World Superbike-debutant Spinelli wint in Assen na gok op regenbanden

Op het TT Circuit van Assen wordt dit weekeinde geracet in het World Superbike-kampioenschap. Zaterdag stond de eerste race op het programma en dat werd een bijzondere, met name dankzij de regenachtige dag die we in Nederland hadden.

Good old Jonathan Rea mocht voor het eerst vanaf poleposition vertrekken op de Yamaha, waarop hij dit jaar nog wat worstelt. Nicolo Bulega en Toprak Razgatlioglu completeerden de eerste rij, voor broers Sam en Alex Lowes en Remy Gardner. Op rij drie stonden Alvaro Bautista, Michael Ruben Rinaldi en Andrea Iannone, Michael van der Mark moest het doen vanaf plek dertien.

Vlak voor de start begon het nog eens te regenen en daar profiteerde één man van: Nicholas Spinelli, debutant in het kampioenschap als vervanger van de geblesseerde Danilo Petrucci, startte als enige op twee intermediates en nog voor de openingsronde voorbij was knalde hij vanaf de vierde startrij aan alles en iedereen voorbij naar een zeer ruime leiding. Sam Lowes en Rinaldi kwamen na één ronde regenbanden halen, wat de rest niet deed.

Na nog geen drie ronden had Spinelli zo twintig seconden voorsprong op de door Axel Bassani aangevoerde rest, voor Locatelli en Iannone. Niet lang daarna ging Iannone onderuit, terwijl Locatelli opschoof naar plek twee, voor Bassani en Alex Lowes. Zestien ronden voor het einde was de groep met Bassani en Locatelli voor het eerst sneller dan Spinelli, maar de leider had wel 24 seconden voorsprong.

Razgatlioglu was in de achtervolgende groep ondertussen de snelle man, de Turk schoof met zijn BMW op naar de tweede plek en kreeg Bautista achter zich aan. De Spanjaard draaide de rollen met zijn Ducati even om, maar Razgatlioglu sloeg weer terug, terwijl het duo het gat naar Spinelli in zeer rap tempo dicht aan het rijden was - zeven ronden voor het einde was het nog minder dan vier seconden.

Op het moment dat Spinelli bijna gegrepen was, viel het geluk echter volledig zijn kant op: Locatelli's Yamaha gaf in het middenveld de geest en slingerde flink wat olie de baan op, waardoor de rode vlag werd gezwaaid. Er waren genoeg ronden verreden voor een geldig resultaat en dus was de winst voor Spinelli in zijn allereerste World Superbike-race, voor Razgatlioglu en Bautista. Van der Mark reed een degelijke race en sloot deze zo als zevende af.