FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 1 augustus 2003

Politie vindt ondergrondse 'drugstunnels'

xatr0z had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Om uit handen van de narcoticabrigade te blijven, gebruiken drugsbendes allerlei methodes: vliegtuigjes, snelle speedboten, auto's, etc. In Mexico City troffen agenten een hele nieuwe vorm aan toen ze een drugsbende oprolden: een enorm netwerk van ondergrondse tunnels. De tunnels dienden als transportroute van Mexico naar de Verenigde Staten.

Op de site van NU.nl is een video te bekijken: klik hier.

Man bevrijdt hond door pittbul in nek te bijten

KeviM en XcUZ_Me hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een man uit Kroatië heeft zijn hond weten te redden uit de kaken van een pitbull. Nadat de pitbull de hond van de man aanviel en niet wilde loslaten, besloot de man de pitbull maar een koekje van eigen deeg te geven. Hij zette zijn eigen tanden in nek van de pitbull. De pitbull liet de hond vervolgens los.

Bomaanslag Rusland zorgt voor veel doden

Melch had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de Russische stad Mozdok (Noord-Ossetië, grenzend aan de opstandige Russische deelrepubliek Tsjetsjenië) zijn zeker 20 doden en 25 gewonden gevallen na een bomaanslag op een militair ziekenhuis. Het Russische persbureau Interfax meldt dat het om een zelfmoordaanslag zou gaan.

Voor het militaire ziekenhuis ontplofte een truck vol explosieven. De explosie sloeg een krater van vijf meter. In Mozdok zitten de belangrijkste militaire hoofdkwartieren voor de Russen die in Tsjetsjenië tegen de rebellen vechten.

Flash Mobben slaat nog niet aan in Nederland

Sabine, Stephan 4kant en eutje hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Slechts drie mensen deden vandaag mee aan de eerste Nederlandse 'Flash Mob'. Onder 'Flash Mobben' wordt verstaan het via internet op een bepaalde plek afspreken, daar iets opmerkelijks doen en vervolgens weer het normale leven oppakken. Het idee is kort geleden ontstaan in New York.

Om 14.00 uur vandaag zouden de 'Flash Mobbers' op de Dam in Amsterdam een minuutje rondspringen als kikkers. Zoals gezegd kwamen er slechts drie mensen daadwerkelijk springen. Op 9 augustus wordt een nieuwe poging gedaan, zo meldt NU.nl. Het Binnenhof in Den Haag is dan om 14.00 uur aan de beurt.

Ook een ander initiatief bereikte FOK!:
"We pakken onze fiets en/of scooter en komen op vrijdag 12 september 2003 om 5 uur 's middags bij het gemeentehuis aan de Marktplein 1 te Apeldoorn. Daar zetten we de scooters en fietsen vlak naast elkaar in een circel om het gemeentehuis. En precies 10 minuten later rijden we allemaal weg."

Klik hier voor een foto van de 'Flash Mob' van vanmiddag.

Guy Thys overleden

Belgisch roemrijkste bondscoach is vandaag overleden, Guy Thys werd tachtig jaar oud.

Thys was 14 jaar bondscoach van Belgie in de periode '76-'90. Onder zijn leiding bereikten de Rode Duivels de finale op het EK van 1980 in Italie en de halve finale op het WK in Mexico (1986).

Thys speelde eerst voor Beerschot en vervolgde zijn carriere bij Standard Liège. Hij won bij die club eenmaal de Belgische beker en debuteerde als international. Als clubcoach was hij actief bij Cercle Brugge, Lokeren, Wezel, Herentals, Beveren, Union en Antwerp.

Zonder het optreden van Diego Maradona in Mexico had er voor de Belgisch trainer wellicht een hoofdprijs ingezeten. Die bleef uit.

Pech voor Kiesa

Voor Nicolas Kiesa was zijn eerste competitieve F1optreden snel voorbij.

Door technische problemen met het het anti-stall systeem viel de wagen stil voordat de Deen de pits verlaten had. Hierdoor kon hij geen tijd neerzetten in de kwalificatie.

Kiesa had gehoopt dicht bij Jos Verstappen te komen nadat hij een foutloze training reed vanochtend. Het mocht echter niet zo zijn voor de debutant. Kiesa was erg teleurgesteld, maar verklaarde het incident als pure pech.

Ondanks het niet kwalificeren kijkt Kiesa toch vol overtuiging naar morgen. "We hebben geweldig werk verricht vandaag, dus we laten dit achter ons en proberen het morgen goed te maken." Teambaas Paul Stoddart was onder de indruk van de prestaties van zijn nieuwe pupil van vandaag. Hij is er van overtuigd dat Kiesa morgen meer zal laten zien.

Ook over het optreden van ex-pupil Justin Wilson was Stoddart erg te spreken. "Ik moet ook even zeggen dat iedereen bij European Minardi erg tevreden was nadat zij Justin als zevende zagen kwalificeren voor Jaguar. Dat laat maar weer zien dat het geloof in zijn talent gerechtvaardigd is."

Uitslag Vrijdagkwalificatie GP Hockenheim

Morgen zal Ralf Schumacher als laatst zijn kwalificatie rijden. Nieuwkomer Nicolas Kiesa zal door zijn laatste plaats van vandaag het spits afbijten.

Napjaap wist ons vandaag het volgende te melden:

Pos. CoureurTeam Tijd
1 Ralf SchumacherBMW Williams F1 1.14.427
2 Juan Pablo MontoyaBMW Williams F1 1.14.673
3 Jarno TrulliRenault F1 1.15.004
4 Mark WebberJaguar Racing1.15.030
5 Fernando AlonsoRenault F1 1.15.214
6 Kimi RäikkönenMcLaren Mercedes 1.15.276
7 Justin WilsonJaguar Racing 1.15.373
8Rubens BarrichelloScuderia Ferrari 1.15.399
9Michael SchumacherScuderia Ferrari 1.15.456
10 Olivier PanisToyota Racing 1.15.471
11David CoulthardMcLaren Mercedes 1.15.557
12Jenson ButtonBAR1.15.754
13Heinz-Harald FrentzenSauber Petronas 1.15.968
14 Nick HeidfeldSauber Petronas 1.15.985
15 Cristiano da MattaToyota Racing 1.16.450
16 Ralph FirmanJordan Ford 1.17.044
17 Giancarlo FisichellaJordan Ford 1.17.111
18 Jos VerstappenMinardi F1 1.17.702
- Jacques VilleneuveBAR
- Nicolas KiesaMinardi F1

Nieuw condoom moet voor heviger orgasme zorgen

KeviM had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Durex werkt aan een condoom die het orgasme van de man en vrouw 'veel heviger' moet maken. De condoomfabrikant hoopt het voorbehoedsmiddel over twee jaar op de markt te kunnen brengen. Het nieuwe condoom wordt nu nog medisch getest, maar de eerste resultaten waren goed.

Er wordt een stof aan het glijmiddel toegevoegd, dat de penis harder maakt en zorgt voor een betere doorbloeding in de clitoris. Hierdoor zal het orgasme veel intenser zijn, aldus Durex-manager Van Egmond.

In een Durexfabriek in Barcelona wordt momenteel gewerkt aan kleurencondooms die licht geven in het donker. In de toekomst zullen er nog wel meer speciale condooms op de markt komen. "Het zou toch mooi zijn als er ooit een condoom op de markt kwam met een vergelijkbare werking als viagra", meent de directeur van de condoomfabriek in Barcelona.

In Nederland is steeds meer vraag naar speciale condooms: met smaakjes, ultra dunne, met nopjes en de performa die het orgasme van de man uitstelt om zo langdurige seks te hebben. "Het condoom heeft altijd al het stigma dat het niet leuk is om daarmee te vrijen. Als je dan toch veilig wilt vrijen, maak er dan iets leuks van, zodat het geen vervelende verplichting wordt", zegt Van Egmond.

Man steekt zichzelf in brand

xatr0z, Tolerantie en Dustin Vogel hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In het asielzoekerscentrum aan de Wiltzanhlaan in Amsterdam heeft een man zich vanmorgen in brand gestoken. Hij is meteen overgebracht naar het AMC, aldus de poltie. Over de redenen van de zelfverbranding is nog niets bekend. Ook is nog niet bekend hoe ernstig de verwondingen zijn. Verdere gegevens van het slachtoffer ontbreken nog.

Hijger op heterdaad betrapt

macCrom, brillie, Wu_Witte, Jweetje, Dustin Vogel, xatr0z, Bregalad en spambam hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een man die al enige tijd een Amsterdamse vrouw via de telefoon lastig viel, is gisteren door de mand gevallen. De buurman van de hijger hoorde hem hijgen. Dit meldt de Amsterdamse politie.

De vrouw had met een vriend afgesproken dat ze hem zou bellen als de hijger weer aan de lijn was. Zodoende liet ze de vriend meeluisteren via een andere lijn. Deze hoorde het gehijg plotseling twee keer. Het geluid kwam vanaf het balkon van zijn onderbuurman. Het bleek inderdaad om de man te gaan die de vrouw al die tijd lastig viel.

Wijzigingen in de FP-crew (juli)

Iedere maand geven we jullie een overzicht van de wijzigingen in de FP-crew. Deze maand zijn die als volgt:

Afscheid

We hebben de afgelopen maand afscheid genomen van Flaman en dinosaur_sr. We willen hen beiden hartelijk danken voor al hun werk en inzet voor FOK!.

Verwelkomingen

Gelukkig zijn er ook weer wat nieuwe versterkingen van het FP-team. Zo verwelkomen wij Murazor4096 voor het gamenieuws en Lizardtattoo als gamereviewer. Verder is Dr.E van nieuwsposter overgestapt naar het reviewen.

Pedo-site weer online

Grad, Ynst, hardcorealways, vrot-vrot, T-Bone en Kees hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De pedofielen website "The Human Face of Pedophilia" is weer online gezet. Gisteren haalde internetprovider Demon in de namiddag de site pedofilie.be uit de lucht, omdat het bedrijf niet geassocieerd wenst te worden met pedofilie.

De drie pedofielen hebben nu de site voorlopig ondergebracht bij een andere website, die gehost wordt bij de Nederlandse provider XS4ALL. Op de site presenteren ze zich met hun volledige naam, foto en woonplaats. Het drietal wil een discussie op gang brengen over de acceptatie van de geaardheid van pedofielen.

In de Volkskrant laat één van de initiatiefnemers, Norbert de Jonge (25) uit Velp, weten teleurgesteld te zijn over de verwijdering van internet door Demon. ''We wilden duidelijk maken dat niet alle mensen met pedoseksuele gevoelens kinderverkrachters zijn'', zegt de administratief medewerker die op jonge meisjes valt. ''Maar kennelijk is die vrijheid van meningsuiting ons niet gegund''.

Volgens De Jonge geven de drie zichzelf bloot om te laten zien dat pedo's heel gewone mensen zijn die toevallig pedofiele gevoelens hebben. ''Daarom stonden er ook familiefoto's van mij op de website. Mensen denken meestal dat pedofielen in hun kindertijd zijn misbruikt en geen vrienden hebben. Dat het alleen maar vieze oude mannen zijn. Dat is niet zo''.

Pedoseksuelen die in de fout zijn gegaan, moeten uiteraard worden behandeld, vindt De Jonge. Máár bij een gewone pedofiel kan het onderdrukken van de geaardheid juist riskant zijn, zegt hij, omdat ''hij daarmee de controle over zijn gevoelens verliest. Met name de seksuele aantrekkingskracht komt dan bovendrijven, zo is gebleken. Accepteren dat je zulke gevoelens hebt, is veel verstandiger''.

De weblog Yakuzi ontdekte gisteren trouwens dat één van de mannen die openlijk op de site staat, de 34-jarige Duitser Lindsay Ashford (echte naam David Alway), vader is van een dochtertje.

-
Voor geïnteresserden: de website pedofilie.be is voorlopig ondergebracht op dit adres: www.clogo.org/HFP.

-
In de reacties s.v.p géén oproepen tot hacken en geen bedreigingen of oproepen tot geweld richting de drie makers van de site.

Pleidooi voor 'razzia's' op Antilliaanse criminelen

Niet alleen in Tilburg hebben ze problemen met Antillianen, ook in Den Helder zorgt een groep criminele Antillianen voor veel overlast. Met name de Falgawijk heeft daarmee te kampen.

Een Helderse welzijnsmedewerker, Francis Williams (zelf Antilliaan), vindt dat die groep veel harder aangepakt moet worden. Op RTV Noord-Holland pleitte hij vandaag zelfs voor razzia's om de Antilliaanse praktijken, van een harde kern van 40 man, de kop in te drukken.

In een reactie heeft Burgemeester Staatsen van Den Helder laten weten voorstander te zijn van een harde aanpak van doorgewinterde Antilliaanse criminelen. Maar in razzia's ziet de burgervader niets.

Zeer oude wijk in Deventer ontdekt

Jan Pieter De Groot had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Deventer zijn sporen van een 1.000 jaar oude ambachtswijk blootgelegd. De ontdekking werd gedaan bij een archeologisch onderzoek aan de Bruynssteeg, waar een appartementencomplex moet verrijzen.

Zo'n 1.000 jaar terug was ons land zeer dun bevolkt. Er waren maar een paar steden waaronder Tiel, Nijmegen, Zutphen en Deventer. In Deventer woonden in die tijd ongeveer 2.000 tot 2.500 mensen. De nu gevonden wijk dateert uit die periode.

Er zijn resten gevonden van houten woningen en werkplaatsen. De locatie werd intensief gebruikt voor bewoning en ambachtelijke activiteiten. De houten woningen hadden lemen vloeren en een open haardvuur. De huizen staan haaks op de straat, waaruit is af te leiden dat de loop van de straat in 1.100 jaar nauwelijks is veranderd.

In de wijk werd 1.000 jaar geleden gewerkt met onder andere: leer, ijzer, brons en wol.

-
Relevant: link naar opgravingen aan de Bruynssteeg.

Drugsproblemen partygangers dalen

Het Trimbos-instituut, dat onder meer verslavingszorg in het pakket heeft, meldt dat het aantal bezoekers van massale houseparty's dat ziek wordt, steeds minder wordt. Oorzaken daarvan zijn onder andere: de inrichting van afkoelingsruimten om oververhitting en uitputting van de bezoekers te voorkomen, verbetering van de xtc-pillen én toegenomen kennis van deze harddrug bij zowel deskundigen als gebruikers.

In 1996 bezochten nog 12 op de 1.000 bezoekers van grote dansfeesten een EHBO-post. Dat aantal steeg naar 14 op de 1.000 bezoekers in 1997, toen veel xtc-pillen stoffen met een extra negatieve of onbekende werking hadden. In de jaren daarna daalde het aantal tot 8 op de 1.000 in 2001. Sindsdien is het cijfer stabiel.

Volgens het Trimbos-instituut zijn de organisaties van grote feesten professioneler zijn geworden. Zo zijn bij elk groot evenement afkoelingsruimten (chill-out-rooms) gecreëerd, zijn bezoekers de partydrugs bewuster gaan gebruiken en zet de medische zorg gespecialiseerde verpleegkundigen in.

Op party's blijft xtc nog steeds een belangrijke uitgaansdrug, naast alcohol en speed en cannabis. Verder is de partydrug GHB, een vloeistof met verdovende werking, in opmars. De problemen met xtc- en speedgebruik zijn gedaald, terwijl meer bezoekers problemen hebben door overmatig alcoholgebruik.

Freestyle Friday: Ode aan de liefde

Succes of niet, de FOK Freestyle Friday is here to stay. We proberen wat leuke dingen omtrent deze bijzondere schrijversdag te regelen. Beloningen voor beste inzendingen en dergelijke, maar dat is voor alsnog een beetje toekomstmuziek. Maar dat maakt toch ook niet uit, een echte romanticus doet alles op de bonnefooi.

En voor de romanticus hebben we vandaag plaats, want met alles wat de politiek en de samenleving naar ons toegooit is er uiteindelijk maar één ding wat ons allen nog steeds bekoort, inspireert en op de been houdt. De liefde

Mishandelde Marie Trintignant overleden

hardcorealways had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De bekende Franse actrice Marie Trintignant (41) is gisteren in coma vanuit Litouwen naar Frankrijk vervoerd. Daar is ze vanochtend overleden. De actrice was in Litouwen al hersendood verklaard.

Trintignant raakte in coma na mishandeld te zijn door haar vriend Bernard Cantat (36), zanger van de rockgroep Noir Désir. Hij zou de actrice tijdens een ruzie zo hard hebben geduwd dat zij op de grond viel, waarbij zij haar hoofd ernstig verwondde. Franse media meldden dat Cantat na de mishandeling een mislukte poging tot zelfmoord deed.

De zanger zit in Litouwen in de cel. Zijn voorarrest is gisteren verlengd.

Trintignant
Marie Trintignant speelde in 30 films

Antilliaanse minister boos op Tilburg

De Tilburgse burgemeester Johan Stekelenburg kondigde vorige week aan dat criminele Antillianen hard zullen worden aangepakt. Dat is de nieuwe gevolmachtigde minister van de Nederlandse Antillen, Maurice Adriaens, in het verkeerde keelgat geschoten. In het Radio 1 Journaal zei Adriaens vanochtend het niet terecht te vinden dat Tilburg, in de strijd tegen harde criminaliteit, specifieke maatregelen tegen Antillianen neemt.

Adriaens: "Ik vind het jammer dat de naam Antillianen genoemd wordt. Ik heb er niets op tegen dat als er criminelen zijn, ze hard worden aangepakt. Maar om daar nou speciaal de Antillianen uit te halen, vind ik jammer''.

De minister kondigde aan in overleg te zullen treden met de burgemeesters van de verschillende gemeentes. ''Laten we de Antillianen niet uitzonderen, maar kijken hoe we gezamenlijk de problemen kunnen aanpakken. Uit verscheidene onderzoeken blijkt al dat Antillianen zich gestigmatiseerd voelen in deze samenleving".

Duitser moet cel in voor tatoeage

danielluh had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 26-jarige Duitser die in Nederland woont, is bij onze oosterburen tot 6 maanden cel veroordeeld wegens een tatoeage. Nu betreft het hier niet een 'normale' tattoo, maar een doodshoofd met SS tekens die op zijn hoofd staat getatoeëerd. In de Bondsrepubliek is het tonen van nationaal-socialistische symbolen verboden.

De neonazi werd aangehouden in Berlijn tijdens een betoging tegen het geplande holocaustmonument.

Ook in Nederland toonden onlangs Duitse neonazis hun nazisymbolen. Dat gebeurde tijdens een afgelaste betoging van de NVU. Toen werd overigens niemand aangehouden.

Duitse Neonazi bij NVU protest

In 2017 is meerderheid R'dam allochtoon

Linz en Dustin Vogel hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In 2017 zal het aantal inwoners van niet-Nederlandse afkomst in Rotterdam gestegen zijn van 275.000 naar 365.000. Doordat autochtonen migreren naar buurgemeenten neemt het aandeel van allochtonen in de totale stadsbevolking toe van 46 naar 57%. Deze cijfers blijken uit een prognose van het Centrum voor Onderzoek en Statistiek (COS). In 2017 zal de totale bevolking van de havenstad gestegen zijn naar 635.000 personen (+ 35.000).

De belangrijkste oorzaak voor de groei is immigratie door huwelijken en gezinsherenigingen. De meeste Turkse en Marokkaanse migranten blijven kiezen voor een partner uit het land van herkomst. De Rotterdamse bevolking neemt ook toe door geboorten en het stijgend woningaanbod.

Naar verwachting zullen in 2017 56.000 Rotterdammers afkomstig zijn uit Suriname, 50.000 uit Turkije, 48.000 uit Marokko, 34.000 van de Antillen of Aruba en 16.000 van de Kaapverdische eilanden. De overige 160.000 komen uit andere landen. Rotterdam telt totaal ongeveer 160 nationaliteiten.

Groot drugsnetwerk opgerold in Amerika

De Verenigde Staten en Mexico hebben samen een groot internationaal drugsnetwerk opgerold. Zo zijn er meer dan 240 verdachten gearresteerd. De voorbereidingen van deze operatie duurden meer dan twee jaar.

De Amerikaanse minister van Justitie Ashcroft sprak van een "belangrijke overwinning." op de drugshandel. De actie was bedoeld om de Mexicaanse drugsbaron Ismael Zambada Garcia en zijn netwerk op te rollen.

Zijn netwerk zou voor zeker vele tientallen miljoenen dollars tonnen cocaïne en marihuana naar de VS smokkelen. Bij de actie zes ton cocaïne en acht miljoen dollar buit gemaakt.

Enorme lading viagra gestolen

Uit een opslagloods in de buurt van Parijs zijn eind vorige maand zeker meer dan 14.000 pakjes met het potentiemedicijn Viagra gestolen. Volgens de Franse politie heeft de partij pillen een waarde van ongeveer 800.000 euro.

De Parijse politie zei donderdag dat de enorme hoeveelheid pillen tussen 25 juni en 27 juli is gestolen uit een loods van een bedrijf, dat farmaceutische middelen opslaat en distribueert. Er zijn zeker 120 dozen met pakjes Viagra 'verdwenen'. De loods staat op een bedrijventerrein in Moussy-le-Neuf vlakbij het vliegveld Roissy-Charles de Gaulle in Parijs.

De politie vermoedt dat de diefstal over meerdere dagen heeft plaatsgevonden, zodat er telkens kleine aantallen dozen werden ontvreemd. De politie concludeert dit, omdat er geen duidelijke sporen van inbraak zijn gevonden in de zwaarbewaakte loods.

Remedie tegen wespenallergie ontdekt

Het inspuiten van kleine hoeveelheden wespengif, gedurende een periode van minstens drie jaar, maakt een menselijk lichaam volledig immuun voor het gif.

Dat concludeert het Academisch Ziekenhuis Groningen uit onderzoek, dat ze bij vijfhonderd allergiepatiënten heeft uitgevoerd. Jaarlijks bezoeken twintigduizend Nederlanders de huisarts na een wespen- of bijensteek. Gemiddeld sterven elk jaar twee tot vijf personen aan de gevolgen van de steek.

Mensen met een wespenallergie moeten zich zeker drie tot vijf jaar laten behandelen met het wespengif. In de eerste maanden krijgen zij wekelijks een injectie, daarna wordt dat teruggebracht tot een keer in de zes weken.

Fiscus pakt het bezit van tweede huis aan

Nederlanders met een tweede huis in het buitenland, kunnen rekenen op een bezoek van de fiscus. De Belastingdienst heeft honderden huiseigenaren op het oog die in Nederland geen belasting hebben betaald. Dat meldt de Volkskrant.

Het gaat om miljoenen euro's die worden ontdoken. De fiscus zal jacht maken op eigenaren van "stevige huizen", caravans vallen daar niet onder.

Een tweede huis in het buitenland wordt gezien als vermogen. Vooral eigenaren van een Frans of Spaans vakantiehuis maken kans aan het onderzoek te worden onderworpen. Vele tienduizenden mensen bezitten een huis over de grens.

Jacht op Saddam Hoessein geïntensiveerd

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft digitaal bewerkte foto's van Saddam Hoessein onder Amerikaanse militairen in Irak verspreid. Het gaat om zes bewerkte portretten.

Zo is de vroegere dictator onder meer afgebeeld zonder zijn karakteristieke snor, met een lange baard en met grijze haren. De Amerikanen denken dat Saddam zijn haar zwart verfde toen hij nog aan de macht was.

De jacht op Saddam Hoessein is sterk opgevoerd. Toen Saddams zonen vorige maand werden gedood, bleek dat die hun baard hadden laten groeien. Om ze beter herkenbaar te maken voor het publiek, waren de baarden na hun dood voor de foto afgeschoren.

Herstel economie blijft uit volgens het CBS

De Nederlandse economie heeft in het tweede kwartaal nog geen herstel laten zien. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Op 14 augustus komt het statistisch bureau met de eerste raming van een groeicijfer over de maanden april, mei en juni. Minister Zalm van Financiën voorspelde vorige week dat die rond de 0,0 procent zal uitkomen. Dit komt overeen met de voorspelling van DNB

Het CBS schrijft in zijn maandelijkse Conjunctuurbericht verder dat ook in juli de meeste signalen voor de Nederlandse economie nog op rood staan. In het tweede kwartaal daalde de export ten opzichte van een jaar geleden, was de industriële productie 4 procent lager en verkochten winkeliers minder dan in het jaar ervoor.

De overheid wist de verminderde activiteit te compenseren door, vooral in de zorg, meer geld uit te geven. Over het eerste kwartaal kwam er een groeicijfer van 0,0 procent uit de bus. Toen werd duidelijk dat bedrijven dit jaar vanwege de onzekere economische situatie waarschijnlijk minder zullen investeren dan in 2002.

Het hele document is hier te lezen (4 pagina's).

Bestuur voetbalclub Vitesse afgetreden

Het demissionaire bestuur en de raad van commissarissen van Vitesse zijn afgetreden. Dat heeft noodlijdende Arnhemse voetbalclub donderdag bekendgemaakt.

"Zij zijn van mening dat het nog langer aanblijven niet in het belang is van Vitesse", meldde de club op haar website. "Men verwacht hiermee te bereiken dat er snel een nieuw bestuur en raad van commissarissen wordt gevormd."

Eerder op de dag is bekend geworden dat de voetbalbond KNVB Vitesse tot extra saneringen dwingt, om tot een sluitende en taakstellende begroting voor dit seizoen te komen. De Arnhemse eredivisieclub zal hiertoe maandelijkse rapportages moeten voorleggen aan de KNVB en de gemeente Arnhem.

Hoewel de club in een reactie op diverse publicaties liet weten dat het tekort ongeveer 2 miljoen euro is, in plaats van de gesuggereerde 4 miljoen, maakt de KNVB zich zorgen over de nieuwe tegenslagen.

Pretpark Euro Disney in financiële problemen

Het pretpark Euro Disney bij Parijs heeft te kampen met financiële problemen. De oorzaak hiervan is te wijten aan de tegenvallende bezoekersaantallen. De onderneming onderhandelt daarom met haar kredietverschaffers over soepelere condities voor de terugbetaling van leningen. Ook met het Amerikaanse amusementsconcern Walt Disney, dat het park in 1992 met andere financiers opzette, wordt gesproken.Behalve de teruggang van het aantal bezoekers van het amusementspark bezoekt, zegt Euro Disney last te hebben van algehele economische neergang in Europa en de recente stakingen in Frankrijk, die het openbaar vervoer grotendeels stillegden. Door deze twee oorzaken daalde de omzet in de afgelopen drie maanden met zeven procent.

Euro Disney denkt niet meer aan alle betalingsverplichtingen te kunnen voldoen, mochten de gesprekken met de kapitaalverschaffers niets opleveren. Het zou gaan om ongeveer 1,7 miljard euro aan schulden.

Suriname gaat munteenheid vervangen

De gulden zal spoedig steeds minder in omloop zijn op de aarde. Na Nederland gaat nu ook Suriname haar eigen gulden afschaffen.

De Surinaamse regering zal per 1 januari 2004 de Surinaamse gulden door de Surinaamse dollar vervangen. De nieuwe munt valt samen met de operatie 'nullen schrappen'. Na de invoering van de nieuwe munteenheid zal één nieuwe dollar duizend oude guldens waard zijn.


Foto: Surinaamse gulden

Met de omruilactie moet de slecht draaiende economie van Suriname een nieuwe impuls krijgen. De gulden is vanaf 1 januari alleen nog als betaalmiddel te vinden op Aruba en op Bonaire, Curaçao en St. Maarten.

Veel studenten moeten deel beurs terugbetalen

De Informatie Beheer Groep (IBG) meldt dat bijna 1200 studenten een deel van hun studiebeurs zullen moeten terugbetalen aan de organisatie. Volgens de instantie wonen ze niet op kamers, maar gewoon thuis.

Het verschil tussen een uitwonende en thuiswonende beurs bedraagt ongeveer 150 euro per maand. Studenten, die ten onrechte té veel geld hebben ontvangen, moeten met terugwerkende kracht de studiebeurs vanaf april terugbetalen.

Het betreft alleen studenten die in het studiejaar 2002-2003 voor het eerst studiefinanciering hebben ontvangen. Sinds 1 april moet het woonadres dat studenten aan de IBG doorgeven overeenkomen met het adres, waarmee ze bij de gemeente ingeschreven staan. In april bleek dat bij ruim drie duizend studenten met een uitwonende beurs een verschil in adressering bestond. De studenten kregen een brief en hadden tot 1 juli de kans om zich alsnog op de juiste manier in te schrijven. Uiteindelijk bleven er 1188 studenten over die dit niet deden.

Volgens de Landelijke Studenten Vakbond is er geen sprake van onwil. De meeste studenten zouden wél op de adressen wonen, maar mogen zich van hun huisbaas niet inschrijven bij de gemeente. Die ontvangt minder huursubsidie, als blijkt dat hij onderverhuurt, aldus de LSVB.

"De gedupeerde studenten zijn het slachtoffer van het jarenlange wanbeleid dat is gevoerd op het gebied van studentenhuisvesting'', aldus LSVb-voorzitter De Jong. "Het is dus onredelijk om van studenten te eisen dat ze zich correct inschrijven, als er geen kamers te vinden zijn waarbij dit kan.''

Tasmaanse duivels dreigen uit te sterven

TechXP had ons via de newssubmit het stuurde ons het volgende vertaalde bericht, waarvoor onze dank!

De Tasmaanse Duivel wordt bedreigd met uitsterven. Een onbekend virus zorgt voor tumoren bij oog, oor en in de mond, welke er toe leidt dat het dier niet in staat is om zelfstandig meer te kunnen eten. Uiteindelijk zal het dier sterven van de honger.


Foto: Tasmaanse duivel

Natuurbeheerders maken zich zorgen. De Tasmaanse populatie bestond uit 150.000 tot 200.000 dieren in 1996, toen het virus voor het eerst opkwam. Ze vrezen echter dat in 2006 ongeveer tweederde van de dieren gestorven zal zijn.

Volgens bioloog Nick Mooney verspreidt de ziekte zich door het bijten tijdens gevechten tussen dieren, of tijdens het paren. Nick heeft nog wel hoop. Hij denkt dat het virus een deel zal uitroeien, maar dat een aantal geïsoleerde dieren gespaard blijven en dat deze kunnen zorgen voor de voortplanting en een nieuwe populatie.

Toine van Peperstraten naar Radio Veronica

f1sven en Lion hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Studio Sport presentator Toine van Peperstraten gaat een programma maken op het nieuwe Radio Veronica. Het nieuwe station, Veronica 103, gaat per 31 augustus van start. Van Peperstraten zal te horen zijn op de zaterdag- en zondagmiddag.

Van Peperstraten zal hierdoor stoppen met het presenteren van Langs de Lijn op Radio 1. Hij zal wel doorgaan met presenteren van Studio Sport op televisie.

Ook Ferry Maat, Bart van Leeuwen, Kas van Iersel, Peter Teekamp en Rob van Someren zijn te horen op de nieuwe radiozender.

Renee Zellweger geteisterd door poltergeist

De actrice Renee Zellweger heeft geestverdrijvers aangenomen, omdat ze al jaren in haar huis door een poltergeist geteistert wordt. Zellweger woont in een huis van ruim 2 miljoen euro in de wijk Hamptons in New York. Ze is bekend van de serie Bridget Jones en o.a. de film The Bachelor.

Een vorige eigenaar zegt ook dat hij last had van de poltergeist. Volgens hem is de poltergeist de geest van een oude vrouw genaamd Lillian: "Ze houdt er van om spelletjes te spelen. Ik kwam er in de eerste instantie achter dat er een geest woonde doordat ik een aanwezigheid van een entiteit voelde".

Kwalachtige UFO's boven Daventry, Engeland

Boven de stad Daventry, Engeland, zijn vorige week twee kwalachtige UFO's waargenomen. Een getuige, Adrian Dalton zegt dat hij en zijn zoon twee zwarte objecten in de verte aan zag komen vliegen. In de eerste instantie dacht hij dat het vogels waren.

Dalton zegt: "Ze leker op twee bruine kwallen in de lucht, het leek of ze zwommen. Ik heb geen drugs of iets dergelijks gehad." De objecten waren bruin en kwalvormig, en daaronder schoten bliksems die leken op tentakels van een kwal. Ze vlogen volgens Mr Dalton langzaam over zijn huis, en hij kon het statische aandrijvingssysteem goed zien. "They were fascinating".

Militairen zien monster in Tianchi meer

Een groep Chinese soldaten zeggen een monster in het Tianchi meer in het noordoosten van de provincie Jilin in China gezien te hebben. De twaalf militairen zeggen dat ze een zwart wezen uit het meer zagen rijzen. Het monster had hoorns van tien centimeter.

Het wezen zwom ongeveer twee minuten rond waarna het weer verdween, aldus de Chinese staatskrant Xinhua. Het is niet de eerste keer dat het monster in het Tianchi meer is gezien. Een soortgelijk wezen is vijf keer eerder gezien eerder deze maand, waarbij honderden mensen het monster tegelijkertijd zagen.
Laatste reviews en specials
review
We Were Here Expeditions: The Friendship
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1058
preview
Super Mario Bros. Wonder
special
Random Pics van de Dag #1057
special
Random Pics van de Dag #1056
©FOK.nl e.a.