Wereldtitel biatleet Fourcade, 'Koning Bjørndalen' (42) pakt zilver

Biatleet Martin Fourcade heeft de eerste individuele wedstrijd van het WK in Oslo gewonnen. Op de sprint was de Fransman wel meer dan één maat te groot voor de concurrentie door niet alleen foutloos te schieten, maar ook het snelste te langlaufen. Voor Fourcade is het al zijn achtste wereldtitel, nadat hij eerder deze week ook goud won in de gemengde estafette.

World Cup-leider Fourcade vertrok als achtste en zette al gelijk de toon. De Rus Evgeniy Garanichev was na de eerste schietbeurt iets sneller, maar miste bij het staand schieten één schot en viel terug. Later in de wedstrijd bleek de Zwitser Serafin Wiestner verrassend de snelste bij de eerste schietbeurt, maar net als Andrejs Rastorgujevs uit Letland en de Noor Johannes Thingnes Bø bleef ook hij niet foutloos bij het staand schieten.

Fourcade deed dat wel en dat gold tot grote vreugde van het publiek ook voor de 42-jarige Noor Ole Einar Bjørndalen. De legendarische Koning Biatlon sloeg de vorige World Cups in Noord-Amerika over om zich volledig op dit WK te richten, vermoedelijk zijn afscheidstournee. Het pakte nagenoeg perfect uit, want OEB pakte zilver. Voor de Noor was dat maar liefst zijn 41e WK-medaille sinds hij in 1997 voor het eerst een medaille pakte. Sterker nog, Bjørndalen heeft nu op achttien van de laatste negentien WK's minstens één medaille gewonnen.

Het brons ging in Oslo naar de Oekraïner Sergey Semenov, doorgaans vooral een specialist op de individuele wedstrijd. Johannes Thingnes Bø werd vierde, voor de verrassende Italiaan Dominik Windisch. Garanichev pakte plek zes, voor de Duitsers Arnd Peiffer en Simon Schempp. Laatstgenoemde kwam tien meter voor de finish nog ten val, wat hem vermoedelijk de vijfde plek gekost heeft.