Slechtste WK biatlon ooit voor Rusland

Het wereldkampioenschap biatlon zit er na een kleine twee weken op en dus is het voor de landen tijd om de balans op te maken. Slechts drie landen wonnen een gouden medaille: zes voor Frankrijk, vier voor Noorwegen en één voor Duitsland. Acht landen wonnen een medaille, maar opvallend genoeg zit Rusland daar niet bij.

Het door recente meldoniumgevallen geteisterde land kende juist nu het slechtste WK ooit. De laatste keer dat Rusland - of de Sovjet-Unie - geen medaille won op een WK in een niet-olympisch jaar was in 1978 en destijds stonden er maar drie onderdelen op het programma. Overigens wonnen de Russen in 2010 ook geen medaille, maar doordat het een olympisch jaar was werd alleen de gemengde estafette gehouden.

Dit keer stonden alle elf wedstrijden op het programma: drie estafettes (gemengd, mannen en vrouwen) en de individuele wedstrijd, sprint, achtervolging en massastart voor de mannen en vrouwen. De Russische dames kwamen individueel niet verder dan een elfde plek van Ekaterina Yurlova - vorig jaar nog goed voor goud - terwijl de mannen het moesten doen met matige optredens van Evgeniy Garanichev en Anton Shipulin. De nummers zeven en twee van de World Cup haalden beiden twee keer de top-10, maar de zesde plek van Garanichev op de sprint was het schamele hoogtepunt.

Op de estafettes ging het niet veel beter. De mannen kwamen met hangen en wurgen tot een zesde plaats, de vrouwen kwamen zelfs geen moment in de buurt van de medailles. Op de gemengde estafette was Rusland na één van de vier atleten al volstrekt kansloos voor een goede klassering.