Drugsproblemen partygangers dalen

Het Trimbos-instituut, dat onder meer verslavingszorg in het pakket heeft, meldt dat het aantal bezoekers van massale houseparty's dat ziek wordt, steeds minder wordt. Oorzaken daarvan zijn onder andere: de inrichting van afkoelingsruimten om oververhitting en uitputting van de bezoekers te voorkomen, verbetering van de xtc-pillen ťn toegenomen kennis van deze harddrug bij zowel deskundigen als gebruikers.

In 1996 bezochten nog 12 op de 1.000 bezoekers van grote dansfeesten een EHBO-post. Dat aantal steeg naar 14 op de 1.000 bezoekers in 1997, toen veel xtc-pillen stoffen met een extra negatieve of onbekende werking hadden. In de jaren daarna daalde het aantal tot 8 op de 1.000 in 2001. Sindsdien is het cijfer stabiel.

Volgens het Trimbos-instituut zijn de organisaties van grote feesten professioneler zijn geworden. Zo zijn bij elk groot evenement afkoelingsruimten (chill-out-rooms) gecreŽerd, zijn bezoekers de partydrugs bewuster gaan gebruiken en zet de medische zorg gespecialiseerde verpleegkundigen in.

Op party's blijft xtc nog steeds een belangrijke uitgaansdrug, naast alcohol en speed en cannabis. Verder is de partydrug GHB, een vloeistof met verdovende werking, in opmars. De problemen met xtc- en speedgebruik zijn gedaald, terwijl meer bezoekers problemen hebben door overmatig alcoholgebruik.