Twintigste wereldtitel biatleet Bjørndalen (42)

Biatleet Ole Einar Bjørndalen heeft voor eigen publiek voor de twintigste keer een wereldtitel gewonnen. Samen met Emil Hegle Svendsen en de broertjes Johannes Thingnes en Tarjei Bø was Koning Biatlon de beste in de estafette in Oslo. Voor Bjørndalen is het WK vermoedelijk zijn laatste kunstje. De 42-jarige lijkt na dit seizoen afscheid te nemen, hoewel daar nog de nodige twijfels over zijn. 

Duitsland begon erg sterk aan de wedstrijd dankzij twee keer foutloos schieten van Erik Lesser. Bij de eerste wissel had hij dan ook een voorsprong van tien seconden op het door Bjørndalen aangevoerde veld. Al na twee van de vier biatleten per team werd de rangorde redelijk duidelijk. Tarjei Bø, Benedikt Doll (Duitsland) en Nathan Smith (Canada) hadden allemaal één extra patroon nodig in beide schietbeurten en wisselden bijna gelijk. Simon Eder uit Oostenrijk volgde met achter hem Jaroslav Soukop uit Tsjechië.

Na de vijfde schietbeurt moest Arnd Peiffer (Duitsland) zijn kompanen even laten gaan, want Johannes Thingnes Bø en de Canadees Scott Gow schoten foutloos. Gow had bij zijn staande schietbeurt echter drie extra patronen nodig en zag Peiffer langszij komen, terwijl Bø een flink gat sloeg.

Op het moment dat de slotlopers vertrokken was duidelijk dat Svendsen een voorsprong moest verdedigen en dat Simon Schempp en Brendan Green hoogstwaarschijnlijk om de overige medailles zouden strijden. De Oostenrijker Dominik Landertinger leek nog een mogelijke uitdager, maar hij kwam tekort. Ondanks twee extra benodigde patronen van Svendsen konden de achtervolgers hem niet meer bijhalen en dus was de wereldtitel weer terug bij Noorwegen. Schempp bracht het Duitse zilver binnen, terwijl Green de Canadese sensatie completeerde en het brons veroverde. 

Het Frankrijk van Martin Fourcade werd vooraf gezien als grote uitdager van Noorwegen en Duitsland, maar de Fransen kwamen er geen moment aan te pas. Slotloper Fourcade deed weinig moeite meer, omdat de achterstand toch al te groot was. Hij hoopt zondag in de massastart geschiedenis te schrijven door zijn vijfde gouden medaille van dit WK te winnen. Eerder was hij de beste in de sprint, achtervolging, individuele wedstrijd en als onderdeel van het Franse team op de gemengde estafette.