Verkiezing: Finale FOK!sportmoment van het jaar

Het nieuwe jaar is begonnen, waarmee afscheid is genomen van het sportjaar 2009. FOK!sport is benieuwd naar wat volgens jullie het 'Sportmoment van het Jaar 2009' is. Door middel van een verkiezing zal worden bepaald wat volgens FOK! het Sportmoment van het Jaar 2009 is geweest.

FINALE
Na ruim drie weken van voorrondes is het zover. Vanaf vandaag kunnen jullie bepalen wat het FOK!Sportmoment van het jaar 2009 wordt. Een korte beschrijving van de zes finalisten uit de verschillende categorieën staan hieronder evenals een uitleg van hoe gestemd kan worden.

De Finalisten

Terugkeer Lance Armstrong in peloton (Wielrennen)
In 2009 maakte Lance Armstrong zijn comeback in het wielerpeloton. In 2005 had de Texaan met een zevende Tourzege afscheid genomen, maar het begon toch weer te kriebelen. Hij brak in de Ronde van de Algarve zijn sleutelbeen, maar eindigde later toch nog als twaalfde in de Giro d’Italia. In ‘zijn’ Tour de France werd de Amerikaan derde, waarmee hij zijn indrukwekkende comeback beloonde.

Barcelona wint zes prijzen in één jaar (Voetbal)
2009 was het jaar van Barcelona. De Catalaanse club won onder leiding van trainer Josep Guardiola alles wat er te winnen viel. In Spanje won de club naast de landstitel ook de beker en de Super Cup. In Europa veroverde het team de Champions League en werd ook de Europese Super Cup gewonnen. Als toetje won de club van onder andere Lionel Messi ook nog de Wereldbeker.

Wereldrecords Shani Davis op 1.000 en 1.500 meter (Schaatsen)
Begin 2009 had Shani Davis voor het eerst de wereldtitel sprint veroverd. Hij kon deze vorm doortrekken naar het wereldbekerweekend in Salt Lake City in maart. Op de 1.500 meter door hij als eerste onder de 1.42 en zette 1.41,80 op de klok, een tijd die hij in december aanscherpte naar 1.41,04. Op de 1.000 meter zag hij Trevor Marsicano als eerste onder de 1.07,00 duiken. Dit inspireerde Davis en zette niet veel later een geweldige 1.06,42 neer.

Duel Valentino Rossi en Jorge Lorenzo op circuit Barcelona (Auto/motorsport)
Tijdens de Moto GP grand prix in Barcelona vechten Valentino Rossi en Jorge Lorenzo in de laatste ronden een verbeten duel uit. De teamgenoten van Yamaha gaven elkaar geen duimbreed toe en vochten elke bocht om de eerste positie. Bij het ingaan van de laatste bochtenserie leek Lorenzo zeker van de zege. Rossi plaatste echter een onmogelijke inhaalmanoeuvre in de laatste bocht en eiste op die manier de zege op. De Italiaan werd later in het jaar ook wereldkampioen.

Finale Wimbledon Roger Federer vs Andy Roddick, Federer wint 15e grand slam (Tennis)
Op Roland Garros kwam voor Federer echter de ommekeer, na een tot dusver tegenvallend jaar; hij won het toernooi voor het eerst waardoor hij zijn ‘grand slam’ vervolledigde. Op Wimbledon kon hij de eerste tennisser worden met 15 grand slams op zijn naam. Mede door afwezigheid van Nadal won de inmiddels weer nummer één van de wereld in een epische vier uur durende finale van Andy Roddick; 5-7, 7-6, 7-6, 3-6 en 16-14.

Fenomenale wereldrecords Usain Bolt op 100 en 200m (Overige sporten)
Usain Bolt had in 2008 op de Olympische Spelen de wereldrecords op de 100 en 200 meter al verbeterd. Maar de Jamaicaan dacht dat hij nog sneller kon en liet dit ook zien tijdens het wereldkampioenschap in Berlijn. Op de 100 meter haalde hij liefst 0,11 van zijn oude toptijd af en zette het wereldrecord op 9,59 seconden. Ook op de 200 meter een paar dagen later scherpte hij zijn record aan met 0,11. Met 19,19 seconden deklasseerde hij de concurrentie.

Hoe werkt het stemmen?
Plaats hieronder je top drie van je favoriete momenten. De nummer 1 krijgt vijf punten, de nummer 2 krijgt er drie en de nummer 3 één. Aan het eind van de stemronde worden de punten bij elkaar opgeteld en wordt bepaald wat het FOK!Sportmoment van het jaar 2009 is.

Bij een gelijk aantal punten wordt gekeken naar welk moment de meeste nummer één posities heeft behaald. Mocht dit gelijk zijn dan wordt er gekeken naar het aantal tweede plaatsen. Mocht de stand dan nog gelijk zijn dan zal er een tiebreak volgen van 24 uur.

Er kan alleen worden gestemd op de zes voorgeselecteerde berichten.

Stem en win!
Onder alle stemmers (mits ze een volledige top drie plaatsen) worden drie exclusieve FOK!shirts verloot. Het enige wat je dus moet doen om mee te dingen naar deze geweldige prijs is in de comments een top drie van je favoriete momenten te plaatsen.


De finale loopt tot en met donderdagavond 28 januari 20:00