[Tour] Truitjes

Vorige week bij de nationale kampioenschappen wielrennen werd bij de NOS benadrukt hoe belangrijk een kampioenstrui is. Het dragen van een speciaal truitje zorgt natuurlijk voor herkenbaarheid in het peloton, maar meer dan dat zijn de truitjes de prijzen in het wielrennen. Truien zijn er alleen voor de echt sterke renners. Dat zagen we vandaag in de eerste etappe in lijn in de Tour: Cancellara in de gele leiderstrui, Sagan in de Slowaakse kampioenstrui en Boasson Hagen in de Noorse trui sprintten om de dagzege. Sagan was zoals verwacht de sterkste en pakte de eerste etappe.

De strijd om de truien is vandaag dan ook begonnen. Na de proloog van gisteren mocht Bradley Wiggins vandaag nog in het groen starten omdat hij ‘toevallig’ tweede was geworden, maar het groen krijgt nu echt betekenis. De tussensprint werd door veel sprinters serieus benaderd, ondanks het feit dat de kopgroep de meeste punten al had gepakt. Goss, Cavendish, Greipel, Sagan, Rojas, Hagen, ze deden allemaal mee. Morgen al mag Sagan in het groen starten omdat Cancellara, leider in het puntenklassement, nog het geel mag dragen.

Die gele trui, daar werd vandaag ook al voor gevochten. Niet door de mannen die later in de Tour grote kans maken op het geel, maar door Fabian Cancellara. De finish van vandaag was lastig, maar hij zou koste wat het kost het geel nog houden. Dat deed hij dan ook, en hoe! Met een indrukwekkende versnelling liet hij bijna iedereen achter zich. Dat hij Sagan meekreeg en hem daarmee eigenlijk de overwinning schonk, maakt hem weinig uit: Cancellara behoudt het geel. Zo belangrijk is zo’n trui dus, dat er zo voor wordt gereden.

De bolletjestrui was vandaag voor het eerst te pakken en die werd gepakt door de Deen Morkov, die kent u niet, van Saxo Bank Tinkoff. Een Deen in de bolletjestrui, dat hebben we vaker gezien. Maar de kans is klein dat Morkov deze, zoals Rasmussen in het verleden, lang vast gaat houden. In ieder geval wel één dag, want morgen is er maar één puntje te verdienen. Gelukkig deed Johnny Hoogerland vandaag nog niets, want een lange inspanning voor zo weinig punten zou energieverspilling zijn geweest. Hem zien we later in de Tour vast nog wel eens in de bollentrui.

Waar de wielrenners al voluit gaan voor de verschillende truien, lijken NOS-commentatoren Herbert Dijkstra en Maarten Ducrot nog in vorm te moeten komen. Zo wisten ze niet dat Tony Martin voordat we live gingen was gevallen. Iets dat juist door hen aan de kijker verteld moet worden. Wel hebben ze hun standaardrepertoire geopend, met het bekende verhaal over Voigt en zijn zes kinderen. Dat verhaal zullen we de komende weken vast nog een keer gaan horen. Net als alle andere bekende verhalen van de twee heren, die hopelijk vaak derde commentator Michael Boogerd naast zich zullen hebben. Boogerd herkent renners veel eerder dan Dijkstra en Ducrot en kent de renners bovendien goed.

Morgen kunnen Dijkstra en Ducrot de 1 minuut per 10 kilometer-regel in ieder geval weer van stal halen, want het lijkt een voorspelbare etappe te gaan worden. Het is een vlakke etappe, dus er zal wel een kansloos kopgroepje ontstaan die keurig op tijd wordt ingerekend. Alle sprinters zijn nog fris en fit, dus morgen zal het dringen worden vooraan. Als dat maar goed gaat. Vandaag lijken we het eerste slachtoffer namelijk al te hebben: Luis León Sánchez. Hij viel hard en is al in het ziekenhuis geweest. Hopelijk is hij er morgen weer gewoon bij, ondanks die val. Gesink en Mollema zagen er namelijk scherp en attent uit en dan kunnen ze Sánchez verderop in de Tour nog goed gebruiken. Wellicht zelfs in de strijd om de gele trui, of het wit voor Kruiswijk. Want daar gaat het om: truitjes.