Foutje in Excel: §87mln schade

Een foutje is snel gemaakt en gelukkig hebben de meeste foutjes geen enorme gevolgen. De beheerder van het Noorse staatspensioenfonds ontdekte onlangs een foutje in een Excel bestand dat gebruikt wordt voor het beheren van de beleggingen, schade: NOK 980mln.

Dankzij het foutje had het fonds meer Amerikaanse staatsobligaties in bezit dan de bedoeling was. Dit werd direct na het ontdekken van de fout gecorrigeerd, maar kostte wel 0,07% rendement. Door de enorme omvang van het fonds is dat ca. NOK 980mln, oftewel bijna €87mln.

Hoewel niet het eerste foutje, is het qua schade wel het grootste foutje dat het fonds tot op heden is tegengekomen. Enkele jaren geleden heeft een foutje ook een keer geld opgeleverd.

Overigens was kern van de fout een verkeerd ingetypte datum: 1 december in plaats van 1 november. Een menselijke fout dus. De verantwoordelijke persoon heeft de fout ontdekt en opgebiecht, alles gedaan om de fout zo snel mogelijk te herstellen, zal waarschijnlijk een paar dagen misselijk zijn geweest, maar heeft volgens protocol gehandeld en is dus niet ontslagen.