Gevangenis dreigt weer voor Sytze van der V.

Pedoseksueel Sytze van der V. moet mogelijk opnieuw de gevangenis in. Dat komt omdat het niet is gelukt een nieuw onderkomen voor hem te vinden, bleek donderdag tijdens een zitting bij het gerechtshof in Den Bosch.

Het Openbaar Ministerie had eerder geëist dat Van der V., die is veroordeeld voor zedendelicten met minderjarige jongens, drie van de negen maanden voorwaardelijke celstraf die hij eerder kreeg opgelegd alsnog moet uitzitten. Het OM wilde dit omdat Van der V. zich niet aan de opgelegde voorwaarden had gehouden: hij weigert zijn adres door te geven aan Reclassering Nederland.

Van der V. zou zijn adres niet willen doorgeven omdat hij bang is dat hij weer moet vertrekken. Als zijn adres bekend wordt bij de reclassering, vreest hij dat de gemeente er ook achter komt. Verschillende gemeenten hebben hem eerder al laten weten dat hij er niet welkom is.

Eind vorig jaar besloot het hof in Den Bosch dat het OM tot donderdag de tijd had om samen met Van der V. op zoek te gaan naar een gemeente die hem onderdak wil bieden. Daarna hadden afspraken kunnen worden gemaakt over zijn behandeling. Het hof stelde dat de maatschappij uiteindelijk meer gebaat is bij een behandeling van Van der V. dan bij een celstraf.

De advocaat van de pedoseksueel vroeg het hof donderdag de zaak nog langer aan te houden, maar daar gingen de rechters niet mee akkoord. Het OM eist dat Van der V. alsnog drie maanden de cel ingaat, zijn toekomstige verblijfplaats bekendmaakt en meewerkt aan huisbezoeken van de reclassering.

Het hof doet over twee weken uitspraak.