Excuses NAVO voor dood kinderen Afghanistan

Het hoofd van de NAVO-troepen in Afghanistan, generaal David Petraeus, heeft woensdag zijn verontschuldigingen aangeboden voor de dood van negen kinderen door een aanvalshelikopter in de provincie Kunar. Hij heeft opdracht gegeven helikopterbemanningen nieuwe instructies te geven om te voorkomen dat burgers nodeloos gedood worden.

De helikopterbemanning had verkeerde informatie gekregen over de aan te vallen plek. Als gevolg daarvan vonden de kinderen de dood.

Burgers worden in toenemende mate het slachtoffers van de escalerende Afghaanse oorlog. Een recent rapport van de Verenigde Naties spreekt van 2.412 burgerdoden in de eerste tien maanden van 2010 die gerelateerd kunnen worden aan de gevechten. Dat is een toename van 25 procent vergeleken met dezelfde periode in 2009.

Generaal Petraeus was zeer ontdaan omdat hij onlangs nog nieuwe instructies aan zijn commandanten heeft gegeven met de bedoeling het aantal burgerslachtoffers tot een minimum te beperken. Alle helikopterbemanningen zullen opnieuw op de hoogte gesteld worden over de voorschriften. "Het spijt ons zeer dat deze tragedie heeft plaatsgevonden en wij verontschuldigen ons tegenover de Afghaanse regering, het volk van Afghanistan en vooral tegenover de familieleden van de omgekomen jongens", zei Petraeus.

Petraeus zei verder dat de NAVO de volle verantwoordelijkheid neemt en dat zij het incident nog verder zal analyseren. "Als de uitkomst van het onderzoek dat vergt dan zullen er maatregelen genomen worden, ook disciplinaire."