Historische MotoGP-zege Viñales na prachtige comeback op COTA

Het raceweekeinde op het Circuit of the Americas is zondagavond afgesloten met de Grand Prix of the Americas in de MotoGP. Dat werd misschien wel de mooiste race van het hele weekeinde, met vooral een heerlijke eerste helft van de race.

Maverick Viñales zette zijn Aprilia op poleposition, naast de KTM van Pedro Acosta en de Ducati van Marc Marquez. Op rij twee stonden de Ducati's van Francesco Bagnaia, Enea Bastianini en Jorge Martin, voor Aleix Espargaro's Aprilia en de Ducati's van Fabio di Giannantonio en Franco Morbidelli. Marco Bezzecchi, Jack Miller en Alex Marquez vormden rij vier, voor Raul Fernandez, Miguel Oliveira en Alex Rins.

Bij de start verloor Viñales in het gedrang veel plekken, terwijl Acosta de leiding pakte, voor Martin en Miller. Martin schoof naar voren en nam de leiding over, terwijl ook Marc Marquez en Bagnaia langs Acosta gingen. Marquez opende zelfs de aanval op Martin, maar deed dat weer veel te agressief en tikte de Ducati-coureur bijna onderuit - Bagnaia en Acosta profiteerden door Marquez gelijk te verschalken.

Marquez herpakte zich wel en ging terug langs Bagnaia, wat de sterk teruggekeerde Viñales ook deed. De strijd om de winst bleef in volle hevigheid doorgaan: Martin liet zich te grazen nemen door Acosta én Marquez, die zijn machine voorbij de superrookie zette en de leiding pakte - broer Alex Marquez ging een paar plekken achter hem ondertussen onderuit.

De leiding van Marquez duurde niet lang: na amper een ronde aan kop van het veld ging de veelvoudig wereldkampioen wéér eens onderuit, volledig uit zichzelf. Viñales nam ondertussen plek twee over van Martin en begon de jacht op leider Acosta, waar hij in amper een halve ronde al de aansluiting bij wist te vinden - het duurde dan ook niet lang tot Viñales de koppositie in handen nam.

In de voorlaatste ronde kon Bastianini na een foutje van Martin de derde plek pakken, maar de grote ster was Viñales: als eerste rijder in het MotoGP-tijdperk wist hij op een derde verschillende merk te winnen, na zeges op Suzuki en Yamaha was hij nu op de Aprilia de beste. Acosta stond met plek twee wederom op het podium, zijn tweede in drie Grand Prix', Bastianini finishte als derde.