Vijf dingen om te bingewatchen op Disney+

Met zo veel vrije tijd die je grotendeels binnen moet besteden is het aantrekkelijk om gewoon je favoriete streamingdienst op te zetten en lekker te gaan bingewatchen. Maar wat als je bent uitgekeken op het aanbod van die ene dienst waar je toevallig een abonnement hebt? Dan switch je misschien even naar een andere. Maar welke dan? In deze serie nemen we je mee langs de 'grote' streamers om van elke aanbieder een aantal aanraders te selecteren, zodat jij beter een keuze kunt maken. Vandaag: Disney+.

Disney+ is het streamingplatform van The Walt Disney Company. In 2017 werd aangekondigd dat Disney plannen had voor een eigen streamingsdienst, na een periode waarin meerdere films van het Marvel Cinematic Universe te zien waren geweest bij (inmiddels) concurrent Netflix. Terwijl die contracten rustig afliepen, werd er steeds meer duidelijk. Het doel van Disney is om bioscoopfilms vier tot zes maanden na release beschikbaar te maken voor streaming bij hun eigen dienst. Daarnaast wordt er ook content gecreëerd die exclusief te zien op Disney+ en dus niet in de bioscoop verschijnt. 

In Nederland heb je twee keuzes wat betreft het afsluiten van een abonnement; de dienst is beschikbaar voor 6,99 per maand of 69,99 voor een heel jaar. Met het afsluiten van een jaarabonnement wordt de prijs dus 5,83 per maand. In tegenstelling tot de concurrenten is de proefperiode van Disney+ maar zeven dagen, waar andere streamingsdiensten vaak een gratis eerste maand bieden. De prijzen liggen wereldwijd niet ver uit elkaar. In de VS zijn er meer mogelijkheden om de dienst in een pakket te nemen met ESPN+ en Hulu. Deze twee bedrijven zijn ook in het bezit van Disney. In het VK betaal je 5,99 pond per maand en ook daar is een jaarabonnement beschikbaar voor 59,99 pond. Nederland was de eerste markt waar de dienst beschikbaar kwam, op 12 september 2019, als een gratis bèta-versie. Op 12 november vond vervolgens de echte lancering plaats. Disney+ is dus een jonge speler op de markt, maar heeft in een half jaar tijd een flink deel van de markten weten te veroveren. 

En waarom zou je geïnteresseerd zijn? Een paar selecties:

The Mandalorian

Voor de Star Wars-fans was dit een zeer aangename verrassing. Vijf jaar nadat The Empire is gevallen jaagt The Mandalorian (of 'Mando') het heelal af op zoek naar criminelen om over te leveren, dood of levend. De premiejager wordt op een opdracht gestuurd die hem een fortuin kan opleveren, maar met deze opdracht blijkt van alles aan de hand te zijn. Mando wordt namelijk opgedragen om een kind te vermoorden, alleen dat kind is volgens de gegevens die hij zelf doorkrijgt van de opdrachtgever al 50 jaar oud. 

De serie, geschreven door Jon Favreau (Iron Man, The Jungle Book), was de eerste Original van Disney+ en zorgde gelijk voor een sterke positie van de dienst. Baby Yoda zette het internet wekenlang op stelten. Buiten dat de verhaallijnen meesterlijk geschreven zijn en Favreau feilloos aanvoelt wanneer het verhaal geweld of spanning nodig heeft, zijn ook de acteerprestaties van Pedro Pascal opmerkelijk, zeker omdat hij altijd een helm op heeft. This is the way. 

One Day at Disney (Eén Dag bij Disney)

Deze documentaire geeft een kijkje achter de schermen bij de verschillende onderdelen van het moederbedrijf. Zo ziet de kijker hoe de ochtendshow bij de Amerikaanse televisiezender ABC wordt voorbereid. Daarbij worden de Disneyparken niet vergeten. Hoe zit het namelijk met de gezondheid van de dieren in Animal Kingdom? 

Het is erg leuk om te zien dat er aan alles wordt gedacht bij Disney. Over het kleinste detail wordt nagedacht. Vooral de gesprekken met de animators zijn fantastisch te zien, omdat dit stuk voor stuk mensen zijn met een overweldigende passie voor hun vak. Kanttekening die geplaatst moet worden is dat de documentaire soms aanvoelt als een reclame, maar dat is ook erg lastig om te vermijden bij een documentaire gemaakt door het bedrijf waar de mensen aan het woord voor werken. Desalniettemin, een fijn uurtje om zo te spenderen.

Marvel Cinematic Universe

Toen in 2008 de reis begon die later het Marvel Cinematic Universe zou gaan heten was waarschijnlijk niet de verwachting dat ruim tien jaar later er nog steeds over geschreven zou worden. Het leverde de succesvolste film op van de afgelopen 10 jaar in de vorm van Avengers: Endgame. De film wist wereldwijd 2,8 miljard dollar binnen te harken en de hele reeks superheldenfilms bracht zo'n 22 miljard dollar op. Zin om te kijken waar het allemaal begon, of om een van je favoriete superhelden weer op je televisiescherm te zien knallen? Geen probleem, buiten de twee Spider-Man-films met Tom Holland (gedeelde productie met Sony) en The Incredible Hulk (rechten zijn in handen van Universal Pictures), is elke film uit het MCU is beschikbaar op Disney+, dus óók Endgame.

Star Wars

Negen episodes. Inmiddels is de Skywalker-saga ten einde gekomen met Star Wars: The Rise of Skywalker, maar om alle 'easter eggs' in die film te kunnen herkennen en begrijpen is het wellicht verstandig om nog eens terug te gaan naar 'the one that started it all'. De complete originele trilogie is te zien, maar ook de prequels, The Clone Wars en zelfs Lego Star Wars zijn te bekijken. 

Episode IX is nog niet verschenen op het platform en er is ook nog geen releasedatum bekendgemaakt. Als het releaseschema van vier tot zes maanden wordt aangehouden, rekening houdend met de vertraging van de release op blu-ray en DVD, is het laatste deel van de Skywalker-saga hoogstwaarschijnlijk in het najaar te zien.

Pixar Collectie

Nadat deze animatiestudio een flink aantal keer een partner vond in Disney voor hun films, werd het bedrijf in 2006 deel van The Walt Disney Company. Sinds het prille begin van de studio uit Emeryville is er onwijs veel moois voortgekomen uit de Pixar-koker. Het leverde ze al negen keer de Oscar op voor Beste Animatiefilm en talloze andere prestitieuze awards. Ook het publiek holde pre-corona vrijwel elke keer naar de bioscopen om de nieuwe release te bekijken. 

De gehele Pixar collectie is te bekijken op Disney+, waarbij voor de Nederlandse markt de meest recente titel Toy Story 4 is. Daarnaast kan er ook van de shortfilms die altijd voor een Pixar-film te zien zijn genoten worden. Enkele aanraders van afgelopen jaren zijn onder andere het swingende Lava, het prachtig geanimeerde Piper en het ontroerende Bao

Eervolle vermeldingen

Naast bovenstaande titels kun je op Disney+ ook terecht voor de gehele Walt Disney Animation Studios-collectie, de indrukwekkende docu-serie Disney's Imagineers, alle seizoenen van The Simpsons en een flink aantal natuurdocumentaires van National Geographic. 

Wat valt er tegen?

Disney+ is beschikbaar als app voor Apple en Android, zodat er ook gewerkt kan worden met bijvoorbeeld een Chromecast. Ook is de dienst beschikbaar als app op de meeste smart-televisies. Daarnaast is er een website beschikbaar waarop de content bekeken kan worden. Op dit punt vertoont de dienst dus veel overeenkomsten met Netflix. 

Waar een verschil zit tussen die twee is dat als in de instellingen van de Disney+-app de taal wordt veranderd naar Nederlands, daarmee de titels van het materiaal ook mee veranderen. Zo wordt het zoeken naar content dus lastiger als een gebruiker een zoekterm invoert met de originele titel. Voor Moana wordt in de Nederlandse app geen resultaat gevonden en ook Disney's Imagineers heet op de internationale markt The Imagineering Story

Daarnaast lijkt niet alle content tegelijkertijd beschikbaar wereldwijd. Zo is de laatste Pixar-film Onward inmiddels beschikbaar op Disney+ in de VS, terwijl er in Nederland nog geen sprake lijkt te zijn van een vervroegde verhuizing naar het platform. Ook moesten Nederlandse gebruikers een paar dagen extra wachten op Frozen II, die door de quarantaine eerder werd uitgegeven. Het is een opvallende keuze van Disney, aangezien het bedrijf eigenaar is van alle content. Dit zou eigenlijk betekenen dat er geen regiorestricties zouden gelden, waar dat bij andere streamingsdiensten vaak wel het geval is aangezien zij de content 'kopen', een voorbeeld hiervan is Friends, een serie die verwijderd gaat worden van Netflix, zodra HBO zijn eigen streamingsdienst HBO Max lanceert.

Als laatste zijn de collecties niet altijd even gebruiksvriendelijk. Dit heeft er mee te maken dat het lijkt alsof er teveel onderscheid gemaakt moet worden binnen deze verschillende collecties. Zo is er binnen de Star Wars-collectie weer een aparte reeks die De Darth Vader Collectie heet, waar films als Revenge of the Sith en Rogue One naast elkaar staan. Deze keuze van indeling kan als verwarrend ervaren worden.

Dit maakt de dienst goed door volledig reclamevrij te zijn, het mogelijk maakt om met verschillende mensen op hetzelfde account tegelijk te kijken en een inmiddels wel degelijk overzichtelijke homepagina te hebben die wordt aangepast op de voorkeuren van de gebruiker. 

Concluderend is Disney+ een van de grootste concurrenten van de huidige gigant Netflix. Vrijwel alle content van The Walt Disney Company is beschikbaar en daarmee is het ook gelijk erg familievriendelijk. De grote collecties bieden uren kijkplezier en er is op deze dienst écht iets voor iedereen.