De eerste keer

Voor alles is een eerste keer, en vaak blijft die eerste keer je dan bij. Of het dan om een positieve of een negatieve ervaring gaat, je onthoudt het vaak wel. Bijvoorbeeld de eerste keer dat je naar de middelbare school gaat. Of je eerste date, met misschien wel een eerste kus. Een eerste keer dronken; of die vergeet je juist. Hieronder gaat het over mijn eerste keer, een eerste keer die ik zeker niet zal vergeten.

Ik zag er als een berg tegenop. Hoe is het als iemand anders je naakt ziet? Zie ik er dan wel goed genoeg uit? Vind ik het überhaupt leuk? Wat is wel lekker, wat niet? Wat als het helemaal niet fijn is om dit samen met mij te doen? Misschien denk ik na afloop wel “Dit was eens, maar echt nooit weer” ... en dan? Uiteraard was ik ook wel heel nieuwsgierig naar hoe het zou zijn, en mede daarom wilde ik dit samen met mijn vriendin toch wel doen.

En dus gingen wij op een mooie dag in juni samen naar de sauna. “Het is helemaal niet zo druk”, zei mijn vriendin toen we de halflege parkeerplaats op reden. Ik vond de parkeerplaats juist halfvol: er waren zeker tientallen mensen al binnen, die mij straks naakt zouden zien. Binnen mochten we nog even gekleed blijven en eerst een kop koffie of thee nuttigen. Aan een bar, met uitzicht op het restaurantgedeelte. Uitzicht op de andere mensen dus. Het voelde als een vreemde manier om de spanning voor nieuwkomers als ik nog groter te maken.

Na dat warme welkom -en het zou nog veel warmer worden natuurlijk- was het tijd om echt naar binnen te gaan. Mijn eerste gedachte: “Waar zijn de kleedhokjes?” Tja, nergens natuurlijk. Waarom zou je een kleedhokje hebben, als het praktisch gezien dan een uitkleedhokje is? De enige reden die ik daarvoor kan verzinnen, is om op een gegeven moment vol trots en “Tadaa!”-roepend uit het hokje te komen. Dan heb je wel ballen. Die iedereen kan zien.

De eerste keer dat ik mijn handdoek af deed voelde alsof ik in het diepe werd gegooid. Maar gelukkig deed men dat niet met me. Dat zou een raar ontgroeningsritueel zijn geweest. Het was juist volkomen normaal om naakt te zijn. Wat logisch is natuurlijk. En het was heerlijk, de hele dag. Althans, vanaf het moment dat ik ontspannen was. Aan het eind van de dag was ik meer ontspannen dan ooit. Ik wil wel een tweede keer.