FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 14 maart 2016

President Oekraïne zoekt opvolger premier

De Oekraïense president Petro Porosjenko overlegt maandag met de fractievoorzitters van de grootste partijen over een opvolger voor de vleugellamme premier Arseni Jatsenjoek. Porosjenko ziet minister van financiën Natalia Jaresko als een mogelijke nieuwe premier.

De regering-Jatsenjoek doorstond vorige maand een vertrouwensstemming, maar heeft volgens de president het vertrouwen van de bevolking wel verloren. Hij dringt aan op het vertrek van het kabinet.

Jaresko, een investeringsmanager die in het buitenland opgroeide en nieuw is in de Oekraïense politiek, kan vermoedelijk rekenen op de steun van het Westen. Het is echter de vraag of ze in Kiev iets gedaan krijgt.

De partij van Porosjenko is de grootste in het parlement, maar de partij van Jatsenjoek is voor een levensvatbare nieuwe regering hoogstwaarschijnlijk ook nodig.

President Oekraïne zoekt opvolger premier
President Oekraïne zoekt opvolger premier (Foto: ANP)

Van der Gijp keert terug bij Voetbal Inside

René van der Gijp zat maandagavond weer aan tafel bij Voetbal Inside, anderhalve week na het overlijden van zijn levenspartner Daniëlle Sijthoff. De voetbalanalist kreeg aan het begin van de uitzending een luid applaus.

Presentator Wilfred Genee vroeg na een korte introductie hoe het met Van der Gijp ging. "Je kan moeilijk zeggen dat ik in de lekkerste tijd van mijn leven zit, natuurlijk", antwoordde de oud-voetballer, die met Daniëlle een zoon van veertien heeft. "Ik ben blij dat het lekkere weer er aankomt, anders wordt het nog triester allemaal."

Van der Gijp gaf vervolgens aan dat hij wilde dat de talkshow op normale wijze zou verlopen. "Laten we nou alsjeblieft gewoon normaal blijven doen, ja?", zei hij. "Dat lijkt me wel het beste, ja."

Van der Gijp keert terug bij Voetbal Inside
Van der Gijp keert terug bij Voetbal Inside (Foto: BuzzE)

Koenders over Poetin: eerst zien, dan geloven

"Eerst zien, dan geloven. Maar het zou een positieve stap kunnen zijn." Zo reageert minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders maandagavond vanuit Brussel op het nieuws dat de Russische president Vladimir Poetin zegt zijn militairen in Syrië vanaf dinsdag terug te halen.

"Het is wel een teken, hij zal het niet voor niks zeggen", aldus Koenders tegen het ANP. "Maar nogmaals, eerst zien. Het zou een positieve stap kunnen zijn als er daadwerkelijk druk wordt uitgeoefend op Assad en de aan hem gelieerde groepen om het staakt-het-vuren te respecteren en constructief aan de onderhandelingen deel te nemen."

Koenders: eerst zien, dan geloven
Koenders over Poetin: eerst zien, dan geloven (Foto: ANP)

Pechtold: politiek heeft te veel oplossingen

Politici moeten de tegenstellingen in het vluchtelingendebat laten varen en zoeken naar het gemeenschappelijke. Dat zegt Alexander Pechtold van D66 in een zelfgeschreven artikel in nrc.next, vooruitlopend op zijn voorstel om te komen tot een 'Nationaal Actieplan Vluchtelingen' dinsdagavond.

"Alleen die houding kan ons verder brengen. Maar precies die houding mis ik in politiek Den Haag. En dat reken ik ook mezelf aan", aldus Pechtold.

"Een veelgehoord verwijt is: de politiek heeft de oplossing niet. Ik zou willen zeggen: de politiek heeft te veel oplossingen. Aan ideeën geen gebrek. Wat we nu nodig hebben, is politieke wil. De bereidheid het goede te zien in ideeën van de ander. De moed om het eigen gelijk te laten varen", aldus Pechtold.

Nationaal Actieplan Vluchtelingen
"Wees bereid het gemeenschappelijke te zien en het Nationaal Actieplan Vluchtelingen is geboren. Opvang in de regio is nooit louter een VVD-hobby geweest. Op strenge bewaking van Europese buitengrenzen zit geen CDA-patent. En vluchtelingen snel Nederlands leren en aan werk helpen is geen exclusief D66-punt."

In zijn Nationaal Actieplan staat dat vluchtelingen "vanaf dag één onze taal en onze waarden leren" en dat belemmeringen voor het vinden van werk moeten worden weggenomen. Er moeten goede afspraken komen met Turkije, maar ook met landen als Marokko en Albanië, over snelle terugkeer van niet-oorlogsvluchtelingen. "Verhoog voor een snellere selectie de IND-capaciteit."

Betere opvang in de regio is nodig, inclusief financiële steun. Het gaat hier niet alleen over Turkije, maar ook over Libanon, Jordanië en Griekenland, aldus Pechtold. En ook noodzakelijk is "een strenge grensbewaking met Europese partners aan onze buitengrenzen."

Pechtold: politiek heeft te veel oplossingen
Pechtold: politiek heeft te veel oplossingen (Foto: ANP)

Miljardenclaim in Duitsland tegen Volkswagen

Een groep van in totaal 278 institutionele beleggers heeft bij de rechtbank in Braunschweig een claim van 3,3 miljard euro ingediend tegen Volkswagen. Zij vinden dat de autobouwer in gebreke is gebleven bij de informatieverstrekking rondom het dieselschandaal.

De groep bestaat uit eisers uit onder meer Duitsland, Nederland, Australië, Oostenrijk, Canada en de Verenigde Staten. Het is de grootste claim die tot nu toe in Duitsland tegen het concern ingediend is. Op 18 september vorig jaar werd bekend dat Volkswagen gesjoemeld heeft met de uitstootwaarden van miljoenen dieselauto's. Het aandeel Volkswagen ging daarna op de beurs hard onderuit.

Het bedrijf heeft formeel al laten weten de financiële markten op een behoorlijke wijze heeft geïnformeerd inzake de dieselaffaire. Die verdediging werd begin maart al ingeleverd bij de rechtbank in Braunschweig. De concretisering van de claim maandag is onder meer het gevolg van het "hardnekkig" weigeren van Volkswagen om schikkingsgesprekken aan te gaan, aldus advocaat Andreas Tilp.

Een woordvoerder van Volkswagen kon nog niet direct reageren, omdat hij nog niet van de claim op de hoogte was. Ook in de Verenigde Staten lopen verschillende zaken.

Miljardenclaim in Duitsland tegen Volkswagen
Miljardenclaim in Duitsland tegen Volkswagen (Foto: ANP)

Naaktselfie Kim leidt tot muurschildering

De nieuwste naaktselfie van Kim Kardashian heeft een graffitikunstenaar ertoe aangezet om in Melbourne een grote muurschildering van de realityster te maken. Daar zat niet iedereen op te wachten.

Op een gebouw in de stad prijkt nu een enorme Kim Kardashian met zwarte balken voor haar borsten en kruis. Een boze burger stuurde een foto van de muurschildering naar het Australische radiostation 3AW. De vrouw zegt dat er geen toestemming voor is gegeven.

De website Mashable denkt te weten wie er verantwoordelijk is voor de schildering: graffitikunstenaar lushsux, die een foto van de creatie op zijn Instagram-pagina heeft gezet. Het blijft vooralsnog onduidelijk wie lushsux is. Zelf noemt hij of zij zichzelf 'Mark Walls'.

Gek op aandacht
Walls schrijft in een e-mail aan Mashable dat hij meteen de behoefte voelde om Kim na te schilderen toen hij haar naaktselfie onder ogen kreeg. "Op een gebouw met drie verdiepingen op een openbare plek. Misschien ben ik wel net zo gek op aandacht als zij?"

Volgens Walls had hij ongeveer even lang nodig om de muurschildering te maken als het duurt voordat Kardashian 300.000 reacties op een Instagram-post heeft. "Het was best moeilijk om een screenshot van mijn telefoon om te zetten in een enorm naaktschilderij."

Naaktselfie Kim leidt tot muurschildering
Naaktselfie Kim leidt tot muurschildering (Foto: BuzzE)

Kwart asielaanvragen dit jaar uit veilig land

Een kwart van de asielaanvragen die dit jaar al zijn gedaan, is afkomstig van mensen uit een veilig land als met name Albanië, Servië of Kosovo. Zij kunnen inmiddels sneller worden teruggestuurd dan voorheen.

Ook begin 2016 vormden de Syriërs echter weer de grootste groep onder de aanvragers. Duizend Syriërs deden voor het eerst een aanvraag. Dat blijkt uit cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst.

In totaal zijn de eerste negen weken ongeveer 6300 asielaanvragen gedaan. Het gaat om circa 4400 eerste asielaanvragen, 300 herhaalde asielaanvragen en 1600 ingereisde nagekomen gezinsleden van mensen die al een asielvergunning in Nederland hadden.

70 procent mag blijven

Afgelopen jaar dienden bijna 59.000 mensen een asielverzoek in. Circa 70 procent van de aanvragen werd ingewilligd.

Het waren vorig jaar vooral Syriërs (circa 27.700) en Eritreeërs (circa 8400) die naar Nederland kwamen. Door de grote toeloop moeten asielzoekers langer wachten tot de IND hun verzoek in behandeling kan nemen: inmiddels zo'n zeven maanden.

Kwart asielaanvragen dit jaar uit veilig land
Kwart asielaanvragen dit jaar uit veilig land (Foto: ANP)

FOK! F1-manager 2016 is van start!

Jawel, het is weer zover; de FOK! Formule 1-manager 2016 is van start! Je kunt weer een team bestaande uit twee coureurs, een chassis en een motor samenstellen. Daarmee kun je punten halen voor de plek waarop die onderdelen in een F1-grandprixweekend zijn geëindigd. Voor die punten wordt budget uitgekeerd, waarmee je je team kunt verbeteren.

De onderdelen variëren in waarde, al naar gelang ze beter of slechter gepresteerd hebben in een raceweekend. Naarmate het F1-seizoen vordert zal de waarde van de onderdelen steeds geleidelijker veranderen. Hierbij geldt dat de recente prestaties wel degelijk nog enkele schommelingen in de waarde van een onderdeel teweeg kunnen brengen. Lees meer hierover in de speluitleg.

Qua puntentelling is er, buiten de extra punten voor plek 21 en 22 vanwege het toevoegen van Haas F1, niks veranderd. Dus net als vorig jaar worden er geen strafpunten uitgedeeld, om een 'dubbele straf' te voorkomen.

Om je direct in te schrijven voor de FOK! Formule 1-manager klik je hier. Kijk ook bij de speluitleg of de puntentelling, en als je nog andere vragen hebt, kun je terecht bij de FAQ. Je kunt ook een pm sturen aan FOKmanagers (zonder uitroepteken), of een bericht achterlaten in het speciale F1-manager 2016-topic in het Autosport- en motorsport-forum.

Wil je meespelen, maar heb je nog geen account op FOK!? Registreer je dan hier!

Let op! De eerste managerronde sluit op vrijdag 18 maart 2016 om 23:59 uur. Zorg dat je voor die tijd je het door jou samengestelde team hebt opgeslagen voor de Grand Prix van Australië

We wensen je veel plezier met het seizoen 2016 van de FOK! Formule 1-manager!

Noorden Frankrijk heet 'Hauts-de-France'

Twee samengevoegde Noord-Franse regio's gaan Hauts-de-France heten. Dit heeft het regiobestuur maandag bepaald na een stemming op het internet.

De bewoners van de circa 6 miljoen inwoners tellende regio tussen Parijs en de Belgische grens konden stemmen voor een nieuwe naam. Er waren er drie ter keuze overgebleven: Hauts-de-France, Nord-de-France en Terres du Nord.

De nieuwe naam, Boven- of Hoogten van Frankrijk, is met spot ontvangen. Een commentaar op internet stelt dat het nu gedaan is met de Alpen. Anderen suggereren na dit voorbeeld meer nieuwe namen voor samengesmolten Franse regio's zoals De Grote Linkerbenedenhoek (Le Grand Coin en Bas à Gauche) en Helemaal Beneden (Tout en Bas).

Met ingang van dit jaar zijn Picardië en Noorden-Nauw-van-Calais samen. De voorlopige naam Nord-Pas-de-Calais-Picardie moest korter. De autoriteiten hebben wel beloofd die naam ook te blijven gebruiken. Dat komt omdat veel Picardiërs boos zijn dat hun oude Picardië in de vergetelheid raakt.

Europees Frankrijk telde vorig jaar nog 22 regio's. Dat is teruggebracht naar dertien. De gefuseerde regio's moeten voor 1 juli besluiten met welke naam ze verder gaan.

Noorden Frankrijk heet 'Hauts-de-France'
Noorden Frankrijk heet 'Hauts-de-France' (Foto: ANP)

Van Duin doet HHB op zijn eigen manier

André van Duin is niet van plan om als presentator van Heel Holland Bakt een 'Martine-imitatie' te doen. De komiek zei dat maandagavond in RTL Boulevard.

Eerder op de dag werd bekend dat Omroep MAX Van Duin heeft gestrikt als vervanger van Martine Bijl. Vanwege therapieën na een hersenbloeding kan zij komende zomer niet meewerken aan de opnames van het nieuwe seizoen van het populaire bakprogramma.

Nadat Van Duin door omroepbaas Jan Slagter was gevraagd, besprak hij het met Bijl, met wie hij goed bevriend is. De presentatrice had er geen bezwaar tegen en daar was hij erg blij mee. "Zij is, naast de baksels, natuurlijk de smaakmaker van het programma."

Tussenpaus
Van Duin heeft ontzettend veel zin in Heel Holland Bakt, dat hij een 'geweldige uitdaging' noemt. "Ik ga niet een Martine-imitatie doen, ik doe het op mijn eigen manier en het is een geruststellende gedachte dat ik slechts een tussenpaus ben", liet hij weten.

De 69-jarige komiek zal in het programma zijn typetjes als meneer Wijdbeens achterwege laten. "Ik doe gewoon keurig een jasje aan en maak beetje een praatje tussen de bakkers door. En met Janny en Robèrt kan ik toch wel een leuke grap uithalen, zo af en toe."

Van Duin doet HHB op zijn eigen manier
Van Duin doet HHB op zijn eigen manier (Foto: BuzzE)

India belangrijk 'puzzelstuk' voor KLM

Met de komst van het Indiase Jet Airways naar Schiphol voegt KLM een belangrijke groeimarkt toe aan haar wereldwijde netwerk. India was na Amerika, China en Brazilië het laatste ontbrekende "puzzelstuk", zei topman Pieter Elbers maandag.

Samen met het Amerikaanse Delta Air Lines verbinden KLM en Jet met ingang van 27 maart drie werelddelen met elkaar. Schiphol wordt het knooppunt voor die samenwerking. Jet verkiest de Amsterdamse luchthaven boven die van Brussel, die tot dusver de Europese 'hub' was van de Indiase luchtvaartmaatschappij.

"Brussel heeft tegenwoordig minder connecties dan toen we er begonnen, terwijl Schiphol juist groeit", zo lichtte topman Naresh Goyal die keuze toe. "Het netwerk van KLM is veel groter en sluit beter aan bij onze behoefte", zei hij.

Joint venture
De twee bedrijven werken al sinds 2013 samen door aansluitende vluchten aan te bieden op elkaars lange routes. Dat gebeurt straks op veel grotere schaal. Goyal sloot desgevraagd niet uit dat er uiteindelijk een joint venture komt zoals KLM die al heeft met Delta. "We zullen moeten kijken wat werkt", zei hij.

"Dit is een belangrijk partnerschap voor KLM, en voor de gehele Nederlandse economie", zei Elbers. "Het versterkt de aantrekkingskracht van Schiphol en van Nederland als vestigingsplaats voor grote bedrijven."

Veel ruimer aanbod
De komst van Jet zorgt voor belangrijke nieuwe verbindingen, benadrukte ook topman Jos Nijhuis van Schiphol. De luchthaven krijgt er met Mumbai een bestemming bij waar nu nog geen enkele luchtvaartmaatschappij rechtstreeks op vliegt. Daarnaast gaat de maatschappij vliegen op Delhi en Toronto in Canada.

In India bieden de vluchten bovendien overstapmogelijkheden naar een groot deel van de ruim vijftig steden in eigen land waar Jet op vliegt. Ook KLM-klanten kunnen straks kiezen uit een veel ruimer aanbod in India.

India belangrijk 'puzzelstuk' voor KLM
India belangrijk 'puzzelstuk' voor KLM (Foto: ANP)

LG maakt eerste smartphone met DAB+

Mensen die graag radio luisteren met hun smartphone, kunnen dat binnenkort in digitale kwaliteit doen zonder data uit de bundel te verbruiken. De nieuwe smartphone van LG, de Stylus 2, is de eerste ter wereld met een DAB+-ontvanger.

DAB+, de digitale opvolger van FM-radio, is minder storingsgevoelig en levert betere geluidskwaliteit. In Nederland en België is DAB+ al beschikbaar. LG zal de nieuwe Stylus dan ook zeker in deze landen uitbrengen, voorzien van een speciale DAB+-app, waarmee je digitale radiozenders kan beluisteren.

LG maakt eerste smartphone met DAB+
LG maakt eerste smartphone met DAB+ (Foto: BuzzT)

De leukste sporttweets van week 10

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Vandaag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek. Veel leesplezier!

Op het moment dat Dimitri Payet hem raakt weet ie het al, wat een geweldige vrije trap:

Alleen voor bubbeltjes is hij een beetje bang:

Het ziet er wel geweldig uit:

Het was bar en boos tijdens Parijs - Nice:

Tijdens de wedstrijd van Dortmund overleed er een fan en daar werd met groot respect mee omgegaan:

PSV-watcher Rik Elfrink krijgt nogal wat onzin via Twitter:

In de tenniswereld doen ze aan kop in het zand steken:

Prachtige foto uit de oude doos:

In Eindhoven werd een oud-steward in het zonnetje gezet:

Wielrenner Matt Brammeier steekt zijn mening niet onder stoelen of banken:

Uitstekend verdedigd:

De oude "vrienden" Jonathan Vaughtes en Lance Armstrong vinden elkaar weer eens op Twitter. Gelukkig is deze keer ook Oleg Tinkov van de partij:

Je mag ook niks meer in Engeland:

Kruip in de huid van Michel Mulder:

Deze scheidsrechter maak je niet snel bang:

En als we nog geen gekkigheid genoeg hebben gehad, in Noorwegen komen ze de wedstrijdbal met een helikopter afleveren:

Fans Star Trek krijgen proces aan hun broek

Paramount Pictures en CBS slepen de makers van Axanar voor de rechter. Fans, die door middel van crowdfunding zelf een Star Trek-film willen maken, worden door de filmstudio en televisiemaatschappij beticht van inbreuk op auteursrecht. Dat meldt The Hollywood Reporter.

Hoewel er nog niet meer is dan een preview van de film, gemaakt om donateurs te werven, zijn de makers al aangeklaagd vanwege het schenden van 'duizenden' copyrights. Zo klagen Paramount en CBS over het onrechtmatig gebruik van puntoren, goudkleurige kleding en de driehoekige medailles van de bemanning van Starship Enterprise, de Klingons, het 'upbeamen' en het logo van de Verenigde Federatie van Planeten. En, last but not least, het gebruik van de taal van de Klingons.

Fans Star Trek krijgen proces aan hun broek
Fans Star Trek krijgen proces aan hun broek (Foto: BuzzE)

Sabia mist Rafael nog steeds

Sabia Boulahrouz-Engizek vindt het nog steeds moeilijk dat haar relatie met Rafael van der Vaart is gestrand. Ze mist de voetballer en zijn zoon Damián enorm.

Sabia en Rafael gingen in augustus van vorig jaar uit elkaar. Dat had zij graag anders gezien. "Soms vraagt mijn zoontje Daamin: 'Kun je Raf niet bellen en sorry zeggen, zodat jullie weer vrienden zijn?'", zegt Sabia in de nieuwe LINDA. "Zo werkt het bij hem op school: als je sorry zegt, is het weer goed. Op zulke momenten moet ik me inhouden om niet te gaan huilen. Ik mis Raf en Damián ook heel erg."

In het interview vertelt de 37-jarige socialite verder dat ze absoluut geen kinderen meer wil. Het is niet al te lang geleden dat Sabia en Rafael samen probeerden een kind te krijgen. "Maar nu ben ik er helemaal klaar mee. Ik heb drie gezonde kinderen, voor mij geen kinderen meer. Echt niet. Maar Raf wilde zo graag nog een tweede. Hij is een geweldige vader, en zo goed met kinderen. Ik gunde hem dat."

Ook haar verziekte vriendschap met Sylvie Meis, een andere ex van Van der Vaart, komt aan bod. "Ik houd me al heel lang niet meer met haar bezig. Kort nadat ik mijn kindje had verloren, postte zij een foto op Instagram waarop ze de foto van haar, mij en Raf nadeed met nieuwe vrienden."Volgens Sabia liet Sylvie toen voor het eerst haar 'ware karakter' zien aan een groot publiek.

Sabia mist Rafael nog steeds
Sabia mist Rafael nog steeds (Foto: BuzzE)

Xbox Live gaat met andere pc- en consolenetwerken werken

Eerder werd de combinatie tussen Xbox One en Windows 10 al ondersteund, maar Microsoft kondigt nu aan dat games die Xbox Live gebruiken ook cross-networkplay kunnen ondersteunen.

Microsoft geeft ontwikkelaars de mogelijkheid om spelers die via Xbox One of Windows 10 gamen het ook te laten opnemen tegen andere console-netwerken, zoals PlayStation 4 en andere pc-netwerken. Het is nog steeds aan de ontwikkelaar om de functie daadwerkelijk te benutten. De eerste game die hier ondersteuning voor gaat aanbieden is al bekend: Rocket League gaat cross-network ondersteunen tussen Xbox One en pc-spelers. De maker, Psyonix laat weten dat er meer informatie over andere platformen snel zal volgen.

Rocket League

Educatieve software uit Qatar: weg met de joden

Qatar, het land waar in 2022 het wereldkampioenschap voetbal gehouden wordt, doet niet veel moeite om zijn haat richting joden onder stoelen of banken te steken. Schoolkinderen krijgen niet alleen via de tv, maar nu ook via educatieve software het antisemitisme met de paplepel ingegoten.

De bedoeling van het spel, laat aan duidelijk niets te wensen over: de joden moeten vernietigd worden en Israël moet van de kaart verdwijnen. Opvallend is overigens dat nergens de moeite genomen wordt om de bewoners van het land in de Levant aan te duiden als Israëliërs, men gebruikt gewoon de term 'joden'.

Voorts roepen de filmpjes, die voorafgaan aan de -toch nog- lastige spelletjes op om producten uit Israël te boycotten en kleren te doneren aan de mensen in Gaza.

Hollands fregat uit Gouden Eeuw ontdekt

In de Finse golf is, naar alle waarschijnlijkheid, een authentiek Nederlands fregat uit 1708 gevonden. Het zou gaan om het oorlogsschip Huis te Warmelo. Dit werd bekendgemaakt door de gemeente Medemblik, waar het schip ooit gebouwd werd. 

Het schip, dat op 62 meter diepte ligt, zou nog vrijwel volledig intact zijn, zelfs de kanonnen staan nog op het dek. Het schip werd tien jaar geleden al gevonden door de Finse maritieme dienst, maar toen kon het niet geïndentificeerd worden. In de zomer zal een team van het Finse onderzoeksbureau SubZone opnieuw naar het wrak afdalen om houtmonsters te nemen, en een 3D-model van het schip te maken. 

8 juffen op 1 school zwanger

Bij reformatorische basisschool De Ronde Maat in Rijssen staan ruim 20 juffen voor de klas. Hiervan zijn er nu 8 zwanger. Uiteraard is dat geweldig nieuws voor deze vrouwen, maar voor directeur Aart van den Noort is het wel een uitdaging. Zoveel zwangerschappen tegelijkertijd is voor deze school uniek.

"Het geeft wat moeilijkheden", zegt de heer Van den Noort, "maar het lost zich gaandeweg wel op. We hebben een flinke vervangingspool waaruit we kunnen putten."

De leerlingen zijn echter niet allemaal even enthousiast over de zwangerschappen. "Ze missen hun juf", aldus Van den Noort tegen RTL-nieuws, "Ze moeten afscheid nemen van een juf die mogelijk tot het eind van het jaar wegblijft en van wie ze mogelijk nooit meer les krijgen."

Voor de vrouwen en hun gezinnen is de directeur uiteraard erg blij, "Toen nummer acht het blijde nieuws kwam vertellen, was ik voor haar nog even blij als voor de andere zeven."

Schorsing dreigt voor Diego Costa

Diego Costa kan rekenen op een forse schorsing. De Engelse voetbalbind (FA) heeft de aanvaller van Chelsea in staat van beschuldiging gesteld, vanwege het wangedrag tijdens het FA Cup-duel tegen Everton.

Costa kreeg tijdens de wedstrijd van afgelopen weekend in de eerste helft al een gele prent, maar ging in de slotfase over de schreef. Na een opstootje met Gareth Barry van Everton leek Costa zijn tegenstander in de hals te bijten. Arbiter Michael Oliver gaf de aanvaller daarop zijn tweede gele prent, waardoor hij kon inrukken.

"Zijn gedrag na het ontvangen van zijn tweede gele kaart was ongepast", liet de FA in een statement weten. Costa kan tot donderdag reageren op de aantijgingen. Daarnaast mag hij zich ook verantwoorden voor een obsceen gebaar richting de supporters van Everton.


De beelden van het voorval (YouTube)

Verstappen kan niet wachten op eerste race

Formule 1-fans kijken er al een tijdje reikhalzend naar uit, maar aanstaande zondag is het zover. Dan wordt de eerste Grand Prix van het nieuwe seizoen verreden. Ook Max Verstappen, dit jaar wederom uitkomend voor Scuderia Toro Rosso, kan niet meer wachten en hoopt dat de dag snel daar is.

"Ik kan niet wachten terug te keren op het circuit van Melbourne. Ik had er vorig jaar een harde leerschool bij mijn debuut, maar het circuit is er een met bijzondere elementen", liet Verstappen op de officiële website van Scuderia Toro Rosso weten.

In zijn debuutjaar in de koningsklasse van de autosport slaagde Verstappen er niet in om de race in Melbourne uit te rijden. Dit jaar hoopt hij dat wel voor elkaar te krijgen. "Uitvallen terwijl je in een positie ligt waarmee je punten scoort, was een bittere pil. Terwijl ik dat hele weekeinde juist zo opgewonden was over mijn eerste Grand Prix in de Formule 1."

Het komende seizoen in de Formule 1 telt 21 races. Verstappen hoopt uiteraard weer op goede klasseringen met een nieuwe krachtbron. Na de problemen met de Renault-motor wordt dit seizoen gebruik gemaakt van de motor van Ferrari. Deze bleek tijdens de wintertests betrouwbaar en snel te zijn. Het doel is nu om de prestaties van vorig seizoen, twee keer vierde én twaalfde in het WK-eindklassement, te verbeteren.

Poetin haalt onverwacht militairen uit Syrië

De Russische president Vladimir Poetin heeft maandag voor een verrassing gezorgd door te zeggen dat Russische militairen in Syrië vanaf dinsdag terug naar huis komen, omdat zijn troepen voor een groot deel hun doeleinden in dat land hebben bereikt. Poetin zei dat de Russische strijdkrachten de voorwaarden voor vredesoverleg hebben geschapen. De marine- en luchtmachtbases die Rusland in Syrië gebruikt, blijven functioneren zoals die dat eerder ook deden.

Poetins Syrische ambtgenoot Bashar al-Assad heeft maandag laten weten dat is besloten "de Russische militaire aanwezigheid in het Syrische luchtruim te verminderen". Maar "Rusland blijft het land steunen in de strijd tegen terrorisme".

Poetin kondigde het begin van de terugtrekking aan rond een bijeenkomst met zijn ministers Sergej Sjojgoe van Defensie en Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken. Rusland moet zich nu intensief op het vredesoverleg storten, aldus Poetin.

Assad
Rusland greep eind september in met een grote hoeveelheid gevechtsvliegtuigen om de Syrische president Bashar al-Assad voor de ondergang te behoeden. Assad beheerste na vijf jaar burgeroorlog nog nauwelijks een zesde van het grondgebied met zijn uitgeputte en uitgedunde strijdkrachten.

Assad is volgens het Kremlin door Poetin over de terugtrekking gebeld. De Syrische president zei toen te hopen dat het vredesoverleg concrete resultaten oplevert. Lavrov waarschuwde maandag dat de vredesgesprekken in Genève niet simpel zullen zijn. Het is volgens hem afwachten of alle partijen op komen dagen en aan de onderhandelingstafel plaatsnemen.

Poetin haalt militairen uit Syrië terug
Poetin haalt onverwacht militairen uit Syrië (Foto: ANP)

Cocu houdt vast aan speelwijze tegen Atlético Madrid

Morgenavond om 20.45 uur gaat het gebeuren; de return in de kwartfinale van de Champions League tussen Atlético Madrid en PSV. In Eindhoven bleef het enkele weken geleden 0-0, dus er zal in elk geval gescoord moeten worden in het Estadio Vicente Calderón. Eerder vanavond gaven trainer Phillip Cocu en Andrés Guardado een persconferentie, die druk bezocht werd.

"Een grote Champions League-wedstrijd spelen in zo'n vol sfeervol stadion moet een speler een goed gevoel geven", aldus Cocu tijdens het persmoment. Daarmee doelde hij op het uitverkochte stadion, waarin zijn ploeg morgen zal spelen. Voor Atlético Madrid is het voor de zevende keer dit seizoen, dat voor een vol huis gespeeld zal worden. "Ik ken de kwaliteiten van Atlético, de wedstrijd wordt lastig. We gaan ons best doen en geloven in ons eigen kunnen."

Atlético Madrid is morgenavond logischerwijs de favoriet, maar Cocu houdt morgenavond vast aan de aanvallend ingestelde speelwijze. "We scoren bijna altijd, we moeten geen andere stijl hanteren maar juist op dezelfde manier spelen."

Guardado was onder de indruk van de ambiance in het stadion van Atlético Madrid. "De sfeer hier is geweldig. Helemaal sinds de komst van Diego Simeone naar Atlético Madrid."

Drommen asielzoekers omzeilen grenshek Macedonië

Ongeveer 2000 asielzoekers zijn maandag vanuit Griekenland Macedonië binnengedrongen. De politie en het leger hebben een aantal van hen tegengehouden. Dat melden een fotograaf van persbureau Reuters en een bron bij de Macedonische inlichtingendiensten.

De vluchtelingen en migranten hadden na een urenlange wandeling langs het hek dat het Balkanstaatje langs de Griekse grens heeft aangebracht een maas in de grensversperring gevonden. Ze staken een riviertje over en konden het hek zo omzeilen.

Macedonische militairen zetten een aantal indringers in legervrachtwagens, maar het was onduidelijk waar zij naartoe werden gebracht.

Drommen migranten omzeilen grenshek Macedonië
Drommen asielzoekers omzeilen grenshek Macedonië (Foto: ANP)

Europa 'op één lijn' over Russische sancties

De lidstaten van de Europese Unie zijn niet verdeeld over de economische sancties tegen Rusland. Dat zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken maandag na overleg met zijn collega's in Brussel.

Koenders reageerde op "speculaties" dat niet alle 28 landen het eens zijn over het beleid ten aanzien van Rusland. Maar hij zag "geen tekenen van verdeeldheid".

Sommige lidstaten hadden eerder aangegeven stappen te willen zetten naar normalisering van de relaties. Het is belangrijk dat opnieuw een eenduidige visie is vastgesteld, aldus Koenders. "Het is geen business as usual met Rusland."

Verdeeldheid negatief signaal
"Een vuist maar tegelijkertijd de communicatie openhouden", vatte de minister het Europese beleid samen. "Poetin is iemand die alleen naar kracht en eenheid kijkt", zei hij over de Russische president. "Verdeeldheid zou een negatief signaal zijn. Het is belangrijk dat opnieuw een eenduidige visie is vastgesteld."

De westerse sancties werden medio 2014 opgelegd vanwege de Russische bemoeienis met het conflict in Oekraïne. De huidige sanctieperiode loopt tot juli.

Europa 'op één lijn' over Russische sancties
Europa 'op één lijn' over Russische sancties (Foto: ANP)

Meer mysterie in nieuwe trailer Orphan Black 4

Het nieuwe seizoen van Orphan Black komt eraan, en BBC America heeft een bijzondere nieuwe trailer vrijgegeven.

De trailer, opvallend gemonteerd met teasende fragmenten, geluiden en natuurlijk een hoop interessante beelden uit seizoen 4, ademt de eigenzinnige sfeer van het sciencefictiondrama uit, terwijl het het mysterie vergroot.

BBC America heeft ook een ietwat uitgebreide synopsis van het seizoen vrijgegeven:

De zussen hebben eindelijk een vorm van rust en normaal leven gevonden. Sarah (Tatiana Maslany) is herenigd met pleegmoeder Mrs S (Maria Doyle kennedy), dochter Kira (Skyler Wexler) en de 'clone original' Kendall Malone (Alison Steadman) in een schuilplaats in IJsland. Alison (Tatiana Maslany) vermaakt zich met de buit van het drugshandeltje met manlief Donnie (Kristian Bruun), terwijl ze de ooit zo woeste Helena (Tatiana Maslany) helpt huiselijke rust te vinden. Cosima (Tatiana Maslany) is hard aan het werk om een medicijn voor haar ziekte te vinden met labpartner Scott (Josh Vokey). Sarahs pleegbroer Felix (Jordan Gavaris) vindt langzaam vrede in de realisatie dat hij achtergelaten is terwijl hij zijn post-'clone gate' leven probeert op te pakken. Rachel (Tatiana Maslany), de slimme zelfbewuste kloon, is herenigd met haar 'moeder' Susan Duncan (Rosemary Dunsmore) en stuurt aan op een verzoening.

Maar vrede en kalmte duren nooit lang met deze groep en Sarahs welverdiende rust komt tot een abrupt einde wanneer ze een telefoontje ontvangt dat haar weer linea recta in gevaar brengt. Een mysterieuze bondgenoot, die contacten had met Beth (Tatiana Maslany) leidt Sarah terug naar waar het allemaal begon. Ze volgt Beths voetstappen en gaat een relatie aan met een krachtige nieuwe vijand, wat haar in een gevaarlijke, maar bekende richting stuurt.

Ook terugkerend dit seizoen zijn Kevin Hanchard als rechercheur Art Bell, Beths partner die trouw zwoor aan de zussen, Ari Millen als een mysterieuze nieuwe Castor kloon en James Frain als Ferdinand, de intimiderende moordenaar in dienst van het duistere Topside. Nieuw dit seizoen zijn Joel Thomas Hynes als Dizzy, een hippe hacker die zich niet houdt aan een groepsmentaliteit, Jessalyn Wanlim als Evie Cho, een machtige bioengineer, Lauren Hammersley als Adele, een superslimme advocaat met een drankprobleem, Gord Rand, een mysterieus figuur die banden heeft met Neolution en Ian Matthews en Miranda Edwards als Frank en Roxie, de schoonmaakploeg van Neolution.

Orphan Black: Lauren Hammersley, Joel Thomas Hynes, Jessalyn Wanlim en Gord Rand
De nieuwe gezichten van Orphan Black: Lauren Hammersley, Joel Thomas Hynes, Jessalyn Wanlim en Gord Rand (Foto: Space)

Orphan Black 4 start op 14 april op de oorspronkelijke tv-zenders Space (Canada) en BBC America (Verenigde Staten), maar is voor ons vanaf 15 april wekelijks te zien bij Netflix.

Elf aanhoudingen na bomaanslag Ankara

Turkije heeft 11 personen aangehouden in verband met betrokkenheid bij de bomaanslag van zondag in Ankara. Naar 10 andere personen wordt nog gezocht, liet de Turkse vicepremier Numan Kurtulmus maandag weten.

Vier arrestaties zouden zijn verricht in Sanliurfa, even benoorden de Syrische grens. De auto die de 2 daders, een man en een jonge vrouw, gebruikten was gekocht van een dealer uit de Zuidoost-Turkse stad.

De daders van de bomaanslag, waarbij 37 mensen om het leven kwamen, hadden beiden banden met de Koerdische afscheidingsbeweging PKK, meldden bronnen bij de Turkse veiligheidsdiensten maandag.

Klinknagels en spijkers
De explosieven waarmee het tweetal hun auto had volgeladen waren van hetzelfde soort als die de daders van de aanslag van vorige maand in Ankara gebruikten, zei een politiebron. De daders van zondag hadden klinknagels en spijkers toegevoegd om zo veel mogelijk letsel toe te brengen en schade aan te richten.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag in de regeringswijk van de Turkse hoofdstad is nog niet opgeëist. De Turkse regering wijst met een beschuldigende vinger naar de PKK. De vrouwelijke zelfmoordterrorist zou in 1992 in Kars zijn geboren en zich in 2013 bij de PKK hebben aangesloten, aldus de bronnen.

De TAK, een splinter van de PKK, zegt de hand te hebben gehad in de aanslag van 17 februari. De PKK (of Koerdische Arbeiderspartij) nam naar eigen zeggen in het verleden vooral leger en politie op de korrel en beweert burgers te sparen. Als de Koerdische rebellenbeweging nu ook burgers als doelwit beschouwt, zou dat een belangrijke strategiewijziging betekenen.

Elf aanhoudingen na bomaanslag Ankara
Elf aanhoudingen na bomaanslag Ankara (Foto: ANP)

Van Duin vervangt Bijl in Heel Holland Bakt

André van Duin vervangt Martine Bijl als presentator van het veelbekeken televisieprogramma Heel Holland Bakt. Dat maakte Omroep Max maandag bekend. Bijl kan vanwege therapieën na een hersenbloeding komende zomer niet meewerken aan de opnames.

Omroep MAX begint komend najaar met het vierde seizoen van Heel Holland Bakt, waarin tien amateurbakkers het tegen elkaar opnemen. De nieuwe presentator werd bekendgemaakt in het programma Tijd voor MAX.

De 69-jarige komiek en presentator kijkt ernaar uit Bijl te vervangen: "Het is voor mij een enorme eer en uitdaging om het stokje tijdelijk van Martine te mogen overnemen. Het wordt zeker geen André van Duinshow, maar ik stel mij volledig in dienst van de kandidaten en hun baksels.''

Bijl zegt in een reactie zich geen betere keuze te kunnen voorstellen.

Van Duin vervangt Bijl in Heel Holland Bakt
Van Duin vervangt Bijl in Heel Holland Bakt (Foto: BuzzE)

Radiohead geeft in mei twee concerten in HMH

Radiohead treedt in mei twee keer op in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Concertorganisator Mojo maakte dat maandag bekend.

De concerten van Radiohead in de HMH vinden plaats op vrijdag 20 mei en zaterdag 21 mei. De Engelse rockband kwam in 2012 voor het laatst naar Nederland.

De kaartverkoop start vrijdag. De tickets worden uitsluitend op naam verkocht, met een maximum van twee kaarten per persoon.

Radiohead geeft in mei twee concerten in HMH
Radiohead geeft in mei twee concerten in HMH (Foto: BuzzE)

Trailer: Unbreakable Kimmy Schmidt 2

Netflix heeft de eerste trailer vrijgegeven voor het tweede seizoen van de sitcom Unbreakable Kimmy Schmidt, dat vanaf april te zien is.

De serie vertelt over Kimmy Schmidt (Ellie Kemper), die na vijftien jaar in een doomsday bunker gevangen te zijn gehouden eindelijk de wijde wereld kan verkennen. Ze belandt in New York en besluit daar een nieuw bestaan op te bouwen. Wat resulteert is de stadse wereld door de ogen van iemand die jarenlang de wereld niet heeft gezien, en maar wat enthousiast is om met alles kennis te maken.

Unbreakable Kimmy Schmidt is bedacht door Tina Fey en Robert Carlock (30 Rock). Andere hoofdrollen zijn voor Titus Burgess, Carol Kane en Jane Krakowski. Seizoen 2 verschijnt op Netflix op 15 april.

Neerzetten hoofd Nabil Amzieb is gefilmd

Degene die het hoofd van Nabil Amzieb heeft neergezet voor een shisha lounge aan de Amstelveenseweg in Amsterdam, is door een bewakingscamera gefilmd. De politie in Amsterdam doet een beroep op die persoon om zich te melden.

Aanvankelijk meldde de politie dat ze de beelden openbaar zou maken als die persoon zich niet uit zich zelf zou melden. Maar volgens de politie is het aan het Openbaar Ministerie om te besluiten of en wanneer de bewakingsbeelden openbaar worden gemaakt.

Opsporing Verzocht (NPO 1) besteedt dinsdag aandacht aan de zaak rond de vermoordde Amzieb. Nadat op dinsdag 8 maart zijn onthoofde lichaam in een brandende auto werd gevonden, werd een dag later het hoofd achtergelaten op straat.

In het programma komt de politie ook met een update van het onderzoek naar de dood van zakenman Koen Everink in Bilthoven. In die zaak zijn al tientallen tips binnengekomen.

Neerzetten hoofd Nabil Amzieb is gefilmd
Neerzetten hoofd Nabil Amzieb is gefilmd (Foto: ANP)

Slechtste WK biatlon ooit voor Rusland

Het wereldkampioenschap biatlon zit er na een kleine twee weken op en dus is het voor de landen tijd om de balans op te maken. Slechts drie landen wonnen een gouden medaille: zes voor Frankrijk, vier voor Noorwegen en één voor Duitsland. Acht landen wonnen een medaille, maar opvallend genoeg zit Rusland daar niet bij.

Het door recente meldoniumgevallen geteisterde land kende juist nu het slechtste WK ooit. De laatste keer dat Rusland - of de Sovjet-Unie - geen medaille won op een WK in een niet-olympisch jaar was in 1978 en destijds stonden er maar drie onderdelen op het programma. Overigens wonnen de Russen in 2010 ook geen medaille, maar doordat het een olympisch jaar was werd alleen de gemengde estafette gehouden. 

Dit keer stonden alle elf wedstrijden op het programma: drie estafettes (gemengd, mannen en vrouwen) en de individuele wedstrijd, sprint, achtervolging en massastart voor de mannen en vrouwen. De Russische dames kwamen individueel niet verder dan een elfde plek van Ekaterina Yurlova - vorig jaar nog goed voor goud - terwijl de mannen het moesten doen met matige optredens van Evgeniy Garanichev en Anton Shipulin. De nummers zeven en twee van de World Cup haalden beiden twee keer de top-10, maar de zesde plek van Garanichev op de sprint was het schamele hoogtepunt.

Op de estafettes ging het niet veel beter. De mannen kwamen met hangen en wurgen tot een zesde plaats, de vrouwen kwamen zelfs geen moment in de buurt van de medailles. Op de gemengde estafette was Rusland na één van de vier atleten al volstrekt kansloos voor een goede klassering. 

BREIN mag IP-adressen verzamelen

Wie geregeld illegaal films of tv-series in huis haalt via internet, riskeert een boete van duizenden euro's. Daarvoor waarschuwt Stichting BREIN die opkomt voor de belangen van eigenaars van auteursrechten. De organisatie heeft een systeem in gebruik genomen waarmee zogenoemde uploaders gemakkelijk kunnen worden achterhaald op basis van IP-adressen van computers.

Bij uploaden worden bestanden van de ene computer naar de andere verzonden of van externe gegevensbronnen, bijvoorbeeld een cd-rom, overgezet naar een pc.

BREIN heeft van de Autoriteit Persoonsgegevens toestemming gekregen om gegevens te verzamelen over uploaders.

"Het gaat niet alleen om uploaders van films en series op torrent sites en popcorn time maar ook om uploaders van boeken, muziek en games", aldus directeur Tim Kuik maandag. De hoogte van de boete hangt volgens hem af van iemands persoonlijke omstandigheden. "Vorig jaar is een tiental uploaders geïdentificeerd. De schikkingsbedragen liepen op tot 12.500 euro."

BREIN waarschuwt voor illegaal uploaden films
BREIN waarschuwt voor illegaal uploaden films (Foto: BuzzT)

Unox past verpakking kipnoodles aan

Unox heeft besloten de verpakking van hun Good Noodles kip te veranderen na onderzoek van het programma Radar. Op de verpakking staan namelijk stukjes kip afgebeeld maar op de ingrediëntenlijst komt het woord kip niet voor.

Als Radar de klantenservice van Unox belt volgt een warrig verhaal over "kippoeder" en "geheime receptuur". Volgens de officiële reactie van Unox die later gegeven wordt is de smaak van kip afkomstig van aroma. In een van de afgebeelde stukjes kip op de verpakking staat in hele kleine lettertjes het woordje "smaak". De fabrikant is nu ook van mening dat 'de consument hierdoor inderdaad een ander beeld kan krijgen van de samenstelling van het product en dat willen we te allen tijde voorkomen'.

Unox gaat daarom de afbeeldingen van de stukjes kip verwijderen van de voorkant van de verpakking van deze en andere varianten met kip, zodat het voortaan duidelijk is dat het hier gaat om noodels met de smaak van kip. Het Europese Hof bepaalde eerder dat de consument niet misleid mag worden door de indruk te wekken dat het product een ingrediënt heeft dat het in werkelijkheid niet bevat.

Op 'mechanische doping' betrapte Van den Driessche stopt met veldrijden

Femke Van den Driessche is per direct gestopt met veldrijden. De 19-jarige Belgische kwam 30 januari in het nieuws omdat tijdens het wereldkampioenschap in Heusden-Zolder bij een van haar fietsen mechanische doping werd geconstateerd. Ze zal zich morgen dan ook niet meer gaan verdedigen bij de Disciplinaire Commissie van de wielerunie UCI.

In de fiets die aan Van den Driessche toe zou behoren werd een motortje gevonden dat de trapas aan zou kunnen drijven. De Belgische ontkende dit en stelde dat de fiets van een trainingsvriend was. Ze stelde dan ook dat het rijwiel per ongeluk in haar kamp beland was.

Morgen zou Van den Driessche zich moeten verantwoorden in Zwitserland voor haar daad. Op mechanische doping staat een levenslange schorsing en een boete van ongeveer 50.000 euro.

Deze straf wil de Belgische niet meer afwachten. "Na overleg met de advocaten en mijn familie heb ik besloten om mijn verdediging op het proces in Aigle stop te zetten. Ik heb voor mezelf uitgemaakt met veldrijden te stoppen. Mijn proces is overigens overal al gevoerd. De kosten voor die zitting in Zwitserland zullen voor mij te hoog oplopen."

"De vrijspraak is onmogelijk, die fiets stond in mijn materiaalzone. Ik bedank alle mensen die mij gesteund hebben en nog steeds steunen, mijn advocaten, vrienden en supporters. Ik wil mijn leven verder zetten in alle rust en sereniteit en hoop dat iedereen daarvoor enig begrip zal hebben en dit zal respecteren."

'In april weer overleg over olieproductie'

Er vindt waarschijnlijk volgende maand weer overleg plaats tussen oliekartel OPEC en andere olieproducerende landen over een bevriezing van de productie. Dat meldde persbureau Reuters maandag op basis van bronnen rond de OPEC.

Eigenlijk zou komend weekeinde in Rusland vergaderd worden over een handhaving van de productie, maar die bijeenkomst wordt volgens de ingewijden dus uitgesteld. In februari spraken Saudi-Arabië, Venezuela en Qatar af met Rusland, dat geen lid is van het OPEC-kartel, dat de productie op het niveau van januari bevroren moet worden. Dat besluit zou de olieprijzen moeten stutten. Het komende overleg zou, evenals het vorige, in Doha plaatsvinden.

Voorwaarde voor een productiebevriezing is dat andere grote olieproducerende landen meedoen aan de deal. Iran heeft juist te kennen gegeven zijn productie fors te gaan verhogen, na het wegvallen van de internationale sancties tegen het land.

'In april weer overleg over olieproductie'
'In april weer overleg over olieproductie' (Foto: ANP)

Lil' Kleine lijkt homo spelen ongemakkelijk

Lil' Kleine ziet een acteerrol af en toe best zitten, maar dan moet het wel een rol zijn die hem ligt. "Ik zou bijvoorbeeld geen homo kunnen spelen", zegt de rapper in Veronica Magazine. "Daar zou ik heel ongemakkelijk van worden."

Lil' Kleine speelt het liefst rollen waarbij hij zo veel mogelijk zichzelf kan zijn. "Ik hoef niet veel met acteren te doen. Tenzij het echt een leuke rol is, een rol in Penoza bijvoorbeeld. Dat vind ik echt een leuke serie."

Liever blijft de rapper muziek maken. "Lil' Kleine is heel mijn leven. Ik treed op als Lil' Kleine, ik praat als Lil' Kleine, mensen kennen mij bij die naam. Ik ben eigenlijk alleen Jorik Scholten als ik slaap."

Hoewel de rapper een hit scoort met 1, 2, 3, waarin hij zingt over het gebruiken van pillen, verkiest Lil' Kleine een joint boven XTC. "Ik rook nu ook vaker een joint dan dat ik XTC gebruik. En ik kan zonder XTC, maar of ik echt zonder joint kan, dat weet ik niet. Een heel normaal iemand rookt ook wel eens een joint."

Lil' Kleine lijkt homo spelen ongemakkelijk
Lil' Kleine lijkt homo spelen ongemakkelijk (Foto: BuzzE)

Nog geen zicht op besluit over Perry Sport

Het duurt waarschijnlijk nog enkele weken voordat er duidelijkheid komt over een mogelijke doorstart van winkelketens Perry Sport en Aktiesport. Dat liet de woordvoerder van de curator maandag weten.

Eerder werd nog gesproken over dagen. "Zo'n verkoopproces is altijd ingewikkeld en duurt lang", gaf de zegsman aan. Volgens hem worden sinds vorige week gesprekken gevoerd met serieuze overnamekandidaten. Hij ging niet in op de identiteit van de kandidaten.

De sportzaken en moederbedrijf USG (in totaal 2500 medewerkers) werden onlangs failliet verklaard. De curator hoopt op korte termijn tot overeenstemming te komen met één of twee serieuze partners die het geheel of een belangrijk deel willen overnemen. "Dat kan geen maanden duren, dus we hopen dat het nog enkele weken duurt", aldus de woordvoerder.

Nog geen zicht op besluit over Perry Sport
Nog geen zicht op besluit over Perry Sport (Foto: ANP)

Turkije kampioen twitterverwijderen

Het Amerikaanse bedrijf Twitter krijgt met grote regelmaat verzoeken om losse tweets en accounts te verwijderen. Dit gebeurt nergens zo vaak als in Turkije, meldt de Volkskrant.

In de tweede helft van 2015 dienden Turkse instanties 2211 verzoeken in bij Twitter. In deze periode vonden meerdere aanslagen en parlementsverkiezingen plaats.

Alleen Rusland komt met 1735 verzoeken in de buurt. Per verzoek gaat het vaak om meerdere tweets en accounts. Twitter verwijderde in totaal 414 Turkse Twitter-accounts. Van de wereldwijd 3353 ingewilligde verwijderverzoeken voor losse tweets, ging het in 3003 gevallen (90 procent) om Turkse bijdragen op Twitter.

Turkije mag dan op alle fronten koploper zijn in het censureren van het medium, het kan nog erger. Noord-Korea, China en Iran blokkeren Twitter permanent.

Turkije kampioen twitterverwijderen
Turkije kampioen twitterverwijderen (Foto: BuzzT)

Son en Breugel moet meer stembureaus openen

De gemeente Son en Breugel moet op vier extra locaties stembureaus openen voor het referendum op 6 april over het associatieverdrag met Oekraïne. Dat heeft de rechter in Den Bosch maandag bepaald.

De Brabantse gemeente was aanvankelijk van plan om maar drie stembureaus open te stellen, zeven minder dan tijdens de laatste verkiezingen voor Provinciale Staten in 2015. De zaak was aangespannen door de Stichting Forum voor Democratie.

De rechter oordeelde dat de drempel om te gaan stemmen een stuk hoger wordt, als er zeven stembureaus komen te vervallen. "Er moet zorgvuldig worden omgegaan met de organisatie van het stemmen bij verkiezingen en referenda om te vermijden dat daarmee de uitkomst, al dan niet onbedoeld, wordt beïnvloed."

Lagere opkomst
Volgens de stichting Forum voor Democratie is de kans heel groot dat een reductie van 70 procent van het aantal stembureaus zorgt voor een lagere opkomst. De opkomst moet ten minste 30 procent zijn, alleen dan wil de regering het referendum bij haar afwegingen betrekken.

Het referendum op 6 april gaat over een overeenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne. Daarin worden afspraken gemaakt over nauwere samenwerking op politiek, cultureel en economisch gebied. Voor- en tegenstanders geloven niet in 'een Europese crisis' als gevolg van een afwijzing door Nederland.

Son en Breugel moet meer stembureaus openen
Son en Breugel moet meer stembureaus openen (Foto: ANP)

Groen licht voor fusie Ahold en Delhaize

De aandeelhouders van Ahold hebben maandag met een overweldigende meerderheid ingestemd met de fusie van het supermarktconcern met Delhaize. Ook de aandeelhouders van Delhaize gingen nagenoeg zonder tegenstemmen akkoord.

Bij de supermarktreus Koninklijke Ahold Delhaize, met het hoofdkantoor in Zaandam, werken straks meer dan 375.000 werknemers in ruim 6500 winkels in Europa en de Verenigde Staten. Ahold is met een jaaromzet van 38,2 miljard euro groter dan Delhaize, dat het afgelopen jaar een omzet van 24,4 miljard euro genereerde. De fusie wordt in de komende maanden afgerond.

Ahold-topman en beoogd bestuursvoorzitter van het fusiebedrijf Dick Boer noemde de fusie een 'waanzinnig goed idee'. Eerder sprak voorzitter van de raad van commissarissen Jan Hommen al van een 'historisch besluit'.

Verenigde Staten
De ondernemingen denken met hun samengaan veel geld te kunnen besparen op onder meer inkoop- en overheadkosten. Volgens Ahold moet over drie jaar een jaarlijkse besparing van 500 miljoen worden behaald.

Voor Delhaize biedt de fusie mogelijkheden om de Belgische marktleider Colruyt te achterhalen en om online verder te groeien. Ahold is op dat vlak al een stuk verder met onder meer Albert.nl en Bol.com als sterk groeiende merken. Op geografisch vlak hopen de bedrijven elkaar vooral in de Verenigde Staten te versterken. Zowel Delhaize als Ahold is actief aan de oostkust van het land, maar ze hebben slechts in een paar staten overlap.

In 2006 waren de bedrijven naar verluidt al eens dicht bij een fusie. Het toen veel grotere Ahold kon zich destijds niet vinden in een fusie waarbij de bedrijven een gelijk aandeel in het nieuwe bedrijf zouden krijgen.

Groen licht voor fusie Ahold en Delhaize
Groen licht voor fusie Ahold en Delhaize (Foto: ANP)

Google gaat ondernemers online opleiden

Ondernemers die online meer zaken willen doen, maar niet precies weten hoe ze dat moeten aanpakken, kunnen nu hulp krijgen. Van internetgigant Google om precies te zijn. En dat kost ze helemaal niets.

Google lanceerde eerder al de Digitale Werkplaatsen, waar ondernemers op verschillende plekken in het land cursussen konden volgen om het digitaal zakendoen onder de knie te krijgen. Nu brengt het bedrijf de Digitale Werkplaatsen naar het internet. Het is vanaf maandag mogelijk om de cursusreeks te volgen vanuit het kantoor of huis. De onderwerpen variëren van SEO, online adverteren en het handig gebruik maken van zoekmachines om meer omzet te genereren.

Pim van der Feltz, directeur Google Benelux, zegt dat de vraag enorm is. Nederland is volgens hem goed vertegenwoordigd op internet, maar nog niet iedereen weet hoe er geld moet worden verdiend. "Ondernemers zijn best ver, ze weten: je moet iets met internet. Maar hoe kom je verder? En waar vind je de kennis?"

Unieke kansen
"Ik zou echt iedereen aanraden om eens te kijken op de Online Digitale Werkplaats, want het internet biedt unieke kansen voor ondernemers om hun business te laten groeien door bijvoorbeeld nieuwe klanten te vinden. En die kansen zijn er voor elke ondernemer, van ZZP'er tot winkelier."

Van der Feltz benadrukt dat internet enorme kansen biedt en dat er veel groei mogelijk is. En hoe meer mensen gebruikmaken van internet om zaken te doen, hoe beter dat natuurlijk voor Google is, geeft Van der Feltz toe. Hij benadrukt wel dat er niet alleen trainingen worden gegeven in het gebruik van producten van Google.

Voor ondernemers in de dop komt Google woensdag met een speciale versie voor studenten. Van der Feltz wijst erop dat veel ondernemers al in hun studententijd zijn begonnen met hun bedrijf.

Google gaat ondernemers online opleiden
Google gaat ondernemers online opleiden (Foto: BuzzT)

'Gezichtstatoeage Zayn Malik niet echt'

Zayn Malik baarde flink wat opzien door op een foto te poseren met een tatoeage op zijn gezicht. Een beroemde tatoeëerder gelooft echter dat het helemaal geen echte tatoeage is.

"Het ziet er nep uit en ik denk niet dat hij zo gek zou zijn", meldt celebrity-tatoeëerder Kevin Paul op Twitter. De tatoeage staat namelijk prominent op de zijkant van Zayns gezicht, zo is te zien op een foto die de zanger op zijn Instagram plaatste. Op het plaatje is de titel van zijn album verwerkt, M.O.M. De afkorting verwijst naar Mind Of Mine, zijn debuutalbum dat later deze maand verschijnt.

Waarschijnlijker is het dat Zayn de foto maakte ter promotie van zijn nieuwe muziek. Bij het plaatje vermeldde hij al dan niet cryptisch de titel van zijn nieuwe single, Like I Would. Mocht het wel een echte tatoeage zijn dan wordt het geen pretje om de inkt ooit nog weg te halen, stelt Paul. "Dat is erg pijnlijk, maar ik zou geschokt zijn als het echt is. Ik hoop het niet. Hij is een toffe jongen en was de coolste in de band."

'Gezichtstatoeage Zayn Malik niet echt'
'Gezichtstatoeage Zayn Malik niet echt' (Foto: BuzzE)

'Spotify staakt ontwikkeling Windows Phone'

Spotify-gebruikers met een Windows Phone 8-smartphone hebben pech. Een Italiaanse Spotify-gebruiker heeft op Twitter een mailwisseling van hem met Spotify gezet waaruit blijkt dat er geen updates meer komen voor de bestaande Windows 8-app.

Vooralsnog staat de app nog in de Windwos Store, maar voor nieuwe gebruikers wordt het op korte termijn onmogelijk om de app nog te downloaden. Voor bestaande gebruikers betekent het einde van de ondersteuning dat de huidige app geen updates meer krijgt. Nieuwe functies komen er dus niet meer en bestaande bugs worden niet meer opgelost.

Het is vooralsnog een raadsel of Spotify met een Windows 10-app komt. Het bedrijf is er zelf vaag over. Het wil alleen kwijt dat als er een update is, gebruikers dat vanzelf zien.

'Spotify staakt ontwikkeling Windows Phone'
'Spotify staakt ontwikkeling Windows Phone' (Foto: BuzzT)

Nieuwe navigatieapp TomTom nu wereldwijd

TomTom heeft zijn nieuwe navigatieapp GO Mobile wereldwijd beschikbaar gesteld voor de iPhone. Dat meldde TomTom maandag.

Gebruikers in 150 landen kunnen de app met realtime verkeersinformatie bij ritjes tot 75 kilometer per maand gratis gebruiken, daarna moeten ze ervoor betalen. De app maakt het onder meer mogelijk om files te vermijden.

Nieuwe navigatieapp TomTom nu wereldwijd
Nieuwe navigatieapp TomTom nu wereldwijd (Foto: BuzzT)

Jarige Bokito krijgt speciale lekkernijen

In Diergaarde Blijdorp is maandag de twintigste verjaardag gevierd van de beroemdste gorilla van Nederland, Bokito. Hij kreeg voor de gelegenheid extra dingen die apen lekker vinden, zoals wilgentakken, veel groente en hooibalen met zonnepitten.

Bokito verwierf enorme bekendheid toen hij op 18 mei 2007 uit zijn verblijf ontsnapte en een bezoekster van de Rotterdamse dierentuin zwaar verwondde. De puber van toen is inmiddels uitgegroeid tot een familievader, met een harem van drie vrouwen, vijf jongen en een aangenomen zoon. De bij het 'Bokito-incident' nog zo agressieve gorilla zorgt nu voor rust en harmonie in de groep, aldus Blijdorp.

Mensen die een waardevol cadeau willen geven aan gorilla's, kunnen hun oude mobieltjes inleveren bij Blijdorp. Die worden dan gerecycled, waardoor minder naar het zeldzame erts coltan moet worden gezocht in het leefgebied van gorilla's in Afrika.

Jarige Bokito krijgt speciale lekkernijen
Jarige Bokito krijgt speciale lekkernijen (Foto: ANP)

Teenage Mutant Ninja Turtles vechten weer in mei

De ontwikkelaar Platinum laat weten dat ze de nieuwe game Teenage Mutant Ninja Turtles Mutants in Manhattan in 24 mei uit laten komen. Dan mogen we met de vier groene ninja's laten vechten tegen onder andere Bebop, Rocksteady en Shredder.

Platinum kennende wordt het net als Transformers Devastation een hack & slash-feest, en meteen een feest der herkenning voor de kenners van de franchise.

Teenage Mutant Ninja Turtles Mutants in Manhattan komt uit op PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One, Xbox 360 en pc.

Automatron komt over een week naar Fallout 4

De eerste uitbreiding voor Fallout 4 komt eraan. Automatron is vanaf 22 maart verkrijgbaar en dat laat Bethesda weten door onderstaande trailer.

In Automatron laat de Mechanist een horde kwaadaardige robots los op de Commonwealth, inclusief de Robobrain. Jaag ze op en gebruik hun onderdelen om nieuwe robot kompanen te bouwen en aan te passen. Kies uit een honderdtal mods; mix ledematen, pantsers, talenten en wapens zoals de volledig nieuwe ‘lightning chain gun’. Voor de fine-tuners mogelijk hen van een likje verf te voorzien en hun stem te kiezen.

Automatron is de eerste add-on voor Fallout 4. In april worden de settlement-mogelijkheden nog verder uitgebreid dankzij Wasteland Workshop, en in mei zal men van de Commonwealth naar Maine kunnen reizen voor Far Harbor. Dat is meteen de grootste oppervlakte die Bethesda Game Studios ooit heeft gecreëerd voor post-release content. Dat is slechts het begin, want er zullen in 2016 nog meer add-ons worden vrijgegeven. Zo volgen er nog aankondigingen omtrent gratis updates zoals Survival Mode en de Creation Kit, die elke speler in staat stelt eigen mods op pc te creëren en deze te delen (en speelbaar te maken) over alle platformen en consoles.

Automatron komt uit voor Xbox One, PlayStation 4 en pc en kost € 9,99.

Lancering ExoMars geslaagd

Vanmorgen om 10.31 uur Nederlandse tijd heeft de Europese ruimtevaartorganisatie ESA samen met het Russische Roscosmos een Proton-M-raket gelanceerd. Aan boord van deze raket zijn de Trace Gas Orbiter en de Schiaparelli-Lander van de ESA, die samen het eerste deel van de ExoMars-missie vormen.

Onderdeel van de raket is de Briz-module waarmee de satelliet richting Mars gebracht wordt. Eerst vliegt deze module 4 rondjes rond de aarde waarmee de ontsnappingssnelheid wordt bereikt. 10,5 uur na de lancering begint dan de reis naar Mars die 7 maanden zal duren. De verwachting is dat de satelliet op 16 oktober in een baan rond de rode planeet komt. Hierna wordt de lander losgekoppeld en deze zal op 19 oktober het oppervlak bereiken.

Deze lander, Schiaparelli genaamd, kan metersdiepe gaten in de oppervlakte van Mars boren om te kijken wat zich hieronder bevindt. Bovendien is ook de landing een experiment. De landing vindt plaats tijdens het seizoen waarin veel stofstormen voorkomen. Normaal wordt dit seizoen gemeden bij het maken van landingen op Mars, maar de ESA wil onderzoek doen naar windsnelheden en elektrisch geladen deeltjes in de atmosfeer, die tijdens deze stormen optreden.

De Trace Gas Orbiter, de satelliet die in een baan rond Mars blijft, wordt het communicatieplatform tussen de aarde en Schiaparelli. Tevens gaat de TGO ook onderzoek uitvoeren naar de atmosfeer van Mars. In 2018 wordt het volgende onderdeel van de ExoMars-missie gelanceerd, een Marsrover die over de planeet kan rijden. De TGO wordt dan ook gebruikt als communicatieplatform.


De Nasa wilde deze maand ook een raket naar Mars sturen met de InSight-lander aan boord. Deze missie moest echter uitgesteld worden vanwege een mankement. Als alles goed gaat wordt deze ook in 2018 gelanceerd. Het is geen toeval dat zowel de NASA als de ESA lanceringen naar Mars uit wilden voeren. Eens in de 2 jaar is de positie van Mars ten opzichte van de aarde hiervoor ideaal.

Filmpje van de lancering

De volledige uitzending van de lancering

Querrey opnieuw te sterk voor De Bakker

Tennisser Thiemo de Bakker (ATP-103) heeft de derde ronde van het Masterstoernooi Indian Wells niet weten te bereiken. De Nederlander moest met 6-7(5) en 4-6 zijn meerdere erkennen in de Amerikaan Sam Querrey (ATP-36).

Het verschil tussen Querrey en De Bakker was in de eerste set klein, waardoor er een tiebreak aan te pas moest komen. Daarin gaf De Bakker in de laatste twee punten niet thuis. In het tweede bedrijf plaatste Querrey op de stand van 3-3 de beslissende break, waardoor hij net als in Delray Beach van De Bakker won. De Amerikaan zal nu spelen tegen de als zevende ingeschaalde Jo-Wilfried Tsonga.

Bazoer: "Het liefst tot 2020 bij Ajax"

Riechedly Bazoer werd in de voorbije maanden meermaals gelinkt aan internationale topclubs als Manchester City en FC Barcelona. De Ajacied denkt echter niet aan cashen.

"Ik denk aan mijn ontwikkeling", stelt de 19-jarige Bazoer in De Volkskrant. De middenvelder veegt de transferverhalen van tafel. "Ik werd een tijdje in verband gebracht met grote clubs. Hoorde je gigantische bedragen bij noemen. Dertig miljoen, veertig, vijftig. Maar ik snap het niet. Ik heb een contract tot 2020 bij Ajax."

"Ik voetbal wekelijks, ik heb het er enorm naar mijn zin, dus waarom die verhalen? Het liefst blijf ik hier tot 2020", laat de Oranje-international weten. Bazoer denkt dat het beter is als hij de stap maakt met meer ervaring op zak: "als je iets van twintig interlands hebt gespeeld en de beste bent van de Eredivisie."

Zondag staat de kraker tegen PSV op het programma. Bazoer heeft zin in de topper en verwacht aan het einde van het seizoen boven zijn voormalige werkgever te staan. "Wij worden kampioen. PSV heeft veel. Maar ik denk dat wij echt een team zijn, we gaan voor elkaar door het vuur, we gunnen elkaar alles."

Monstertruck had op tijd kunnen stilstaan

De bestuurder van de monstertruck die in Haaksbergen in september 2014 het fatale ongeluk veroorzaakte tijdens een stunt, moet voldoende tijd hebben gehad om voor het publiek tot stilstand te komen. Dat blijkt uit nader technisch onderzoek. De resultaten hiervan werden bekend gemaakt tijdens de strafzaak tegen bestuurder Mario D. en de organiserende stichting Sterevenementen.

Een andere conclusie is dat het voertuig niet aan de internationale veiligheidseisen voldeed. Zo deed de noodknop achter het niet. Ook functioneerde de achterwielbesturing niet tijdens de stunt. "Toch moet het mogelijk zijn geweest de truck tijdig tot stilstand te brengen", concluderen de onderzoekers.

Er vielen tijdens het monstertruckdrama drie doden en 24 gewonden.

'Monstertruck had op tijd kunnen stilstaan'
'Monstertruck had op tijd kunnen stilstaan' (Foto: ANP)

Amsterdam geeft coalitieakkoord een update

De coalitiepartijen in Amsterdam - D66, VVD en SP - hebben hun gezamenlijk akkoord voor 2014-2018 een update gegeven. In totaal wordt ruim 100 miljoen euro extra in de stad geïnvesteerd.

De drie partijen stelden maandag dat anderhalf jaar na het ingaan van het akkoord al ruim de helft van de afspraken door de gemeenteraad is gekomen en in uitvoering is. Daar komen nu drie hoofdstukken bij: een grote opknapbeurt voor de stad, evenwicht zoeken tussen de grote stroom toeristen en overlast, en integratie.

De stad wil 'de turbo op integratie' zetten en gaat ruim 2000 nieuwe Amsterdammers per jaar huisvesten. Er komt een verlaging van de onroerende zaak-belasting. Achterstallig onderhoud in de openbare ruimte wordt aangepakt.

Amsterdam geeft coalitieakkoord een update
Amsterdam geeft coalitieakkoord een update (Foto: ANP)

Stichting: 'We hebben ons best gedaan'

"We hebben ons best gedaan." Dat vindt voorzitter Geerlof Kanis van de stichting Sterevenementen die de fataal afgelopen monstertruckrace in september 2014 in Haaksbergen organiseerde. Hij reageerde op de vraag van de rechtbank, waarin werd gesteld dat het leek dat de veiligheid bij de stunt "volledig ondergeschikt leek".

"Als wij iets organiseren waar we geen verstand van hebben, gaan we op zoek naar een professioneel bedrijf die dat voor ons kan regelen", antwoordde Kanis. "We vragen dan of het mogelijk is en of het veilig te doen is. Zo heeft het nu ook gewerkt en zijn we bij meneer D. terechtgekomen. Vervolgens zijn we naar de gemeente Haaksbergen gestapt en hebben een vergunning gekregen."

Het proces tegen monstertruckchauffeur Mario D. (51), die zijn truck het publiek in reed en de stichting is maandag begonnen met de ondervraging van Kanis.

Stichting: 'We hebben ons best gedaan'
Stichting: 'We hebben ons best gedaan' (Foto: ANP)

SBS6 komt met satirisch poppenprogramma

SBS6 komt met een wekelijks satirisch poppenprogramma. Ruim twintig BN'ers figureren - als pop - vanaf 8 april in Wat een poppenkast! De stemmen komen van onder anderen Jeroen van der Boom en Edwin Evers. De poppen zijn gemaakt door poppenkunstenaar Evert Josemanders die er bijna een jaar aan heeft gewerkt.

Poppenversies van onder anderen Eva Jinek, Matthijs van Nieuwkerk, Mark Rutte, Geert Wilders, Gerard Joling, René Froger, Sanne Hans, Piet Paulusma en de broertjes De Boer maken wekelijks hun opwachting in de talkshow-studio die centraal staat in Wat een poppenkast! Maar ook het koninklijk paar, Joop van den Ende, Herman den Blijker en Gordon zijn van de partij.

Annick Boer en Kasper van Kooten spraken eveneens de stemmen in.

SBS6 komt met satirisch poppenprogramma
SBS6 komt met satirisch poppenprogramma (Foto: BuzzE)

Alert blijven op terugdraaien tellerstand

Het gerommel met de tellerstand van een auto komt in Nederland steeds minder vaak voor. Voor de RDW en voertuigbranche, verenigd in de Vereniging Aanpak Tellerfraude, is ieder voertuig met een onlogische tellerstand er echter een te veel. De vereniging is daarom een voorlichtingscampagne gestart onder de naam: 'Doe jezelf niet te kort, vraag het tellerrapport'.

Van de 9,5 miljoen geregistreerde voertuigen heeft 1,8 procent een onlogische tellerstand. "Dat lijkt niet veel, maar dat zijn nog altijd 163.000 auto's. Als iemand zo'n auto koopt, kan dit tot veel problemen leiden. Iemand betaalt te veel voor zijn auto of krijgt te maken met veel reparaties. We willen mensen er met de campagne daarom extra op wijzen altijd op het tellerrapport te kijken", aldus de RDW.

Sinds januari 2014 is de tellerfraude strenger aangepakt. Het terugdraaien van de tellerstand is sinds die tijd wettelijk verboden.

'Alert blijven op terugdraaien tellerstand'
'Alert blijven op terugdraaien tellerstand' (Foto: ANP)

Brit (15) wint kwart miljoen in World Drone Prix, Nederlands team 4e

De allereerste World Drone Prix is in Dubai gewonnen door het Britse team Tornado X-Blades Banni-UK, met als piloot de pas 15-jarige Luke Bannister. De drones vlogen in Dubai over een speciaal 'circuit' van rails, waarbij obstakels als hoogteverschil en scherpte bochten overwonnen moesten worden. Het hoofddoel was om zo snel mogelijk door de fel verlichte poortjes te vliegen.

Nederland was in Dubai eveneens vertegenwoordigd en dat ging het beste door het Dutch Drone Race Team #SQG. Piloot Dino Joghi stuurde de drone van zijn team naar de finale met vier teams, maar daarin verliep het niet volgens plan. Bij de verplichte pitstop landde Joghi de drone op de verkeerde plek, wat resulteerde in diskwalificatie en dus de vierde plaats in de eindstand. Dat was een flinke domper, want na de eerste paar ronden ging het Nederlandse team nog aan de leiding. 

Bij het evenement werd gelijk al fors uitgepakt. Teams uit 26 verschillende landen deden mee en de prijzenpot mag voor een eerste keer gerust vrij groot genoemd worden: één miljoen dollar. Een kwart miljoen was voor het team van de jonge Bannister, wat volgens dat team overigens verdeeld zal worden onder alle 43 teamleden. Team #SQG streek met de vierde plek toch een mooie 25 duizend dollar op. 

Beelden van de World Drone Prix aan boord van één van de drones (Bron: YouTube)

Turken bombarderen Koerden Noord-Irak

Turkse gevechtsvliegtuigen hebben maandag posities van Koerdische militanten in Noord-Irak gebombardeerd. Dat meldt het Turkse staatspersbureau Anadolu.

De luchtaanval lijkt een antwoord te zijn op een terreuraanslag zondag in de Turkse hoofdstad Ankara die aan 37 mensen het leven kostte. Volgens de Turkse autoriteiten zou die aanslag het werk zijn van Koerdische militanten.

Turken bombarderen Koerden Noord-Irak
Turken bombarderen Koerden Noord-Irak (Foto: ANP)

Spelen alsof je een MMO speelt in Sword Art Online

Sword Art Online: Hollow Realization heeft een tweede trailer gekregen waarin we eens wat gameplay zien. De oudgedienden Leafa en Sinon zijn daarmee ook bevestigd.

Het spel vindt plaats in een van de stages van het originele Sword Art Online. Je speelt wederom Kirito, die dit keer een VRMMO-spel speelt dat 'Sword Art Origin' heet. Het virtuele spel is gemaakt op de originele server waardoor de hoofdrolspelers flashbacks krijgen van hun eerdere avonturen in Sword Art Online. Ze gaan terug voor de gebeurtenissen in de originele VRMMO en moeten de game wederom overwinnen.

Sword Art Online: Hollow Realization komt voor ons Westerlingen ergens dit jaar uit op PlayStation 4 en PlayStation Vita.

Voorstelrondje voor Tales of Berseria

Eerder introduceerde Bandai Namco al twee nieuwe personages in tekst, nu zien we onder andere hen kort in actie in de nieuwste trailer van Tales of Berseria.

Rokurou, Eleanor, Magileux en Bienphu zijn pas geleden aangekondigd, maar we zagen ze nog niet in bewegend beeld. Rokurou is een demoon, Eleanor haat demonen en gebruikt een ras om magische vaardigheden te hebben, Bienphu is een Malak, het ras van rare kleine wezens dat voor magische eigenschappen gebruikt kan worden en Magileux is een heks. Genoeg voer voor een complex verhaal in deze JRPG dus.

In de wereld van Tales of Berseria heerst er een virus dat mensen verandert in demonen. De meeste raken daarna de weg kwijt en vallen mensen aan, sommigen, zoals Rokurou, blijven nog gezond van geest. De plaats Abbey is het hoofdkwartier van de exorcists, die mensen wil beschermen tegen de demonen. Eleanor is zo'n duiveluitdrijfster uit Abbey die rondreist om mensen te beschermen door demonen aan te pakken. Helemaal braaf zijn ze niet, want ze misbruiken Malak, wezens die de natuurlijke krachten beheersen om de mensheid te beschermen. Volgens hen hebben Malak geen eigen ik en is het dus geen misbruik.

Tales of Berseria komt in Japan uit voor PlayStation 4 en PlayStation 3 in 2016. De Westerse release is gepland voor PlayStation 4 en pc.

Mooi paars is niet lelijk in Dead or Alive Xtreme 3

Een nieuwe week, een nieuwe video. Dead or Alive Xtreme 3 gaat allang niet meer over strandvolleybal alleen, dat laat de luierende Ayane zien in onderstaande video.

Ayane is, net als de andere dames, normaal een vechter in de Dead or Alive-reeks. Maar in de Dead or Alive Xtreme-spinoff doen de dames het wat rustiger aan. Jij bent de eigenaar van het tropische eiland en moet ze tevreden houden. Als eigenaar kun je naarmate je meer ervaringspunten krijgt meer items unlocken, zoals andere zwempakken die de meiden kunnen dragen tijdens alle mini-games of tijdens de fotosessies die je kunt doen. Als je relatie met ze goed is kleden ze zich voor je ogen om.

Dead or Alive Xtreme 3 komt 24 maart alleen uit in Azië voor PlayStation 4 en PlayStation Vita. Er is een Engelstalige versie te importeren uit het Verre Oosten. Later komt er een PlayStation VR-patch uit.

260 boetes milieuzone Utrecht kwijtgescholden

Er zijn al 260 boetes kwijtgescholden die aan bestuurders waren uitgedeeld die met een oude dieselauto de milieuzone van Utrecht waren binnengereden. De automobilisten hadden bezwaar gemaakt wegens onduidelijke borden, of de gemeente had onvolledig antwoord gegeven op vragen van het OM over het bezwaar.

Dit heeft een woordvoerder van het Openbaar Ministerie maandag bevestigd na berichtgeving in het AD. De milieuzone is in mei 2015 ingevoerd. Dieselauto's van voor 2001 mogen de binnenstad niet meer in. Daardoor moet de luchtkwaliteit in het centrum verbeteren. De borden die de milieuzone aangeven, zorgen in de Domstad voor veel verwarring.

260 boetes milieuzone Utrecht kwijtgescholden
260 boetes milieuzone Utrecht kwijtgescholden (Foto: ANP)

Proces monstertruckdrama begonnen

Het proces tegen monstertruckchauffeur Mario D. (51), die in september 2014 in Haaksbergen zijn truck het publiek in reed, is begonnen. Er vielen drie doden en 28 gewonden toen de stunt op 28 september 2014 mis ging en de monstertruck het toekijkende publiek inreed. Door het ongeluk kwamen een bejaarde vrouw, een man en een kind van vijf jaar om het leven.

Naast D. moet ook organisator stichting Sterevenementen zich voor de rechtbank verantwoorden. Beiden worden verdacht van dood door schuld en het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel.

De rechtbank begint met de inhoudelijke behandeling van de zaak. Ook wordt tijd uitgetrokken voor slachtofferverklaringen. Dinsdag zal het Openbaar Ministerie de strafeis formuleren en komen de advocaten met hun pleidooien.

Proces monstertruckdrama begonnen
Proces monstertruckdrama begonnen (Foto: ANP)

[eSports] Vijftienjarige Amnesiac eerste deelnemer WK Hearthstone

Dit weekend vond de Amerikaanse editie van de Hearthstone Winter Championships plaats. De winnaar van dit toernooi kwalificeert zich voor de Wereldkampioenschappen van 2016, die in november dit jaar plaatsvinden.

William Barton, beter bekend onder zijn online-alias Amnesiac, is een vijftienjarige jongen die binnen de Hearthstone-community al naam voor zich heeft weten te maken met hoge finishes in de ranked-seizoenen. Hierdoor werd hij opgepikt door Jason 'Amaz' Chan en geplaatst binnen zijn team: Team Archon.

De overwinning van Amnesia was geen makkelijke. Op vrijdag verloor hij nog kansloos een serie tegen Nostam, waardoor hij zich via de losersbracket terug moest vechten. En dat deed hij op overtuigende wijze. Hoe poëtisch was het dan ook toen hij in de finale wederom Nostam tegenkwam. Deze serie ging echter compleet anders en pakte met 3-1 in het voordeel van Amnesiac uit. Hij pakt hiermee een kleine vijfentwintigduizend dollar en dus de eerste plek voor de Wereldkampioenschappen in november.

Van 18 tot en met 20 maart vindt de Europese editie plaats, van 24 tot en met 26 maar vindt de Aziatische editie plaats.

Archon Amnesiac

Dodental aanslag Ankara gestegen tot 37

Het dodental als gevolg van de aanslag zondag in de Turkse hoofdstad Ankara is opgelopen tot 37. Dat heeft de Turkse minister van Volksgezondheid Mehmet Muezzinoglu maandag meegedeeld.

Eenenzeventig gewonden liggen nog in het ziekenhuis, van wie vijftien in zorgwekkende toestand, zei de minister.

De doden vielen toen aanvallers een auto vol explosieven lieten ontploffen naast een autobus. Het was de tweede terreuraanslag in de regeringswijk binnen een maand. Volgens veiligheidsfunctionarissen lijkt de aanslag het werk van de Koerdische Arbeidspartij PKK.

Dodental aanslag Ankara gestegen tot 37
Dodental aanslag Ankara gestegen tot 37 (Foto: ANP)

Ontwikkeling van Everquest Next stopt

De beoogde opvolger van de Everquest-serie, Everquest Next is er niet meer. De ontwikkelaar heeft de stekker uit het project getrokken. Vorig jaar werd nog bekendgemaakt dat de ontwikkelaar Daybreak Game Company al hun resources gebruikten voor de opvolger, maar het heeft niet zo mogen zijn.

Het hoofd van de ontwikkelstudio, Russ Shanks, heeft aangegeven dat ondanks dat ze veel unieke nieuwe dingen hadden bereikt met Next, het spel gewoon niet is wat ze voor ogen hadden. De studio gaat nog verder met de survival game H1Z1

next

Fantastische finish NASCAR Phoenix

De vierde race van de NASCAR Sprint Cup Series heeft zondagavond een schitterende finish opgeleverd. Op de Phoenix International Raceway ontspon zich aan het eind een keihard duel tussen Kevin Harvick en Carl Edwards.

De race werd door vier rijders gedomineerd: na 313 ronden hadden alleen Harvick, Edwards, Kyle Busch en Dale Earnhardt Jr de leiding in handen gehad. Met 139 ronden op kop was Harvick zoals enigszins verwacht de grote man.

Zes ronden voor het einde ontstond een caution, waardoor de zogenaamde 'NASCAR Overtime' in werking trad: als het hele veld na de herstart ongeschonden over de overtime line halverwege de baan komt wordt die ronde afgemaakt en is de volgende ronde de laatste van de race. Dit is gedaan om te voorkomen dat races onder de gele vlag eindigen. 

Tijdens de caution ging een aantal van de toppers naar binnen voor twee nieuwe banden, waaronder Edwards, maar niet Harvick. Bij de herstart lag Harvick op kop, met Edwards en Earnhardt in zijn kielzog. Laatstgenoemde viel terug, maar Edwards plaatste in de allerlaatste bocht een flinke aanval. Hij beukte zijn Toyota tegen de Chevrolet van Harvick, was er even voorbij, maar kwam aan de finish 0,01 seconde tekort. Denny Hamlin werkte zich nog op naar plek drie, voor Kyle Busch, Earnhardt en Kurt Busch. Voor Harvick was het maar liefst zijn achtste zege in Phoenix.

De finish in Phoenix (Bron: YouTube)

'Doel huisvesting statushouders weer gemist'

De gemeenten in Nederland zijn er in februari weer niet in geslaagd het geplande aantal erkende vluchtelingen te laten doorstromen naar een huurwoning. Slechts 2692 van de voorgenomen 3900 statushouders kregen een woning. Dit heeft woordvoerder Fred Allers van het platform Opnieuw Thuis bevestigd naar aanleiding van een bericht in het AD.

In Nederland komen jaarlijks zo'n 200.000 corporatiewoningen vrij. Daarom snapt Allers niet dat de afgesproken aantallen voor de huisvesting van vluchtelingen niet gehaald worden. "Zo hebben in Noord-Brabant slechts iets meer dan 300 vluchtelingen een woning gekregen, op een bevolking van 2,5 miljoen."

Het platform Opnieuw Thuis adviseert staatssecretaris Klaas Dijkhoff bij de huisvesting van vluchtelingen. Door de gebrekkige doorstroming is er in de azc's te weinig ruimte voor nieuwe vluchtelingen.

'Doel huisvesting statushouders weer gemist'
'Doel huisvesting statushouders weer gemist' (Foto: ANP)

Gears of War 4 screenshots

Gameinformer heeft exclusief wat nieuwe screenshots voor Gears of War 4 mogen tonen aan de wereld. Het nieuwe deel wordt ontwikkeld door The Coalition. Het speelt zich 25 jaar na de gebeurtenissen van Gears of War 3 af.

Het vierde deel in de serie Gears of War komt einde dit jaar uit en zal exclusief op Xbox One verkrijgbaar zijn. Op de vraag of we ook een pc-versie van Gears 4 gaan krijgen, zei de ontwikkelaar dat de game (vooralsnog) alleen exclusief voor Xbox One zal zijn.

gow

gow

gow

gow

gow

Vraagtekens Van Rompuy bij referendum

De voormalige 'EU-president' Herman van Rompuy zet vraagtekens bij het Nederlandse referendum over het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne. Bij een nee dreigt Nederland een minder betrouwbare partner te worden. Ook vreest hij dat Den Haag geen effectief buitenlandbeleid kan voeren als het steeds rekening moet houden met een referendum achteraf.

"Over dit associatieverdrag zijn toch debatten geweest in Nederland? De volksvertegenwoordiging heeft haar verantwoordelijkheid genomen. Komt er straks ook een referendum over TTIP, het Amerikaans-Europese vrijhandelsakkoord? Dan zou het wel eens moeilijk kunnen worden om Nederlandse handtekeningen te krijgen", aldus Van Rompuy in een interview met Trouw.

Volgens de Belg kunnen referenda zoals die in Nederland een hindernis vormen voor het buitenlandbeleid. Er is altijd het risico teruggefloten te worden. "Een land moet zich kunnen engageren. Nederland is hierin een uitzondering, het is het enige land dat zo'n soort procedure hanteert."

Vraagtekens Van Rompuy bij referendum
Vraagtekens Van Rompuy bij referendum (Foto: ANP)

Consument bespaart 170 euro door werk ACM

Nederlandse consumenten zijn afgelopen jaar gemiddeld 170 euro goedkoper uit geweest door het werk van Autoriteit Consument & Markt (ACM). Dat schrijft de toezichthouder maandag in zijn jaarverslag. De ACM deelde in verschillende zaken 24 miljoen euro aan boetes uit en verwerkte circa 60.000 klachten en signalen van consumenten via Consuwijzer.

Zo werd onder meer een boete uitgedeeld aan een kartel voor natuurazijn. Ook tikte de ACM energiebedrijven op de vingers over het onjuist verstrekken van informatie en waarschuwde het voor de praktijken van twee webwinkels die niet leverden. Ook claimt de organisatie verantwoordelijk te zijn voor een lagere energie- en telecomrekening voor consumenten. Sinds vorig jaar mag de ACM ook gebruik maken van zogeheten mystery shoppers om misstanden aan de kaak te stellen.

Het voordeel voor consumenten liep volgens de ACM in 2015 op tot circa 1,3 miljard euro. "Niet alles wat wij doen is in geld uit te drukken", zo benadrukte ACM-voorzitter Chris Fonteijn.

'Consument bespaart 170 euro door werk ACM'
'Consument bespaart 170 euro door werk ACM' (Foto: ANP)

Rus wil brein uploaden en onsterfelijk worden

De Russische internetmiljonair Dmitry Itskov besteedt een deel van zijn fortuin aan een opmerkelijk project. Hij wil het menselijk brein naar een computer kunnen uploaden om op die manier onsterfelijk te worden, schrijft de BBC.

Itskov heeft er een organisatie genaamd 2045 Initiative voor opgericht. De 35-jarige Rus wil de klus namelijk binnen 30 jaar klaren, of in ieder geval voordat hij zelf het loodje legt. "Het ultieme doel is iemands persoonlijkheid in een compleet nieuw lichaam over te zetten."

Neurowetenschapper Randal Koene, wetenschappelijk directeur van de 2045 Initiative, geeft toe dat het een extreem lastige doelstelling is, maar volgens hem geen onmogelijke. Het houdt het decoderen in van het zogeheten connectoom, de verbindingen tussen de ruwweg 86 miljard neuronen die het menselijk brein bevat. Maar dan ben je er nog niet.

Mysterie
"De uitdaging is hoe je van het fysieke substraat van die verbonden zenuwcellen de stap maakt naar onze mentale wereld, onze gedachten, onze herinneringen, onze gevoelens", zegt neurobioloog Rafael Yuste van de universiteit van Columbia. Dat mysterie, volgens Yuste een van de grootste in de wetenschap, is nog lang niet opgelost. Bovendien is er nog geen bewijs dat alles wat ons maakt tot wie we zijn, is te herleiden tot wat er in de hersenen gebeurt.

Maar het is vooralsnog een redelijk uitgangspunt, ook voor neurowetenschapper Ken Hayworth van onderzoeksschool Janelia. Die werkt momenteel aan het uitstippelen van de verbindingen in muizenhersenen, maar waarschuwt wel dat dit voor een vliegenbrein al twee jaar in beslag neemt.

Met de theorie is Hayworth het echter eens. "Op dezelfde manier dat mijn computer met enen en nullen werkt, maakt het me niet uit zolang die enen en nullen maar op de volgende computer terechtkomen, en met mij zou het hetzelfde moeten zijn. Het kan me niet schelen als mijn connectoom in dit fysieke lichaam is geïmplementeerd of in een computer die een robot bestuurt."

Vreemde taal
Met al die verbindingen in kaart ben je er echter nog steeds niet. Er zijn immers ook nog de activatiepatronen van de neuronen in de tijd, in de vorm van elektrische stroompjes. Voor een heel simpel organisme, de hydra, is Yuste evenwel bezig om dat te meten. Het voordeel is dat je er niet eerst het connectoom voor nodig hebt. "Maar we hebben nog geen idee wat die patronen betekenen. Het is te vergelijken met het luisteren naar een gesprek in een vreemde taal."

Neurowetenschapper Miguel Nicolelis van Duke University denkt dan ook dat de Russische miljonair zich een hopeloos doel heeft gesteld. "Je kan intuïtie niet coderen, je kan esthetische schoonheid niet coderen, je kan liefde of haat niet coderen. Het is onmogelijk dat het menselijk brein ooit tot een digitaal medium zal worden gereduceerd. Dat soort complexiteit tot een algoritmisch proces reduceren kun je simpelweg vergeten."

Itskov laat zich niet uit het veld slaan en is al bezig zijn oneindige leven te plannen. "De volgende paar eeuwen stel ik me voor verschillende lichamen te hebben, eentje in de ruimte, een ander een soort hologram, en mijn bewustzijn gaat gewoon van het ene naar het andere lichaam."

Waar ben ik?
Stel echter dat Itskov zijn zin krijgt, en zijn brein/persoonlijkheid inderdaad in een computer terecht komt. Dan is hij vermoedelijk alsnog de klos en zal hij uiteindelijk gewoon sterven. Een gedachte-experiment dat dit laat zien werd 35 jaar geleden door de Amerikaanse filosoof Daniel Dennett uitgewerkt, als kort verhaal in zijn boek Brainstorms.

Het probleem is in het kort dat er na het moment van de data-overdracht twee instanties van Itskov zijn. Die zullen allebei in ruimte en tijd moeten functioneren. Zolang ze synchroon lopen zijn deze weliswaar niet van elkaar te onderscheiden, maar zelfs dan is Itskov hooguit gekloond. De kloon heeft dan misschien het eeuwige leven, maar Itskov 'zelf' niet.

Zie hieronder voor een B-filmachtige maar amusante weergave van Dennetts verhaal 'Where Am I?', met de auteur zelf in de hoofdrol (en vergeef de ietwat belabberde beeldkwaliteit).

Palestijnse beste lerares ter wereld

De Palestijnse onderwijzeres Hanan al-Hroub is maandag verkozen tot beste lerares van de wereld. Aan de prijs is een geldbedrag van 1 miljoen dollar (bijna 900.000 euro) verbonden. Dat meldde de organisatie achter de Global Teacher Prize maandag.

Al-Hroub geeft les op een middelbare school en werd uit achtduizend inzendingen tot beste lerares verkozen. In diverse videoboodschappen werd Al-Hroub gefeliciteerd door onder anderen paus Franciscus, de Amerikaanse oud-president Bill Clinton en de Britse prins William.

De lerares groeide op in een Palestijns vluchtelingenkamp. Toen haar kinderen getraumatiseerd raakten door een schietincident besloot ze het onderwijs in te gaan en zodoende kinderen te helpen.

Palestijnse beste lerares ter wereld
Palestijnse beste lerares ter wereld (Foto: ANP)

Militaire commandant IS klinisch dood

De militaire commandant van Islamitische Staat, Abu Omar al-Shishani, is al dagen klinisch dood. Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten aan de Britse krant The Guardian. Volgens Rami Abdulrahman van het Observatorium is al-Shishani "niet in staat zelfstandig te ademen" en ligt hij aan apparatuur in een ziekenhuis in Raqqa.

Al eerder werd bekend dat 'Omar de Tsjetsjeen' bij een Amerikaanse luchtaanval niet werd gedood, maar zwaargewond raakte.

De rossige al-Shishani, geboren in 1986 in Georgië dat toen nog deel uitmaakte van de Sovjet-Unie, geldt als een van de belangrijkste militaire adviseurs van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi.

'Militaire commandant IS klinisch dood'
'Militaire commandant IS klinisch dood' (Foto: ANP)

Rijken vaker naar tandarts en mondhygiënist

Hoe meer geld mensen verdienen, hoe vaker ze naar de tandarts gaan. Bij de hoogste inkomens heeft negen op de tien mensen vorig jaar een bezoek gebracht aan de tandarts. Bij de laagste inkomens is dat 70 procent. Rijken gaan ook vaker naar de mondhygiënist.

Dat rijken meer naar de tandarts en de mondhygiënist gaan, lijkt te maken te hebben met de basisverzekering. Volwassenen moeten hun bezoek in principe zelf betalen. Bij kinderen, die de afspraak vergoed krijgen, is er geen verschil tussen arm en rijk.

Bij andere vormen van zorg is het precies omgekeerd, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag. Mensen met een lager inkomen gaan vaker naar huisarts, specialist of psycholoog.

Gemiddeld zijn acht op de tien Nederlanders vorig jaar minstens één keer bij een tandarts geweest: 80 procent van de vrouwen en 77 procent van de mannen. Ze gingen gemiddeld drie keer. Vrijwel alle kinderen gaan. Na de twintigste verjaardag gaat vier op de vijf mensen nog. Van de bejaarden bezoekt ongeveer de helft nog de tandarts. Dat komt waarschijnlijk doordat veel mensen in die groep een kunstgebit hebben.

Volgens het CBS telt Nederland ruim 10.000 tandartsen en enkele honderden orthodontisten.

Rijken vaker naar tandarts en mondhygiënist
Rijken vaker naar tandarts en mondhygiënist (Foto: ANP)

Mannen hacken honderden Instagram-accounts

De politie heeft twee Nederlandse mannen opgepakt, die mogelijk via gehackte Instagram-accounts tienduizenden euro's hebben verdiend. Het duo is zondag aangehouden; de politie was al sinds november bezig met onderzoek in deze zaak.

De politie vermoedt dat de jongens van achttien en negentien uit Alblasserdam en Boskoop bedrijven lieten geloven dat ze reclame konden maken via deze 'gestolen' accounts op het sociale medium waar mensen foto's op plaatsen. Wie de slachtoffers zijn is nog niet precies duidelijk. Vermoedelijk gaat het ook om een groot aantal mensen buiten Nederland. De slachtoffers hadden op Instagram vaak miljoenen volgers.

Volgens de politie heeft het duo van honderden mensen inloggegevens verkregen via een zogenoemde phisingmail. Daarbij lijkt het alsof deze van Instagram komt, maar in werkelijkheid is de mail nep en slechts bedoeld om gegevens los te peuteren.

Vervolgens benaderden de jonge mannen bedrijven om reclame te maken op de populaire accounts. De bedrijven wisten niet dat het om 'gestolen' accounts ging. Het duo kreeg vervolgens het reclamegeld, hoewel de reclameboodschap niet of maar heel kort te zien was. Tegelijkertijd had de echte Instagrammer geen toegang meer tot zijn of haar account.

Mannen hacken honderden Instagram-accounts
Mannen hacken honderden Instagram-accounts (Foto: BuzzT)

Kinderen doen minder klusjes

Kinderen doen minder klusjes om geld bij te verdienen dan vijf jaar geleden. In 2011 klusten nog 61 van de honderd kinderen, maar nu nog maar 49 procent. Vooral in de stedelijke gebieden is het uitvoeren van karweitjes niet zo trendy meer. Daarbuiten steken kinderen wat makkelijker de handen uit de mouwen.

Dit blijkt uit onderzoek onder bijna duizend kinderen van acht tot en met elf jaar in het kader van de Week van het geld, die maandag van start gaat. Koningin Máxima geeft het startsein op basisschool De Twaalfruiter in Vleuten. In de week worden op duizenden basisscholen gastlessen gegeven over verstandig omgaan met geld. In het Nationale-Nederlanden Café in Rotterdam wordt door het Nibud, het kennisinstituut voor budgetvoorlichting, maandag een masterclass aan ouders gegeven over opvoeddilemma's.

Uit het onderzoek blijkt verder dat vier op de vijf kinderen van acht tot en met elf jaar zakgeld van hun ouders krijgen. Van de kinderen die geen zakgeld krijgen, geeft 7 procent aan dat de ouders dat niet kunnen betalen. Driekwart van de kinderen die wel zakgeld ontvangen, krijgt het geld contant. De rest heeft een eigen bankrekening waar het zakgeld op gestort wordt. De meeste kinderen leggen een deel van hun geld opzij: 86 procent spaart minstens de helft van het zakgeld. De overige 14 procent geeft het meeste geld meteen uit. Twee derde van de kinderen, zowel jongens als meisjes, kopen van hun potje geld speelgoed. Computerspellen zijn daarnaast populair onder jongens, terwijl meisjes vaker boeken en tijdschriften kopen.

Het onderzoek is een initiatief van Wijzer in geldzaken, onderdeel van het ministerie van Financiën.

Kinderen doen minder klusjes
Kinderen doen minder klusjes (Foto: ANP)

Tien bendeleden gedood in vuurgevecht Mexico

Mexicaanse veiligheidstroepen hebben zondag in meerdere vuurgevechten tien leden van een criminele bende gedood. Het ging er in de Mexicaanse stad Reynosa, aan de grens met de Verenigde Staten, wild aan toe.

De bendeleden hadden auto's en vrachtwagens gestolen en daarmee de weg versperd toen de Mexicaanse politie de achtervolging inzette. Meerdere wagens gingen door hevige vuurgevechten in vlammen op, zo meldden de veiligheidstroepen.

Vier soldaten raakten gewond toen hun auto tijdens de achtervolging op zijn kant raakte.

In het grensgebied is onder meer het beruchte Golf-kartel actief. Het is niet bekend of de bendeleden tot dat kartel behoren.

Tien bendeleden gedood in vuurgevecht Mexico
Tien bendeleden gedood in vuurgevecht Mexico (Foto: ANP)

Tim Robbins helpt gevangenen op rechte pad

Om gevangenen op het rechte pad te helpen organiseert Tim Robbins al zo'n zes jaar acteercursussen in gevangenissen. Met groot succes: uit vroeg onderzoek blijkt dat onder de deelnemers het gevaar op recidive is gehalveerd, schrijft de BBC.

Tims acteerlessen moeten ervoor zorgen dat de gevangenen betere controle krijgen over hun emoties: "We eisen de waarheid van ze door ze te vragen een karakter te spelen met extreme emoties", vertelt de acteur over zijn zogenoemde Actor's Gang Prison Project. "We moedigen ze aan om hun verbeelding te gebruiken."

Zo'n 60 procent van alle gevangenen in Californië gaan opnieuw de fout in, uit vroege cijfers blijkt dat dat percentage gehalveerd is onder de deelnemers aan de cursus van de Oscarwinnaar. Ook vertonen de gevangenen minder probleemgedrag voordat ze in vrijheid worden gesteld. "Uit onderzoek blijkt dat er 89 procent minder problemen zijn met het breken van de regels en gevechten in de gevangenis. Dat is een grote vooruitgang van de veiligheid binnen de gevangenissen."

Het project is erg welkom in de gevangenissen, waar verder weinig wordt georganiseerd rond de re-integratie van de toekomstig ex-gedetineerden. Inmiddels ex-gevangene David De La Torre meldt erg blij te zijn met de resultaten die hij boekte bij Tims cursus. "Ik kan nog steeds boos worden, maar ik kan me nu beheersen. De cursus heeft me geleerd hoe ik mijn boosheid onder controle kan houden, dat is wat me onderscheidt van anderen die op vrije voeten zijn gesteld."

Tim Robbins helpt gevangenen op rechte pad
Tim Robbins helpt gevangenen op rechte pad (Foto: BuzzE)

Microsoft stopt met accepteren bitcoin

Gebruikers van de Microsoft Store kunnen niet langer betalen met de bitcoin. Dat staat te lezen op de website van Microsoft.

In de helprubriek van de onlinewinkel van Windows 10 en Windows 10 Mobile is in een korte mededeling te lezen dat het niet langer mogelijk is tegoed te kopen met de Bitcoin. Gebruikers die nog een tegoed hebben dat gekocht is met de digitale valuta kan nog wel gewoon worden opgemaakt.

Eind 2014 kondigde het bedrijf verheugd aan de toen in trek geraakte bitcoin voortaan te gaan accepteren. Waarom Microsoft nu stopt met de valuta is niet bekendgemaakt. De digitale munteenheid wordt de laatste tijd echter geplaagd door negatieve aandacht, zo zou de bitcoin in trek zijn bij criminelen wegens de anonimiteit van transacties en kampt de munt met sterke waardeschommelingen.

Microsoft stopt met accepteren bitcoin
Microsoft stopt met accepteren bitcoin (Foto: BuzzT)

Weer grote protesten tegen Dilma Rousseff

Honderdduizenden Brazilianen zijn zondag opnieuw de straat opgegaan om tegen de president van het land Dilma Rousseff te protesteren. Op verschillende plekken in Brazilië eisten ze haar aftreden. Volgens verschillende media gaat het om het grootste protest tot nu toe.

In São Paulo waren naar schatting zo'n 500.000 mensen op de been. De militaire politie, die gewoonlijk op veel hogere schattingen uitkomt, sprak zelfs over 1,4 miljoen deelnemers op het hoogtepunt van het protest. Daarmee is het de grootste demonstratie in de geschiedenis van de stad. Vorig jaar kwamen rond de 135.000 mensen op een protest af.

De Brazilianen verwijten Rousseff betrokkenheid bij een groot corruptieschandaal. Ook verwijten ze haar de ergste recessie in Brazilië in 25 jaar. Rousseff is vastbesloten aan te blijven als president.

Weer grote protesten tegen Dilma Rousseff
Weer grote protesten tegen Dilma Rousseff (Foto: ANP)

Europa stuurt verkenner naar Mars

Europa begint maandag aan een bijzondere nieuwe missie in de ruimte. Vanuit Kazachstan worden twee sondes gelanceerd. Eind dit jaar moeten ze aankomen bij Mars. Een gaat in een baan rond de planeet draaien, de ander moet op het oppervlak landen. Over twee jaar volgt de volgende stap: dan gaat een Marskarretje die kant op. De missie heet ExoMars en wordt samen met Rusland uitgevoerd.

De lancering staat gepland voor 10.31 uur Nederlandse tijd. Aan boord van de raket is onder meer de Trace Gas Orbiter. Die moet meten welke gassen er in de dampkring van Mars zitten. Het apparaat speurt vooral naar methaan, een gas dat kan wijzen op minieme vormen van leven. Een paar dagen voor aankomst bij Mars laat de satelliet een lander los. Die heet Schiaparelli. De lander komt met een snelheid van 21.000 kilometer per uur de dampkring van Mars binnen, remt met wrijving en een parachute en moet zachtjes neerploffen op het oppervlak. Schiaparelli kan metersdiepe gaten boren, om uit te zoeken wat er precies onder het oppervlak zit.

Voor Rusland is de missie een kans op eerherstel. Het land wilde eind 2011 samen met China een sonde richting een van de manen van Mars sturen, maar de lancering mislukte. Het vaartuig slaagde er niet in de lange oversteek te maken. Na een paar weken verging de sonde in de dampkring van de aarde.

Europa stuurt verkenner naar Mars
Europa stuurt verkenner naar Mars (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: droge bewolking

De dag start zonnig, maar in de loop van de dag komt er wat bewolking het land binnen. Met name de noordelijke helft van het land raakt hierdoor overschaduwd. De wind komt uit het noordoosten en is vrij matig tot zwak. Aan de westkust kan het iets steviger waaien. Het blijft droog met een temperatuur van circa 10 graden in de middag. 

Zon op 06:55
Zon onder 18:43

Rewimo spotte een roodborstje van heel dichtbij.

Rewimo spotte een roodborstje van heel dichtbij (Foto: Rewimo)
Rewimo spotte een roodborstje van heel dichtbij (Foto: Rewimo)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

  Wikiweetjes van vandaag
 1890 Liduina van Schiedam werd heiligverklaard door Paus Leo XIII.
 2003 De Westerscheldetunnel werd geopend. 
 1517

De stad Enschede werd bijna compleet verwoest door een brand. 

 1879 Vandaag is het π -dag, en tevens is het de geboortedag van Albert Einstein.


20 feitjes over π

Gelukkige pi-dag allemaal!

Het is nu 14 maart 1:59:26 uur. Het is dus π-dag!

Deze dag wordt wereldwijd op wiskundeafdelingen van verschillende universiteiten gevierd. In de Amerikaanse schrijfwijze voor data wordt 14 maart geschreven als 3/14 en π (spreek uit: pi) is ongeveer 3.1415926. Op scholen en universiteiten is men een aantal jaren geleden begonnen om die dag te vieren met het eten van taart (pie) of pizza. En in België nemen ze er vast een glas π-ls bij...

Het getal π is belangrijk in de wiskunde. Het is namelijk de verhouding tussen de omtrek en de diameter van een cirkel. Deel je de omtrek van een cirkel door de diameter van die cirkel dan krijg je het getal π. Weet je dus de diameter van een cirkel, en die kun je eenvoudig meten met een liniaal, dan kun je dat getal vermenigvuldigen met π en zo krijg je de omtrek van die cirkel.

We wensen jullie dus een hele fijne π-dag!

Laatste reviews en specials
review
Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville
review
Aeternoblade 2
preview
Battlegrounds en draken centraal in Hearthstone
review
Doctor Sleep
review
Mario & Sonic at the Olympic Games Tokyo 2020
review
Call of Duty: Modern Warfare
©FOK.nl e.a.