Halsema wil Extinction Rebellion niet op A10 maar op andere locatie: "Snelweg is te onverantwoord"

De burgemeester, politie en justitie hebben Extinction Rebellion (XR) verboden om te demonstreren op de A10 op zaterdag 30 december meldt AT5. Zij vinden deze plek onverantwoord als demonstratielocatie. In plaats daarvan mag XR actievoeren op het grasveld voor het voormalig ING-kantoor op de Amstelveenseweg, naast de snelweg.

De reden voor het verbod is dat auto's op deze plek op vijf rijbanen met honderd kilometer per uur rijden. Bovendien is dit deel van de snelweg een belangrijke aanrijroute voor ambulances die naar de spoedeisende hulp van het VUmc moeten. En het is een belangrijke route voor ander verkeer: het blokkeren zal dus voor lange files zorgen, ook op omliggende wegen.

Om deze redenen heeft de driehoek van burgemeester, justitie en politie XR verboden om te demonstreren op de A10.

Toch blokkeren
XR zegt ondanks het verbod nog steeds van plan te zijn om de snelweg te blokkeren: "De A10 is voor ons zo belangrijk", zegt een woordvoerder tegen AT5. "We hebben honderd keer bij het ING-hoofdkantoor en de filialen gedemonstreerd. Ze geven geen reactie, dus moeten we echt in actie komen. De burgemeester wil ons op de Amstelveenseweg, maar daar krijgen we geen aandacht. We willen dat heel Nederland weet dat ING de meest vervuilende bank van Nederland is."

XR heeft het hele land opgeroepen om juist bij het 'beeldbepalende' gebouw waar vroeger ING zat, de snelweg te komen blokkeren op 30 december om 12.00 uur. De actievoerders vinden dat de bank moet stoppen met het financieren van projecten waarmee fossiele brandstoffen uit de grond worden gehaald.

XR zegt ambulances wel door de blokkade te laten.