guys (Monster Prom, Move or Die, Floppy Knights)
 • Thunderful (SteamWorld Quest: Hand of Gilgamech, Lonely Mountains: Downhill)
 • United Label (Eldest Souls, Röki)
 • Versus Evil (The Banner Saga, Pillars of Eternity II: Deadfire)
 • Whitethorn Games (Aground, StarCrossed)
 • WINGS Interactive (Later Daters, Lord Winklebottom Investigates)
 • Ysbryd Games (World of Horror, VA-11 HALL-A: Cyberpunk Bartender Action)
 • ZA/UM (Disco Elysium)

Het Guerrilla Collective maakt deel uit van zowel IGN's Summer of Gaming 2020 als GameSpot's Play For All 2020. Deze zijn allemaal in het leven geroepen omdat de E3 afgelast is door COVID-19.

Guerrilla Collective

Goedemorgen FOK!. - Film Special

Een hele zonnige goedemorgen.

Dag 2 van de film muziekspecial, en een hele speciale.

Dit nummer was origineel geschreven voor de TV Serie Peter Gunn uit de jaren '60, nooit echt een grote hit geweest, en al helemaal niet buiten de VS.

Maar de meeste mensen zullen het nummer wel kunnen, want de jaren '80 film waar het in zat was wel een grote hit.

Aan jullie de vraag, welke film... dit moet een makkie zijn

En een extra kudo voor wie weet voor welke film Henry Mancini ook de intro heeft gecomponeerd

FOK! Wat een weer: kans op een bui

Er zijn perioden met zon met aan de kust eerst nog een enkele bui. Vanaf het einde van de ochtend is het in het noorden overwegend bewolkt, daar komen dan wat meer buien voor. De maximumtemperatuur varieert van 9°C in het Waddengebied tot 14°C in het zuiden. De west- tot noordwestenwind is zwak tot matig, in het noorden matig tot vrij krachtig, in het Waddengebied mogelijk krachtig.

Komende nacht zijn er brede opklaringen waarin plaatselijk een mistbank kan vormen. In het noordwestelijk kustgebied zijn er meer wolkenvelden en kan er een enkele bui van zee binnendrijven. Bij een meest zwakke en variabele wind koelt het af tot rond het vriespunt, aan de grond vriest het op veel plaatsen. Langs de kust blijft de temperatuur enkele graden hoger.

Woensdag overdag verandert er weinig en blijven de kustprovincies gevoelig voor bewolking en enkele buien. Verder landinwaarts overheersen de zonnige perioden en blijft het op de meeste plaatsen droog. De maxima lopen uiteen van 9°C in het Waddengebied tot lokaal 15°C in het zuidoosten. De is zwak tot matig uit uiteenlopende richtingen, in de avond wordt de wind overal noord tot noordoost en neemt langs de kust toe naar vrij krachtig tot krachtig. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

De Oosterschelde afgelopen donderdag (Foto: Scherpschutter)
De Oosterschelde afgelopen donderdag (Foto: Scherpschutter)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Drive Thru stripclub - 360 video

In Portland, Oregon heeft een stripclubeigenaar in een grote tent een drive-thru versie van zijn club geopend. 

The Lucky Devil Lounge heeft zich hernoemd naar Lucky Devil Eats waar strippers maaltijden aan huis bezorgen, en een tweede dienst - Food 2 Go-Go - waar je maaltijden kunt bestellen en afhalen vanuit je auto. Het eten wordt je gebracht door schaarsgeklede, dansende dames mét mondkapje.

Laatste reviews en specials
review
Undead Inc.
review
Doctor Who - Boom: suspense en maatschappijkritiek vormen samen een boeiend geheel
special
VrijMiBabes #210 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1278
special
Random Pics van de Dag #1277
special
Random Pics van de Dag #1276
©FOK.nl e.a.