44e WK-medaille biatleet Bjørndalen, Noren juichen

Biatleet Johannes Thingnes Bø heeft op het wereldkampioenschap in Oslo voor eigen publiek het goud op de massastart gewonnen. De pas 22-jarige Noor veroverde zo al zijn derde wereldtitel. Zaterdag was er met het Noorse team goud op de estafette, vorig jaar was hij de beste op de sprint. Na twee WK's heeft het supertalent nu al zes medailles op zak.

De eerste twee schietbeurten, in liggende positie, werden gekenmerkt door het typische razendsnelle schieten van de Oostenrijker Simon Eder, die dan ook de leiding nam. Hij had echter niet zijn beste dag op de langlaufski's en het was dan ook Bø die zich losmaakte van de grote groep. Daarin bevond zich onder meer Martin Fourcade, die al vier keer goud won op dit WK, maar in liggende positie al één keer miste.

Bø liet bij de eerste staande schietbeurt weer eens een ongekend snel ritme zien, maar het laatste schot ging er toch naast. Daardoor kon de foutloze Bjørndalen de leiding van zijn landgenoot overnemen, met Fourcade in zijn kielzog. Negen man kwamen vrijwel gelijk voor de laatste keer aan bij de schietbaan, waaronder Bjørndalen, Bø, Fourcade en Eder. Veel van hen maakten een fout, maar het genoemde kwartet - minus Eder - bleef foutloos en ging op jacht naar goud.

Fourcade leek daarin duidelijk de sterkste, maar de Fransman werd plotseling bijgehaald door een ontketende Bø. Diens 42-jarige landgenoot OEB kon het niet meer bijhouden, maar Bø ging de strijd met Fourcade aan en besliste het gevecht in het laatste klimmetje in zijn voordeel. Fourcade moest toekijken hoe de Noren Bø naar het goud juichten, terwijl hij zelf het zilver pakte. Bjørndalen hield het nog lang genoeg vol om de derde plek te pakken.

Voor Bjørndalen, waarschijnlijk bezig aan zijn laatste seizoen, was al maar liefst zijn 44e WK-medaille. Op de laatste negentien WK's heeft de Noorse grootheid achttien keer minstens één medaille gewonnen. Het is de tiende keer dat hij minstens één gouden medaille pakt en de vijfde keer dat hij minstens vier maal het podium mag betreden.