FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 2 maart 2011

PS: Jolande Sap: Gedoogakkoord ligt in prullenbak

Het gedoogakkoord van VVD, CDA en PVV ligt voor een deel in de prullenbak, nu deze partijen waarschijnlijk geen meerderheid behalen in de senaat. Dat zei fractieleider van GroenLinks Jolande Sap woensdagavond in een eerste reactie. "Alles wat de PVV belangrijk vindt, zal niet door de Eerste Kamer komen."

Het is aan deze partijen om conclusies te trekken. Het land is in elk geval niet gebaat bij een patstelling tussen de Eerste en Tweede Kamer, zei Sap. Premier Mark Rutte (VVD), vicepremier Maxime Verhagen (CDA) en Geert Wilders (PVV) zullen 'heel anders moeten opereren' omdat anders 'grote stagnatie' ontstaat, aldus de fractieleider.

Sap voorspelde dat de Eerste Kamer nu een streep zal zetten door de bezuinigingen op het passend onderwijs, het hoger onderwijs en de natuur.

GroenLinks boekt waarschijnlijk een winst van één zetel in de Eerste Kamer. Dat betekent dat Sap niet hard wordt gestraft door het besluit van de GroenLinks-fractie om in te stemmen met de politiemissie naar Kunduz. "Het is natuurlijk een heel prettige uitkomst", zei Sap daarover.

Bloedprop verwijderd uit longen Williams

Bij de Amerikaanse tennisster Serena Williams is vandaag een bloedprop uit haar longen verwijderd. Dat heeft haar woordvoerster Nicole Chabot vandaag bevestigd. De longembolie werd vorige week bij de voormalige nummer één van de wereld geconstateerd.

De tennisster is inmiddels weer thuis, maar doktoren houden haar nauwlettend in de gaten, zodat eventuele complicaties kunnen worden voorkomen. Williams speelde al sinds juli 2010 geen enkele wedstrijd meer, onder meer vanwege een slepende voetblessure.

"Dit is extreem zwaar, beangstigend en teleurstellend geweest", schreef Williams in een persverklaring. "Maar op dit moment gaat het beter met me. Ik ben thuis en werk er samen met mijn doktoren aan om alles onder controle te houden. Ik ben ervan overtuigd dat ik weer snel gezond zal zijn, maar ik bid dat ik dit alles snel achter me kan laten."

De 29-jarige tennisster heeft geen idee hoe lang ze nodig voor de revalidatie, maar keek toch alweer voorzichtig optimistisch naar de toekomst: "Ik hoop bij het begin van de zomer weer terug te zijn, maar ik kan geen enkele belofte doen", schreef ze. "Hoe dan ook, mijn belangrijkste doel is om weer helemaal gezond te worden."

Bloedprop verwijderd uit longen Williams
Bloedprop verwijderd uit longen Williams (Foto: ANP)

Channing Tatum heeft plannen voor film Peter Pan

Acteur Channing Tatum heeft met scenarist Billy Ray en producent Joe Roth plannen voor een film over Peter Pan. Het drietal heeft de ideeën voor de film gepresenteerd aan een aantal productiemaatschappijen. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Details van de film over het jongetje dat weigert volwassen te worden, zijn nog onbekend. Zo is onduidelijk of Tatum zelf in de film wil spelen en welke rol hij dan zou vervullen. De acteur is vooral bekend van actiefilms en is momenteel te zien in The Eagle, waarin hij een Romeinse soldaat speelt.

Het verfilmen van klassieke sprookjes is momenteel hot in Hollywood. Filmmakers grijpen daarbij veel terug naar de oeroude sagen en legendes in plaats van de veel vrolijker sprookjes van bijvoorbeeld de Gebroeders Grimm.

Zo draait vanaf april Red Riding Hood, een horrorvariant van Roodkapje, in de bioscopen en zijn er drie films over Sneeuwwitje in de maak. Ook wordt er gewerkt aan een follow-up van het verhaal van Hans en Grietje, waarbij ze jaren later als heksenjagers werken.

Sprookjes zijn ook bekend terrein voor Roth. Hij produceerde vorig jaar Alice in Wonderland van regisseur Tim Burton. Daarnaast werkt hij aan een filmbewerking van het sprookje de Tovenaar van Oz en aan Snow White and the Huntsman, een duistere variant op Sneeuwwitje.


Channing Tatum heeft plannen voor film Peter Pan (Foto: Novum)

PS: Ploumen: Kabinet krijgt het moeilijk

Het kabinet gaat het moeilijk krijgen nu VVD, CDA en PVV geen meerderheid dreigen te krijgen in de Eerste Kamer. Dat zei partijvoorzitter van de PvdA Lilian Ploumen woensdagavond in een eerste reactie. "Het zal het kabinet veel moeilijker gaan vallen om voorstellen door de Eerste Kamer te krijgen."

Lijsttrekker Marleen Barth zei dat de PvdA in de Eerste Kamer kabinetsvoorstellen niet op voorhand zal dwarsbomen, maar de voorstellen zullen wel 'grondig bekeken' moeten worden.

De sfeer bij de landelijke partijbijeenkomst in Den Haag is volgens Tweede Kamerlid Ronald Plasterk 'positief, maar gespannen'. Volgens de oud-minister heeft premier Mark Rutte (VVD) het kabinetsbeleid zelf tot inzet gemaakt van de verkiezing. En de prognose wijst erop dat de kiezer het niet eens is met dit beleid, aldus Plasterk.


Kabinet krijgt het moeilijk (Foto: Novum)

Argentijnse arbiter deelt 36 rode kaarten uit

In Argentinië is een duel in de vijfde divisie volledig uit de hand gelopen. De arbiter van dienst gaf alle spelers rood. Scheidsrechter Damian Rubín vestigde daarmee een wereldrecord en zal ongetwijfeld worden opgenomen in het Guinness Book of World Records. De Argentijnse arbiter trok tijdens de verhitte wedstrijd tussen Claypole en Victoriano Arenas 36 rode kaarten, meldden Argentijnse media.

Alle veld- en wisselspelers kregen een rode prent van Rubín die in de totale chaos besloot om niemand onbestraft te laten. De wedstrijd ontaardde in een veldslag nadat een ruzie tussen spelers uit de hand liep en ook supporters het veld betraden. Er vielen vervolgens rake klappen.

Rubín staakte niet geheel verrassend de wedstrijd, maar de knokpartij werd daarmee niet beëindigd. Buiten het veld zou de scheidsrechter iedereen rood hebben gegeven. Claypole en Victoriano moeten volgens diverse Argentijnse media het volgende duel jeugdspelers opstellen.

PS: Kiezer tegen coalitie, aldus Emile Roemer

De kiezer zit niet te wachten op een kabinet dat 'zo hard en kil' de rekening van de kiezer bij gewone en kwetsbare mensen neerlegt. Dat zei SP-fractievoorzitter Emile Roemer woensdag tijdens een toespraak voor zijn achterban.

De gedoogcoalitie haalt waarschijnlijk geen meerderheid in de Eerste Kamer. Nu kunnen de linkse oppositiepartijen ervoor zorgen dat de wetten die het kabinet naar de senaat stuurt, 'socialer en menselijker' worden, zei Roemer.

De lijsttrekker van de SP in de Eerste Kamer Tiny Kox vindt dat premier Mark Rutte (VVD) is gezakt voor de eerste test van zijn kabinet. "Jammer Mark, goed geprobeerd, maar je bent gezakt."

Roemer is verder blij dat zijn partij weer in de lift zit. Ten opzichte van de Tweede Kamerverkiezingen vorig jaar boeken de socialisten winst. "Daar ben ik hartstikke blij mee."

Prince aangeklaagd door advocatenbureau

Prince is opnieuw aangeklaagd. Dit keer beweert een New Yorks advocatenbureau dat de zanger hen nog een hoop geld moet betalen. Het zou om een bedrag van ruim 700.000 dollar gaan.

De 52-jarige Prince riep de hulp in van het advocatenkantoor om hem bij te staan in een scheiding. Ook handelde het bureau zaken af in Ierland en de Amerikaanse staten Californië en New York. De zanger zou het advocatenbureau 125.000 dollar hebben betaald.

Het is niet de eerste keer dat Prince een aanklacht aan zijn broek heeft hangen. De Amerikaanse belastingdienst noemde de zanger vorig jaar een wanbetaler, een paar maanden later werd hij aangeklaagd door een andere advocaat. Prince heeft nog niet gereageerd op de beschuldigingen van het New Yorkse advocatenbureau.


Prince (Foto: Novum)

PS: Verhagen heeft dubbel gevoel

CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen heeft een dubbel gevoel overgehouden aan de voorlopige uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen. Dat zei de vicepremier woensdagavond tijdens een toespraak voor zijn achterban. Zijn partij verloor fors ten opzichte van vier jaar geleden, maar de uitslag lijkt wel beter dan voorspeld. "Het geeft een basis om te gaan werken aan herstel van vertrouwen."

De halvering van het CDA tijdens de Tweede Kamerverkiezingen vorig jaar is een klap 'die kom je niet snel te boven', zei Verhagen. "Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Het betekent dat wij als partij keihard moeten blijven inzetten op herstel van vertrouwen."

De nieuwe partijvoorzitter die binnenkort wordt gekozen moet het 'inhoudelijke debat' gaan voeren. De komende jaren moet het CDA in de Eerste Kamer, Tweede Kamer en in het kabinet het christendemocratische geluid laten horen dat recht doet aan de zorgen van het land, aldus Verhagen.

Waarnemend partijvoorzitter Liesbeth Spies zei dat de uitslag 'pijn' doet. Dat het resultaat beter is dan de peilingen, schept volgens haar vertrouwen in de toekomst. Ook bij staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Henk Bleker en fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma overheerst een dubbel gevoel. Van Haersma Buma weet wel zeker dat het kabinet, ook als er geen meerderheid in de Eerste Kamer komt, doorgaat met regeren.

PS: CDA en VVD weigeren slotdebat

CDA en VVD weigeren om mee te doen aan het slotdebat van de Provinciale Statenverkiezingen woensdagavond. De coalitiepartijen vinden de voorlopige uitslag 'te onzeker'. D66-leider Alexander Pechtold zegt het zwak te vinden: "Ik wil die uitgestoken hand zien."

Voorlopige uitslagen laten zien dat de VVD en het CDA samen met gedoogpartner PVV geen meerderheid gaan halen in de Eerste Kamer.

PS: D66 viert feest

D66 is meer dan tevreden met de verwachte uitslag van de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Dat zei fractieleider Alexander Pechtold woensdagavond in een eerste reactie. "Het is de vierde overwinning op rij. Het gaat goed met de partij."

Hoewel Pechtold nog een slag om de arm houdt, sprak hij zijn partijgenoten in een uitbundige stemming toe. "Dit is een fantastische uitslag. We zijn dadelijk terug in alle twaalf provincies."

De gedoogcoalitie heeft voorlopig geen zicht op een meerderheid in de Eerste Kamer. Dat betekent dat VVD, CDA en PVV hun voorstellen niet zomaar door de senaat zullen krijgen. Het betekent dat de Eerste Kamer 'op inhoud' een alternatief voor het kabinetsbeleid kan laten zien. "De bezuinigingen op onderwijs kunnen ze echt vergeten", aldus Pechtold.


Feest in het D66-kamp (Foto: Novum)

Winkeldief overlijdt in Tilburg

Een winkeldief is woensdag in Tilburg om het leven gekomen nadat hij door twee beveiligers in de kraag was gevat. Dat meldt een woordvoerder van de politie.

Rond 20.15 uur zetten de beveiligers de achtervolging in nadat de man meerdere blikken bier zou hebben gestolen bij de Kiosk op het station in Tilburg. Op de Spoorlaan kregen de beveiligers de man te pakken. Kort daarna werd hij onwel en zakte hij in elkaar. Reanimatiepogingen mochten niet baten.

Het incident wordt onderzocht door de technische recherche.

PS: PVV-stemmer laat Wilders in de steek

Stemmers die in 2010 tijdens de Tweede Kamerverkiezingen op de PVV van Geert Wilders hebben gestemd, zijn woensdag massaal thuisgebleven. Dit blijkt uit onderzoek van Synovate.

Volgens het onderzoeksbureau kwam maar liefst 47 procent van de PVV-stemmers woensdag niet naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezingen.


PVV-stemmers laten Geert Wilders woensdag massaal in de steek (Foto: Novum)

[FA Cup] Arsenal, Manchester City moeiteloos door

Arsenal heeft zich vanavond gerevancheerd tegen Leyton Orient en zich bij de laatste acht geschaard in de FA Cup. Bijna twee weken terug kwam de Premier League-ploeg op bezoek bij Orient niet verder dan 1-1. In het eigen Emirates Stadium werd de derdeklasser met 5-0 verslagen. Ook Manchester City bereikte de kwartfinales van de FA Cup door met 3-0 van Aston Villa te winnen.

Al binnen zeven minuten opende Marouane Chamakh de score voor Arsenal. Nicklas Bendtner, de vervanger van de geblesseerde Robin van Persie, was vervolgens driemaal trefzeker, waaronder één penalty, en schoot daarmee Arsenal definitief in veilige haven. Een kwartier voor tijd bepaalde Gael Clichy de eindstand op 5-0.

Manchester City drong ten koste van Aston Villa door tot de laatste acht. Zonder Nigel de Jong in de basis wonnen The Citizens in eigen huis makkelijk met 3-0. Yaya Touré, Mario Balotelli en David Silva waren verantwoordelijk voor de treffers. In de kwartfinale neemt City het op tegen Reading. Arsenal wacht een ware kraker. Zij mogen namelijk richting Old Trafford om de confrontatie aan te gaan met Manchester United.

Kinderen krijgen en dan sterven

Hoe leuk is ouder worden? Objectief bezien niet bepaald leuk. Mooie meisjes verliezen van lieverlee hun jeugdige schoonheid. Ervaren sporters kunnen niet meer mee met de aanstormende jongere generatie en houden er noodgedwongen mee op. Meisjes waar het mooiste van af is en sportmensen die over hun top heen zijn, zijn nog niet eens echt oud. De tand des tijds knaagt rustig maar gestaag verder.

Zeker 180.000 vluchtelingen door crisis Libië

Door de onrust in Libië zijn al zeker 180.000 mensen op de vlucht geslagen. Van hen gingen bijna 80.000 mensen, voornamelijk Egyptenaren, van Libië naar Egypte, zei de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR).

Bijna evenveel mensen vluchtten van Libië naar Tunesië. Nog eens 30.000 mensen zouden bij de grens tussen deze twee landen wachten.

De troepen van de Libische leider Moammar Gadhafi zouden het gemunt hebben op sommige Egyptenaren en Tunesiërs, die zij ervan beschuldigen de onrust in Libië te hebben aangewakkerd. UNHCR-woordvoerster Melissa Fleming liet weten dat 'vele doodsbange vluchtelingen' in de Libische hoofdstad Tripoli niet durven te vluchten, uit vrees voor represailles.

Somaliërs en Eritreeërs in de stad Benghazi zijn bang dat ze worden aangezien voor door Gadhafi ingehuurde Afrikaanse huurlingen.


Angstige mensen door crisis Libië (Foto: Novum)

Ibrahimovic steekt Toivonen hart onder de riem

Zlatan Ibrahimovic heeft Ola Toivonen een hart onder de riem gestoken. De spits van AC Milan wuift de streken van zijn landgenoot weg.

"In het topvoetbal moet je grenzen opzoeken", aldus Ibrahimovic in Voetbal International. "Als verdedigers intimiderend te werk gaan, hoor je er niemand over. Als een aanvaller dat doet, begint iedereen te klagen. Dat irriteert me mateloos. In elke ploeg heb je een paar etters nodig. Als Ola dat bij PSV is, juich ik dat toe. Over het algemeen zijn dit soort spelers echte winnaars en die zijn onmisbaar voor elk elftal."

Toivonen werd deze week voor vier wedstrijden geschorst nadat hij in de wedstrijd tegen Ajax een elleboogstoot uitdeelde aan Jan Vertonghen. Een week eerder kwam Toivonen ook al in opspraak toen hij tegen NAC op de voet van Nemanja Gudelj ging staan.

"Als Nederland op z'n kop staat als Ola bewust op iemands tenen trapt, zegt dat meer over Nederland dan over hem. Hij moet er de volgende keer maar voor zorgen dat niemand het ziet, ik hoop dat hij zich zo blijft ontwikkelen. Dan worden wij er bij Zweden beter van", aldus Ibrahimovic.

Facebook-ruzie eindigt in moord

In New York is een ruzie op Facebook om 20 dollar geëindigd in de dood van een 22-jarige vrouw uit Brooklyn. Kamisha Richards werd in de borst gestoken en overleed in het ziekenhuis.

Richards had 20 dollar aan Kayla Henriques, de zus van haar vriend, geleend om luiers en melk voor haar kinderen te kopen. Ze was verbolgen toen ze erachter kwam dat haar vriendin het geld gebruikte om er andere dingen van te kopen.

Dat ontaardde in een heftige ruzie op Facebook en uiteindelijk in de dood van Richards. Henriques claimt dat ze haar vriendin stak uit zelfverdediging, maar de politie heeft bedenkingen bij die verklaring. Op de vraag of ze spijt heeft van haar daad antwoordde ze: "Nee, het was een vergissing. Ik beschermde mijn kinderen."

Kayla Henriques wordt aangeklaagd voor doodslag en verboden wapenbezit.

[KNVB beker] Uitslag FC Twente - FC Utrecht

FC Twente is de eerste finalist in de KNVB beker. De Tukkers wonnen woensdagavond met 1-0 van FC Utrecht, dat een groot gedeelte van de wedstrijd met tien man speelde. De ploeg uit Enschede neemt het op 8 mei in De Kuip op tegen de winnaar uit het duel tussen Ajax en RKC Waalwijk, dat donderdag wordt gespeeld.

Het plan van FC Utrecht kon na twintig minuten al in de prullenbak. Tim Cornelisse pakte twee keer een gele prent en kon gaan douchen. Toch waren de Domstedelingen de klap snel te boven en waren geruime tijd zelfs gelijkwaardig aan FC Twente.

Toch waren de beste kansen uiteindelijk voor de Tukkers. Voor rust was Marc Janko al dicht bij een doelpunt. Na de thee raakte de Oostenrijker zelfs het houtwerk. In de laatste vijftien minuten van de wedstrijd draaide de thuisploeg de duimschroeven aan. Dit betaalde zich uiteindelijk uit in een doelpunt voor Janko. De aanvaller werd bediend door Luuk de Jong, waarna hij het leer tegen de touwen werkte.

FC Twente staat door de zege op FC Utrecht voor de zevende keer in de finale van het nationale bekertoernooi. In 1977 en 2001 nam de ploeg uit Enschede de beker mee naar huis. In 1975, 1979, 2004 en 2009 werd de eindstrijd verloren.


 

FC Twente

1 - 0

FC Utrecht

 77' Janko
 
 
 Gele kaart: Janko, Buysse (FC Twente), van der Maarel (FC Utrecht)
 Rode kaart: Cornelisse (20/2xg) (FC Utrecht)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 21.800
Arbiter: van Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Boschker
Rosales
Bengtsson
Wisgerhof
Buysse
Brama
Janssen
Landzaat (John/64)
De Jong
Janko
Chadli
  Vorm
Cornelisse
Schut (Nijholt/59)
Wuytens
Nesu
Lensky (De Kogel/87)
Strootman
Duplan
Silberbauer
Mertens
van Wolfswinkel (Van der Maarel/46)

[DfB Pokal] Schalke ten koste van Bayern naar finale

Schalke 04 heeft zich woensdag geplaatst voor de halve finale van de DFB Pokal. In München werd Bayern München met 1-0 verslagen. Raul scoorde na een kwartier de enige treffer. In de finale neemt Schalke het op tegen MSV Duisburg uit de Tweede Bundesliga. Die ploeg won dinsdag al van FC Energie Cottbus.

Schalke, dat aan een matig seizoen bezig is, leek via de counter het seizoen te willen redden door de bekerfinale in Berlijn te halen. Door Bayern snel op te vangen en de bal over te nemen wilden de Königsblauen gevaarlijk worden en dat lukte al snel. Na een kwartier kreeg Schalke een corner die door Raul werd ingekopt nadat Benedikt Höwedes door had gekopt.

Vervolgens bleven de bezoekers, zonder de geblesseerde Klaas-Jan Huntelaar, een uur lang eenvoudig overeind omdat Bayern, dat zaterdag al de kans op de titel leek te verspelen toen het van koploper Borussia Dortmund verloor, weinig creativiteit toonde. In het laatste kwartier drong Bayern steeds verder aan, maar Schalke-goalie Manuel Neuer hield zijn ploeg op de been.

Nicklaus verwacht record van Woods

Golfer Tiger Woods hervindt zijn topvorm weer en wint nog minimaal vier majors. Dat verwacht Jack Nicklaus, de recordhouder met achttien majorzeges. Woods won sinds hij in 2009 in een seksschandaal verwikkeld raakte geen toernooi meer en zakte naar de vijfde plaats op de wereldranglijst. Toch houdt Nicklaus vol: "Ik denk nog steeds dat hij mijn record zal verbreken."

Voor zijn privéproblemen begonnen, leek Woods hard op weg naar het record van Nicklaus. De 35-jarige Amerikaan won The Masters en het PGA Championship beiden vier keer. De US Open en The Open, de enige Britse major, sloot Woods beiden drie keer als winnaar af.

'Eigenaren schuldig aan mijnongeluk Chili'

Twee mijneigenaren zijn verantwoordelijk voor de Chileense mijnramp vorig jaar waarbij 33 kompels 69 dagen ondergronds vastzaten. Dat is de conclusie van een onderzoekscommissie van het Chileense congres.

Het rapport van de commissie werd woensdag gepresenteerd. De commissie houdt Alejandro Bohn en Marcelo Kemeny verantwoordelijk voor de instorting in de San José-mijn, die ertoe leidde dat de kompels kwamen vast te zitten. Daarnaast stelt de commissie dat de Chileense veiligheidsautoriteit voor de mijnbouw in gebreke is gebleven bij het naleven van de veiligheidsreglementen.

Verwacht wordt dat de advocaten van de mijnwerkers baat hebben bij het rapport en dat het van pas komt bij het vervolgen van de mijneigenaren.

Bohn en Kemeny ontkennen nalatig te zijn geweest en zeggen niet verantwoordelijk te zijn voor het instorten van de mijn. Toch worden de twee ook vervolgd voor een eerder ongeluk in de mijn, waarbij een vallend rotsblok het been van een kompel verbrijzelde.

Pizzaboer gebruikt muizen om concurrentie te bestrijden

Een pizzeria-eigenaar in Philadelphia had een wel heel aparte manier om zijn concurrenten te bestrijden. Hij wilde andere restaurants in een kwaad daglicht stellen door levende muizen in hun etablissementen uit te zetten. De eigenaar van Nina’s Bella Pizzeria werd afgelopen maandag aangehouden.

Nikolas Galiatsatos liep tegen de lamp toen hij bij een concurrent met een tasje naar het toilet liep en zonder tas weer naar buiten kwam. De eigenaar van dat restaurant had dat gezien en waarschuwde de politie. Toen die ter plaatse kwam, trof zij een tas met levende muizen aan, alsmede voetstappen op de toiletbril. Het lijkt erop dat Galiatsatos geprobeerd heeft om de tas boven het plafond te zetten, zodat de muizen zich vrij door het pand zouden kunnen verspreiden.

Na onderzoek in de buurt vond de politie bij nog een andere pizzeria een tas met muizen in de prullenbak. Galiatsatos kan een aanklacht voor onder meer wangedrag en dierenmishandeling tegemoetzien.

Torres: "Ik heb vertrouwen in mezelf en het team"

Fernando Torres kan sinds zijn komst van Liverpool naar Chelsea nog niet overtuigen, maar de spits weet wat hij kan. "Het is essentieel om te weten hoe je team speelt. Je moet dan kijken hoe je jezelf in dat team kan aanpassen", zei Torres op de clubsite van Chelsea.

"Aanpassing heeft altijd tijd nodig. Als je eenmaal door hebt hoe het spel gespeeld wordt, dan gaat het makkelijker. Het is daarin belangrijk dat je op meerdere posities uit de voeten kan als aanvaller", verklaart de spits.

Torres was bij Liverpool de enige spits, maar bij Chelsea heeft hij twee aanvallers naast zich staan. "Wanneer je een topspeler wilt zijn, moet je in alle soort systemen kunnen spelen. Bij Chelsea zal ik vaker op andere posities moeten spelen. Ik ben daar klaar voor. Ik speel waar de trainer mij opstelt, maar ik weet ook dat er veel concurrentie is in de aanvalslinie."

De Spanjaard gelooft in zichzelf en weet dat hij ook bij Chelsea kan slagen. "Je moet in jezelf geloven, anders heeft het geen zin om naar Chelsea te komen. Ik heb vertrouwen in mezelf en in het team dat het goed gaat komen. Het team heeft me vanaf de eerste dag goed opgevangen. Het was net als een eerste schooldag: je bent toch wat verlegen, maar de atmosfeer was goed."

Linkdump Woensdag

Elke dag krijgen wij vele submits binnen, sommige zijn toppertjes en andere halen een eigen post net niet. Maar om ook die submits te kunnen plaatsen vind je nu een verse linkdump. Met deze keer: 

Wij willen jullie bedanken voor de vele submits, maar kan jij het veel beter? Gooi jouw bijdrage maar in onze submit.

'Milan haalt transfervrije Mexès op in Rome'

Philippe Mexès lijkt naar AC Milan te verkassen. De Franse verdediger van AS Roma is komende zomer transfervrij.

Milan zou met Roma al een akkoord hebben bereikt over de komst van Mexès. La Gazzetta dello Sport meldt dat de mandekker voor vier seizoenen kan tekenen bij de Rossoneri. Mexès verklaarde eerder dat hij niet van plan was om zijn verblijf in Rome te verlengen komende zomer.

Mexès moet bij Milan de opvolger worden van Alessandro Nesta. De 34-jarige routinier moet vermoedelijk plaatsmaken voor de Fransman. Naast zijn respectabele leeftijd kampt Nesta ook regelmatig met blessures. Met de 28-jarige Mexès willen de Milanezen verjongen in de defensie.

In Milaan zou de verdediger van Roma vier miljoen euro per jaar kunnen verdienen. Milan wilde in januari al zaken doen met de Romeinen, maar die gingen niet akkoord met een tussentijdse transfer. Mexès speelt sinds 2004 voor Roma, nadat hij de overstap maakte van AJ Auxerre.

Brits olympisch team komt geld tekort

Het Brits Olympisch Comité (BOA) heeft bekend gemaakt dat het er niet genoeg financiële middelen zijn om alle atleten optimaal voor te kunnen bereiden op de Olympische Spelen van 2012 die in Londen plaats zullen vinden. Het nieuws werd door voorzitter Andy Hunt aan de BBC gemeld.

"We hebben geld nodig. We willen de atleten zo goed mogelijk bijstaan, het verschil tussen goud en zilver is vaak een fractie," zei Hunt die weet dat er zich 550 atleten voorbereiden en dat deze ondersteund worden door 1400 begeleiders. Deze moeten teren op geld van sponsors en donateurs. De overheid bemoeit zich er niet mee.

"Het succes van de Spelen is voor een belangrijk deel afhankelijk van de verrichtingen van de Britse sporters," zei Hunt die nog zeker vijf miljoen euro nodig heeft. "Wij hebben een belangrijke missie: tegemoetkomen aan de aspiraties van de bevolking. Het is een beetje als theater. Aan ons om ervoor te zorgen dat de acteurs optimaal zijn voorbereid."

Paus pleit joden vrij van dood Jezus in nieuw boek

Paus Benedictus XVI geeft het Joodse volk in zijn nieuwste boek niet langer de schuld van de dood van Jezus Christus. Dat blijkt uit delen van het werk, Jezus van Nazareth - deel II, die woensdag zijn vrijgegeven.

In het boek past Benedictus een bijbelse en een theologische analyse toe om uit te leggen waarom het Joodse volk als geheel niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor de dood van Jezus. Eeuwenlang wordt het tegendeel al beweerd om de vervolging van joden te rechtvaardigen.

Het Vaticaan leert al vijf decennia dat joden als volk niet verantwoordelijk zijn, maar joodse geleerden zeiden woensdag dat het boek van de paus een aanzienlijke bijdrage kan leveren aan het bestrijden van antisemitisme.

In 1965 liet het Vaticaan in het Tweede Vaticaanse Concilie al optekenen dat de joden als geheel niet verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor de dood van Christus, een beslissing die de betrekkingen tussen katholieken en joden aanzienlijk verbeterde.

Benedictus komt tot dezelfde conclusie, maar legt in een uitvoerige analyse uit waarom hij tot deze conclusie komt. Zijn boek is het vervolg op het werk Jezus van Nazareth, het eerste boek dat Benedictus als paus schreef. In het tweede deel behandelt de kerkvorst de dood en wederopstanding van Christus.

De paus komt tot de conclusie dat niet het Joodse volk, maar de joodse leiders, de 'Tempel-aristocratie', en enkele aanhangers van de figuur Barabas verantwoordelijk zijn voor de dood van Jezus. "Hoe kan een heel volk op dat moment aanwezig zijn geweest om de dood van Jezus te eisen?" aldus Benedictus.


Benedictus: Het Joodse volk heeft geen schuld aan de dood van Jezus (Foto: Novum)

De Boer: "We blijven Boerrigter volgen"

Morgen is de halve finale van de beker tussen RKC Waalwijk en Ajax. Derk Boerrigter wil indruk maken op Frank de Boer en Ajax.

Na het interview met Derk Boerrigter in De Telegraaf heeft Ajax-coach Frank de Boer vandaag meteen positief gereageerd. Boerrigter liet weten dat hij graag hogerop wil en dat zijn voormalige club Ajax een mooie stap zou zijn. Tussen 2005 en 2007 stond hij al onder contract in Amsterdam, maar speelde nooit een wedstrijd in het eerste.

Frank de Boer heeft vandaag aan AT5 laten weten dat Ajax de speler van RKC goed in de gaten houdt. "Dat hij een goede indruk maakt, ook op onze scouts, dat is duidelijk", aldus De Boer woensdagavond. "En we blijven hem volgen. Morgen is natuurlijk weer een hartstikke goede test voor hem."

Boerrigter speelt nu zijn tweede seizoen in het geel-blauw van de Waalwijkers. Tot nu toe heeft hij al veertien goals gescoord dit seizoen. In 2012 loopt het contract van Boerrigter af, die in 2010 al de aandacht van toenmalig Ajax-trainer Martin Jol had. Deze wilde hem naar Ajax halen, maar dat ging niet door. Hij hoopt nu op een overstap naar Ajax of een andere topclub deze zomer.

Vrouw kilometers op motorkap meegesleurd

Een Amerikaanse vrouw heeft afgelopen weekeinde angstige momenten doorstaan: de vrouw moest zich 56 kilometer lang aan een ruitenwisser vasthouden terwijl ze op de motorkap van een auto lag die op een snelweg reed. De echtgenoot van de vrouw zat achter het stuur en zit inmiddels al vier dagen achter de tralies. Dat heeft de politie van Californië woensdag gezegd.

De man, de 36-jarige Christoper Carroll stapte zaterdag in de auto van het gezin nadat hij ruzie had gemaakt met zijn echtgenote. "Ze rende met de auto mee en probeerde hem te stoppen", aldus de politie. "Maar de vrouw had niet gedacht dat hij door zou blijven rijden."

Carroll reed door het stadje Manteca, draaide de snelweg op en stopte pas 56 kilometer verderop. Twee automobilisten die de vrouw op de motorkap zagen liggen, belden de politie.

Toen de auto tot stilstand was gekomen, 'rolde' de vrouw volgens de politie van de motorkop. Een man die achter Carroll reed bracht de vrouw naar een ziekenhuis waar ze werd behandeld voor onderkoelingsverschijnselen. Carroll reed terug naar huis, waar de politie hem korte tijd later arresteerde. Hij is aangeklaagd voor poging tot moord, ontvoering en huiselijk geweld.

PS: Prognose: Geen meerderheid coalitie

Een voorlopige prognose van onderzoeksbureau Synovate in opdracht van de NOS meldt woensdagavond dat de coalitiepartijen VVD en CDA samen met gedoogpartner PVV waarschijnlijk geen meerderheid behalen in de Eerste Kamer.

In de prognose komen de drie partijen samen uit op 35 zetels: VVD op 15, CDA op 11 en PVV op 9. De voorlopige prognose is gebaseerd op de resultaten tot aan 20.30 uur van onderzoek op veertig vooraf geselecteerde stembureaus tijdens de woensdag gehouden Provinciale Statenverkiezingen. De stemlokalen waren open tot 21.00 uur.

Prognose: geen meerderheid coalitie
Prognose: geen meerderheid coalitie (Foto: ANP)

PS: Opkomst hoger dan vier jaar geleden

De stembussen voor de Provinciale Statenverkiezingen zijn om 21.00 uur gesloten. De opkomst is duidelijk hoger dan vier jaar geleden.

Opiniepeiler Maurice de Hond schat in dat de opkomst rond 54 procent ligt. Dat is een kleine 8 procent meer dan bij de Provinciale Statenverkiezingen in 2007. De verklaring ligt volgens De Hond in het extra landelijke belang dat de verkiezingen ditmaal hebben. De vraag is of de coalitiepartijen VVD, PVV en CDA voldoende stemmen zullen halen voor een meerderheid in de Eerste Kamer.

Aanhangers van zowel linkse als rechtse partijen zijn vaker gaan stemmen. In wiens voordeel dat uitpakt, is om 21.00 uur nog niet te zeggen, stelt De Hond.

'Dead or alive, you're coming with MGM'

Wie kent de bekende quote "Dead or alive, you're coming with me" niet? Het is een van de bekendste uitspraken uit de film RoboCop. De kans is zeer groot dat je de uitspraak in de nabije toekomst nog een keer kan horen: MGM gaat de filmreeks rebooten.

De klassieker uit 1987 met Paul Verhoeven op het regiestoeltje wordt onder handen genomen door een nieuwe regisseur. Volgens Deadline is filmmaatschappij MGM in bespreking met de Braziliaanse regisseur Jose Padilha (Elite Squad). De onderhandelingen voor een remake was al enige tijd geleden aangekondigd met regisseur Darren Aronofsky, maar wegens financiële problemen binnen het bedrijf is het project stopgezet. Nu lijkt er toch echt schot in de zaak te zitten.

RoboCop gaat over een zwaargewonde politieagent die wordt opgelapt met splinternieuwe apparatuur. Als een ware actieheld bestrijdt RoboCop de misdaad in Detroit. Dit heeft hij welgeteld drie films, vier televisieseries en dertien computergames volgehouden.

Volgens de planning staat de remake/reboot van RoboCop op 2013.

Robocop

[WK] Unieke prestatie cricketer O'Brien

De Ierse cricketer Kevin O'Brien heeft een imposante prestatie geleverd tijdens het wereldkampioenschap. Hij had woensdag in de wedstrijd tegen Engeland in het Indiase Bangalore slechts vijftig ballen nodig om een century te halen, oftewel honderd runs. Zo snel bereikte een speler nog nooit dat aantal in een WK-duel.

Het vorige record stond op naam van de Australiër Matthew Hayden, die op het WK van 2007 tegen Zuid-Afrika een century bereikte met 66 ballen.

Stormloop op film Gooische Vrouwen

Nog voordat de film in de Nederlandse bioscopen in première is gegaan, loopt het al storm voor Gooische Vrouwen. In de voorverkoop zijn al ruim 50.000 kaarten verkocht, liet Independent Films woensdag weten.

Gooische Vrouwen is vanaf donderdag 10 maart te zien in 145 zalen in Nederland. Op 8 maart is de officiële première in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Vijfduizend fans kunnen de film tegelijkertijd zien in veertien Pathé-bioscopen. Op 8 en 9 maart organiseren vele bioscopen speciale Gooische Vrouwen Ladies Nights en voorpremières.

De film gaat over vier vriendinnen in Het Gooi die hard toe zijn aan vakantie om weer een beetje tot zichzelf te komen.

Stormloop op film Gooische Vrouwen
Stormloop op film Gooische Vrouwen (Foto: ANP)

Foto's: Nu of nooit - Voorronde 5

Nu of Nooit is dé Limburgse bandwedstrijd, waarbij de deelnemende bands strijden om de hoofdprijs: een plek op Pinkpop. Voor de 2011-editie schreven zich 85 bands in, waarvan er 25 geselecteerd zijn om in voorrondes te bewijzen dat zij op Pinkpop horen te staan. Pas na de laatste van 5 voorrondes wordt de selectie voor de finale bekendgemaakt.

FOK!fotografe Serena Cloodt was ook bij de 4e voorronde, en maakte de volgende reportage.

Bekersprookje Franse Chambéry voorbij

Het bekersprookje van de Franse vijfdeklasser Chambéry is voorbij. De amateurs werden in de kwartfinales van de Coupe de France met 0-3 uitgeschakeld door tweededivisionist Angers.

Chambéry was eerder verantwoordelijk voor de eliminatie van Ligue 1-clubs Sochaux, Brest en Monaco. Tegen tweedeklasser Angers ging het echter mis. Henry Saivet, Sebastien Renouard en Diego Gomez scoorden de treffers.

'Dochter Zahra Bahrami geïntimideerd'

De dochter van de in Iran geëxecuteerde Nederlands-Iraanse Zahra Bahrami is door de Iraanse veiligheidsdienst onder zware druk gezet. De vrouw, Banafsheh Najebpour, en haar echtgenoot hebben een spreekverbod opgelegd gekregen. Als ze toch praten met de pers en activisten, dan worden ze gearresteerd.

Dat zegt de in Nederland wonende Iraanse mensenrechtenactivist Sadegh Nageshkar, die in nauw contact staat met de in Teheran woonachtige Najebpour, tegen de Wereldomroep. Nageshkar zegt dinsdag telefonisch contact te hebben gehad met de dochter van Bahrami.

Najebpour werd eind januari na de executie van haar moeder en alle publiciteit die daarop volgde door de veiligheidsdienst op het matje geroepen. Uit angst voor represailles besloot de vrouw de afgelopen weken niet naar buiten te treden met haar verhaal.

De Iraanse veiligheidsdienst zou verder hebben gedreigd met publicaties om Bahrami zwart te maken. Zo zou worden gewerkt aan een documentaire op de televisie over dubieuze seksuele relaties die ze zou hebben gehad en haar vermeende cocaïnegebruik.

De dochter van Bahrami zegt verder teleurgesteld te zijn in de Nederlandse regering. De afgelopen weken zou er geen contact zijn geweest met de Nederlandse ambassade in Teheran.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft tegenover de Wereldomroep verklaard de zaak te onderzoeken.

'Lost Boys 4 wordt snel aangekondigd'

Althans, volgens Bloody Disgusting is dat het geval. Warner Premiere heeft aan de website prijsgegeven dat ze 'ontzettend dichtbij zijn met het aankondigen van een vierde deel'.

Ook in dit deel zou Corey Feldman de rol van Edgar Frog op zich nemen. Naast een vierde film zal er ook een televisieadaptie komen van de Lost Boys-reeks. Van beiden is nog geen plot, tijdslijn of release bekend gemaakt.

Het derde deel van Lost Boys stamt uit 2010 met de titel Lost Boys: The Tribe. Het was een direct-to-dvd die door critici genadeloos is afgemaakt. De voorloper van dit deel Lost Boys: The Thirst is ook met zeer zware kritieken met de grond gelijk gemaakt.

Zelda 3DS komt in juni

Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D voor de 3DS zal in Amerika in juni uitgebracht worden. Dit is bevestigd door Satoru Iwata, baas bij Nintendo, tijdens de keynote van Nintendo op het GDC-event. Europa zal hoogstwaarschijnlijk niet lang op zich wachten.

Hiermee komt deze Zelda net op tijd voor de vijfentwintigste verjaardag van de reeks. Volgens Iwata is Shigeru Miyamoto werkt aan een plan om deze verjaardag met alle Zelda-fans te vieren, maar over hoe en wat is niets gezegd.

Zelda 3DSZelda 3DS

Zelda 3DSZelda 3DS

Zelda 3DSZelda 3DS

Politie haalt kinderen bij Charlie Sheen weg

Charlie Sheen is door de rechter uit de voogdij voor zijn tweeling gezet. Agenten brachten dinsdagavond een bezoek aan de acteur om de kinderen bij hem weg te halen. Dat gebeurde op verzoek van hun moeder Brooke Mueller, die zich ernstig zorgen maakt om het gedrag van haar ex-man.

Eerder die dag werd Muellers verzoek om een contactverbod ingewilligd door de rechter. Ze zegt dat Sheen zich agressief gedraagt richting haar. "Ik vrees dat hij op dit moment gek is", zei Mueller in een verklaring, die entertainmentwebsite People in handen heeft. Sheen mag geen contact met zijn ex-vrouw of kinderen opnemen en moet minstens 100 meter uit hun buurt blijven.

Mueller verklaarde tegenover de rechter dat Sheen de 23 maanden oude tweeling Bob en Max zaterdag meenam uit haar huis zonder haar toestemming. De acteur liet haar sindsdien niet meer bij de kinderen. Toen ze toch een poging ondernam, zou hij hebben gedreigd 'haar hoofd af te snijden'. Ook zou Sheen Mueller vorige week al tijdens een gezamenlijke vakantie hebben geslagen en bedreigd.

Volgens zijn ex-vrouw keek hij sinds hun uit de hand gelopen ruzie met kerst 2009 nauwelijks meer om naar de kinderen. Op 22 maart moeten Sheen en Mueller zich melden in de rechtbank. Dan bekijkt de rechter of het contactverbod verlengd wordt. "Ik ben er klaar voor. Ik win", laat Sheen in een sms'je weten.


Charlie Sheen Interview

Man rijdt toegangsdeur politiebureau kapot

Een 35-jarige man uit Eindhoven is woensdag opgepakt, nadat hij in zijn woonplaats de toegangsdeur van een politiebureau kapot had gereden. De man reed tegen het gebouw aan, nadat hij naar zijn mening onvoldoende door de politie was geholpen.

Het voorval vond rond 16.15 uur plaats. De man had zich kort daarvoor op het bureau aan de Aalsterweg gemeld en om hulp gevraagd. De politie bood de man vervolgens een telefonisch consult met een hulpverlenende instantie aan. Daar nam hij echter geen genoegen mee.

Hij verliet het bureau om vervolgens met zijn auto achterwaarts tegen het pand te rijden. Hierbij sneuvelde een gelaagde ruit van de toegangsdeur. De man zit vast.

Jonah Hill regisseert zombies, vampieren en aliens

Jonah Hill slaat weer een nieuwe weg in op filmgebied. Naast dat hij acteur en schrijver is gaat hij nu ook aan de regie beginnen. Volgens Hill zelf gaat hij dit doen met zijn sci-fi horrorproject The Kitchen Sink.

Het project wordt geproduceerd door voormalig Columbia Pictures-medewerker Matt Tolmach, die eind januari vertelde de film met zijn eigen algemene fonds te steunen. Het project is inmiddels overgenomen door Sony.

Nu rest de vraag: Zombies en een wasbak, hoe combineer je dat? De kans is zeer groot dat de film totaal niet om een wasbak gaat draaien. Toch zijn er veel vreemdere combinaties gemaakt, als we de synopsis van scriptschrijver Oren Uziel moeten geloven. Het verhaal gaat over een groep tieners die zombies moeten verslaan. Als de zombies worden aangevallen door vampieren, ontstaat er een nieuw probleem, namelijk dat er ook nog aliens op Aarde komen. De mensen, zombies en vampieren moeten hun vechtlust combineren om het buitenaards gespuis te verslaan.

Het is nog onbekend of Hill ook een rol gaat spelen in deze film.

Top 10: Snelste auto's ter wereld

Ik vraag me af welke productie auto's nu daadwerkelijk de snelste van de wereld zijn. Hoe kan je dit beter uitleggen door een leuke 10-delige blog. Hieronder zie je nr.7 van de top10. Sommige zullen zeer bekend zijn, andere wat minder. Het is wel een feit dat de auto's extreem snel zijn. Met een kleine uitleg bij elke bolide en een paar mooie beelden eronder rest mij nog te zeggen, geniet ervan en schroom niet om een reactie achter te laten. Historie: #10, #9, #8

Zenden mist duel met Arsenal

Sunderland kan komend weekend, in de uitwedstrijd tegen Arsenal, niet beschikken over Boudewijn Zenden. De 34-jarige middenvelder heeft een kuitblessure. Hij liep de kwetsuur vorige week op in de wedstrijd tegen Everton (2-0 nederlaag).

Overigens is Zenden niet de enige afwezige bij Sunderland. Manager Steve Bruce kan ook niet beschikken over Fraizer Campbell, Craig Gordon en Danny Welbeck.

[Upd] iPad 2 op 25 maart in de winkels

Apple zal vanavond tijdens een event in San Francisco naar alle waarschijnlijkheid de iPad 2 aankondigen.

Er deden zich de laatste tijd al veel geruchten de ronde over de opvolger van de razendpopulaire tablet. De iPad 2 zou dunner zijn, een camera aan de voorkant hebben en een Dual Core-processor hebben.

Update 19:12 uur

Het bovengenoemde event is zojuist begonnen. De zieke Steve Jobs doet verrassend de presentatie. Hij heeft bekendgemaakt dat er reeds 15 miljoen iPads zijn verkocht in 2010, meer dan welke tablet dan ook. Het bedrijf Apple haalt zijn meeste winst uit de mobile devices (iPod, iPhone en iPad).

Update 19:21 uur

2010: Jaar van de iPad, 2011: Jaar van de copycats, zo omschrijft Apple. En direct begint Steve over de iPad 2. Hij krijgt een A5 Dual Core-processor en een camera aan de voorkant van de iPad.

Update 19:24 uur

De iPad 2 is 33% dunner, van 13.4 mm naar 8.8 mm, het gewicht van 1.5 pond naar 1.3 pond. Ook komt er een witte versie bij. 

Update 19:30 uur

De iPad 2 zal op 25 maart, net als in 25 andere landen, hier in de winkels liggen. Ook zit er op de iPad 2 een HDMI uitgang.

Update 19:37 uur

Er komt ook direct een nieuwe versie van iOS, versie 4.3. Hierbij is de performance van Safari verbeterd. Ook kun je video's van je iPad draadloos afspelen op je Apple-tv.

Update 19:56 uur

Een aantal Apple-eigen apps worden gepresenteerd waaronder een nieuwe uitgebreidere versie van iMovie, maar nu ook op iPad Garageband zoals we zijn gewend van iLife. 

Internationale poster Apollo 18 opgedoken

Vers uit Rusland, de poster van Apollo 18. De film speelt zich af op de maan, waar niets is wat het lijkt. Na 17 Apollo-lanceringen, de een succesvoller dan de ander, is er buiten weten van het publiek om een 18e vlucht gemaakt naar de maan.

Apollo 18

Het is een volledig andere poster in vergelijking tot de Amerikaanse, welke hier te bekijken is.

Synopsis: Officieel was Apollo 17 op 17 december 1972 de laatste bemande vlucht naar de maan. Maar in december 1973 zijn nog twee Amerikaanse astronauten op een geheime ruimtemisse gestuurd, gefinancierd door de US Department of Defence. Wat volgt is een verzameling beelden die beide astronauten hebben gefilmd tijdens hun maanbezoek. De NASA ontkent echter iedere authenticiteit, anderen zeggen dat dit de echte reden is waarom we nooit meer naar de maan zijn gegaan.

De trailer voor de horrorfilm kan je hieronder bewonderen.

Apollo 18 zal op 12 mei 2011 in de Nederlandse bioscoop verschijnen.

Bavaria City Racing op 21 augustus

Bavaria City Racing zal dit jaar plaatsvinden op 21 augustus, tussen de Grand Prix van Hongarije en België. Dit heeft de organisatie van het evenement bekend gemaakt, dat dit jaar zijn zevende editie kent.

"Wij zijn blij dat we wederom gebruik kunnen maken van de belangrijkste straten van Rotterdam," zei organisator Herman Vaanholt. "Met het geïnitieerde VIP-dorp direct aan het parcours staan nu zowel de betaalde als onbetaalde bezoekers bovenop de actie en kunnen zij van dichtbij de autosport voelen, ruiken, horen en zien."

Super Mario 3DS aangekondigd

Nintendo heeft zojuist een nieuwe Super Mario Bros Game voor 3DS aangekondigd. Het team achter Super Mario Galaxy is momenteel hard aan het werk aan de titel. Meer informatie zal pas worden onthuld tijdens de E3 dit jaar.

Het nieuws is tijdens de GDC-keynote van Nintendo bekendgemaakt. Satoru Iwata, baas van Nintendo, toonde een logo en beelden van de Mario titel, die een soortgelijke stijl heeft als Galaxy, zij het zonder de sterren en planeten.

We moeten dus even wachten tot juni, dan is de E3.

Super Mario 3DS

Lady GaGa gaat catwalk op voor Mugler

Lady GaGa gaat kleding van modehuis Mugler op de catwalk in Parijs showen. De zangeres twitterde dinsdag dat ze model wordt voor het Franse label. GaGa draagt de kleding van haar stylist, die tevens ontwerper voor het merk is.

"Ik maak mijn debuut als catwalkmodel in de show van Mugler tijdens de Parijse fashionweek", twittert GaGa. "Ik ben verantwoordelijk voor de muziek en laat een voorproefje van mijn single Government Hooker horen." Gaga kan haar geluk niet op. "Ik ben zo verheugd, het zou kunnen dat ik een machinegeweer baar." Met die opmerkelijke uitspraak verwijst ze naar haar nieuwe videoclip bij Born This Way.

De vaste stylist van de 24-jarige GaGa, Nicola Formichetti, is ontwerper voor Mugler. Hij laat woensdag zijn allereerste prêt-à-portercollectie voor vrouwen zien voor het merk. De Japans-Italiaanse Formichetti werd in september tot creatief directeur benoemd om het label nieuw leven in te blazen.


Lady GaGa gaat catwalk op voor Mugler (Foto: Novum)

Pellatz verdringt Paauwe uit Excelsior-doel

Excelsior-trainer Alex Pastoor passeert zijn eerste doelman Cees Paauwe dit weekend ten faveure van Nico Pellatz. De Duitser wordt sinds januari gehuurd van ADO Den Haag.

De 24-jarige Pellatz liet weten dat Excelsior hem toen al had toegezegd dat hij eerste doelman zou worden, maar vooralsnog liet Pastoor Cees Paauwe staan. De ervaren Paauwe speelde dit seizoen 24 duels. Tegen PSV zit hij dus op de bank en krijgt Pellatz de kans. Eerder kwam de Duitser uit voor Hertha BSC, Werder Bremen en Apollon Limassol.

Excuses NAVO voor dood kinderen Afghanistan

Het hoofd van de NAVO-troepen in Afghanistan, generaal David Petraeus, heeft woensdag zijn verontschuldigingen aangeboden voor de dood van negen kinderen door een aanvalshelikopter in de provincie Kunar. Hij heeft opdracht gegeven helikopterbemanningen nieuwe instructies te geven om te voorkomen dat burgers nodeloos gedood worden.

De helikopterbemanning had verkeerde informatie gekregen over de aan te vallen plek. Als gevolg daarvan vonden de kinderen de dood.

Burgers worden in toenemende mate het slachtoffers van de escalerende Afghaanse oorlog. Een recent rapport van de Verenigde Naties spreekt van 2.412 burgerdoden in de eerste tien maanden van 2010 die gerelateerd kunnen worden aan de gevechten. Dat is een toename van 25 procent vergeleken met dezelfde periode in 2009.

Generaal Petraeus was zeer ontdaan omdat hij onlangs nog nieuwe instructies aan zijn commandanten heeft gegeven met de bedoeling het aantal burgerslachtoffers tot een minimum te beperken. Alle helikopterbemanningen zullen opnieuw op de hoogte gesteld worden over de voorschriften. "Het spijt ons zeer dat deze tragedie heeft plaatsgevonden en wij verontschuldigen ons tegenover de Afghaanse regering, het volk van Afghanistan en vooral tegenover de familieleden van de omgekomen jongens", zei Petraeus.

Petraeus zei verder dat de NAVO de volle verantwoordelijkheid neemt en dat zij het incident nog verder zal analyseren. "Als de uitkomst van het onderzoek dat vergt dan zullen er maatregelen genomen worden, ook disciplinaire."

Dibi alweer vertrokken bij Katwijk

De wegen van Jamal Dibi en zaterdagtopklasser Katwijk zijn alweer gescheiden. Na een periode van anderhalve week op sportpark de Krom is Dibi weer teruggekeerd naar Qatar, waar de ex-prof van onder andere AZ, Telstar, Haarlem en FC Omniworld een lopende rechtszaak met zijn voormalige club moet afhandelen.

Omdat niet duidelijk is hoe lang Dibi in Qatar moet verblijven, besloten Katwijk en de aanvaller om de samenwerking per direct te beëindigen. De inbreng van Dibi blijft daardoor beperkt tot een invalbeurt van twintig minuten tegen Hoek.

ITF schrapt overbodige duels in Davis Cup

De ITF wil af van de overbodige duels bij de Davis Cup. Tot nu toe werden alle vijf de partijen gespeeld, ook als de wedstrijd na drie partijen al is beslist. De internationale tennisfederatie heeft nu beslist dat de vijfde partij niet meer gespeeld hoeft te worden als er vier partijen gespeeld zijn en de wedstrijd beslist is (3-1 of 4-0 stand).

De nieuwe regel gaat per direct in, wat betekend dat het al tijdens de wedstrijden van komend weekend toegepast kan worden. Door de maatregel moeten de spelers wel gewoon op zondag nog op de baan staan.

Shakison langer bij Fortuna Sittard

Fortuna Sittard heeft de optie in het contract van Randel Shakison gelicht. Daardoor blijft de verdediger ook komend seizoen actief voor de Limburgers.

De 21-jarige Shakison kwam dit seizoen over van Ajax, waar hij de jeugdopleiding had doorlopen. Tot dusverre speelde de Amsterdammer, die ook even op proef was bij het Belgische RC Genk, twaalf duels in de Jupiler League voor Fortuna Sittard. Daarin scoorde hij één keer.

Helmond Sport wil door met Streppel

De onderhandelingen tussen Jurgen Streppel en Helmond Sport gaan de goede kant op. De Brabanders willen graag door met de trainer en de gesprekken over contractverlenging naderen de ontknoping.

Volgens bestuurslid technische zaken Jan van der Zanden worden op dit moment de laatste details besproken. Ook Streppel liet zich positief uit over de toekomst. Streppel werd in 2008 aangesteld als hoofdtrainer van de Helmonders, nadat hij eerder assistent-trainer was. Momenteel staat de club op een fraaie derde plaats in de Jupiler League.

Selectie EK judo bekend

Bondscoaches Maarten Arens (heren) en Marjolein van Unen (dames) vaardigen 16 judoka's af naar het EK judo, die van 21 tot en met 24 april worden gehouden in Istanbul. Of Kitty Bravik (-52 kg) een uitnodiging ontvangt voor het EK wordt in een later stadium bepaald. Ook de deelname van Elisabeth Willeboordse (-63 kg), Carola Uilenhoed (+78 kg) en Guillaume Elmont (-81 kg) aan het toernooi is nog onzeker.

Willeboordse, regerend Europees kampioen, scheurde tijdens een trainingsstage in Duitsland de buitenste band van haar rechterenkel af. Daarnaast bleek de binnenste band ingescheurd. Van Unen: "Elisabeth moet helemaal fit zijn om mee te doen. Indien ze niet 100% fit is, dan verkiezen we deelname aan de toernooien kort na het EK.". Voor Carola Uilenhoed komt het toernooi misschien ook te vroeg. "Ze is geselecteerd voor het EK, maar haar elleboogblessure heeft tijd nodig om volledig te genezen.", aldus Van Unen.

Tijdens de Grand Prix van Düsseldorf raakte Guillaume Elmont geblesseerd aan zijn elleboog. Een mri-scan heeft uitgewezen dat de wereldkampioen van 2005 kleine scheurtjes heeft in alle spieren rond het ellebooggewricht en de aanhechting van zijn biceps is behoorlijk ingescheurd. Bondscoach Arens: "Op dit moment verloopt het herstel niet zoals we gehoopt hadden. Het gewricht herstelt zich wel, maar langzaam. Op 21 maart gaan we terug naar dokter Kerkhoffs in het AMC, daarna weten we meer. De blessure is een tegenvaller voor Guillaume, die ontzettend graag óók de Europese titel op zijn naam wil schrijven.".

De judoka's besluiten kort voor het toernooi of ze deelnemen. Indien Elisabeth Willeboordse zich moet afmelden, zal ze vervangen worden door Esther Stam. Er is geen reserve aangewezen voor Guillaume Elmont en Carola Uilenhoed.

Grim Vuijsters keert na maandenlang blessureleed in april terug op de judomat. De Brabander raakte afgelopen september tijdens de wereldkampioenschappen in Tokio zwaar geblesseerd aan zijn nek, maar is weer wedstrijdfit. Om wedstrijdritme op te doen zal Vuijsters voor de Europese titelstrijd nog in actie komen op de European Cup in Sarajevo, op zaterdag 2 april.

Drugsdealende Ajax-supporters langer vast

Drie leden van de harde kern van Ajax-supporters blijven langer vastzitten. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag besloten. De drie maken deel uit van een groep van acht mensen die worden vervolgd in een zaak rond de handel in drugs.

De rechtbank heeft de hechtenis van de drie met negentig dagen verlengd. Onder de drie die langer vast blijven zitten, bevinden zich de twee hoofdverdachten.

Twee verdachten komen onder voorwaarden vrij, een ander onvoorwaardelijk. Eerder kwamen al twee verdachten op vrije voeten.

In november werden in de zaak de eerste vijf verdachten aangehouden, daarna volgden er nog meer. De verdenkingen tegen de verdachten lopen uiteen. Zo worden sommigen verdacht van deelname aan een criminele organisatie en de handel in harddrugs, en anderen van onder meer het bezit van hennepkwekerijen.

De hoofdverdachten bevonden zich onder de in november opgepakte mensen. Het gaat om leden van de fanatieke supportersgroep VAK410. De politie was al anderhalf jaar bezig met onderzoek naar mogelijke criminele activiteiten van de Ajax-aanhangers.

De twee hoofdverdachten, een man en een vrouw, zouden handelen in cocaïne en xtc. De politie denkt dat de twee dat ook deden op de tribune van de Amsterdam ArenA en in het Supportershome van de Amsterdamse voetbalclub. Ze zouden door medesupporters worden geholpen de drugs te leveren bij klanten in de regio Amsterdam en in het Gooi.

Chery wil naar Eredivisie

Tjaronn Chery hoopt komende zomer een transfer naar de Eredivisie te maken. De middenvelder van FC Emmen is dit seizoen goed in vorm en staat in de belangstelling van diverse clubs.

FC Groningen, ADO Den Haag, FC Utrecht en SC Heerenveen zouden de verrichtingen van de 22-jarige Chery met meer dan gemiddelde belangstelling volgen. De bij FC Twente opgeleide speler is sinds de zomer actief in Emmen. In 25 duels in de Jupiler League dit seizoen scoorde hij acht keer.

Zelf heeft Chery wel oren naar een overstap: "Het liefst vertrek ik in de zomer naar een club in de Eredivisie. Ik heb het bij FC Emmen heel goed naar mijn zin, maar wil natuurlijk op het hoogste niveau spelen. Ik ben nu 22 en ik wil er niet mee wachten tot ik dertig ben. Ik heb wel al gehoord dat ze (Emmen) graag met me verder willen. Maar ik wacht tot het einde van het seizoen en dan beslis ik wel."

Elton John boos op Disney

Elton John is teleurgesteld in de makers van de film Gnomeo en Juliet. Volgens de Britse zanger, die ook mede-eigenaar van een filmproductiebedrijf is, heeft hij geen enkel compliment gehad voor zijn inzet voor de productie van filmhuis Touchstone, een onderdeel van Disney. Gnomeo en Juliet heeft al 75 miljoen dollar opgeleverd in de Verenigde Staten en daarom had John wel een telefoontje verwacht.

John produceerde de film met zijn bedrijf Rocket Pictures, dat hij samen met twee compagnons en zijn echtgenoot runt. "We hebben zo lang tegenstand van Disney gehad. Nu heeft de film veel geld opgeleverd, maar wij hebben geen enkel bedankje ontvangen", zei de zanger in het Canadese programma The Marilyn Dennis Show.

In Nederland staat de film op nummer acht in de box office."Gnomeo en Juliet heeft ons elf jaar gekost om te maken", zegt John. "We hebben iedereen die zei dat het niets ging worden, getrotseerd. Het is een grote hit, maar het had een grotere hit kunnen zijn als Disney er meer achter had gestaan."


Elton John (Foto: Novum)

Artis: verzin naam voor nieuw olifantenjong

Bezoekers van Artis mogen de naam verzinnen van een nieuw olifantje. De Amsterdamse dierentuin verwacht in juni voor de derde keer in zijn geschiedenis de geboorte van een olifantenjong. Op de website van Artis staat een oproep.

Artis heeft een prijsvraag uitgeschreven waarbij het publiek een nieuwe naam mag bedenken voor het nieuwe jong van Thong Tai. De winnaar van de prijsvraag mag als een van de eersten op kraambezoek bij moeder en kind en de andere olifanten in Artis.

De naam voor het jong moet aan twee voorwaarden voldoen. De naam moet voorkomen in Zuidoost-Azië, het leefgebied van de Aziatische olifant. Verder moet het een naam zijn die zowel voor een jongen als een meisje te gebruiken is. Het geslacht van het nieuwe olifantje kan pas na de geboorte worden vastgesteld.

Thong Tai kreeg in augustus 2005 een dochter, Yindee. In januari 2009 kwam een tweede nakomeling. Dat jong was te vroeg geboren en overleed een dag na de geboorte. Thong Thai is de enige olifant die in de Amsterdamse dierentuin jongen op de wereld heeft gezet.


Artis: verzin naam voor nieuw olifantenjong (Foto: Novum)

PS: Stembureau Schiphol stuurt 65 kiezers weg

Het stembureau op luchthaven Schiphol heeft woensdag 65 kiezers die wilden stemmen weggestuurd. Dat gebeurde omdat ze niet uit Noord-Holland kwamen of omdat ze hun stempas niet in een kiezerspas hadden laten omzetten. Dat zegt de voorzitter van het stembureau Rob Jansen.

Aan het begin van de middag waren er op het stembureau al vijftien mensen langsgeweest die uit een andere provincie kwamen dan Noord-Holland. "Niet iedereen begrijpt dat het vandaag verkiezingen voor de Provinciale Staten zijn", zegt Jansen.

Vijftig mensen werden weggestuurd omdat ze hun stempas niet in een kiezerspas hadden laten omzetten. Dat is nodig als ze in een andere plaats dan hun woonplaats willen stemmen. Schiphol valt onder de gemeente Haarlemmermeer.

Jansen verwacht dat in totaal 250 mensen woensdag hun stem op de luchthaven zullen uitbrengen. Aan het begin van de middag waren er al 120 geweest. "Bij de Kamerverkiezingen op 9 juni hadden we in totaal 490 stemmers. Maar toen hadden we kiezers uit het hele land, nu alleen voor de Provinciale Staten van Noord-Holland."

Ook over het stemmen op treinstations is verwarring ontstaan. Op Twitter vragen mensen zich af waarom ze bijvoorbeeld niet op Amsterdam Rai kunnen stemmen, 'terwijl dat wel was aangekondigd'.

Een woordvoerder van de NS begrijpt hoe de verwarring is ontstaan. "We hebben gezegd dat op of bij vijftig stations kan worden gestemd. In sommige gevallen is er geen stembureau in het station, maar wel in de buurt van het station."


Stembureau Schiphol stuurt 65 kiezers weg (Foto: Novum)

ABP verhoogt premie

ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, verhoogt de premie voor ouderdoms- en nabestaandenpensioen vanaf april 2011 met 0,5 procentpunt, vanwege de toegenomen levensverwachting. De premie voor ouderdoms- en nabestaandenpensioen komt daardoor uit op 21,9 procent.

De verhoging komt bovenop de tijdelijke opslag op de premie van 1 procent, in het kader van herstel van de financiële positie. Deze tijdelijke opslag blijft voorlopig gehandhaafd omdat de dekkingsgraad nog te beweeglijk en het herstel te pril is.

ABP beslist eind mei of de herstelopslag ook voor de tweede helft van dit jaar gehandhaafd moet blijven en of eventueel een gedeeltelijke aanpassing van de pensioenen aan de stijging van de lonen mogelijk is.

Medewerker tehuis verdachte misbruik gehandicapte

Een medewerker van een verzorgingstehuis in Baarn is aangehouden op verdenking van seksueel misbruik van een bewoonster van de instelling. Het slachtoffer is verstandelijk gehandicapt.

De 25-jarige man, die als begeleider werkt in het verzorgingstehuis, werd eind januari al aangehouden, meldt het Openbaar Ministerie in Utrecht woensdag. Over twee weken beslist de raadkamer van de rechtbank in Utrecht of hij langer vast blijft zitten.

Het misbruik kwam 19 januari aan het licht. De 25-jarige kwam vervolgens als verdachte in beeld tijdens het onderzoek. De man werd 31 januari aangehouden en zit sindsdien vast.

Album Racoon in mei in de winkels

De mannen van Racoon brengen in het voorjaar hun vijfde studioalbum uit. De plaat Liverpool Rain ligt vanaf vrijdag 6 mei in de winkels. De Zeeuwse band viert de release zes dagen later met een feestje in de Amsterdamse poptempel Paradiso.

Het Zeeuwse kwartet dook de beroemde Britse studio Abbey Road in met het Londen Chamber Orchestra om de elf nummers op te nemen. De Vlaamse muzikant Wouter Van Belle is een van de producenten van Liverpool Rain. Hij werkte eerder mee aan onder andere het debuutalbum van de Vlaamse zanger Novastar.

Racoon, dat hits scoorde met Love You More en Laugh About It, komt over twee weken met de eerste single van de nieuwe plaat. No Mercy is al twee keer uitgesteld maar moet nu half maart verschijnen. Kaartjes voor de releaseparty van Racoon zijn vanaf zaterdag te koop.


Album Racoon in mei in de winkels (Foto: Novum)

[WK] Ieren stunten wel tegen Engeland

De Nederlandse cricketers wisten het eeder tijdens het WK cricket net niet te winnen van grootmacht Engeland. Vandaag waren de Ieren wel succesvol. De Ieren wisten te winnen door de grootste geslaagde achtervolging te volmaken.

De Engelsen waren tot 327 runs gekomen voor 8 wickets, maar zagen al snel Kevin O'Brien excelleren. De Ier wist een century te maken met slechts 50 ballen. Hij had daarbij een groot aandeel in de succesvolle achtervolging, want de Ieren wisten met nog vijf ballen te gaan de Engelsen te passeren; 329 runs voor 7 wickets.

RKC hoopt op stunt in Amsterdam ArenA

RKC gaat donderdagavond op bezoek bij Ajax. In 1999 wisten de Waalwijkers voor het laatst te winnen in Amsterdam. "Dat toont maar weer eens aan dat er altijd een kans bestaat dat je wint", zegt Sander Duits op de clubsite van RKC. De Brabanders hopen opnieuw te stunten in de hoofdstad.

"Ik denk dat ik namens alle spelers van RKC spreek als ik zeg dat ik heel veel zin heb in deze wedstrijd. We verwachten een heel sterk Ajax. Toch vond ik ze zondag tegen PSV niet echt overtuigen. Een paar dagen eerder, toen Ajax in de Europa League tegen Anderlecht speelde, was ik wel erg onder de indruk van Ajax."

"Toch kunnen wij het ze lastig maken, dat weet ik zeker. Als wij als team een goede prestatie neerzetten, hebben we serieus kans op een stunt. Lukt het ons om lang de nul te houden, dan worden ze vanzelf onrustig. Wij gaan er in elk geval vol voor!", besluit RKC-speler Duits.

Djokovic meldt zich af voor Davis Cup

Novak Djokovic heeft zich afgemeld voor de Davis Cup-ontmoeting van Servië komend weekeinde tegen India. De nummer drie van de wereldranglijst heeft na het winnen van de Australian Open en het toernooi van Dubai even tijd nodig om op adem te komen. Djokovic won vorig seizoen met Servië de Davis Cup door in de finale Frankrijk met 3-2 te verslaan.

Ondanks het afhaken van Djokovic blijft Servië tegen India de grote favoriet. De titelhouder heeft met Viktor Troicki (18) en Janko Tipsarevic (45) nog twee spelers uit de mondiale top vijftig in de gelederen. India moet het vooral hebben van dubbelspelers Leander Paes en Mahesh Bhupati.

A. Schleck: "Girostart Contador geen goed idee"

Alberto Contador liet gisteren weten dat hij dit jaar voor de eindzege wil gaan in de Giro d'Italia, om vervolgens ook te pieken in de Tour de France. Andy Schleck, zijn voornaamste concurrent in de Franse rittenkoers, liet weten dat het starten van de Spanjaard in de Giro niet de beste voorbereiding is op de Tour.

"Ik heb gezien dat hij eerst de Giro wil winnen," aldus de renner van Leopard-Trek tegen L'Équipe. "Dat lijkt mij geen goed idee. Het is niet de beste voorbereiding op de Tour. Het is misschien mogelijk ooit twee grote ronden achter elkaar te winnen, maar vandaag de dag is dat lastig."

Leopard-Trek boekt eerste zege met Klemme

De nieuwe topploeg Leopard-Trek heeft zijn eerste zege geboekt.. Dominik Klemme was vandaag de sterkste in de GP Fayt-le-Franc. De Duitser kwam solo over de meet in België.

Björn Leukemans van Vacansoleil was lang op weg naar de zege, maar zag zijn poging strandden. Zijn aanval werd overgenomen door zijn landgenoot Kevyn Ista, die op zijn beurt weer voorbij gereden werd door Klemme. Klemme bleef Ista zeven seconden voor. De derde plaats was voor Robert Wagner, ook een Duitser van Leopard-Trek.

FOK! fotoreportage: Usher in Ahoy

Dinsdagavond vond het concert van Usher in het Rotterdamse Ahoy plaats. FOK!fotograaf Charlona Teerlink was er bij en maakte de volgende foto's.

Usher moest zijn eerdere Nederlandse concert op 14 januari afzeggen wegens ziekte, dinsdagavond was het inhaalconcert. De wereldberoemde Amerikaanse zanger treedt op 6 maart nogmaals op in sportpaleis Ahoy. Bekijk hier de gehele reportage (of klik op de foto).

USHER door Charlona
Usher zingt de longen uit zijn lijf in Ahoy (Foto: FOK! Charlona) 

PS: Medewerkster stembureau op non-actief na PVV-tweet

Een medewerkster van een stembureau in Groningen is op non-actief gesteld na een tweet. De vrouw, die op een van de 133 stembureaus in Groningen stemmen zou gaan tellen, gaf in het bericht op Twitter aan dat ze haar best zal moeten doen geen PVV-stemmen te laten verdwijnen. Burgemeester van Groningen Peter van Rehwinkel noemt de tweet woensdag 'oliedom'.

De tweet was volgens een woordvoerder van de gemeente bedoeld als een grapje. Desondanks heeft Groningen besloten niet van de diensten van de vrouw gebruik te maken, om elke twijfel bij mensen weg te nemen over de integriteit van de mensen die stemmen tellen. "Elke stem telt. Mensen die hun stem hebben uitgebracht, moeten erop kunnen vertrouwen dat hun stem ook echt wordt geteld", aldus Van Rehwinkel.

Excuses en aangifte modeontwerper Galliano

Modeontwerper John Galliano heeft woensdag excuses aangeboden voor een vermeende antisemitische tirade in een Parijse kroeg die hem zijn baan bij het Franse modehuis Dior heeft gekost. "Voor antisemitisme en racisme is geen plaats in onze samenleving. Ik bied mijn onvoorwaardelijke excuses aan voor mijn gedrag", liet hij via zijn advocaat weten.

Tegen Galliano is een gerechtelijke procedure begonnen. Zelf heeft de Brit ook een zaak aangespannen wegens laster en bedreiging. Voorafgaand aan de onverkwikkelijke scheldpartij van vorige week is hij naar eigen zeggen zelf zonder enige aanleiding uitgescholden en bedreigd door iemand die aanstoot had genomen aan zijn uiterlijk en kleding.

 

Uil overleeft doodschop voetballer niet

De Colombiaanse voetbalclub Atlético Junior heeft een uil als Mascotte die op het dak van het stadion leeft. Tijdens een wedstrijd tegen Deportivo Pereira wordt de uil geraakt door een bal en valt versuft op het veld. Deportivo-speler Luis Moreno heeft geen mededogen en schopt het dier van de grasmat. Dit tot woede van spelers en aanhangers van de thuisploeg. De uil die aanvankelijk alleen een gebroken pootje had, belandde in shock en overleed.

F1-legende Jackie Stewart in ziekenhuis opgenomen

Autosportlegende Jackie Stewart is woensdag in een ziekenhuis opgenomen, nadat hij tijdens een vlucht van Zwitserland naar Londen klaagde over hevige pijn in de borst. "Hij heeft even zijn bewustzijn verloren en is daarom naar een ziekenhuis vervoerd", vertelde zijn oudste zoon Paul aan de BBC.

Stewart werd drie keer wereldkampioen in de Formule 1 (1969, 1971 en 1973) en won tijdens zijn carrière 27 Grands Prix. Van 1997 tot 1999 had hij zijn eigen formule 1-team, dat één GP op zijn naam schreef.

Zoon Paul vertelde dat hij met zijn vader heeft gesproken en dat hij op het eerste gezicht in orde lijkt. "Maar er moet natuurlijk worden uitgezocht wat er is gebeurd. Hopelijk komt er niets ernstigs aan het licht."

PS: Derde van kiezers naar stembus geweest

Van de kiesgerechtigden had rond 17.30 uur 34 procent een stem uitgebracht voor de Provinciale Statenverkiezingen. Dat blijkt uit opkomstcijfers van persbureau Novum in samenwerking met Maurice de Hond. Vier jaar geleden lag de opkomst rond dat tijdstip vier procent lager.

De opkomst bij provinciale verkiezingen is doorgaans veel lager dan bij verkiezingen voor de Tweede Kamer. Bij de Kamerverkiezingen vorig jaar ging 75 procent van de kiezers stemmen. Bij de laatste provinciale verkiezingen bracht in totaal 46,3 procent een stem uit. De Hond verwacht dat dit jaar de opkomst tussen 50 en 55 procent uitkomt.

Dat de opkomst hoger ligt dan vier jaar geleden komt naar alle waarschijnlijkheid door de deelname van de PVV. Vier jaar geleden kon nog niet op de partij van Geert Wilders worden gestemd.

Het verschil tussen het tussentijdse opkomstpercentage van de Statenverkiezingen van dit jaar en die in 2007 neemt gedurende de dag steeds meer toe. Was het verschil aan het begin van de middag nog 1 procent, om 15.30 uur was de opkomst bij de verkiezingen van dit jaar 3 procent hoger dan vier jaar terug. Inmiddels is dit 4 procent.

De hogere opkomst, met name in het zuiden van het land, is volgens Maurice de Hond goed nieuws voor de PVV en slecht nieuws voor het CDA. Een goede uitslag voor de PVV hangt er vooral vanaf of PVV-aanhangers de moeite nemen om naar de stembus te gaan.

Leonardo: "Van Hooijdonk is een papegaai"

Leonardo heeft in NUsport-magazine hard uitgehaald naar Pierre van Hooijdonk. De steraanvaller van NAC Breda is de vooroordelen die er over hem bestaan zat en wil dat met name Van Hooijdonk stopt met zijn aantijgingen.

"Iedere keer als hij de kans krijgt, kraakt hij mij af. Wie is hij dan? Met alle respect, maar hij moet blij zijn dat hij bij Feyenoord speelde toen het de UEFA Cup won. Dat was een gezellig, kwalitatief sterk team," zei Leonardo. "Hij had zijn aandeel, maar dankzij Kalou, Van Persie, Van Wonderen, Bosvelt en ikzelf kon hij zo goed spelen. In zijn eentje kan hij niks, dat zag je wel toen hij terugkeerde bij NAC. Stonden ze meteen zestiende."

Leonardo en Van Hooijdonk speelden enkele jaren samen bij Feyenoord, maar dit verliep niet vlekkeloos. "Ik vind hem een vieze jongen. Hij haat het als jonge jongens aandacht krijgen. Die gaat hij afkraken. Hij lekt alles naar de krant. Hij is een papegaai. Bonaventure Kalou wilde een keer vechten met hem in de kleedkamer vanwege dit gedrag. Er waren veel jongens die dat toejuichten," ging de Braziliaan verder.

Leonardo gaat zelfs zo ver dat hij stelt dat de huidige financiële problemen bij NAC door Van Hooijdonk veroorzaakt zijn. "Hij heeft NAC bijna kapot gemaakt toen hij terugkeerde. Hij verdiende twee keer zoveel als ik, haalde allemaal Nederlandse vriendjes naar de club, zat iedere dag bij de trainer koffie te drinken, maar presteerde niks."

"Na een half jaartje gaf hij het al weer op. Terug bij Feyenoord ging hij wéér de jonge jongens afmaken. Hij knipte de pet van De Guzman door. Daarnaast hing de pet van Ali Boussaboun, maar die liet hij hangen. Durfde hij niet. Ik hoop dat hij nooit terugkeert bij NAC."

Opnieuw Russische bommenwerpers onderschept

Twee F-16's hebben woensdag twee Russische bommenwerpers onderschept. De Russen waren het Nederlandse luchtruim binnengevlogen zonder dat ze zich bekend hadden gemaakt. Dat heeft het ministerie van Defensie gemeld.

De F-16's, afkomstig van de vliegbasis Leeuwarden, begeleidden de Russische bommenwerpers richting het Engelse luchtruim. Daar nam de Britse luchtmacht de begeleiding van de Russen over.

In januari vlogen ook al twee Russische bommenwerpers het Nederlandse luchtruim binnen zonder dat duidelijk was wat ze kwamen doen. De Russen mogen overigens gewoon door Nederlands luchtruim vliegen; ze werden onderschept, omdat ze geen radiocontact maakten.

Staatsbezoek Oman uitgesteld

Het staatsbezoek dat koningin Beatrix vanaf zondag zou brengen aan Oman is uitgesteld. Beide landen zijn 'in goed overleg' tot de conclusie gekomen dat de huidige ontwikkelingen in de Golfstaat op dit moment alle aandacht vragen en dat het bezoek daarom beter later kan worden afgelegd. Dat laat de Rijksvoorlichtingsdienst woensdagmiddag weten.

Het is de afgelopen dagen onrustig in Oman. Bij demonstraties tegen het zittende regime zijn doden en gewonden gevallen. De timing van het staatsbezoek was daarom ongelukkig, niet alleen vanwege de veiligheid van de Nederlandse delegatie, maar ook omdat het doorgaan van het staatsbezoek opgevat zou kunnen worden als steun voor de sultan.

Oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en SP lieten dinsdag weten dat het staatsbezoek wat hen betreft uitgesteld zou moeten worden. Premier Mark Rutte (VVD) zei in de Tweede Kamer dat de kwestie 'uiterste zorgvuldigheid' vergt. Een besluit om het bezoek uit te stellen kan namelijk ook worden gezien als inmenging in binnenlandse aangelegenheden, legde hij uit.

Door gezamenlijk te concluderen dat het bezoek nu niet door kan lijkt er een diplomatieke oplossing te zijn gevonden. De RVD laat weten dat beide landen hopen 'op afzienbare termijn' een nieuwe datum te vinden.

[WK] Chappuis wint noordse combinatie

De Fransman Jason Lamy-Chappuis is wereldkampioen op de noordse combinatie geworden. De regerend olympisch kampioen bleef na het schansspringen van de grote schans en tien kilometer langlaufen de Duitsers Johannes Rydzek en Eric Frenzel nipt voor.

Chappuis eindigde bij het schansspringen achter Haavard Klemetsen als tweede. Hij achterhaalde de Noor bij het langlaufen al snel en skiede halverwege de race bij hem weg om zo de wereldtitel te grijpen.

Vrouwen overschreeuwen exhibistionistische Usher

Usher heeft de Nederlandse vrouwen dinsdag flink vermaakt met zijn dansmoves. De zanger trad op in Ahoy en kon rekenen op een oorverdovend gegil van de aanwezige dames. Het publiek in de Rotterdamse Ahoy bestond voor negentig procent uit vrouwen.

Het gegil van het publiek overstemde af en toe bijna de decibellen die de 32-jarige Usher produceerde met zijn gezang. Het gejoel behaalde een absoluut hoogtepunt toen de zanger zijn bovenlijf ontblootte.

De Nederlandse Grace houdt waarschijnlijk de allerbeste herinnering over aan het optreden. Zij werd door de zanger uitgekozen om op het podium te komen. Usher trakteerde haar zelfs op een heuse lapdance. Even later werden de rollen omgedraaid en mocht Grace op zijn schoot zitten.

Usher bracht een concert met een hoog showgehalte. Lichteffecten, vuurwerk en veel kledingwissels van de zanger maakte het een verzorgde show met genoeg elementen voor het publiek om zich aan te vergapen. Hij maakte het uitstellen van zijn concert in januari, wegens ziekte, meer dan goed.


Vrouwen overschreeuwen Usher (Foto: Novum)

Opnieuw brand in Haarlemse parkeergarage

Bij een brand in een parkeergarage in Haarlem zijn dinsdagnacht negen auto's zwaar beschadigd geraakt. Een voertuig brandde helemaal uit. De politie gaat uit van brandstichting.

Eind vorig jaar brak ook al twee keer brand uit in parkeergarages in de Noord-Hollandse hoofdstad. In november brandden zeker zeven auto's uit bij een brand in de garage aan de Spaarnoogstraat. Twee weken eerder werden 275 voertuigen verwoest bij een grote brand in een parkeergarage aan de Damstraat.

De brand van dinsdagnacht werd rond 03.45 uur ontdekt en is op meerdere plaatsen op verschillende verdiepingen ontstaan. De politie onderzoekt de zaak.

Cyrte investeert in F1-team Williams

Delta Lloyd heeft via haar investeringsmaatschappij Cyrte Investments een aandeel van 5% in het Formule 1-team van Williams weten te bemachtigen, zo meldt RTL Z vandaag. Cyrte is de investeringsmaatschappij die in het verleden de financiële belangen van John de Mol behartigde.

"Met deze investering beginnen Cyrte en Williams een strategische samenwerking, waarin wij zullen helpen om het raceteam verder te ontwikkelen in alle commerciële activiteiten," zei Cyrte Investments-directeur Frank Botman tegen de Nederlandse zender.

Het aandeel Williams is sinds vandaag genoteerd aan de beurs in Frankfurt. De introductiekoers was 25 euro per aandeel, maar volgens Reuters is dit gezakt naar 24,19 euro op de eerste koersdag.

Zoektocht vermiste Nederlanders gestaakt

De zoektocht naar de drie Nederlanders die voor de Franse kust worden vermist is gestaakt. De zoekactie die van start ging nadat de garnalenkotter van het drietal omsloeg heeft niets opgeleverd, meldt een woordvoerder van het kustwachtcentrum in Den Helder woensdag. Het vermoeden bestaat dat de drie niet meer in leven zijn.

De onder Belgische vlag varende Nieuwpoort 28 sloeg dinsdagavond rond 23.15 uur om ter hoogte van de Franse havenstad Duinkerke. Naast de drie mannen uit Arnemuiden was er niemand aan boord.

De zoekactie werd gecoördineerd door Frankrijk. De hulpdiensten probeerden de slachtoffers te vinden met schepen, helikopters en duikers. Ook het wrak is vergeefs door duikers op de machinekamer na doorzocht.

De zoektocht werd rond het middaguur beëindigd. Gezien onder meer de watertemperatuur zijn de Nederlanders waarschijnlijk niet meer in leven, aldus de woordvoerder van het kustwachtcentrum.

Rotterdamse graven blijken oudste van Nederland

Drie crematiegraven die in 2008 in Rotterdam werden gevonden, zijn veel ouder dan tot nu toe werd aangenomen. Uit onderzoek blijkt dat de graven 9000 jaar oud zijn. Daarmee zijn het de oudste die ooit in Nederland werden gevonden. Dat meldt de gemeente Rotterdam woensdag.

Toen de graven in de deelgemeente IJsselmonde bijna drie jaar geleden werden gevonden, dachten archeologen dat ze 6500 jaar oud waren. Nu staat volgens de onderzoekers vast dat ze stammen uit de Midden-Steentijd, de periode 8000-5300 voor Christus.

"Er zijn weinig graven bekend uit deze periode van de Steentijd en zeker niet van deze ouderdom", zegt de projectleider van de opgraving Patrick Ploegaert. "Met deze vondst voegen we een nieuwe paragraaf toe aan de bewoningsgeschiedenis van Rotterdam en Nederland."

De belangrijke archeologische vondst werd gedaan bij de aanleg van een tramremise. In drie kuilen werden menselijke crematieresten gevonden. Ook vonden de archeologen werktuigen van vuursteen, een rolsteenhamer en een slijpsteen. Bijzonder is dat enkele werktuigen zijn gemaakt van kwartsiet, dat uit België afkomstig is.

De afgelopen jaren zijn de crematieresten uitvoerig onderzocht. "We weten in ieder geval dat in elk graf één gecremeerd persoon is bijgezet", vertelt Ploegaert. "In één graf liggen waarschijnlijk de resten van een vrouw, van de overige doden is het geslacht niet meer te bepalen. De leeftijd van de overledenen ligt tussen de tien en veertig jaar."

S. Williams opgenomen met longembolie

Serena Williams is in het ziekenhuis opgenomen met een longembolie. Dat laat een woordvoerder van de tennisster weten aan People Magazine. Maandag is de 29-jarige Amerikaanse geopereerd om een bloedprop uit haar longen weg te laten halen.

Williams verblijft in een ziekenhuis in Los Angeles. "De doktoren houden haar goed in de gaten om verdere complicaties te voorkomen", meldt de woordvoerder. De bloedklonter in de longen van de tennisster werd afgelopen week ontdekt.

Sinds haar winst op Wimbledon vorige zomer kwam Williams niet meer in actie. De dertienvoudig grandslamwinnares blesseerde haar voet door in een stuk glas te stappen en werd daaraan al twee keer geopereerd.

Christendemocraat Beke mag het gaan proberen

Wouter Beke, de leider van de Vlaamse christendemocratische CD&V, mag gaan proberen de Belgische staat te hervormen, wat dan ook moet leiden tot een nieuwe Belgische regering.

Koning Albert II gaf Beke woensdagmiddag de onderhandelingsopdracht een akkoord over een staatshervorming voor te bereiden. Dat maakte het koninklijk paleis bekend.

De Belgische formatie, de langste ter wereld ooit, werd eerder al geleid door vertegenwoordigers van de Vlaams-nationalistische N-VA, de PS (Franstalige socialisten) en de SP.A (Vlaamse socialisten). Een christendemocraat kwam tot dusver nog niet aan bod.

Christendemocraat Beke mag het gaan proberen
Christendemocraat Beke mag het gaan proberen (Foto: ANP)

Oud-international Van Schijndel (83) overleden

Oud-voetballer Jan van Schijndel is op 83-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de KNVB. Van Schijndel speelde tussen 1945 en 1960 voor SVV, waarmee hij in 1949 de landstitel won. De aanvallende middenvelder speelde zeventien wedstrijden in het Nederlands elftal, waarin hij een keer scoorde.

Van Schijndel deed met het Nederlands elftal mee aan de Olympische Spelen van 1952 in Helsinki. In zijn laatste drie interlands fungeerde de Schiedammer als aanvoerder.

Dodelijke schietpartij op vliegveld Frankfurt

Bij een schietpartij op het vliegveld van Frankfurt zijn woensdag zeker twee doden gevallen. De schutter uit Kosovo had het voorzien op een bus met Amerikaanse militairen. Een militair en de buschauffeur zijn omgekomen.

Twee mensen in de bus raakten zwaargewond, waarschijnlijk ook Amerikaanse militairen.

De 21-jarige man uit Kosovo is opgepakt, meldde de Duitse politie. De motieven van de dader zijn nog niet bekend.

Dodelijke schietpartij op vliegveld Frankfurt
Dodelijke schietpartij op vliegveld Frankfurt (Foto: ANP)

Ronaldo krijgt afscheidswedstrijd in Brazilië

Ronaldo is in juni nog een laatste keer te bewonderen in het shirt van Brazilië. Voor de 34-jarige aanvaller is een afscheidswedstrijd tegen Roemenië georganiseerd. Ronaldo treedt daarmee in de voetsporen van zijn roemruchte landgenoten Romario, Zico en Pelé, die ook een afscheidswedstrijd in het shirt van Brazilië kregen.

De afscheidswedstrijd van Ronaldo wordt op 7 juni gespeeld in het Pacaembu Stadium in São Paulo. De Braziliaan speelde op het WK in Duitsland in 2006 zijn laatste interland. Vorige maand zette de voormalig speler van PSV een punt achter zijn loopbaan.

Ronaldo was achttien jaar profvoetballer ondanks herhaaldelijke knieproblemen. Naast PSV kwam hij uit voor Cruzeiro, FC Barcelona, Internazionale, Real Madrid, AC Milan en tenslotte bij Corinthians. Ronaldo scoorde in 512 competitiewedstrijden maar liefst 352 keer.

O Fenômeno werd driemaal Wereldvoetballer van het Jaar en is WK-topscorer aller tijden met vijftien doelpunten. Met Brazilië pakte hij in 1994 en 2002 de wereldtitel.


Ronaldo krijgt afscheidswedstrijd in Brazilië (Foto: Novum)

Ticketprijzen voor GP Korea verlaagd

De organisatie van de Grand Prix van Zuid-Korea heeft de prijzen voor de toegangskaartjes verlaagd. Vorig jaar kwamen er bij de eerste editie 170.000 mensen af op het Formule 1-raceweekend op het Yeongam-circuit, maar waren toch niet alle tickets verkocht.

De Korea Auto Valley Operation biedt de fans daarom deze maand de mogelijkheid om hun kaartjes voor de helft van de normale prijs te kopen. "We zullen ons dit jaar focussen op het verbeteren van allerhande zaken, waaronder de kaartverkoop. Er bestond wat controverse over de manier waarop de kaartverkoop gebeurde en over de hoogte van de ticketprijzen, maar we doen dus ons uiterste best om wat aan deze dingen te doen," zei baas van de organisatie Park Joon-young.

De Grand Prix van Zuid-Korea staat dit jaar voor 16 oktober op het programma.

Overvallers: 'Je eten of je leven'

Drie gewapende mannen hebben een restaurant in de Israëlische havenstad Ashdod overvallen. Tot grote verbazing van de eigenaar wilden ze geen geld maar een warme maaltijd. De drie kwamen binnen met het bevel: "Maak wat te eten of we schieten!" Dat meldde de Israëlische krant Yedioth Ahronoth woensdag.

De eigenaar bereidde een warme maaltijd voor de drie mannen, ondanks zijn vermoedens dat ze gebruikmaakten van een nepwapen. De drie overvallers vertrokken meteen na de maaltijd met de boodschap dat ze zouden terugkomen zodra ze weer honger hadden.

Rel rond Belgische praalwagen over moord

In België is ophef ontstaan over een carnavalswagen met een moord als thema. Een vereniging in het Vlaamse Aalst wijdt een praalwagen aan de beruchte parachutemoord, waarbij een parachutiste te pletter viel doordat haar parachute was gesaboteerd.

Op de praalwagen komt een afdruk van de neergestorte Els Van Doren in een moestuin. Haar liefdesrivale, Els Clottemans, werd voor de moord vorig jaar veroordeeld tot dertig jaar celstraf. Zij hadden dezelfde minnaar uit Eindhoven.

Carnavalsgroep De Saazers, die de wagen maakt, zegt niemand te willen choqueren. De moeder van Clottemans en de man van Van Doren vinden het echter niet grappig. Volgens de krant Het Laatste Nieuws willen zij in ieder geval het carnavalsliedje laten verbieden dat De Saazers over de moord schreven.

Tientallen doden bij gevechten Sudan

Gevechten in het zuiden van Sudan hebben afgelopen weekeinde aan tientallen mensen het leven gekost. Eerder kwamen al zeker 240 mensen om bij geweld in hetzelfde gebied. Dat hebben lokale functionarissen gezegd. De confrontaties brengen het fragiele evenwicht in het land in gevaar.

Rebellenleider George Athor zei dat zijn troepen hebben gevochten met het zuidelijke leger. Philip Aguer, woordvoerder van het leger, heeft de gevechten ook bevestigd. De dodentallen die beide mannen noemen verschillen echter behoorlijk.

Volgens Athor kwamen 110 mensen om, voornamelijk zuidelijke soldaten, maar ook twaalf burgers. Aguer zei dat ongeveer 40 mensen zijn gedood. "Ik begrijp niet waarom hij trots is dat hij mensen heeft gedood. Het zuidelijke leger probeert mensen te beschermen tegen wat generaal Athor op 9 en 10 februari deed in Fangak", zei hij, verwijzend naar gevechten van drie weken geleden. In Fangak kwamen toen meer dan 240 mensen om, vooral burgers. Vrijdag gaf de Zuid-Sudanese president Salva Kiir zijn leger opdracht de bevolking te beschermen tegen aanvallen van Athor.

Na het geweld in Fangak beschuldigden regeringsleiders in Zuid-Sudan Athor ervan een slachtpartij te hebben aangericht. Volgens Athor viel het leger zijn troepen eerst aan toen ze bijeenkwamen op een verzamelplaats zoals bepaald in het staakt-het-vuren dat op 5 januari tussen zijn troepen en die van het leger overeengekomen werd. Het staakt-het-vuren kwam met behulp van de Verenigde Naties tot stand aan de vooravond van het onafhankelijkheidsreferendum in Zuid-Sudan.

Athor wordt beschouwd als de machtigste leider van de zuidelijke rebellen, die in opstand zijn gekomen tegen de regering in Juba na betwiste verkiezingen vorig jaar. Het zuidelijke Sudanese Volksbevrijdingsleger beschuldigt Khartoum ervan de rebellen te steunen. Afgezien van wie de rebellen steunt, zorgen ze voor diepe kloven in het olierijke zuiden die het wankele evenwicht in het land in gevaar kunnen brengen als het in juli onafhankelijk wordt.

Sinds de officiële resultaten van het referendum op 7 februari bekend werden gemaakt, is er sprake van geweld in het grensgebied tussen het noorden en het zuiden. De spanningen werpen een schaduw op de euforie van het vreedzaam verlopen referendum.

Leiders van het noorden en het zuiden treffen elkaar deze week in Ethiopië om de economische en politieke relaties tussen beide landen te bespreken als het zuiden later dit jaar een eigen staat heeft gevormd.

Van der Zee weer aan het werk bij Ajax

Hans van der Zee heeft vandaag zijn werkzaamheden bij Ajax hervat. Dat meldt een woordvoerder van de club. De hoofdscout werd in januari op non-actief gesteld wegens slecht functioneren en een gebrek aan communicatie. Vorige week won hij echter de door Ajax aangespannen arbitragezaak.

Of zijn terugkeer van lange duur is, is nog maar de vraag. Ajax zou de zaak het liefst willen schikken, meldde De Telegraaf vandaag. Ajax zou het contract van Van der Zee voor zeventig duizend euro willen afkopen, maar de voormalig trainer van FC Volendam en Sparta Rotterdam zou drie ton eisen.

[WK] Zweedse vrouwen pakken goud op teamsprint

Bij het wereldkampioenschap noordse nummers in Oslo hebben de Zweedse vrouwen goud veroverd op de teamsprint. Charlotte Kalla spurtte in de laatste ronde weg bij haar Finse concurrente Krista Lahteenmaki en de Noorse Astrid Jacobsen en zag haar leidende positie niet meer in gevaar komen.

Uiteindelijk bleef Zweden (Kalla en Ida Ingemarsdotter) het Finse duo iets meer dan drie seconden voor. Marit Bjørgen ontbrak bij Noorwegen. Bjørgen, dit WK al goed voor drie gouden medailles, wil zich sparen voor andere WK-disciplines.

VN waarschuwt voor nieuwe drugs

Designer drugs, partydrugs die op het eerste gezicht veilig lijken te zijn, omdat ze niet onder een verbod vallen, worden in steeds grotere hoeveelheden geproduceerd, vaak met behulp van instructies op het internet. Daarvoor heeft het International Narcotics Control Board (INCB) van de Verenigde Naties in een woensdag verschenen rapport gewaarschuwd.

Regeringen zouden meer moeten doen om het gebruik van deze nieuwe soorten drugs terug te dringen door scherp te letten op misbruikcijfers. Bovendien moeten de grondstoffen voor designer drugs zo snel mogelijk worden verboden. "Gezien de gezondheidsrisico's die het gebruik van deze drugs met zich mee brengt, roepen we regeringen op om maatregelen te nemen om de productie, de handel en het misbruik van deze grondstoffen te voorkomen", aldus het INCB.

Volgens het rapport worden designer drugs vaak gefabriceerd door de moleculaire structuur van illegale stoffen te wijzigen om een nieuwe grondstof met een vergelijkbaar effect te creëren. Een voorbeeld van deze designer drugs is mefedron - beter bekend als 'meow meow' - dat een effect heeft dat te vergelijken is met het effect van cocaïne, amfetamine en xtc.

"Deze drugs kunnen eenvoudig worden geproduceerd, omdat instructies hiervoor en de beschrijving van de farmacologische effecten vaak op internet kunnen worden gevonden", schrijft de commissie in haar rapport.

Black Ops Double XP-weekend en Nuke Town 24/7 dit weekend

PS3-gamers krijgen deze week de First Strike-maps voor de populaire shooter Call of Duty Black Ops en daarom krijg je dit weekend twee keer zo veel XP in het tweede Double XP-weekend. Vanaf 19:00 vrijdag zal er 72 uur twee keer zo veel XP te verdienen zijn.

Voor de die-hard fans van de map Nuke Town is er dit weekend tevens een gamemodus op de Xbox 360 genaamd Nuke Town 24/7. Zoals de naam al suggereert is het een playlist waar Nuke Town de enige speelbare map is. Alle gamemodi zullen bij deze playlist langskomen.

Het Double XP-weekend zal voor alle platformen zijn en Nuke Town 24/7 is dit weekend exclusief voor de Xbox 360.

Ouders verkopen dochter (15) voor paard en 400 euro

De Kroatische politie heeft een echtpaar uit Sisak opgepakt omdat zij hun dochter voor een habbekrats hebben verkocht. In ruil voor een paard en een bedrag van 400 euro werd het vijftienjarige meisje de seksslavin van een boer en diens zoon.

Lucia en Ivo Livocic worden door de politie ondervraagd over hun actie. Indien zij worden veroordeeld, kunnen ze 15 jaar cel tegemoet zien wegens het niet naleven van de antislavernijwet.

PS: Opkomst lijkt iets hoger uit te vallen

De opkomst bij de Provinciale Statenverkiezingen lijkt woensdag in de meeste gemeenten iets hoger uit te vallen dan vier jaar geleden. Dat blijkt uit een rondgang langs gemeenten in het hele land.

Niet alle gemeenten konden een vergelijking maken met de vorige Statenverkiezingen, maar zij die dat wel konden, meldden dat de opkomst hoger ligt.

Zo had in Den Haag om 12.00 uur 11,99 procent van de kiesgerechtigden een stem uitgebracht, tegen 10,37 procent vier jaar geleden op hetzelfde tijdstip. In Amsterdam waren die percentages om 13.00 uur respectievelijk 9,9 en 9,0.

Breda meldde een sterkere stijging: 18,19 procent om 12.30 uur, tegen 15,40 in 2007. Tilburg maakte een half uur later een rondje langs de stembureaus en kwam uit op een tussentijds opkomstpercentage van 16,08 procent, tegen 13,66 procent. Ook andere gemeenten in het land meldden kleinere of grotere stijgingen.

Opkomst lijkt iets hoger uit te vallen
Opkomst lijkt iets hoger uit te vallen (Foto: ANP)

De Boer wil aantal spelers sparen

Frank de Boer heeft vandaag laten weten een aantal vaste krachten tijdens het bekerduel tegen RKC Waalwijk rust te willen geven. De Amsterdammers spelen morgen namelijk in de halve finale van het nationale bekertoernooi tegen de Waalwijkers.

"Ik wil twee of drie jongens sparen door ze rust te geven. Maar wie dat zijn, merken jullie morgen wel," aldus De Boer, die niet wilde zeggen welke spelers vrijaf krijgen. "We hebben uiteraard respect voor RKC, maar ook een vol programma, met AZ en Spartak Moskou alweer op komst. De nummers twaalf tot en met achttien moeten wel het idee hebben dat er voor hen perspectief is. Zij moeten ook het gevoel hebben dat ze erbij horen."

Ajax richt zich uiteraard op het bereiken van de bekerfinale. "We hopen de finale van de beker te bereiken door ook nog eens goed te voetballen. Als dat lukt, slaan we twee vliegen in een klap. En als dat niet lukt, moeten we in ieder geval zorgen dat we in de finale staan."

Ontwikkelaars Minecraft onthullen nieuwe game

Hoewel Minecraft nog niet is afgerond, zijn de ontwikkelaars van de creatieve overlevingsgame bezig met een tweede spel. Scrolls wordt een virtueel, strategisch bordspel waarbij spelers kaarten moeten inzetten om hun tegenstander te verrassen. Markus Persson en Jakob Porser van gamestudio Mojang onthulden Scrolls dinsdag tijdens de Game Developers Conference 2011 in San Francisco.

Op de officiële website laat Perser, hoofdontwerper voor het spel, weten dat Scrolls al vijf jaar in productie is. Naast strategie en tactiek zou de speler geluk nodig moeten hebben om te kunnen winnen. "Je hebt invloed op de strijd door je wapentuig aan te passen en te ontwikkelen", geeft Porser aan op de website.

Minecraft draait ook om het aanpassen van de spelwereld in een poging te overleven. Persson heeft het spel eigenhandig gemaakt, maar de game is nog niet afgerond. Door het succes van de game in de voorverkoop heeft de Zweedse game-ontwikkelaar genoeg geld verdiend om Mojang op te kunnen richten.

Toen Persson de game tijdens de ontwikkeling te koop aanbood aan geïnteresseerde gamers bleek het spel een groot succes te zijn. Gamers die het spel kopen tijdens de ontwikkeling krijgen niet alleen korting, maar kunnen ook invloed uitoefenen op het productieproces door de makers te voorzien van commentaar. Inmiddels is Minecraft bijna anderhalf miljoen keer verkocht voor tien tot vijftien euro. Zodra de game volledig is afgerond, moet het twintig euro kosten.

Celstraf geëist voor explosie Amsterdam

Tegen een 28-jarige Amsterdammer is woensdag tweeënhalf jaar cel geëist, waarvan de helft voorwaardelijk, voor het veroorzaken van een explosie in een flat in Amsterdam-Noord vorig jaar zomer. Dat heeft een woordvoerder van het Openbaar Ministerie gezegd.

De man blies in juli zijn woning in de Viermasterstraat op in een poging zichzelf van het leven te beroven. Hij werd met gevel en al naar buiten geblazen en raakte zwaargewond.

De explosie vond plaats op de eerste verdieping. Brokstukken van de flat werden 50 meter weggeslingerd en 32 woningen moesten worden ontruimd na de vondst van asbest. De bewoners konden pas een paar dagen later weer naar huis.

Justitie verwijt de Amsterdammer dat hij 'willens en wetens' het risico heeft genomen dat een ontploffing kon ontstaan omdat hij bewust het gas had opengedraaid.

De rechtbank in Amsterdam doet over twee weken uitspraak in de zaak.

AGOVV zoekt nieuwe shirtsponsor

DESKO en Fly Brazil zijn komend seizoen geen shirtsponsor meer van AGOVV. "Het is tweeledig. Beide bedrijven blijven als sponsor aan AGOVV verbonden. Ze hebben ons echter de mogelijkheid geboden op zoek te gaan naar nieuwe partners", legt financieel manager Ad van Alebeek uit in De Stentor.

AGOVV staat achter die beslissing, aangezien voorzitter Ad van der Molen ook directeur is van Fly Brazil. "Ad heeft daardoor toch een dubbelrol. Het is verstandiger om dat los te koppelen", gaat Van Alebeek verder. Een nieuwe sponsor is door de Apeldoornse club nog niet gevonden. "Nee, er zijn nog geen gesprekken geweest. Daar gaan we nu mee beginnen."

Mourinho is weer op dreef

José Mourinho is nog altijd van mening dat het speelschema van de Primera División niet klopt. De coach van Real Madrid liet zich vandaag tijdens een persconferentie helemaal gaan en maakte een Spaanse reporter zelfs uit voor 'hypocriet'.

Real Madrid speelde afgelopen weekend gelijk tegen Deportivo La Coruña en zag de achterstand op koploper en aartsrivaal FC Barcelona oplopen tot zeven punten. Volgens Mourinho is de remise te wijten aan het feit dat zijn spelers niet voldoende rust hebben gehad. Afgelopen dinsdag kwam De Koninklijke namelijk ook nog in actie in de strijd om de Champions League. Olympique Lyon (1-1) was op die dag de tegenstander.

Daarnaast baalt Mourinho ook van het feit dat FC Barcelona dinsdag a.s. de return tegen Arsenal speelt, waar de Madrilenen nog tot woensdag moeten wachten. Vervolgens komt de ploeg uit Madrid op zaterdag alweer in actie in de Spaanse competitie, waar de Catalanen nog een dag langer van hun rust kunnen genieten.

Bovenstaande feiten waren voor Mourinho voldoende aanleiding om weer eens ouderwets op dreef te raken. "Het is aan jullie om mijn kritiek op een eerlijke en gebalanceerde manier weer te geven. Als jullie mijn verhaal zo graag hypocriet willen brengen, is dat jullie probleem. Ik ben niet bang om de waarheid te spreken," aldus de Portugees.

[WK] Cricketteam wil revanche tegen Zuid-Afrika

De Nederlandse cricketers willen zich revancheren voor de matige WK-wedstrijd tegen de West-Indies. Aanvoerder Peter Borren hoopt dat Nederland morgen tegen Zuid-Afrika het niveau van de wedstrijd tegen Engeland weer oppakt.

Na de nederlaag van afgelopen maandag tegen West-Indies is Borren blij dat Nederland morgen alweer in actie komt. "Het is fijn om die matige prestatie snel recht te zetten." Nederland verloor haar eerste twee wedstrijden op het WK, maar had in het eerste duel tegen grootmacht Engeland lang uitzicht op een stunt.

Borren zegt dat de Nederlandse selectie genoeg talent en potentieel herbergt, maar dat de wisselvalligheid eruit moet. "We kijken uit naar de wedstrijd tegen Zuid-Afrika en willen absoluut iets rechtzetten." De wedstrijd wordt morgen gespeeld in het Punjab Cricket Association Stadium in de Indiase stad Mohali.


Cricketteam wil revanche tegen Zuid-Afrika (Foto: Novum)

Amerikaanse oorlogsschepen naar Libië

Twee Amerikaanse oorlogsschepen zijn woensdag het Suezkanaal binnengevaren onderweg naar de Middellandse Zee en de Libische kust. De schepen kregen dinsdag van de Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates opdracht om naar Libië op te stomen.

De twee oorlogsbodems, de USS Kearsarge en de USS Ponce, vertrokken woensdagmorgen vanuit de Rode Zee. Aan boord van de USS Kearsarge zijn ongeveer 42 helikopters.

Naast de schepen stuurt Gates ook vierhonderd mariniers, om militairen te vervangen die kortgeleden naar Afghanistan zijn vertrokken.

Dinsdag zei Gates dat eventueel militair ingrijpen in Libië zorgvuldig moet worden afgewogen, omdat dit grote gevolgen voor de regio zou hebben.

NBA-teams spelen duels in Londen

De Toronto Raptors en New Jersey Nets zullen vrijdag in Londen geschiedenis schrijven door in Londen de eerste officiële Europese wedstrijd van de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA af te werken. Beide teams zullen elkaar ook zaterdag gaan treffen in de O2 Arena.

"Dit is een enorme kans om het 'merk' NBA sterker te maken. Het is belangrijk voor de competitie en voor ons als club om deel te nemen aan de mondiale groei van de sport," zei voorzitter Bryan Colangelo van de Toronto Raptors.

Volgens Raptors-coach Jay Triano is het een goede ervaring voor zijn spelers. "Er zijn 82 wedstrijden per seizoen, maar ik denk dat de jongens aan het einde van hun carrière deze twee wedstrijden in Londen zullen herinneren als heel speciaal."

McLaren-rijders: "Auto heeft te weinig downforce"

McLaren-coureurs Lewis Hamilton en Jenson Button zijn nog niet te spreken over hun Formule 1-bolide voor dit seizoen, de MP4-26. De bolide is opvallend, maar door het gebrek aan downforce kan deze nog niet echt snel worden genoemd.

"De auto uit 2009 was verschrikkelijk omdat de wagen door bochten sprong op drie wielen, blokkeerde en geen downforce had. De MP4-26 blokkeert niet, springt niet op drie wielen en rijdt vrij lekker, beter dan de bolide van vorig jaar. Het enige probleem is de downforce, dat voelt zwak aan. Hopelijk krijgen we voor de eerste race nog wat extra neerwaartste druk," zei Hamilton.

Ook Button kende problemen. "Mijn eerste reactie na de eerste rit met de MP4-26 was niet dat we iedereen weg zouden blazen. Niemand zal dat gevoel gehad hebben omdat de auto's minder downforce hebben en de banden werken compleet anders dan het rubber van vorig jaar. Maar niets maakt me echt bang op een negatieve manier, we hebben veel ruimte voor verbetering bij deze auto door middel van de set-up," zei de wereldkampioen van 2009.

Button liet zich eerder tegen Autosport al uit in soortgelijke bewoordingen. Hij wijst er nogmaals op dat de auto in eerste instantie met betrouwbaarheidsproblemen kampte en dat er daardoor pas laat kilometers gemaakt konden worden. "We hebben nog vier testdagen en hopelijk loopt alles dan soepel, leggen we veel ronden af en kunnen we de basis verbeteren. Er valt nog veel uit de MP4-26 te persen omdat we nog niet veel tijd met deze auto hebben doorgebracht, maar we hebben geen idee waar we staan ten opzichte van de concurrentie."

Martens: "Transfer naar Engeland zie ik niet zitten"

AZ-speler Maarten Martens zou graag een kans hogerop wagen, maar blijft wel realistisch. "Ik heb nog niet mijn beste niveau bereikt."

Martens zit geblesseerd aan de kant sinds hij in de wedstrijd tegen PSV een trap op zijn enkel kreeg. Het is nu eerst zijn doel om fit te worden. Dromen over een transfer naar een topclub heeft volgens de Belg geen zin. "Iedereen is soms toe aan een stap hogerop en ik wil die kans ook wagen. Maar je moet ook realistisch zijn", zegt hij in een interview met Voetbalkrant.

"Ik heb nog niet mijn beste niveau bereikt en lig hier nog een aantal jaren onder contract. Voor andere ploegen zal het niet makkelijk zijn om mij hier weg te kopen." Hij belt af en toe met Moussa Dembélé, die naar Fulham is vertrokken. "Hij zat hier wel in een andere situatie", zegt Martens. "Zelf zie ik een transfer naar Engeland niet meteen zitten. Voor alle andere competities sta ik wel open."

Martens speelde bijna een jaar geleden zijn laatste interland voor de nationale Belgische ploeg. Hij vindt het terecht dat hij niet is opgeroepen. "Ik moet eerst een lange periode op een hoger niveau spelen om terug aanspraak te maken op een selectie. In Nederland waren er altijd al van overtuigd dat wij goede spelers hadden, maar ze vinden het vreemd dat we geen resultaten boeken. Al zien we daar toch een beetje verandering in", zegt hij over de Rode Duivels.

Verhaal Dragon Age 2 korter dan DA: Origins

Volgens Bioware producer Mike Laidlaw is het verhaal van de fantasy RPG Dragon Age 2 korter dan zijn voorganger Dragon Age: Origins. Maar niet getreurd, volgens Laidlaw is hij langer dan Mass Effect 2. Ook zou je genoeg te doen hebben met sidequests. Natuurlijk hangt het allemaal af van hoe je speelt.

Volgens de Bioware-baas zou het verhaal van Dragon Age Origins tussen de 30 en 100 uur zijn. In Dragon Age 2 zijn echter de sidequests belangrijker en van langere duur. Kritische fans noemen Dragon Age 2 echter een 'versimpelde' role-playing beleving, waarop Laidlaw reageerde dat de opvolger wat gestroomlijnder is dan zijn voorganger. "Je hoeft geen jaar te besteden in het karaktercreatievenster." -Aldus Laidlaw.

Dragon Age 2 moet op 11 maart uitkomen voor PC, Xbox 360 en PlayStation 3. De demo is trouwens onlangs uitgebracht.

[Video] Luchtverkeersleiders praten met alien

Siberische luchtverkeersleiders hebben een bijzonder gesprek gevoerd. Ze beweren dat ze zijn toegesproken door een alien. volgens de Russen sprak het buitenaardse wezen met een vrouwelijke, katachtige taal.

Op de vluchtmonitoren van het vliegveld van Jakoetsk verscheen ineens een mysterieus object. De luchtverkeersleiders dachten hierop direct aan een UFO, die met hoge snelheid door de lucht vloog.

Het voorwerp veranderde snel van richting en bereikte snelheden van bijna 10.000 kilometer per uur. De omringende vliegtuigen die op de videobeelden zijn te zien, vliegen beduidend langzamer.

De luchtverkeers probeerden hierop in contact te komen met het toestel, zoals te zien is in het filmpje. "Ik hoorde continu een vrouwenstem", vertelt een van hen. "Het klonk als een vrouw die constant 'miauw miauw' zei."

Omdat de UFO geen vluchtnummer had, kreeg deze automatisch het nummer '00000' toegewezen. Luchthavenautoriteiten hebben geweigerd commentaar te geven op de beelden.


Het bewuste filmpje. De UFO is in het midden te zien, dicht tegen de gele letters.

Gadhafi weer op staats-tv

De Libische leider Moammar Gadhafi is woensdag alweer een tijdje bezig met een speech op de staatstelevisie. Vanuit een zaal in Tripoli viert hij de stichting van zijn staatsvorm, precies 34 jaar geleden. "Allah, Muammar, Libië", scanderen Gadhafi en de toeschouwers herhaaldelijk.

Op 2 maart 1977 maakte Gadhafi van Libië een 'Jamahiriya’. Dit woord wordt vaak vertaald als Republiek van de Massa’s. De laatste weken wankelt zijn bewind door een volksopstand. Het regime wil daar echter niets van weten.

"Hier is jullie leider, jullie geliefde, de leider van de overwinning en uitdagingen, die tussen zijn zonen staat, standvastig als onze bergen, groot als de grootsheid van ons volk", zei de ceremoniemeester die Gadhafi aankondigde.

Hij verkondigt verder weinig nieuws, maar voor de mensen die het willen volgen met behulp van een tolk is hier de link van Al Jazeera dat de speech rechtstreeks uitzendt.

Ander kleurtje van Dualshock 3 op komst

Sony Japan gaat een nieuwe kleur Dualshock 3-controller op de markt brengen. Deze 'candy-blue' gaat omgerekend zo'n 67 dollar kosten. Daarnaast zal er ook een officiële oplader komen voor de Dualshock 3-controller, waarin twee controllers tegelijkertijd opgeladen kunnen worden. Deze kost omgerekend 30 dollar.

Deze spullen komen 21 april uit in Japan. Of en wanneer deze accessoires ooit in Europa uitkomen is niet bekend.

Charge station

Misdadige verkiezingen

Het is alweer woensdag 2 maart. Deze column verschijnt om 13:00 uur. De verkiezingen zijn in volle gang en 85% van half Nederland heeft zijn of haar stem uitgebracht. Dat wil zeggen: die helft die overdag geen reet uitvoert. Huisvrouwen, kunstenaars, bejaarden, SP-ers, werkelozen, uitkeringstrekkers en dus ook die buitenlanders. Die andere helft van de stemgerechtigden zal zich na de noeste arbeid naar de stemhokjes spoeden, om hun democratische recht om te zetten in daden. Euh … één daad dus.

Philippoussis toch niet in Indian Wells

Mark Philippoussis zal volgende week toch niet zijn rentree maken bij het ATP-toernooi van Indian Wells. De voormalig prof-tennisser had een wildcard gekregen voor het kwalificatietoernooi, maar doet toch liever mee aan een seniorentoernooi in Zürich.

De Australische tennisser heeft wel gezegd dat hij een comeback nog niet uitsluit. Media in zijn land melden dat Philippoussis er over nadenkt om mee te doen aan Wimbledon dit jaar. In 2003 verloor hij de finale van het grastoernooi van Roger Federer.

Nintendo 3DS firmware update

Wij hebben onze kans om met de Nintendo 3DS te spelen nog niet eens gehad of de Japanners krijgen alweer hun eerste firmware update. Voor iedereen die alle nieuwtjes over de 3DS opzuigt als een spons of importeurs onder ons heel interessant natuurlijk.

Op Andriasang waren de volgende specificaties te lezen over de update:
- General system stability update
- Update to SpotPass: expansion of data retrieval for things like the notice list
- Bug fix for Network functionality: the system had previously been unable to receive data from some hot spots and Nintendo Zones.
- Addition of Music Live 3D Video: Adds Super Mario Bros. theme featuring Koji Kondo on piano.

Satoru Iwata van Nintendo verkondigde deze week dat hij graag zou zien dat de 3DS meer zou gaan verkopen dan de DS, waarvan er 140 miljoen  zijn verkocht. Goed streven Iwata!

Hans Kraay jr. terug in VI

Hans Kraay jr. keert eindelijk terug als vaste tafelgast in het RTL 7-programma Voetbal International (VI). 'Hansie Hansie' zal eens per maand aanschuiven bij presentator Wilfred Genee en analisten René van der Gijp en Johan Derksen.

De positie van Kraay jr. in VI is maandenlang een soapoorlog geweest tussen zijn werkgever SBS 6 en RTL 7. SBS wilde namelijk opeens een vergoeding zien voor de gastoptredens van Kraay jr. in het voetbalprogramma. Inmiddels heeft de SBS-presentator in zijn nieuwe contract bedongen dat hij wel weer mag aanschuiven in VI.

Rosberg wint Trofeo Lorenzo Bandini

Mercedes Grand Prix-coureur Nico Rosberg is winnaar geworden van de Trofeo Lorenzo Bandini. Deze prestigieuze prijs zal op 5 juni uitgereikt worden in Brisighella, de plaats waar Bandini vandaan kwam.

De prijs is vernoemd naar Lorenzo Bandini, een talentvolle Italiaanse coureur die in 1967 tijdens de Grand Prix van Monaco om het leven kwam. De inwoners van Brisighella hebben om stil te staan bij de dood van Bandini 25 jaar later de prijs in het leven geroepen. De coureur die de meeste toewijding en inzet toont krijgt de prijs uitgereikt. Er wordt niet gekeken naar de prestaties, maar naar hoe deze tot stand zijn gekomen.

De weduwe van Bandini reikte de prijs oorspronkelijk uit tijdens de Grand Prix van San Marino, maar nadat deze race van de kalender is verdwenen werd de uitreiking naar de zomer verplaatst. Rosberg zal om de prijs in ontvangst te nemen met een Mercedes Formule 1-auto of de safety car vanaf het hoofdkwartier van Toro Rosso in Faenza vertrekken om de twaalf kilometer naar Brisighella af te leggen.

Rosberg bevindt zich met het krijgen van de Trofeo Lorenzo Bandini in goed gezelschap, want vorig jaar won Lewis Hamilton deze, terwijl in 2009 de prijs naar Sebastian Vettel ging. Een jaar eerder kreeg Robert Kubica de prijs overhandigd.

Schieten, praten en klimmen in Brink-multiplayer

Er zijn wat bewegende beelden van een multiplayer-sessie in het spel Brink op internet verschenen. In de video is te zien hoe een sessie Brink kan lopen. Natuurlijk naast het onoverkomelijke teamwork en schieten zien we een hoop geklauter en horen we een hoop gecommuniceer.

Brink speelt zich af in de 'Ark', een stad op zee; bestaande uit honderden eilanden. De stad was ooit gebouwd als experiment voor een nieuw soort, volledig op zichzelf staande leefgemeenschap, maar is door de opwarwaming van de aarde en de stijging van de zeespiegel, verworden tot een van de laatste bewoonbare plaatsen op de planeet. De stad is inmiddels zwaar overbevolkt en het broeit er al geruime tijd. Aan jou de taak om de toekomst van deze drijvende metropool -en daarmee het hele menselijk ras- te bepalen. 

Brink komt uit op 20 mei en is te spelen op pc, Xbox 360 en PlayStation 3.

'Oplichter' veroorzaakt eigen aanhouding

Een 25-jarige man is dinsdag op Schiphol aangehouden omdat hij werd gezocht voor oplichting. Dat maakte de marechaussee woensdag bekend.

De man zonder vaste woon- of verblijfplaats had zelf de hulp van de marechaussee ingeschakeld omdat hij ruzie had met een paar taxichauffeurs op de luchthaven. Toen de marechaussee de man natrok, bleek dat hij werd gezocht voor verschillende oplichtingszaken.

Ook bleek de man nog 120 dagen celstraf te moeten uitzitten en 27.000 euro aan boetes te hebben openstaan.

Vitesse voorlopig nog zonder Bony

Miljoenenaankoop Wilfried Bony zal voorlopig niet in actie kunnen komen voor Vitesse. De Ivoriaanse aanvaller heeft nog steeds last van een blessure aan een bovenbeen en zal nog een aantal weken aan de kant staan.

Bij zijn debuut voor Vitesse, in de wedstrijd tegen De Graafschap, wist hij gelijk tot scoren te komen. In de slotfase van die wedstrijd moest hij zich geblesseerd laten vervangen.

Naakte vrouw (40) komt uit de kast

Mary Magdalene Collier is in Memphis, Tennessee, aangeklaagd voor verkrachting. Dit omdat ze sinds januari dit jaar een seksuele relatie had met een 16-jarige knul. Zelf is Collier 40 jaar en in de VS wordt de aanklacht dan 'aggravated statutory rape'.

Angstvallig hielden de twee hun relatie geheim, maar 25 februari kwam daar een einde aan. Het stelletje had afgesproken om hun liefde te consummeren bij de jongen thuis. Zijn moeder was van huis. Toen de moeder onverwacht thuiskwam trof ze haar zoon half ontkleed in het huis aan. De moeder vermoedde onraad en vond uiteindelijk de 40-jarige Collier geheel ontkleed in een kast waar ze zich had verstopt.

De moeder was niet in haar nopjes en belde de politie, die de vrouw arresteerde. Zij zal donderdag voor de rechter verschijnen. Om onze lezers niet teleur te stellen hier een foto van de dame in kwestie.

Mary Collier
Mary Collier, MILF of niet bepaald? (Foto: Shelby County Jail)

Automobilist meldt zich na doodrijden fietser

Een 46-jarige automobilist die dinsdagnacht doorreed na een dodelijk ongeval in Rijsbergen, heeft zich alsnog bij de politie gemeld. Dat heeft de politie woensdag bekendgemaakt.

De man uit Sprundel reed kort na middernacht op de Ettenseweg een 16-jarige fietser aan en reed door zonder zich om hem te bekommeren. Thuis vertelde hij aan zijn vriendin wat er was gebeurd, waarna hij haar vroeg de politie te bellen.

Agenten hebben de Ettenseweg afgezocht en troffen het levenloze lichaam van de jongen uit Rijsbergen aan. De automobilist had niet gedronken en is na verhoor vrijgelaten. Tegen hem wordt een proces-verbaal opgemaakt en zijn rijbewijs is ingenomen. Hij moet zich later voor de rechter verantwoorden.

De automobilist verklaarde tegenover de politie door de klap die de botsing maakte zo geschrokken te zijn dat hij niet durfde te kijken wat er was gebeurd. Thuis zag hij dat zijn auto flink beschadigd was geraakt en vertelde hij aan zijn partner dat er iets ergs was gebeurd.

Doelman Neuer in beeld bij Manchester United

Manchester United heeft Schalke 04 laten weten dat het interesse heeft in doelman Manuel Neuer. Dat zegt Clemens Tönnies, voorzitter van de club uit Gelsenkirchen.

"Een zaakwaarnemer heeft telefonisch contact met ons opgenomen", verklaarde Tönnies vandaag. "Maar we hebben nog geen schriftelijk verzoek. Dus we gaan nog niet onderhandelen."

Manchester United is op zoek naar een opvolger voor Edwin van der Sar, die aan het einde van het huidige seizoen zijn loopbaan beëindigt. De 24-jarige Neuer staat tot de zomer van 2012 onder contract bij Schalke 04. Dat maakt hem een goedkopere kandidaat dan doelman Maarten Stekelenburg van Ajax, die ook door Manchester United wordt gevolgd.

Doelman Neuer in beeld bij Manchester United
Doelman Neuer in beeld bij Manchester United (Foto: ANP)

Van Hooijdonk: "Macht ligt te veel bij de speler"

Pierre van Hooijdonk vindt dat voetballers tegenwoordig te veel gepamperd worden door hun club. "Zelfs te dik zijn wordt niet meer afgestraft."

Van Hooijdonk is nu assistent-bondscoach van Guus Hiddink bij Turkije. Het is zijn eerste volwaardige baan nadat de 41-jarige oud-speler afscheid nam als voetballer. Hij vindt dat voetbal als bedrijfstak veranderd is en dat de macht tegenwoordig teveel bij de spelers ligt.

"Hoeveel berichten heb je de laatste tijd gelezen dat voetballers te dik zijn?" zegt Van Hooijdonk in het Algemeen Dagblad. "De ene na de andere toch? Te dik! Dat is toch niet te geloven? In mijn tijd bij RBC en NAC, in de jaren negentig, heb ik nooit één speler meegemaakt die te dik was. Niet eentje. En nu lees je het overal."

"Voetballers kunnen zich veel meer veroorloven, omdat clubs zich afhankelijk zijn gaan opstellen. Spelers ruiken dat. Ze denken: ach, ik bepaal zelf wanneer ik mijn contract verleng, de club is toch bang om mij kwijt te raken. En in die verhoudingen wordt zelfs te dik zijn niet meer afgestraft. Mido, Van der Meyde, Van Beukering; ze worden gewoon gehaald, omdat zelfs clubs als PSV, Ajax en Feyenoord het niet meer weten. Maar wat voor signaal geef je daarmee af naar je jeugd?"

"De speler wordt gepamperd, omdat clubs bang zijn dat hij anders weggaat. Maar waarom is het een ramp als een speler weggaat? Dan haal je toch gewoon een andere voor die positie? Zolang hij maar niet grátis weggaat. Dát moment moet je als club voor zijn. Als club moet je zorgen dat je in charge blijft. Cruciaal."

Eigenaar Boston Red Sox krijgt hoge boete

John Henry, eigenaar van de Amerikaanse honkbalclub Boston Red Sox, moet een boete van 500.000 dollar betalen. Henry, die het nieuws zelf bekendmaakte, krijgt de boete vanwege zijn kritische uitlatingen over de inkomstenverdeling binnen de Major League Baseball (MLB).

In een interview twee jaar geleden in de Amerikaanse krant The Boston Globe zette Henry zijn vraagtekens achter het feit dat zeven "chronisch niet presterende teams” samen een slordige 725 miljoen euro mochten verdelen. "Wie kan dit een goed idee vinden, behalve de betrokken teams?".

De organisatie van de MLB was niet blij met de uitlatingen van Henry en legde hem een torenhoge boete op.

Iran hangt tien man op om drugssmokkel

Iran heeft tien mensen opgehangen, omdat ze drugs gesmokkeld zouden hebben. Dat meldden lokale media woensdag. Zeven van de tien vonden de dood in de Zuid-Iraanse provincie Kerman in gevangenissen in Bam en Jiroft. Drie mensen zijn verhangen in de stad Shiraz in de provincie Fars.

De tien waren schuldig bevonden aan bezit van drugs. De doodstraf kan worden opgelegd bij bezit van meer dan 30 gram aan verdovende middelen.

Begin dit jaar werd de Nederlands-Iraanse Zahra Bahrami op beschuldiging van drugshandel opgehangen in Iran. Nederland haalde de ambassadeur in Iran terug waarop diplomatieke spanning tussen Den Haag en Teheran ontstond, maar inmiddels zijn de plooien weer recht gestreken. Vorig jaar zijn in Iran voor zover bekend 179 mensen geëxecuteerd. Dit jaar staat de teller al op 89.

Troepen Gadhafi heroveren steden

Troepen van de Libische leider Moammar Gadhafi hebben opnieuw de aanval ingezet om steden te heroveren op de opstandelingen. Volgens ooggetuigen worden op de stad Ajdabiya - die in handen is van tegenstanders van Gadhafi - luchtaanvallen uitgevoerd. Het was niet direct duidelijk of munitiedepots of bolwerken van het verzet het doelwit waren.

Ook hebben de Libische troepen een olie-installatie in het ten zuidwesten van Ajdabiya gelegen Brega heroverd. De troepen van Gadhafi rukken op naar de stad, die zo'n 750 kilometer ten oosten van Tripoli ligt.

De aanvallen van woensdag lijken een hoogtepunt in te luiden van tegenaanvallen door aanhangers van het regime van Gadhafi. Ze willen hun tegenstanders terugdringen uit steden nabij Tripoli, waar de Libische leider nog alle macht in handen heeft, en van sleutelposities aan de westelijke randen van het door opstandelingen beheerste oosten van het land.

Het regime heeft ten minste twee steden heroverd op de opstandelingen en een derde ligt onder vuur. Opstandelingen wisten aanvallen in drie andere belangrijke steden - Misurata, Az Zawiya en Zintan - af te slaan. In Misurata probeerden aanhangers van Gadhafi maandag op te rukken, maar de aanvallen werden afgeslagen door verzetsstrijders, onder hen burgers met automatische geweren en overgelopen militairen.

Een van de steden die zijn heroverd door troepen van Gadhafi is de strategisch gelegen bergstad Gharyan, die uitkijkt over Tripoli. Aanhangers van Gadhafi zeiden dat ze ook de controle hebben over de stad Sabratha, ten westen van Tripoli. In Az Zawiya, 50 kilometer ten westen van Tripoli, vieren tegenstanders van het regime echter de overwinning, aldus ooggetuigen.

De oppositie heeft de meeste luchtmachtbases in handen en volgens een ooggetuige zijn er tientallen gewapende mannen uit oostelijker gelegen gebied ingevlogen om versterking te bieden.


Opstandelingen onder vuur (Foto: Novum)

VS steunt strafhof voor eerste keer

Door in te stemmen met de resolutie van de Verenigde Naties voor harde sancties tegen Libië, hebben de Verenigde Staten voor de eerste keer steun gegeven aan het Internationaal Strafhof (ICC).

Hoewel de instemming een belangrijke ontheffing bevat, is het een opmerkelijke ommekeer van de Amerikaanse regering. Richard Dicker van Human Rights Watch sprak van een historische stap vooruit.

De VS hebben echter wel de voorwaarde gesteld dat er geen onderzoek wordt ingesteld naar Amerikanen en dat Amerikanen ook niet worden vervolgd door het ICC. Elke burger uit een land dat niet aangesloten is bij het ICC moet - indien nodig - in zijn eigen land worden vervolgd en niet door het ICC, zo stelt de Amerikaanse bepaling.

De toenmalige Amerikaanse president Bill Clinton ondertekende in 2000 het Statuut van Rome, dat de basis legde voor het ICC, maar die ondertekening werd later teruggedraaid door George Bush. Die was bang dat Amerikanen uit politieke overwegingen geen eerlijke berechting zouden krijgen.

De resolutie tegen Libië werd unaniem aangenomen door de Veiligheidsraad en betreft de acties van het regime van Moammar Gadhafi sinds 15 februari. De hoofdaanklager van het ICC, Luis Moreno Ocampo, beslist binnen twee maanden of er genoeg bewijsmateriaal is om een diepgaand onderzoek naar door het regime gepleegde misdaden tegen de menselijkheid in te stellen.

De Amerikaanse Senaat nam een resolutie aan waarin de 'grove en systematische schendingen van de mensenrechten' in Libië worden veroordeeld. Ook wordt het directe vertrek van Gadhafi geëist. Daarnaast riepen de senatoren de Veiligheidsraad op om een no-flyzone boven Libië in te stellen.

Op avontuur met Red Johnson

Komend voorjaar zal Red Johnson Chronicles op het PSN verschijnen. In deze adventure-game zal je als het personage Red Johnson een moord moeten oplossen door verschillende hints en bewijzen te verzamelen. Daarnaast zal je mensen ook moeten ondervragen om meer te weten te komen.

De game zal tussen de acht en de tien uur speeltijd bevatten en zal uitkomen op het PSN. Bekijk hieronder de debuut-trailer van het spel.

PS: Veel animo voor stemmen langs snelweg A6

Tientallen mensen hebben woensdag tijdens de ochtendspits gebruikgemaakt van de mogelijkheid om langs de snelweg A6 te stemmen voor de Provinciale Staten. Bij twee wegrestaurants langs de A6 zijn stembureaus ingericht die vanaf 05.30 uur geopend waren.

"We hadden aanvankelijk over de hele dag ongeveer vijftig stemmers verwacht, maar na de ochtendspits zaten we daar met 67 stemmen al overheen. Het mag dan ook een toegevoegde waarde worden genoemd", zei een woordvoerder van de gemeente Lelystad. Tot woensdag 19.30 uur kunnen mensen nog stemmen langs de A6.

Nieuw bestuur aan de slag bij NAC Breda

NAC heeft een nieuw bestuur aangesteld. Dat meldt de Bredase club. Op 12 februari was de termijn van het oude bestuur verlopen en stelde alleen Cor van Rooij, bestuurslid voetbalzaken, zich opnieuw verkiesbaar. Vandaag trad het nieuwe bestuur aan.

Alleen de positie van voorzitter is nog vacant. Ronald Claydon, voorziitter Raad van Toezicht, neemt momenteel deze taken waar. Verder bestaat het bestuur uit Guus Bensch, Ton van Haperen, Marc Steevens en Frans Jacobs.

Ajax doet Van der Zee schikkingsvoorstel

Ajax wil, ondanks de verloren arbitragezaak, toch van hoofdscout Hans van der Zee proberen af te komen. Van der Zee won de tegen hem aangespande arbitragezaak waardoor hij terug mocht keren bij de club. Nu meldt De Telegraaf dat Van der Zee in afwachting is van een schikkingsvoorstel. De hoofdscout zou een bedrag van 300.000 euro willen ontvangen.

Algemeen directeur Rik van den Boog en commissaris Joop Krant zeiden eerder in de ledenraad dat het vertrek van de scout de club niks zou kosten. De directie zou nu toch bereid zijn om het contract van Van der Zee voor ongeveer 70.000 euro af te kopen.

Die bedragen liggen dus nog een flink stuk uit elkaar. Beide partijen zijn in gesprek over het afkopen van het contract. Zolang daar niks uit is gekomen, verschijnt Van der Zee niet op de club. Eerder zei de hoofdscout nog dat hij geen vijanden bij de club heeft en verwachtte met open armen ontvangen te worden.

[Video] Uil overleeft doodschop voetballer niet

Een bizar tafereel afgelopen zaterdag in de Colombiaanse voetbalcompetitie tijdens de wedstrijd tussen Atlético Junior en Deportivo Pereira. Tijdens de wedstrijd werd een uil geraakt en deze belandde op het veld. Pereira-verdediger Luis Moreno schopte het dier tot ontsteltenis van iedereen buiten de lijnen.

Atlético Junior liet voor iedere wedstrijd de uil los als vliegende mascotte. Zaterdag ging dit niet goed en werd het dier door de bal geraakt. Pereira wilde het dier niet op het veld hebben en schopte het buiten de lijnen. In eerste instantie leek de schade beperkt te zijn tot een gebroken pootje, maar volgens dierenarts Camilo Tapia raakte de uil gisteren in shock en overleed enige tijd later.

Magicka neemt Vietnam over

Action-adventure Magicka zal binnenkort een eerste uitbreiding krijgen en deze zal zich afspelen in Vietnam. Ja, je leest het goed, Vietnam. Het originele spel dat gebaseerd was op de Noorse mythologie zal zich nu dus verplaatsen naar Vietnam waar je dingen mag opblazen.

Het originele spel dat 25 januari uit is gekomen verkocht meer dan 200.000 stuks in de eerste zeventien dagen. Magicka: Vietnam zal de eerste uitbreiding zijn van het spel en zal in het tweede kwartaal van 2011 uitkomen. Bekijk hieronder de aankondigings-trailer met een hoop gameplay.

Ecclestone twijfelt over nut beweegbare achtervleugel

Formule 1-baas Bernie Ecclestone betwijfelt of de beweegbare achtervleugel dit seizoen wel zoveel toevoegt in de sport. Met het concept moet het inhalen makkelijker worden, maar de Brit zet samen met anderen vraagtekens bij de veiligheid van het systeem.

Als een rijder op het rechte stuk minder dan een seconde achter zijn voorganger zit kan het systeem in werking worden gezet om meer topsnelheid te krijgen. Bij het remmen klapt de achtervleugel dan weer in de normale stand.

"Het systeem komt erg gevaarlijk op mij over. Wat als de vleugel niet op tijd weer in de oude positie staat en de coureur neerwaartse druk tekort komt in de bocht? Ik denk dat dit systeem erg gemakkelijk tot ongelukken kan leiden. Daarnaast lijkt het mij ook erg moeilijk voor de stewards om dit systeem te controleren, terwijl er ongetwijfeld protesten zullen komen," zei Ecclestone op de officiële site van de Formule 1.


De beweegbare achtervleugel in actie

Shadows of the Damned komt in juni

Psychologische actie-thriller Shadows of the Damned krijgt 7 juni een wereldwijde release. De game wordt ontwikkeld door Grasshopper Manufacture waar de bedenker van de Resident Evil-serie, Shinji Mikami, samenwerkt met de Killer 7 en No More Heroes bedenker Goichi Suda.

In het spel zal jij als hoofdpersonage, Garcia Hotspur, de hel betreden om je ware liefde te redden. Beide ontwikkelaars zijn grote fans van de Grindhouse-films van Quentin Tarantino en Robert Rodriguez en hebben de game met een eigen draai in die stijl gemaakt.

Shadows of the Damned zal 7 juni uitkomen voor de Xbox 360 en de PS3. Bekijk hieronder de TGS 2010-trailer van het spel.

Man vast voor dood echtgenote Kaatsheuvel

Een 35-jarige man uit Kaatsheuvel is woensdagochtend aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van zijn 34-jarige vrouw. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

De vrouw kwam eind december vorig jaar door een misdrijf om het leven. Ze werd bewusteloos gevonden in een tuin aan de Eem in Kaatsheuvel. Ondanks reanimatiepogingen overleed de vrouw ter plaatse.

De politie zette 25 rechercheurs op de zaak. Onderzoek leidde volgens de politie de echtgenoot van de vrouw.

Van Aanholt maand uitgeschakeld bij Leicester

Patrick van Aanholt is een maand uitgeschakeld. Dat meldt zijn club Leicester City. De 20-jarige huurling van Chelsea liep zaterdag in het competitietreffen met Coventry City een dijbeenblessure op. De Nederlands jeugdinternational speelde sinds zijn verhuur van vorige maand elk duel mee in de verdediging van de ploeg van manager Sven-Goran Eriksson.

"Patrick mist waarschijnlijk drie tot vier weken", weet Eriksson. "We hebben wel wat vervangers achter de hand, maar het zal lastig zijn hem te vervangen. Patrick speelde heel goed voor ons."

Van Aanholt speelde zes competitiewedstrijden voor Leicester City in de Championship, het tweede niveau van Engeland. Vorig seizoen kwam hij namens Chelsea tot twee invalbeurten in de Premier League.


Van Aanholt maand uitgeschakeld bij Leicester (Foto: Novum)

Drie Nederlanders vermist na omslaan viskotter

Drie Nederlanders worden vermist nadat hun garnalenkotter dinsdagavond voor de Franse kust is omgeslagen. De hulpdiensten proberen hen te vinden met schepen, helikopters en duikers, meldt het kustwachtcentrum in Den Helder.

De onder Belgische vlag varende Nieuwpoort 28 sloeg rond 23.15 uur om ter hoogte van Duinkerke. Naast de drie mannen uit Arnemuiden was er niemand aan boord. Er is nog altijd niets van hen vernomen.

PS3 krijgt Crysis 2 multiplayer-demo over twee weken

Waar de Xbox 360 in januari al een voorproefje kreeg, de PC gisteren een demo kreeg zal de PS3 op 15 maart een demo krijgen. We spreken hier dan wel over de Crysis 2 multiplayer-demo. De PS3-demo zal hoogstwaarschijnlijk exact dezelfde zijn als die op de PC en de Xbox 360.

De aankondiging van de demo is helaas wel gericht op de Amerikaanse markt, een Europese versie wordt hopelijk die dag erna verwacht. Bekijk hieronder een oudere multiplayer-trailer van Crysis 2. Het volledige spel zal 25 maart uitkomen voor de PS3, Xbox 360 en de PC.

PS: Donner: Te veel landelijke thema's in campagnes

Minister van Binnenlandse Zaken en Koningsrelaties Piet Hein Donner (CDA) vindt dat andere partijen hun campagnes voor de Provinciale Statenverkiezingen te veel hebben laten beheersen door landelijke thema's. Dat zei hij woensdagochtend op Radio 1.

Het CDA heeft er volgens Donner bewust voor gekozen de kopstukken van de partij op de achtergrond te houden. Partijgenoot en minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen was bijvoorbeeld vanwege een wintersportvakantie niet aanwezig bij de 'campagnemarathon' van de partij.

Volgens Donner wil de partij recht doen aan de inzet van de lijsttrekkers van de provincie. "Het gaat hier om Provinciale Staten. Het is een bewijs van armoe als je je kiezers niets meer te bieden hebt dan landelijke thema's."

Ondanks dat het er voor zijn partij in de peilingen niet goed uitziet, zei Donner alle vertrouwen in een goede afloop te hebben. "Als iedereen doet wat ik doe, CDA stemmen, gaat het goed." Hij benadrukte veel belang bij een hoge opkomst te hebben.


Donner geeft kritiek op verkiezingscampagnes (Foto: Novum)

inFAMOUS 2 laat je je eigen missies maken

Sucker Punch is al een poosje bezig met nieuwe features voor inFAMOUS 2 en tot gisteren hebben ze er één geheim gehouden. Namelijk de mogelijkheid om je eigen levels te creëren. Sucker Punch is namelijk al twee jaar bezig met deze feature en hieronder zie je de eerste trailer.

Gebruikers die eigen missies maken kunnen deze uploaden en deze missies zullen daarna zichtbaar zijn in het spel. Bij elke missie kan je van te voren bekijken wat de missie inhoudt en wat voor een rating deze krijgt. Sucker Punch kijkt mee en zal levels die een goede rating krijgen verzamelen en apart vermelden.

Begin april zal er een inFAMOUS 2 open bèta verschijnen, hoe je je daarvoor kan inschrijven zal 14 maart op deze website verschijnen. Bekijk hieronder de trailer waarin we veel verschillende mogelijkheden te zien krijgen.

Pakistaanse minister vermoord

Gewapende mannen hebben woensdag de Pakistaanse minister voor Religieuze Minderheden Shahbaz Bhatti gedood. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

Bhatti werd onder vuur genomen toen hij zijn woning verliet om naar zijn werk te gaan, zegt politieagent Mohammad Iqbal. Hij was al overleden toen hij het ziekenhuis werd binnengebracht.

Bhatti, een christen, werd eerder bedreigd door islamitische militanten en was een tegenstander van de strenge blasfemiewetten in Pakistan. Onder die wet geldt de doodstraf voor belediging van de islam.

Eerder dit jaar werd de gouverneur van de provincie Punjab door zijn bodyguard gedood. De man zei boos te zijn omdat de politicus zich uitsprak tegen de blasfemiewet.


Shahbaz Batti vermoord (Foto: Novum)

Ontploffing op school Twitterterroriste

Op het Stedelijk Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt, de school die onlangs 'Twitterterroriste' Charlotte Bouwman (17) schorste na een grap over een bom, is vanochtend een meterkast ontploft. De brandweer is ter plaatse.

De school kwam in het nieuws nadat de 17-jarige scholiere voor de grap tweette dat ze haar school zou opblazen. Na een tip van een plaatselijke journalist arresteerde de politie haar en werd ze urenlang verhoord. De school schorste haar.

Overigens kan Bouwman het niet laten om grapjes te maken. Vanochtend tweette ze: "Er is een meterkast ontploft op mijn (oude?) school blijkbaar. dit is een waarschuwing! #GRAPJE #GRAPJE #GRAPJE" Bouwman weet nog steeds niet of ze het examenjaar op haar school mag afronden.


De tweet van Bouwman

Leider kinderopvang ontslagen om kinderporno

Een kinderleider van een buitenschoolse opvang in het Gelderse Zevenaar is ontslagen omdat hij onder werktijd kinderporno heeft gekeken. Ouders vrezen dat hij meer op zijn kerfstok heeft, schrijft De Telegraaf woensdag.

De zaak is in november aan het licht gekomen en uitgebreid onderzocht door een bedrijfsrecherchebureau. De man werd toen direct op non-actief gesteld. Het is pas dinsdag aan de ouders gemeld omdat er geen aanwijzingen zijn dat de man kinderen heeft misbruikt. Een meisje zou vorig jaar tegen haar vader hebben verteld dat de kinderleider had gezegd dat hij verliefd op haar was. "Wij dachten dat het een spelletje van hem was, maar nu ik heb begrepen waarom hij is ontslagen, krijgt die zin een heel andere lading", zegt haar vader in de krant.

De kinderleider van de buitenschoolse opvang Robbedoes zou de computer in de kantoorruimte hebben gebruikt om kinderpornosites te bezoeken. Dat deed hij 's ochtends en 's avonds, als er geen kinderen waren. Dat hij er vroeg was en laat naar huis ging, werd gezien als betrokkenheid. Hij wiste zijn sporen niet uit, waardoor een collega in de gaten kreeg wat voor sites hij bezocht.

Collega's van de kinderleider zouden hem meerdere keren hebben aangesproken op zijn aanhankelijke gedrag, zegt een woordvoerder van Kinderopvang Humanitas, waar Robbedoes onder valt, in de krant. Hij acht de kans klein dat de kinderen iets van de verlangens van de kinderleider hebben gemerkt, maar kan niets uitsluiten.

PlayStation Home krijgt een grote update

Sony heeft grootse plannen voor de Home-service op de PlayStation 3. Sony gaat de service namelijk updaten zodat het beter zal gaan aansluiten op verschillende gameplay-ervaringen. Bovenaan het lijstje staat een verbeterde techniek voor de multiplayer-optie van de Home-service.

Het eerste spel wat van de verbeterde multiplayer gebruik gaat maken is SodiumTwo, een futuristische racer in de trend van WipeOut. Naast de multiplayer verbetering zullen ook de graphics- en physics-engine een make-over gaan krijgen. Volgens Sony zullen gebruikers in eerste instantie niet veel merken van de update maar kunnen we later FPS- en race-games verwachten en nog veel meer nieuws in de wereld van Home.

De nieuwe, verbeterde versie van Home zal tijdens de GDC gepresenteerd gaan worden.

Van der Heijden: "Dankzij Willem II klaar voor Ajax"

Jan-Arie van der Heijden hoopt volgend seizoen sterker bij Ajax terug te komen van zijn huurperiode. Hij is nu verhuurd aan Willem II, de hekkensluiter van de Eredivisie, en denkt dat zijn tijd daar hem klaargestoomd heeft voor de grote druk die hem bij Ajax te wachten staat.

"Spelers als Jan Vertonghen en Thomas Vermaelen zijn in dat opzicht een voorbeeld voor mij, zij zijn ook eerst verhuurd en zijn alleen maar sterker teruggekomen", zegt Van der Heijden in Voetbal International. "Als je gewend bent in balbezit te spelen en je moet leren hoe dat zónder bal moet, dan is Willem II een prima leerschool."

Van der Heijden sprak vorige week met Ajax-trainer Frank de Boer. "Hij is iemand die jonge talenten de kans geeft. Gelukkig is sportief gezien de rust teruggekeerd bij Ajax. Al zal de druk in Amsterdam altijd groot blijven. Ik ben klaar voor Ajax, met dank aan mijn periode bij Willem II", besluit hij.

Cissé richt zich op volgend seizoen

Feyenoord-aanvaller Sekou Cissé komt ook in de laatste seizoenshelft niet in actie voor zijn club. Een nieuwe operatie aan zijn teen, de derde alweer, zorgt ervoor dat de speler deze seizoenshelft niet meer gaat spelen.

Zijn laatste minuten voor Feyenoord maakte hij op 12 september, toen hij als invaller in het veld kwam tegen NAC Breda en 54 minuten meespeelde. Hij richt zich na zijn nieuwe ingreep op het volgende seizoen.

De Ivoriaan die in 2009 voor drie miljoen euro vertrok van Roda JC naar de Kuip heeft nog een contract tot 2014. Cissé heeft dus nog drie seizoenen om zijn transfersom alsnog waar te maken.

"Ik richt me helemaal op volgend seizoen. Dan wil ik pijnvrij zijn en Feyenoord iets teruggeven. Ik heb een hele vervelende tijd achter de rug. Die is nog niet voorbij, maar het einde is in zicht. Ik heb geduld, wat kan ik anders na zo'n lange tijd?", aldus Cissé in VI.

PS: Minder kijkers voor laatste televisiedebat

Het laatste televisiedebat voor de verkiezingen heeft dinsdag 1,73 miljoen kijkers getrokken. Het verkiezingsdebat bij de NOS trok daarmee net iets minder kijkers dan het achtuurjournaal.

Het debat was dinsdag op het achtuurjournaal na het best bekeken programma. Het journaal trok dertienduizend kijkers meer, blijkt uit cijfers van de Stichting Kijkonderzoek.

De interesse voor de televisiedebatten was aan de vooravond van de verkiezingen wel toegenomen. Vorige week woensdag keken nog maar 769.000 mensen naar het verkiezingsdebat van de Vara. Een tegelijkertijd door WNL uitgezonden interview met PVV-leider Geert Wilders trok 642.000 kijkers.


 Verkiezingsdebat: SP en PVV gebroederlijk naast elkaar (Foto: Novum)

Fellaini dit seizoen niet meer in actie

Marouane Fellaini kan de rest van het seizoen niet meer in actie komen. De Everton-speler heeft een zware enkelblessure. Fellaini liep de blessure zaterdag op in de met 2-0 gewonnen competitiewedstrijd tegen Sunderland. Trainer David Moyes maakte dinsdag bekend dat de Belgische international een operatie moet ondergaan om van zijn zware enkelblessure te herstellen.

"Maandag wordt hij geopereerd", zegt Moyes op de website van Everton. "De meeste mensen zullen zeggen dat hij een erg belangrijke speler voor ons was dit seizoen." De hevige blessure van Fellaini is niet de enige tegenvaller voor de trainer.

The Blues moeten ook Tim Cahill drie weken missen. De Australiër kampt met een voetblessure. "Cahill kan twee tot drie weken niet meespelen, maar dat is niet de reden voor het resultaat van vanavond." Everton verloor gisteren in eigen huis het FA Cup-duel met 1-0 van Reading. "We hebben gewoon niet genoeg gedaan om te winnen."

Nog meer Battlefield 3 in beeld

Er is een video opgedoken met daarin ingame-beelden van Battlefield 3, het volgende spel van DICE. In de video is een stuk singleplayer te zien, inclusief zogenaamde 'scripted events'. Het spel zal in de herfst voor pc, Xbox 360 en PlayStation 3 uitkomen.

De makers willen Call of Duty van de troon stoten, door realistische graphics en gevechten in het spel te stoppen. Je zult ook in voertuigen en straaljagers kunnen stappen om je vijanden het leven zuur te maken.  DICE vindt het belangrijk dat er veel objecten vernield kunnen worden, dus als je slecht in mikken bent: er gaat iets kapot, maar of het de vijand is, dat valt te bezien.

Maduro onzeker voor duel tegen Barcelona

Het is nog maar de vraag of Hedwiges Maduro vanavond in actie kan komen in de topper tegen FC Barcelona. De Valencia-verdediger kampt met een pijnlijke enkel die hij opliep in de afsluitende training van gisteren.

Maduro is wel opgenomen in de selectie voor het treffen met Barcelona en wil eventueel gaan spelen met een verdoving.

Barcelona is op dit moment de soevereine koploper in de Primera División. Valencia staat derde met zeventien punten achterstand op de koploper.

Krajicek onderuit in dubbelspel Kuala Lumpur

Michaëlla Krajicek is bij het WTA-toernooi van Kuala Lumpur uitgeschakeld in het dubbelspel. Met de Duitse Tatjana Malek werd met 3-6 en 4-6 verloren van de Japanse Shuko Aoyama en Chan Chin-wei uit Taiwan.

De Nederlandse bereikte eerder wel de tweede ronde van het enkelspel, door uitgerekend Malek te verslaan. In de tweede ronde in het enkelspel moet Krajicek het nu opnemen tegen de Russische titelverdedigster Alisa Kleibanova.

Film: Rango

Regisseur Gore Verbinski en acteur Johnny Depp zijn geen onbekenden van elkaar. Eerder maakten ze samen al de eerste drie Pirates of the Caribbean-films. Nu is de samenwerking weer actief geworden en dat resulteert in de animatiefilm Rango. Een project wat Gore enorm onderschat heeft, omdat hij niet had verwacht dat het maken van een animatiefilm zo tijdrovend zou zijn.

Dance Central walst over Rock Band 3

Dance Central verkoopt beter dan Rock Band 3 heeft Harmonix vandaag bekendgemaakt. Opmerkelijk, want Rock Band 3 is voor veel meer platformen beschikbaar is dan Dance Central dat alleen op de Xbox 360 in combinatie met Kinect gespeeld kan worden.

Alex Rigopulos, baas van Harmonix, vertelt: "Dance Central is our top-selling product right now, and I would say the largest single development team at the studio is hard at work on Dance Central, without being able to be too much more specific than that". Volgens hem is het dansspel hun best verkopende product en hun grootste inhuis ontwikkelteam is bezig met Dance Central, zonder in details te treden. Een tweede deel met Move, Wii en Kinect-ondersteuning misschien?

[NBA] Orlando te sterk voor New York

Orlando Magic heeft in de NBA New York Knicks verslagen. Magic was met 116-110 te sterk voor de Knicks die afgelopen zondag nog verrassend Miami Heat hadden verslagen. Dwight Howard maakte voor Orlando dertig punten en zestien rebounds.

San Antonio Spurs, de koploper in de Western Conference, verloor bij Memphis Grizzlies met 109-93. Titelverdediger Los Angeles Lakers versloeg Minnesota Timberwolves met 90-79. Kobe Bryant had met 24 punten een belangrijk aandeel in de zege.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Indiana Golden State 109-100 wnv
Orlando New York 116-110
Philadelph Dallas 93-101
Toronto New Orleans 96-90
Milwaukee Detroit 92-90
Minnesota LA Lakers 79-90
Memphis San Antonio 109-93
Portland Houston 87-103

Goedemorgen

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over GroenLinks en het milieu.

Op mijn brievenbus zit zo’n sticker. Dat ik geen ongeadresseerd reclamedrukwerk wil. Want ik vind dat zonde van het papier en het milieu. Desondanks heb ik toch zo nu en dan reclametroep van twijfelachtige pizzaboeren en schoorsteenvegers.
 
Tot mijn verbazing vond ik gisteren een folder van GroenLinks in de bus. Dat ik op ze moest stemmen. Omdat milieu belangrijk is. Dus de milieupartij heeft maling aan de sticker op mijn brievenbus, en gooit een folder bij mij naar binnen. Gedrukt op niet-duurzaam geproduceerd papier ook nog. Want dat keurmerk over duurzaam hout staat er niet op. Voor een milieupartij is dan natuurlijk beschamend.

Congres houdt federale overheid draaiende

De Amerikaanse Senaat stemt woensdag naar verwachting in met een noodwet die de federale overheid tot 18 maart van middelen voorziet. Het Huis van Afgevaardigden ging dinsdag al akkoord met een ruime meerderheid dankzij steun van zowel Democraten en Republikeinen. De beide partijen krijgen zo meer tijd om te onderhandelen over de overheidsuitgaven tot 30 september, het einde van het fiscale jaar. Zonder de begrotingsmaatregel zou de federale regering vrijdag zonder geld komen te zitten.

De Republikeinen domineren het Huis van Afgevaardigden, de Democraten de Senaat. Ze zijn het niet eens over hoeveel en waar de federale overheid geld kan bezuinigen en waar geld beslist aan moet worden uitgeven. De noodwet voorziet voorziet alvast in bezuinigingen ter waarde van 4 miljard dollar. De Republikeinen kregen met de parlementsverkiezingen van november greep op het Huis van Afgevaardigden. Ze willen rigoureus bezuinigingen om het begrotingstekort in te dammen.

Congres houdt federale overheid draaiende
Congres houdt federale overheid draaiende (Foto: ANP)

[GDC] Alice: Madness Returns krijgt datum

Crazy Horse Games heeft hun game Alice: Madness Returns eindelijk een releasedatum gegeven tijdens een GDC-sessie. Het spel zal op 14 juni uit het konijnenhol komen voor de pc, Xbox 360 en PlayStation 3.

Alice: Madness Returns is het vervolg op het verknipte American McGee's Alice. Het spel vertelt het sprookje van Alice in Wonderland vanuit een ander, donkerder perspectief. Dit spel speelt zich tien jaar na de gebeurtenissen in het eerste deel af. Alice heeft een flink trauma te verwerken na een brand waarin haar hele familie is omgekomen.

Pinnen wordt chippen maar dan anders

Minister Jan Kees de Jager (Financiën) geeft woensdag in Leidschendam het startschot voor de introductie van het 'nieuwe pinnen'. Consumenten kunnen dit jaar al minder vaak hun pasje met magneetstrip door de gleuf van een betaalautomaat halen en vanaf 1 januari 2012 kunnen Nederlanders alleen nog betalen met een bankpas met een chip met bijbehorende pincode.

Volgens een woordvoerder van Currence, de eigenaar van PIN, is meer dan 90 procent van de ruim 244.000 betaalautomaten in bijvoorbeeld winkels of horecagelegenheden klaar voor de chip. Verder zijn bijna alle 25 miljoen bankpassen nagenoeg 'chipklaar'.

Pinnen wordt chippen maar dan anders
Pinnen wordt chippen maar dan anders (Foto: ANP)

Boerrigter is toe aan een stap omhoog

Derk Boerrigter heeft Ajax nog altijd niet uit zijn hoofd gezet. De speler van RKC Waalwijk neemt het donderdagavond tegen de Amsterdammers op in de halve finale van de KNVB-beker. Hij speelde tussen 2005 en 2007 voor de Amsterdammers. Hoewel de linksback van RKC Waalwijk destijds niet slaagde, heeft hij Ajax nog altijd niet uit zijn hoofd gezet.

"Achteraf moet je misschien stellen dat ik op te jonge leeftijd naar Ajax ben gegaan. Ik was achttien jaar, maar meer een jongetje dan een kerel. Je ziet spelers van een jaar of zestien met een ongelooflijke borstkas. Die had ik nog niet", zegt hij tegen De Telegraaf over zijn tijd in Amsterdam.

"En qua mentaliteit had ik het ook zwaar", vervolgt hij. "Ik liet me afbluffen en de kaas van het brood eten. Uiteindelijk leerde ik voor mezelf opkomen, ben ik geestelijk en lichamelijk een man geworden. Maar Ajax had al de beslissing genomen me aan Haarlem te verhuren."

Martin Jol wilde de 24-jarige speler eind 2010 terughalen, vertelt Boerrigter. "Maar tot een transfer kwam het helaas niet. Vervelend, omdat ik voor mijn gevoel echt aan een stap hoger toe ben. Komende zomer moet het echt gebeuren. De club kan niet heel veel voor me vragen, want ik heb dan nog maar een contract voor één jaar en financieel is het hier geen vetpot."

Morgen heeft Boerrigter het ideale podium om zich in de kijker van de Eredivisie te spelen. Hij kijkt uit naar het duel. "Ik heb er zin in, maar ben natuurlijk wel afhankelijk van hoe de wedstrijd verloopt. Ik neem aan dat Ajax ons onder druk zal zetten. En als ik alleen maar ballen op de 'eigen zestien' wegschiet, zal ik weinig indruk maken."

'Denen zullen gedood worden bij reddingspoging'

Het Deense gezin wiens zeilboot vorige week donderdag gekaapt werd zal vermoord worden als er een reddingspoging ondernomen wordt. Dat heeft een Somalische piraat dinsdag gezegd.

De piraat, Abdullahi Mohamed, zegt dat hij banden heeft met de bende die het Deense stel en hun drie kinderen gevangen houdt. De kinderen zijn tussen de 12 en 16 jaar oud. Mohamed heeft in het verleden eerder betrouwbare informatie over kapingen gegeven.

De meeste kapingen voor de kust van Oost-Afrika betreffen koopvaardijschepen. Piraten gijzelen zelden gezinnen met kinderen. De zeilboot met de Denen werd donderdag door piraten gekaapt. Naast het gezin waren er nog twee Deense bemanningsleden aan boord.

Enkele dagen voor de kaping heeft de familie een verhaal geplaatst op hun reisblog waarin ze vertelden dagelijks contact te hebben met instanties die strijden tegen piraterij en een plan te hebben voor het geval ze aangevallen zouden worden door piraten. De familie was zich bewust van een Amerikaans jacht dat eerder gekaapt was. "Natuurlijk hebben we het daar over gehad, maar dit is duizenden kilometers daar vandaan en de zee die we bevaren is even groot als Europa." Twee dagen na deze post op het blog zijn de vier Amerikanen vermoord. De tocht van het Deense gezin zou onder andere door de Golf van Aden gaan, een van de gevaarlijkste waterwegen ter wereld wat betreft piraterij.

Volgens Mohamed wordt op het moment door de piraten besproken hoeveel losgeld er voor het Deense gezin geëist zal worden. In november kwam een Brits stel vrij na meer dan een jaar gevangenschap. Er is nooit meegedeeld hoeveel er voor hen is betaald, maar de schattingen liggen rond de 700.000 euro.

Aangifte Somaliërs tegen Wilders

De twaalf mannen die op kerstavond werden opgepakt in een terreuronderzoek gaan aangifte doen tegen PVV-leider Geert Wilders. De politicus heeft zich volgens hen in een bericht op Twitter schuldig gemaakt aan smaad, laster en groepsbelediging van de Somaliërs. Dat meldt advocaat van negen van de mannen Michael Ruperti dinsdagavond.

De twaalf werden op 24 december opgepakt in Rotterdam en Gilze. De arrestatie van de mannen volgde op een ambtsbericht van de AIVD van dezelfde dag. De AIVD waarschuwde dat vier Somaliërs op korte termijn een terroristische aanslag in Nederland zouden willen plegen, maar hiervan is in het daaropvolgende onderzoek van politie en justitie niets gebleken. Justitie heeft inmiddels ook besloten geen van de mannen te vervolgen.

De tweet van Wilders, die hij 25 december stuurde over de terreurverdachten, greep terug op de kersttoespraak van koningin Beatrix. Daarin riep ze op tot saamhorigheid en wees ze op het gevaar van het uitvergroten van verschillen in de samenleving. "Het is juist belangrijk te zoeken naar wat verbindt en om elkaar over en weer te bemoedigen", aldus de konginin.

In zijn bericht stelde Wilders vervolgens dat de twaalf opgepakte Somalische terreurverdachten volgens hem in Nederland niet direct zochten naar 'wat ons verbindt'. "En ze delen onze waarden vast ook niet."

De voormalige terreurverdachten voelen zich volgens Ruperti beledigd door de tweet. Ze hoopten dat nadat justitie meldde geen vervolging in te stellen tegen de Somaliërs, Wilders zijn woorden zou rechtzetten, zegt de advocaat. "Dat heeft hij niet gedaan. En tenzij hij dat alsnog doet, gaat er aangifte worden gedaan."

Dead Space-ontwikkelaar zoekt nieuw talent

Visceral Games, ontwikkelaar van onder andere de Dead Space-franchise, zoekt nieuw talent voor een nieuw IP. Dat valt te lezen in een vacature die de studio online heeft gezet. Het zou gaan om executive producer die de nieuwe IP moet gaan leiden en mag gaan zorgen dat er meerdere delen uit gaan komen.

De ideale sollicitant moet ook goed overweg kunnen met EA, die de nieuwe franchise volledig ondersteunt. De studio is gelegen in San Franciso, mocht je interesse hebben. Voor de rest is er weinig informatie uit de vacature te halen. Alleen dat het nog wel even gaat duren voordat we weten om welke nieuwe franchise het gaat.

Dead Space 2

Amerikaanse Catherine-trailer

Nu bekend is geworden dat Atlus Catherine ook naar Amerika gaat brengen, is er een trailer verschenen die voor de meeste mensen wel te volgen is in tegenstelling tot het Japans. Of en wanneer Catherine naar Europa komt is niet bekend.

Vincent, de hoofdpersonage, woont in een buurt waar vreemde ongelukken gebeuren. Mensen sterven in hun slaap en hun laatste gezichtsuitdrukking duidt op heel veel angst. Het zijn ook allemaal jonge mannen. Het gerucht gaat, dat als mensen dromen dat ze vallen, ze sterven in hun droom en ook in hun slaap. Vincent is verloofd met Katherine, maar komt in een bar de geheimzinnige en knappe Catherine tegen. Na een one night stand begint Vincent ook nachtmerries te krijgen.

De actie zal zich in de nachtmerries van Vincent, het hoofdpersonage afspelen. Vincent zal in zijn slaap allerlei puzzels moeten oplossen om de nacht te overleven. Omdat het zich in de droomwereld afspeelt kan er van alles gebeuren, dus bereid je maar vast voor op een goed gesprek met schapen en het betere klauterwerk om elke nacht weer binnen de gestelde tijd bij de uitgang van je droom te komen. Natuurlijk zullen de puzzels vol met vallen zitten en zul je last hebben van wezens die je niet uit je droom willen helpen.

Catherine komt deze zomer uit in Amerika, voor PlayStation 3 en Xbox 360. Inclusief de Japanse boxarts.

Vermogen voor Peugeot 504 van Ahmadinejad

De auto van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad is op een veiling in Abadan voor 1,8 miljoen euro verkocht. Een anonieme koper nam de Peugeot 504 uit 1977 over. De opbrengst gaat naar een project om 60.000 woningen te bouwen voor gehandicapte vrouwen die hun kinderen onderhouden, berichtte de overheidsinstanties die de veiling organiseerde dinsdag.

Er is uit heel de wereld geboden op de witte auto. De koper is een onderneming in Iran, volgens een zegsman betrokken bij de veiling. Ahmadinejad geldt in Iran als een man die eenvoudig leeft. Toen hij in 2005 president werd moest hij zijn bezittingen opgeven. Die bestonden voornamelijk uit de oude Peugeot en een kleine, oude woning in een arme wijk van Teheran.

Vermogen voor Peugeot 504 van Ahmadinejad
Vermogen voor Peugeot 504 van Ahmadinejad (Foto: ANP)

Oppositieleider Uganda betwist verkiezingsuitslag

De Ugandese oppositieleider Kizza Besigye heeft dinsdag de uitslag van de presidentsverkiezingen van vorige maand betwist. Volgens hem blijkt uit tellingen van zijn eigen partij dat niet president Yoweri Museveni heeft gewonnen, maar hijzelf.

Uit de tellingen blijkt volgens Besigye dat hij 46,9 procent van de stemmen heeft gekregen. Dat is fors meer dan de 26 procent die hij volgens de officiële uitslag kreeg. Museveni heeft volgens de officiële uitslag 68 procent gekregen, maar Besigye zei dat hij slechts 44,9 procent van de stemmen wist binnen te halen.

De oppositieleider kondigde aan een klacht te gaan indienen bij de Afrikaanse Unie en het Internationaal Strafhof in Den Haag. Eerder al riep hij op tot vreedzame demonstraties.

Museveni was niet onder de indruk en zei Besigye 'te vangen en op te eten'. Hij dreigde bovendien met celstraffen voor mensen die de straat op willen gaan.

Internationale waarnemers zeiden na de verkiezingen dat er sprake was van onregelmatigheden, maar Ugandese ambtenaren verwierpen deze beweringen.

Twaalf bewijsstukken voor L.A. Noire

Rockstar komt over twee maanden met hun L.A. Noire, een spel waarin jij een agent speelt die allerlei zaken moet oplossen. De uitgever heeft screenshots op het internet gezet die we jullie niet willen onthouden.

L.A. Noire speelt zich af in, je raadt het misschien al, Los Angeles. De oorlog is net voorbij, en soldaten komen terug van het front. Zij moeten hun leven weer opbouwen, na alle verschrikkingen die ze meegemaakt en gezien hebben. Tegelijkertijd komt Hollywood in een gouden tijdperk; glitter en glamour lonkt. In deze stad woont Cole Phelps, een oorlogsveteraan met een onderscheiding. Net terug uit de oorlog wil hij hier zijn bestaan opbouwen als detective bij de LAPD. Door allerlei zaken op te lossen werk je jezelf omhoog bij de LAPD en zul je grotere zaken moeten gaan oplossen. Zaken die het daglicht niet kunnen verdragen en zullen laten zien dat L.A. niet zo glitter en glamour is als het aan de buitenkant lijkt.

L.A. Noire komt uit op Xbox 360 en PlayStation 3. We zullen vanaf 20 mei Sherlock Holmes laten zien hoe je moorden oplost!

L.A. NoireL.A. Noire

L.A. NoireL.A. Noire

L.A. NoireL.A. Noire

L.A. NoireL.A. Noire

L.A. NoireL.A. Noire

L.A. NoireL.A. Noire

PS: Veel belangstelling voor nachtelijk stemmen

Een experiment waarbij in Leeuwarden al vanaf middernacht kan worden gestemd voor de Provinciale Statenverkiezingen, lijkt vooral onder jongeren op veel belangstelling te kunnen rekenen. Omstreeks 02.30 uur hadden ongeveer tweehonderd mensen hun stem uitgebracht, meldde een woordvoerder van de gemeente in de nacht van dinsdag op woensdag.

Jongeren & Politiek Fryslân (JPF) heeft een mobiel stembureau geregeld dat in de verkiezingsnacht voor stadsschouwburg De Harmonie staat. Stemmen op dat bureau kon tot 06.30 uur.

Vooral jongeren lijken volgens de zegsman gebruik te maken van de mogelijkheid om in de vroege uurtjes hun stem uit te brengen. Daarvoor moesten ze zeker in het eerste uur na middernacht vaak wel even in de rij staan: "Er zijn maar twee stemhokjes, dus we laten mensen per tweetallen binnen", stelde de woordvoerder.

Op vertoon van een stempas kregen mensen gratis toegang tot de schouwburg zelf, waar tot 02.30 uur een verkiezingsfeest werd gehouden. Ook dat kon rekenen op veel belangstelling: circa zeshonderd mensen namen een kijkje, onder wie D66-partijleider Alexander Pechtold en lokale prominenten.

Veel belangstelling voor nachtelijk stemmen
Veel belangstelling voor nachtelijk stemmen (Foto: ANP)

Citotoets door drie kinderen foutloos gemaakt

Drie basisscholieren hebben alle tweehonderd opgaven in de Citotoets foutloos gemaakt. Een van hen had ook alle negentig vragen in het facultatieve onderdeel Wereldoriëntatie goed, meldt toetsinstituut Cito woensdag. Acht kinderen maakten één fout in de toets.

Deze week krijgen de basisscholen waar een Citotoets is gemaakt de uitslagen terug. De uitslag kan variëren van 500 tot 550, waarbij 550 het hoogst is. Gemiddeld scoorden leerlingen 535,9. Dat is niet veel anders dan in voorgaande jaren en goed genoeg voor de theoretische leerweg in het vmbo of de havo.

De adviezen die op basis van de toets worden gegeven verschillen volgens het toetsinstituut niet van eerdere jaren. Ongeveer de helft kreeg een vmbo-advies, een derde een havo-advies en een op de vijf leerlingen kreeg een vwo-advies. Sommigen krijgen een gemengd advies, bijvoorbeeld havo-vwo.

Jongens scoren gemiddeld iets hoger in de toets en zijn over het algemeen beter in rekenen en wiskunde. Meisjes scoren gemiddeld hoger bij taal.

De toets is gemaakt in februari. Dinsdag werd bekend dat minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) een centrale eindtoets, te maken door het Cito, op alle basisscholen verplicht wil stellen. Ook moet de toets later worden afgenomen, zodat leerlingen het hele laatste jaar van groep 8 hun best blijven doen.

Veh: "Elia moet meer laten zien"

Eljero Elia is volledig uit de gratie bij Hamburger SV. Armin Veh zet de Nederlander de laatste weken op de tribune, omdat de buitenspeler volgens hem niet genoeg brengt. Bovendien is de trainer van mening dat Elia niet hard genoeg traint, te weinig zelfreflectie toont en meer uit zijn kwaliteiten moet halen.

"Hij is ons grootste talent", is Veh duidelijk in de Hamburger Morgenpost. "Er is echter veel concurrentie voor zijn plek. Daardoor zal hij meer moeten laten zien, ook aan mij." Veh neemt een voorbeeld aan Son Heung-Min en Piotr Trochowski, die negentig minuten lang alles geven volgens Veh.

Dezelfde houding verlangt Veh ook van Elia. De aanvaller vindt zelf dat hij niet genoeg vertrouwen krijgt. "Ik wil meer krediet krijgen van de trainer en het in meerdere opeenvolgende wedstrijden laten zien." Veh reageert: "Als hij wat ouder is, zal hij doorkrijgen dat hij ook naar zichzelf moet kijken."

PS: Vandaag naar de stembus voor provincie en Eerste Kamer

Nederland gaat woensdag naar de stembus voor de Provinciale Staten-verkiezingen. De verkiezingen zijn ook van groot belang voor de landelijke politiek. Van de uitslag hangt af of de coalitiepartijen een meerderheid kunnen halen in de Eerste Kamer.

Op het stembiljet staan woensdag de namen van de kandidaten voor de 566 zetels in de Provinciale Staten van alle twaalf provincies. Deze 566 Statenleden kiezen op 23 mei de nieuwe Eerste Kamer.

VVD en CDA hebben nu samen 35 zetels in de Eerste Kamer. De PVV deed vier jaar geleden niet mee aan de Statenverkiezingen, en zit dus ook niet in de Eerste Kamer. Samen moeten de drie partijen nu minstens 38 zetels zien te halen. Anders heeft de gedoogcoalitie geen meerderheid in de senaat.

De oppositie kan dan alle voorstellen van het kabinet blokkeren. "De kans is levensgroot dat die enorme sneeuwschuiver van Job Cohen dan weer de schuur uit wordt gereden en alle belangrijke maatregelen voor ons uit worden geschoven", zei premier Mark Rutte (VVD) hier onlangs over.

Volgens de laatste peilingen gaat het erom spannen of het minimum van 38 zetels wordt gehaald. Het CDA, dat nu 21 zetels in de Eerste Kamer heeft, dreigt te worden gehalveerd of zelfs een nog groter verlies te boeken. "De PVV moet dat zien te compenseren", zegt opiniepeiler Maurice de Hond. "Dat is mogelijk als de PVV een beter resultaat boekt dan bij de Kamerverkiezingen van vorig jaar. Maar omdat de PVV-achterban normaal niet gauw gaat stemmen voor de Provinciale Staten, is het onzeker of dat erin zit."

De opkomst bij provinciale verkiezingen is doorgaans veel lager dan bij verkiezingen voor de Tweede Kamer. Bij de Kamerverkiezingen van vorig jaar ging 75 procent van de kiezers stemmen. Bij de laatste verkiezingen voor de Provinciale Staten bracht ruim 46 procent een stem uit. Opiniepeilers verwachten nu een vergelijkbare opkomst. Het weer hoeft kiezers niet te weerhouden van een gang naar de stembus: volgens het KNMI wordt het zonnig en droog, maar wel fris.

De ongeveer tienduizend stembureaus gaan open om 7.30 uur en sluiten om 21.00 uur. Een eerste prognose van de uitslag hopen persbureau Novum en Maurice de Hond aan het begin van de avond te geven. Voorlopige uitslagen volgen later op de avond. Omdat er overal met het rode potlood wordt gestemd, en niet met stemcomputers, kan het lang duren voordat alle gemeenten de stemmen hebben geteld.

De officiële, definitieve uitslag komt op zijn vroegst vrijdag, en in enkele provincies pas volgende week.

Jonge veelplegers harder aangepakt

Amsterdam gaat 250 rechercheurs vrijmaken om 600 jonge veelplegers van de straat te halen. Deze aanpak moet ervoor zorgen dat de straatcriminaliteit en het aantal overvallen fors vermindert.

Burgemeester Eberhard van der Laan ontwikkelde in samenwerking met politie en justitie het TOP-600 plan. 600 criminelen, die gemiddeld al 25 keer zijn veroordeeld en goed voor in totaal zo'n 15.000 delicten, moeten harder worden aangepakt, maar ook beter begeleid. 

De 250 rechercheurs worden vrijgemaakt door onder meer wijkbureau's 's nachts te sluiten en minder evenementen te organiseren in de stad. Justitie maakt bovendien extra officieren vrij om ze snel veroordeeld te krijgen.

Tijdens hun detentie worden de 600 criminelen beter begeleid en komen er opleidingsmogelijkheden en andere hulp om herhaling te voorkomen. Daarnaast worden jeugdzorgmedewerkers en leerplichtambtenaren met voorrang ingezet om ervoor te zorgen dat jongere broertjes, die vaak opkijken tegen hun oudere broers, niet dezelfde weg zullen volgen.

In eerste instantie was het idee om al op 1 januari te beginnen met de aanpak, maar dat lukte niet door de grote zedenzaak. Meer details worden komende donderdag bekendgemaakt tijdens een speciale persconferentie van de burgemeester, samen met politie en justitie.

Serious Sam 3: BFE knalt deze zomer hordes af

De Kroatische ontwikkelaar Croteam heeft Serious Sam 3: BFE officieel aangekondigd. Een specifieke releasedatum is er nog niet, het is alleen bekend dat het deze zomer zal uitkomen voor PC, Xbox 360 en PS3. Deel drie is in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden een prequel op de eerste Serious Sam, maar speelt zich wederom af in Egypte.

Verder werd een tot 16-spelers (!) co-op functie aangekondigd. Het is nog niet bekend waar de 'BFE' afkorting voor staat. Voor meer informatie raden we jullie aan om het hilarische persbericht hieronder te lezen, tegen het einde zit een juweeltje van een quote.

TIME AND PLACE ARE SUBJECTIVE - BOOM! That was the sound of Serious Sam 3: BFE news dropping.

Croteam's Serious Sam 3: BFE is a glorious throwback to the golden age of first-person shooters where men were men, cover was for amateurs and pulling the trigger made things go boom. Serving as a prequel to the original indie sensation, Serious Sam: The First Encounter, Serious Sam 3: BFE takes place during the Earth's final struggle against Mental's invading legions of beasts and mercenaries. Set against the collapsing temples of an ancient civilization and the crumbling cities of 22nd century Egypt, Serious Sam 3: BFE is an exhilarating fusion of classic twitch shooters and modern gameplay features.

"Serious Sam 3 is about pure fun and unfiltered action," said Davor Hunski, chief creative officer of developer Croteam. "We wanted to expand on everything gamers love about the series while adding some genuinely unique new features to really enhance the mayhem Serious Sam is known for."

Trademark features such as relentless hordes of spectacular enemies and expansive outdoor battlefields return in Serious Sam 3: BFE at full force. Other features include: Frantic Arcade-Style Action - The calling card of the Serious Sam series, hold down the trigger and lay waste to a never-ending onslaught of attackers or face being overrun by Mental's savage beasts. No cover systems, no camping - it's just you and them. All of them.

Mental's Fearsome Legions - A new battalion of unforgettable minions including the rumbling Scrapjack and towering Khnum join the legendary Headless Kamikaze, Gnaar and Sirian Werebull. Your days of mowing down zombie Nazi space pirates are over.

Serious Melee Attacks - When an enemy slips by your wall of lead and pain, use one of the all-new innovative melee moves to drop an enemy right where they stand in the most violent way possible.

Pure Multiplayer Mayhem - Play through the full campaign mode with up to 16 players or drop the gauntlet and let the heavy ordinance fly in versus modes like Deathmatch and Beast Hunt. This is the next level of Serious Sam multiplayer and all hell is about to break loose.

"Holy crap, I am going to make a boatload of cash of this game," said Fork Parker, chief financial officer at Devolver Digital, the Serious Sam 3: BFE publisher. "I mean that's what this is all about, right? If this thing comes out in the summer my wife is totally getting the tit job she's been asking for."

Serious Sam 3 will bring the boom to PC and game consoles this summer.

When asked for further comment, Fork replied, "Bam. Tit job."

Serious Sam

[GDC] Team Meat ontevreden over samenwerking met Microsoft

De tweekoppige Team Meat heeft op GDC teruggeblikt op de ontwikkeling van Super Meat Boy. De bloederige platformer kwam in oktober uit op XBLA en één maand later op Steam. De Wii-versie werd door geheugenproblemen uiteindelijk geschrapt, terwijl een eventuele PSN-versie er niet mocht komen door een contract met Microsoft.

Volgens Refenes heeft Microsoft twee beloftes gebroken. Ten eerste zou SMB het enige spel zijn dat in de marketplace zou uitkomen die week, maar Costume Quest werd later ook in die week ingeroosterd. Ten tweede zou SBM het top item zijn op het dashboard, die werd echter laat geüpdatet, het spel kwam daardoor op de vierde plek.

Refenes koestert nog enige wrok; "We just kind of got pushed to the side, and that's basically how the Xbox Live launch went. The only reason the game sold well was because of how we promoted it. The help from Microsoft was there in a very limited capacity. It's not supposed to hurt your feelings because it's business, but it totally fucking hurt my feelings. Me and Ed just killed ourselves trying to get this game done and now we're just pushed to the side."

Super Meat Boy is een groot succes, de ontwikkelaars hebben laten weten meer dan 400.000 stuks te hebben verkocht. Opvallend daarbij is dat Steam daar een groter aandeel in heeft dan de XBLA-versie. Het team is nog niet klaar met wat gezien wordt als een van de moeilijkste games ooit (slechts 1.04% van de totale spelers hebben het spel uitgespeeld). Er komt een winkelversie van de game voor de pc die 20 dollar gaat kosten. Deze "Ultra Edition" bevat een poster, soundtrack CD, een sketchboek, een comic en nog een paar onbekende verrassingen.

Overigens bestaat er een kans dat de kleine rode jongen zonder huid in ontwikkeling is voor de 3DS. Team Meat heeft een 3DS dev. kit en zijn momenteel iets aan het ontwikkelen op het nieuwe Nintendo platform. "We dont know if that'll be Meat Boy or something else, but who knows?".    

super meat boy

super meat boy2

VN schorst Libië als lid Mensenrechtenraad

De lidstaten van de Verenigde Naties hebben dinsdag unaniem ingestemd met een schorsing van Libië als lid van de VN-Mensenrechtenraad. De Algemene Vergadering van de VN stemde in met de aanbeveling van de Raad om Libië te schorsen wegens 'grove en systematische overtredingen van de mensenrechten'.

Libië wordt niet geroyeerd als lid van de Mensenrechtenraad, maar het lidmaatschap wordt tijdelijk opgeschort, totdat de Algemene Vergadering besluit om het land het volledige lidmaatschap terug te geven.

De Algemene Vergadering zei dinsdag tevens zich ernstige zorgen te maken over de mensenrechtensituatie in Libië.

De Amerikaanse VN-ambassadeur Susan Rice zei dat mensen die hun wapens gebruiken tegen hun eigen volk, geen recht hebben op een plek in de Mensenrechtenraad. "Dit is een stevige berisping, maar wel een die de Libische leiders over zichzelf hebben afgeroepen", aldus Rice. "Het is opnieuw een helder signaal aan meneer Gadhafi en zijn getrouwen dat ze moeten stoppen met moorden."

Vettel niet blij met betalende rijders

Sebastian Vettel is er niet blij mee dat er dit seizoen zoveel betalende coureurs in de Formule 1 aan de start zullen gaan verschijnen. De Duitser voorziet tijdens de races veel problemen, vooral als deze rijders op een ronde gezet gaan worden.

De betalende coureurs waren de afgelopen jaren steeds minder in aantal, maar nu de econimische omstandigheden ook in de Formule 1 zwaarder zijn geworden is het fenomeen terug van weggeweest. Een slechte zaak vindt Vettel in een interview met het Oostenrijkse Servus TV. "De toppers krijgen met meer risico's te maken omdat sommige coureurs zeer onvoorspelbaar zijn als we ze op een ronde zetten."

"Sommige coureurs die dit seizoen deelnemen aan races zijn niets meer dan rijdende obstakels," zei de Duitser die vreest dat de terugkeer van het Kinetic Energy Recovery System en de komst van de verstelbare achtervleugel alleen maar meer af gaan leiden. "Het is alsof we tijdens het racen met onze mobiele telefoon spelen."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
©FOK.nl e.a.