Multitalent Ledecka pakt eerste World Cup-zege op ski's

Ester Ledecka is een bijzondere atlete. Al enige jaren is ze met afstand 's werelds beste snowboardster op de parallelreuzenslalom, waarop ze ook olympisch goud won in Pyeongchang. Sinds een paar jaar doet ze echter ook aan alpineskiën en daar pakte ze in Zuid-Korea een sensationele gouden medaille op de super-G.

In de World Cups kwam ze nog nooit verder dan een zevende plek, tot vrijdag. In het Canadese Lake Louise werd de eerste afdaling van het seizoen wegens de hevige sneeuwval uitgesteld, maar daarna kon het los. De Duitse Viktoria Rebensburg zette als eerste een tijd neer en die bleef wel even staan, tot Stephanie Venier uit Oostenrijk er twee tienden onderdoor dook.

Ook Venier mocht een tijdje op de hot seat zitten, maar de Zwitserse Corinne Suter bleek nog een tiende sneller en leek op weg naar haar eerste World Cup-zege. Dat ging echter nog mis: als 26e kwam Ledecka naar beneden en de Tsjechische maakte grote indruk. Bovenin won ze veel tijd en dat hield ze vol tot de finish, waar ze 0,35 seconden sneller was dan Suter.

De Zwitserse moest zo genoegen nemen met de tweede plek, Venier completeerde het podium en Rebensburg moest haar vierde plek delen met de Oostenrijkse Nina Ortlieb, die voor het eerst de top-10 bereikte.