Rolstoeltennisster De Groot wint Asutralian Open in enkel- en dubbelspel

Rolstoeltennisster Diede de Groot heeft haar dertiende opeenvolgende Grand Slam-titel in het enkelspel gewonnen. De 27-jarige Nederlandse was in Melbourne in de finale van de Australian Open weer eens te sterk voor de Japanse eeuwige nummer twee, Yui Kamiji: 7-5, 6-4. De Groot had eerder al gewonnen van landgenotes Jiske Griffioen (6-1, 6-2) en Aniek van Koot (3-6, 6-1, 6-0).

In het dubbelspel kwam De Groot in actie met Griffioen, met wie ze in de eerste ronde van landgenotes Lizzy de Greef en Van Koot wonnen (6-3, 6-2). In de finale zaten ze tegenover Kamiji en de Zuid-Afrikaanse Kgothatso Montjane, wat een 6-3, 7-6 (3) zege opleverde. Voor De Groot was het haar zeventiende Grand Slam-titel in het dubbelspel, met het enkelspel erbij staat de teller nu op 38 titels. Veterane Griffioen pakte haar zestiende Grand Slam-dubbeltitel, nadat ze in 2006 in Melbourne al haar eerste pakte.

Bij de mannen ging de titel in het enkelspel naar de Japanner Tokito Oda, die met 6-2, 6-4 van de Brit Alfie Hewett won. Ruben Spaargaren en Tom Egberink gingen er beiden in de kwartfinales uit, Maikel Scheffers nog een ronde eerder. In het dubbelspel kwamen de Nederlanders de kwartfinales niet door, terwijl Hewett en landgenoot Gordon Reid in de finale met 6-3, 6-2 van Oda en diens landgenoot Takuya Miki wonnen.

De jonge Nederlanders Sam Schröder en Niels Vink domineren de afgelopen jaren bij de quads, en dit keer was het Schröder die de titel pakte. In de finale won hij met twee keer 6-3 van de Israëliër Guy Sasson, die in de halve finales van Vink won. Door een blessure van Vink konden de twee Nederlanders in de halve finales niet in actie komen, waardoor de Brit Andy Lapthorne daar met de Amerikaan David Wagner de titel kon pakken.